O ką iš kalakutienos? 42 nesudėtingi ir skanūs receptai
2023-09-17
ĮVERTINKITE:
Šį straipsnį jau įvertinote
(BALSAVO: 12)
ĮVERTINKITE:
Šį straipsnį jau įvertinote
(BALSAVO: 12)
@Shutterstock
Jei mėgstate ne tik skanius, bet ir lengvai paruošiamus patiekalus, tai kalakutieną tikrai reikėtų į juos įtraukti. Šios mėsos paruošimas tikrai nekels didelo iššūkio net ir mažiau patyrusiems virtuvėje. Ją galima kepti, troškinti, virti, o ir nuostabiai transformuojasi į pačius puikiausius patiekalus, tarp kurių - kepsniai, sriubos, makaronai, maltinukai, troškiniai, mėsos pyragai ir dar daugiau - tai nuostabus universalus produktas, kuriuo tikrai pavyks sužavėti tiek prisėdusius prie pietų stalo, tiek šventės metu.
Ši mėsa žavi ir tuo, kad turi mažai riebalų, yra liesa, lengvai virškinama ir ji puikus baltymų šaltinis. Manoma, kad pirmieji kalakutai Lietuvoje pasirodė XVIII amžiuje, dėka prekybininkų, keliaujančių į Rytus, tad dėl visų šios mėsos privalumų tikrai nenuostabu, kad ji iki šiol yra puikiai vertinama. O kadangi kalakutiena turi subtilų ir švelnų skonį, ją labai paprasta ruošti su įvairiais mėgiamais prieskoniais, padažais ir garnyrais taip pritaikant pagal kiekvieno norus, o tuomet galima mėgautis jos minkštumu, sultingumu ir nuostabiu skoniu.
Juk maistas ne tik rutinos dalis, bet ir galimybė kurti, eksperimentuoti ir mėgautis, tad skubame dalintis puikiomis idėjomis ir tikimės, kad kiekvienam pavyks rasti savo skoniui gardžiausią receptą ir pasimėgauti kalakutienos patiekalais.
Labai skanūs kalakutienos kukuliai pomidorų padaže. Greta juos siūlo tiekti su spagečiais, bet bus skanu ir su kitokiais makaronais ar net visai kitokiu garnyru, pvz., buvlių koše ar į itališką sumuštinį!
Gardieji kukulaičiai ypatingai - su baltu padažu ir staigmena viduje - sūrio įdaru. Jie ypač skanūs su bulvių koše, bet gardu bus ir su grikiais, tiesiog daržovėmis ar kitokiu mėgstamu garnyru.
Kalakutiena ir saldžiosios bulvės dera neįtikėtinai puikiai. Šis troškinys – švelnaus skonio, sotus, tačiau neapsunkinantis. Jei mėgstate pikantišką rūkytos paprikos skonį, įberkite dosnesnį žiupsnelį – tasai dūmo prieskonis čia puikiai tinka! Patiekite su šaukštu graikiško jogurto ir gerai sunokusio avokado riekelėmis – jie suteiks patiekalui gaivumo, lengvumo, o taip pat papuoš dubenėlius.
Kalakutienos iešmelius galima patiekti kaip tik norite – su ryžiais, bulvėmis, šviežiomis, virtomis ar troškintomis daržovėmis, salotomis, įvairiais padažais, gaminti suktinukus ir kaip tik norisi.
Skanūs maltinukai su virtais grikiais - puikus būdas paįvairinti racioną ar panaudoti likusius virtus grikius. Skanu tiekti su salotomis, mėgiamu padažu.
Takai tinka, kai nesinori daug laiko sukiotis virtuvėje ir tuomet, kai norisi greitos ir neapsunkinančios vakarienės. Takai taip pat puikūs ir tuo, jog juos lengva paruošti, o pagardinti tinka įvairiausios daržovės ir padažai. Be to, vietoje kalakutienos galima naudoti vištienos, kiaulienos ar jautienos faršą, ar kelių faršų mišinį.
Labai skanios, greitai paruošiamos, vos iš kelių paprastų ingredientų ir tokios sočios. O ir tokios žavingos, kad papuoš tiek kasdienį, tiek švenčių stalą.
Kvapnus, sotus ir sušildantis, klasikinis guliašas kitaip - iš kalakutienos! Taip patroškinta mėsa minkšta ir sultinga, o padažą norėsite išvalgyti iki paskutinio lašelio, tad puikiai tiks su bulvių koše ar duonos riekele.
Patiekalas, kuris šiek tiek primena puikiuosius balandėlius, tik be ryžių ir skonis šiek tiek labiau pikantiškas. Puikus būdas pasilepinti gardžiais pietumis.
Manoma, kad šis troškinys yra mėgstamiausias prezidento Obamos patiekalas. Šis troškinys puikiai tiks ir kaip tiršta sriuba, ir kaip antras patiekalas. Tiesa, patariama jį valgyti su ryžiais, o ant viršaus uždėti grietinės.
Ar kada esate ruošę įdarytus makaronus? Šį kartą siūlome įdaryti makaronų kriaukles - procesas greitas ir nesudėtingas, o rezultaltas - labai gardus! Įdarui galima rinktis mėgstamą maltą mėsą ar paukštieną.
Tai dar vienas puikus būdas mėgautis paukštiena. Labai nesudėtinga, puikiai tinka skubantiems, ieškantiems idėjų į pietų dėžutę ar tiesiog besidairantiems, ką skanaus ir sotaus paruošti pietums ar vakarienei.
Takai tinka, kai nesinori daug laiko sukiotis virtuvėje ir tuomet, kai norisi greitos ir neapsunkinančios vakarienės. Takai taip pat puikūs ir tuo, jog juos lengva paruošti, o pagardinti tinka įvairiausios daržovės ir padažai. Be to, vietoje kalakutienos galima naudoti vištienos, kiaulienos ar jautienos faršą, ar kelių faršų mišinį.
Jei mėgstate balandėlius, tai ir šie sužavės. Super paprasta, neįmantru, sotu ir skanu. Garnyrui idealiai tiks bulvių košė, bulvės, salotos ar kiti mėgiami priedai.
Šiek tiek lengvesnis mėsainis - su pesto padažu, ypač sultingu kalakutienos paplotėliu, tąsiu ir švelniu mocarelos sūriu. Mėsainis ypač sultingas, švelnaus, tačiau labai subalansuoto skonio.
Labai skanus užkandis, kuris puikiai tiks gimtadieniams, vakarėliams, ar vaikams neštis į pikniką ar iškylą. Patiks visiems! O ką dėsite į ragelio vidų tai čia jau pagal jūsų skonį ir fantaziją.
Labai greitai paruošiama, nes prie viryklės nereikia praleisti daugybės laiko: pasiruošti kelis ingredientus, pašauti į orkaitę ir viskas! Kartu garnyrui galima dėti kepti ir bulvyčių!
Dar vienas, kitaip paruoštas tradicinis patiekalas - minštučiai Žemaičių blynai, pagardinti špinatais. Skanu su grietine, natūraliu jogurtu, mėgiamu padažiuku.
Kotletai pavyksta labai minkšti, tirpsta burnoje, o obuolių skonis juose smarkiai nesijautė. Šiuos kotletus galite kepti ir orkaitėje, tada bus liesesni.
Kai norisi čeburekų skonio, bet, kad paruošima sbūtų greitesnis, tuomet puiki idėja šie pyragėliai. Skoniu tikrai primena čeburekus, bet greičiau paruošiami ir mažiau riebūs.
Paprasti, bet tikrai neprasti. Kotletai iškepa minkšti, sultingi ir labai skanūs. Patiks visiems. O garnyrui tiks bet kas ką mėgstate - salotos, daržovės, mėgiami padažai.
Nesudėtingai paruošiamas ir labai skanus vyniotinis. Gardus ir pats vienas, ir ant sumuštinio užsidėti. Galima įdaryti ne tik džiovintomis slyvomis, bet ir abrikosais, persikais ar net riešutais.
Tikrai geras pasirinkimas pasigaminti kalakutienos kukulių su padažu. Trypsėti ilgai virtuvėje nereikia, pagaminsite jų nemažai, o garnyras tiks bet koks: bulvės, ryžiai, grikiai ar šviežių daržovių salotos.
Skanu, sotu ir lengvai pagaminama. Geriausia tai, kad beveik nereikia stovėti prie viryklės - paruošei, sudėjai į čanachines, pašovei į orkaitę ir ilsiesi, kol troškinasi.