Meksikos ir Tex Mex virtuvės - 28 skanutėliai, nesudėtingi receptai

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2019-11-21
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
Meksikietiški tex mex receptai
@Shutterstock

Jei savo virtuvėje pasiilgote trupučio egzotikos ir spalvų, Meksikos ir Tex Mex virtuvių patiekalai tikrai praskaidrins rudenišką nuotaiką savo nuostabiais skoniais, aromatais ir, žinoma, spalvomis!

Galbūt Jums kyla klausimas, ar Meksikos ir Tex Mex virtuvės nėra tas pats? Tikrai ne! Žinoma, Tex Mex įkvėpimo tikrai semiasi iš karštosios Meksikos, tačiau ne mažiau įtakos jai turi ir JAV valstijos, Teksaso, virtuvė. Būtent iš čia ir kyla sutrumpinimas Tex Mex - tai kaimynių, Teksaso ir Meksikos, tai - meksikietiškos, ispaniškos ir amerikietiškų kulinarinių ypatybių virtuvių sąjunga, kurioje gausu panašumų, bet netrūksta ir skirtumų.

Tiek Meksikos, tiek Tex Mex virtuvių patiekalai yra nesudėtingai paruošiami, dažniausiai iš regione įprastų, gana nebrangių ingredientų. Tex Mex virtuvė, žinoma, kur kas jaunesnė, nei Meksikos, įkvėpimo pasisėmusi ir iš prieš daugybę amžių vietovėse karaliavusių actekų, ir vėliau kolonizavusių ispanų. Meksikietiškas maistas tarp amerikiečių pradėjo populiarėti, kai vis daugiau jų kūrėsi Teksase, tačiau gamindami jie neretai rinkdavosi sau jau pažįstamus, priimtinus skonius ir ingredientus, todėl meksikietiški receptai po truputį keitėsi, taip palaipsniui ir atsirado Tex Mex vadinama virtuvė.

Didžiausias skirtumas yra naudojami ingredientai - Tex Mex virtuvėje plačiau naudojamos kvietinės tortilijos, konservuoti pomidorai, jautiena, Meksikos virtuvėje daugiau naudojama vištiena, švieži pomidorai, kukurūzų tortilijos. Abiejų virtuvių skonių aštrumas gali būti koreguojamas pagal Jūsų skonį, o visus 28 mūsų šiandien siūlomus patiekalus vienija ir kita puiki savybė - jie greitai ir paprastai paruošiami.

 

Linkime skanių eksperimentų!

 

Klasikinis, laiko ir daugybės ragautojų patikrintas Čili sriubos receptas. Sriuba soti, kvapni ir sušildanti, o patinka daugeliui, tad puikiai tiks ir šeimos pietums ar vakarienei, ir svečius pavaišinti. Sriubos tirštumą galima koreguoti pagal savo skonį, galima ruošti kaip troškinį ar kaip sriubą. Jautieną galima naudoti maltą ar smulkiai kapotą, aitriųjų pipirų kiekį rinkitės pagal tai, kokio aitrumo patiekalus mėgstate.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Jei mėgstate tex mex virtuvę ir greitus receptus, šis patiekalas subalansuotas jums! Vienos skardos kesadilija yra lengvas, greitas ir nerealiai skanus reikalas, puikiai tinkantis tiek šeimos vakarienei, tiek pasibuvimui su draugais. Galima skanauti su gvakamole, salsa, česnakiniu padažu ar kitu mėgstamu, bet gardu ir tiesiog be nieko papildomo.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos LaMaistas.lt redakcijos

Ši nachos traškučių užkepėlė tobulai tinka vakarui su draugais - žavingai atrodo, yra neatsivalgomai skani, o pagaminama vos per 20-30 minučių. Mėsos padažą galite pasiruošti ir iš anksto - atėjus laikui tereikės susluoksniuoti ingredientus kepimo inde, pašauti į orkaitę, o tada - mėgautis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Šie takai tokie nerealūs, kad paragavus norėsis ruošti vis dažniau, o ir puikiai tinka tiek vakarienei, tiek prie užkandžių stalo žiūrint filmus, serialus ar mėgstamas rungtynes su draugais!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Tai tortilijų suktinukai, kurių viduje dažniausiai būna vištiena arba malta jautiena, sūris ir prieskoniai. Bet žinoma, drąsiai galima eksperimentuoti ir pagardinti kreminiu sūriu, kukurūzais pupelėmis ar kuo tik norisi. Bet labiausiai žavi, kad tai yra užkandis (ar net patiekalas), kuriam paruošti reikia vos kelių ingredientų ir itin mažai laiko! Tobulas patiekalas, kuris ne tik labai skanus, bet ir juo patogu gardžiuotis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Meksikietiško stiliaus padažas su pomidorais ir pupelėmis be galo tinka prie kukulių. Labai aromatingas, skanus, sodraus skonio ir malonios tekstūros patiekalas, pagaminamas labai paprastai.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Labai skanūs ir greitai pagaminami, sūriu pagardinti vištienos tako. Šis užkandis ne tik labai skanus, bet ir atrodo ypatingai - puikiai tiks draugų vakarėliui ar šeimos pietums. Kiekvienas gali susikonstruoti savo taco - į geldelę dėti tiek ir tokių priedų, kokius labiausiai mėgsta.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Taip troškintą jautieną galima pateikti pačiais įvairiausiais būdais. Troškinys labai skanus su ryžiais, skrudintu batonu, salotomis, kaip takų, buritų įdaras ar pagardas ant traškių tortilijų. ŽKaip bepatieksite, bus labai gardu. Jeigu nerandate recepte naudojamų pipirų, juos pakeiskite džiovintais čili pipirais ar konservuotais jalapeno pipirais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Greitas, skanus ir sotus patiekalas šeimos vakarienei ar draugų vakarėliui. Jei mėgstate aštriau, papildomai galite dėti aitriųjų pipirų, marinuotų jalapenų ar kitokių mėgstamų prieskonių.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3

Čimičangos - tai ypatingas tex mex patiekalas, kuriam tinka tiek saldūs, tiek sotūs įdarai. Čimičangos gaminamos nesudėtingai - ant tortilijos dedamas įdaras, susukama į uždarą suktinuką ir kepama keptuvėje su aliejumi arba orkaitėje. Šios čimičangos ruošiamos su vištiena ir daržovėmis, kepamos orkaitėje, todėl išvengsite gausybės papildomų riebalų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Fajita Tex Mex ir Meksikos virtuvėse vadinama kepta (gali būti ir grilyje) mėsa. Dažniausiai patiekiama tako geldelėje ar tortilijų suktinukuose. Tikrai lengva pasigaminti ir klasikinę fajitą su vištiena. Ant tortilijos uždėkite keptos vištienos, stambiai pjaustytų ir keptų daržovių bei gvakamolės padažo. Mėgaukitės skania vakariene!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Vienas iš populiariausių meksikietiškų receptų yra enchilados. Tai tortilijų suktinukai su mėsos ir pupelių įdaru, aromatingu pomidorų arba paprikų padažu bei sūriu. Klasikinis receptas gaminamas su malta jautiena ir juodosiomis pupelėmis, tačiau su ingredientais galima varijuoti - vietoje maltos jautienos rinktis kitą maltą mėsą (tinka vištiena, kalakutiena, kiauliena) ar net vištienos filė supjaustyti smulkiais gabalėliais. Į mėsos įdarą galima papildomai įmaišyti daržovių - paprikų, kukurūzų ar morkų. Galima net ir gaminti vegetarišką variantą, vietoje mėsos pupeles gardinant minėtomis daržovėmis.

Receptą rasite čia.

Nuostabusis avokadų padažas "Gvakamolė" ypač mėgstamas Meksikos, tex mex virtuvėse. Jo ištakos slypi senovės actekų ruošiamame maiste. Tradiciškai tai puikus pagardas prie takų, buritų, kukurūzų traškučių. Šis pagardas puikiai tiks prie daugelio šiame sąraše esančių patiekalų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Lengvai ir greitai pagaminamas, sotus ir maistingas meksikietiškas troškinys kitaip - iš bolivinės balandos. Jis puikiai tiks sušilti ir jaukiai praleisti laiką su šeima prie stalo.

Receptą rasite čia.

Kesadilijos pavadinimas reiškia nedidelį pyragėlį su sūriu. Tai tortilijos su skaniu įdaru ir sūriu, kepamos keptuvėje, kol išsilydo sūris. Kesadilijų būna įvairiausių rūšių, tačiau svarbu žinoti, kad pagrindui galima naudoti ir kukurūzų, ir kvietinių miltų tortilijas. Dėti sūrio į kesadilijas būtina, tačiau į vidų taip pat galima dėti daugybę kitų produktų, pavyzdžiui, skirtingų rūšių mėsos, svogūnų, daržovių bei aitriųjų paprikų. Šiame recepte be mėsos deriname žiedinius kopūstus ir skrudintus lazdynų riešutus, kartu su aitriosiomis paprikomis ir sūriu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Tokios skanios, sultingos, sočios, aromatingos ir taip paprastai paruošiamos! Džiaugsitės ir mėgausitės ne tik jūs, bet ir artimieji.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Vos pusvalandis virtuvėje ir puikus patiekalas paruoštas - Meksikos virtuvės įkvėptas "taco keptuvėje". Toks mėsos padažas tinka dėti į tako geldeles, vynioti į tortilijas, valgyti su ryžiais. Galima paruošti daugiau iš anksto, o vėliau tiesiog pašildyti ir prieš pat valgant įvynioti į tortliją, kad ji išliktų standti ir neištęžtų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ LaMaistas.lt

Nuostabiai kreminės ir šiek tiek pikantiškos avokadų sriubos receptas. Apibarstyta kukurūzais ir pagardinta aitriųjų paprikų padažu. Skani ir sušildanti!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Paragaukite šių skanių vištienos enčiladų su špinatais ir fetos sūriu. Šiame recepte naudojame maltą vištieną, keptą su česnakais ir cukinijomis, bet bus labai skanu ir su kalakutiena!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Kesadilijos – tai dar vienas žodis, apibūdinantis dangišką skonį, slypintį tarp dviejų tortilijų. Norėdami sukurti tobulą patiekalą, galite naudoti bet kurį Jūsų mėgstamą sūrį. Galite patiekti kaip pirmą patiekalą, užkandį, taip pat puikiai tiks priešpiečiams. Kesadilijų įvairovė begalinė, o jas paruošite paprastai ir greitai. Avokadas suteikia daugiau skonio bei tekstūros, bet jo nededant irgi bus skanu. Daugiau patarimų, kaip paruošti puikias kesadilijas rasite šiame straipsnyje.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Nuostabus vakarėlių užkandis! Akimirksniu išgaruoja nuo stalo. Jei mėgstate aitriau, galima gardinti šviežiais ar marinuotais aitriaisiais pipirais, galima ruošti su mėsa ar be.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Sriubai papildomai aštrumo suteikia konservuoti chipotle čili pipirai, bet jeigu nemėgstate aštriai, galite šių pipirų nenaudoti. Arba jeigu nerandate tokių įsigyti, tuomet drąsiai naudokite kitus mėgstamus aštriuosius pipiriukus. Sriuba labai gardi su tortilijų traškučiais arba skrudintu česnakiniu batonu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Labai greitai paruošiamas, gaivus ir skanus avokadų pagardas su ananasais ir agurkais. Reikės vos kelių ingredientų ir lengva vakarienė ar pagardas prie žuvies, vištienos patiekalų ar net kukurūzų traškučių paruoštas! Skaniausia, jei ananasai ir agurkai bus tiesiai iš šaldytuvo.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Jeigu Jums trūksta idėjų skaniai vakarienei, šis buritų receptas skirtas kaip tik Jums. Paruoškite tortilijas su sultinga jautiena, ryžiais ir daržovėmis. Užpilkite buritus tako padažu ir grietine, ir jūsų nuobodus vakaras taps tikra fiesta. Daugiau patarimų, kaip paruošti puikius buritus, rasite šiame straipsnyje.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Įdarykite kukurūzų paplotėlius keptomis daržovėmis, sūriu ir kiaušinių užpilu. Pakepkite orkaitėje ir turėsite skanius, greitai paruoštus daržovių pyragėlius! Skanūs ir šilti, ir atvėsę!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Jei Jūs esate tikras Tex Mex valgių gerbėjas, šis patiekalas bus Jūsų tobuli pusryčiai. Kreminė, plėšyta kiaušinienė su avokadais, kalendromis, salsa ir kukurūzų traškučiais. Pabandyk pats!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Puikus, greitas ir visai nesudėtingas užkandis! Skanus ir ką tik paruoštas, ir atvėsęs, todėl puikiai tiks neštis į darbą, net jei neturite galimybės pasišildyti. Jei avokadų neturite, jų galite visai nedėti ar gardinti kitomis daržovėmis, pvz., paprika, pomidorais (tik nupilkytie skysčio perteklių). Dar daugiau Meksikos ar tex mex skonių pridėti galima kesadilijų įdarą pagardinant šviežiais ar marinuotais jalapenais, tako prieskonių mišiniu, kalendra.

Receptą rasite čia.

Tradicinis meksikietiškas pomidorų pagardas, vadinamas Pico de Gallo. Puikiai dera prie takų, buritų ar tiesiog kabinti traškučiais! Geriausia paruošti iš anksto ir palikti valandėlę pastovėti šaldytuve, kad tobulai susimaišytų visi skoniai.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Maistingas ir labai skanus Meksikos virtuvės įkvėptas patiekalas - tortilijų suktinukai su vištiena ir su daugybe daržovių - tai maistinga ir skanu! Fajitose naudokite mažiau vištienos ir padidinkite daržovių kiekį!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Pudingas iškepa labai minkštas, tačiau pakankamai tvirtas, tirpstantis burnoje, ir visai pamiršite, kad pudingas su kukurūzais, nes jų beveik nesijaučia. Tad jei norite nustebinti šeimyną ar svečius naujais skoniais, iškepkite kukurūzų pudingą!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Tie, kas mėgstate lankytis meksikietiškuose restoranuose tikrai esate ragavę pomidorų padažo patiekiamo prie tortilijų traškučių. Puikus pasirinkimas pomidorų padažu prie įvairių užkandžių, ir, žinoma, tortilijų traškučių. Meksikietiško pomidorų padažo skonis labai lengvas, gaivus, šiek tiek aštrokas. Jei norite labai aštraus padažo, tada naudokite 2 ar 3 serano pipirus, bet, jeigu su aštriais padažais nedraugaujate, tuomet tiesiog nenaudokite serano pipiro (arba įdėkite tik labai mažą dalį dėl skonio). Padažas gali stovėti šaldytuve iki 3-4 dienų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Žiedinių kopūstų “ryžiai” šiuo metu ypatingai populiarūs! Tai labai gardus ir paprastas būdas be didelių pastangų suvartoti daugiau daržovių, o patiekalą paversti sveikesniu ir lengvesniu. Pirmiausia Kristina parodo, kaip pasigaminti pačius žiedinio kopūsto ryžius, o straipsnio apačioje rasite skanutėli šių ryžių su vištiena receptą.

Receptą rasite čia.

Huevos Motuleños tai vienas iš tradicinių pusryčių patiekalų Meksikoje. Šį patiekalą dažniausiai sudaro keptos tortilijos, kepti kiaušiniai, pupelių užtepas, naminis pomidorų padažas, žirneliai, kumpis, platanai, avokadas ir šviežias sūris. Kad patiekalą greičiau pasiruoštumėte, galima pupų užtepėlę ir pomidorų padažą pasigaminti iš anksto. Tuomet beliks sukombinuoti visus ingredientus kartu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Sopa Azteca pagaminti prireiks itin nedaug ingredientų, o tiems, kas negali nė dienos be mėsos, Liucija siūlo papildomai įdėti virtos ar keptos, suplėšytos ar susmulkintos vištienos ar kitos mėgstamos mėsos. 

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Straipsnio draugas: Santa Maria
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital