Vištienos čachochbilis - kaip pagaminti šį puikų gruzinišką vištienos troškinį? Pasakojame žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2021-03-17
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 3)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 3)
Vištienos čachochbilis troškinys
@ Shutterstock

Čachochbilis yra tradicinis Gruzijos virtuvės patiekalas. Tai vištienos, svogūnų ir pomidorų troškinys, pagardintas česnakais ir prieskoninėmis žolelėmis. Siūlome išmokti gaminti šį nesudėtingą patiekalą ir kviečiame išbandyti šiuos mūsų mėgstamus čachochbilio receptus.



Troškinys iš seniausio Tbilisio gyventojo

Vištienos troškinio čachochbilio pavadinimas siejamas su gruzinišku žodžiu chochobi, reiškiančiu fazanas. Tiesa ta, kad autentiškas ir labiausiai vertinamas čachochbilis gaminamas iš fazano.

Legenda pasakoja, kad Gruzijos karalius Vachtangas I Gorgasalis su sakalais medžiojo fazanus. Karaliaus sakalas į orą pakėlė fazaną, tačiau netrukus abu paukščiai dingo. Vachtangas nujojo jų ieškodamas ir rado paukščius, įkritusius į karštąją versmę. Karalius liepė fazaną mesti į puodą ir paruošti troškinį, o netoli karštos versmės įkūrė miestą - dabartinę sostinę Tbilisį (tbili, išvertus iš gruzinų kalbos reiškia šiltas). Iki pat šių dienų juokaujama, kad seniausias Tbilisio gyventojas buvo karaliaus puode savo dienas pabaigęs fazanas.

Dažniausiai čachochbilis troškinamas lapkričio mėnesį, kuomet nuėmus grūdų derlių jo likučius nulesa fazanai. Žiemai besiruošiantys paukščiai yra ypač stambūs ir riebūs, tad gerai ištroškinta jų mėsa tiesiog tirpsta burnoje. Žinoma, toks patiekalas yra brangus, valgomas tik ypatingomis progomis, dažniau gaminamas prabangiuose restoranuose, o apsilankę vaišingų gruzinų namuose tikriausiai skaniausite čachochbilį iš vištienos.
 

Cachochbili patiektas su duona

Vištienos troškinys čachochbilis patiekiamas su šviežiomis žolelėmis, duona ir vynu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Troškiname skaniausią čachochbilį žingsnis po žingsnio

Tbilisio istorija skaičiuojama nuo V amžiaus, tad pirmasis čachochbilis buvo suvalgytas laaabai seniai... Ilgus šimtmečius šis patiekalas kito ir bene kiekviena gruzinų šeima turi savitą receptą. Čachochbilio pagrindą visuomet sudaro paukštiena (dažniausiai naudojama vištiena), svogūnai ir pomidorai, tačiau „žaidžiama“ dedant daugiau daržovių, naudojant įvairius prieskonius bei prieskonines žoleles.

1. Vištiena. Kaip minėjome, nors autentiškas čachochbilis yra ruošiamas iš fazano mėsos, dauguma gruzinų naudoja pigesnę ir lengviau prieinamą vištieną.

Rekomenduojame rinktis visą paukštį ir paieškoti kuo kokybiškesnės, riebesnės, kaimiškos vištos. Jeigu norite pasigaminti nedidelį kiekį troškinio arba nenorite pirkti viso paukščio, verčiau rinkitės riebesnes vištienos dalis su kaulu, tuomet troškinio skonis bus intensyvesnis. Pavyzdžiui, puikiai tiktų tiek mėsos, tiek ir riebaliukų turintys vištienos ketvirčiai. Kartais truputį liesesnis čachochbilis ruošiamas iš vištienos krūtinėlės, tačiau tuomet ji turi būti tikrai kokybiška, kitaip troškinys bus silpno skonio.

Kita paukštiena. Jeigu norite paeksperimentuoti, troškiniui galite rinktis bet kurią, jums patinkančią paukštieną, patiekalui suteiksiančią kiek kitokį skonį. Puikiai tiks kalakutiena ar antiena, tačiau šių paukščių mėsą reikės troškinti bent 30-40 min. ilgiau negu vištieną.

2. Daržovės. Čachochbilis yra vištienos troškinys, tačiau didelę jo dalį sudaro daržovės. Būtinai naudojami pomidorai ir svogūnai, tačiau dažnai įdedama ir truputį kitų mėgstamų ar turimų daržovių. Bendras daržovių kiekis turėtų būti panašus ar vos mažesnis, nei vištienos.

Pomidorai. Čachochbilis neįsivaizduojamas be pomidorų. Šviežius pomidorus vertėtų nuplikyti ir nuimti odeles, tačiau to daryti nebūtina. Pomidorus troškiniui reikėtų supjaustyti nedideliais kubeliais, kad troškinimo metu jie beveik visiškai suvirtų į puikų padažą.

Kaukazo regione pomidorai yra labai populiarūs, nes klimatas jų auginimui tikrai palankus. Pomidorai užauga dideli, sultingi, saldūs, intensyvaus skonio. Deja, tačiau mūsų šalyje ne sezono metu sunku nusipirkti tikrai skanių pomidorų... Jeigu pomidorai nelabai kokybiški, rekomenduojame troškinio skonį ir spalvą pagerinti papildomu šaukštu pomidorų pastos.

Šviežius pomidorus taip pat galite pakeisti konservuotais pomidorais arba pomidorų tyre (it. passata). Tiek naudojant nelabai kokybiškus šviežius pomidorus, tiek ir pasirinkus konservuotus pomidorus ar jų tyrę, rekomenduojame į troškinį įberti porą šaukštelių cukraus, kuris subalansuos prastesnių pomidorų rūgštumą.
 

Ingredientai čachochbili troškiniui

Pagrindiniai čachochbilio ingredientai yra vištiena, pomidorai ir svogūnai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Svogūnai. Svogūnai - neatsiejama čachochbilio dalis, tačiau jų dažniausiai naudojama perpus ar tris kartus mažiau negu pomidorų (nors, žinoma, tai priklauso nuo skonio, kai kurios šeimininkės svogūnų ir pomidorų naudoja beveik po lygiai). Svogūnus reikėtų supjaustyti plonais pusžiedžiais ar stambesniais kubeliais, tačiau perdėm stengtis nebūtina, nes troškinimo metu jie suvirs drauge su pomidorais į beveik vienalytį padažą.

Kita. Vištienos čachochbilio pagrindą sudaro pomidorai ir svogūnai, tačiau bene kiekviena šeima šį patiekalą papildo trupučiu kitų daržovių. Labai dažnai naudojamos saldžiosios paprikos, taip pat populiarios morkos, cukinijos, baklažanai...

Daržoves supjaustykite pagal jų kietumą, pavyzdžiui, kietesnes morkas reikėtų pjaustyti plonomis riekelėmis ar nedideliais kubeliais, o greitai suverdančias cukinijas, baklažanus galima pjaustyti stambiau. Šias daržoves, jeigu norite, kad jų skonis būtų ryškesnis, galite apkepti aliejuje, tačiau to daryti nebūtina.

Eksperimentuokite ir troškinio receptą papildykite įvairiomis mėgstamomis ir turimomis daržovėmis, tačiau jų kiekis neturėtų būti labai didelis, kad neužgožtų pagrindą turinčių sudaryti pomidorų.

Įdomu tai, kad kai kurie gruzinai į čachochbilį prideda truputį saldumo bei dar įdomesnio skonio suteikiančių vaisų. Dažniausiai naudojamos kelias minutes pavirtos ir per sietelį pertrintos mėlynosios arba raudonosios slyvos. Troškinį taip pat populiaru pagardinti šlakeliu granatų sulčių (granatų padažu „Naršarab“ arba gabaliuku granatų vaisių odos), o tiekiant apibarstyti šviežiomis granato sėklomis.

3. Prieskoniai ir pagardai. Klaidingai manoma, kad Gruzijos, Armėnijos ir kitų Kaukazo šalių patiekalai yra itin aštrūs. Čili pipirai mėgstami, tačiau jie naudojami saikingai, nenorint nustelbti pagrindinių ingredientų ir kitų naudojamų prieskonių bei pagardų.

Čachochbilis, kaip dauguma kitų Gruzijos patiekalų, įprastai gardinamas prieskonių mišiniu chmeli-suneli. Jį sudaro džiovinti ir smulkiai sumalti krapai, kalendros lapai ir stiebeliai, mairūnai, dašis, serentis (Imeretietiškas šafranas). Pridedama ir uccho-suneli - džiovintų, maltų mėlynžiedės ožragės ankščių ir sėklų, suteikiančių patiekalams riešutinio poskonio. Jeigu mėgstate aštresnius troškinius, puikiai tiks svanų druska. Tai Gruzijoje populiari, aitriaisiais pipirais ir prieskoniais (česnaku, krapų ir kalendros sėklomis, kmynais, uccho-suneli ir kt.) pagardinta druska.

Gruziniškų prieskonių mišinių įsigysite specializuotose prieskonių parduotuvėlėse, kartais - didesniuose turguose. Jeigu jų neturite, naudokite turimus ir mėgstamus prieskonius. Troškinį pagardinkite smulkiai sukapotais česnakais, juodaisiais pipirais, kmynais, džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis, trupučiu aitriųjų pipirų.

Į troškinį rekomenduojame įdėti intensyvesnį skonį ir gražesnę spalvą suteiksiančios pomidorų pastos. Jeigu naudojate tikrai kokybiškus, puikiai prinokusius pomidorus, reikės tik poros šaukštelių. Jeigu troškinį ruošiate su blankesniais šviežiais ar konservuotais pomidorais, siūlome nepagailėti viso šaukšto.

Kartais į troškinį, po vištienos ir svogūnų apkepinimo įpilamas šlakelis sauso arba pusiau saldaus raudono arba balto vyno. Vynas puikiai suminkština mėsą, tad jį verta naudoti, jeigu paukštiena kietesnė, tačiau svarbu žinoti, kad su sausu vynu troškinys bus rūgštesnis (rūgštumą galite subalansuoti cukrumi).

Visus prieskonius ir pagardus būtina į puodą sudėti tik jau įdėjus pomidorus. Prieskoniai puode turi troškintis, o ne kepti, nes kitaip jie gali apkartinti patiekalą (ypač, jeigu gaminsite autentiško skonio, gausiai ir įvairiais prieskoniais gardintą troškinį).
 

Batumio turgus Gruzijoje

Prieskonių ir prieskoninių žolelių gausa Batumio turguje, Gruzijoje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Žolelės. Kaukazo virtuvės išskirtinumas, kuris dažnai nustebina pirmą kartą šiame regione apsilankiusius, yra didelis įvairių prieskoninių žolelių kiekis. Jomis gardinami tiek karštieji patiekalai, tiek ir salotos, o užkandžiui jums gali pasiūlyti sukrimsti kuokštelį žolelių, įsuktų į lavašą kartu su nebrandintu, minkštu sūriu. Tik būkite atsargūs, nes karštame klimate augusios žolelės gerokai intensyvesnio ir aitresnio skonio negu tos, kurias perkame mūsų prekybos centruose.

Tikslus žolelių pasirinkimas čachochbiliui yra skonio reikalas, tiks pačios įvairiausios žolelės ir jų mišiniai. Jeigu norite autentiškesnio skonio, būtinai naudokite Gruzijos virtuvei būdingą peletrūną ir kalendrą, o jų stiprų skonį subalansuokite švelnesniais bazilikais bei krapais.

Vertėtų rinktis šviežias žoleles, jas stambokai sukapoti ir dosnią saują suberti pačioje troškinimo pabaigoje, išmaišyti, uždengtą puodą nukelti nuo ugnies ir bent kelias minutes (o geriau ilgiau, 15-20 min.) leisti „pailsėti“, kad pasiskirstytų skoniai ir aromatai. Tiekiant troškinį reikėtų apibarstyti papildoma porcija šviežių žolelių.

Jeigu neturite šviežių žolelių, tiks ir džiovintos, tačiau jomis troškinį reikėtų gardinti iškart, pačioje troškinimo pradžioje, dedant drauge su kitais prieskoniais.

5. Vištienos paruošimas ir apkepimas. Autentiškam čachochbiliui paukštiena sukapojama gan stambiais gabalais (pavyzdžiui, ketvirtį reikėtų perkirsti į 3-4 dalis, sparnelius - tik į 2 ir pan.) ir jie 5-10 min. (priklausomai nuo kiekio) vis pamaišant kepinami metaliniame troškinimo puode be jokių papildomų riebalų. Taip patiekalą galima ruošti tik tuomet, jeigu paukštis tikrai labai riebus. Jeigu liesesnis, į puodą reikės įpilti truputį aliejaus ar išlydyti gabaliuką taukų.

Jeigu neturite didelio puodo ir baiminatės, kad vištiena apskrus netolygiai, ją apkepinkite dalimis (galima apkepinti keptuvėje ir tuomet dėti į bendrą puodą).

Jeigu neturite kirvuko, galite pirkti smulkesnes vištienos dalis (pavyzdžiui, sparnelius ir blauzdeles) arba troškinti didesnius vištienos gabalus. Tik tuomet troškinimo laiką pailginkite 15-20 min.

Vištienai apskrudus į puodą reikia dėti pusžiedžiais ar stambiais kubeliais pjaustytus svogūnus ir dar 3-5 min. vis pamaišant pakepti iki kol svogūnai šiek tiek apskrus. Jeigu puodas nedidelis ir jame apkepinti svogūnus nepatogu, juos apkepinkite atskirai, keptuvėje ir dėkite į puodą su vištiena.

6. Troškinimas. Apskrudintą vištieną ir svogūnus reikia troškinti. Į puodą dėkite (pageidautina) nuluptus, kubeliais supjaustytus pomidorus, pomidorų pastą, visus prieskonius ir pagardus (išskyrus prieskonines žoleles). Išmaišykite ir uždengę dangčiu, ant nedidelės ugnies kaitinkite iki kol daržovės išleis sultis ir troškinys užvirs.

Užvirus troškinkite apie 30 min. Jeigu višta senesnė ir jos mėsa kietoka arba jeigu naudojate kitą, kietesnę paukštieną, troškinkite ilgiau, iki kol mėsa bus minkšta, kris nuo kaulų. Troškinti ilgiau reikėtų ir tuomet, jeigu vištienos gabaliukai stambesni, troškinkite 45-50 min.

Jeigu pomidorai visai nesultingi ir puode trūksta skysčio (daržovių sultims užvirus, troškinama vištiena turi būti beveik apsemta) įpilkite šlakelį vandens.

Tinkamai ištroškintos čachochbilis neturi būti labai skystas, vištienos gabaliukai turėtų gulėti, o ne plaukioti daržovių padaže. Jeigu daržovės pasitaikė labai sultingos ir patiekalas labai skystas, nukelkite puodo dangtį, padidinkite ugnį ir vis pamaišydami dar 5-10 min. (ar tiek, kiek norisi pagal jūsų skonį) pavirkite, kad skystis truputį nugaruotų ir troškinys sutirštėtų.

Troškinimo pabaigoje įmaišykite pusę turimų smulkiai sukapotų prieskoninių žolelių, puodą uždenkite, nukelkite nuo ugnies, bent kelias minutes (o geriau ilgiau, 15-20 min.) palaukite ir tiekite. Kartais pačioje troškinimo pabaigoje, drauge su prieskoninėmis žolelėmis dedami ir švieži, smulkiai sukapoti česnakai.
 

Gruziniškas vištienos troškinys

Vištiena troškinama uždengtame puode and nedidelės ugnies. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

7. Patiekimas. Čachochbilis tiekiamas moliniuose, truputį gilesniuose dubenėliuose ar lėkštėse, apibarstytas šviežiomis, stambokai sukapotomis žolelėmis. Troškinys būtinai valgomas su šviesia, gruziniška duona, vadinama puri (rečiau - su lavašu). Dažnai nenaudojami jokie įrankiai, duona plėšoma rankomis ir jos gabaliuku semiamas mėsos padažas (būtent todėl paukštiena turi būti ištroškinta taip, kad lengvai, vos palietus atsiskirtų nuo kaulų).

Prie troškinio siūlomas vynas. Kartais ant atskiros lėkštės padedama šviežių, aitrių pipirų. Mėgstantys aštriau troškinį tiesiog „užsikanda“ aitriuoju pipiru, o gebantys iškart suvalgyti visą pipiriuką ir nė nesusiraukti tikrai pelnys ypatingą pagarbą.

Jeigu norite, galite šį troškinį patiekti ru ryžiais ar bet kuriomis, švelnaus, neryškaus skonio virtomis kruopomis, pavyzdžiui, miežiais, kviečiais, perlinėmis kruopomis, kuskusu, bolivine balanda ir pan. Puikiai tiks ir bulvių košė ar makaronai.



Gruziniškas vištienos čachochbilis - tradicinis receptas ir kelios jo variacijos

Siūlome paragauti vaišingosios Gruzijos skonio ir savo namuose ištroškinti puodą kvapnaus, sušildančio ir puikiai pasotinančio čachochbilio! Dalinamės autentišku (ar bent jau dažniausiai pasitaikančiu, nes kiekviena šeima gamina „vienintelį, tikrai autentišką“ čachochbilį) ir keliomis įdomesnėmis variacijomis.

Autentiškas gruziniškas vištienos čachochbilis

Jeigu norite paragauti autentiško čachochbilio, primygtinai siūlome naudoti daug gruziniškų prieskonių ir nepagailėti šviežių prieskoninių žolelių.
 

Gruziniškas vištienos troškinys čachochbili

Troškiniui naudojami paprasti ingredientai, o ypatingą skonį jam suteikia prieskoniai ir žolelės. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

10-15 sočių porcijų Jums reikės:
1 viščiuko, apie 2 kg svorio, galima keisti vištienos ketvirčiais);
~1 kg pomidorų (galima pakeisti konservuotais smulkintais pomidorais arba pomidorų tyre);
500-600 g svogūnų;
3-4 saldžiųjų paprikų (galima įdėti ir daugiau įvairių daržovių, tačiau bendras jų kiekis turėtų būti panašus į vištienos. Pavyzdžiui, jeigu įdėsite cukinijos, naudokite truputį mažiau pomidorų ir svogūnų);
5-6 skiltelių česnako;
~1 šaukšto pomidorų pastos (mažiau, jeigu pomidorai prinokę, ryškaus skonio. Daugiau, jeigu naudojate prastesnius arba konservuotus pomidorus, pomidorų tyrę);
3 šaukštelių chmeli-suneli prieskonių mišinio;
pagal skonį druskos, juodųjų pipirų, aitriųjų pipirų;
glėbelio prieskoninių žolelių (po 4-5 šakeles): bazilikų, peletrūno, krapų, kalendros (galima naudoti ir kitas žoleles);
kepimui šlakelio aliejaus;
jeigu pomidorai rūgštoki, papildomai reikės poros šaukštelių cukraus, kuris subalansuos rūgštumą.

Gaminimas:

  1. Viščiuką sukapokite gan stambiais gabalais. Juos apkepinkite puode su aliejumi (jeigu viščiukas riebus, aliejaus gali ir nereikėti) 5-10 min. iki kol šiek tiek apskrus. Jeigu neturite didelio puodo, apkepinkite keptuvėje dalimis ir sudėkite į puodą.
  2. Į puodą dėkite pusžiedžiais pjaustytus svogūnus ir maišydami viską pakepinkite dar 3-5 min. Jeigu netelpa į puodą ir nepatogu maišyti, svogūnus taip pat apkepinkite atskirai ir tuomet dėkite į puodą.
  3. Į puodą dėkite karštu vandeniu nuplikytus ir nuluptus pomidorus, supjaustytus kubeliais.
  4. Į puodą dėkite kubeliais ar juostelėmis pjaustytas paprikas ir kitokias daržoves (jeigu naudojate);
  5. Sudėkite pomidorų pastą, smulkiai sukapotą česnaką (jį galima dėti pačioje pabaigoje, jeigu norite, kad česnako skonis būtų intensyvesnis), visus prieskonius, išskyrus šviežias prieskonines žoleles.
  6. Uždengę troškinkite ant nedidelės ugnies iki kol išsiskirs daržovių sultys ir užvirs. Po užvirimo troškinkite apie 30 min. Jeigu vištiena kietoka arba gabalai labai dideli, troškinkite ilgiau, iki kol mėsa bus minkšta.
  7. Pagal skonį pasūdykite. Jeigu per rūgštu, skonį subalansuokite įberdami porą šaukštelių cukraus. Išmaišykite.
  8. Prieskonines žoleles sukapokite. Pusę jų įmaišykite į troškinį, uždengtą troškinį nukelkite nuo ugnies ir kelioms minutėms palikite (geriau palaikykite 15-20 min.)
  9. Troškinį tiekite apibarstę likusiomis sukapotomis prieskoninėmis žolelėmis su gruziniška ar kita šviesia duona.



Gruziniškas vištienos čachochbilis su slyvomis

Čachochbilio skonis bus dar ypatingesnis ir įdomesnis, jeigu jį pagardinsite mėlynosiomis arba raudonosiomis slyvomis.
 

Vištienos troškinys su slyvomis

Slyvos vištienos troškiniui suteiks ypatingo skonio ir aromato. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

10-15 sočių porcijų Jums reikės:
1 viščiuko (~1,8-2 kg svorio);
1 kg pomidorų (galima pakeisti konservuotais smulkintais pomidorais arba pomidorų tyre);
500 g svogūnų;
200-300 mėlynųjų arba raudonųjų slyvų;
5-6 skiltelių česnako;
100 ml baltojo sauso vyno;
3 šaukštelių chmeli-suneli prieskonių mišinio;
pagal skonį druskos, juodųjų pipirų, aitriųjų pipirų;
glėbelio prieskoninių žolelių (po 4-5 šakeles): bazilikų, peletrūno, krapų, kalendros (galima naudoti ir kitas žoleles);
kepimui šlakelio aliejaus;
jeigu pomidorai rūgštoki, papildomai reikės poros šaukštelių cukraus, kuris subalansuos rūgštumą.

Gaminimas:

  1. Viščiuką supjaustykite gan stambiais gabalais. Juos apkepinkite puode su aliejumi (jeigu viščiukas riebus, aliejaus gali ir nereikėti) 5-10 min. iki kol šiek tiek apskrus. Jeigu neturite didelio puodo, apkepinkite keptuvėje dalimis ir sudėkite į puodą.
  2. Į puodą dėkite pusžiedžiais pjaustytus svogūnus ir maišydami viską pakepinkite dar 3-5 min. Jeigu netelpa į puodą ir nepatogu maišyti, svogūnus taip pat apkepinkite atskirai ir tuomet dėkite į puodą.
  3. Supilkite vyną, kelias minutes pakaitinkite, kad nugaruotų alkoholis.
  4. Į puodą dėkite karštu vandeniu nuplikytus ir nuluptus pomidorus, supjaustytus kubeliais.
  5. Slyvas dėkite į atskirą puodą su verdančiu vandeniu ir pavirkite iki kol suminkštės (apie 3-5 min., tačiau virimo laikas priklauso nuo to, kiek prinokusios slyvos). Slyvas pertrinkite per sietelį ir tyrę dėkite į troškinį.
  6. Sudėkite smulkiai sukapotą česnaką (jį galima dėti pačioje pabaigoje, jeigu norite, kad česnako skonis būtų intensyvesnis), visus prieskonius, išskyrus šviežias prieskonines žoleles.
  7. Uždengę troškinkite ant nedidelės ugnies iki kol išsiskirs daržovių sultys ir užvirs. Po užvirimo troškinkite apie 30 min. Jeigu vištiena kietoka, troškinkite ilgiau, iki kol mėsa bus minkšta.
  8. Pagal skonį pasūdykite. Jeigu per rūgštu, skonį subalansuokite įberdami porą šaukštelių cukraus. Išmaišykite.
  9. Prieskonines žoleles sukapokite. Pusę jų įmaišykite į troškinį, uždengtą troškinį nukelkite nuo ugnies ir kelioms minutėms palikite (geriau palaikykite 15-20 min.)
  10. Troškinį tiekite apibarstę likusiomis sukapotomis prieskoninėmis žolelėmis su gruziniška ar kita šviesia duona.



Gruziniškas vištienos čachochbilis su granatų sultimis ir vynu

Granatų sultys ir vynas paryškina čachochbilio skonį ir spalvą bei dar labiau suminkština mėsą. Jeigu nerandate pirkti šviežių, sultingų granatų, galite naudoti pirktines sultis (jų reikės tik šlakelio, 50-60 ml), tačiau jos saldokos, todėl tuomet rinkitės daugiau rūgštumo turinčius konservuotus pomidorus.
 

Vištienos troškinys su granatų sultimis ir vynu

Paprastas čachochbilis, žinoma, skanus, o granatų sultys ir vynas jam suteikia dar ryškesnį skonį ir aromatą. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

10-15 sočių porcijų Jums reikės:
1 viščiuko (~1,8-2 kg svorio);
500 g svogūnų;
400 g konservuotų, smulkintų pomidorų arba 500-600 g šviežių, sultingų, gerai prinokusių pomidorų;
2 saldžiųjų paprikų;
1 prinokusio granato arba šlakelio granatų sulčių;
1 citrinos;
200 ml raudono pusiau saldaus vyno;
5-6 skiltelių česnako;
2 šaukštelių chmeli-suneli prieskonių mišinio;
pagal skonį druskos, juodųjų pipirų, aitriųjų pipirų;
glėbelio prieskoninių žolelių (po 4-5 šakeles): bazilikų, peletrūno, krapų, kalendros (galima naudoti ir kitas žoleles);
kepimui šlakelio aliejaus.

Gaminimas:

  1. Viščiuką supjaustykite gan stambiais gabalais. Juos apkepinkite puode su aliejumi (jeigu viščiukas riebus, aliejaus gali ir nereikėti) 5-10 min. iki kol šiek tiek apskrus. Jeigu neturite didelio puodo, apkepinkite keptuvėje dalimis ir sudėkite į puodą.
  2. Į puodą dėkite pusžiedžiais pjaustytus svogūnus ir maišydami viską pakepinkite dar 3-5 min. Jeigu netelpa į puodą ir nepatogu maišyti, svogūnus taip pat apkepinkite atskirai ir tuomet dėkite į puodą.
  3. Iš granato trindami per sietelį išspauskite sultis, sumaišykite su iš citrinos išspaustomis sultimis bei vynu. Mišinį supilkite į puodą ir kelias minutes pakaitinkite, kad nugaruotų alkoholis.
  4. Į puodą dėkite pomidorus (jeigu naudojate šviežius, juos nuplikykite karštu vandeniu ir nulupkite, supjaustykite kubeliais) ir kubeliais ar juostelėmis pjaustytas paprikas.
  5. Sudėkite smulkiai sukapotą česnaką (jį galima dėti pačioje pabaigoje, jeigu norite, kad česnako skonis būtų intensyvesnis), visus prieskonius, išskyrus šviežias prieskonines žoleles.
  6. Uždengę troškinkite ant nedidelės ugnies iki kol išsiskirs daržovių sultys ir užvirs. Po užvirimo troškinkite apie 30 min. Jeigu vištiena kietoka, troškinkite ilgiau, iki kol mėsa bus minkšta.
  7. Pagal skonį pasūdykite.
  8. Prieskonines žoleles sukapokite. Pusę jų įmaišykite į troškinį, uždengtą troškinį nukelkite nuo ugnies ir bent kelioms minutėms palikite (geriau palaikykite 15-20 min.)
  9. Troškinį tiekite apibarstę likusiomis sukapotomis prieskoninėmis žolelėmis su gruziniška ar kita šviesia duona. Galite apibarstyti šviežiomis granatų sėklomis.
LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital