Mielinė tešla - kaip ją ruošti, kad visada puikiai pavyktų + nuostabūs receptai

2022-03-12
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 15)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 15)
Mielinė tešla - kaip ją ruošti, kad visada puikiai pavyktų + nuostabūs receptai
@ Shutterstock

Purios, aromatingos ir minkštutėlės mielinės bandelės, pynutės, batonai - tikras skanumėlis! Pasakojame, kodėl ir kaip kyla mielinė tešla, dalinamės naudingais patarimais ir išbandytais paprastos bei pagerintos mielinės tešlos receptais

Kodėl pakyla mielinė tešla?

Mokantis minkyti visuomet pavykstančią, purią ir labai skanią mielinę tešlą yra pravartu žinoti jos kilimo „mechanizmą“. Supratus, kaip darbuojasi mielės, kodėl jos išpučia tešlą ir kam reikalingas miltuose esantis glitimas, pavyks išvengti dažnai pasitaikančių bėdų bei leis drąsiau eksperimentuoti minkant įvairias mielines tešlas.

Mielės yra vienaląsčiai grybai, kurie minta įvairiu cukrumi, pavyzdžiui, sacharoze, gliukoze, krakmolu. Cukrų „suvalgiusios“ mielės į aplinką išskiria šalutinius produktus: dujas (anglies dioksidą), alkoholį (etanolį) ir kt. Mielių išskiriamos dujos užtikrina tešlos kilimą dar prieš kepimą, o kepimo metu gaminius išpučia dar labiau - karštyje dujos juda ir plečiasi, tad bandelės dar pakyla. Mielių išskiriamas alkoholis suteikia mieliniams kepiniams būdingą skonį ir kvapą bei prisideda prie kepinių kilimo kepimo metu - krosnies karštyje alkoholis garuoja ir virsta dujomis išpučiančiomis kepinį.

Glitimas yra baltymų ir krakmolo junginys, esantis grūdų (kviečių, rugių, miežių) endospermuose (vidinėje grūdo dalyje). Glitimui reaguojant su vandeniu susidaro tarsi tinklas, kuris savyje sulaiko mielių išskiriamas dujas ir tešla išsipučia. Apžiūrėję iškepusius mielinius gaminius pamatysite daug skylučių - glitimo dėka jose „užsilaikė“ mielių išskiriamos dujos ir kepinys įgavo purią formą.

Jeigu glitimo nebūtų, mielių išskiriamos dujos „neužsilaikytų“, o tiesiog išsiskirtų į aplinką ir tešla suputotų, bet nekiltų. Šį procesą stebime, kuomet pažadiname mieles įdėję jas į pašildytą, pasaldintą skystį su nedideliu kiekiu miltų - jis suputoja ir pasklinda būdingas kvapas, tūris nepadidėja, bet pamaišius viskas sukrenta.

Drėgmė ir minkymas tankina glitimo tinklą, t.y. kuo ilgiau minkysime tešlą, tuo tankesnis ir tvirtesnis glitimo tinklas susiformuos. Labai tankiame ir tvirtame glitimo tinkle tilps tik mažyčiai dujų burbuliukai, todėl tešla pakils mažiau, o kepinys bus tvirtesnis, net gali būti kietokas. Glitimo tinklą tankina ir judančios, mielių išskiriamos dujos, todėl pakyla net ir visai neminkytos, o tik užmaišytos tešlos.

Glitimo tinklą sutvirtina druska, kuri taip pat pabrėžia kepinių bei kitų gaminių skonį. O tešlos pagerinimui naudojami riebalai (aliejus, sviestas, pieno produktuose ir kiaušiniuose esantys riebalai), atvirkščiai, apsunkina glitimo tinklo susidarymą, todėl riebią tešlą reikėtų paminkyti ir kildinti ilgėliau.
 

Pakilusi mielinė tešla

Mielinė tešla pakyla, kuomet mielės skaido angliavandenius ir išskiria anglies dioksido burbuliukus. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Mielinės tešlos ingredientai: tinkami miltai ir kokybiškos mielės

Galima atrasti gausybę mielinės tešlos receptų (kelis jų pateikėme straipsnio apačioje), tačiau minkant mielinę tešlą reikia vadovautis tomis pačiomis taisyklėmis. Labai svarbu pasirinkti tinkamus, daug glitimo turinčius miltus ir kokybiškas mieles, nepražudyti jų maišymo metu ir leisti tešlai pakilti.

1. Miltai. Visiems puriems, šviesiems mieliniams kepiniams labiausiai tiks aukščiausios rūšies kvietiniai miltai, žymimi 550D arba 550C.

Mielinių gaminių kilimą užtikrina juose esantis glitimas. Kvietiniuose miltuose esančio glitimo kiekis žymimas raidėmis B, C, D, E, F. Mielinei tešlai reikės daugiau glitimo turinčių miltų, jie žymimi arčiau abėcėlės pradžios esančiomis raidėmis (B, C ar D).

Ant miltų pakuotės taip pat yra užrašyti skaičiai, pavyzdžiui, 405, 550, 812, 1050, 1600, 1700. Jie nurodo miltuose esantį pelenų kiekį, lemiantį mineralinių medžiagų kiekį ir miltų spalvą - kuo mažesnis pelenų kiekis, tuo mažiau miltuose yra mineralinių medžiagų, tačiau tuo baltesni jie yra. Šviesioms bandelėms, ragaišiams, pynutėms reikalingi aukščiausios rūšies miltai su mažesniu pelenų kiekiu, tačiau jeigu kepinio spalva jums nerūpi, verčiau rinkitės daugiau pelenų turinčiu miltus, tuomet gaminių mitybinė vertė bus aukštesnė.

Jeigu nevartojate glitimo, tačiau norite paskanauti purių mielinių bandelių, reikės ieškoti specialių miltų mišinių su ksantano gumos milteliais (dar vadinama ksantano derva, žymima E415) arba guaro gumos milteliais (kartais vadinama guaro derva, žymima E412). Šios natūralios, iš augalų išgautos medžiagos padeda atkartoti glitimui būdingą tešlos „surišimą“. Daugiau apie kvietinių miltų pakeitimą kitokiais ir apie miltų mišinius skaitykite šiame straipsnyje.

2. Mielės. Mielių kiekis. Kepiniams naudojamos šviežios, supresuotos į nedidelius stačiakampius arba sausos, miltelių pavidalo mielės. Tinkamos tiek vienos, tiek kitos ir jas galima kaitalioti tarpusavyje. Sausų mielių reikia 3-4 kartus mažiau, nei šviežių.

Mielių kiekis priklauso nuo gaminio tešlos, kuo tešloje daugiau cukraus, kiaušinių ir riebalų, tuo daugiau mielių reikės. Paprastai tešlai, kuriai naudojami tik miltai ir vanduo arba pienas, 1 kg miltų reikės apie 20 g šviežių arba apie 6-7 g sausų mielių. Pagerintai, riebesnei ir saldesnei tešlai reikės daugiau mielių, 1 kg miltų reikės 50-60 g šviežių arba 14-16 g sausų mielių.

Mielių kiekis taip pat priklauso nuo kildinimo laiko bei temperatūros. Žemesnėje temperatūroje, šaldytuve kildinamoms tešloms reikės daug mielių (žinoma, tai atsispindės skonyje, kepiniuose ryškiai jausis specifinis mielių skonis). O lėtai, pernakt kildinamoms tešloms mielių reikės mažiau, tad visuomet atsižvelkite į konkretų receptą.

Mielių skirtumai. Šviežios, supresuotos ir sausos mielės yra skirtos atlikti tą patį darbą, tačiau tarp jų yra keli skirtumai. Pagrindinis skirtumas yra galiojimo laikas - sausos mielės, net ir praplėšus pakelį, tinkamai laikomos išlieka aktyvios net kelerius metus. Šviežias, supresuotas mieles reikia laikyti šaldytuve, tačiau jų galiojimo laikas yra gerokai trumpesnis, tik 1-2 savaites.

Sausos mielės yra aktyvesnės, jos greičiau išpučia tešlą. Kita vertus, šviežios, presuotos mielės geba, kad ir lėčiau, bet efektyviai darbuotis žemesnėje temperatūroje, tad jas verta rinktis, jeigu virtuvėje yra vėsiau.

Šviežias, presuotas mieles prieš naudojimą reikia ištirpinti nedideliame kiekyje pasaldinto ir su šaukštu miltų sumaišyto šilto skysčio (vandens, pieno ar pan.), o vėliau šis ruošinys maišomas su kitais ingredientais. Sausas mieles naudoti paprasčiau, nes jas galima tiesiog sumaišyti su miltais. Vis tik, mes rekomenduojame sausas mieles naudoti lygiai taip pat, kaip ir šviežias, t.y. ištirpinkite jas skystyje

Šviežiomis mielėmis kildintų gaminių „mielinis“ skonis yra kiek ryškesnis. Skirtumas tikrai nėra didelis, o jeigu mieliniai gaminiai formuojami su įvairiais įdarais, gardinami cinamonu ir kitais prieskoniais, skonio skirtumo turbūt nė nepajusite.

Mielių laikymas ir šaldymas. Nepanaudotas sausas mieles laikykite sandariame maišelyje, vėsioje, sausoje, tamsioje vietoje. Jos išliks gyvybingos ir tinkamos naudoti net kelerius metus. Šviežias, presuotas mieles būtinai laikykite tik šaldytuve.

Jei nesunaudosite visų šviežių mielių, jų likutį užšaldykite. Užšaldytas mieles šaldiklyje galima laikyti apie 3 mėnesius, tačiau jų aktyvumas ilgainiui slopsta. Šaldytų šviežių mielių galiojimo laiką truputį pailginsite ir geresnę kokybę išsaugosite, jeigu jas smulkiai sutrupinsite ir maždaug lygiomis dalimis sumaišysite su sausais miltais, standžiai įvyniosite į maišelį ir tik tuomet dėsite į šaldymo kamerą. Mieles atitirpinkite šaldytuve pernakt, vėliau dar porą valandų palaikykite kambario temperatūroje, kad sušiltų ir naudokite.
 

Mielės

Mielinei tešlai tinka tiek šviežios, presuotos, tiek ir sausos mielės. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3. Skystis. Skystis reikalingas glitimo tinklo susidarymui. Kuo mažiau skysčio naudojama, tuo lėčiau kylanti ir kietesnė tešla pavyksta. Tešlai gali būti naudojami įvairūs skysčiai, jie gali būti maišomi, kaskart išgaunant vis kitokią tešlos struktūrą, skonį, spalvą.

Mielinei tešlai naudojami skysčiai:

  • Vanduo. Dažniausiai naudojamas vanduo su kuriuo mieliniai gaminiai pavyksta elastingi, puikiai išlaikantys formą, su traškia plutele. Vanduo dažnai maišomas su pienu, kaip pavyzdžiui šiame plėšomos mielinės duonelės su česnaku ir žolelėmis recepte.
  • Pienas. Vanduo dažnai pakeičiamas pienu. Su pienu paruošta mielinė tešla yra minkštesnė, kreminės spalvos, turi tamsesnę, labiau apskrudusią plutelę. Piene esantys riebalai apsunkina glitimo tinklo susidarymą, todėl su pienu užmaišytą tešlą reikėtų dėmesingiau išminkyti ir ilgėliau pakildinti. Mielinės tešlos su pienu receptą rasite čia.
  • Kefyras, jogurtas. Vietoje vandens arba pieno galima naudoti kefyrą arba neriebų, skystenį jogurtą kuris mielinės tešlos gaminiams suteiks dar daugiau minkštumo, švelnumo, riebumo. Su kefyru arba jogurtu užmaišytą tešlą taip pat reikėtų minkyti ir kildinti ilgėliau. Mielinės tešlos su kefyru receptą rasite čia.
  • Augalinis pienas. Jeigu nevartojate gyvūninės kilmės produktų, vietoje karvės pieno galima naudoti augalinį, iš riešutų, sojų, avižų pagamintą pieną. Jis mieliniams gaminiams suteiks ne tik daugiau švelnumo, minkštumo, bet ir malonų, salstelėjusį poskonį bei aromatą.
  • Sultys. Įvairios vaisių ir daržovių sultys suteikia tešlai ypatingą skonį, ryškesnį aromatą ir spalvą. Sultimis galima pakeisti recepte naudojamą vandenį, tačiau tą daryti reikia atsargiai. Sultyse esantis cukrus ir rūgštys patinka mielėms, tačiau didesnis rūgščių kiekis trikdo glitimo tinklo susiformavimą. Sultimis, ypač jeigu jos rūgštokos (pavyzdžiui, citrusinių vaisių), rekomenduojame keisti tik trečdalį tešlai naudojamo vandens.
  • Alus, sidras ir kiti alkoholiniai gėrimai. Alaus ar sidro naudojimas mielinei tešlai yra toks pats, kaip ir sulčių. Tiek alus, tiek sidras turi cukraus ir rūgšties, todėl mielės šiuose gėrimuose tarpsta, tačiau glitimo tinklui susidaryti sunkiau. Alumi, sidru pakeiskite maždaug trečdalį tešlai naudojamo vandens. Į tešlą taip pat galite įmaišyti nedidelį kiekį, porą šaukštų stiprių, kvapnių alkoholinių gėrimų, pavyzdžiui, viskio, brendžio, romo, jie tešlai suteiks labai malonų aromatą.


4. Cukrus. Cukrus, žinoma, suteikia saldų skonį, tačiau jis svarbus dar dėl kelių priežasčių. Cukrus pritraukia ir sulaiko vandenį, neleidžia jam išgaruoti kepimo metu, todėl su cukrumi iškepti gaminiai bus drėgnesni ir ilgiau išliks skanūs. Cukrus yra yra paprastas angliavandenis, kurį mielėms suskaidyti ypač lengva, todėl saldesnės tešlos pakyla greičiau. Labai greitai pakilusios tešlos nėra tokios stabilios ir gali subliūkšti kepimo metu, todėl cukraus padauginti nereikėtų.

5. Druska. Druska, visų pirma, pabrėžia bet kurių maisto gaminių ir patiekalų skonį. Ji taip pat sutvirtina glitimo tinklą ir truputį slopina mielių augimą, tuomet mieliniai gaminiai kyla lėčiau ir tolygiau, o iškepę išlaiko gražią formą, nesubliūkšta kepimo metu.

6. Kiaušiniai. Kiaušiniai mielinei tešlai suteikia daugiau riebumo, elastingumo, gražesnę spalvą ir minkštesnę plutelę, kilsteli kepinio mitybinę vertę. Kiaušiniais pagerintą tešlą reikia minkyti ir kildinti ilgėliau. Galima naudoti tiek „pilnus“ kiaušinius, tiek ir tik trynius, su jais tešla bus ryškesnė, gelsva, tokios tešlos receptą rasite čia.

7. Riebalai. Mielinę tešlą galima pagerinti tirpintu arba minkštu sviestu, aliejumi, taukais, riebia grietine (grietinė naudojama šioms puikioms bandelėms su faršu ir sūriu), majonezu (mielinių bandelių su majonezu receptą rasite čia). Šie, kaip ir bet kurie kiti riebalai, tešlai suteiks malonų skonį, tirpimo burnoje pojūtį. Riebesnę tešlą būtina minkyti ir kildinti truputį ilgiau.

8. Pagardai. Mielinę, kaip ir bet kurią kitą tešlą galima pagardinti įvairiais prieskoniais, įmaišyti smulkintų riešutų, džiovintų vaisių, cukatų, saują sūrio, smulkintų alyvuogių... Jeigu ieškote idėjų, ką iškepti iš mielinės (ir ne tik) tešlos, šiame straipsnyje rasite daugybę gardžių bandelių receptų.
 

Mielinės tešlos ingredientai

Mielinę tešlą galima suminkyti tik iš miltų, vandens ir mielių, tačiau įvairūs pagardai tikrai pravers. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Mielinės tešlos minkymas ir kildinimas: svarbiausia nepražudyti mielių

Mielinę tešlą paruošti tikrai nereikalauja daug pastangų, tačiau labai svarbu perdėm neįkaitinti skysčio ir nepražudyti mielių bei kylančią tešlą laikyti šiltai, kad mielės galėtų patogiai darbuotis.

1. Ruošinio paruošimas. Sausas mieles galima įmaišyti į miltus ir nedaryti ruošinio, tačiau mes rekomenduojame jas naudoti taip pat, kaip šviežias, presuotas. Ruošinio paruošimas išbudina mieles ir leidžia patikrinti, ar jos dar gyvos.

Pašildykite stiklinę naudojamo skysčio (vandens, pieno, kefyro ir kt.) iki 37-40°C. Skystis turi būti maloniai šiltas, bet ne karštas, į jį įkišus pirštą turi būti komfortiška, nedeginti.

Skystyje ištirpinkite šaukštą cukraus, šaukštą miltų ir suberkite mieles (šviežias, supresuotas mieles sutrupinkite). Išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje 15-20 min. iki kol suputos, pasklis būdingas kvapas.

Jeigu ruošinys nesuputoja, mielės nėra aktyvios. Gali būti, kad jos yra prastos kokybės, buvo netinkamai laikomos arba nužudėte jas per karštu skysčiu. Tokį ruošinį teks išpilti ir sumaišyti naują.

2. Tešlos maišymas ir minkymas. Miltus prieš minkant tešlą persijokite (galima net du kartus), tuomet juose bus daugiau oro tarpelių ir tešla kils dar geriau. Į miltus supilkite ruošinį su mielėmis ir visus ingredientus (jie turi būti kambario temperatūros) ir sumaišykite tešlą. Tešla gali būti vos vos lipni.

Tešlą perminkykite iki kol ji bus vienalytė, elastinga. Paprastų tešlų nereikia minkyti ilgai, nes tuomet kepiniai bus kietoki. Kiaušiniais, riebalais, cukrumi daugiau pagardintas tešlas reikėtų minkyti kiek ilgiau.

3. Mielinės tešlos kildinimas. Kildinimas kambaryje. Kylančią mielinę tešlą reikia pridengti švariu rankšluostėliu, kad ji neapdžiūtų ir leisti mielėms atlikti savo darbą. Optimali temperatūra yra 25-27°C, tad tešlą kildinkite šilčiausioje namų vietoje. Šiltoje patalpoje tešla pakils per 1,5-2 val. Jeigu namuose yra vėsiau, tešla taip pat pakils, tačiau procesas bus ilgesnis.

Kildinimas orkaitėje. Jeigu namuose labai šalta ir nenorite ilgai laukti, kol tešla pakils, ją kildinkite orkaitėje. Tešlą, kaip ir kildinant įprastai, pridenkite švariu rankšluosčiu ir įdėkite į šiltą orkaitę. Orkaitę reikėtų įkaitinti iki 30°C ir tešlą kildinti pravėrus orkaitės dureles. Jeigu jūsų orkaitė kaista stipriau, dureles praverkite plačiau. Tešla pakils per 1,5-2 val.

Kildinimas šaldytuve. Mielinę tešlą taip pat galima kildinti šaldytuve. Paprastai ši tešla pakyla per panašų laiką, kaip ir „standartinė“, šiltame kambaryje kildinama tešla, bet šaldytuve greitai kildintai tešlai naudojama labai daug mielių, tokios tešlos receptą rasite čia. Paprastą, „standartinę“ tešlą su „normaliu“ mielių kiekiu taip pat galima kildinti šaldytuve, tačiau jai pakilti prireiks visos nakties. Tai puikus sprendimas, jeigu ryte norite skanauti šviežiai keptas bandeles.

Lėtas kildinimas su mažai mielių. Mielinės tešlos kilimą galima gerokai sulėtinti naudojant mažiau mielių. Dvigubai sumažinus mielių kiekį tešla pakils per 4-5 valandas, o jeigu mielių naudosite dar mažiau (pavyzdžiui, jų kiekį sumažinsite 3-4 kartus) tešlą reikės kildinti per naktį. Tokį tešlos kildinimą rinkitės, jeigu bandeles ar kitus gaminius norite kepti vėliau. Tešla su mažiau mielių taip pat yra subtilesnio, švelnesnio skonio. Lėtai kylanti tešla su mažai mielių naudojama duonelei „Ciabatta“, jos receptą rasite čia.

Patikrinimas, ar tešla pakilo pakankamai. Tinkamai pakilusi tešla turėtų padvigubėti. Galite patikrinti, ar tešla jau visiškai pakilo, tiesiog įspausdami joje duobutę pirštu. Tešlą su duobute palikite dar 20-30 min. ir pasižiūrėkite, ar duobutė išsilygino. Jeigu duobutės beveik nesimato, tešla dar kyla, leiskite jai kilti dar apie pusvalandį ir tuomet vėl patikrinkite. Jeigu duobutė išliko gan gili, mielės jau atliko savo darbą ir tešlą galima naudoti kepimui.

Perkildinta tešla. Jeigu perkildinote mielinę tešlą ir išsiveržė iš indo kraštų (arba perlaikėte jau suformuotas ir antrą kartą kildintas bandeles), tešlą dar galbūt galėsite išgelbėti. Jeigu tešlą pamiršote tik kelioms valandoms ir ji kvepia normaliai, nėra gliti, ji tikrai bus tinkama vartoti. Jeigu tešla šiltoje vietoje buvo palikta ilgiau, ji gali pradėti rūgti, tuomet tešla skleis nemalonų, aitrų kvapą, bus gliti, žinoma, tokią tešlą teks išmesti. Perkildintą, bet nesugedusią tešlą paprasčiausiai perminkykite ant miltuoto stalo, vėl pridenkite rankšluosčiu ir palikite 15-20 min., o tuomet naudokite (lygiai taip pat perminkykite, iš naujo suformuokite ir jau trečią kartą kildinkite mielinės tešlos gaminius).
 

Mielinės bandelės

Mielinės tešlos kilimas priklauso nuo mielių kokybės ir šilumos. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Mielinių gaminių formavimas ir kepimas: antrą kartą pakildinkite ir skanaukite

Pakilusią mielinę tešlą reikia perminkyti, kad suformuoti gaminiai iškeptų dailios formos ir būtų dar malonesnės tekstūros.

1. Mielių gaminių formavimas ir antras kildinimas. Pakilusią mielinę tešlą reikia perminkyti ant miltuoto stalo ir iš jos suformuoti norimus gaminius: bandeles, pynutes, batonus, duoneles... Suformuoti gaminiai vėl pridengiami švariu rankšluosčiu ir antrą kartą kildinami dar apie 30 min.

Perminkymas ir antras kildinimas yra skirtas pagerinti tešlos struktūrą. Perminkius iš tešlos yra „išspaudžiami“ dideli dujų burbulai, o tešlai kylant antrą kartą susiformuoja dar šiek tiek naujų, mažesnių burbuliukų. Jeigu tešlos neperminkysite ir antrą kartą nekildinsite, kepantys gaminiai kils netolygiai, bus netvarkingos formos, o juos prapjovus pamatysite daug didelių skylučių.

Suformuotus ir antrą kartą pakildintus gaminius prieš kepimą galima aptepti. Nuo pasirinkto aptepo priklauso, kokia plutelė susidarys:

  • Sutrūkinėjusi plutelė: suformuotus gaminius prieš kepimą apipurkškite vandeniu.
  • Minkšta plutelė: karštus, ką tik iškepusius gaminius uždenkite švariu rankšluosčiu, galite aptepti sviestu.
  • Auksinė, blizganti, tvirta plutelė: prieš kepimą aptepkite kiaušinio plakiniu.
  • Auksinė, blizganti, minkšta plutelė. prieš kepimą ir iškart po kepimo aptepkite aliejumi.
  • Minkšta, saldi plutelė: prieš kepimą aptepkite cukrumi pasaldintu pienu.
  • Lipni, saldi plutelė: iškart po kepimo aptepkite cukraus sirupu arba medumi.


2. Mielinių gaminių kepimas, virimas. Suformuotus ir antrą kartą pakildintus nedidelius mielinius gaminius kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje iki kol gražiai apskrus. Nedidelės bandelės iškeps per 10-15 min. Didesnius batonus, pynes, Velykų bobą ir pan. kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje iki valandos.

Mielinę tešlą taip pat galima naudoti riebaluose keptų spurgų gaminimui (jų gamyba ir receptai aprašyti šiame straipsnyje) ir riebaluose keptų pyragėlių su įvairiais įdarais (pavyzdžiui, su obuoliais, jų receptą rasite čia) gaminimui. Kinijoje populiarios nedidelės, garuose virtos mielinės bandelės su įvariais įdarais, jų receptą rasite čia. Na, o jeigu norisi minkštučių bandelių su įvairiausiais įdarais, puikių jų receptų rasite čia, beje, jei neturi laiko ruošti mielinę tešlą, ten rasite ir bemielių bandelių receptų.



3. Likučių laikymas ir šaldymas. Mieliniai gaminiai yra skaniausi šviežiai kepti. Kad mieliniai gaminiai išliktų skanesni, juos laikykite sandarioje dėžutėje ar maišelyje, šaldytuve.

Bandeles, pynutes, batonus ir kitus kiek sukietėjusius mielinius kepinius galite nesunkiai „atgaivinti“. Juos aptepkite vandeniu ar paglostykite vandenyje sudrėkintomis rankomis, o tuomet 3-5 min. pašildykite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje.

Keptas bandeles ar kitus mielinius gaminius galite užšaldyti. Juos sudėkite ant padėklo ar lėkštės, užšaldykite, o tuomet suberkite į maišelį ar dėžutę. Lėtai atšildykite nakčiai perdėję į šaldytuvą ir jeigu norite 3-5 min. pašildykite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje.

Galima užšaldyti mielinę tešlą. Šaldyti reikėtų tik pusę laiko kildintą, dar tebekylančią mielinę tešlą. Tešlą padalinkite į kelias porcijas, kad vėliau ji greičiau atitirptų, sudėkite ant lėkštės ar padėklo, sušaldykite šaldiklyje, o tuomet sudėkite į maišelį ar dėžutę. Šaldytą tešlą laikykite šaldiklyje tik iki mėnesio, nes mielės palaipsniui silps, o vėliau visiškai žus ir atšildyta tešla nebepakils.

Tešlą atšildykite nakčiai perkėlę į šaldytuvą. Atitirpusią tešlą toliau kildinkite kambario temperatūroje. Kilimo laikas priklauso nuo mielių būklės, gali būti, kad tešla pakils greitai, per valandą, o gali būti, kad ją teks kildinti net kelias valandas. Pakildintą tešlą naudokite taip, kaip įprasta.

Galima labai panašiai užšaldyti suformuotas bandeles ar kitus gaminius. Iš visiškai pakilusios tešlos suformuokite bandeles ar kitus gaminius, tačiau antrą kartą jų nekildinkite, iškart sudėkite ant padėklo ar lėkštės, užšaldykite, o tuomet suberkite į maišelį ar dėžutę. Lėtai atšildykite nakčiai perdėję į šaldytuvą, o tuomet kildinkite kambario temperatūroje. Pakilusias kepkite orkaitėje taip, kaip įprasta.

 


Du pagrindiniai mielinės tešlos receptai: paprasta ir pagerinta mielinė tešla

Norint suminkyti gerą mielinę tešlą tereikia „atitaikyti“ tinkamą mielių kiekį. Jeigu tešla yra paprasta, neriebi, tuomet mielių reikės mažiau, o pagerintai, daugiau riebalų ir saldeinei tešlai reikės daugiau mielių ir ilgėlesnio minkymo.

Paprasta mielinė tešla

Tai pats paprasčiausias mielinės tešlos receptas. Bandelės ir kiti gaminiai iš šios tešlos bus gan prėskos ir greitai sausės, kietės, tačiau šį receptą naudinga įsiminti, kaip „bazinį“. Jį nesunkiai pagerinsite visą ar dalį vandens pakeitę pienu, kefyru, įpylę kelis šaukštus aliejaus ar tirpinto sviesto, įmušę kiaušinį (tik tuomet skysčio naudokite 50-60 ml mažiau), įbėrę daugiau cukraus.
 

Paprastos mielinės bandelės

Paprasta mielinė tešla tiks batonams, pusryčių bandelėms. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
1 kg miltų (+minkymui, stalo pabarstymui);
20 g šviežių arba apie 6-7 g sausų mielių;
~ 600 ml vandens;
2-3 šaukštų cukraus;
žiupsnelio druskos.

Iš tokio tešlos kiekio jums pavyks suformuoti labai daug, 45-50 kumščio dydžio bandelių.

Gaminimas:

  1. Stiklinę vandens pašildykite iki kūno temperatūros, jame ištirpinkite cukrų, įberkite šaukštą miltų ir sutrupinkite ar suberkite mieles.
  2. Ruošinį palikite šiltoje vietoje 15-20 min. iki kol suputos, pasklis būdingas kvapas.
  3. Miltus persijokite, įmaišykite druską. Supilkite ruošinį ir likusį kambario temperatūros vandenį. Išminkykite tešlą. Neperminkykite.
  4. Tešlą pridenkite rankšluosčiu ir palikite kilti šiltoje vietoje 1,5-2 val. iki kol padvigubės.
  5. Iš pakilusios tešlos suformuokite norimus gaminius, juos pridenkite švariu rankšluosčiu ir šiltoje vietoje kildinkite dar 30 min.
  6. Jeigu norite gaminius aptepkite kiaušinio plakiniu, aliejumi ar pienu ir kepkite iki iki 200°C įkaitintoje orkaitėje iki kol gražiai apskrus.
  7. Kepimo laikas priklauso nuo gaminių dydžio. Nedidelės bandelės iškeps per 10-15 min., o batonai, duona ir pynutės per 30-40 min.



Pagerinta mielinė tešla su daugiau riebalų

Pagerinta mielinė tešla yra tešla su didesniu riebalų, dažnai taip pat ir cukraus kiekiu. Pateikiame tik vieną iš galimų variacijų, tačiau tešlą pagerinti galima labai įvairiai... Pieną galite maišyti su grietinėle arba pakeisti kefyru, galite į tešlą įmaišyti kelis šaukštus grietinės, galite sumažinti naudojamo pieno ar kiaušinių kiekį ir pilti daugiau tirpinto sviesto, vietoje kiaušinių galite rinktis tik kiaušinių trynius (arba naudoti, pavyzdžiui, porą trynių ir vieną „pilną“ kiaušinį). Pagerinta tešla dažniausiai naudojama saldžioms bandelėms, pynutėms, šventinei Velykų bobai, kurios receptą rasite čia.
 

Pagerintos mielinės bandelės

Pagerinta mielinė tešla tiks saldžioms bandelėms, pynutėms, pyragams. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
1 kg miltų (+minkymui, stalo pabarstymui);
50-60 g šviežių arba 14-16 g sausų mielių;
~ 500 ml riebaus pieno;
2 kiaušinių (kambario temperatūros);
3-4 šaukštų tirpinto sviesto;
4-5 šaukštų cukraus;
žiupsnelio druskos.

Iš tokio tešlos kiekio jums pavyks suformuoti labai daug, 45-50 kumščio dydžio bandelių.

Gaminimas:

  1. Stiklinę pieno pašildykite iki kūno temperatūros, jame ištirpinkite šaukštą cukraus, įberkite šaukštą miltų ir sutrupinkite ar suberkite mieles.
  2. Ruošinį palikite šiltoje vietoje 15-20 min. iki kol suputos, pasklis būdingas kvapas.
  3. Miltus persijokite, įmaišykite druską. Supilkite ruošinį ir likusį kambario temperatūros pieną, įmuškite kambario temperatūros kiaušinius, įpilkite su likusiu cukrumi ištirpintą ir kiek pravėsusį sviestą. Išminkykite tešlą. Paminkykite ilgiau, kad tešla būtų elastinga.
  4. Tešlą pridenkite rankšluosčiu ir palikite kilti šiltoje vietoje 2-2,5 val. iki kol padvigubės.
  5. Iš pakilusios tešlos suformuokite norimus gaminius, juos pridenkite švariu rankšluosčiu ir šiltoje vietoje kildinkite dar 30 min.
  6. Jeigu norite gaminius aptepkite kiaušinio plakiniu, aliejumi ar pienu ir kepkite iki iki 200°C įkaitintoje orkaitėje iki kol gražiai apskrus.
  7. Kepimo laikas priklauso nuo gaminių dydžio. Nedidelės bandelės iškeps per 10-15 min., o batonai, duona ir pynutės per 30-40 min.

 

Dar daugiau bandelių receptų (mielinių ir ne tik!) rasite šiame rinkinyje!

Skaityti komentarus
Komentarai (6)
Lena
2022-06-10 01:44
nieko nenusimanau, šiandien tik perskaičiau, kad optimali temperatūra tešls laikymui- 27-28 laipsniai ATSAKYTI
Lijana
2022-01-20 13:29
Labai issamus straipsnis,gali rasti betkokios informacijos apie mieline tesla ATSAKYTI
Liucija
2021-03-10 18:05
Kodėl man pastoviai gaunasi trupantis batonas,o ne tąsi , kad galėtum plėšti ATSAKYTI
Greta
2021-03-12 09:58
O pagal kokį receptą ruošiat? Gali būt arba recepto problema, arba gal ne visai tiksliai kažką darot. Sakyčiau, jei trupa, gali būt arba miltų per daug, arba perkeptas. ATSAKYTI
Liucija
2021-03-10 18:03
Noriu paklausti,kodėl man gaunasi pastoviai trupanti bulka,o ne tąsi,kad galėtum plėšti? ATSAKYTI
Andrius
2021-02-18 18:55
Nuostabus, įdomus ir labai labai išsamus straipsnis. Ačiū! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital