Purios spurgos su džemu ir kitais įdarais - pasakojame žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2019-02-20
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 5)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 5)
Mielinės spurgos su džemu įdaru
@ Shutterstock

Purios, apvalios, mielinės spurgos su saldžiu džemu nostalgiškam skoniui sunku atsispirti... Spurgos pačios gardžiausios tol, kol jos šviežios, tad siūlome jų išsikepti namuose ir nedelsiant mėgautis jaukiomis akimirkomis su puodeliu kavos, arbatos ar pieno stikline. Dalinamės procesu žingsnis po žingsnio bei skaniausios tešlos ir įdarų receptais.



Spurgos - įvairiai vadinamos, tačiau visame pasaulyje mėgstamos

Jeigu dėl suvalgytos spurgos (ar poros) graužia sąžinė - nurimkite, tikėtina, kad tūkstančiai žmonių šią akimirką mėgaujasi šiais skalsiais ir saldžiais mielinės tešlos kamuoliukais.

Austrai spurgas vadina krapfen ir jas užpildo abrikosų džemu arba vaniliniu kremu, Balkanuose rasite rofna, krafna arba krafne su įvairiais džemais ir kremais, Čekijoje prašykite kobliha su persikų arba braškių džemu, nugos arba plikytu kremu, keliaujant po Vokietiją būtų nuodėmė neužsisakyti puodelio kavos ir berliner, drauge su italais valgykite apelsinų ar citrinų žievelėmis pagardintas spurgas bomboloni, slaviškuose kraštuose prie kavos ar arbatos prašykite minkštučių pončkų.

Spurgos - senas ir labai plačiai paplitęs gardumynas. Lietuvoje įprastos ir mūsų virtuvei būdingos varškės spurgos, o štai mielines spurgas su džemu tikriausiai išmokome kepti iš slavų arba iš žydų. Hebrajiškai sufganiyot, o jidiš kalba ponchkes vadinamos spurgos su džemu buvo ir tebėra valgomos per Chanuką, kuri kartais net vadinama spurgų savaite.

Pasakojama, kad žydams atkovojus Jeruzalės šventyklą iš ją užėmusių graikų, norėta uždegti šventinę chanukiją. Liepsnai reikalingo ritualinio alyvuogių aliejaus pakako tik vienai dienai, tačiau įvyko stebuklas ir chanukija degė aštuonias dienas. Todėl šiandien Chanuka švenčiama aštuonias dienas, o visos šventės metu valgoma daug aliejuje skrudinto maisto, visų pirma, bulvinių blynų latkių ir, žinoma, puikiųjų spurgų su džemu.
 

Chanuka žydiškos spurgos

Per žydų švenčiamą Chanuką būtinai valgomos spurgos su džemu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Mielinės spurgos su džemu: nuo puriausios tešlos iki užpildymo įdaru

Spurgos nuo senų senovės valgomos per įvairias šventes ir visuomet kepamos didžiuliais kiekiais, dažnai tiesiog gatvės prekeivių, tad tai nėra įnoringas skanėstas. Svarbiausia suminkyti ir iškildinti gerą mielinę tešlą ir spurgas kepti tinkamos temperatūros aliejuje.

1. Mielinės tešlos ingredientai. Miltai. Spurgos kepamos iš kiaušiniais ir riebalais pagerintos mielinės tešlos, o kad mielėms pavyktų išpūsti tešlą, reikėtų rinktis kvietinius miltus su dideliu glitimo kiekiu. Glitimo kiekis ant miltų žymimas raidėmis B, C, D, E, F, kuo arčiau abėcėlės pradžios yra raidė, tuo glitimo daugiau. Spurgoms ir kitiems mielinės tešlos gaminiams labiausiai tinka aukščiausios rūšies miltai žymimi 550D arba 550C.

Jeigu nevartojate glitimo, kvietinius miltus kitokiais keiskite atsargiai. Avižiniai, speltų ar panašios alternatyvos netiks, nes tešla gali neiškilti arba iškilti labai menkai ir aliejuje išvirti kamuoliukai labiau primins ne spurgas, o riebius akmenukus. Kvietinius miltus geriau keiskite universaliu miltų mišiniu be glitimo. Šių mišinių sudėtyje yra ksantano gumos ir/arba guaro gumos miltelių, padedančių atkartoti tešlos su glitimu struktūrą.

Miltų mišinių be glitimo galite įsigyti didesniuose prekybos centruose, specializuotose parduotuvėlėse arba susimaišyti patys. Miltų mišinio be gliuteno receptą rasite mūsų straipsnio apie miltus pabaigoje: Kuo pakeisti kvietinius miltus kepiniuose? Pasakojame ir dalinamės patarimais!

Mielės. Spurgoms puikiai tiks tiek šviežios, „šlapios“ mielės, tiek ir sausos, miltelių pavidalo mielės. Su pastarosiomis daugeliui dirbti yra lengviau, tačiau šviežias mieles vertėtų rinktis, jeigu namuose šalta - dėl šalčio tešla kils lėčiau, o šviežios mielės išlieka aktyvios ilgesnį laiką.

Labai svarbu, kad nebūtų pasibaigęs mielių galiojimo laikas. Senomis mielėmis gal ir neapsinuodysite, tačiau jų aktyvumas bus menkas ir tešla kils prastai. Sausos mielės išlieka aktyvios apie dvejus metus, o šviežios - tik apie dvi savaites. Šviežios mielės turi būti rusvos spalvos, minkštos, maloniai kvepiančios, be baltos luobelės, glitėsių.

Mielių kiekis priklauso nuo gaminio tešlos, kuo tešloje daugiau cukraus, kiaušinių ir riebalų, tuo daugiau mielių reikės. Spurgoms naudojama būtent tokia mielinė tešla, kuri kartais vadinama pagerinta mieline tešla. 1 kg miltų reikės 50-60 g šviežių mielių. Jas galite pakeisti sausomis mielėmis. 1 kg miltų reikės 14-16 g sausų mielių.
 

Mielinė tešla

Spurgoms naudojama pagerinta mielinė tešla su pienu, kiaušiniais, sviestu ar kitais riebalais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Pienas arba vanduo. Mielėms aktyvuoti ir tešlai „surišti“ reikia šilto skysčio. Spurgoms tradiciškai naudojamas pienas, vanduo arba pieno ir vandens mišinys. Didelio skirtumo nėra, tačiau mes rekomenduojame rinktis pieną - jis tešlai suteiks ne tik drėgmės, bet ir truputį riebalų, tad spurgos ilgiau išliks minkštos.

Karvės pieną, jeigu netoleruojate laktozės arba nevartojate gyvūninės kilmės produktų, galite pakeisti augaliniu pienu, pavyzdžiui, migdolų ar avižų. Įvairus augalinės kilmės pienas spurgoms suteiks įdomų poskonį.

Kad ir kokį skystį bepasirinktumėte, labai svarbu jį pašildyti iki tinkamos temperatūros. Jeigu skystis bus per vėsus, mielės nebus pakankamai aktyvios, o jeigu skystį perdėm įkaitinsite, pražudysite mieles. Skysčio temperatūra turėtų būti apie 37-40°C. Jeigu neturite termometro, į pašildytą skystį įkiškite pirštą ir palaikykite - turėtumėte jausti šilumą, tačiau jokiu būdu ne diskomfortą, deginimą.

Kiaušiniai ir riebalai. Kiaušiniai ir papildomi riebalai (sviestas, margarinas arba aliejus) nėra būtini, tačiau jie dažniausiai yra naudojami. Kiaušiniai tešlai suteikia papildomos drėgmės ir greičiau ją „suriša“, o su riebesne tešla iškepti mieliniai gaminiai ilgiau išlieka minkšti, purūs.

Pasirinktus riebalus šildykite drauge su vandeniu ar pienu bei cukrumi. Jeigu naudojamas sviestas, šildykite maišydami iki kol sviestas išsilydys, o visą mišinį tuomet atvėsinkite iki 37-40°C, t.y. iki tokios temperatūros, kad mišinys būtų šiltas, net ne deginantis. Tuomet į šį mišinį reikės pridėti mieles ir tik tada įmušti kiaušinius. Kiaušinius prieš naudojimą būtinai bent valandą palaikykite kambario temperatūroje, kad šalti kiaušiniai neatvėsintų viso mišinio ir nepristabdytų mielių veikimo. Jeigu kiaušinių nevartojate, jų paprasčiausiai nenaudokite, bet truputį padidinkite tiek skysčio, tiek ir riebalų kiekį.

Cukrus, druska ir kiti priedai. Cukrus yra reikalingas mielių veikimui. Jis taip pat padeda tešloje ilgiau išlaikyti drėgmę, todėl kiek saldesni mieliniai gaminiai ilgiau išlieka minkšti. Nepamirškite ir žiupsnelio druskos, ji subalansuoja kepinio saldumą ir pabrėžia kitų ingredientų skonį.

Papildomai į mielinių spurgų tešlą galite įtarkuoti truputį citrusinių vaisių žievelių (jomis pagardinamos itališkos spurgos bomboloni), įlašinti vanilės esktrakto arba naudoti šaukštelį vanilinio cukraus, įberti cinamono, kardamono, muskato ar kitų prieskonių. Šiuos prieskonius derinkite prie pasirinkto įdaro, pavyzdžiui, jeidu naudojate rūgštesnį džemą ar uogienę, galite paryškinti tešlos saldumą vanile, o jeigu spurgas įdarysite kartesniu šokoladiniu kremu, tai žiupsnelis kvapnių prieskonių puikiai su juo susidraugaus.
 

Mielinės tešlos spurgos pakilusios

Iš pakilusios mielinės tešlos suformuotos spurgos yra kildinamos antrą kartą. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Mielinės tešlos paruošimas. Maišymas. Maišant mielinę tešlą, visų pirma, pašildykite pieną arba kitą skystį, su riebalais, cukrumi, palaukite, kol atvės iki lietimui malonios temperatūros ir įmaišykite mieles. Charakteringas mielių kvapas ims sklisti iš karto, o jau po poros minučių mišinys lengvai suputos. Tai geri ženklai, parodantys, kad mielės yra gyvos ir pradėjo veikti.

Kartais sausas mieles rekomenduojama sumaišyti su miltais ir tik tuomet mišinį minkyti su skysčiu. Galima tešlą ruošti ir taip, tačiau tuomet skysti ingredientai turėtų būti vos vos šiltesni, nei įprastai, kad įmaišius miltus vis tiek pakaktų šilumos mielių aktyvavimui.

Į mišinį su mielėmis įmuškite kambario temperatūros kiaušinius, berkite druskos ir prieskonių (jeigu juos naudojate) ir galiausiai po truputį, maišydami įsijokite miltus iki kol tešla susijungs į netvarkingą, lipnų kamuolį. Visų miltų suberti nereikia, tešla daugiau miltų „pasiims“ minkymo metu.

Minkymas. Tinkamam mielinės tešlos kilimui yra svarbus glitimas, kuris veikiant drėgmei ir minkant sudaro tinklą. Svarbu, kad susidaręs glitimo tinklas nebūtų perdėm tankus, nes iškepusios spurgos bus kietos. Tešlos jokiu būdu neperminkykite.

Tešlą padėkite ant miltais pabarstyto darbastalio ir minkykite iki kol tešlos kamuoliukas bus nelipnus (arba vos vos lipnus, dar truputį miltų jis „susirinks“ perminkymo prieš formavimą metu). Minkykite švelniai, tolygiai ir vos tik tešla nebelips prie rankų, ji bus paruošta kildinimui.

Kildinimas. Paruoštą mielinės tešlos kamuoliuką uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite kilti šiltoje vietoje (apie 22–24°C temperatūroje) 1,5-2 valandas. Per tą laiką tešlos turėtų padvigubėti. Jeigu virtuvėje šalta, tešlą galite kildinti orkaitėje - orkaitę įkaitinkite iki 30°C ir tešlą joje kildinkite pravėrę orkaites dureles. Orkaitėje kildinamos tešlos kamuoliuką rekomenduojame ne tik pridengti rankšluosčiu, bet ir lengvai aptepti aliejumi, kad neišsausėtų.

3. Spurgų gaminimas. Formavimas. Pakilusią tešlą vėl padėkite ant miltuoto darbastalio ir lengvai perminkykite. Spurgas galite formuoti trejopai - atskiriant tešlos kamuoliukus, iškočiojant storesnį tešlos lakštą ir spurgas išspaudžiant stkiline arba iškočiojant du plonesnius tešlos lakštus, spurgos puses išspaudžiant stikline, tarp jų įdedant įdaro ir suklijuojant patepus kiaušinio baltymu.

Pirmasis spurgų formavimo būdas yra pats paprasčiausias - tiesiog atgnybkite maždaug golfo kamuoliuko dydžio tešlos gabaliuką, jį tarp delnų gražiai paformuokite (bet nepersistenkite, nes spurgos iš perminkytos tešlos bus kietos) ir padėkite kilti. Pakilusius kamuoliukus vos vos paplokštinkite delnu. Tokios apvalutės spurgos yra labai populiarios Izraelyje.

Antrasis būdas taip pat labai dažnai naudojamas ir spurgos pavyksta plokštesnės, t.y. tokios, kokias dažniau matome mūsų parduotuvėse ir kepyklose. Formuodami spurgas šiuo būdu, tešlą ant miltuoto stalo iškočiokite iki 1 cm pločio lakšto ir spurgas išspauskite stikline ar didesne sausainių formele.

Trečiasis būdas atims daugiausiai laiko ir jis yra labiausiai komplikuotas, tad naudojamas retai (įprastai jis naudojamas, jeigu gaminamos pikantiškos spurgos su mėsa ar kitokiu biriu įdaru, kurio neįmanoma „įdėti“ konditeriniu švirkštu). Jeigu nuspręsite naudoti jį, rekomenduojame pačioje tešlos gaminimo pradžioje pasiruošti vieną papildomą, mažą kiaušinį. Kiaušinio trynį panaudokite gamindami tešlą, o baltymą pasilikite spurgų formavimui. Jau pakilusią tešlą iškočiokite ant miltuoto stalo iki 0,5 cm pločio lakšto ir spurgos puses išspauskite stikline ar didesne sausainių formele. Ant vienos puselės uždėkite šiek tiek uogienės ar kitokio pasirinkto įdaro, kraštelį patepkite lengvai išplaktu kiaušinio baltymu, uždėkite antrą spurgos pusę ir  suspauskite kraštus.

Spurgų kildinimas. Pasirinktu būdu suformuotas spurgas reikia sudėti paliekant tarpus (kad kildamos nesuliptų), vėl pridengti švariu rankšluosčiu ir palikti pakilti antrą kartą iki kol jos padvigubės. Spurgos yra mažesnės už tešlos kamuolį, todėl jos padvigubės gerokai greičiau, per 40 min. ar 1 valandą.
 

Spurgos verda riebaluose

Spurgos yra verdamos įkaitusiame aliejuje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Virimas riebaluose. Pakilusios spurgos verdamos aliejuje. Nors Chanukos pasakojime kalbama apie šventykloje buvusį alyvuogių aliejų, spurgas rekomenduojame virti neutralesnio skonio, kepimui tinkamame, rafinuotame aliejuje (pavyzdžiui, rapsų ar saulėgrąžų). Spurgas taip pat galite virti lydytuose taukuose, tik juos įkaitinkite truputį smarkiau, nei aliejų, iki 190°C.

Aliejaus temperatūra turėtų būti apie 175-180°C. Tai labai svarbu, nes perdėm karštame aliejuje spurgos išorė greitai apdegs, o vidus liks žalias. Jeigu aliejus bus per vėsus, spurga keps lėčiau, aliejuje plaukios ilgiau ir bus labai riebi. Jeigu neturite termometro, į aliejų galite trumpam įkišti medinį šaukštą, aplink medieną turi intensyviai kilti daug smulkių burbuliukų, taip pat galite įmesti gabaliuką duonos, jis per 1-2 minutes turi dailiai paruduoti burbuliukų apsuptyje, bet nesudegti.

Spurgas į aliejų dėkite sausomis rankomis ar sausu įrankiu. Jeigu į aliejų pateks vandens, jis ims taškytis ir gali net užsidegti. Kepančios spurgos turi laisvai plaukioti ir būti apsemtos iki vidurio, pageidautina, kad spurgos nesiliestų arba liestųsi tik vos vos. Kepkite po 1-2 minutes iš abiejų pusių iki kol pasipūs ir dailiai apskrus. Iškepusias spurgas ištraukite kiaurasamčiu ir padėkite ant popierinių rankšluostėlių, kad susigertų riebalų perteklius.

Jeigu kepimo metu aliejuje susidaro daug įvairių nuosėdų, jas ištraukite arba pakeiskite aliejų, kuriame kepate spurgas. Degančios nuosėdos, nukritę tešlos gabaliukai skleis bjaurų kvapą, kuris įsismelks į spurgas, jos gali apkarsti.

Kepimas orkaitėje. Jeigu jums nepatinka aliejuje skrudinti gaminiai, suformuotas spurgas galite kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 min. iki kol jos bus auksinės spalvos. Iškeptas spurgas rekomenduojame saikingai patepti lydytu sviestu. Žinoma, tokios spurgos labiau primins bandeles, tačiau jos taip pat bus labai gardžios!

5. Įdaras spurgoms. Įdaro pasirinkimas. Spurgų tešla visuose pasaulio kampeliuose yra panaši, tačiau spurgoms naudojami įdarai skiriasi. Tradicinės žydiškos spurgos dažniausiai įdaromos raudonos spalvos džemu - spanguolių, braškių, aviečių. Austrijoje mėgstamas abrikosų džemas arba vanilinis kremas, italai mėgsta spurgas su plikytu kremu. Žinoma, šiandien skirtingose šalyse naudojami patys įvairiausi įdarai, tad rinkitės mėgstamus džemus, uogienes, kremus, plaktą grietinėlę, šokoladinį riešutų kremą ir pan.

Spurgų įdarymas. Paprasčiausias būdas įdaryti spurgas yra naudoti konditerinį švirkštą arba konditerinį maišelį su plonu, ilgu antgaliu. Pasirinktą įdarą tiesiog įdėkite į konditerinį švirkštą ar maišelį su antgaliu ir įspauskite į spurgą, antgaliu pradūrę skylutę šone arba spurgos viršuje.

Jeigu neturite konditerinio švirkšto su tinkamu antgaliu, galite naudoti ploną peilį ir konditerinį maišelį, pripildytą pasirinkto įdaro (vietoje konditerinio maišelio galite naudoti bet kokius tvirtesnius, plastikinius maišelius su nukirptu kampeliu arba iš tvirto sviestinio popieriaus susuktas tūtas). Peiliu spurgos šone arba viršuje padarykite didesnę skylutę, į ją įkiškite maišelio kampą ir išspauskite įdaro.

Jeigu norite, kad įdaro į spurgą tilptų daugau, prieš tai ją viršuje, poroje vietų pradurkite dantų krapštuku ir jį truputį pasukiokite, kad viduje susidarytų daugiau ertmių, kurios vėliau užsipildys įdaru.

Spurgos su braškių įdaru

Spurgos įdarytos braškių uogiene, tačiau įdarui galite rinktis bet kokią uogienę, džemą, įvairius kremus, grietinėlę ir kitus skanumynus. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6. Spurgų patiekimas. Iškeptas ir kiek atvėsusias spurgas apbarstykite cukraus pudra, apvoliokite cukraus ir cinamono mišinyje, galite jas apglaistyti lydytu šokoladu arba aptepti gaiviu, baltu glajumi ir cukraus pudros ir citrinų sulčių (200 g cukraus pudros kruopščiai išmaišykite su 2 šaukštais citrinų sulčių). Paruoštas spurgas skanaukite su kava, arbata ir stikline pieno.

7. Spurgų laikymas ir šaldymas. Iškeptos spurgos yra skaniausios pirmąsias dvi dienas po kepimo, todėl nerekomenduojame gaminti labai didelio spurgų kiekio. Iškeptas, atvėsusias spurgas laikykite maišelyje, šaldytuve, tuomet jos ilgiau išliks purios ir minkštos.

Jeigu norite, galite iš anksto pasiruošti daugiau spurgų ir užšaldyti perteklių. Suformuotas ir antrą kartą pakildintas spurgas sudėkite ant kepimo popieriumi iškloto padėklo ar didesnės lėkštės, užšaldykite šaldymo kameroje. Spurgoms užšalus, jas perdėkite į sandarų indelį ar šaldymo maišelius. Spurgas reikėtų suvartoti per 2-3 mėn. Norėdami atitirpinti, spurgas ištraukite iš šaldymo kameros ir 10-15 min. palaikykite kambario temperatūroje, tuomet ištraukite iš indelio ar maišelio ir visiškai atitirpinkite kambario temperatūroje. Atitirpintas spurgas virkite aliejuje ir įdarykite pasirinktu įdaru.

Užšaldyti galite ir jau iškeptas spurgas. Jas užšaldykite lygiai taip pat, t.y. sudėkite ant kepimo popieriumi iškloto padėklo ar didesnės lėkštės ir užšaldykite šaldymo kameroje. Spurgoms užšalus, jas perdėkite į sandarų indelį ar šaldymo maišelius. Šias spurgas, ypač, jeigu jos užpildytos įvairiais kremais, rekomenduojame atšildyti ir suvalgyti greičiau, per 1-2 mėn. Aliejuje virtas ir šaldytas spurgas atšildykite tik perdėję į šaldytuvą ir palikę pernakt, jos turi atitirpti lėtai, kitaip bus drėgnos, lipnios.



Mielinė tešla spurgoms ir keletas skaniausių įdarų receptų

Pagerinta mielinė tešla spurgoms

Spurgoms naudojama mielinė tešla yra pagerinama kiaušiniais ir sviestu. Iš jos iškeptos spurgos pavyksta ir ilgiau išlieka ypač minkštos.
 

Mielinės spurgos

Purioms spurgoms su saldžia uogiene sunku atsispirti. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

15-17 apvalių spurgų Jums reikės:
500 g miltų (+ papildomai minkymui);
30 g šviežių mielių (arba 7-8 g sausų);
200 ml pieno (galima pakeisti augaliniu)
60 g sviesto;
1 didelio kiaušinio (arba 2 mažų);
50-70 g cukraus (kiekis priklauso nuo įdaro saldumo arba pagal skonį);
žiupsnelio druskos.

Patarimas: jeigu norite, kad tešla būtų įdomesnio skonio, galite ją pagerinti nutarkuota citrinos ar apelsino žievele (reikės 0,5-1 šaukštelio), vaniliniu cukrumi (reikės 1 šaukštelio) ar vanilės ekstraktu (reikės kelių lašelių).

Patarimas vegetarams: ir veganams vietoje karvės pieno galite naudoti augalinį pieną; vietoje sviesto - aliejų; kiaušinio galite nenaudoti, tačiau įpilkite papildomą šlakelį pieno ir dar šaukštą aliejaus. Taip pat siūlome išbandyti ir puikias veganiškas spurgas, kurių receptą rasite čia.

Spurgų virimui reikės aliejaus.
Įdarui reikės nepilnos stiklinės uogienės, džemo, kremo ar pan.
Paruoštas spurgas galima apiberti cukraus pudra arba glaistyti.

Gaminimas:

  1. Pieną, sviestą, cukrų sudėkite į vandeniu perlietą prikaistuvį (vandeniu reikia perlieti, kad mažiau trauktų pieną) ir ant vidutinės ugnies kaitinkite iki kol sviestas ir cukrus ištirps. Nukelkite nuo ugnies ir palikite iki kol atvės iki 37-40°C. Patikrinkite įkišdami pirštą - jeigu galite jį laisvai palaikyti, nedegina, temperatūra tinkama.
  2. Į šiltą, skystą mišinį įtrupinkite šviežias arba suberkite sausas mieles, išmaišykite ir minutėlę palaukite.
  3. Įmuškite kiaušinį, berkite druskos, permaišykite.
  4. Po truputį, maišydami įsijokite miltus iki kol tešla susijungs.
  5. Tešlą dėkite ant miltuoto stalo ir greitai, švelniai, nepersistengdami perminkykite.
  6. Tešlą pridenkite švariu rankšluostėliu ir palikite kilti šiltoje vietoje 1,5-2 val. Tešlos tūris turi padvigubėti.
  7. Pakilusią tešlą vėl greitai perminkykite ant miltuoto stalo.
  8. Iškočiokite tešlą į 1 cm plonumo lakštą ir spurgas išspauskite stikline. Spurgas taip pat galite suformuoti nuo tešlos atgnybdami golfo kamuoliuko dydžio tešlos gabaliukus ir juos suapvalindami tarp delnų.
  9. Suformuotas spurgas vėl pridenkite rankšluostėliu ir kildinkite 40 min. - 1 valandą iki kol padvigubės.
  10. Paruoštas spurgas virkite iki 175-180°C įkaitintame aliejuje. Temperatūrą galite patikrinti įkišę medinį šaukštą ar įmetę duonos gabaliuką - aplink turi kilti daug mažų burbuliukų.
  11. Spurgas aliejuje virkite iš abiejų pusių po 1-2 min. iki kol dar labiau pasipūs ir gražiai apskrus.
  12. Virtas spurgas sudėkite ant popierinių rankšluostėlių, kad susigertų riebalų perteklius.
  13. Kiek atvėsusias spurgas įdarykite pasirinktu įdaru, apibarstykite cukraus pudra ar glaistykite.



Greitas įdaras spurgoms iš šaldytų uogų

Spurgoms įdaryti puikiai tiks bet koks džemas ar uogienė, tačiau, jeigu turite indelį šaldytų uogų iš jų galite pasiruošti skaniausio įdaro!

15-17 spurgų įdaryti Jums reikės:
150 g šaldytų uogų (gali būti įvairių uogų mišinys);
70-100 g cukraus (kiekis priklauso nuo įdaro saldumo arba pagal skonį);
1 šaukštelio krakmolo,
šlakelio vandens.

Patarimas: uogų įdarą galite pagardinti šlakeliu citrinų sulčių (tuomet nenaudokite vandens), įvariais prieskoniais, citrusinių vaisių žievelėmis ir pan.

Gaminimas:

  1. Uogas atitirpinkite (nebūtina atitirpinti visiškai, pakaks, kad būtų bent šiek tiek minkštesnės). Puode sumaišykite su cukrumi ir škaleliu vandens.
  2. Maišydami užvirkite ir ant nedidelės ugnies virkite 20 min. iki kol šiek tiek sutirštės. Jeigu norite, galite pertrinti maisto smulkintuvu ar per sietelį.
  3. Papildomai sutirštinkite šlakelyje šalto vandens ištirpintu krakmolu. Ištirpintą krakmolą supilkite į puodą ir dar minutėlę pakaitinkite vis pamaišydami.
  4. Spurgų įdarymui naudokite tik kai atvės.



Plikytas kremas spurgoms (ir ne tik)

Švelniu plikytu kremu spurgos įdaromos, visų pirma, Italijoje, tačiau toks įdaras mėgstamas ir kituose kraštuose.

15-17 spurgų įdaryti Jums reikės:
200 ml riebaus pieno;
2 didelių kiaušinių trynių;
50 g cukraus;
1 šauštų miltų;
1 šaukšto sviesto;
kelių lašų vanilės ekstrakto.

Gaminimas:

  1. Pieną supilkite į vandeniu perlietą prikaistuvį (vandeniu reikia perlieti, kad mažiau trauktų pieną). Įkaitinkite beveik iki virimo, bet neužvirkite. Nukelkite nuo ugnies.
  2. Trynius ir cukrų išplakite iki kol masė pabals, cukrus ištirps. Suberkite miltus ir gerai perplakite.
  3. Pieną po truputį, kaskart gerai išmaišant supilkite į trynius.
  4. Visą mišinį grąžinkite į prikaistuvį ir nuolat maišydami kaitinkite iki kol sutirštės. Kaitinti reikia ilgokai, apie 15 min.
  5. Sutirštėjusį kremą pagardinkite sviestu ir vanilės ekstraktu. Dar minutėlę pakaitinkite, nukelkite nuo ugnies.
  6. Kremą iš prikaistuvio išimkite, kad nebevirtų ir laikykite šaltai iki kol visiškai atvės. Rekomenduojame kremą uždengti maistine plėvele taip, kad ji liestųsi prie kremo paviršiaus. Tai apsaugos nuo kietos plėvelės susidarymo (tokios, kuri aptraukia karštą, vėstantį pieną).
  7. Prieš naudojimą dar kartą perplakite šluotele iki purumo.



Purus šokoladinis kremas - putėsiai spurgoms (ir ne tik)

Šis burnoje tirpstantis kremas labai skanus ir vienas, sudėtas į taures ir apibertas riešutais, uogomis ar šokolado drožlėmis, tačiau spurgose jis taip pat puikiai tinka. Kremą galite naudoti ir tortų pertepimui ar keksiukų kepurėms.

15-17 spurgų įdaryti Jums reikės:
80 g juodojo šokolado;
200 ml grietinėlės;
1 kiaušinio;
1 šaukšto cukraus.

Gaminimas:

  1. Kiaušinį išplakite su cukrumi iki kol masė pabals.
  2. Prikaistuvyje pakaitinkite grietinėlę iki kol bus karšta, bet nevirs. Nukelkite nuo ugnies, truputį atvėsinkite.
  3. Karštą grietinėlę supilkite į kiaušinio plakinį plakdami šluotele.
  4. Šį mišinį grąžinkite į prikaistuvį ir ant mažos ugnies, nuolat maišydami kaitinkite 5 min. iki kol sutirštės. Neužvirkite!
  5. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite gabaliukais sulaužytą šokoladą ir išmaišykite, kad ištirptų. Atvėsinkite ir 2 val. statykite į šaldytuvą.
  6. Šaldymo metu vis permaišykite.
  7. Atšaldytą kremą gerai išplakite plaktuvu iki purumo ir iškart naudokite.
LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Valdemara
2022-01-15 19:32
Tikrai super receptas!!! Is pirmo karto pavyko ir tikrai nenuvyle. Labai labai skanu. ATSAKYTI
Agnė
2020-02-05 21:24
Nuostabus receptas! Puikiai pavyko! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital