Kaip iškepti skaniausius čanachus? Pasakojame ir dalinamės receptais!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-01-11
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 19)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 19)
Čenakai čanachai
@ Shutterstock

Čanachai - tradicinis gruzinų patiekalas, kuris labai mėgstamas ir Lietuvoje. Tai (dažniausiai) molinėse ar ketaus puodynėse paruoštas troškinys su mėsa ir įvairiomis daržovėmis. Siūlome sužinoti, kaip paruošti tikrus gruziniškus čanachus bei dalinamės įvairiais čanachų receptais ir variacijomis.

Čanachai sąlyginai naujas patiekalas. Manoma, kad jį pradėta ruošti tik XVI a., kuomet Europą ir Azijos prieigas pasiekė iš Amerikos atvežtos bulvės. Panašūs troškiniai populiarūs visame Kaukazo regione. Azeibardžane ruošiama tiršta, soti sriuba - troškinys piti, kuriam taip pat naudojama aviena bei kaštainiai (dabar dažnai keičiami bulvėmis), avinžirniai, svogūnai, česnakai. Armėnijoje mėgstamas avienos troškinys kčuč, kurio sudėtis panaši į gruziniškų čanachų, tačiau įprastai naudojama daugiau skirtingų daržovių, pavyzdžiui, dažnai dedama šparaginių pupelių. Totoriai didžiuojasi troškiniu azu - jame be mėsos ir daržovių taip pat aptiksite raugintus agurkus.
 

Autentiškas čenachas troškintuve

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Autentiški čanachai - be vandens ir grietinės, bet su žolelėmis

1. Mėsa. Žinoma, autentiški čanachai ruošiami iš avienos. Pageidautina, kad mėsa būtų truputį riebesnė, puikiai tiks mentė ar krūtininė. Dažniausiai naudojama stipresnio skonio, vyresnio (įprastai 2 metų amžiaus) gyvūno mėsa.

Mėsą pjaustyti reikėtų taip, kad gabaliukai būtų maždaug graikinio riešuto dydžio ir kad ant kiekvieno gabaliuko būtų truputis riebalų. Papildomai reikia ir taukų, kurių dedama ant puodynės dugno. Artimuosiuose Rytuose tradiciškai naudojami kurdiukinių avių (avių veislė, turinti riebalų sankaupą ties uodegos pamatu) taukai, tačiau tiks ir paprastas lajus.

Daugelis lietuvių nemėgsta charakteringo avienos kvapo, todėl čanachams galite naudoti ir jautieną (ar kiaulieną, jeigu labiau patinka). Besirinkdami ją remkitės tomis pačiomis taisyklėmis - mėsa tikrai gali būti vyresnio gyvulio, kiek riebesnė, taip pat galite rinktis mentę ar krūtininę. Jeigu gaminsite čanachus su jautiena, tai į puodynės dugną pilkite truputį augalinio aliejaus.

Mėsos gabaliukus, jeigu norite, galima prieš tai trumpai apkepinti gerai įkaitintame aliejuje, bet tas daroma retai.
 

Aviena ir daržovės čenachams

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Daržovės. Daržovės čanachuose yra tokios pat svarbios, kaip ir mėsa. Jų turi būti tiek pat, kiek mėsos. Lietuvoje įprastai naudojamos tik bulvės ir morkos, tačiau šiltesniu klimatu besimėgaujančiuose Artimuosiuose Rytuose daržovių pasirinkimas gerokai didesnis.

Autentiški čanachai ruošiami su bulvėmis, pomidorais, baklažanais ir svogūnais. Kartais papildomai įdedama saldžiųjų paprikų, šparaginių pupelių, išmirkytų pupelių ar avinžirnių. Sakoma, kad prieš Europą ir Aziją pasiekiant bulvėms, vietoje jų buvo naudojami moliūgai.

Nebijokite eksperimentuoti ir naudokite įvairias daržoves - juk troškiniai visame pasaulyje paplito dėl jų pigumo ir galimybės naudoti daug skirtingų ingredientų, nenorint išmesti likučių. Daržoves būtinai pjaustykite stambiai, bene dvigubai stambiau, nei mėsą, kad jos galėtų ilgokai troškintis ir nesutižtų.

Svogūnus, baklažanus, paprikas prieš dėdami į troškinį galite apkepinti gerai įkaitintame aliejuje, tai padės atsiskleisti jų skoniui.

3. Žolelės. Dažnai klaidingai manoma, kad Artimųjų Rytų virtuvė pasižymi išskirtiniu aštrumu. Netiesa. Aitrių prieskonių naudojama labai saikingai, o štai kvapnių žolelių - saujomis!

Susluoksniuoti čanachai prieš troškinimą būtinai apklojami dideliu kiekiu sukapotų žolelių. Naudojamos kalendros, petražolės, krapai, bazilikai, mėta (jos dėkite daugiau, jeigu norite prislopinti charakteringą avienos kvapą), peletrūnas, čiobreliai.
 

Žolelės Gruzijos turguje

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Prieskoniai. Čanachams nenaudojama daug prieskonių - skonį bei aromatą troškiniui suteikia daržovių ir žolelių gausa. Kiekvienas mėsos ir daržovių sluoksnis pabarstomas druska, smulkiai pjaustytu ar džiovintu čili pipiru.

Suluoksniuoti čanachai, kaip jau minėjome, gausiai apklojami sukapotomis žolelėmis, pabarstoma dar truputį druskos bei pakankamai stambiai sukapoto česnako.

5. Puodynės. Čanachai troškinami molinėse puodynėse, jos tolygiai paskirsto šilumą, todėl visų ingredientų skoniai persipina, o net ir kietesnė, senesnio gyvulio mėsa būna minkštutėlė. Tiktų ir ketaus puodynės, tačiau jose ruošiamą troškinį reikia labiau stebėti - jis gali greitai išsausėti, pridegti.

Tiesa, puodynėse ruošti čanachai yra labiau šventinis patiekalo variantas. Namuose, jaukiai šeimos vakarienei ar pietums troškinys dažniausiai ruošiamas paprasčiau, orkaitėje, dideliame moliniame troškintuve ar tiesiog ant kaitlentės, storasieniame puode.

Čanachai taip pat būti ruošiami lauže, kazane - sunkiame, iš ketaus pagamintame plačiame puode, apvaliu dugnu.
 

Puodynės - čenachinės turguje

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6. Čanachų paruošimas ir kepimas. „Sudėtingiausia“ ir ilgiausia čanachų paruošimo dalis - ingredientų supjaustymas. Mėsą supjaustykite maždaug graikinio riešuto dydžio gabaliukais, daržoves - kiek stambiau.

Į puodynės, puodo ar kazano dugną dėkite kiurdiukinių avių taukų, lajaus ar aliejaus (jeigu čanachai ruošiami su jautiena ar kiauliena). Tuomet dėkite mėsą, pabarstykite druska, pjaustytu čili pipiru, sluoksniais dėkite daržoves, kiekvieną sluoksnį taip pat apibarstę prieskoniais. Paskutinį sluoksnį turėtų sudaryti pomidorai, jie po truputį leis sultis, „drėkinsiančias“ visą troškinį. Susluoksniuotas troškinys galiausiai gausiai apibarstomas sukapotomis prieskoninėmis žolelėmis bei česnakais, dar trupučiu druskos.

Jeigu čanachai ruošiami puodynėse, tai sudėkite po vieną sluoksnį mėsos, svogūnų, bulvių, balkažanų ir pomidorų, apibarstykite žolelėmis. Jeigu čanachai sluoksniuojami dideliame puode ar kazane, tai sluoksnius kartokite iki kol pasibaigs produktai.

Jokio papildomo skysčio (vandens, sultinio, vandens ir pomidorų pastos ar grietinės mišinių) pilti nereikia! Jeigu naudojate pakankamai sultingų daržovių (pomidorų, baklažanų), tai viskas puikiai išsitroškins jų sultyse, o daržovės nepavirs koše. Vis tik, jeigu ruošiate „lietuvišką“ čanachų variantą ir naudojate tik gan sausas bulves, morkas, žirnelius, tai vandens (sultinio, vandens ir grietinėlės ar grietinės, vandens ir pomidorų pastos mišinio ar kito skysčio) pilkite maždaug iki pusės puodynės.

Čanachai troškinami iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 1,5-2 val. Puode ant kaitlentės ar kazane čanachai ruošiami panašų laiko tarpą, tačiau svarbu, kad ugnis iš pradžių būtų intensyvi, kad puodas greitai ir gerai įkaistų, tuomet ugnį taip pat reikia sumažinti ir palikti puodą ramiai troškintis.

7. Čanachų patiekimas. Lietuvoje čanachai dažniausiai patiekiami su šaukštu grietinės, tačiau ji tikrai netiks, jeigu troškinsite autentiškus, gruziniškus čanachus. Grietinė nuslopins daržovių bei žolelių skonį ir aromatą.

Gruzijoje čanachai valgomi be priedų, užsigeriant raudonuoju vynu ar su gabaliuku baltos duonos.



AUTENTIŠKI GRUZINIŠKI ČANACHAI

Siūlome paragauti autentiškų gruziniškų čanachų, kurie ruošiami iš avienos (galite pakeisti jautiena, bus ne ką prasčiau), daug daržovių ir gausybės aromatingų žolelių. Pakvips visi namai!
 

Gruziniški čenachai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

8 puodynėms Jums reikės:
800 g avienos (arba jautienos);
50-70 g kurdiukinių avių taukų (arba lajaus, aliejaus);
3 baklažanų;
4 didelių bulvių;
4-5 svogūnų;
4-5 pomidorų;
3 saldžiųjų paprikų;
1 čili pipiro;
8 skiltelių česnako;
po kelias šakeles mėgiamų žalumynų (petražolių, kalendrų, krapų, mėtų, bazilikų);
pagal skonį druskos;
šlakelio aliejaus (jeigu norite apkepinti mėsą, daržoves).

Gaminimas:
Mėsą supjaustykite graikinio riešuto dydžio gabaliukais, daržoves truputį stambiau.

Žalumynus, česnakus ir čili pipirą sukapokite (labai smulkiai kapoti nereikia).

Daržoves ir mėsą, jeigu norite, dalimis (kad tik paskrustų, bet nesitroškintų), apkepinkite įkaitintame aliejuje.

Į puodynių dugną dėkite taukus, lajų arba pilkite truputį aliejaus. Dėkite mėsą, tuomet svogūnus, bulves, paprikas, baklažanus, pomidorus. Kiekvieną sluoksnį saikingai pabarstykite druska, sukapotu čili pipiru.

Susluoksniuotus čanachus gausiai apibarstykite sukapotais žalumynais ir česnakais.

Puodynes uždenkite ir statykite į iki 180°C įkaitintą orkaitę. Troškinkite 1,5-2 val.

Tiekiant galite užbarstyti dar daugiau šviežių, sukapotų žalumynų, uždėti kelias šviežių pomidorų riekeles. Patiekite su balta duona, raudonu vynu.



Čanachai su kiauliena, pupelėmis ir grybais

Čanachai su pupelėmis populiarūs Ukrainoje, tačiau jie tikrai patiks ir lietuviams. Jiems naudojama kiauliena, bulvės, pupelės, grybai, papildomai galima įdėti morkų. Jie švelnesnio skonio, nei gruziniški, tačiau taip pat labai skanūs ir kvapnūs.
 

Čenachai su pupelėmis ir grybais

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

8 puodynėms Jums reikės:
1 kg g kiaulienos;
1 kg bulvių
600 g pernakt išmirkytų pupelių;
500 g pievagrybių;
2-3 svogūnų;
didelės saujos žalumynų;
pagal skonį druskos, pipirų;
kepimui aliejaus;
vandens arba sultinio.

Gaminimas:
Mėsą supjaustykite graikinio riešuto dydžio gabaliukais (galima kiek stambiau). Apkepinkite, dėkite ant aliejumi pateptų puodynių dugno, pagardinkite druska, pipirais.

Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, apkepinkite, berkite ant mėsos. Taip pat suberkite išmirkytas pupeles, pabarstykite druska, pipirais.

Grybus pavalykite, perpjaukite į keturias dalis, apkepinkite, dėkite į puodynes, pabarstykite druska, pipirais.

Galiausiai į puodynes dėkite stambiai pjaustytas bulves, pabarstykite druska, pipirais, „apklokite“ smulkintais žalumynais (puikų kvapą ir skonį suteiktų bazilikai, tačiau tiks ir „tradiciškesni“ krapai). Į puodynes įpilkite vandens arba sultinio, kad būtų apsemta maždaug iki pusės indo ar net kiek mažiau.

Puodynes uždenkite ir statykite į iki 180°C įkaitintą orkaitę. Troškinkite 1,5-2 val.

Šiuos čanachus tinka patiekti su šaukštu grietinės. Taip pat troškinant galima pilti ne tik vandens ar sultinio, bet ir šlakelį grietinėlės.



Vegetariški čanachai - daržovių troškinys

Jeigu nevalgote mėsos, tai ją įprastame čanachų recepte galite pakeisti pupelėmis, žirniais ar avinžirniais. Čanachų puodynėse galima ruošti ir puikius daržovių troškinius.
 

Vegetariški čenachai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

8 puodynėms Jums reikės:
4 cukinijų;
3 baklažanų;
500 g šparaginių pupelių;
2-3 svogūnų;
4-5 bulvių;
2-3 morkų;
2 paprikų;
500 ml trintų, konservuotų pomidorų;
1 stiklinės vandens (ar daržvių sultinio);
2 šaukštų cukraus (pomidorų rūgštumui subalansuoti);
4 skiltelių česnakų;
pagal skonį druskos, pipirų, čili pipirų, džiovintų bazilikų, čiobrelių;
šlakelio aliejaus (jeigu norite apkepinti daržoves).

Gaminimas:
Visas daržoves supjaustykite kubeliais, jeigu norite apkepinkite aliejuje.

Puodynių dugną patepkite aliejumi. Dėkite bulves, tuomet morkas, svogūnus, pupeles, paprikas, galiausiai baklažanus ir cukinijas. Dėdami daržoves kiekvieną sluoksnį pabarstykite druska, pipirais, čili pipirais, džiovintomis žolelėmis, sukapotais česnakais.

Trintus, konservuotus pomidorus praskieskite vandeniu, įmaišykite cukrų. Supilkite į puodynes, kad skysčio būtų maždaug iki pusės. Jeigu trūks skysčio, tai pilkite truputį daugiau vandens.

Puodynes uždenkite ir statykite į iki 180°C įkaitintą orkaitę. Troškinkite apie 1 val.

Puodynėse ruoštas daržovių troškinys labai kvapnus ir skanus. Jį galite tiekti, kaip atskirą patiekalą ar kaip garnyrą prie keptos mėsos, žuvies.

 



Čanachinės - ne tik čanachams

Čanachų puodynes galima panaudoti ne tik čanachams. Joje galima virti sriubą, ruošti įvairias košes, daržovių troškinius, plovą ir net kepti kugelį. Dalinamės dar keliais receptais, kad čanachinės nedulkėtų spintelėje!



Kvapnusis plovas čanachinėse

Čanachinės puikiausiai tinka ir plovo gamybai. Plovas pavyksta labai aromatingas, skanus, mėsa tampa minkštutėlė, o ryžiai – birūs.
 

Plovas čenachinėje

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kvapniojo plovo čanachinėse receptą rasite čia.




Kugelis keptas moliniame inde

Čanachinėse galima kepti ir nuostabiausią kugelį. Kugelis molinėse čanachinėse iškepa purus ir minkštas, tiesiog tirpstantis burnoje!

Kugelis čenachinėje

Nuotraukos šaltinis LaMaistas.lt

 

Kugelio, kepto moliniame inde, receptą rasite čia.

 



Grikių čenachai su grybais ir mėsyte

Čanachinėse galima šutinti įvairias kruopas. Jeigu nemėgstate grikių, tai puikiai tiks ir perlinės, miežinės ar kvietinės kruopos, žirniai su spirgučiais.
 

Grikiai su mėsa čenachinėse

Nuotraukos šaltinis „Andželikos virtuvėlė

 

Grikių čenachų su grybais ir mėsyte receptą rasite čia.

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital