Kaip iškepti tradicinį mielinį Velykų pyragą - bobą?

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2018-03-28
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Kaip iškepti tradicinį mielinį Velykų pyragą - bobą?
@ Shutterstock

Mielinis Velykų pyragas - boba - tikra stalo puošmena, kurios valgymą gaubia daugybė prietarų bei burtų. Siūlome išmokti kepti tikrą mielinę bobą, dalinamės naudingais patarimais bei laiko patikrintu receptu.

Šventinė Velykų boba buvo skirta vaikams


Velykų bobų receptai randami XIX a. receptų knygose, tačiau, žinoma, jos buvo kepamos gerokai seniau. Panašūs mieliniai pyragai populiarūs ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje, Rusijoje, Ukrainoje, kitose Centrinės bei Rytų Europos šalyse.

Velykų bobą pagardindavo įvairiais džiovintais vaisiais, riešutais, patiekdavo su dar vasarą išvirta vyšnių uogiene. Velykų boba buvo kepama molinėje puodynėje, įdėta į duonkepę krosnį, jai iškepus puodynę sudaužydavo, o prieš kepimą kildintas pyragas dar labiau pasipūsdavo - lyg tikra solidaus stoto boba. Vėliau molines puodynes pakeitė metalinės formos su skyle centre ir groveliais šonuose. Iškepęs pyragas priminė bobos sijono klostes.

Iškeptą Velykų bobą nešdavosi į Bažnyčią ir pašventindavo. Gardų pyragą ragavo visa šeima, tačiau jis, visų pirma, buvo skirtas vaikučiams. Jų diena prasidėdavo nuo šventintos Velykų bobos kąsnio - tikėta, kad tuomet mažyliai visus metus bus sveiki, augs stiprūs, jiems puikiai seksis. Vaikų neturinti šeima turėjo ant šventinio stalo padėti papildomą lėkštelę su Velykų bobos gabaliuku. Šventei pasibaigus, šį Velykų bobos gabaliuką reikėjo sutrupinti ir paberti lauke, kad sulestų paukščiai - tuomet šeimą gandrai būtinai aplankys dar iki kitų Velykų.
 

Velykinė mielinė boba

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kepame būtiną šventinio stalo atributą - Velykų bobą

1.Miltai. Šiandien aukščiausios kokybės, smulkučių ir baltutėlių kvietinių miltų kepiniai jau nieko nestebina, tačiau seniau tai buvo prabangos prekė. Kepinius iš baltų miltų kasdien sau leido valgyti tik ypač turtingi žmonės, o likusieji jais mėgavosi tik didelių švenčių proga. Šventinį stalą būtinai puošdavo baltų miltų kepiniai - pyragai, pynutės, bandelės, lietiniai blynai...

Velykų bobai (ar bet kuriam kitam mieliniam kepiniui) labiausiai tiktų aukščiausios rūšies kvietiniai miltai, žymimi 550D arba 550C. Miltus būtinai persijokite 2-3 kartus, kad tešla būtų dar puresnė, lengvai ir tolygiai kiltų.

2. Mielės. Tradicinei Velykų bobai reikės mielių. Galite naudoti tiek sausas, tiek ir „šlapias“, t.y. šviežias mieles. Jų savybės labai panašios, tačiau su sausomis mielėmis daugeliui dirbti kiek lengviau. Kita vertus, šviežias mieles vertėtų rinktis, jeigu namuose šalta - dėl šalčio tešla kils lėčiau, o šviežios mielės išlieka aktyvios ilgesnį laiką.

Nepamirškite patikrinti mielių galiojimo laiko. Sausos mielės išlieka aktyvios apie dvejus metus, o šviežios - tik apie dvi savaites. Šviežios mielės turi būti rusvos spalvos, minkštos, maloniai kvepiančios, be baltos luobelės, glitėsių.

Jeigu nesunaudosite visų šviežių mielių, jų likutį užšaldykite. Užšaldytas mieles galima laikyti apie 3 mėnesius, tačiau jų aktyvumas ilgainiui slopsta. Šaldytų šviežių mielių galiojimo laiką truputį pailginsite ir geresnę kokybę išsaugosite, jeigu jas smulkiai sutrupinsite ir maždaug lygiomis dalimis sumaišysite su sausais miltais, standžiai įvyniosite į maišelį ir tik tuomet dėsite į šaldymo kamerą.

Mieles tikrai galite keisti vienas kitomis. Jų kiekį paskaičiuoti nesunku - sausų mielių reikės dvigubai mažiau, nei šviežių, t.y., jeigu receptui reikia 20 g šviežių mielių, galite jas pakeisti 10 g sausų.
 

Velykų pyragas boba

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3. Kiti ingredientai. Velykų bobai taip pat naudojami tešlai riebumo ir drėgnumo suteikiantys ingredientai - kiaušiniai (arba tik jų tryniai), pienas, tirpintas sviestas.

Jeigu tik turite galimybę, rinkitės aukščiausios kokybės, kaimiškus produktus. Kaimiški kiaušiniai bobai suteiks dailią, auksinę spalvą, sviestas - riebumo, natūralaus saldumo, riebus pienas - drėgmės, gražią plutelę.

4. Pagardai. Velykų boba tradiciškai gardinama cukrumi, vaniliniu cukrumi. Jo kiekį galima pasirinkti pagal skonį, kitus naudojamus pagardus, glaisto saldumą (jeigu boba bus glaistoma). Kartais į tešlą dedama truputį ciberžolės ar šafrano, kad kepinio spalva būtų ryškesnė.

Rinkdamiesi kitus pagardus galite drąsiai eksperimentuoti bei pyragą gardinti pagal savo skonį. Įmaišykite į tešlą riešutų, džiovintų vaisių ir uogų, cukatų, šokolado gabaliukų, nutarkuotos citrusinių vaisių žievelės ir pan. Jų naudokite gan daug, kelias dideles saujas, juk pyragas bus kildinamas, o kepdamas dar kabiau pasipūs, tad pagardai tešloje pasiskirstys. Džiovintus pagardus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 10-15 min. išbrinkti. Išbrinkusius pagardus galite užpilti romu ar brendžiu - kepimo metu alkoholis nugaruos, tačiau jis kepiniui suteiks malonaus aromato, paryškins jo skonį.

Kepdami bobą galite ne tik gardinti tešlą priedais, bet ir paruošti bobą su įdaru. Tešlą reikia pakildinti, iškočioti, aptepti sviestu, cukrumi ir cinamonu, uogiene ar šokoladiniu kremu, o tuomet susukti vyniotinį ir jį ir dėti į formą. Iškepusi boba bus marga, sudaryta iš purios tešlos ir įdaro sluoksnelių.
 

Mielinė tešla

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5. Tešlos minkymas. Pirmiausiai reikia pasiruošti įmaišalą. Šviežias mieles sumaišykite su keliais šaukštais pašildyto (bet ne karšto!) pieno, šaukštu cukraus, pridenkite ir palikite apie 10-15 min., iki kol suputos, pakils, pasklis stiprus mielių kvapas.

Į persijotą dalį miltų (maždaug dešimtadalį ar kiek daugiau) supilkite mielių ruošinį, likusį šiltą pieną, sumaišykite. Jeigu naudojate sausas mieles, tai jas tiesiog sumaišykite su persijota dalimi miltų, šaukštu cukraus ir iškart supilkite visą šiltą pieną.

Palikite šiltoje vietoje apie 40-60 min. Įmaišalas turi pakilti dvigubai ir pradėti kristi, susiraukšlės jo paviršius. Svarbu pakilusį ir kristi pradėjusį įmaišalą naudoti nedelsiant, kitaip tešla bus rūgštoka.

Į pakilusį ir kristi pradėjusį įmaišalą sudėkite su likusiu cukrumi išsuktus trynius ar kiaušinius (galite atskirti trynius nuo baltymų ir pastaruosius išplakti iki standumo bei įmaišyti atskirai, kepinys bus puresnis). Supilkite tirpintą sviestą. Dalimis, maišant suberkite miltus.

Suminkykite tešlą į kamuoliuką. Ji turėtų būti truputį lipni, tačiau papildomų miltų nedėkite, tešla „pasiims“ reikiamus miltus vėlesnio minkymo metu. Minkydami mielinę tešlą niekuomet aklai nesivadovaukite receptu - miltų ir kitų ingredientų santykis kaskart gali būti truputį kitoks. Jis priklauso nuo miltų kokybės, pieno ir sviesto riebumo, kiaušinių dydžio ir pan. Svarbu nepadauginti miltų pirmojo minkymo, tešlos susijungimo į kamuoliuką metu.

Į tešlą įmaišykite pasirinktus pagardus.

Tešlos kamuoliuką dėkite ant miltais pabarstyto stalo ir minkykite dar 10-15 min. iki kol tešla taps elastinga, švelni, lygi, tačiau ne kieta. Tokia tešla jau paruošta kildinimui.

6. Kildinimas. Paruoštą tešlą paglostykite aliejumi pateptomis rankomis, kad neišsausėtų, uždenkite švariu rankšluosčiu ir kildinkite apie 1-1,5 val. iki kol tūris padvigubės.

Tešlai pakilus ją lengvai perminkykite. Jeigu kepsite bobą su įdaru, tešlą iškočiokite patepkite sviestu ir pabarstykite cinamonu bei cukrumi, šokoladiniu kremu ar uogiene, susukite.

Tešlą sudėkite į sviestu pateptą formą. Ją vėl uždenkite rankšluostėliu ir kildinkite dar apie 1 val.
 

Velykinės bobos kepimas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

7. Kepimas. Paruoštą Velykų bobą kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 45 min. - 1 val. arba iki kol viršus apskrus, o įkištas medinis pagaliukas išlįs švarus, neapsivėlęs tešla.

8. Glajus. Iškeptą ir atvėsusią bobą galima pabarstyti cukraus pudra, glaistyti tirpintu šokoladu ar šokoladiniu glajumi (virš puodo su verdančiu vandeniu įstatykite indą ir jame maišant ištirpinkite 120 g juodojo šokolado, 60 ml riebios grietinėlės bei 1 šaukštą sviesto).

Baltą glajų paruošite iš maždaug lygiomis dalimis sumaišytų citrinos sulčių ir cukraus pudros.

Apglaistytą bobą papuoškite nedideliais šokoladiniais kiaušiniais, apibarstykite smulkintais riešutais ar džiovintais vaisiais, uogomis.

9. Velykų bobos patiekimas. Velykų boba tradiciškai buvo tiekiama su vyšnių uogiene, tačiau, žinoma, puikiai tiks ir bet kuri kita jums patinkanti uogienė, medus, sviestas, varškės desertas „Paska“.

Velykų boba, kaip ir visi mieliniai kepiniai, pjaustoma trupa, tačiau jos trupinių jokiu būdu negalima atsainiai nubraukti ant grindų ar išmesti! Juos būtina surinkti ir paberti paukščiams, tuomet metai bus sėkmingi, kupini sveikatos, laimės ir gausos.


Tradicinė mielinė Velykų boba

Ši Velykų boba labai puri, minkštutė ir tiesiog tirpstanti burnoje! Pakeiskite ją pagal savo skonį, pasirinkdami norimus pagardus ar jums patinkančią glazūrą bei, žinoma, šventiškai papuoškite!
 

Mielinė Velykų boba

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~25 cm apvaliai kekso formai su skyle Jums reikės:
500 g miltų (gali reikėti truputį daugiau);
1 stiklinės pieno;
1 stiklinės cukraus (galima naudoti mažiau);
25 g šviežių mielių;
150 g sviesto;
3 kiaušinių;
0,5 šaukštelio vanilinio cukraus;
žiupsnio druskos;
aliejaus tešlai patepti;
sviesto formai patepti;
200-250 g pagardų: riešutų, džiovintų vaisių, uogų, cukatų ir pan.

Gaminimas:
Džiovintus vaisius, uogas, riešutus užpilkite verdančiu vandeniu ir pamirkykite 10-15 min. Vandenį nupilkite, galite užpilti romu, brendžiu ir pamirkyti, kol ruošite tešlą.

Kelis šaukštus (apie 50 ml) pieno pašildykite, įdėkite šaukštą cukraus, sutrupinkite mieles. Išmaišykite, pridenkite ir palikite šiltoje vietoje 10-15 min.

Mielių ruošinį sumaišykite su sauja miltų, likusiu pienu ir palikite šiltoje vietoje 40-60 min., kad įmaišalas įrūgtų. Įmaišalas padvigubės ir pradės kristi, jo paviršius susiraukšlės.

Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius ištrinkite su likusiu cukrumi, vaniliniu cukrumi. Baltymus išplakite iki standumo.

Į paruoštą įmaišalą įmaišykite trynius, tirpintą sviestą, druską, permaišykite. Sudėkite baltymus, atsargiai įmaišykite mentele. Maišant berkite miltus iki kol tešla susijungs į truputį lipnų kamuoliuką kamuoliuką.

Į tešlą įdėkite pagardus.

Tešlą padėkite ant miltuoto stalo ir minkykite 10-15 min. iki kol ji bus nelipni, elastinga, bet nekieta.

Tešlą paglostykite aliejumi pateptomis rankomis, pridenkite rankšluostėliu ir palikite kilti 1-1,5 val.

Pakilusią tešlą trumpai perminkykite. Įdėkite į sviestu pateptą formą. Uždenkite rankšluostėliu ir pakildinkite dar apie 1 val.

Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 45 min. - 1 valandą arba iki kol viršus apskrus, o įkištas medinis pagaliukas išlįs švarus, neapsivėlęs tešla.


Velykų stalą galite papuošti ne tik boba, bet ir įvairiausiomis pynutėmis, keksais. Gausybę jų receptų rasite čia: Keksai bobos, mielinės pynės - 38 puikios idėjos Velykų stalui.

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital