Padažai salotoms - 18 puikių receptų, kuriais paskaninsite bet kurias salotas!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-05-09
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 10)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 10)
Salotų padažai užpilai
@ Shutterstock

Salotos - puikus pasirinkimas, jeigu norisi pavalgyti skaniai ir sveikai, tačiau išvengiant sunkumo jausmo. Be to, ruošiant salotas galima nesunkiai sugalvoti aibę įvairiausių produktų derinių iš to, ką turite po ranka. Belieka susimaišyti skanų padažą, kuris įpūs naujos gyvybės net ir pačioms paprasčiausioms ar jau kiek pabodusioms salotoms. Šįkart apie juos ir pakalbėkime - dalinamės šiais mūsų mėgstamiausiais salotų padažų receptais ir naudingais patarimais, kaip salotas ruošti, kad jos būtų pačios skaniausios (beje, daug gardžių pačių salotų receptų rasite šiame straipsnyje).



Kaip salotas gardinti padažu, kad jų skonis būtų ryškus, o daržovės išliktų traškios?

Kalbant apie salotų gardinimą padažu labai tinka posakis nuo meilės iki neapykantos yra vienas žingsnis. Padažas gali tapti pačiu skaniausiu „cinkeliu“, bet naudojant netinkamai, jis gali užgožti visus kitus ingredientus arba traškios daržovės gali nuvysti bei pavandenyti.

1. Salotas (ir kitas daržoves, vaisius, uogas) nuplaukite ir kruopščiai nusausinkite. Šviežius, nepjaustytus salotų ingredientus, žinoma, svarbu kruopščiai nuplauti po tekančiu, vėsiu vandeniu. Vandens srovė neturėtų būti stipri, kad nepažeistų trapių, traškių lapelių (ypač, jeigu naudojate įvairius daigus, labai jaunus lapelius).

Nuplautas daržoves labai svarbu gerai nusausinti. Nusausinti agurką ar pomidorą juokų darbas - tereikia patrinti švariu virtuviniu rankšluosčiu, tačiau salotų ar kitų lapinių daržovių tokiu būdu nusausinti juk tikrai nepavyks... Jas patogiausia sausinti naudojant specialią, centrifugos principu veikiančią džiovyklę. Į ją reikia sudėti salotų lapus ir keletą kartų pasukti rankenėlę, salotų lapai bus sausi ir išliks traškūs. Salotų džiovyklių rasite daugumoje didesnių prekybos centrų ir jų kaina siekia vos kelis eurus.

Jeigu tokios džiovyklės neturite, salotų lapus galite šiek tiek nupurtyti rankomis ir sudėti ant popierinių rankšluostėlių, uždengti dar keliais rankšluostėliais ir vos vos, netraiškant lapelių spustelėti.

Dar vienas išbandymo vertas džiovinimo būdas - salotų lapus sudėkite į maišelį, į jį taip pat įdėkite kelis popierinius rankšluostėlius ir gerai papurtykite.

2. Jeigu nuplautų, nusausintų salotų (ir kitų daržovių, vaisių, uogų) iškart nenaudosite jų verčiau nepjaustykite ir laikykite specialiame daržovių stalčiuje, esančiame šaldytuvo apačioje. Ši šaldytuvo vieta yra pati drėgniausia, todėl daržovės, vaisiai, uogos išlieka šviežios, traškios. Plačiau apie teisingą įvairių produktų laikymą šaldytuve skaitykite šiame straipsnyje.

Supjaustytas salotas sudėkite į švarų dubenį, įdėkite kelis sausus popierinius rankšluosčius ir sandariai uždenkite dangčiu ar maistine plėvele (tarp pat labai tinka naudoti maistines bičių vaško drobeles). Rankšluosčiai sugers perteklinę drėgmę ir salotos išliks šviežios, traškios, nepavandenijusios. Salotas su keliomis popierinio rankšluosčio skiautėmis taip pat galima laikyti indelyje, maišelyje. Svarbu, kad lapai nebūtų sugrūsti ir būtų laikomi sandariai.
 

Salotos

Vis keičiant padažą salotų skonis kaskart nustebins. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3. Salotų lapus galite tiek plėšyti, tiek pjaustyti. Net ir profesionalūs šefai ginčijasi, kaip tinkamai smulkinti salotų lapus: plėšyti rankomis ar pjaustyti peiliu? Sklando įvairūs mitai, kad rankomis plėšytos salotos ilgiau išlieka šviežios, nenuvysta, nepavandenija ir jų krašteliai neparuduoja. Tai netiesa. Tiek plėšant, tiek ir pjaustant peiliu salotų lapuose vyksta tie patys pokyčiai, pažeidžiama ląstelių struktūra, išteka skysčiai, vyksta oksidacija. Skirtumas tarp pjaustytų ir rankomis plėšytų salotų lapų matomas dėl to, kad įprastai salotos plėšomos stambiau, todėl ir ląstelių pažeidimų įvyksta mažiau. Jeigu salotas pjaustysite arba plėšysite vienodo dydžio gabalėliais, šviežumą ir prekinę išvaizdą jos praras vienodai greitai.

4. Padažu salotas gardinkite du kartus. Paprastai padažu pagardinamos jau paruoštos salotos jas permaišant arba prieš pat tiekimą. Mes siūlome sujungti šiuos du būdus. Susmulkintus salotų lapus ir lapines daržoves, visų pirma, sumaišykite su nedidele padažo dalimi. Maišykite „kedendami“ dviem šaukštais arba pirštais, salotų nespauskite ir netrinkite. Šį paruoštuką padalinkite į lėkštes, sudėkite likusius ingredientus ir apšlakstykite dar trupučiu padažo. Tokiu būdu padažas puikiai pasiskirstys, jo skonis bus pakankamai ryškus, tačiau tolygiai subalansuotas.

5. Padažu pagardintas salotas valgykite nedelsiant. Padažu salotas gardinkite tik prieš pat patiekimą, nes padaže esanti druska bei rūgštys labai greitai „ištrauks“ iš salotų lapų (bei kitų šviežių ingredientų) drėgmė ir jie ims vysti, nebebus traškūs.

Jeigu nespėjote suvalgyti su padažu sumaišytų salotų ir jos jau truputį apvyto, pavandenijo, galite atsargiai nupilti skystį ir pabuvusias salotas sumaišyti su šviežiais, ką tik susmulkintais salotų lapeliais. Papildomai padažo nepilkite ir daugiau prieskonių nenaudokite, padaže jau pasimarinavusios senosios salotos turės pakankamai skonio. Žinoma, šis būdas tikrai nėra panacėja ir kelias dienas brinkusių salotų tikrai neišgelbėsite, tačiau pusdienį pabuvusias ir kiek pavargusias atgaivinti tikrai galite.



Padažai salotoms: nuo mylimos klasikos iki dar neatrastų skonių

Druska, pipirai, galbūt žiupsniukas džiovintų žolelių, citrinos sultys ir šlakelis kokybiško alyvuogių aliejaus niekada nenuvilia ir puikiai tinka įvairiausioms salotoms, tačiau juk pasaulis kupinas įvairesnių skonių... Kviečiame jais mėgautis!

Citrininis salotų padažas

Šis klasikinis salotų padažas tiks prie pačių įvairių ingredientų, o ypač salotoms su įvairiais ankštiniais, žuvimi, vištiena. Tokiu padažu galite apšlakstyti ne tik salotas, bet ir keptą vištieną ar žuvį (padažas ypač tiks prie sausokos, baltos žuvies, pavyzdžiui, menkės).
 

Citrinų sulčių padažas salotoms

Citrininis pafažas labai universalus, be to jį galima paruošti iš anksto ir iki 10 dienų laikyti šaldytuve. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~200 ml padažo Jums reikės:

  • 100 ml alyvuogių aliejaus;
  • 60 ml citrinų sulčių (iš vienos didesnės, sultingos citrinos);
  • nutarkos 1 citrinos žievelės (tik geltonosios dalies, balta žievelės dalis apkartins padažą);
  • 1 šaukštelio Dižono garstyčių;
  • 2 skiltelių smulkiai sukapoto arba spaustuku perspausto česnako;
  • 0,5 šaukštelio druskos;
  • žiupsnelio juodųjų pipirų (pageidautina šviežiai maltų).


Gaminimas:

  1. Sumaišykite visus ingredientus išskyrus aliejų. Išplakite šluotele iki vienalytės, balkšvos ar kreminės spalvos konsistencijos.
  2. Po truputį, tebeplakdami šluotele pilkite aliejų. Lėtai jį pilant ir plakant padažas emulsifikuosis, t.y. truputį sutirštės ir bus „kremiškesnis“. Emulsifikuoti galite ir visus ingredientus (aliejų taip pat) supylę į stiklainiuką, jį užsukę ir labai intensyviai purtydami. Purtyti reikėtų apie minutę.
  3. Paruoštą padažą galite laikyti sandariai užsuktame stiklainėlyje, šaldytuve iki 10 dienų. Ilgiau pastovėjęs padažas praras „kremišką“ tekstūrą ir išsisluoksniuos, tai normalu. Padažą „pataisysite“ jį ir vėl intensyviai išplakę šluotele arba minutę purtydami stiklainėlyje.



Cezario salotų padažas

Cezario salotos yra vienos žinomiausių, tad ir daugybę variacijų turinčių salotų pasaulyje. Originalios Cezario salotos yra ypač paprastos - tai stambiai supjaustyti ar suplėšyti romaninių salotų lapai, sauja krutonų (skrebučių), truputis tarkuoto kietojo sūrio ir tirštas, kvapnus, ryškaus skonio padažas su kiaušinių tryniais (truputį žemiau pateikėme mažesnio kaloringumo padažo variaciją be kiaušinių), ančiuviais, aliejumi, citrinų sultimis ir kt. Dažnai salotos pastiprinamos vištiena, skrudinta šonine ar krevetėmis.
 

Cezario salotos su padažu

Cezario salotos labai paprastos, bet ypatingą skonį joms suteikia padažas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~250 ml padažo Jums reikės:

  • 120 ml neryškaus skonio aliejaus (pavyzdžiui, saulėgrąžų, rapsų);
  • 5 šaukštų alyvuogių aliejaus (galima pakeisti saulėgrąžų, rapsų aliejumi);
  • 2-3 šaukštų citrinų sulčių (iš vienos mažos citrinos);
  • 2 didelių kiaušinių trynių;
  • 6 ančiuvių filė;
  • 1 šaukštelio Dižono garstyčių;
  • 1 skiltelės smulkiai sukapoto arba spaustuku perspausto česnako;
  • 3 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio;
  • žiupsnelio juodųjų pipirų (pageidautina šviežiai maltų) ir druskos (druską naudokite pagal skonį, jos gali ir nereikėti, nes ančiuviai suteikia pakankamai sūrumo).


Patarimas: jeigu mėgstate truputį ryškesnį, vos aitresnį skonį, galima įpilti šlakelį Vorčesterio padažo. Vorčesterio padažą įplakite prieš pradėdami pilti aliejų.

Gaminimas:

  1. Smulkiai sukapokite ančiuvius, ištrinkite su česnaku. Išplakite su kiaušinių tryniais, supilkite citrinos sultis, sudėkite garstyčias ir gerai perplakite.
  2. Plakdami šluotele, po truputį supilkite iš pradžių alyvuogių, o tuomet kitą aliejų. Plakite iki kol padažas pavirs emulsija, t.y. bus tirštas, blizgus.
  3. Paruoštą padažą pagardinkite tarkuotu sūriu, druska, pipirais.
  4. Padažą laikykite sandariai užsuktame stiklainėlyje, šaldytuve 1 dieną. Prieš tiekiant padažą būtinai vėl perplakite šluotele, kad tekstūra būtų „kremiška“.



Jogurtinis salotų padažas

Labai paprastai ir greitai paruošiamas padažas, kuris tiks pačioms įvairioms salotoms, o ypač toms, kuriose yra baltymų: pupelių, mėsos, paukštienos, žuvies, kiaušinių, sūrio ir pan. Tokį padažą galite naudoti ne tik salotoms, bet ir kaip marinatą paukštienai, taip pat galite jame mirkyti daržovių lazdeles, krekerius, duoniukus.
 

Jogurtinis padažas

Jogurtinį padažą galima gardinti įvairiomis žolelėmis ar jų mišiniais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~ 300 ml padažo Jums reikės:

  • 280 g tiršto, graikiško jogurto;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 1 šaukšto citrinų sulčių;
  • 1 skiltelės smulkiai sukapoto arba spaustuku perspausto česnako (galima pakeisti šaukšteliu aštresnių garstyčių);
  • kelių šakelių smulkiai sukapotų krapų (arba kitų prieskonių žolelių, pavyzdžiui, bazilikų, petražolių, kalendrų ir pan.);
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Patarimas: į padažą galima įmaišyti truputį nutarkuotos citrinos žievelės.

Gaminimas:

  1. Graikišką jogurtą, citrinų sultis, česnaką išplakite šluotele.
  2. Plakdami šluotele, po truputį supilkite aliejų.
  3. Padažą pagardinkite druska, pipirais, sukapotais krapais. Išplakite šluotele.
  4. Padažą laikykite sandariai užsuktame stiklainėlyje, šaldytuve iki 3-4 dienų. Prieš tiekiant padažą vėl perplakite šluotele.



Balzaminis padažas salotoms

Padažas su balzaminiu actu yra vienas iš klasikinių padažų. Jis puikiai tiks žalioms įvairių daržovių salotoms, o taip pat ir salotoms su riebesne mėsa, žuvimi, riebiais sūriais, nes padažo rūgštumas puikiai subalansuos ir kiek „nugesins“ riebumą. Balzaminis padažas taip pat harmoningai papildo saldžius ingredientus, todėl juo gardinkite salotas, kuriose yra uogų, vaisių.
 

Balzaminio acto padažas salotoms

Naudojant grūdėtas garstyčias padažas turės įdomesnę tekstūrą. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~ 250 ml padažo Jums reikės:

  • 180 ml alyvuogių aliejaus;
  • 60 ml balzaminio acto;
  • 1 šaukštelio medaus arba klevų sirupo;
  • 1 šaukštelio mėgstamų garstyčių;
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Gaminimas:

  1. Visus padažui skirtus ingredientus tiesiog sudėkite į stiklainiuką, užsukite ir labai gerai supurtykite iki vienalytės konsistencijos. Purtyti reikėtų apie 30 sekundžių.
  2. Padažą laikykite sandariai užsuktame stiklainėlyje, šaldytuve iki 2 savaičių. Prieš tiekiant padažą vėl gerokai supurtykite.

 


Graikiškų salotų padažas

Graikiškos salotos gaminamos iš pomidorų, agurkų, svogūnų, alyvuogių, kitų šviežių daržovių ir fetos sūrio. Salotos dažniausiai gardinamos druska, pipirais, raudonėliais ir alyvuogių aliejumi, tačiau jeigu norite dar išraiškingesnio skonio, siūlome susimaišyti šį padažą. Jis tiks ir bet kurioms kitoms daržovių salotoms su sūriu, mėsa, paukštiena ar žuvimi.
 

Graikiškos salotos su padažu

Graikiškos salotos mėgstamos tikrai ne tik Graikijoje, o jų padažas tiks ne tik šioms salotoms. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~ 150 ml padažo Jums reikės:

  • 6 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 60 ml raudono vyno acto;
  • 1 šaukšto citrinų sulčių;
  • 1 šaukštelio Dižono garstyčių;
  • 1 skiltelės smulkiai sukapoto arba spaustuku perspausto česnako;
  • 1 šaukšto šviežių, smulkiai sukapotų raudonėlių (arba 1 šaukštelio džiovintų);
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Patarimas: jeigu norite, kad padažas (šis ar bet kuris kitas) ilgiau išsilaikytų šaldytuve, naudokite ne šviežią, o džiovintą raudonėlį (arba bet kurias kitas prieskonines žoleles ar kitus šviežius padažo pagardus).

Gaminimas:

  1. Visus ingredientus sudėkite į stiklainiuką, užsukite ir labai gerai supurtykite iki vienalytės konsistencijos. Purtyti reikėtų apie 30 sekundžių.
  2. Padažą laikykite sandariai užsuktame stiklainėlyje, šaldytuve iki 2 savaičių, jeigu naudojote džiovintą raudonėlį. Jeigu naudojote šviežią raudonėlį, padažą šaldytuve laikykite iki 5-7 dienų.

 

Šis medaus ir garstyčių padažas yra klasika, bet užtat kokia puiki! Pagaminti užtrunka vos kelias minutes, šaldytuve galite laikyti ilgai, o salotoms dera tobulai. Ypač lapinių daržovių ar salotoms su paukštiena. Ne taip gerai, jei tarp ingredientų yra stipraus skonio sūrio (pvz. fetos) ar mangų, na, bet negali turėti visko. Jeigu dar neragavote, tikrai pabandykite! Vietoje aliejaus galite naudoti jogurtą - taip pat bus labai skanu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Skanus ir gaivus avokadinis padažas, kuris labai tinka tiek pagardinti salotoms, tiek prie maltinukų, orkaitėje keptų daržovių ar kitų patiekalų. O pagaminamas labai paprastai. Jeigu norite varianto be pieno produktų, vietoje jogurto naudokite kokoso pieną. Nors laimo sultys čia dera labai labai, jeigu jų neturite, galite pakeisti citrinų sultimis - irgi skanu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Tikras vasaros atradimas! Padažas pavyksta skanus, gaivus ir lengvai pikantiškas. Mums jis tobulai tinka su salotomis, į kurias įeina lašiša arba kitokia žuvis, taip pat prie žuvies kepsnių ar bulvyčių.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Braškės salotoms? O, tikrai taip! Ir dar be galo gardžiai. Tobulai subalansuoti skoniai tikrai pagardins daugumą salotų, o su fetos ar ožkos sūriu derės išvis tobulai. Net skeptikai liks sužavėti, pamatysite!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Vos keli ingredientų padažas, kuris labai patiks mėgstantiems krapus ir pesto! Padažą galite ruošti pagal savo pomėgsiu - jei mėgstate skystesnį, pilkite daugiau aliejaus, jei tirštesnį - mažiau, taip pat reguliuokite ir jo aštrumą. Jis labai tinka gaivioms, lengvoms salotoms, pavyzdžiui, agurkų ar agurkų ir ridikėlių.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos

Spalvingas, kvapnus ir labai skanus padažas, kuris idealiai tinka prie vištienos patiekalų, žuvies, gardinti salotas ar tiesiog mirkyti duonelę arba daržovių lazdeles. Bet koks patiekalas pagardintas šiuo padažu atrodys ne tik žaviai, bet ir nustebins puikiu, sodriu skoniu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Laurinta

Šis padažas suteiks Azijos virtuvių skonio natą bet kokioms salotoms. Juo puikiai tinka gardinti šiaudeliais pjaustytas morkas - sumaišyti su padažu ir palikti šaldytuve pastovėti bent pusvalandį. Arba morkas galite maišyti perpus su kopūstas, kaliaropėmis ar kitomis mėgiamomis daržovėmis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Majonezas yra vienas iš labiausiai žinomų ir plačiausiai naudojamų padažų. Siūlome pasigaminti jį namuose - būsite tikri dėl naudojamų ingredientų kokybės bei galėsite išbandyti įvairias jo variacijas. Majonezą gardinkite sutrintu česnaku, smulkiai sukapotomis žolelėmis, įvairiais prieskoniais, pavyzdžiui, rūkytos paprikos milteliais, kariu, kuminu ir kt.

Receptą rasite čia.

Grietine užtaisytos agurkų ir pomidorų arba agurkų, ridikėlių ir pavasarinių žalumynų salotos, žinoma, tikras skanumėlis! O prie grietinės pridėję dar kelis ingredientus turėsite gerokai universalesnį padažą, derantį prie įvairių salotų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika


Jogurtinis cezario salotų padažas (be kiaušinių)

Tradicinis cezario salotų padažas yra gan kaloringas - jam naudojamas aliejus ir kiaušinių tryniai. Jeigu norite kiek liesesnio padažo arba jums nepriimtina valgyti termiškai neapdorotus kiaušinius, siūlome išbandyti šį jogurtinį cezario salotų padažą.
 

Jogurtinis cezario salotų padažas

Jogurtinis cezario padažas yra kiek švelnesnio ir ne tokio išraiškingo skonio, kaip originalus, tačiau jame mažiau kalorijų ir nereikia naudoti termiškai neapdorotų kiaušinių. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~ 300 ml padažo Jums reikės:

  • 280 g tiršto, graikiško jogurto (nerūgštaus, švelnaus skonio);
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 2 ančiuvių filė (galima pakeisti 1 šaukšteliu žuvų padažo arba 1 šaukšteliu sojų padažo);
  • 1 šaukšto citrinų sulčių;
  • 1 skiltelės smulkiai sukapoto arba spaustuku perspausto česnako;
  • 1 šaukštelio Dižono garstyčių;
  • 1 šaukštelio Vorčesterio padažo;
  • 2 šaukštelių medaus arba klevų sirupo;
  • 50 g sutarkuoto kietojo sūrio;
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Patarimas: padažas pavyks gan tirštas, jeigu norisi, kad jis būtų kiek skystesnis galite įpilti dar šiek tiek aliejaus arba šlakelį vandens.

Gaminimas:

  1. Visus ingredientus tiesiog dėmesingai išplakite šluotele iki vienalytės konsistencijos.
  2. Padažą laikykite sandariai užsuktame stiklainėlyje, šaldytuve iki 3 dienų. Prieš tiekiant padažą 30 min. palaikykite kambario temperatūroje ir perplakite.



Bazilikų padažas salotoms

Lengvai salstelėję ir ypač aromantingi bazilikai puikiai tiks lengvai paruošiamam padažui. Šis padažas puikiai tiks bet kurioms salotoms, kuriose yra pomidorų, sūrio, varškės, žuvies (ypač liesos, baltos), vištienos.
 

Bazilikų padažas

Bazilikų padažas ne tik skanus, bet ir nuostabiai aromatingas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~ 200 ml padažo Jums reikės:

  • 130 ml alyvuogių aliejaus;
  • 2 saujelių (apie 25 g) bazilikų;
  • 1-1,5 šaukšto raudonojo arba baltojo vyno acto;
  • 1 nedidelio šalotinio svogūno (galima pakeisti 0,5 paprasto svogūno, tačiau jį supjaustykite pusžiedžiais ir nuplikykite verdančiu vandeniu, kad būtų mažiau aitrus)
  • 1 šaukštelio Dižono garstyčių;
  • 1 šaukšto vandens;
  • pagal skonį druskos.


Patarimas: jeigu mėgstate aštriau, į paruoštą padažą galite įmaišyti truputį čili pipirų dribsnių.

Gaminimas:

  1. Visus ingredientus sutrinkite maisto smulkintuvu iki vienalytės konsistencijos.
  2. Jeigu norisite kiek skystesnio padažo, įpilkite šiek tiek aliejaus arba vandens ir dar kartą perplakite.
  3. Padažą laikykite sandariai užsuktame stiklainėlyje, šaldytuve iki savaitės. Prieš tiekiant padažą 30 min. palaikykite kambario temperatūroje, tuomet jį gerai supurtykite stiklainėlyje arba perplakite šluotele.


 

Prancūziškas salotų padažas

Tradicinė prancūzijos virtuvė pasižymi paprastumu, tačiau ypatingą skonį suteikia išskirtinė ingredientų kokybė bei jų derinimas. Šiam padažui naudojami šalotiniai svogūnai (dar vadinami askaloniniais česnakais), jie švelnesni, saldesni ir kvapnesni už paprastus. Šalotų rasite didesniuose prekybos centruose. Šis padažas yra labai universalus ir tik pačioms įvairiausioms salotoms, tačiau jis nepamainomams, kuomet maišomos pačios paprasčiausios, skirtingų salotų ir kitų lapinių daržovių salotos.
 

Prancūziškas salotų padažas

Būtinai išbandykite ir šis padažas tikrai užims ypatingą vietą jūsų virtuvėje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~ 150 ml padažo Jums reikės:

  • 120 ml alyvuogių aliejaus;
  • 2 šaukštų raudonojo arba baltojo vyno acto;
  • 1 šalotinio svogūno (galima pakeisti 0,5 paprasto svogūno, tačiau jį supjaustykite pusžiedžiais ir nuplikykite verdančiu vandeniu, kad būtų mažiau aitrus);
  • 1 šaukštelio Dižono garstyčių;
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Patarimas: į padažą galima įmaišyti įvairių, jums patinkančių smulkiai sukapotų šviežių arba džiovintų žolelių. Jas verčiau įmaišyti prieš naudojant padažą, 20-30 min. palaukti, kol pasiskirstys skoniai ir naudoti. Jeigu norisi aštrumo, į padažą taip pat galima įmaišyti džiovintų čili pipirų dribsnių.

Gaminimas:

  1. Šalotinį svogūną (arba nuplikytus svogūno pusžiedžius) labai smulkiai sukapokite. Sumaišykite su druska, actu ir atidėkite 10 min. Įmaišykite garstyčias.
  2. Plakdami šluotele, po truputį supilkite aliejų. Plakite iki kol padažas pavirs emulsija, t.y. bus „kremiškesnis“, tirštesnis.
  3. Padažą papildomai pagardinkite druska (jeigtu trūksta), pipirais, žolelėmis ir kitais prieskoniais.
  4. Padažą laikykite sandariai užsuktame stiklainėlyje, šaldytuve iki savaitės.



Salotų padažas iš mėgiamo pesto

Pesto yra padažas iš bazilikų, kedrininių pinijų, aliejaus ir kietojo sūrio. Jis gan tirštas ir puikiai tinka makaronams, sumuštiniams pertepti, troškiniams, sriuboms pagardinti... O jeigu norite pesto naudoti salotoms, rekomenduojame jį šiek tiek atskiesti. Galite naudoti ne tik tradicinį bazilikų pesto, bet ir pesto iš krapų, špinatų, morkų lapelių ar kitokių žalumynų... Apie įvairių pesto paruošimą skaitykite šiame straipsnyje: Naminis pesto padažas - kaip paruošti iš bet kokių prieskoninių žolelių ir kaip išsaugoti žiemai?
 

Salotos su pesto padažu

Pesto padažas labai tinka tradicinėms Kaprio salotoms iš mocarelos ir pomidorų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~ 200 ml padažo Jums reikės:

  • 6 šaukštų mėgstamo pesto;
  • 6 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 2-3 šaukštų citrinų sulčių (galima pakeisti vyno actu);
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Gaminimas:

  1. Pesto padažą tiesiog išplakite šluotele su alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis, pagardinkite druska, pipirais.
  2. Padažą laikykite sandariai užsuktame stiklainėlyje, šaldytuve iki savaitės. Prieš naudojimą perplakite šluotele.


 

Tūkstančio salų padažas salotoms

Tūkstančio salų padažas yra pavadintas Tūkstančio salų vietovės garbei. Tai didesnių ir mažesnių salelių grupė pasklidusi Šv. Lauryno upėje JAV ir Kanados pasienyje. Šis padažas naudojamas sumuštiniams pertepti, krevečių, krekerių pamirkymui, o taip pat salotoms. Jis labai tinka salotoms su jūrų gėrybėmis, žuvimi, kiaušiniais, mėsa, paukštiena.
 

Tūkstančio salų padažas

Tūkstančio salų padažas puikiai tinka salotoms su tunu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~ 150 ml padažo Jums reikės:

  • 120 g majonezo;
  • 2 šaukštų pomidorų padažo;
  • 2 šaukštų citrinų sulčių (arba agurkėlių marinato);
  • 0,5 mažo svogūno;
  • 1 skiltelės česnako;
  • 1 šaukštelio vyno acto;
  • 0,5 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių;
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Patarimas: jeigu mėgstate aštriau, galite įpilti kelis šlakelius aštraus padažo arba įberti žiupsnelį čili pipirų.

Gaminimas:

  1. Svogūną ir česnaką kuo smulkiau sukapokite. Sumaišykite su visais kitais ingredientais.
  2. Paruoštą padažą bent valandą palaikykite šaldytuve, kad pasiskirstytų skoniai, o tuomet naudokite.
  3. Padažą laikykite sandariai užsuktame stiklainėlyje, šaldytuve 4-5 dienas.



Miso ir žaliųjų citrinų padažas salotoms

Miso yra pastos konsistencijos, japoniškas produktas iš fermentuotų ryžių ir sojos pupelių. Miso yra naudojamas labai plačiai, juo gardinami įvairūs patiekalai, dažniausiai sriubos, troškiniai, tačiau su miso pavyks puikus padažas gaivioms salotoms.
 

Miso pastos padažas

Truputį salstelėjusi miso pasta puikiai tiks skaniam padažui. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~ 150 ml padažo Jums reikės:

  • 3 šaukštų šviesios miso pastos;
  • 3 šaukštų žaliųjų citrinų sulčių;
  • 3 šaukštų vandens;
  • 1 skiltelės česnako;
  • 2 šaukštų sezamų aliejaus (arba 1 šaukšto skrudintų sezamų aliejaus);
  • 1 šaukštelio tarkuoto šviežio imbiero.


Patarimas: jeigu norisi kiek saldesnio padažo, įmaišykite truputį medaus arba sojų padažo. Jeigu trūksta sūromo - šlakelį sojų padažo.

Gaminimas:

  1. Indelyje šluotele išplakite visus ingredientus.
  2. Padažą laikykite sandariai užsuktame stiklainėlyje, šaldytuve iki savaitės. Prieš naudojimą perplakite šluotele.

 

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital