Kuo pakeisti kvietinius miltus kepiniuose? Pasakojame ir dalinamės patarimais!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2020-11-09
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
Kuo pakeisti kvietinius miltus kepiniuose? Pasakojame ir dalinamės patarimais!
@ Shutterstock

Vis daugiau žmonių dėl glitimo netoleravimo, poreikio maitintis sveikiau ar tiesiog noro eksperimentuoti atsisako kvietinių miltų. Kuo ir kaip juos pakeisti įprastuose receptuose? Pasakojame apie skirtingų miltų rūšis, jų mišinius ir panaudojimą vietoje kvietinių miltų ir dalinamės pyragų, sausainių, blynelių ir kitų skanėstų receptais.

Nevartojantiems glitimo ar norintiems paįvairinti savo mitybą taip pat siūlome peržvelgti mūsų paruoštą šį gardžių receptų be glitimo rinkinį. Jame rasite visko: nuo duonos iki tortų, nuo blynų iki kotletų ir žuvies pirštelių.



Kuo ypatingi kviečių miltai ir kas yra glitimas?

Ilgą laiką baltutėliai, smulkučiai, aukščiausios rūšies kvietiniai miltai buvo prabangos prekė, o purius biskvitus, plonus lietinius ar pūpsančias bandeles galėjo skanauti tik patys turtingiausi.

Kvietiniai miltai yra gaminami labai smulkiai sumalus kviečius ir iš dalies pašalinus sėlenas bei gemalus. Šiandien šis procesas mechanizuotas, tad kvietiniai miltai bei jų gaminiai tikrai nebėra vien aukštuomenės virtuvės dalis.

Kvietiniams miltams būdingas savybes suteikia juose esantis glitimas. Glitimas - baltymų ir krakmolo junginys, esantis grūdų (kviečių, rugių, miežių) endospermuose (vidinėje grūdo dalyje). Glitimas tešlai suteikia elastingumo, užtikrina tolygų ir gražų gaminių iškilimą ir iškeptų gaminių stangrumą kramtant.
 

Kvietiniai miltai

Kepiniai iš kvietinių miltų yra šviesūs, minkšti, purūs. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kvietiniuose miltuose esančio glitimo kiekis žymimas raidėmis B, C, D, E, F. Daug pakylančiai plikytai ar mielinei tešlai reikėtų rinktis arčiau abėcėlės pradžios esančiomis raidėmis pažymėtus miltus (B, C ar D), o trapios tešlos gaminiams, sausainiams, biskvitams tiks ir miltai su mažesniu glitimo kiekiu (D ar E). Vafliams, blyneliams, lietiniams tinka ir visai mažai glitimo turintys, tolimomis raidėmis (E ar F) pažymėti mitlai.

Minkymo metu glitimas sudaro tarsi tinklą, kuris tešlai kylant užsipildo oro burbuliukais, tačiau nesutrūkinėja, jų neišleidžia, o iškepęs gaminys išlaiko formą. Kuo miltuose daugiau glitimo, tuo tvirtesnis ir tankesnis tinklas susidaro, o iškepę gaminiai būna stangrūs, tvirtesni. Glitimo tinklą tankina, jo susidarymą spartina ir minkymas bei didesnis tešlos drėgnumas, todėl, norint, kad gaminiai nebūtų kieti, nereikėtų jų perminkyti, o vandens (arba kito skysčio) pilti tik tiek, kiek būtina tešlai sujungti. Kepiniams daugiau minkštumo, trapumo, švelnumo suteikia riebalai, kurie šiek tiek slopina glitimo tinklo susidarymą.

Renkantis kvietinius miltus taip pat reikėtų atkreipti dėmesį ir į ant pakuotės užrašytus skaičius (405, 550, 812, 1050, 1600, 1700). Jie nurodo miltuose esantį pelenų kiekį, lemiantį mineralinių medžiagų kiekį ir miltų spalvą - kuo didesnis pelenų kiekis, tuo mažiau miltuose yra mineralinių medžiagų, tačiau tuo baltesni jie yra. Baltutėliai miltai reikalingi biskvitams, plikytos tešlos tešlos gaminiams, sausainiams, bandelėms, tačiau, jeigu kepinio spalva neturi didelės reikšmės, verčiau rinkitės didesnį pelenų kiekį turinčius miltus, jų mitybinė vertė yra aukštesnė.



Įvairūs miltai: nuo avižinių iki migdolų. Kuo jie skiriasi ir kaip juos naudoti?

Vis garsiau ir dažniau kalbama apie glitimo netoleravimą bei menką baltutėlių kvietinių miltų mitybinę vertę, tad daugelis išbando kitų rūšių miltus, stengiasi jais pakeisti kvietinius. Labai dažnai tą tikrai galima padaryti (ypač naudojant miltų mišinius apie kuriuos papasakojome straipsnio apačioje) nepakenkiant gaminio skoniui, tačiau svarbu pažinti įvairių miltų rūšis ir mokėti juos naudoti.

Pilno arba viso grūdo miltai

Pilno grūdo miltai

Viso grūdo miltų mitybinė vertė yra aukštesnė. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Grūdas susideda iš trijų dalių: gemalo, kuris vėliau virsta daigeliu, jo mitybinių medžiagų rezervo - endospermo ir apsauginės luobelės - sėlenos. Gaminant miltus iš dalies pašalinamos sėlenos ir gemalai.
Pilno arba viso grūdo miltai yra gaminami nenusijojant nė vienos iš trijų grūdo dalių. Šių miltų mitybinė vertė yra didesnė, tačiau kepiniai su jais pavyksta kiek tamsesnės spalvos, kietesni.

Keitimas: Visą „paprastų“ miltų kiekį galite keisti pilno grūdo miltais, tačiau jeigu norite, kad kepiniai būtų minkštesni, puresni tik pusę arba trečdalį „paprastų“ miltų pakeiskite viso grūdo miltais.

Patarimai: Kad viso grūdo miltų kepiniai būtų minkštesni, švelnesni tešlai reikės papildomų riebalų, pavyzdžiui, įpilkite šlakelį tirpinto sviesto ar porą šaukštų aliejaus.



Speltų miltai

Speltų miltai

Speltų miltus gali vartoti didelė dalis glitimo netoleruojančių žmonių. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Spelta - senoviška, laukinė kviečių veislė. Speltose, kaip ir kituose kviečiuose, yra glitimo, tačiau jo struktūra kitokia, jis lengviau įsisavinamas ir jį gali vartoti net ir kai kurie glitimo netoleruojantys žmonės. Tiesa, jeigu alergija glitimui yra labai stipri, speltų miltai netiks.

Keitimas: Kvietinius miltus speltų miltais keiskite santykiu 1:1.

Patarimai: Gaminant su speltų miltais tešlai naudokite ketvirčiu mažiau vandens (ar kito skysčio). Tešlą išmaišykite dėmesingai, tačiau nepermaišykite ir neperminkykite, nes kepiniai bus labai kieti.



Ruginiai miltai

Ruginiai miltai

Ruginių miltų kepiniai pasižymi tamsesne spalva ir ypatingu skoniu bei aromatu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Ruginių miltų mitybinė vertė aukštesnė nei kvietinių, nes juose daugiau naudingų mikroelementų bei gerą virškinimą užtikrinančios ląstelienos. Rugininiuose miltuose yra glitimo, tačiau mažiau, nei kvietiniuose. Ruginių miltų kepiniai pakyla ženkliai mažiau, yra tvirtesni, turi storesnę, tamsią plutą ir pasižymi specifiniu skoniu bei aromatu.

Keitimas: Keičiant kvietinius miltus ruginiais, gaminių skonis, spalva, tekstūra, žinoma, ženkliai pasikeis. Jeigu norite, kad gaminių mitybinė vertėtų būtų aukštesnė, jie turėtų ruginio skonio, tačiau išliktų minkšti, naudokite 1/4 ruginių ir 3/4 kvietinių miltų.



Avižiniai miltai

Avižiniai miltai

Avižinius miltus lengva naudoti vietoje kvietinių. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Avižose nėra glitimo, todėl šie miltai tiks glitimo negalintiems ar nenorintiems vartoti žmonėms. Avižinių miltų skonis nėra labai ryškus, tačiau kepiniuose jis truputį jaučiasi, be to jie pavyksta šiek tiek tamsesni. Rekomenduojame paieškoti kuo smulkiau sumaltų avižinių miltų, tuomet juos naudoti bus gerokai paprasčiau, kepiniai bus malonios tekstūros, gražiai pakilę. Namuose, stambiau sumaltus avižinius dribsnius galite naudoti gaminiams, kurie neturi iškilti (blyneliai, vafliai, sausainiai ir pan.)

Keitimas: Kvietinius miltus galite pakeisti avižiniais santykiu 1:1, tačiau papildomai įdėkite bulvių ar kukurūzų krakmolo (1 stiklinei avižinių miltų reikia 1-2 šaukštų krakmolo), tuomet gaminių tekstūra, purumas, drėgnumas bus panašus į keptų vien iš kviečių miltų.

Patarimai: Kepiniai vien su avižiniais miltais kils prasčiau, todėl naudokite 1,5-2 kartus daugiau mielių, sodos arba kepimo miltelių. Avižiniai miltai saldesni, todėl gaminiams naudokite mažiau cukraus.

Paragaukite: Raštuoti blynai be kvietinių miltų, Avižinių dribsnių blyneliai, Čirviniai avižiniai blynai be cukraus, Purūs varškėčiai be kvietinių miltų, Traškūs riešutiniai sausainiai be kvietinių miltų, Avižiniai sausainiai be cukraus.

 


Grikių miltai

Grikių miltai

Kepiniams su grikių miltais labai tiks rudasis cukrus ir įvairūs kepinių prieskoniai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Grikių miltai tiks nevartojantiems glitimo, o gaminiai su jais pavyksta ryškaus, truputį riešutus primenančio skonio, salsvo aromato. Grikių miltai būna tamsūs, sumalti iš skrudintų, rudų grikių arba šviesūs, pagaminti iš neskrudintų, žalsvos spalvos grikių.

Keitimas: Gaminiams, kurie neturi iškilti (blyneliai, vafliai, sausainiai ir pan.) kvietinius miltus galima pakeisti tiek kepintų, tiek žalių grikių miltais santykiu 1:1.
Jeigu gaminiai turi pakilti (pyragai, duona, bandelės ir pan.), santykiu 1:1 keiskite tik žalių, neskrudintų grikių miltus. Skrudintų grikių miltus maišykite su kvietiniais santykiu 1:3, t.y. naudokite 1 dalį grikių miltų ir 3 dalis - kvietinių.

Patarimai: Grikių miltai saldesni, todėl gaminiams naudokite mažiau cukraus. Jų skonis ryškesnis, tad gaminiams su grikių miltais labai tiks rudasis cukrus, klevų sirupas, įvairūs kepinių prieskoniai: cinamonas, gvazdikėliai, muskatas ir kt.

Paragaukite: Purios varškės spurgos be kvietinių miltų, Greita bananų duona be kvietinių miltų, Grikių miltų madlenos, Grikių miltų lietiniai blynai.



Ryžių miltai

Ryžių miltai

Ryžių miltai tinka blyneliams, vafliams, sausainiams... Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Ryžiuose nėra glitimo, be to jų miltai sąlyginai pigūs, balti, smulkūs, jais nesunku pakeisti kvietinius, tačiau gaminiai su ryžių miltais bus kiek kietesni ir trapesni. Populiariausi yra baltų ryžių miltai, tačiau rudųjų ryžių miltai yra gerokai naudingesni, jų mitybinė vertė yra aukštesnė.

Pakeitimas: Gaminiams, kurie neturi iškilti (blyneliai, vafliai, sausainiai ir pan.) kvietinius miltus ryžių miltais keiskite santykiu 1:3/4, t.y. ryžių miltų reikės ketvirtadaliu mažiau, nei kvietinių miltų.
Ryžių miltai nėra tinkami stipriai pakylantiems kepiniams, pavyzdžiui, pyragams, bandelėms, duonai ir pan.

Patarimai: Kad kepinių tekstūra būtų maloni, įmuškite papildomą kiaušinį ir įpilkite papildomą šlakelį tirpinto sviesto ar aliejaus. Gaminiai su ryžių miltais kepa 2-3 minutėmis ilgiau.



Kukurūzų miltai

Kukurūzų miltai

Kukurūzų miltai gaminiams suteikia geltoną spalvą. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kukurūzų miltai (nesumaišykite su košei skirtomis kukurūzų kruopomis ar kukurūzų krakmolu) yra gan neutralaus skonio, kepiniams suteikia gelsvą atspalvį. Juose nėra glitimo. Smulkiai maltų kukurūzų miltų gaminiai pavyksta traškeni, bet mažiau iškyla, o rupiai maltų kukurūzų miltų gaminiai pakyla labiau.

Keitimas: Gaminiams, kurie neturi iškilti (blyneliai, vafliai, sausainiai ir pan.) kvietinius miltus galima pakeisti kukurūzų miltais santykiu 1:1. Smulkiai malti kukurūzų miltai taip pat puikiai tinka biskvitams.
Jeigu gaminiai turi pakilti (pyragai, duona, bandelės ir pan.) kukurūzų miltus maišykite su kvietiniais santykiu 1:5, t.y. naudokite 1 dalį kukurūzų miltų ir 5 dalis - kvietinių.

Patarimai: Ilgai spintelėje, kambario temperatūroje laikomi kukurūzų miltai gali apkarsti, todėl prieš gaminimą rekomenduojame pasitikrinti miltų galiojimo laiką ir juos laikyti hermetiškame indelyje, šaldytuve.

Paragaukite: Blyneliai su kukurūzų miltais, Perteptas biskvitinis pyragas per valandą, Moliūginis pyragas.

 

 

Migdolų miltai

Migdolų miltai

 

Migdolų miltai idealiai tinka ypatingiems sausainiams arba kitų miltų pagerinimui. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Ypač aromatingi ir maloniai saldūs migdolų miltai yra malami iš nuplikytų migdolų be luobelių. Šie miltai tradiciškai naudojami prancūziškų sausainėlių „macarons“ (apie juos skaitykite čia: Žavingieji „macarons“ - kaip juos gaminti, kad tikrai pavyktų?) gamyboje, tačiau puikiai tinka ir kitiems kepiniams.

Keitimas: Kvietinius miltus migdolų miltais galima keisti santykiu 1:1, tačiau tai daroma labai retai. Migdolų miltai labai kaloringi ir brangūs, todėl verčiau juos norimu santykiu maišykite su kitais, neutralaus skonio miltais: kvietiniais, speltų, avižiniais.

Patarimai: Migdolų miltuose yra daug aliejinių medžiagų, tačiau nėra „surišančio“ glitimo, todėl gamindami trečdaliu ar net perpus sumažinkite riebalų kiekį (naudokite mažiau sviesto ar aliejaus), tačiau būtinai įmuškite 1-2 papildomus kiaušinius (jeigu migdolų miltais keičiate didelę dalį ar net visus kvietinius miltus). Kai kurie šefai siūlo papildomai įdėti ir 1-2 šaukštus kreminio sūrio (pavyzdžiui, „Philadelphia“ ar pan.), kuris gaminiams suteiks tolygesnę, minkštesnę tekstūrą. Migdolų miltus rekomenduojame laikyti šaldytuve, tuomet jie ilgiau išliks nesugedę, išsaugos skonines ir aromato savybes.

Paragaukite: Traškūs riešutiniai sausainiai be kvietinių miltų, Migdoliniai cinamono sausainukai „Žvaigždutės“, Žavingieji „macarons“.



Kokosų miltai

Kokosų miltai

Pakeisti kvietinius miltus kokosų miltais reikia išmanymo ir praktikos. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Šių miltų skonis ir malonus aromatas daugeliui patinka, tačiau su kokosų miltais kepti kiek sudėtingiau. Rekomenduojame (bent jau pirmuosius kartus) neeksperimentuoti, o naudoti tik patikrintus receptus.

Keitimas: Įgudę ir pajutę kokosų miltų tekstūrą, supratę, kad jie sugeria labai daug skysčio, galite pabandyti jais pakeisti kvietinius miltus. Kokosų miltus naudokite tik gaminiams, kurie neturi iškilti (blyneliai, vafliai, sausainiai ir pan.), jų reikės visai nedaug - kvietinius miltus kokosų miltais keiskite santykiu 1:1/4 arba 1:1/3, t.y. kokosų miltų reikės gerokai mažiau, tik trečdalio ar ketvirtadalio.
Kepdami pyragus, bandeles, galite kelis šaukštus naudojamų miltų pakeisti kokosų miltais ir pagerinti gaminio mitybinę vertę, paryškinti skonį ir aromatą.

Patarimai: Kokosų miltai natūraliai yra saldūs, todėl cukraus ar kitų saldiklių naudokite trečdaliu ar net dvigubai mažiau. Kokosų miltai sugeria labai daug skysčio, todėl miltų tūris turi būti toks pats, kaip ir skysčio tūris (1 stiklinė miltų ir 1 stiklinė vandens ar kito skysčio). Jeigu naudojamas ne skystis, o kiaušiniai, tai jų reikės daug - 1 stiklinei kokosų miltų „surišti“ ir suteikti pakankamai drėgmės reikės net 6 kiaušinių.



Tapijokos miltai

Tapijokos miltai

Tapijokos miltai gaminami iš Pietų Amerikoje augančio valgomojo manijoko, kuris dar vadinamas juka, kasava, šaknies. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Tapijokos miltai yra gaminami iš manijoko (lot. Manihot esculenta) augalo šaknies. Jie yra visiškai balti, labai smulkūs, salstelėję, primena bulvių krakmolą. Kartais tapijokos miltai yra parduodami tapijokos perlų - smulkių rutuliukų - pavidalo.

Keitimas: Gaminiams, kurie neturi iškilti (blyneliai, vafliai, sausainiai ir pan.) kvietinius miltus galima pakeisti tapijokos miltais santykiu 1:1, tačiau rekomenduojama įmaišyti bent dalį kitokių miltų (pavyzdžiui, labai tiktų migdolų miltai). Gaminiai vien iš tapijokos miltų gali būti nepakankamai traškūs, net kiek glitoki. Jeigu gaminiai turi pakilti (pyragai, duona, bandelės ir pan.) tapijokos miltus maišykite su kvietiniais santykiu 1:5, t.y. naudokite 1 dalį tapijokos miltų ir 5 dalis - kvietinių.

Patarimai: Tapijokos miltų kokybė ir jų gebėjimas „surišti“ ingredientus, sugerti skystį skiriasi priklausomai nuo gamintojo, tad aklai nesivadovaukite receptu, o stebėkit tešlos tirštumą, struktūrą ir savo nuožiūra įdėkite daugiau ar mažiau miltų, skysčio.

 


Avinžirnių miltai

Avinžirnių miltai

Avinžirnių miltų kepiniai yra traškeni, pasižymi riešutiniu poskoniu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Avinžirnių miltai neturi glitimo, jie maistingi, turintys daug baltymų ir mineralinių medžiagų. Avinžirnių miltai dažniausiai malami iš paskrudintų avinžirnių, nes neskrudintų avinžirnių miltai turi kartumo. Kepiniai su avinžirnių miltais pavyksta traškesni, gelsvos spalvos, juose juntamas riešutų poskonis, „žoliškas“, truputį žeme kvepiantis aromatas.

Keitimas: Gaminiams, kurie neturi iškilti (blyneliai, vafliai, sausainiai ir pan.) kvietinius miltus galima pakeisti avinžirnių miltais santykiu 1:1. Jeigu gaminiai turi pakilti (pyragai, duona, bandelės ir pan.) avinžirnių miltus maišykite su kvietiniais, didžiausia galima avinžirnių miltų dalis mišinyje yra apie 75%, tačiau miltus maišant lygiomis dalimis kepiniai bus puresni.

Patarimai: Avinžirnių miltai sugeria daugiau drėgmės, nei kvietiniai, todėl į tešlą įpilkite papildomą šlakelį skysčio. Avinžirniai, kaip ir kiti ankštiniai, turi pakankamai ryškų, savitą skonį. Jį kepiniuose užmaskuosite labiau pasaldindami tešlą arba pridėję kepiniams tinkančių prieskonių: cinamono, gvazdikėlių, kardamono ir pan.


 

Sojų miltai

Sojų miltai

Kepinius su sojų miltais reikėtų kiek labiau pasaldinti. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Sojų miltus naudoti nesudėtinga, jie maistingi, turi daug baltymų, tačiau pasižymi ankštiniams būdingu poskoniu.

Keitimas: Gaminiams, kurie neturi iškilti (blyneliai, vafliai, sausainiai ir pan.) kvietinius miltus sojų miltais keiskite santykiu 1:3/4, t.y. sojų miltų reikės ketvirtadaliu mažiau, nei kvietinių miltų.
Jeigu gaminiai turi pakilti (pyragai, duona, bandelės ir pan.), naudokite 1/4 sojų ir 3/4 kvietinių miltų.

Patarimai: Sojos, kaip ir bet kurie kiti ankštiniai, turi jiems būdingą poskonį, norėdami jį paslėpti įdėkite truputį daugiau cukraus ar kito saldiklio, naudokite ryškaus skonio kepinių prieskonius: cinamoną, gvazdikėlius ir pan. Pagulėję sojų miltai sulimpa gumulėliais, sukietėja, todėl juos būtinai dėmesingai permaišykite ir persijokite. Gaminiai su sojų miltais iškepa greičiau, tad kepimo laiką sutrumpinkite 10 min. ir dėmesingai stebėkite kepinius, jeigu jie labai sparčiai tamsėja, truputį sumažinkite temperatūrą.

 

 

Miltų mišiniai be glitimo: kas tai ir kaip juos susimaišyti namuose?

Įvairūs miltai be glitimo yra tikras išsigelbėjimas glitimo negalintiems ar nenorintiems vartoti žmonės, tačiau jais labai retai galima tiesiog pakeisti kvietinius miltus ir tikėtis to paties rezultato. Įvairūs miltai puikiai tinka beveik nepakylantiems blyneliams, vafliams, sausainiams, kartais - „sunkiems“, mažai pakylantiems keksams, keksiukams. O purios duonos, bandelių, pyrago kepimas dažnai yra tikras iššūkis, reikalaujantis įgudimo, išmanymo ir gebėjimo ne tik išsirinkti tinkamiausius miltus be glitimo, bet ir atitaikyti kitų ingredientų kiekį.

Norint palengvinti kepimą be glitimo, rekomenduojame rinktis įvairių begliutenių miltų mišinius. Užsienyje šie miltų mišiniai pakankamai populiarūs ir jų galima įsigyti daugumoje prekybos centrų. Galite rasti miltų mišinių be glitimo, skirtų skirtingiems kepiniams, pavyzdžiui, šviesiai ir juodai duonai, pyragams, keksiukams ir pan. Didžiuosiuose Lietuvos prekybos centruose bei specializuotose sveiko maisto krautuvėlėse miltų mišinių be glitimo taip pat sparčiai daugėja.
 

Ryžių miltų sausainiai

Skanutėliai sausainiai be glitimo, iškepti naudojant ryžių miltus. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Miltų mišiniai be glitimo dažniausiai yra sumaišomi iš (ingredientų kiekio mažėjimo tvarka): rudų arba baltų ryžių miltų, kartais - kukurūzų miltų, tapijokos miltų ir/arba bulvių krakmolo. Į miltų mišinį, siekiant atkartoti glitimui būdingą tešlos „surišimą“ ir palengvinti minkymą, gaminių formavimą, įdedama truputį ksantano gumos miltelių (dar vadinama ksantano derva, žymima E415). Ksantano guma yra natūralus polisacharidas, kurį iš cukraus ir melasos išskiria Xanthomonas campestris bakterijos. Vietoje ksantano gumos arba kartu su ja kartais naudojami guaro gumos milteliai (kartais vadinama guaro derva, žymima E412). Guaro guma yra natūralus polisacharidas, išskiriamas iš guaro krūmo (lot. Cyamopsis tetragonolobus), augančio Indijoje, Pakistane.

Įvairius miltų mišinius be glitimo galite susimaišyti patys. Jiems naudojamų miltų rasite daugumoje prekybos centrų, o ksantano arba guaro gumos miltelių - mažose sveiko maisto krautuvėlėse bei internetinėse parduotuvėse. Ksantano ir guaro gumos milteliai yra gan brangūs, pavyzdžiui, 100 g ksantano gumos miltelių kainuoja apie 6 eurus, guaro guma - dar brangesnė, tad jų į bendrą mišinį galite iškart nedėti. Mišinį be ksantano ar guaro gumos naudokite gaminiams, kurie neturi iškilti (blyneliai, vafliai, sausainiai ir pan.), o kuomet kepsite pyragą, o ypač - minkymo reikalaujančią duoną, bandeles, papildomai įmaišykite ir reikiamą kiekį ksantano ar guaro gumos miltelių.



Paprastas miltų mišinys be glitimo

Šis miltų mišinys tiks įvairiausiems gaminiams, kuriems įprastai naudojami kvietiniai miltai. Kvietinius miltus šiuo mišiniu keiskite santykiu 1:1, tačiau vis tik būkite dėmesingi ir atsižvelkite į tešlos skruktūrą, jeigu reikia įpilkite papildomą šlakelį skysčio arba įberkite dar saujelę miltų mišinio.
 

Miltų mišinys be glitimo

Miltų mišinys be glitimo ir šaukštelis su ksantano gumos milteliais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
250 g rudų ryžių miltų (galima pakeisti baltų ryžių miltais);
100 g bulvių krakmolo;
50 g baltų ryžių miltų;
30 g tapijokos miltų (galima pakeisti bulvių krakmolu);
1 šaukštelio ksantano gumos miltelių.

Gaminimas:
Visus ingredientus sumaišykite, porą kartų persijokite ir laikykite sandariame indelyje.
Šiuo miltų mišiniu pakeiskite kvietinius miltus, santykiu 1:1.



Išbandykite mūsų mėgstamus receptus be glitimo

Gavote krūvą teorinės informacijos, tačiau leistis į savarankiškus eksperimentus dar nedrąsu? Siūlome pažintį su kepiniais (ir kitais patiekalais) be glitimo pradėti nuo šio mūsų sudaryto receptų rinkinio: Gaminame be glitimo - 39 gardūs receptai be kvietinių miltų.

Receptai be glitimo

Visiems šiems puikiems receptams nenaudojami kvietiniai miltai

 

Rinkinyje rasite skanutėlių beglitimių keksiukų, puikios naminės duonos, blynelių ir dar daugybės kitų skanėstų receptų - peržvelkite ir įsitikinsite, kad be kvietinių miltų tikrai galima išsiversti ir valgyti labai gardžiai!

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital