Smidrų keliais - kaip juos išsirinkti, laikyti ir skaniai paruošti + 27 išbandyti smidrų receptai!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2018-05-16
Kaip paruošti smidrus
@Shutterstock

Sparčiai populiarėjantys maistingieji smidrai, Lietuvoje dažnai dar vadinami šparagais (nepainioti su šparaginėmis pupelėmis!), šiuo metu yra pačiame sezono įkarštyje, o jis visai neilgas - tik iki birželio pabaigos, tas paskubėkite kuo daugiau sužinoti apie juos pačius, paruošimo būdus ir išbandi puikių receptų!

 

Ypatingo, švelnaus skonio smidrai - ne tik madingas, bet ir naudingas produktas. Kadangi didžiąją smidrų dalį sudaro vanduo, jie labai nekaloringi, bet tuo pačiu yra puikus B vitamino, kalcio, magnio, cinko šaltinis. Juose gausu skaidulinių medžiagų, svarbių virškinimui, ir dar daugybės kitų  mikroelementų. Be visų šių puikių savybių, smidrai dar ir labai skanūs. Kad tuo įsitikintumėte ir Jūs, pirmiausia papasakosime, kaip išsirinkti tikrai kokybiškus smidrus, kaip juos laikyti, kad ilgiau išliktų šviežesni, bei pasidalinsime pagrindiniais smidrų paruošimo būdais, o galiausiai - net 27 be galo skaniais smidrų receptais!

 

 

1. Kaip išsirinkti kokybiškus smidrus?

 

Nors gali atrodyti kitaip, smidrų kotų dydis ir storis nėra pagrindinis rodiklis, kuriuo reikėtų vadovautis, tai greičiau asmeninio skonio reikalas. Smidrus rekomenduojame rinktis kuo jaunesnius, tuomet jie bus švelnesnio skonio ir turės mažiau sumedėjusios koto dalies, kurią gaminant, deja, tenka pašalinti. Turėkite mintyje, kad plonesni smidrų koteliai greičiau išverda, tačiau tuo pačiu atsiranda ir pavojus juos greičiau pervirti ar perkepti. Kitavertus, labai stori smidrai paprastai turi daugiau sumedėjusios dalies. Kaip ir daug kur gyvenime, geriausia aukso viduriukas - nei itin ploni, nei labai stori smidrai.

 

Kuo šviežesni, jaunesni smidrai, tuo trumpesnė bus sumedėjusi dalis, tad, jei turite galimybę, palyginkite kelis prekybos vietoje esančius smidrų pundelius. Palieskite juos, įvertinkite, kurio pundelio sumedėjusi dalis trumpesnė ir rinkitės būtent tą. Taip pat svarbus požymis - jeigu viršuje esantys "žiedeliai" išsiskleidę, tai paprastai būna peraugusių smidrų ženklas. Venkite apvytusių, turinčių dėmelių, suskeldėjusias, įtrūkusiais koteliais smidrų.

 

 

2. Kaip laikyti smidrus, kad ilgiau išliktų švieži?

 

Net įsigijus itin šviežius smidrus, ilgiau juos laikant šaldytuve vis didesnė koto ims medėti, tad geriausia smidrus pirkti šviežius bei šviežius juos gaminti. Tačiau, jei visgi norite smidrų įsigyti iš anksto, yra keletas gudrybių.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Smidrus būtinai laikykite šaldytuve, nes laikomi kambario temperatūroje jie ima greitai vysti ir kietėti. Jeigu šaldytuvas turi šviežiam maistui skirtą skyrių, smidrus dėkite į jį. Jeigu tokio nėra, smidrus laikykite kuo žemesnėje šaldytuvo lentynoje ir šiek tiek giliau, jog būtų toliau nuo durelių (jas varstant į šalytuvą patenka šiltesnis oras).


Kad smidrai kuo ilgiau išliktų švieži, jų koteliai turėtų būti laikomi drėgnai. Tad reikėtų pirmiausia nulaužti sumedėjusias smidrų dalis (žr. žemiau "Kaip lengvai nuvalyti smidrus"), tada galus apvynioti drėgnu popieriniu rankšluosčiu, smidrus sudėti į plastikinį maišelį arba sandarų maistinį indelį ir laikyti šaldytuve, kuo vėsesnėje jo vietoje.


Arba galima nulaužti smidrų galiukus, pamerkti smidrus į stiklainį su 2 - 3 cm vandens, o iš stiklainio kyšančias viršūnėles uždengti maišeliu, užmaunant ant stiklainio. Taip supakuoti smidrai taip pat turėtų būti laikomi šaldytuve. Stebėkite, kad drėgnai laikomi koteliai nepradėtų pelyti. Kai tik vanduo stiklainyje ims darytis nebe skaidrus, drumzlinas, jį pakeiskite šviežiu.

 

 

3. Kaip lengvai nuvalyti smidrus?

 

Pirmiausia smidrus reikėtų kruopščiai nuplauti vėsiu vandeniu, pašalinant nešvarumus ir smėlio ar žemės kruopeles. Tuomet reikėtų atskirti sumedėjusią, patiekalams netinkamą kotelių dalį nuo valgomos žalios dalies.

 

Nesudėtingas būdas patikrinti, kuri smidro dalis tinka maisto ruošimui, o su kuria reikėtų atsisveikinti - viena ranka legvai suimti patį smidro galiuką, o kita - viršūnėlę. Tada lenkti smidrą ir stebėti, kurioje vietoje jis labiausiai linksta. Ten ir reikėtų laužti sumedėjusią dalį. Jeigu smidrai peraugę ar ne itin švieži, sumedėjusi dalis bus ilgoka ir gali būti gaila tiek jos išmesti, bet ji pagaminta tikrai nėra gardi - kieta, sunkiai kramtoma ir sprangi. Bet nenusiminkite, iš nulaužtu galiukų, kurių nenaudosite patiekalams, galima išvirti kvapnų sultinį su kitomis mėgstamomis daržovėmis ar tiesiog keliais laurų lapeliais ir pipirų žirneliais. Išvirtą sultinį perkoškite (smidrų dalis išmeskite) ir naudokite kitiems patiekalams.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Nuplautus ir patrumpintus smidrus reikėtų nusausinti. Tą patogiausia padaryti smidrus sudėjus ant švaraus rankšluostėlio: užlenkite dalį rankšluosčio ant smidrų viršaus (arba tam panaudokite antrą rankšluostį) bei lengvai pakočiokite smidrus tarp rankšluosčio sluoksnių.

 

Jeigu smidrų koteliai labai stori, juos galima lengvai apskusti nedideliu peiliu ar daržovių skustuku.

 

 

4. Pagrindiniai smidrų paruošimo būdai

 

Išsirinkome puikius smidrus, juos nuvalėme, o kaip juos gaminti? Visiems paruošimo būdams (išskyrus valgant termiškai neapdorotus) galioja viena bendra taisyklė - teisingai paruošti smidrai turi būti minkšti, tačiau išlikti šiek tiek traškūs. Jeigu smidrai bus pervirti/perkepti, skonis jau nebe tas.

 

  • Apvirimas. Smidrus dėkite į jau verdantį, šiek tiek pasūdytą vandenį (nedėkite į šaltą!), uždenkite puodą dangčiu ir virkite 3 - 5 minutes, priklausomai nuo kotelių storumo. Ištrauktus smidrus trumpam pamerkite į kuo šaltesnį vandenį, kad viduje susikaupusi šiluma nebevirtų smidrų ir jie išsaugotų ryškią spalvą.
    Beje, smidrus galima virti ir virš garų - taip juose išliks dar daugiau skonio savybių, naudingų medžiagų ir traškumo. Nuvalytus smidrus reikėtų dėti į garinimui skirtą indą ir kaitinti apie 3-5 minutes, priklausomai nuo smidrų storio. Garuose išvirtus smidrus irgi perliekite šaltu vandeniu. Tap paruošti smidrai tinka kaip garnyras (pašlakstykite juos šlakeliu alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių bei žiupsneliu druskos ir pipirų) ar pagrindas kitiems patiekalams.
  • Kepimas keptuvėje. Tai tikriausiai vienas paprasčiausių smidrų gaminimo būdų, nes taip paruoštus juos galima iš karto ir ragauti, nieko papildomai jiems nedarant. Smidrus reikėtų apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir trumpai, vis pavartant, apkepti įkaitintoje keptuvėje iki suminkštės, bet liks traškūs. Apkeptus apšlakstykite citrinos sultimis ir skanaukite! Jeigu turite Wok keptuvę ir mėgstate Azijos virtuvės skonius, galite smidrais gardinti Wok keptuvėje keptą mėsą, daržoves grybus (angl. stir fry). Smidrai taip iškepa labai greitai, tad juos dėti reikėtų 1 - 2 minutes prieš gaminimo pabaigą.
  • Orkaitėje. Orkaitėje smidrus kepti galima kiek ilgiau ir kaitriau - skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jos išdėliokite smidrus, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais (papildomai galima pagardinti smulkiai kapotu česnaku), šaukite į iki 220 C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 8-12 minučių, priklausomai nuo smidrų storio. 
  • Ant grilio. Paruošimas ant grilio labai panašus į kepimą keptuvėje - smidrus reikėtų apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir kepti ant vidutinės kaitros žarijų, sudėjus ant grotelių, vis pavartant, kad neapdegtų. Taip paruošti smidrai išliks traškūs ir įgaus dūmo kvapą.
  • Valgyti šviežius.  Termiškai apdoroti smidrus yra labai skanu ir naudinga, nes smidruose (kaip, beje, ir pomidoruose) esančios naudingos medžiagos tampa lengviau pasisavinamos, bet jeigu norite jų paraguti kitaip, ar galbūt savaitgalį leidžiate gamtoje ir neturite kitos galimybės, smidrus tinka valgyti ir žalius. Vieną kitą stiebelį galima įdėti į glotnutį, na, o jeigu norite pajusti tikrąjį smidrų skonį, pasigaminkite iš jų gardžias salotas. Smidrus galite supjaustyti tiesiog riekelėmis, bet mes rekomenduotume stiebelius pjaustyti išilgai, labai plonomis juostelėmis (tą patogu daryti aštriu peiliu ar daržovių skustuku). Taip susmulkintus smidrus lengviau sukramtyti ir atrodo jie įspūdingai! Žalius smidrus tinka maišyti su fetos sūriu, ridikėliais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus bei citrinos sulčių.

 

 

O ką gardaus galima paruošti su smidrais? Žemiau dalinamės 27 puikiais receptais!

 

Labai greitas būdas paruošti smidrus - viens, du, pašauni į orkaitę ir viskas. Kol smidrai kepa orkaitėje, keptuvėje galima iškepti vištienos, susipjaustyti salotų ar išvirti kiaušinį be lukšto!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Ryški sriuba atgaivins ir akis, ir skrandį! Sriuba kremiška, švelni ir ypatingai skani. Patiekiant labai tinka pabarstyti sausai kepintomis lukštentomis saulėgrąžomis, moliūgų sėklomis ar linų sėmenimis! Jeigu norite sotesnės sriubos, kartu išvirti ir sturinti galima kelis gabalėlius vištienos.

Receptą rasite čia.

Pasakiškai dailios išvaizdos, ypatingai skanūs ir sotūs sumuštiniai pavasariškiems pusryčiams ar vakarienei. Įspūdingai atrodo su be lukšto virtu kiaušiniu, bet galima vietoje jo naudoti ir tiesiog paprastai virtą kiaušinį, supjaustytą dailiomis riekelėmis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai soti ir skani kiaušinienė maistingiems pusryčiams! Kepti galima ir be lašišos, o jei nutarsite kepti su ja, tinka ir rūkyta, ir sūdyta, ir net ploni gabalėliai šviežios filė.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai skanios, sočios ir maistingos salotos, kurias paruošti užtruks ne daugiau 10 minučių! Salotos puikiai tinka garnyrui ar lengvai vakarienei. Jeigu norisi sočiau, į jas taip pat tinka įpjaustyti avokado arba keptuvėje pakepintų vištienos gabalėlių.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai gardi ir lengvai pagaminama tarta. Tiek pagrindo, tiek įdaro skoniai tiesiog puikūs. Jeigu neturite pasukų, jas galite pakeisti natūraliu jogurtu ar tiesiog pienu. Šiame recepte smidrus ir šparagines pupeles galima keisti vienus kitais (ar keisti proporciją), priklausomai nuo sezono ir šaldytuvo turinio.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Inga's Sweeterie

Labai skanus ir greitai pagaminamas patiekalas su smidrais. Kepti galima ne tik grilyje, bet ir iki 200 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje, tik keps šiek tiek ilgiau. Jeigu kepsite orkaitėje, papildomai smidrų galite ir neapvirti, nes jie spės suminkštėti.

Receptą rasite čia.

Labai gardūs ir pavasariški sumuštiniai su smidrais, avokadais ir fetos sūrio - naudingų medžiagų ir pukais skonio derinys! Šiuos sumuštinius galima ruošti sotiems pusryčiams ar lengviems pietums, ar vakarienei.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Natalija, Tasha.lt

Greitai paruošiama ir vos su keliais papildomais skoniais yra visiškai absoliučiai tobula daržovė - smidrai. Su puikiu, kremišku ristotto ir patys slepiasi traškiuose šoninės marškinėliuose!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Greta, Wild Spoons

Traški sviestinė tešla ir puikus įdaras su smidrais, o dar šie nuostabūs skoniai ir tekstūros persipina su tąsiu, ištirpusiu sūriu ir tampa tiesiog neatsispiriamai gardu! Šiltą pyragą tinka skanauti su šviežiomis salotomis, o atvėsusį galima susipjaustyti mažesniais gabalėliais ir pasiimti pietums į darbą.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Alina, Apie viską

Spalvingos, gardžios salotos vos iš kelių ingredientų, su ypatingu padažu. Šias salotas galima paruošti iš anksto, tik visus ingredientus reikėtų laikyti atskirai ir šaltai, o išmaišyti prieš patiekiant.

Receptą rasite čia.

Šiuos gardžiuosius kepsnelius galima kepti ant grilio ar orkaitėje. Taip ruošiamų smidrų nereikia apvirti, jie suminkštėja kepdami, tad ir darbo visai nedaug, o iškepta vištiena išlieka sultinga ir minkšta.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nidos receptai

Visai nesudėtingai paruošiamos, spalvingos ir maistingos salotos su avokadais ir vištiena. Padažas gaivus, lengvas ir labai labai skanus, puikiai tiks ir kitoms salotoms!

Receptą rasite čia.

Labai skanus omletas su smidrais ir puikiai savo švelniu sūrumu derančiu, kreminiu fetos sūriu. Tai nesudėtinga idėja labai gardiems pusryčiams!

Receptą rasite čia.

Labai gardus užkandis, puikiai tinkantis valgyti rankomis tiek šiltas, tiek atvėsęs. Nieko įmantraus ar sudėtingo, o nuo vaišių stalo išgaruoja akimirksniu. Rekomenduojame išbandyti ir Jums.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nidos receptai

Dar vienas puikus receptas su smidrais! Su trapia, labai skania tešla, ypatingais smidrais ir fetos sūriu. Šis nesaldus pyragas - apkepėlė puikiai tinka užkandžiui keliems asmenims ar sotiems pietums ar vakarienei dviems. Skanaus!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Virtuvės muzika

Folijos krepšeliuose kepta vištiena su švelnia pomidorų rūgštele ir puikiaisiais smidrais! Tokių krepšelių ruoškite tiek, kiek bus valgytojų. Iškepa vos per pusvalandį orkaitėje!

Receptą rasite čia.

Dailūs bandelių "ežiukai" su smidrais. Jeigu laiko turite daugiau, bandeles galima išsikepti namuose, na, o jeigu norite greičiau, galima naudoti ir pirktines. Parduotuvėje bandeles reikėtų rinktis vidutinio dydžio, salsvų pieniškų ir minkšta (ne traškia!) išore.

Receptą rasite čia.

Gaivios, traškios ir labai skanios smidrų salotos. Jos ypatingai pavasariškos - ne tik su pavasariškais smidrais, bet ir traškiais ridikėliais. Salotos užpilamos lengvu, gaiviu citrininiu padažu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Sezoninė virtuvė

Puikus būdas smidrus pagaminti įdomiai, bet nesudėtingai. Šiam patiekalui nereikia atskirai ruošti tešlos, naudojama pirktinė sluoksniuota, visas pasiruošimas užtruks vos kelias minutes, dar kelias - kepimas, ir alima mėgautis!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Receptų medis

Dar vienas neįmantrus receptas, kuris nudžiugins ir skonio receptorius, ir skrandį. Sriuba lengva, gaivi ir kartu pasotinanti. Prieš patiekiant užbaliname grietine ar grietinėle.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nidos receptai

Nesudėtingai paruošiami, bet tiesiog įspūdingai atrodantys ir labai skanūs pusryčiai! Šiam skanėstui nė nereikia jokio padažo, jį puikiai atstoja  skystas kiaušinio trynys.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Bake in Heels

Vakarienė, paruošiama vos per 20 minučių! Makaronai su labai gardžiu grietinėlės ir ištienos padažu. Makaronai gardinami aitriosios paprikos dribsniais, o jei aštriai nemėgstate, jų tiesiog nedėkite.

Receptą rasite čia.

Gražuolis nesaldus pyragas su smidrais ir sūriu. Vietoje Gruyère sūrį tinka pakeisti Ementalio sūriu, na, o jeigu norite paeksperimentuoti - galima rinktis ir kitokį fermentinį sūrį.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Vaikai ir vanilė

Kremiškas ryžių troškinys - risotto pavasariškai! Tai puiki idėja sočiai, bet lengvai vakarienei be mėsos. Naminį risotto paruošti iš tiesų visai nesudėtinga, tad rekomenduojame išbandyti.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Mukatanas

Trapi sviestine tešla, švelni ir kiek pikantiška rūkyta žuvis ir truputį trakūs šparagai! Šis pyragas labai skanus tiek šiltas, tiek atvėsęs.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nidos receptai

Tai ne tik puiki idėja, kaip skaniai suvalgyti smidrų, bet ir puikus naminio humuso receptas! Paruošti labai paprasta, o ragauti ypatingai gardu!

Receptą rasite čia.

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
užkandžiai
grilio patiekalai
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

tiPRO grupės dalis