Avinžirniai - kaip skaniai paruošti + 32 receptai

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-11-21
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 7)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 7)
Avinžirniai avinžirnių receptai
@ Shutterstock

Avinžirniai puikiai auga karštame Viduržemio jūros ir Azijos šalių klimate ir yra neatsiejama Indijos, Turkijos, Pakistano, Maroko, Irano bei kitų šalių virtuvės dalis. Šiandien avinžirniai dėl malonaus skonio, aukštos mitybinės vertės ir galimybės juos naudoti įvairiems patiekalams yra populiarūs visame pasaulyje. Jų tikrai rasite ir mūsų prekybos centruose, tad rekomenduojame paragauti, dalinamės patarimais, kaip juos ruošti ir siūlome išbandyti šiuos mums patikančius avinžirnių eceptus.

Avinžirnių populiarumas neblėsta tūkstančius metų

Viduriniuose rytuose archeologams pavyko rasti avinžirnių likučių, kuriems yra 7500 metų, tačiau neabejojama, kad šie ankštiniai maistui naudoti dar seniau. Manoma, kad pirmieji avinžirniai sukultūrinti ir pradėti auginti Turkijoje, tačiau jie netruko paplisti kitose karšto klimato šalyse - avinžirniai mėgsta šilumą ir nesunkiai ištveria sausras, todėl kartais vadinami sausringųjų šalių žirniais.

Senovėje avinžirniai buvo vertinami ne tik kaip maisto šaltinis, bet ir kaip vaistinis augalas. Šie ankštiniai siejami su ir tradiciškai aukojami meilės, aistros ir sodų deivei Venerai. Tikėta, kad avinžirniai pagerina spermos kokybę, užtikrina, kad žindyvė turės daug pieno, normalizuoja menstruacijų ciklą, gydo šlapinimosi sutrikimus ir tirpdo inkstų akmenis.

Mitybos specialistai daug baltymų turinčius avinžirnius į savo meniu būtinai rekomenduoja įtraukti vegetarams ir veganams, tačiau šie ankštiniai tikrai nusipelno atsirasti ant kiekvieno stalo. Avinžirniuose yra daug mineralinių medžiagų, įvairių vitaminų, ląstelienos, jie puikiai pasotina, o prieš paruošimą išmirkius yra lengviau virškinami ir beveik nepučia pilvo.
 

Turkijos turgus

Avinžirniai, įvairūs ankštiniai ir kruopos Konijos (Turkija) turguje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Perkame, ruošiame ir patiekalams naudojame avinžirnius: svarbiausia ilgai išmirkyti

Pagrindinė taisyklė gaminant su avinžirniais (ar su kitais ankštiniais) yra jų išmirkymas. Avinžirniai, palyginus su kitais ankštiniais, yra stambūs, tvirti, jie verda ilgai, o mirkymas sutrumpina gaminimo laiką. Mirkymas svarbus dar ir dėl to, kad vandenyje aptirpsta sunkiai virškinamos ir pilvo pūtimą sukeliančios medžiagos, todėl mirkyti avinžirniai neapsunkins ir neprivers raudonuoti iš gėdos.

1. Avinžirnių pasirinkimas.
Avinžirnių rūšys. Pasaulyje egzistuoja daug avinžirnių rūšių, tačiau dažniausiai auginamos ir plačiausiai paplitos yra dvi: kabuli (angl. garbanzo bean) ir desi (angl. black chickpea).

Europoje ir JAV perkame ir valgome kabuli avinžirnius. Jie stambūs, apvalūs, šviesiai gelsvos ar balkšvos spalvos, švelnaus skonio, turi truputį riešutinio poskonio ir po virimo išlieka tvirti, nesuverda. Šie avinžirniai išverda greičiau, nei desi ir yra lengviau virškinami, mažiau pučia pilvą. Kabuli avinžirniai naudojami humusui, falafeliams, troškiniams, sriuboms, švieži gali būti valgomi žali arba truputį pakepinti, pasūdyti.

Desi avinžirniai (angl. black chickpea) daugiausiai auginami ir valgomi Indijoje, Rytų Afrikos valstybėse, Meksikoje, Irane. Mūsų parduotuvėse tokių avinžirnių rasti labai sunku, jų reikėtų ieškoti specializuotose indiško maisto ar sveikuolių parduotuvėlėse. Šie avinžirniai yra kiek smulkesni, grublėtesni, tamsesnės spalvos. Jie ryškesnio skonio, bet ilgai verda, yra sunkiau virškinami, labiau pučia pilvą. Šias problemas labiausiai lemia desi avinžirnių odelės, jos tamsios, kietos, todėl dažnai pašalinamos, o avinžirniai parduodami skaldyti. Nuvalyti ir skaldyti avinžirniai yra geltoni, jie naudojami troškiniams, sriuboms, taip pat sumalami į avinžirnių miltus.

Džiovinti, konservuoti ar virti - kurie geriau? Avinžirniams išpopuliarėjus net ir nedidelėse parduotuvėse jų rasite įvairiomis formomis. Mitybinė šių avinžirnių vertė ir jų skonis yra panašūs, tačiau truputį skiriasi tekstūra. Minkščiausi bus konservuoti avinžirniai, virti ir supakuoti į vakuuminę pakuotę yra kiek tvirtesni, tačiau didžiausias šių avinžirnių pliusas yra tai, kad juos galėsite naudoti iškart. Džiovintus avinžirnius reikės mirkyti ir virti, todėl ilgiau užtruksite, tačiau jie pigesni, galima išvirti reikiamą kiekį ir virti iki norimo suminkštėjimo.
 

Kabuli avinžirniai

Lietuvoje perkame kabuli avinžirnius - didelius, šviesius, apvalius, švelnaus skonio. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3. Avinžirnių mirkymas. Straipsnio pradžioje jau minėjome, kad avinžirnius (ir kitus ankštinius) svarbu išmirkyti dėl dviejų priežasčių. Visų pirma, mirkymas sutrumpina virimo laiką - pernakt arba ilgiau išmirkyti avinžirniai verda 1-2 val. priklausomai nuo dydžio, o nemirkyti - 3-4 valandas arba ilgiau. Mirkymo metu aptirpsta avinžirniuose esantys, sunkiai virškinami ir pilvo pūtimą sukeliantys angliavandeniai, todėl ilgai mirkyti reikėtų ir rūpinantis gera savijauta.

Avinžirnių išmirkymas užtrunka, tačiau tai tikrai nėra sudėtingas procesas. Džiovintus avinžirnius iš pradžių perplaukite po tekančiu vandeniu. Perplautus avinžirnius suberkite į didesnį puodą, užpilkite lengvai šiltu arba kambario temperatūros vandeniu ir palikite mirkti 8-12 valandų. Išmirkusių avinžirnių tūris patrigubės, todėl avinžirnius reikia užpilti dideliu kiekiu vandens, jie turi būti gerokai apsemti.

Avinžirnius galima mirkyti ir dar ilgiau - apie parą, tuomet avinžirniai išvirs dar greičiau ir bus dar lengviau virškinami, kels mažiau problemų dėl pilvo pūtimo. Ilgai mirkant būtina kas 8-12 valandų (jeigu karšta, tuomet dažniau) nupilti vandenį, avinžirnius perplauti ir užpilti švariu vandeniu.

Ar reikia druskos, sodos, acto? Kartais avinžirnius (ir kitus ankštinius) rekomenduojama mirkyti (arba vėliau virti) su trupučiu druskos, sodos, acto, nes tai padeda sumažinti pilvo pūtimą. Mokslininkų teigimu didžiausią efektą vis tik suteikia ilgas mirkymas vandenyje, o įvairūs priedai neturi įtakos arba ji menka. Kita vertus, pilvo pūtimas labai susijęs su kiekvieno žmogaus žarnyno mikroflora - vieni žmonės jaučiasi komfortiškai valgydami visai nemirkytus ankštinius, o kitiems pučia pilvą, kad ir kiek jie bebūtų mirkyti. Jeigu esate iš pastarųjų, avinžirnius valgykite saikingai, nedidelėmis porcijomis, bet dažniau ir organizmas įpras juos suskaidyti efektyviai, be pilvo pūtimo ar kitų nemalonių pojūčių.

Druskos mirkymo metu reikėtų įberti ne siekiant sumažinti pilvo pūtimą, bet dėl to, kad pasūdytame vandenyje avinžirniai išmirksta ir vėliau išverda tolygiau, greičiau, išlieka gražesnės formos, traškesni. Be to, druska mirkymo metu apsaugo nuo žalingų bakterijų įsiveisimo (tai ypač aktualu, jeigu mirkoma labai ilgai, apie parą ir jeigu oro temperatūra yra aukštesnė).

Soda, actas ar kitos rūgštys menkai paveikia pilvo pūtimą sukeliančius angliavandenius, tačiau gali sugadinti avinžirnių skonį. Jeigu mirkymo metu padauginsite sodos, acto ar kitų rūgščių, išvirti ankštiniai bus kietesni, ne tokios malonios tekstūros.

Kaip pagreitinti mirkymą? Jeigu neturite laiko ilgai mirkyti avinžirnių (arba kitų ankštinių), mirkymo laiką galite sutrumpinti, tačiau turėkite mintyje, kad tokie ankštiniai bus sunkiau virškinami, pavalgius gali pūsti pilvą.

Avinžirnius perplaukite, užpilkite vandeniu, kad būtų apsemti per kelis pirštus ir užvirkite. Pavirkite 5 min., o tuomet puodą nukelkite nuo ugnies ir palikite avinžirnius lėtai vėstančiame vandenyje apie 1 val. Vėliau virkite taip pat, kaip ir ilgai mirkytus avinžirnius.
 

Avinžirnių mirkymas

Prieš virimą avinžirnius reikia išmirkyti. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Avinžirnių daiginimas. Avinžirnius (ir kitus ankštinius bei įvairius grūdus, sėklas) galima daiginti. Daiginti avinžirniai bus dar maistingesni ir dar lengviau virškinami. Daiginimui tinkami tik džiovinti, neskaidyti, nepažeisti, odeles turintys avinžirniai. Juos prieš daiginimą reikia perplauti ir išmirkyti vandenyje be druskos ir kitų priedų 8-12 val.

Išbrinkusius avinžirnius reikia ir vėl perplauti, suberti į švarų stiklainį, jį uždengti dvigubu marlės ar kito audinio sluoksniu ir standžiai užvežti virvele ar gumele. Stiklainį su avinžirniais reikia pastatyti taip, kad jis būtų paverstas 45 laipsnių kampu, kaklelį nukreipiant žemyn ir įstačius į kitą indą, kad nuvarvėtų vandens perteklius.

Avinžirnius taip pat galima daiginti kiaurasamtyje. Avinžirnius reikia suberti į kiaurasamtį ir pastatyti į indą, kad nuvarvėtų vandens perteklius, o viršų uždengti švariu virtuviniu rankšluosčiu.

Avinžirnius daiginti reikėtų vėsesnėje vietoje. Galima tiek tamsoje (tuomet avinžirniai išliks tvirtesni, traškesni), tiek ir šviesoje, bet ne tiesioginiuose saulės spinduliuose (tuomet jie bus minkštesni). Daiginimo metu avinžirnius reikia vis perplauti švariu, tekančiu vandeniu, plauti reikėtų 2-3 kartus per dieną arba dažniau (ypač jeigu oras karštas).

Avinžirniai pradės dygti po 2-3 dienų. Pradėjusius dygti, mažyčius daigelius turinčius avinžirnius reikėtų termiškai apdoroti, jie išvirs per 1 val. 4-5 dienas daigintus, ilgus daigelius turinčius avinžirnius galima valgyti termiškai neapdorotus, t.y. juos galima tiesiog nuplauti ir naudoti salotoms, įberti į jau baigtą virtą sriubą, troškinį ar pan. Jeigu jūsų skrandis sunkiau virškina ankštinius, reikėtų termiškai apdoroti net ir ilgai daigintus avinžirnius.

Sudygusius avinžirnius reikėtų paskutinį kartą perplauti, gerai nupurtyti vandens perteklių, palikti apdžiūti ore, o tuomet laikyti šaldytuve. Jų galiojimo laikas trumpas - tik 2-3 dienos, todėl nepridaiginkite labai daug.
 

Daiginti avinžirniai

Daiginti avinžirniai labai skanūs ir maistingi. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5. Avinžirnių virimas.
Puode. Išmirkusius avinžirnius perplaukite, sudėkite į puodą, užpilkite švariu vandeniu, kad būtų apsemti per kelis pirštus, pasūdykite, užvirkite ir virkite iki kol suminkštės. Virimo metu reikia nugraibyti susidarančias putas. Gerai išmirkyti avinžirniai išvirs per 1-2 val., priklausomai nuo avinžirnių dydžio.

Avinžirnius labai tinka virti su lauro lapeliu, keliomis česnako skiltelėmis, taip pat galima įdėti svogūną, morką, saliero lapkotį.

Virti reikėtų uždengtame puode, paliekant nedidelį tarpelį, kad išeitų garai, tuomet avinžirniai išlaikys formą, bet išvirs minkšti, kreminiai. Verdant visiškai atvirame puode avinžirniai bus kietesni, tokie avinžirniai labiau tiks kaip užkandis ar į salotas.

Jeigu avinžirniai nemirkyti, juos virkite didesniame kiekyje vandens, nes virimo metu jie išbrinks, patrigubės, be to ilgo virimo metu dalis vandens nugaruos. Nemirkytus avinžirnius virti 3-4 val. arba ilgiau.

Greitpuodyje. Avinžirnius ir kitus ankštinius galima virti greitpuodyje, bet svarbu, kad jie drauge su vandeniu (turėkite mintyje, kad mirkyti avinžirniai turi būti apsemti per 2-3 pirštus, o nemirkyti - gerokai labiau, t.y. vandens turi būti 3-4 kartus daugiau, nei sausų avinžirnių) neužimtų daugiau, nei pusės greitpuodžio tūrio. Verdant ankštinius susidaro putos, kurios, jeigu neturės pakankamai vietos ir kils per aukštai, gali užkimšti greitpuodžio ventilį. Mirkyti avinžirniai išvirs per 10-12 min., nemirkyti - per 1 val. Prieš verdant rekomenduojame būtinai pasiskaityti konkretaus greitpuodžio instrukciją.

Ar avinžirniai jau išvirė? Išvirę avinžirniai tampa minkšti, kreminės tekstūros, jų odelės atšoka ir jas lengva nuimti, patrynus avinžirnį tarp pirštų. Tai, kokio minkštumo avinžirnių pageidaujate, priklauso nuo jūsų skonio ir konkretaus recepto. Jeigu avinžirnius naudosite troškiniui ar sriubai, kuriame jie dar kiek pavirs ir toliau minkštės karštame skystyje arba jeigu juos pakepsite orkaitėje ar sudėsite į salotas, juos galite virti kiek trumpiau, kad būtų tvirtesni, traškesni. Ilgiau virti reikėtų avinžirnius, kuriuos ketinate sutrinti humusui, falafeliams ar kitokiems kepsneliams.
 

Avinžirniai humusas

Virtus avinžirnius galima įvairiai panaudoti, pavyzdžiui, sutrinti humusą. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5. Avinžirnių skysčio (angl. aquafaba) panaudojimas. Maisto gaminimui naudojami ne tik avinžirniai, bet ir skystis iš konservuotų avinžirnių skardinės arba skystis kuriame virė avinžirniai (jeigu naudojamas skystis, kuriame virė avinžirniai, jį reikėtų ilgiau pavirti, kad būtų tirštesnis, klampesnis, labiau koncentruotas).

Šis skystis gali pakeisti kiaušinių baltymus, todėl jis naudojamas gaminant veganiškus morengus, zefyrus (straipsnio pabaigoje pateikėme kelis receptus, kuriems naudojamas šis skystis). Reikėtų pasakyti, kad šiame skystyje ištirpę pilvo pūtimą lemiantys, sunkiai virškinami angliavandeniai, tačiau receptuose naudojamas labai mažas šios skysčio kiekis (1 kiaušinio baltymas keičiamas 2 šaukštais avinžirnių skysčio), tad dažniausiai jis virškinimo problemų nesukelia.

6. Avinžirnių panaudojimas. Tikrai patogu išvirti didesnį avinžirnių kiekį ir juos naudoti įvairiems patiekalams. Virtus avinžirnius galima sutrinti į humusą, iškepti falafelių ar panašių paplotėlių iš sumaltų avinžirnių, juos tinka dėti į salotas, sriubas, troškinius. Orieskoniais pagardintus avinžirnius galima pakepti keptuvėje ar orkaitėje - turėsite sveikuolišką užkandį.

7. Virtų avinžirnių laikymas, šaldymas. Virtus avinžirnius reikėtų nukošti, palikti ore, kad kiek apdžiūtų, o tuomet laikyti sandariame indelyje, šaldytuve. Jie bus tinkami vartoti 3-4 dienas.

Jeigu liko daug nesuvalgytų virtų avinžirnių arba jeigu taupote laiką ir gaminatės įvairius paruoštukus, virtus avinžirnius galite užšaldyti. Juos iš pradžių paskleiskite ant lėkštės ar padėklo, 30 min. palaikykite šaldymo kameroje, o tuomet suberkite į sandarų, šaldymui tinkantį indą ar maišelį. Šaldytus avinžirnius šaldytuve laikykite iki 3 mėn. Atšildykite pernakt šaldytuve arba dėkite į tiesiai iš troškinius, sriubas ir pan.

Geriausi receptai su avinžirniais: nuo lengvų užkandžių iki sočių pagrindinių patiekalų

Avinžirnių panaudojimas labai platus - siūlome tuo įsitikinti ir išbandyti mums patinkančius receptus. Nuo greitų užkandžių svečiams pavaišinti iki puikiai sušildančių ir pasotinančių pagrindinių patiekalų pietums ar vakarienei!
 

Patiekalai su avinžirniais yra vieni mūsų mėgstamiausių. Galėtume juos valgyti kasdien! Šis nesudėtingas, tačiau be galo skanus troškinys įkvėptas Viduržemio jūros regiono virtuvės. Jis tikrai nesukels nemalonaus persivalgymo jausmo, o suteiks malonų sotumą, sodrų ir puikiai subalansuotą skonį, spalvingumą akims ir tiesiog bus tikras malonumas ragaujant.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Vos 15-20 minučių, keli ingredientai ir fantastiški salotų laiveliai jau ant stalo. Ruoškite juos, kai norisi gaivaus ir lengvo pasirinkimo pietums, vakarienei ar jei dairotės idėjų šventiniam stalui, jie tiks visoms progoms. Neįmantrūs ingredientai sukuria tobulą skonių derinį, kuriam sunku atsispirti!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, Be Dietų

Humusas išgyvena tikrą renesansą. Jo paragauti siūlo ne vieno restorano meniu, o maisto tinklaraštininkai dalinasi pačiomis įvairiausiomis jo variacijomis. Humusas yra Artimųjų rytų virtuvės perlas, gaminamas iš avinžirnių. Humusą paruošti galima per kelias minutes ir jis visada skanus, tačiau, žinant kelis triukus, galima paruošti nuostabaus skonio ir šilkinės tekstūros humusą.

Receptą rasite čia.

Labai skanus patiekalas, kuris tiks gardiems pietums ar vakarienei su artimaisiais. Karis pavyksta sotus, gardus ir spalvingas. Labai skanu valgyti tiek vieną, tiek patiekti su virtais ryžiais ar ryžiniais makaronais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, žmonės į savo mitybos racioną įtraukia vis daugiau daržovių, išbando augalinės kilmės receptus ar kartais tiesiog vietoje mėsos patiekalo vakarienei ieško vegetariškos alternatyvos. Straipsnio apačioje rasite avinžirnių kepsnelių receptą, o prieš jį - dar kelis daržovių kepsnelių receptus, kurie taip pat verti dėmesio!

Receptą rasite čia.

Šios salotos įkvėptos graikiškų salotų ingredientų, tik papildytos avinžirniais ir jogurtiniu padažu. Jos puikiai tinka į pietų dėžutę, vakarienei ar įdomesniam garnyrui prie gilio arba kitų patiekalų. Salotos pavyksta maloniai traškios, o feta ir jogurtinis padažas suteikia švelnaus kremiškumo. 

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos

Šis Tailando virtuvės įkvėptas karis yra vienas tų genialiai paprastų patiekalų, kurie mus gelbėja, kai norisi greitos, maistingos, bet nenuobodžios vakarienės. Daržoves jam šįkart naudojome savo mėgstamiausias, bet jas drąsiai koreguokite pagal savo skonį ir spintelės turinį, pavyzdžiui, vietoje morkos galite įdėti saldžią bulvę, vietoje brokolio - špinatų ar kaip tik sugalvosite.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Sotus, be galo skanus ir aromatingas - toks pavyksta šis troškinys. Minkštutė, tiesiog subyranti jautiena ir kremiški avinžirniai jame sukuria puikų skonio duetą.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Feel the beef

Tai gardžios ir paprastai paruošiamos salotos – visai kitokios, nei maišomos vasarą, šios yra daug sotesnės, gali būti valgomos tiek šiltos, tiek šaltos (tad tobulai tinka į pietų dėžutę).

Receptą rasite čia.

Ankštinės daržovės yra tinkamos ne tik troškiniams, sriuboms, bet ir desertams! Rutuliukai - puikus skanėstas ar net valgoma dovana.

Receptą rasite čia.

Nuostabaus skonio, labai kremiškas ir aromatingas patiekalas, pagardintas sušildančiais prieskoniais. Šio troškinio receptas vegetariškas, tačiau galite ruošti ir su mėgiama mėsa, o avinžirnius keisti pupelėmis ar lęšiais, o patiekti su virtais ryžiais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Kai norisi greitos užkandėlės, puikiai tinka ši. Tinka šventėms, penktadienio vakarui ar kai atvyksta svečių. Paruošti nesudėtinga, o ragauti labai skanu - nuo stalo dingsta akimirksniu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Jei norite puikių salotų vos iš kelių ingredientų - šis pasirinkimas tikrai tiks. Skanios, greitai pagaminamos, sočios - puiki greitų pietų idėja.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Traškus, sveikesnis užkandis! Šį gardumyną galima skaninti tiek recepte siūlomais, tiek kitais savo mėgstamais prieskoniais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Inga's Sweeterie

Greitas ir labai skanus torškinukas pietums be mėsos. Troškinys pavyksta sotus, kvapnus ir labai maistingas, avinžirniuose gausu baltymų! Tiekiame dažniausiai su ryžiais, bet tinka ir bulvių košė ar tiesiog duonos riekelė. Ruošiant su šviežiais pomidorais, jų viršūnėles reikėtų įpjauti kryžmai ir nuplikyti, tuomet jie lengvai nusilups.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Šokoladiškas, kremiškas ir tikrai labai skanus! Dar niekas nėra atspėjęs, iš ko pagamintas šis braunis. Avinžirniai jam suteikia ypatingo minkštumo bei drėgmės, tačiau jų pačių skonis visiškai pradingsta. Lieka tik be galo skanus ir maistingas gardumynas, kurio norisi dar ir dar.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Greitai paruošiamos, sveikos ir maistingos salotos - labai skanu lengviems pietums ar vakarienei. Avinžiriniai yra gana sotūs, todėl salotas valgome kaip pagrindinį patiekalą.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Puikus būdas panaudoti turimas daržoves ir mėgautis jaukia vegetariška vakariene. Beje, nenustebkite recepte pamatę razinas - jos labai dažnos Maroko virtuvėje, bet jeigu jų nemėgstate, galite praleisti.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos

Populiariųjų Cezario salotų interpretacijoms tikrai pritrūktų vienos rankos pirštų – o ar bandėte kada jas paruošti vien iš augalinės kilmės produktų? Tai ne tik paprasta, bet dar ir labai gardu! Kremiškos tekstūros padažą gaminkite iš anakardžių, sūrį keiskite maistinių mielių dribsniais, o vištieną –  žirnių kepsneliais. Čia puikiai tiks ir gerai sunokusio avokado riekelės bei traškūs orkaitėje kepti avinžirniai. Pastarieji gali atstoti duonos skrebučius arba būti beriami į salotas drauge su jais.

Receptą rasite čia.

Falafeliai be galo skanus, maistingas ir nesudėtingai paruošiamas patiekalas, puikiai dera su jogurtu, humusu, šviežiomis daržovėmis. Neretai valgomas su pita ar lavašu.

Receptą rasite čia.

Šie sotūs ir žaviai atrodantys sumuštiniai yra puikus būdas paįvairinti pusryčių meniu. Jei nemėgstate avinžirnių, vietoje jų galite dėti riekelėmis pjaustyti avokado ar kietai virto kiaušinio.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.ltr redakcijai

Soti ir kreminė moliūgų sriuba. Šią sriubą gaminant ilgai sukiotis virtuvėje nereikia, nes didžiausią darbą daro orkaitė, tad puiki idėja pietums ar vakarienei, kai norisi, kad būtų paprastai paruošiama ir labai gardu. Vietoje kokosų pieno galima naudoti paprastą ar augalinį pieną.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3

Skani rudeninė mišrainė. Paruošiama labai greitai, o ir nieko virti nereikia. Puikiai tinka į pietų dėžutę ar kaip garnyras prie mėgstamų patiekalų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Puikaus skonio, kremiškas majonezas, kurį pagaminsite labai greitai. Puikiai tinka pagardinti Kūčių patiekalus ar jeigu nevalgote kiaušinių ar pieno. Nebūtina pirkti konservuotų pupelių ar avinžirnių, jeigu Kūčioms virsite naminius ankštinius (pvz. mišrainėms ar salotoms), tiesiog reikėtų neišpilti jų virimo skysčio ir pagaminsite puikų majonezą.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Šakšuką su pomidorų padažu galima paruošti sočiau - pagardinti avinžirniais. Ji bus dar įdomesnio skonio, tekstūros ir gausite dar daugiau baltymų. Beje, avinžirnius galima pakeisti ir kitokiais ankštiniais: žirniais, pupelėmis, lęšiais. Tinka ir virti, ir konservuoti.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai skanūs, sotūs, maistingi sumuštiniai pusryčiams, pietums ar vakarienei. Paruošti neužtruks net 10 minučių. Duoną rinkomės pilno grūdo, bet tiks ir kitokia mėgstama.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ LaMaistas.lt

Gamindami tako mėsą pakeiskite švelniu kreminiu vegetarišku įdaru su avinžirniais ir migdolais. Pridėkite jūsų mėgstamų priedų ir mėgaukitės!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Šiandien dalinuosi nauju išbandytu salotų receptu. Labai įdomios, sočios ir labai skanios. Man patiko, darysiu tikrai dažnai.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Indijoje avinžirniai mėgstami naudoti sriuboms ir troškiniams, nes ten tai sotus ir pigus ingredientas. Šį troškinį paruošti labai lengva, jį galite tiekti kaip pagrindinį patiekalą su duona arba su ryžiais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Čia tai bent patiekalas! Puikiai tiks nustebinti svečius ar romantiškai vakarienei. Avinžirnių ir krevečių troškinukas visus namus pripildys nuostabių aromatų, o Jūsų lėkštes - puikių skonių!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Alina, Apie viską

Greitai paruošiamas tako receptas tiems, kas ieško idėjų takams be mėsos. Avinžirniai suteiks sotumo, o kepintos moliūgų sėklos - skanaus traškumo.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Greitai paruošiamos salotos iš neįmantrių ingredientų, o tokios idealios šventėms, greitiems pietums į pietų dėžutę ar tiesiog, kai norisi labai skaniai.

Receptą rasite čia.

Truputis šilumos lėkštėje! Jei mėgstate aštriau, papildomai galima gardinti ciberžole, kario pasta, aitriaisiais pipirais. Švelni, kreminė ir labai gardi moliūgų sriuba! Sriuba labai rudeniška ir sušildanti. Patiekiant šią sriubą labai tinka papuošti skrudintais avinžirniais, tarkuotu sūriu, grietinėle ar kepintais duonos kubeliais.

Receptą rasite čia.

Greitai paruošiamas ir labai skanus. Garnyrą galima rinktis bet kokį mėgstamą.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Skystį iš konservuotų avinžirnių skardinės (arba likusį nuo avinžirnių virimo) galima panaudoti veganiškiems morengams! Pavyksta oriniai, trapūs, skanutėliai morengai - tikrai ne prastesni, nei kiaušininiai!

Receptą rasite čia.

Avinžirniai - maistingi, kvapnūs ir labai skanūs. Jie ypač populiarūs Maroko virtuvėje. Greitai paruošiama pomidorinė sriuba su avinžirniais. Valgome su šiežios duonos riekelę ar vieną.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Greitos paruošiamos ir maistingos salotos su ypatingais skoniais! Ruošti galima su virtais ar konservuotais avinžirniais. Jeigu norite švelnesnio skonio, aitriosios paprikos galite nedėti.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Sočios ir labai skanios salotos, kurios puikiai tiks tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui.

Receptą rasite čia.

Dar vienas puikus patiekalas be mėsos - blyneliai ruošiami iš cukinijų ir avinžirnių. Avinžirnių šiems blyneliams smulkinti nereikia, bet, jei norite vientisesnės konsistencijos, juos galite sutrinti.

Receptą rasite čia.


 

Libanietiškas avinžirnių troškinys „Maghmour“

Libanietiškam avinžirnių troškiniui yra naudojama labai nedaug ingredientų, tačiau ypatingo, ryškaus skonio jam suteikia baklažanų kepimas orkaitėje ir rūkyta paprika. Troškinį siūlome patiekti su duona ar lavašu.
 

Libanietiškas troškinys

Genialumas glūdi paprastume - tik keli ingredientai ir puikus patiekalas jau garuoja ant stalo. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6-8 porcijoms Jums reikės:

  • 1 mažos skardinės (400 g) konservuotų avinžirnių (tai atitinka 250 g virtų arba 130 g džiovintų avinžirnių);
  • 2 didelių baklažanų;
  • 1 didelio svogūno;
  • 5 skiltelių (galima naudoti mažiau, pagal skonį) česnako;
  • 1 mažos skardinės (400 g) konservuotų, smulkintų pomidorų (arba 3 didelių, šviežių, prinokusių pomidorų);
  • 1 šaukšto pomidorų pastos;
  • 1 šaukšto džiovintos mėtos arba kelių šakelių šviežios;
  • po 1 šaukštelį rūkytos saldžiosios paprikos miltelių (galima pakeisti paprastai saldžiosios paprikos milteliais), aštrių pipirų;
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • kepimui šlakelio aliejaus;
  • vandens.


Gaminimas:

  1. Baklažanus supjaustykite stambiais kubeliais, apšlakstykite aliejumi ir sudėkite į skardą. Kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje iki kol suminkštės ir apskrus. Reikėtų kepti 20-30 min.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, apkepkite kubeliais supjaustytą svogūną iki kol suminkštės ir bus auksinės spalvos, sudėkite smulkiai sukapotą arba spaustuku perspaustą česnaką ir dar minutėlę pakepkite.
  3. Sudėkite konservuotus arba kubeliais pjaustytus šviežius pomidorus, pomidorų pastą, prieskonius, mėtas, keptus baklažanus, konservuotus ir perplautus arba virtus avinžirnius. Užvirkite ir ant nedidelės ugnies virkite apie 20 min. Jeigu norite skystesnio troškinio, įpilkite vandens. Pagal skonį pagardinkite druska, pipirais.


Avinžirniai ispaniškai su aštriomis dešrelėmis ir kumpiu

Šis ispaniškas avinžirnių užkandis dažniausiai patiekiamas baruose prie alaus ar sodraus skonio vyno, tačiau jis tiks ir su duonos rieke. Tradiciškai naudojama aštri chorizo dešra arba dešrelės ir parūkytas kumpis, bet tiks ir kitokia aštresnė dešra, šoninė ar kiti rūkyti mėsos gaminiai.
 

Avinžirniai su dešra

Ispanijos virtuvė stebina užkandžių įvairove... Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4-6 porcijoms Jums reikės:

  • 1 mažos skardinės (400 g) konservuotų avinžirnių (tai atitinka 250 g virtų arba 130 g džiovintų avinžirnių);
  • 50 g aštrios chorizo arba kitos dešros arba dešrelių;
  • 50 g kumpio arba šoninės;
  • 2 didesnių prinokusių pomidorų;
  • 1 šaukšto pomidorų pastos;
  • 1 nedidelio svogūno;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 0,5 stiklinės raudono, sauso vyno;
  • pagal skonį druskos, pipirų, aštrių pipirų;
  • kepimui šlakelio aliejaus.


Gaminimas:

  1. Aliejuje apkepinkite smulkiai pjaustytą svogūną iki kol suminkštės, pridėkite smulkiai pjaustytą arba sutrintą česnaką, smulkiais kubeliais pjaustytus pomidorus, pomidorų pastą, įpilkite vyną, pagardinkite prieskoniais ir maišydami viską pakepkite iki kol padažas sutirštės. Reikėtų virti 15-20 min.
  2. Į padažą įmaišykite konservuotus, perpjautus arba išvirtus avinžirnius, kubeliais pjaustytą kumpį arba šoninę, plonomis riekelėmis supjaustytą dešrą arba dešreles. Kumpį, šoninę, dešrą arba dešreles prieš tai galima paskrudinti atskiroje, švarioje keptuvėje, kad būtų traškesni.
  3. Viską išmaišykite ir dar 5-10 min. pašildykite, kad pasiskirstytų visi skoniai.
LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Kepėja
2021-11-09 20:59
Daug gerų idėjų. Ačiū. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital