Kaip pagaminti burnoje tirpstantį mėsos guliašą? Pasakojame žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-11-18
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 12)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 12)
Guliašas
@ Shutterstock

Guliašas yra nepamainomas patiekalas šaltą rudens ar žiemos dieną. Kviečiame išmokti gaminti ryškaus skonio ir burnoje tirpstantį guliašą, dalinamės naudingais patarimais ir siūlome išbandyti tradicinius guliašo receptus bei įvairias šio patiekalo variacijas.



Guliašas - Vengrijos piemenų mėgstamiausias

Guliašas plačiai paplitęs visoje Vidurio ir Rytų Europoje, tačiau jo gimtinė yra Vengrija. Šioje šalyje guliašas ruošiamas ir valgomas nuo IX a. Puikiai pasotinantį ir sušildantį patiekalą valgydavo piemenys, būtent jų garbei ir buvo pavadintas guliašas (vengriškai gulyás yra piemuo).

Žinoma, anuomet guliašas buvo visai kitoks - jis buvo gaminamas virš laužo, dideliame puode troškinant iš anksto pagamintą, prieskoniais pagardintą, išdžiovintą ir į avių skrandžius sudėtą mėsą. Paprikomis guliašą pradėta gardinti tik XVI a., kuomet jos pasiekė Europą.

Šiandien vengriško guliašo galite paragauti kiekviename Vengrijos restorane, tačiau jo nesunku pasigaminti ir namuose. Tinkamai paruoštas guliašas turėtų būti ryškiai raudonos spalvos, kvapnus, saikingai aštrus, savo konsistencija primenantis kiek skystesnį troškinį (arba tirštą sriubą).
 

Tradicinis vengriškas guliašas

Tradicinis vengriškas guliašas - tirštas, kvapnus ir sotus. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Gaminame skaniausią guliašą žingsnis po žingsnio

Tai labai senas ir ypač populiarus patiekalas, tad kiekviename restorane ar namuose gamintas guliašas truputį skiriasi. Guliašui gali būti naudojama įvairi mėsa, būtinai dedama paprikų ir jų miltelių, daugiau įvairių daržovių ir prieskonių.

1. Mėsa. Vengrijoje guliašui dažniausiai naudojama jautiena, tačiau populiari ir veršiena, kiauliena bei aviena. Guliašui, kaip ir kiekvienam panašiam troškiniui, rekomenduojama rinktis kietesnę, truputį riebalų ir raumeninių skaidulų turinčią mėsą: puikiai tiks kulninė, karka, mentė, krūtininė, sprandinė...

Tiek Vengrijoje, tiek ir kitose šalyse, guliašui gali būti naudojama kelių rūšių mėsa. Pavyzdžiui, prie liesesnės jautienos įdedama šiek tiek riebios kiaulienos šoninės ar karkų.

Kartais guliašui naudojamos lengvai parūkytos, stambiai pjaustytos kiaulienos ar jautienos dešrelės. Kitose šalyse populiarūs greičiau ištroškinami guliašai su vištiena ar kitų paukščių mėsa, nors Vengrijoje paukštiena dažniausiai nenaudojama.

2. Daržovės. Šiuolaikinis guliašas neatsiejamas nuo saldžiųjų paprikų. Vengrijoje dažniausiai naudojamos pailgos, žalsvos spalvos paprikos, tačiau puikiai tiks ir mūsų parduotuvėse dažnesnės raudonos, žalios, oranžinės ar geltonos paprikos.

Paprikos tradiciniam vengriškam guliašui būtinos, o kitos daržovės naudojamos pagal skonį. Į guliašą dažniausiai dedama bulvių ir svogūnų, gali būti pridėta morkų, pastarnokų, salierų. Gaminamos guliašo variacijos be bulvių, bet su raugintais kopūstais arba su pupelėmis.

Kitose šalyse į guliašą dažnai įdedama pomidorų ar pomidorų pastos, nors vengrai įprastai šių daržovių guliašui nenaudoja, o raudoną spalvą patiekalui suteikia jį gausiai pagardindami paprikų milteliais.

Žinoma, galite drąsiai naudoti bet kokias jums patinkančias ir turimas daržoves - juk guliašas, kaip ir bet kuris iš neturtingų žmonių virtuvės kilęs troškinys, yra puikus būdas sunaudoti įvairius likučius. Į puodą dėkite cukinijų, baklažanų, moliūgų, kopūstų...

3. Makaronai. Į vengrišką guliašą pačioje gaminimo pabaigoje dažnai pridedama smulkių, apvalių, kiaušinių makaronų csipetke. Jų pavadinimas kilo iš žodžio csípni, reiškiančio atgnybti - šie makaronai gaminami iš tešlos kamuolio atgnybiant nedidelius tešlos gabaliukus, kurie vėliau verdami garnyrui arba dedami į sriubas, troškinius, guliašus.

Vietoje csipetke gali būti naudojami smulkūs vermišeliai.

4. Prieskoniai ir pagardai. Guliašas būtinai gardinamas saldžiosios paprikos milteliais, suteikiančiais patiekalui ne tik ryškesnį skonį, malonų aromatą, bet ir gražią, raudoną spalvą. Jeigu norite, kad guliašas turėtų „dūmo skonio“, primintų ant laužo gamintus patiekalus, galite naudoti maltą rūkytą saldžiąją papriką (šio prieskonio galima rasti didžiuosiuose prekybos centruose arba specializuotose prieskonių parduotuvėlėse).

Be saldžiosios paprikos miltelių įprastai naudojami česnakai, kmynai, lauro lapeliai, čiobreliai, guliašas paaštrinamas šviežiu arba džiovintu čili pipiru. Žinoma, neapsieinama ir be druskos bei juodųjų pipirų.

Siekiant paryškinti guliašo skonį ir jį subalansuoti (ypač jeigu buvo naudojama riebesnė mėsa) pačioje troškinimo pabaigoje galima įpilti šlakelį sauso raudono vyno, truputį vyno acto arba citrinų sulčių.
 

Guliašo ingredientai

Pagrindiniai tradicinio guliašo ingredientai: mėsa, svogūnai, paprikos, truputis kitų daržovių, saldžiųjų paprikų milteliai ir kiti prieskoniai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5. Gaminimas. Guliašo gaminimas yra toks pats, kaip ir bet kurio kito troškinio, tačiau, norint, kad jis tirptų burnoje, mėsą, visų pirma, reikia atskirai, ilgokai patroškinti. Tik tuomet į guliašą yra pridedamos įvairios daržovės ir viskas dar troškinama iki kol suminkštėja daržovės.

Mėsos ir svogūnų apkepimas. Guliašą patogiausia ruošti dideliame puode, kuriame galima kepti. Jame reikėtų įkaitinti aliejų arba išlydyti taukus, kelias minutes apkepinti kubeliais ar pusžiedžiais pjaustytus svogūnus. Tuomet prie svogūnų reikia įdėti kąsnio dydžio gabaliukais supjaustytą mėsą ir viską dar kelias minutes apkepinti. Apkepintų svogūnų ir mėsos skonis išryškėja, tad ir troškinys bus malonesnio, stipresnio skonio.

Jeigu neturite didelio, kokybiško puodo, svogūnus ir mėsą galite apkepinti keptuvėje ir tuomet sudėti į puodą.

Mėsos troškinimas. Mėsai apkepus, ją reikia pagardinti saldžiosiomis paprikomis. Jų reikėtų naudoti daug, 1-2 šaukštus, kad visa mėsa ir svogūnai tolygiai jomis pasidengtų, būtų ryškiai raudonos spalvos.

Tuomet reikėtų sudėti visus kitus prieskonius, išmaišyti ir mėsą bei svogūnus užpilti vandeniu taip, kad būtų apsemta per du pirštus.

Vandeniui užvirus, ugnį reikėtų sumažinti ir mėsą troškinti atidengtame puode iki kol suminkštės. Kietoką jautieną ar avieną reikėtų troškinti bent 1-1,5 val. Jeigu mėsa labai kieta, pavyzdžiui, naudojama jautienos kulninė arba jeigu mėsa prastesnės kokybės, seno gyvulio reikėtų troškinti dar ilgiau 2-2,5 val.

Jeigu vietoje jautienos naudojama kita mėsa, troškinti reikia trumpiau. Pavyzdžiui, vištiena suminkštės po 15-20 min., kiaulieną ar veršieną reikėtų troškinti 40 min. ar 1 val.

Daržovių pridėjimas ir troškinimas. Mėsai suminkštėjus į guliašą reikėtų dėti daržoves, supjaustytas kubeliais. Daržoves reikėtų pjaustyti pagal jų kietumą, troškinimo laiką, t.y. kietas morkas reikia pjaustyti smulkiau, paprikas - vidutinio dydžio gabaliukais, o greičiau išverdančias bulves - stambiai.

Kadangi prieš tai mėsa buvo troškinama ilgokai ir didelė vandens dalis nugaravo, į troškinį reikia įpilti daugiau vandens, kad daržovės būtų vos apsemtos. Ruošiamą guliašą reikėtų vėl užvirinti, sumažinti ugnį ir tuomet vėl troškinti atidengtame puode iki kol daržovės bus minkštos, apie 20-30 min.

Pačioje troškinimo pabaigoje, jeigu norite suintensyvinti spalvą, galima įdėti truputį pomidorų pastos, įpilti sauso raudono vyno, truputį vyno acto arba citrinų sulčių.

Bebaigiant gaminti reikėtų paragauti, ar netrūksta druskos, pipirų ir pagal skonį pagardinti troškinį.

Makaronų pridėjimas. Į jau paruoštą guliašą įdedama naminių makaronų csipetke arba smulkių vermišelių, išmaišoma ir dar 3-5 min. paverdama iki kol makaronai išvirs.
 

Guliašas su naminiais makaronais

Makaronai csipetke gali būti ne dedami į bendrą puodą, o išverdami atskirai ir tiekiami kaip garnyras. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6. Patiekimas. Paruoštą guliašą rekomenduojama uždengti dangčiu, nukelti nuo ugnies ir palikti 10-15 min. pastovėti, kas pasiskirstytų skoniai.

Vengriškas guliašas yra sotus patiekalas, kuriame yra ir mėsos, ir daržovių, ir makaronų, tad papildomas garnyras tikrai nėra būtinas. Vengrijoje guliašas įprastai tiekiamas su šaukštu grietinės ir keliomis riekėmis duonos, skirtomis išdažyti troškinio likučius.

Naminiai makaronai csipetke gali būti įdedami ne troškinimo pabaigoje, o išverdami atskirai ir guliašas užpilamas ant jų.

Čekijoje guliašas įprastai tiekiamas užpylus ant knedlíky riekių. Knedlíky yra batoną primenantis gaminys, tačiau suformuotas jis ne kepamas orkaitėje ar krosnyje, o verdamas arba garinamas vandenyje.

Jeigu gaminate guliašą be makaronų ir be bulvių, galite jį patiekti su su virtomis bulvėmis ar bulvių koše, makaronais, ryžiais ar patinkančių virtų kruopų garnyru.

7. Likučių laikymas ir šaldymas. Guliašas, kaip ir kiti troškiniai, yra puikus patiekalas, jeigu neturite daug laiko. Išvirkite didesnį puodą ir jį šaldytuve laikykite iki 5 dienų. Kitą dieną pašildytas guliašas yra dar geresnio skonio, dar labiau tirpstantis burnoje!

Guliašą taip pat galite užšaldyti sudėję į šaldymo indelius ar maišelius. Šaldytą guliašą reikėtų suvartoti per 3-4 mėnesius. Guliašą atšildykite nakčiai iš šaldymo kameros perdėję į šaldytuvą, o tuomet pašildykite puode. Šildydami būtinai maišykite. Atšildytas guliašas gali būti kiek per tirštas, todėl šildydami įpilkite šlakelį vandens.



Guliašo receptai - tradiciniai ir jų variacijos

Paruošti labai skanų ir burnoje tirpstantį guliašą tikrai nėra sudėtinga, tad siūlome eksperimentuoti arba išbandyti mūsų mėgstamus receptus. Juos galite keisti pagal savo skonį, naudoti daugiau įvairių daržovių, prieskonių, tačiau būtina laikytis vienos taisyklės - guliašą ilgai troškinti ant nedidelės ugnies.

Tradicinis vengriškas guliašas su naminiais kiaušinių makaronais

Jeigu norite paragauti skaniausio vengriško guliašo, siūlome rinktis šį receptą ir būtinai pasigaminti naminių makaronų csipetke.
 

Vengriškas guliašas

Tradicinis vengriškias guliašas troškinimo pabaigoje papildomas naminiais makaronais csipetke. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4-5 sočioms porcijoms Jums reikės:
600 g riebesnės jautienos;
2 šaukštų aliejaus arba taukų;
2 svogūnų;
2 skiltelių česnakų;
3 saldžiųjų paprikų;
2 morkų;
1 pastarnoko (galima naudoti papildomą morką);
3-4 bulvių;
1-2 šaukštų saldžiosios paprikos miltelių (kiekis priklauso nuo kokybės);
1 čili pipiro arba čili pipirų miltelių pagal skonį;
1 šaukštelio kmynų;
1 lauro lapo;
1-2 šaukštelių pomidorų pastos (spalvai suintensyvinti, nebūtina);
pagal skonį druskos, pipirų;
vandens.

Makaronams csipetke:
1 kiaušinio;
saujos miltų (tikslus kiekis priklauso nuo miltų kokybės, kiaušinio dydžio);
1 šaukšto vandens;
žiupsnelio druskos.

Gaminimas:

  1. Dideliame puode įkaitinkite aliejų arba taukus. Sudėkite kubeliais ar pusžiedžiais pjaustytus svogūnus ir maišydami kelias minutes apkepinkite, kad suminkštėtų.
  2. Sudėkite kąsnio dydžio kubeliais pjaustytą mėsą ir maišydami dar kelias minutes pakepinkite.
  3. Jeigu neturite kokybiško ir pakankamai didelio puodo, kuriame būtų patogu kepti, svogūnus ir mėsą galite apkepinti keptuvėje, o tuomet sudėti į puodą.
  4. Suberkite saldžiosios paprikos miltelius ir gerai išmaišykite, kad mėsa ir svogūnai jais tolygiai pasidengtų.
  5. Sudėkite likusius prieskonius: druską, pipirus, kmynus, smulkiai supjaustytą ar spaustuku perspaustą česnaką, smulkiai supjaustytą čil pipirą ar čili pipiro miltelius, lauro lapą, išmaišykite.
  6. Užpilkite vandeniu, kad viskas būtų apsemta per porą pirštų.
  7. Užvirinkite ir ant mažos ugnies, atidengtame puode troškinkite 1-1,5 val. arba ilgiau, jeigu mėsa kietesnė.
  8. Jeigu nuspręsite jautieną pakeisti vištiena, pakaks patroškinti 15-20 min., kiauliena ar veršiena suminkštės po 40 min. ar 1 val.
  9. Mėsai suminkštėjus, sudėkite kubeliais pjaustytas daržoves. Jas supjaustykite pagal tvirtumą, virimo laiką, t.y. morkas ir pastarnoką supjaustykite plonais žiedeliais arba nedideliais kubeliais, paprikas stambesniais kubeliais, o bulves dar stambiau.
  10. Mėsai besitroškinant didelė vandens dalis nugaravo, todėl įpilkite dar vandens, kad viskas būtų vos apsemta.
  11. Užvirinkite, ugnį vėl sumažinkite ir troškinkite iki kol visos daržovės bus minkštos, apie 20-30 min.
  12. Pačioje gaminimo pabaigoje įdėkite pomidorų pastą (jeigu naudojate), papildomai pagal skonį pagardinkite druska, pipirais.
  13. Paruoškite makaronus. Kiaušinį išplakite su druska ir šaukštu vandens, po truputį berkite miltus iki kol susiminkys minkšta tešla (gali būti kiek lipnoka).
  14. Nuo tešlos gumuliuko miltuotomis rankomis nugnybkite nedidelius (vyšnios dydžio ar mažesnius) tešlos gabaliukus, juos sudėkite į verdantį guliašą ir viską dar 3-5 min. pavirkite, kad išvirtų makaronai ir guliašas dar truputį sutirštėtų.
  15. Paruoštą guliašą nukelkite nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir palikite 10-15 min. pastovėti, o tuomet tiekite.
  16. Šis guliašas tikrai sotus, tad papildomo garnyro nereikės, bet valgytojams galite pasiūlyti grietinės ir riekę šviesios duonos likučiams iš lėkštės išdažyti. Tiekdami galite apibarstyti žolelėmis, ypač tiktų kalendra arba petražolės.

 

Mėsos guliašas su raugintais kopūstais

Vengrijoje tradiciškai gaminamas skanus, sotus ir šaltajam sezonui idealiai tinkantis guliašas su raugintais kopūstais. Kadangi šis guliašas gaminamas be bulvių ir makaronų, prie jo reikėtų patiekti patinkantį garnyrą.
 

Guliašas su raugintais kopūstais

Mėsos guliašas su raugintais kopūstais puikiai tiks vėsią rudens ar žiemos dieną. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4-5 sočioms porcijoms Jums reikės:
500 g kiaulienos arba jautienos;
100-150 g parūkytų kiaulienos dešrelių (galima pakeisti parūkyta šonine);
2 šaukštų aliejaus arba taukų;
1 svogūno;
2 skiltelių česnako;
1 saldžiosios paprikos;
1 didelio pomidoro;
150-200 g raugintų kopūstų;
1-2 šaukštų saldžiosios paprikos miltelių (kiekis priklauso nuo kokybės);
0,5 šaukštelio kmynų;
1 lauro lapo;
0,5-1 šaukštelio pomidorų pastos (spalvai suintensyvinti, nebūtina);
pagal skonį druskos, pipirų;
vandens.

Gaminimas:

  1. Dideliame puode įkaitinkite aliejų arba taukus. Sudėkite kubeliais ar pusžiedžiais pjaustytus svogūnus ir maišydami kelias minutes apkepinkite, kad suminkštėtų.
  2. Sudėkite kąsnio dydžio kubeliais pjaustytą mėsą ir maišydami dar kelias minutes pakepinkite.
  3. Sudėkite stambiai pjaustytas dešreles ir maišydami kelias minute pakepinkite.
  4. Jeigu neturite kokybiško ir pakankamai didelio puodo, kuriame būtų patogu kepti, svogūnus, mėsą ir dešreles galite apkepinti keptuvėje, o tuomet sudėti į puodą.
  5. Jeigu naudojate parūkytą šoninę, tai ją kepinkite puode pačioje pradžioje, kartu su kubeliais ar pusžiedžiais pjaustytu svogūnu (tuomet papildomų riebalų nereikės, nes jie ištekės iš šoninės). Tuomet sudėkite kubeliais pjaustytą mėsą.
  6. Suberkite saldžiosios paprikos miltelius ir gerai išmaišykite, kad mėsa ir svogūnai jais tolygiai pasidengtų.
  7. Sudėkite likusius prieskonius: druską, pipirus, kmynus, smulkiai supjaustytą ar spaustuku perspaustą česnaką, lauro lapą, išmaišykite.
  8. Užpilkite vandeniu, kad viskas būtų apsemta per porą pirštų. Užvirinkite ir troškinkite atidengtame puode ant labai mažos ugnies iki kol mėsa suminkštės. Jeigu naudojate jautieną, reikės troškinti 1-1,5 val., jeigu kiaulieną, pakaks 40 min. ar 1 val.
  9. Sudėkite pjaustytą saldžiąją papriką, kubeliais pjaustytą pomidorą, įpilkite dar šlakelį vandens, kad viskas būtų apsemta. Užvirinkite, ugnį sumažinkite ir patroškinkite iki kol suminkštės paprika, apie 20 min.
  10. Pačioje gaminimo pabaigoje įdėkite pomidorų pastą (jeigu naudojate), raugintus kopūstus, papildomai pagal skonį pagardinkite druska, pipirais.
  11. Viską išmaišykite ir dar kelias minutes pavirkite, kad kopūstai sušiltų.
  12. Paruoštą guliašą nukelkite nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir palikite 10-15 min. pastovėti, o tuomet tiekite.
  13. Šį guliašą tinka patiekti su keliomis riekėmis šviesios duonos, virtomis bulvėmis ar bulvių koše.

 

Guliašas su rūkyta mėsa ir pupelėmis

Vengrijoje gaminama daug guliašo variacijų, o viena jų yra guliašas su pupelėmis. Siūlome šiam guliašui rinktis dar ryškesnį skonį suteiksiančią rūkytą mėsą, tačiau galite naudoti ir nerūkytą, šviežią kiaulieną.
 

Guliašas su pupelėmis

Vengrijoje populiarus sriubą primenantis guliašas su pupelėmis. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4-5 sočioms porcijoms Jums reikės:
500 g rūkytos kiaulienos (labai skanu su mėsingais rūkytais šonkauliais, bet tiks ir kiti rūkyti gaminiai, skanu ir su paprasčiausiomis parūkytomis dešrelėmis);
400 g pupelių (nevirtų);
1 šaukšto aliejaus arba taukų;
1 svogūno;
2-3 skiltelių česnako;
3 morkų;
4-5 bulvių;
1-2 šaukštelių saldžiosios paprikos miltelių (kiekis priklauso nuo kokybės);
1 šaukštelio kmynų;
1 lauro lapo;
pagal skonį druskos, pipirų;
vandens.

Gaminimas:

  1. Pupeles nakčiai užmerkite šaltame vandenyje. Kitą dieną pupeles sudėkite į puodą, užpilkite švariu vandeniu, pasūdykite ir virkite apie 30 min. Pupelės dar nebus visiškai išvirusios, bet jos suminkštės guliaše.
  2. Kitame puode įkaitinkite aliejų arba taukus, apkepinkite kubeliais arba pusžiedžiais pjaustytą svogūną. Sudėkite mėsą ir viską kiek pašildykite.
  3. Suberkite saldžiosios paprikos miltelius ir gerai išmaišykite, kad mėsa ir svogūnai jais tolygiai pasidengtų.
  4. Sudėkite likusius prieskonius: druską, pipirus, kmynus, smulkiai supjaustytą ar spaustuku perspaustą česnaką, lauro lapą, išmaišykite.
  5. Užpilkite vandeniu, kad viskas būtų apsemta per porą pirštų. Užvirinkite ir troškinkite iki kol mėsa suminkštės, apie 20-30 min. Jeigu naudojate šviežią mėsą, troškinkite dvigubai ilgiau.
  6. Mėsai suminkštėjus, sudėkite apvirtas pupeles ir pjaustytas daržoves. Morkas supjaustykite smulkiau nei bulves. Įpilkite dar vandens, kad viskas būtų apsemta, užvirinkite ir virkite iki kol viskas suminkštės, apie 30 min.
  7. Paragaukite, jeigu reikia papildomai pagardinkite druska, pipirais.
  8. Paruoštą guliašą nukelkite nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir palikite 10-15 min. pastovėti, o tuomet tiekite.
  9. Šis guliašas yra gan skystas, primena sriubą, tad jį tiekite su duona. Tinka apibarstyti smulkintais žalumynais, galima įdėti grietinės.

 

Kiaulienos guliašas lyg valgykloje

Jeigu ieškote ne vengriškos autentikos, o nostalgiško skonio, siūlome išbandyti šį receptą. Guliašas tikrai primins pietus valgykloje, kurioje skonis nekinta jau kelis dešimtmečius.
 

Senoviškas guliašas

Skanus ir lengvai paruošiamas bei pigus guliašas primins pietus valgykloje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4-5 sočioms porcijoms Jums reikės:
600-700 g kiaulienos;
1-2 šaukštų majonezo;
1-2 šaukštų aliejaus;
2 svogūnų;
2 morkų;
4 šaukštų pomidorų padažo;
4 šaukštų grietinės;
2 šaukštų neaštrių garstyčių;
2 šaukštų miltų;
1-2 šaukštelių saldžiosios paprikos miltelių (kiekis priklauso nuo kokybės);
pagal skonį druskos, pipirų, galima įdėti truputį čili pipirų;
vandens.

Gaminimas:

  1. Kiaulieną supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su majonezu. Palikite pasimarinuoti porą valandų.
  2. Pasimarinavusią kiaulieną kelias minutes apkepkite keptuvėje su aliejumi, dėkite į troškinimo puodą.
  3. Toje pačioje keptuvėje apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir sutarkuotas morkas. Dėkite į puodą.
  4. Užpilkite vandeniu, kad mėsa ir daržovės būtų apsemtos per 3-4 pirštus. Pagardinkite druska, pipirais, galima įdėti čili pipirų.
  5. Troškinkite iki kol mėsa suminkštės, o daržovės suvirs į padažą, apie 30-40 min.
  6. Mėsai išsitroškinus, iš puodo puodeliu pasemkite sultinio, jį išplakite su miltais, įmaišykite grietinę, pomidorų padažą, garstyčias ir gautą padažą supilkite į puodą.
  7. Viską išmaišykite ir dar kelias minutes pakaitinkite, kad viskas sušiltų ir troškinys sutirštėtų.
  8. Paruoštą guliašą nukelkite nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir palikite 10-15 min. pastovėti, o tuomet tiekite.
  9. Guliašą labai tinka patiekti su bulvių koše, ryžiais ar kitu garnyru. Labai skanu su raugintais ar marinuotais agurkais.

 

Greitasis vištienos guliašas

Autentiškas jautienos guliašas, žinoma, labai skanus, bet jo gaminimas užtrunka - jautieną reikia ilgokai troškinti, kad ji būtų minkšta. Jeigu neturite tiek laiko, rinkitės vištieną ir puikiu guliašu mėgaukitės gerokai greičiau.
 

Vištienos guliašas

Vištienos guliašas yra tikrai skanus, o paruošiamas gerokai greičiau. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4-5 sočioms porcijoms Jums reikės:
600 g vištienos blauzdelių mėsos;
1 svogūno;
2 skiltelių česnako;
1-2 salierų stiebų;
1 saldžiosios paprikos;
1 morkos;
1 nedidelės skardinės (400 g) konservuotų smulkintų pomidorų;
300 ml stiklinės vištienos sultinio;
1 šaukšto miltų;
1 šaukštelio kmynų;
1-2 šaukštų saldžiosios paprikos miltelių (kiekis priklauso nuo kokybės);
pagal skonį druskos, pipirų;
aliejaus kepimui.

Gaminimas:

  1. Vištieną supjaustykite kąsnio dydžio gabaliukais, juos apvoliokite su druska ir pipirais sumaišytuose miltuose. Apkepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi ir sudėkite į puodą.
  2. Toje pačioje keptuvėje apkepinkite smulkiai pjaustytą svogūną, salierų stiebus, nedideliais kubeliais pjaustytą ar tarkuotą morką. Kepimo pabaigoje sudėkite kubeliais pjaustytą papriką, dar porą minučių pakepkite. Apkeptas daržoves sudėkite į puodą.
  3. Į puodą pilkite sultinį, konservuotus pomidorus (jeigu jie rūgštoki, skonį subalansuokite cukrumi). Pagardinkite prieskoniais, smulkiai sukapotu ar spaustuku perspaustu česnaku.
  4. Užvirinkite ir sumažinę ugnį atidengtame puode virkite 30-40 min. iki kol vištiena bus minkštutėlė, o troškinys truputį sutirštės.
  5. Po troškinimo labai tinka įmaišyti šviežių, smulkiai sukapotų kalendrų ar petražolių, uždengti ir nukėlus nuo ugnies palikti pastovėti 10 min.
  6. Vištienos guliašą patiekite su ryžiais, makaronais ar kitu garnyru.
LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Darius
2022-02-12 20:23
Guliasas puikaus skonio gavosi, aciu ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital