Sočiais troškiniais aplink pasaulį - 23 sušildančios idėjos iš įvairių pasaulio šalių

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2019-11-20
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Sočiais troškiniais aplink pasaulį - 23 sušildančios idėjos iš įvairių pasaulio šalių
@ Shutterstock

Įvairūs troškiniai yra populiarūs visame pasaulyje, nes jie pigūs, sotūs, puikiai sušildo, o jų paruošimas nesudėtingas. Siūlome susipažinti su įvairiais troškiniais ir atrasti jums patinkančius receptus - nuo mums neblogai pažįstamų Kaukazo regiono mėsos troškinių iki kiek egzotiškesnių šiltesnių kraštų troškinių su lęšiais ar jūrų gėrybėmis.
 

Čachochbilis yra tradicinis Gruzijos virtuvės patiekalas. Tai vištienos, svogūnų ir pomidorų troškinys, pagardintas česnakais ir prieskoninėmis žolelėmis. Vištienos troškinio čachochbilio pavadinimas siejamas su gruzinišku žodžiu chochobi, reiškiančiu fazanas. Tiesa ta, kad autentiškas ir labiausiai vertinamas čachochbilis gaminamas iš fazano.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @ Shutterstock

Befstrogenas yra iš Rusijos po visą pasaulį paplitęs sotus ir švelnus jautienos troškinys, kurio tikrai verta paskanauti atvėsus orui. Pasakojama, kad patiekalą sukūrė prancūzų šefas Andrė Dupontas, norėjęs paruošti minkštutėlę, burnoje tirpstančią mėsą senstelėjusiam, sunkiai kramtančiam grafui Stroganovui.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @ Shutterstock

Klasikinis, laiko ir daugybės ragautojų patikrintas Čili sriubos receptas. Sriuba soti, kvapni ir sušildanti, o patinka daugeliui, tad puikiai tiks ir šeimos pietums ar vakarienei, ir svečius pavaišinti. Sriubos tirštumą galima koreguoti pagal savo skonį, galima ruošti kaip troškinį ar kaip sriubą. Jautieną galima naudoti maltą ar smulkiai kapotą, aitriųjų pipirų kiekį rinkitės pagal tai, kokio aitrumo patiekalus mėgstate.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Guliašas plačiai paplitęs visoje Vidurio ir Rytų Europoje, tačiau jo gimtinė yra Vengrija. Šioje šalyje guliašas ruošiamas ir valgomas nuo IX a. Puikiai pasotinantį ir sušildantį patiekalą valgydavo piemenys, būtent jų garbei ir buvo pavadintas guliašas (vengriškai gulyás yra piemuo).

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Ypatingai skanus, kremiškas ir labai lengvai pagaminamas daržovių karis su vištiena. Labai skanu tiekti su ryžiais ar kiaušininiais makaronais. Šiam kariui galima naudoti pačias įvairiausias daržoves. Tradiciškai tailandietiškiems kariams naudojamas įvairių prieskonių mišinys, kurį gan sunku gauti Lietuvoje, tačiau puikiai išsisuksite su raudonojo kario pasta ir žuvų padažo, kurio šlakelį rekomenduojame įpilti gaminimo pabaigoje. Tiek kario pastos, tiek ir žuvų padažo ieškokite didžiuosiuose prekybos centruose.

Receptą rasite čia.

Šis paprastai paruošiamas sotus patiekalas nudžiugins visą šeimą. Klasika iš Italijos kulinarinio lobyno - vištiena, pomidorai ir kitos daržovės namus pripildys nuostabiausių aromatų. Troškinį skanaujame vieną arba su pasirinktu garnyru - tinka ryžiai, makaronai, bulvės ar šviežia skrudinta duona. Jei ruošite su šviežiais pomidorais, reikėtų jų viršūnėles įpjauti "kryželiu", nuplikyti ir nulupti, o toliau viską ruošti pagal receptą.

Receptą rasite čia.

Kitoks, Airijos virtuvės įkvėptas jautienos troškinys su alumi, jo reikia visai nedaug, o skonių ir kvapų paletę jis tikrai paryškina! Tirštas padažas kvieste kviečia į jį merkti ir dažyti baltą duoną, kad lėkštėje neliktų nė lašelio!

Receptą rasite čia.

Čanachai - tradicinis gruzinų patiekalas, kuris labai mėgstamas ir Lietuvoje. Tai (dažniausiai) molinėse ar ketaus puodynėse paruoštas troškinys su mėsa ir įvairiomis daržovėmis. Čanachai sąlyginai naujas patiekalas. Manoma, kad jį pradėta ruošti tik XVI a., kuomet Europą ir Azijos prieigas pasiekė iš Amerikos atvežtos bulvės.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Burgundiškas jautienos troškinys yra vienas populiariausių jautienos troškinių. Ypač mėgstamas JAV, kur troškinį išpopuliarino garsioji Julia Child, teigusi, kad tai pats skaniausias jautienos patiekalas. Pavadinimas galbūt skamba prabangiai ir skonis tikrai stebina, tačiau jam puikiai tiks pigi jautienos dalis ir paprasčiausias sausas raudonas vynas. Svarbiausia dalis - naudoti puodą, kuris tinka kaitinti ir orkaitėje.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai paprastas ir labai gardus patiekalas - troškinyje skoniais susipina ir švieži, ir rauginti kopūstai, ir mėsa (ją naudoti galite, kokią tik turite) ir kvapnūs, bet neįmantrūs ir tikriausiai kiekvienoje virtuvėje esantys prieskoniai. Šis troškinys tikrai labai sotus, o skaniausias, kai tiekiamas su virtomis bulvėmis ir šaukšteliu grietinės.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Anželika Stančikienė

 

Indiškas avinžirnių troškinys „Chana Masala“

Indijoje avinžirniai naudojami sriuboms, troškiniams, nes tai pigus ir puikiai pasotinantis produktas, be to daugelis indų nevalgo mėsos dėl savo įsitikinimų arba dėl finansinės padėties. Šį indišką troškinį paruošti labai lengva, jį galite tiekti kaip pagrindinį patiekalą su duona arba su ryžiais.
 

chana masala troškinys su avinžirniais

Avinžirniai Indijos virtuvėje naudojami gausiai ir įvairiai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4-6 porcijoms Jums reikės:

  • 2 mažų skardinių (po 400 g) konservuotų avinžirnių (tai atitinka 500 g virtų arba 250 g džiovintų avinžirnių);
  • 1 mažos skardinės (400 g) konservuotų, smulkintų pomidorų (arba 3 didelių, šviežių, prinokusių pomidorų);
  • 1 morkos;
  • 1 paprikos;
  • 3 svogūnų;
  • 3 skiltelių česnako;
  • 5 cm imbiero šaknies;
  • 2-3 (galima naudoti mažiau, pagal skonį) šviežių aitriųjų pipirų;
  • po 1 šaukštelį ciberžolės ir garam masala indiškų prieskonių mišinio;
  • po 0,5 šaukštelį maltos kalendros, kumino, aštrių pipirų;
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • kepimui šlakelio aliejaus arba lydyto sviesto ghi;
  • patiekimui citrinos sulčių, šviežios kalendros, duonos arba vitų ryžių.


Gaminimas:

  1. Avinžirnius užpilkite 400 ml vandens, pasūdykite. Užvirkite ir atidėkite. Jei naudosite džiovintus avinžirnius, juos rekomenduojame išmirkyti. Daugiau apie avinžirnius rasite čia.
  2. Įkaitinkite aliejų arba sviestą, jame apkepinkite smulkiai supjaustytus svogūnus, smulkiai sukapotą arba spaustuku perspaustą česnaką, smulkiai sutarkuotą imbierą, smulkiai sukapotus aštrius pipirus ir maišydami viską pakepkite 8-10 min. ant nedidelės ugnies.
  3. Įmaišykite prieskonius ir maišydami pakepkite 2-3 min. iki pasklis malonus kvapas. Jeigu ima svilti, įpilkite šlakelį vandens, kuriame mirksta avinžirniai.
  4. Sudėkite konservuotus arba kubeliais pjaustytus šviežius pomidorus, įpilkite dar šlakelį vandens, kuriame mirksta avinžirniai. Pakepkite 5 min., vis maišydami ir šaukštu patrindami pomidorus.
  5. Galiausiai sudėkite avinžirnius su likusiu vandeniu, kuriame jie mirksta. Troškinkite dar 10-15 min. iki kol viskas sutirštės iki jums patinkančios konsistencijos.
  6. Patiekiant apšlakstykite citrinų sultimis, smulkinta, šviežia kalendra. Patiekite su duona arba virtais ryžiais.


Ispaniškas mėsos kukulių troškinys „Albondigas“

Ispanijoje, o taip pat ir Meksikoje labai mėgstamas troškinys (jis gali būti verdamas skystesnis, kaip sriuba) su pomidorais ir kitomis daržovėmis bei mėsos kukuliukais. Ispaniškai žodis albondigas ir reiškia nedidelius mėsos kukuliukus. Kukuliukams įprastai naudojama malta jautiena (tačiau tiks ir jautienos bei kiaulienos mišinys, kiauliena, vištiena), ryžiai ir įvairūs prieskoniai. Troškinio pagrindą sudaro pomidorai, taip pat naudojamos bulvės, morkos, saldžiosios paprikos, galima įdėti ir daugiau įvairių daržovių: saldžiųjų bulvių, cukinijų, moliūgų, įvairių ankštinių.

albondingas kukulių troškinys

Šiam pigiam troškiniui nereikia jokių ypatingų ingredientų, tačiau pavyks puikus patiekalas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5-6 porcijoms Jums reikės:
Kukuliams:

  • 500 g maltos jautienos;
  • 100-150 g virtų ryžių;
  • 1 kiaušinio;
  • 1-2 skiltelių česnako;
  • kelių šviežios kalendros arba petražolių šakelių;
  • pagal skonį druskos, pipirų, kumino arba kitų mėgstamų prieskonių.


Sriubai:

  • 1 litro jautienos (arba kitokio) sultinio arba vandens;
  • 1 mažos skardinės (400 g) konservuotų, smulkintų pomidorų;
  • 3-4 bulvių;
  • 3 morkų;
  • 1 saldžiosios paprikos;
  • 1 svogūno;
  • 1-2 skiltelių česnako;
  • 1-2 šaukštelių cukraus (pomidorų rūgštumui subalansuokite);
  • pagal skonį druskos, pipirų, raudonėlio, kumino arba kitų mėgstamų prieskonių.
  • kepimui šlakelio aliejaus;
  • patiekimui šviežios kalendros arba petražolių šakelių.
     

Gaminimas:

  1. Pirmiausiai pasiruoškite mėsos kukulius. Jautieną, ryžius, kiaušinį, smulkiai sukapotą arba spaustuku perspaustą česnaką, smulkiai sukapotus žalumynus, druską ir prieskonius sumaišykite, gerai išminkykite.
  2. Suformuokite stalo teniso kamuoliuko dydžio kukuliukus. Juos kol kas atidėkite.
  3. Ruošdami troškinį puode ar gilioje keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, jame apkepinkite nedideliais kubeliais supjaustytą svogūną ir kubeliais supjaustytas morkas. Kepkite 3-4 min.
  4. Į puodą dėkite smulkiai sukapotą arba spaustuku perspaustą česnaką, kubeliais pjaustytas bulves ir papriką.
  5. Supilkite sultinį, konservuotus pomidorus. Užvirkite ir atvirame puode virkite 10-15 min.
  6. Tuomet sudėkite kukulius, vėl užvirkite ir virkite dar 10-15 min.
  7. Pagal skonį pagardinkite druska, prieskoniais, pomidorų rūgštumą subalansuokite cukrumi.
  8. Troškinį patiekite apibarstę šviežiais žalumynais, su duona, tiekiant troškinį galima užpilti ant virtų ryžių.


Prancūziškas vištienos troškinys „Fricassee“

Fricassee yra gaminimo technika, kuomet supjaustyta mėsa iš pradžių yra apkepama, o tuomet patroškinama padaže, tad pavyksta troškinį primenantis patiekalas. Dažniausiai šis žodis yra siejamas su prancūzišku troškiniu, kuriam naudojami vištienos su oda gabaliukai, morkos, grybai, kartais ir kitos daržovės. Viskas apkepinama, o tuomet troškinama baltame padaže - tradiciškai naudojamas bešamelio padažas, tačiau kartais jis pakeičiamas kitais baltais padažais su grietinėle, grietine, sūriu, baltu vynu. Kalorijų šiame patiekale (kaip ir bene visoje tradicinėje Prancūzijos virtuvėje) netrūksta, tačiau pavyksta burnoje tirpstantis ir labai aromantingas troškinys.
 

prancūziškas troškinys Fricassee

Bešamelio padaže troškinta vištiena tiesiog tirpsta burnoje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5-6 porcijoms Jums reikės:
Troškiniui:

  • 700-800 g vištienos gabaliukų (tinka blauzdelės, sparneliai, ketvirčiai);
  • 350 ml vištienos sultinio;
  • 2 morkų;
  • 250 g pievagrybių;
  • 1 poro;
  • 20 g (apie 2 šaukštų) miltų;
  • 1 šaukštelio nutarkuotos citrinų žievelės;
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • kepimui šlakelio aliejaus.


Padažui:

  • 500 ml pieno;
  • 50 g miltų;
  • 50 g sviesto;
  • pagal skonį druskos, muskato.


Patarimas: į padažą gaminimo pabaigoje galima įmaišyti šiek tiek kietojo, tarkuoto sūrio.

Gaminimas:

  1. Paruoškite bešamelio padažą. Puode nesvylančiu dugnu ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir intensyviai maišydami šluotele pakepkite 1-2 min. iki kol susidarys vienalytė, auksinės spalvos masė.
  2. Supilkite šaltą pieną ir intensyviai plakite šluotele. Vis plakdami šluotele virkite padažą ant nedidelės ugnies iki kol jis sutirštės, virti reikėtų 10-15 min.
  3. Apkepkite vištieną. Miltus sumaišykite su druska, pipirais ir šiame mišinyje apvoliokite vištieną. Vištieną dalimis, kad apskrustų, bet nepradėtų troškintis iš visų pusių apkepkite įkaitintame aliejuje ir atidėkite.
  4. Keptuvėje vėl įkaitinkit šlakelį aliejaus, apkepkite pusžiedžiais ar nedideliais kubeliais pjaustytą porą, kubeliais pjaustytas morkas, pavalytus ir stambiai pjaustytus pievagrybius. Kepkite 4-5 min.
  5. Į keptuvę grąžinkite vištienos gabaliukus ir supilkite sultinį. Užvirkite ir ant nedidelės ugnies troškinkite 5 min.
  6. Supilkite bešamelio padažą, išmaišykite, užvirkite ir ant nedidelės ugnies viską troškinkite iki kol sutirštės, vištiena bus išsitroškinusi ir minkšta. Troškinti rekėtų 15-20 min.
  7. Troškinys tradiciškai patiekiamas su šviesia duona, tačiau tinka patiekti su virtais ryžiais.


Totoriškas veršienos troškinys „Azu“

Troškinys „Azu“ yra tradicinis totoriškas patiekalas, kuris plačiai išpopuliarėjo Sovietų Sąjungos laikotarpiu. Tiesa, anuomet jis dažniausiai buvo gaminamas su pigesne kiauliena arba mėsos konservais, tačiau tradiciškai „Azu“ naudojama veršiena, ėriena arba kumeliukų mėsa. Mėsa yra troškinama su įvairiomis daržovėmis: pomidorais, svogūnais, bulvėmis, morkomis, paprikomis ir raugintais agurkais.
 

totoriškas troškinys azu

Vyresnės kartos žmonės tikriausiai prisimins supaprastintą šio troškinio versiją su kiaulieną, tačiau rekomenduojame paragauti autentiškesnio troškinio su jautiena. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5-6 porcijoms Jums reikės:

  • 1 kg veršienos (galima pakeisti kiauliena);
  • 1 mažos (400 g) skardinės smulkintų konservuotų pomidorų;
  • 250 ml jautienos sultinio arba vandens;
  • 1 kg bulvių;
  • 3 svogūnų;
  • 2 morkų;
  • 1 paprikos;
  • 3-4 raugintų agurkų;
  • 1 šaukštelio cukraus (pomidorų rūgštumui subalansuoti);
  • 2 šaukštų miltų;
  • po 0,5 šaukštelio džiovintų bazilikų, petražolių;
  • pagal skonį druskos, pipirų, aitriųjų pipirų;
  • kepimui šlakelio aliejaus.


Gaminimas:

  1. Jautieną stambiai supjaustykite, pavoliokite miltuose, sumaišytuose su druska ir pipirais. Mėsą apkepinkite labai gerai įkaitintoje didelėje keptuvėje arba puode su trupučiu aliejaus. Atidėkite.
  2. Toje pačioje keptuvėje arba puode apkepinkite pusžiedžiais arba kubeliais pjaustytus svogūnus iki kol suminkštės, kepti reikėtų 3-4 min. Dėkite kubeliais ar žiedeliais pjaustytas morkas, lazdelėmis pjaustytą papriką, agurkus, supilkite konservuotus pomidorus, pilkite verdantį sultinį arba vandenį. Į puodą grąžinkite mėsą.
  3. Viską užvirinkite, ugnį sumažinkite, uždenkite ir troškinkite 1-1,5 val.
  4. Sudėkite stambiai pjaustytas bulves.
  5. Troškinį pagardinkite druska, pipirais, berkite cukraus, džiovintų petražolių, bazilikų, dėkite lauro lapelį, jeigu reikia įberkite dar druskos, pipirų, aitriųjų pipirų.
  6. Viską troškinkite dar apie 30-40 min. iki kol bulvės bus minkštos. Jeigu trūksta skysčio, tai įpilkite dar verdančio vandens arba sultinio.
  7. Tiekiant troškinį galite apibarstyti žalumynais, papuošti šviežių pomidorų skiltelėmis.


Indiškas vištienos troškinys „Korma“

Korma yra indiškas daržovių ar mėsos patiekalas, dažniausiai troškintas jogurto arba grietinėlės padaže ir kaip būdinga Indijos virtuvei, gausiai pagardintas įvairiais kvapniais prieskoniais. Įvairūs korma troškiniai išpopuliarėjo Mogolų imperijos laikotarpiu. Sakoma, kad vištienos korma buvo patiekta mogolų imperatoriui Džahanšachui ir jo svečiams, susirinkusiems pasigrožėti pabaigtu statyti Tadžmahalu. Siūlome pasigaminti šį imperatoriaus vertą patiekalą ir skanauti jį su indiška duona arba virtais ryžiais.
 

vištienos troškinys korma indiškas

Indijos virtuvė garsėja įvairiais mėsos ir vegetariškais troškiniais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5-6 porcijoms Jums reikės:
Troškiniui:

  • 1,5 kg vištienos krūtinėlės;
  • 2 šaukštų aliejaus;
  • 2 šaukštelių garam masala prieskonių mišinio;
  • 2 šaukštelių kario;
  • po 0,5 šaukštelio druskos, pipirų.


Padažui:

  • 350-400 ml paprasto jogurto be priedų;
  • 250 ml kokosų pieno;
  • 250 ml vandens;
  • 3 pomidorų (pageidautina nuplikytų, be žievelės);
  • 2 svogūnų;
  • 6 skiltelių česnako;
  • 60 g sumaltų migdolų arba migdolų miltų;
  • 1 šaukšto cukraus (pageidautina rudojo);
  • 1 šaukštelio šviežio, sutarkuoto imbiero;
  • 4 šaukštelių kario;
  • po 1 šaukštelį ciberžolės; garam masala, druskos, pipirų;
  • po 0,5 šaukštelio cinamono, kumino, maltų kalendros sėklų;
  • po žiupsnelį malto kardamono, muskato;
  • kepimui šlakelio aliejaus.


Gaminimas:

  1. Vištieną su aliejumi, druska, pipirais ir kitais prieskoniais. Gerai išmasažuokite mėsos gabaliukus ir palikite marinuotis šaldytuve bent 2 valandas arba pernakt.
  2. Išsimarinavusią vištieną 20-30 min. palaikykite kambario temperatūroje, o tuomet apkepkite gerai iškaitintoje keptuvėje (jeigu reikia įpilkite šlakelį aliejaus) iki kol visiškai iškeps. Kepti reikėtų 5-6 min. Keptą vištieną atidėkite.
  3. Pasiruoškite padažą. Maisto smulkintuve sutrinkite (arba labai smulkiai sukapokite ar sutarkuokite) svogūnus, česnaką ir stiklinę vandens.
  4. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, sudėkite svogūnų ir česnakų tyrę ir maišydami kepkite 2-3 min. iki kol ims truputį tamsėti. Sudėkite labai smulkiai pjaustytus arba maisto smulkintuvu sutrintus pomidorus, imbierą, migdolus, kokosų pieną, jogurtą, cukrų, visus prieskonius. Gerai išmaišykite, užvirkite, sumažinkite ugnį ir padažą troškinkite apie 30 min.
  5. Į padažą sudėkite stambiai supjaustytą, keptą vištieną ir patroškinkite dar 15 min.
  6. Patiekite su indiška duona arba virtais ryžiais.


Marokietiškas avienos tadžinas

Tadžinu yra vadinamas tiek patiekalas, tiek ir puodas, kuriame jis ruošiamas. Tadžinai yra Maroke, Alžyre, Tunise ir kitose aplinkinėse šalyse populiarūs troškiniai, tradiciškai troškinami plokščią dugną ir iškeltą dangtį turinčiame moliniame puode, pastatomame ant specialių grotelių virš žarijų. Puodo forma ir nedidelė kaitra užtikrina lėtą troškinimąsį viduje cirkuliuojant garams, todėl visi troškiniui naudojami ingredientai susijungia į harmoningą skonių visumą ir tampa minkštutėliai, tirpstantys burnoje. Jeigu neturite specialaus tadžino puodo, nesijaudinkite - puikiausias marokietiškas avienos troškinys pavyks ir orkaitėje, moliniame, ketaus ar net stikliniame troškinimo inde su dangčiu.
 

marokietiškas tadžinas

Jeigu nemėgstate avienos, galite ją pakeisti riebesne jautiena. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5-6 porcijoms Jums reikės:

  • 750 g avienos (geriau riebesnės);
  • 500 ml avienos arba vištienos sultinio;
  • 1 mažos (400 g) skardinės konservuotų, smulkintų pomidorų;
  • 2 šaukštų pomidorų pastos;
  • 2 didelių svogūnų;
  • 3 salierų lapkočių;
  • 8-10 džiovintų abrikosų;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 4 cm ilgio imbiero gabaliuko;
  • 1 šaukšto medaus (galima pakeisti cukrumi);
  • po 1 šaukštą maltos kalendros, kumino;
  • 2 šaukštelių aštriųjų pipirų harissa pastos (galima pakeisti adžika arba tiesiog įdėti šviežių arba džiovintų ir maltų aštriųjų pipirų pagal skonį);
  • 2 šaukštelių cinamono;
  • 1-2 šaukštelių nutarkuotos citrinos žievelės;
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • kepimui šlakelio aliejaus.


Gaminimas:

  1. Avieną supjaustykite stambiais kąsniais ir dalimis, kad apskrustų, bet nepradėtų troškintis apkepinkite keptuvėje (arba troškinimo puode, jeigu jį galima statyti ant ugnies) su šlakeliu aliejaus iš visų pusių. Apkepti reikėtų 3-4 min. Apkeptą mėsą atidėkite.
  2. Į keptuvę dėkite kubeliais ar pusžiedžiais pjaustytus svogūnus, kubeliais pjaustytus salierus ir aliejuje pakepkite 3-4 min. iki kol ims minkštėti.
  3. Tuomet dėkite labai smulkiai sukapotą arba spaustuku perspaustą česnaką, sutarkuotą imbierą, visus birius, sausus prieskonius, išmaišykite.
  4. Iškart dėkite konservuotus pomidorus, pomidorų pastą, harissa pastą, medų, stambiai pjaustytus abrikosus, citrinos žievelę pilkite sultinį. Šį padažą užvirkite.
  5. Jeigu gaminate troškinimui tinkančiame puode, tai į užvirusį padažą sudėkite apkeptą mėsą.
  6. Jeigu ne, tai padažą perpilkite į troškinimui tinkantį indą, tuomet į jį sudėkite mėsą.
  7. Sandariai uždenkite indą (jeigu jūsų indas nelabai sandarus arba jeigu neturite dangčio, užvyniokite porą sluoksnių folijos) ir statykite į iki 150°C įkaitintą orkaitę. Orkaitėje troškinkite apie 2 val. (jeigu mėsa prastesnės kokybės, gali tekti troškinti ilgiau).
  8. Troškinį patiekite su kuskusu, ryžiais, lavašu ar kita panašia duona.


Kreolietiškas žuvies troškinys

Kreolais vadinami europiečių kolonistų ir vietinių Lotynų Amerikos, Afrikos ar kitų tautų palikuonys, todėl kreolų kultūroje susipina europietiški ir tenykščių tautelių elementai. Kreolų virtuvėje taip pat galima aptikti tradicinių Prancūzijos, Ispanijos, Portugalijos patiekalų, tačiau jie įprastai ruošiami aštresni, naudojant daugiau įvairių prieskonių ir dažniausiai pakeisti taip, kad paruošimas netruktų ir būtų kuo pigesnis. Šį pomidorų pagrindu paruoštą žuvies troškinį įkvėpė Prancūzijos virtuvė, tačiau kreolai jį kiek supaprastino. Troškiniui dažniausiai naudojama menkė arba kita balta žuvis ir (jeigu turima) dedamos bet kokios jūrų gėrybės: krevetės, kalmarai, midijos ar kiti moliuskai. Paruoštas troškinys tradiciškai tiekiamas su virtais ryžiais.
 

Kreolų troškinys su žuvimi

Prancūzijos virtuvės įkvėptą troškinį paruošite net jeigu manote, kad nemokate gaminti žuvies ir jūros gėrybių. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5-6 porcijoms Jums reikės:

  • 250 g menkės arba kitos baltos žuvies;
  • 250 g krevečių arba kitų jūros gėrybių (galima nedėti ir padidinti naudojamos žuvies kiekį);
  • 500 ml žuvies sultinio (galima naudoti vandenį);
  • 2 mažų (po 400 g) skardinių konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse;
  • 1 svogūno;
  • 3 skiltelių česnako;
  • 0,5 paprikos;
  • 1 saliero lapkočio;
  • 70 g sviesto;
  • 4 šaukštų miltų;
  • 2-3 šaukštelių cukraus (pomidorų rūgštumui subalansuoti);
  • 1 šaukštelio Vorčesterio padažo (nebūtina);
  • po žiupsnelį džiovinto raudonėlio, baziliko, čiobrelių;
  • pagal skonį druskos, pipirų, saldžiosios paprikos miltelių, aitriųjų pipirų.


Gaminimas:

  1. Žuvį supjaustykite stambiai, krevetes nulupkite, pagardinkite druska, pipirais, saldžiosios paprikos ir aitriųjų pipirų milteliais, džiovintomis žolelėmis. Palikite marinuotis šaldytuve.
  2. Tuo tarpu nesvylančiame puode arba gilioje keptuvėje išlydykite sviestą, jame 2-3 min. maišydami apkepti smulkiais kubeliais supjaustytą svogūną. Tuomet pridėkite nedideliais ar pailgomis juostelėmis pjaustytą papriką, nedideliais gabaliukais pjaustytą salierą, smulkiai sukapotą ar spaustuku perspaustą česnaką. Maišydami viską pakepkite iki kol suminkštės, kepti reikėtų 5-6 min.
  3. Daržoves apibarstykite miltais ir maišydami pakepkite dar 2 min.
  4. Supilkite sultinį, pomidorus, Vorčesterio padažą ir užvirkite, tuomet ugnį sumažinkite ir troškinkite atvirame puode apie 30 min.
  5. Galiausiai įdėkite žuvį, krevetes, pagal skonį dar pagardinkite prieskoniais, uždenkite ir ant nedidelės ugnies troškinkite dar 15-20 min.
  6. Patiekite su virtais ryžiais arba šviesia duona, tiekiant pabarstykite žalumynais.


Indiškas lęšių karis

Įvarius kariai Indijoje labai populiarūs, nes jie nesunkiai paruošiami, pigūs ir sotūs. Kariais vadinami įvairūs troškiniai arba sriubos, kurie gali būti tiek mėsiški, tiek ir vegetariški, tačiau juos visus vienija gausiai naudojami prieskoniai. Kario prieskonių mišinio pagrindą sudaro ciberžolė, o taip pat gali būti naudojama druska, kalendra, raudonieji, juodieji ar kvapnieji pipirai, kardamonas, ožragė, česnakas, imbieras, gvazdikėliai, cinamonas, garstyčios, paprika, muskatas. Prieskoniai suteikia kariams būdingą gelsvą spalvą, labai įvairialypį skonį bei ryškų aromatą ir truputį aitrumo. Siūlome pasigaminti puikų veganišką karį, kuris sušildys ir pasotins visus valgytojus.
 

indiškas karis

Veganiškas karis tikrai patiks ir vegetarams ar visavalgiams. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5-6 porcijoms Jums reikės:

  • 250 g nevirtų lęšių (tinka įvairių spalvų lęšiai);
  • 1 skardinės (apie 400 g) riebaus kokosų pieno;
  • 2 pomidorų (pageidautina nuplikytų ir nuluptų);
  • 1 svogūno;
  • 3-4 skiltelių česnako;
  • 2,5 cm ilgio imbiero gabaliuko;
  • 2 šaukštų citrinų sulčių;
  • 1 šaukšto garam masala prieskonių mišinio;
  • 2 šaukštelių kario prieskonių mišinio;
  • pagal skonį druskos, pipirų, aitriųjų pipirų;
  • kepimui šlakelio aliejaus.


Gaminimas:

  1. Lęšius perplaukite ir išvirkite pagal nurodymus ant pakelio. Virtus lęšius nuvarvinkite nuo vandens pertekliaus ir atidėkite.
  2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, jame apkepinkite kubeliais supjaustytą svogūną iki kol jis suminkštės, kepti reikėtų 5-6 min.
  3. Dėkite smulkiai sukapotą arba spaustuku perspaustą česnaką ir sutarkuotą imbierą, maišydami pakepkite apie 1 min. Įmaišykite visus prieskonius, druską ir maišydami pakepkite 0,5 min. iki kol pasklis malonus kvapas.
  4. Sudėkite nedideliais kubeliais pjaustytus pomidorus ir maišydami kepkite dar 3-5 min.
  5. Supilkite kokosų pieną ir gerai išmaišykite, užvirkite, sumažinkite ugnį ir suberkite lęšius. Troškinkite karį dar apie 10 min. arba iki kol jis pasieks jums patinkančią konsistenciją.
  6. Galiausiai dar kartą pagardinkite pagal skonį, įmaišykite citrinų sultis.
  7. Tiekite užpylę ant ryžių arba su šviesia duona, pabarstykite šviežiais žalumynais.


Kentukio mėsos troškinys „Burgoo“

Kentukyje (JAV) ir kitose Pietinėse bei Vidurio vakarų valstijoje populiarus sotus troškinys su įvairia mėsa bei daug skirtingų daržovių, manoma, pradėtas gaminti dar prieš Jungtinių Valstijų pilietinį karą, bet ypač išpopuliarėjo jo metu. Troškinys tiek anuomet, tiek ir dabar gaminamas ir tiekiamas, jeigu reikia pigiai ir sočiai pamaitinti didelį būrį žmonių, todėl tai neatsiejama visuomeninių labdaros rinkimo vakarų, mugių ir įvairių švenčių dalis. Seniau troškiniui buvo naudojama medžiojamų gyvūnų ir paukščių mėsa: dažniausiai elniena, bet taip pat ir voverių, oposumų, meškėnų mėsa. Šiandien viename puode sumaišoma kiauliena, vištiena, jautiena arba ėriena. Troškinys labai mėsiškas, tačiau daržovių netrūksta, jam naudojamos pupelės, kukurūzai, bulvės, kopūstai, pomidorai, okra ir kt.
 

Mėsos troškinys burgoo

Toks troškinys puikus sprendimas, jeigu reikia pamaitinti visą būrį. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5-6 porcijoms Jums reikės:

  • 1 litro sultinio arba vandens;
  • 1 kg kiaulienos mentės arba mėsingų šonkaulių;
  • 500 g riebesnės jautienos;
  • 2-3 vištienos blauzdelių;
  • 1 mažos (400 g) skardinės konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse;
  • 1 mažos (400 g) skardinės konservuotų pupelių;
  • 1 mažos (400 g) skardinės konservuotų šparaginių pupelių;
  • 1 mažos (150 g) skardinės konservuotų kukurūzų;
  • 2 bulvių;
  • 1 svogūno;
  • 2-3 skiltelų česnako;
  • 1 morkos,
  • 1 paprikos;
  • 1 saliero lapkočio;
  • nedidelio gabaliuko baltagūžio kopūsto;
  • 2-4 šaukštų Vorčesterio padažo;
  • pagal skonį druskos, pipirų, kitų mėgstamų prieskonių;
  • kepimui šlakelio aliejaus.


Patarimas: galite naudoti bet kokias kitas daržoves, naudoti kitokius mėsos derinius.

Gaminimas:

  1. Kaulieną ir jautieną stambiai supjaustykite ir gabaliukus apkepkite keptuvėje arba puode, kuriame troškinsite. Apkepkite įkaitintame aliejuje iš visų pusių. Kepkite nedidelėmis porcijomis, kad apkeptų, bet nepradėtų troškintis. Apkeptą mėsą atidėkite.
  2. Puode vėl įkaitinkite truputį aliejaus ir jame apkepkite kubeliais pjaustytą svogūną, morką, papriką, salierą, kopūstą iki kol suminkštės, kepkite 2-3 min. Pridėkite smulkiai sukapotą arba spaustuku perspaustą česnaką ir dar 0,5 min. pakepkite.
  3. Į puodą grąžinkite apkeptą mėsą, supikite sultinį, pomidorus, pagardinkite druska ir kitais prieskoniais. Gerai išmaišykite. Užvirkite, ugnį sumažinkite, uždenkite ir troškinkite apie 2 val.
  4. Ištraukite mėsą, kuri su kaulais, nuimkite nuo kaulų, smulkiau papjaustykite. Jeigu norite pasmulkinkite ir kitus mėsos gabaliukus, jie jau turėtų nesunkiai kristi skaidulomis.
  5. Padidinkite ugnį, sudėkite stambiai pjaustytas bulves ir virkite iki kol jos bus minkštos, t.y. 20-30 min.
  6. Galiausiai sudėkite konservuotas, perplautas po tekančiu vandeniu pupeles, šparagines pupeles, kukurūzus. Išmaišykite ir pavirkite dar 5-10 min. iki kol troškinys kiek patirštės.
  7. Troškinį pagardinkite Vorčesterio padažu, jeigu trūksta, įberkite daugiau druskos ir kitų prieskonių.
  8. Troškinį patiekite su šviesia duona ir aštriu padažu, kurio kiekvienas gali įsipilti pagal skonį.


Vengriškas vištienos troškinys „Paprikašas“

Jeigu reikėtų išrinkti vieną ingredientą, kuris geriausiai atstovauja Vengrijos virtuvė, neabejotinai laimėtų vengriška paprika. Paprikos naudojamos šviežios, konservuojamos, džiovinamos ir sumalamos į miltelius, suteikiančius patiekalams skonį, aromatą ir ryškią spalvą. Vištienos „Paprikašas“ yra vengrų namuose ir tradicinio maisto restoranuose labai populiarus vištienos troškinys su paprika ir grietinėle arba grietine. Jis tradiciškai patiekiamas su kiaušininiais makaronais, tačiau skanu ir su paprastais makaronais, virtais grikiais, ryžiais ar bulvių koše.
 

vengriškas troškinys paprikašas

Pikantiškas, tačiau kartu ir švelnus, jaukus, burnoje tirpstantis troškinys. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5-6 porcijoms Jums reikės:

  • 1,5 kg vištienos gabaliukų (sparnelių, blauzdelių, ketvirčių, bet galima naudoti ir filė arba šlaunelių mėsą);
  • 500 ml vištienos sultinio;
  • 170 g grietinės;
  • 60 ml riebios grietinėlės;
  • 2 svogūnų;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 2 pomidorų;
  • 1 paprikos;
  • 3 šaukštų miltų;
  • 3 šaukštų saldžiosios paprikos miltelių;
  • 2 šaukštų taukų arba sviesto;
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Gaminimas:

  1. Gilioje keptuvėje arba puode ištirpinkite taukus arba sviestą ir apkepkite vištienos gabaliukus iš visų pusių. Juos atidėkite.
  2. Toje pačioje keptuvėje apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus iki kol suminkštės, kepti reikėtų 3-5 min. Tuomet sudėkite smulkiai sukapotą arba spaustuku perspaustą česnaką, smulkiai pjaustytus pomidorus ir papriką ir dar 2-3 min. pakepkite.
  3. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite paprikos miltelius, druską, pipirus. Į keptuvę grąžinkite vištieną, supilkite sultinį (jis turėtų beveik visiškai apsemti vištieną, jeigu trūksta skysčio, įpilkite dar šiek tiek sultinio arba vandens).
  4. Grąžinkite ant ugnies, užvirkite, uždenkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite 40 min. Vištieną ištraukite.
  5. Tuo tarpu grietinę sumaišykite su grietinėlę, į šį mišinį įmaišykite ir gerai išplakite miltus. Mišinį supilkite į keptuvėje likusį padažą ir viską labai gerai išplakite šluotele. Galima pertrinti per sietelį arba maisto smulkintuvu, jeigu norisi vienalytės konsistencijos padažo. Padažą pavirkite 2 min. iki kol sutirštės.
  6. Padažą pagal skonį pagardinkite druska, pipirais. Į jį grąžinkite vištieną ir dar 1 min. viską pašildykite.
  7. Patiekite su makaronais arba kitu garnyru.


Prancūziškas veršienos troškinys „Blanquette de veau“

Šis veršienos troškinys yra labai švelnaus skonio ir tirpstantis burnoje, nes jam naudojama švelni veršelių mėsa ir kreminis padažas. Lietuvoje gauti kokybiškos veršienos ir jautienos yra sunku, todėl nors ir ne tokį autentišką, bet tikrai neprastą troškinį paruošite veršieną pakeitę kiaulienos išpjova arba vištienos šlaunelių mėsa. Troškinys dažniausiai patiekiamas su ryžiais, bet labai skanu ir su šviesia duona ar bulvių koše.
 

veršienos troškinys su grietinėlė

Troškiniui naudojamą padažą reikia gaminti dėmesingai maišant, tačiau tikrai verta šiek tiek pasistengti. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5-6 porcijoms Jums reikės:

  • 1,5 kg veršienos;
  • 1 svogūno;
  • saujos mažų svogūniukų (nebūtinai);
  • 3 gvazdikėlių;
  • 2 morkų;
  • 250 g pievagrybių;
  • 250 ml baltojo sauso vyno;
  • 80 g grietinės;
  • 80 ml grietinėlės;
  • 2 didelių kiaušinių tryniai;
  • 0,5 citrinos nutarkuotos žievelės;
  • 1 lauro lapelio;
  • po 3 šakeles čiobrelių ir petražolių (galima naudoti po 0,5-1 šaukštelį džiovintų žolelių);
  • pagal skonį druskos, pipirų, muskato;
  • kepimui šlakelio aliejaus ir gabaliuko sviesto.


Gaminimas:

  1. Didelį svogūną nulupkite, įkiškite į jį gvazdikėlius. Svogūną dėkite į troškinimo puodą, į jį taip pat dėkite stambiai pjaustytas morkas, kąsnio dydžio gabaliukais pjaustytą mėsą ir žoleles. Supilkite vyną ir kiek trūksta įpilkite vandens, kad viskas būtų apsemta.
  2. Užvirkite, nugraibykite putas. Kuomet putų jau nebebus, uždenkite dangčiu ir ant nedidelės ugnies virkite 2,5-3 val.
  3. Likus maždaug 45 min. iki troškinimo pabaigos pavalykite ir stambiai supjaustykite grybus, juos apkepkite ir dėkite į troškinį.
  4. Apkepkite smulkius svogūniukus, juos atidėkite.
  5. Iš troškinio išimkite svogūną, lauro lapą, žolelių šakeles, išmeskite.
  6. Iš troškinio imkite mėsą ir daržoves, grybus, atidėkite.
  7. Likusį troškinio skystį pavirkite 5-10 min. iki kol kiek sutirštės.
  8. Atskirame indelyje sumaišykite grietinę, grietinėlę, trynius, citrinos žievelę, muskato riešutą, pagardinkite druska, pipirais. Į mišinį įpilkite 3 šaukštus karšto sultinio ir gerai išplakite. Tik tuomet mišinį supilkite į puodą.
  9. Puode maišydami pakaitinkite padažą, bet jo neužvirkite (tai susilpnins skonį). Viskas sutirštės.
  10. Padažą supilkite ant mėsos, daržovių, grybų, ant viršaus užberkite apkeptų svogūniukų.
  11. Patiekite su virtais ryžiais, duona arba kitu garnyru.


Belgiškas jautienos ir alaus troškinys „Carbonade flamande“

Belgijoje, o taip pat ir Nyderlanduose, Prancūzijoje populiarus jautienos troškinys išsiskiria ryškiu skoniu, sotumu ir burnoje tirpstančia mėsa. Tai mėgstamas savaitgalių ar tingių šventinių dienų valgis, dažnai tiekiamas baruose, aludėse. Prie belgiško troškinio įprastai siūlomos skrudintos bulvytės bei bokalas tamsaus, vos salstelėjusio alaus. Troškiniui įprastai naudojama riebesnė jautiena, bet tiks ir kiauliena.
 

belgiškas jautienos troškinys su alumi

Troškinį tinka patiekti ne tik su skrudintomis bulvytėmis, bet ir su bulvių koše, virtais grikiais ar kitomis kruopomis, makaronais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5-6 porcijoms Jums reikės:

  • 1 kg jautienos (galima pakeisti kiauliena);
  • 50 g parūkytos kiaulienos šoninės;
  • 350 ml jautienos sultinio;
  • 0,5 L tamsaus alaus;
  • 3 svogūnų;
  • 3 skiltelių česnako;
  • 3 šaukštų miltų;
  • 1 šaukšto cukraus (geriau rudojo);
  • 1 šaukšto garstyčių;
  • 2 lauro lapelių;
  • 4 šakelių čiobrelių (arba 2 šaukštelių džiovintų čiobrelių);
  • kelių šakelių petražolių;
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • kepimui šlakelio aliejaus.


Gaminimas:

  1. Mėsą supjaustykite stambiais kubeliais, sumaišykite su smulkiai sukapotu arba spaustuku perspaustu česnaku, druska, pipirais, lauro lapeliais, išmaišykite, užpilkite alumi ir palikite marinuotis šaldytuve bent 2 val., o geriau pernakt.
  2. Išsimarinavusią mėsą ištraukite iš marinato, bet marinato neišpilkite. Mėsą apšluostykite patapšnodami popieriniais rankšluostėliais.
  3. Geriausia viską kepinti tame puode, kuriame troškinsite, bet jeigu tokio puodo neturite, galima viską apkepinti keptuvėje ir dėti į jį.
  4. Sausus mėsos gabaliukus dalimis, kad apkeptų, bet nepradėtų troškintis, apskrudinkite aliejuje iš visų pusių. Atidėkite.
  5. Šoninę supjaustykite kubeliais ir paspirginkite, kol ištirps riebalai. Spirgučius atidėkite prie mėsos.
  6. Šoninės riebaluose apkepkite kubeliais ar pusžiedžiais pjaustytus svogūnus, kepti reikėtų iki kol jie karamelizuosis, t.y. 7-10 min.
  7. Svogūnus apibarstykite miltais ir maišydami pakepkite dar 2 min.
  8. Viską (mėsą, spirgučius, miltuotus svogūnus su visais likusiais riebalais, pasiliktą marinatą, sultinį, čiobrelių šakeles) sudėkite į puodą. Puodą pastatykite ant ugnies, užvirkite, uždenkite, ugnį sumažinkite ir troškinkite 1,5-2 val. Galima troškinti ir iki 150°C įkaitintoje orkaitėje.
  9. Kuomet mėsa jau bus minkšta, įmaišykite cukrų, smulkiai sukapotas petražoles, pagal skonį pagardinkite druska, pipirais, dėkite garstyčių. Viską gerai išmaišykite, vėl užvirkite, ugnį sumažinkite ir troškinkite dar 30 min.
  10. Patiekite apibarstę šviežiomis petražolėmis ir su skrudintomis bulvytėmis.
LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital