Sočiomis sriubomis aplink pasaulį - 22 sušildantys receptai iš įvairių šalių

2019-10-09
Sočiomis sriubomis aplink pasaulį - 22 sušildantys receptai iš įvairių šalių
@ Shutterstock

Merkiant rudeniškam lietui ir pasirodant pirmosioms snaigėms norisi vis dažniau mėgautis namų šiluma... O kas gali būti jaukiau, nei dubenėlis garuojančios, sočios ir skanios sriubos! Tikriausiai būtent todėl sriubos mielai verdamos ir valgomos visame pasaulyje. Kviečiame tuo įsitikinti ir siūlome receptų kiekvienam skoniui.

Lietuviška šviežių kopūstų sriuba su rūkytais šonkauliukais

Lietuvos dvarų receptų knygose apie sriubas kalbama jau nuo XIV a., tačiau neabejojama, kad sriubas lietuviai valgė nuo senų senovės. Dvaruose buvo populiarūs skaidrūs sultiniai su žolelėmis, trupučiu ankštinių ar kruopų, o sunkiai dirbantys valstiečiai dažniausiai valgė kopūstienę arba barščius. Kopūstienės ir barščiai pagal sezoną buvo verdamos iš šviežių arba raugintų daržovių, į jas, ypač Aukštaitijoje, dėta įvairios rūkytos mėsos, lašinių.
 

Lietuviška kopūstų sriuba

Kopūstienė Lietuvoje mėgstama jau šimtus metų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~3 L puodui Jums reikės:
Sultiniui:

  • ~800 g rūkytų kiaulienos šonkauliukų (galima naudoti kitokią, geriau riebesnę rūkytą mėsą);
  • 1 svogūno;
  • 1 morkos;
  • 4-5 skiltelių česnako;
  • kietų krapų ar kitų žolelių kotelių;
  • kelių kvapiųjų ir juodųjų pipirų grūdelių.


Kopūstienei:

  • paruošto sultinio;
  • sultinyje nuvirtų šonkauliukų;
  • 0,5 mažo baltagūžio kopūsto;
  • 3-4 bulvių;
  • 2 morkų;
  • 1 svogūno;
  • 1 mažo pundelio krapų;
  • pagal skonį druskos ir pipirų.


Gaminimas:

  1. Kiaulienos šonkauliukus užpilkite vandeniu, kad būtų apsemti. Užvirkite, kelias minutes pavirkite ir nupilkite vandenį, šonkaulius ir puodą apiplaukite.
  2. Šonkaulius užpilkite maždaug 3 L vandens, vėl užvirkite. Sudėkite perpus ar į keturias dalis perpjautą svogūną (galima nelupti, tada sultinio spalva bus sodresnė), į kelias dalis perpjautą morką, česnako skilteles, žolelių kotelius, pipirų grūdelius.
  3. Viską vėl užvirkite, ugnį sumažinkite iki minimalios ir virkite sultinį 1-2 valandas (galima ir ilgiau) iki kol bus sodrus, o mėsa kris nuo kaulų.
  4. Sultinį perkoškite. Daržoves išmeskite, o šonkaulius pasilikite. Nuo jų nuimkite mėsą, supjaustykite.
  5. Mėsą, rieklėmis, šiaudeliais ar kubeliais pjaustytas morkas, stambokais kubeliais pjaustytas bulves, smulkiai pjaustytą svogūną (galima apkepinti aliejuje ar svieste, jeigu nepatinka žalio svogūno skonis ir kvapas) užpilkite sultiniu. Užvirkite ir pavirkite 5 min. ar kiek ilgiau (priklausomai nuo daržovių gabaliukų dydžio) iki kol daržovės pradės minkštėti.
  6. Galiausiai sudėkite šiaudeliais ar kubeliais pjaustytą kopūstą ir virkite iki kol jis suminkštės, virti reikėtų apie 10 min., bet tai taip pat priklauso nuo kopūsto gabaliukų dydžio.
  7. Išvirtą sriubą pagal skonį pagardinkite druska, pipirais, smulkiai sukapotais krapais, uždenkite dangčiu ir palikite nusistovėti 5-10 min., o tuomet tiekite.
  8. Skanu su grietine ir juoda duona.


Gruziniška jautienos sriuba charčio

Autentiška gruziniška charčio sriuba yra verdama iš jautienos, su ryžiais, smulkiai sukapotais ar sutrintais graikiniais riešutais ir rūgščiu kaukazietiškų slyvų padažu tkemali arba slyvų tyre. Charčio būtinai gausiai gardinama česnakais ir žolelėmis, todėl tai kvapni, truputį aštri, truputį rūgšti ir labai tiršta sriuba. Rūgštaus slyvų padažo galima nusipirkti didesniuose prekybos centruose ar specializuotose parduotuvėse, bet jeigu jo neturite, tiks ir pomidorų pasta - charčio bus mažiau autentiška, bet vis tiek tikrai gardi!
 

Charčio sriuba

Ši gruziniška sriuba mėgstama ir Lietuvoje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~3 L puodui Jums reikės:

  • 1 kg jautienos (geriau su kauliuku ir riebesnės, pavyzdžiui, krūtininės);
  • 1-2 galvučių česnako;
  • 2 morkų;
  • 2 svogūnų;
  • 100 g nevirtų ryžių;
  • 1 stiklinės graikinių riešutų;
  • 3 šaukštų su kaupu slyvų padažo tkemali arba apie 150-200 g kaukazietiškų slyvų (galima pakeisti 1-2 šaukštais pomidorų pastos);
  • 1 didesnio pundelio šviežių prieskoninių žolelių: krapų, petražolių, kalendros;
  • pagal skonį druskos, pipirų, chmeli suneli (vietoje chmeli suneli galima dėti atskiras šio mišinio sudėtines dalis: ciberžoles, kalendras, krapus, bazilikus, laurų lapus, ožrages, mairūnus, saldžiasias paprikas, čili pipirus arba tiesiog naudoti kitokius jums patinkančius prieskonius).


Gaminimas:

  1. Jautieną užpilkite nedideliu kiekiu vandens, užvirkite ir kelias minutes pavirkite. Vandenį nupilkite, mėsą ir puodą apiplaukite.
  2. Mėsą vėl užpilkite maždaug 3-3,5 L vandens, užvirkite ugnį sumažinkite ir virkite bent 2 valandas (pageidautina virti ilgiau), kad mėsa būtų labai minkšta, o sultinys sodrus. Virimo pradžioje vis nugraibykite putas, jeigu jos susidarys.
  3. Sultiniui išvirus iš jo išimkite mėsą, ją nuimkite nuo kaulų, supjaustykite maždaug kąsnio dydžio gabaliukais ir grąžinkite į sultinį.
  4. Į sultinį dėkite slyvų padažą tkemali arba nedideliais gabaliukais pjaustytas šviežias slyvas (be kauliukų) arba pomidorų pastą (truputį pomidorų pastos galite įdėti net jeigu naudojate tkemali, ji suteiks ryškesnę spalvą).
  5. Užvirkite ir pavirkite 5 min. Tuomet į sultinį dėkite stambesniais kubeliais pjaustytas morkas (beje, kai kurie gruzinai morkų į charčio nededa). Užvirkite ir virkite 10 min.
  6. Sudėkite plonais pusžiedžiais pjaustytus svogūnus, užvirkite, ugnį sumažinkite, uždenkite dangčiu ir virkite 20-30 min.
  7. Į sriubą suberkite ryžius. Virkite 10 min.
  8. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir labai labai smulkiai sukapokite arba sutrinkite grūstuvėje. Turi imti skirtis aliejus ir riešutų masė turėtų pasidaryti truputį lipni, lyg košė.
  9. Česnakus smulkiai sukapokite, sutarkuokite ar sugrūskite. Galima grūsti kartu su riešutais.
  10. Į sriubą dėkite riešutų ir česnakų košelę. Viską virkite dar 15 min.
  11. Ryžiai turi būti išvirę, net vos pervirę.
  12. Dabar į sriubą pagal savo skonį dėkite prieskonių, pasūdykite, paskaninkite pipirais ir porą minučių pavirkite.
  13. Galiausiai suberkite smulkiai sukapotas žoleles, pavirkite dar porą minučių.
  14. Sriubą nukelkite nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir palikite 5 min. pastovėti.


Armėniška avienos sriuba chašlama

Armėnijoje sriubos ir tiršti troškiniai yra kasdienis šeimos maistas, o štai šašlykai ar kita kepta mėsa dažniau valgoma per šventes arba siūloma svečiams. Įprastai riebios sriubos ir kiti sotūs patiekalai valgomi vėlai vakare, orui jau kiek atvėsus ir visiems susėdus prie bendro stalo. Bene pati populiariausia Armėnijoje ir geriausiai žinoma visame pasaulyje sriuba yra chašlama, kuriai pagaminti reikės avienos arba ėrienos ir daug sultingų daržovių bei kvapnių žolelių.
 

Armeniška chašlama

Armėniška virtuvė garsėja šviežių žolelių gausa. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~3 L puodui Jums reikės:

  • 1 kg avienos, ėrienos (galima pakeisti veršiena arba jautiena. Pageidautina, kad mėsa būtų su kauliuku, geriau kiek riebesnė. Tiktų krūtininė, šonkauliai);
  • 6-8 sultingų pomidorų (galima pakeisti 1 maža skardine (400 g) konservuotų, smulkintų pomidorų);
  • 5-6 svogūnų;
  • 2 didelių paprikų;
  • 1 galvutės česnako;
  • 1 stiklinės alaus (nebūtina, galima naudoti pomidorų sultis arba vandenį);
  • 6-7 bulvių;
  • 3-4 cidonijų (galima pakeisti svarainiais arba tiesiog įdėti daugiau bulvių);
  • 1 didesnio pundelio šviežių prieskoninių žolelių: krapų, petražolių, kalendros;
  • pagal skonį druskos, pipirų, galima įdėti ir daugiau įvairių prieskonių.


Gaminimas:

  1. Pomidorus supjaustykite stambiomis riekelėmis. Paprikas - stambiais kubeliais. Svogūnus - pusžiedžiais, mėsą - degtukų dėžutės dydžio gabaliukais arba stambiau (mėsą būtinai pjaukite palei skaidulas). Žoleles smulkiai sukapokite.
  2. Į storadugnį, pageidautina ketaus ar kitokį, nesvylantį puodą viską sluoksniuokite.
  3. Pirmas sluoksnis - pusė pomidorų. Antras - pusė svogūnų. Trečias - pusė paprikų. Ketvirtas - pusė žolelių. Penktas - visa pasūdyta, pipirais ir prieskoniais ištrinta mėsa bei česnako skiltelės (galima nepjaustyti, tik nuvalyti. Galima stambiai supjaustyti).
  4. Tuomet sluoksnius dėkite atvirkščiai, t.y. likusios žolelės, paprikos, svogūnai ir paskutinis sluoksnis būtinai turi būti pomidorų.
  5. Įpilkite stiklinę alaus, pomidorų sulčių ar vandens.
  6. Puodą statykite ant ugnies ir uždengę troškinkite ant nedidelės ugnies apie 2 valandas.
  7. Maždaug po valandos skysčio bus tiek, kad viskas bus apsemta. Jeigu skysčio trūksta, nes daržovės nebuvo labai sultingos, įpilkite daugiau vandens.
  8. Kai viskas jau bus išsitroškinę, sudėkite stambiai pjaustytas bulves ir cidonijas. Viską dar pavirkite iki kol bulvės ir cidonijos bus minkštos. Virti reikėtų apie 15 min., bet tai priklauso nuo gabaliukų dydžio.
  9. Išvirtą sriubą nukelkite nuo ugnies ir palikite 5 min. pastovėti.
  10. Tiekiant galima apibarstyti šviežiais, smulkintais žalumynais, granatų sėklomis.


Amerikietišas čauderis su kukurūzais ir grietinėle

Čauderis yra amerikietiška tiršta sriuba ar troškinys su grietinėle arba pienu, dažnai gaminama su įvairiomis jūrų gėrybėmis, žuvimi, tačiau versijos su daržovėmis ne mažiau populiarios, o kukurūzinis čauderis - tikras skanumynas vėsią dieną!
 

Amerikietiškas chowder

Amerikos virtuvė yra tikrai gerokai daugiau, nei mėsainiai! Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~3 L puodui Jums reikės:

  • 500 g šaldytų kukurūzų;
  • 3 vidutinio dydžio bulvių;
  • 1 svogūno;
  • 1-2 skiltelių česnako;
  • 1 litro vištienos ar daržovių sultinio;
  • 0,5 stiklinės pieno;
  • 0,5 stiklinės riebios grietinėlės;
  • pagal skonį druskos, pipirų, šviežių ar džiovintų čiobrelių;
  • patiekimui 4-5 šoninės juostelių.


Gaminimas:

  1. Keptuvėje be jokių papildomų riebalų paskrudinkite šoninės juosteles. Jas sudėkite ant popierinių rankšluostukų ir sulaužykite gabaliukais. Keptuvėje likusių riebalų didesnę dalį nupilkite, keptuvėje palikite 1-2 šaukštus riebalų.
  2. Keptuvėje su riebalais apkepinkite smulkiai sukapotą svogūną iki kol suminkštės, 4-5 min. Tuomet pridėkite smulkiai sukapotas česnakų skilteles, berkite čiobrelius ir pakepinkite dar 1-2 minutes.
  3. Keptuvės turinį sudėkite į sultinį, taip pat suberkite kukurūzų grūdelius, sudėkite nuskustas, kubeliais pjaustytas bulves, supilkite pieną. Užvirinkite ir pavirkite iki kol bulvės bus minkštos, apie 15 min.
  4. Supilkite grietinėlę, pagardinkite druska, pipirais, užvirinkite ir nukelkite nuo ugnies.
  5. Sriubą patiekite su traškia, kepta šonine, žalumynais ir skrudinta duona ar kukurūziniais traškučiais.


Trinta vokiška bulvių sriuba su dešrelėmis

Vokietijos virtuvė retai liaupsinama gurmanų, nes ji labai paprasta, „ūkiška“, soti. Kita vertus, būtų sunku surasti vėsiam orui tinkamesnių patiekalų už troškintus, raugintus kopūstus su dešrelėmis, šnicelį traškia plutele ar kremišką, trintą bulvių sriubą.
 

Vokiška bulvių sriuba

Paprasta, bet soti ir skani sriuba. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~3 L puodui Jums reikės:

  • 1,5-2 L sultinio (jautienos arba daržovių);
  • 600 g bulvių;
  • 2 morkų;
  • 1 svogūno;
  • 1 poro;
  • 1 nedidelės (apie 150 g) saliero šaknies;
  • 100 ml riebios grietinėlės;
  • 30 g sviesto;
  • pagal skonį druskos, pipirų, malto muskato, lauro lapelio;
  • patiekimui 4-6 virtų dešrelių, petražolių.


Gaminimas:

  1. Puode išlydykite sviestą, apkepkite kubeliais pjaustytą svogūną iki kol bus auksinės spalvos.
  2. Pridėkite nedideliais kubeliais pjaustytas morkas, saliero šaknį, žiedeliais supjaustytą porą ir pamaišydami kepkite dar porą min.
  3. Į puodą dėkite nuskustas, kubeliais pjaustytas bulves.
  4. Daržoves užpilkite sultiniu, įdėkite lauro lapelį, pasūdykite, pagardinkite pipirais, muskato riešutu.
  5. Uždenkite ir virkite 25-30 min. iki kol daržovės bus minkštos.
  6. Ištraukite laupo lapelį, sriubą sutrinkite iki vienalytės konsistencijos. Jeigu norite skystesnės sriubos, paskystinkite sultiniu ar vandeniu ir vėl užvirinkite.
  7. Galiausiai supilkite grietinėlę, dar porą min. pakaitinkite, jeigu norite, dar pagardinkite prieskoniais.
  8. Dešreles sudėkite į verdantį vandenį ir kelias min. pavirkite, kad sušiltų. Dešreles supjaustykite nedideliais gabaliukais ir tiekiant įberkite į sriubą.
  9. Sriubą patiekite su petražolėmis.


Marokietiška sriuba su avinžirniais ir pomidorais

Marokietiškos virtuvės patiekalams naudojama įvairi mėsa (jautiena, vištiena, ožkiena, aviena), jūrų gėrybės, daug daržovių, ankštinių, tačiau išskirtine ją padaro gausybė kvapnių prieskonių bei žolelių. Marokiečiai labai mėgsta šafraną, mėtą, citrusinius vaisius, imbierą, papriką, kalendrą, kuminą, kmynus, anyžių, gvazdikėlius ir kt. Ši marokietiška sriuba labai paprastai paruošiama, veganiška, tačiau soti ir puikiai sušildanti!
 

Marokietiška avinžirnių sriuba

Valgydami šią sriubą sušilsite dėl joje naudojamų prieskonių. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~3 L puodui Jums reikės:

  • 1,5 L daržovių sultinio;
  • 2 mažų skardinių (po 400 g) konservuotų, smulkintų pomidorų;
  • 2 mažų skardinių (po 400 g) konservuotų avinžirnių;
  • 2 svogūnų;
  • 2 morkų;
  • 4 salierų stiebų;
  • 2 paprikų;
  • 1 citrinos;
  • kepimui aliejaus;
  • pagal skonį druskos, pipirų, kumino, paprikos, čili pipirų;
  • patiekimui kalendros arba petražolių.


Gaminimas:

  1. Puode įkaitinkite aliejų, jame apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus, salierus iki kol suminkštės. Kepti reikėtų 5 min.
  2. Į puodą dėkite kubeliais pjaustytas paprikas ir morkas, dar porą min. pakepkite.
  3. Suberkite kuminą, papriką, čili pipirus ir pamaišydami minutę pakepkite.
  4. Supilkite sultinį, pomidorus, avinžirnius (be skysčio).
  5. Sriubą virkite 10-15 min.
  6. Į sriubą suberkite nutarkuotą citrinos žievelę ir supilkite citrinos sultis. Sriuba turėtų būti truputį rūgšti, bet sulčių pilkite pagal skonį. Jeigu pomidorai rūgštoki, galite sulčių nepilti.
  7. Pagal skonį pagardinkite druska, pipirais, pridėkite daugiau prieskonių.
  8. Sriubą patiekite su smulkintais žalumynais, balta duona.


Švediška žirnių sriuba su kumpiu

Švedijoje ir Suomijoje vėsiu metų laiku tradiciškai valgoma tiršta žirnių sriuba, kuri rašytiniuose šaltiniuose minima jau nuo XIII a. Tradiciškai tokia sriuba valgoma ketvirtadieniais, taip pat per Užgavėnes. Valgant į sriubą yra įdedama truputį garstyčių bei džiovintų mairūnų, čiobrelių. Suvalgius sriubą yra patiekiami blynai su saldžia uogiene: braškių, aviečių, mėlynių ar tekšių bei pašildytas punšas.
 

Švediška žirnių sriuba

Žirnienė mėgstama ne tik Lietuvoje, bet ir Švedijoje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~3 L puodui Jums reikės:

  • 2-2,5 L daržovių sultinio;
  • 600-700 g nevirtų žirnių;
  • 1 gabaliuko (200-400 g) kumpio, šoninės (gali būti virtas ar parūkytas);
  • 2 svogūnų;
  • 2 morkų;
  • pagal skonį druskos, pipirų, džiovintų mairūnų, čiobrelių;
  • patiekimui garstyčių.


Gaminimas:

  1. Žirnius būtinai pamirkykite bent 2 valandas. Dar geriau būtų pamirkyti pernakt.
  2. Mirkytus žirnius užpilkite sultiniu, užvirkite ir virkite 20-30 min. Virimo metu vis pamaišykite ir nugraibykite viršun pakilusias žirnių luobeles.
  3. Sudėkite į puodą nedideliais kubeliais pjaustytus svogūnus ir morkas (jeigu norite, prieš tai galima apkepti) bei mėsą (mėsos nepjaustykite).
  4. Užvirkite ir virkite ant minimalios ugnies apie valandą iki kol žirniai bus visiškai minkšti, kiek suvirę. Virimo metu vis pamaišykite ir nugraibykite viršun pakilusias žirnių luobeles.
  5. Iš sriubos ištraukite mėsą.
  6. Jeigu norite, kad sriuba būtų tirštesnė, ją truputį patrinkite. Galima tiesiog padaryti kelis paspaudimus rankiniu blenderiu arba nupilti puodelį sriubos, pertrinti per sietelį ir grąžinti į puodą. Galima pertrinti ir visą sriubą.
  7. Sriubą pagal skonį pagardinkite druska, pipirais, džiovintomis žolelėmis ir dar 20-30 min. pavirkite ant labai mažos ugnies.
  8. Ištrauktą mėsą supjaustykite juostelėmis ar nedideliais kubeliais. Jeigu norite apkepinkite ir tiekiant įdėkite į sriubą.
  9. Tiekiant taip pat įdėkite po šaukštelį garstyčių, galima papildomai pabarstyti džiovintais čiobreliais, mairūnais.


Nuostabi klasikinė ukrainietiška barščių sriuba! Labai soti, labai skani ir labai kvapni sriuba! Virti ją galite iš liesesnės ar riebesnės mėsos, kaip labiau mėgstate. O tiekiame, žinoma, su grietine.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Klasikinis, laiko ir daugybės ragautojų patikrintas Čili sriubos receptas. Sriuba soti, kvapni ir sušildanti, o patinka daugeliui, tad puikiai tiks ir šeimos pietums ar vakarienei, ir svečius pavaišinti. Sriubos tirštumą galima koreguoti pagal savo skonį, galima ruošti kaip troškinį ar kaip sriubą. Jautieną galima naudoti maltą ar smulkiai kapotą, aitriųjų pipirų kiekį rinkitės pagal tai, kokio aitrumo patiekalus mėgstate.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Ypatingai greitai pagaminama ir labai kvapni sriuba. Sriuba ruošiama iš imunitetą stiprinančių maisto produktų, o ir užtruksite vos kelioliką minučių. Liucijos iš "Lithuanian in the USA" receptas kviečia improvizuoti ir visus ingredientus bei jų proporcijas derinti pagal savo skonį.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Nuostabiai kvapni ir skalsi svogūnų sriuba, kurioje svogūnų skonio beveik nesijaučia, tad jos mielai paragauja ir tie, kurie svogūnų nelabai mėgsta. Tinklaraščio "Kartą virtuvėje" autorė Loreta pripažįsta, kad paruošti sriubą užtruks, tačiau rezultatas to vertas.

Receptą rasite čia.

Nuostabiausi Azijos aromatai! Aitri sriuba su ryžių makaronais. Dažniausiai ruošiama su krevetėm, žuvimi ar vištiena. Sriubos bazę sudaro sūrus žuvų sultinys arba karis ir kokosų pienas. Taip pat galima naudoti įvairias daržoves, grybus, kiaušinį, tofu.  Jeigu neturite kario pastos, pakeiskite ją kario prieskoniais su trupučiu čili miltelių.

Receptą rasite čia.

Sopa Azteca, tai labai įdomi, be galo skani ir labai paprastai paruošiama sriuba. Sopa Azteca pagaminti prireiks itin nedaug ingredientų, o tiems, kas negali nė dienos be mėsos, siūlau papildomai įdėti virtos ar keptos, suplėšytos ar susmulkintos vištienos ar kitos mėgstamos mėsos. Ir dar, truputį apie sriubos ingredientus. Panela sūrio skonis primena labai lengvo, minkšto ir puraus varškės sūrio skonį. Jei niekada nesate girdėję, matę ir valgę meksikietiško tipo sūrių, juos galite pakeisti minkštu varškės sūriu. Žinoma, naudojant varškės sūrį skonis nebus tas pats, bet panašumas tikrai yra. Taip pat, jei turite dvejonių, kas yra čili pasilla pipiras, neradus jo parduotuvėje, šį pipirą galima pakeisti kitu džiovintu, neaštriu (arba aštriu, jei mėgstate) pipiru.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Vietname ši sriuba verdama iš vištienos arba jautienos kaulų, svogūnų, česnako, imbiero ir prieskonių, o patiekiama su ryžių makaronais, mėsa, žalumynais. Ji populiari kaip gatvės maistas, nors dažnai verdama ir restoranuose. Tuo tarpu mums, lietuviams, ši sriuba gali pasirodyti ne tokia jau ir egzotiška, nes ir mes verdame panašų sultinį iš vištienos ar jautienos kaulų, tik šiuo atveju vietoje mums įprasto saliero ir morkos naudojami tradiciniai Vietnamo produktai - žuvies padažas ir keli autentiški prieskoniai.

Receptą rasite čia.

Ramen sriuba patiekiama dideliame dubenyje su makaronais, tradiciškai - labai plonais kvietiniais, nors šiais laikais galima rasti ir beglitimių ramen skirtų makaronų. Ramen išskirtiniai bruožai yra ryškaus skonio sultinys (dažniausiai gaminamas iš mėsos arba paukštienos, kartais žuvies ar jūros gėrybių, yra ir augalinės kilmės variacijų)  ir gausybės ingredientų, tarp kurių dažniausiai būna soti mėsa (kiauliena, jautiena) arba paukštiena.

Receptą rasite čia.

Puikus guliašas, kuris atstoja ir sriubą, ir pagrindinį patiekalą, pagal tikrą vengiršką receptą. Beje, jei mėgstate, papildomai galite pagardinti morkomis, nors originaliame recepte jos nėra naudojamos, bet čia labai tiks.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Anželika Stančikienė nuotr.


Čekiška raugintų kopūstų sriuba su dešrelėmis

Kopūstai ilgą laiką, iki pat XVI ar XVII a. buvo pagrindiniai visos Europos maitintojai, tik vėliau juos išstūmė daugiau sotumo suteikiančios ir per žiemą geriau išsilaikančios bulvės. Tad bene visų Šiaurės, Vidurio ir Rytų Europos tautų tradicinėse virtuvėse galime rasti patiekalų su šviežiais arba raugintais kopūstais. Čekija nėra išimtis - šioje šalyje labai mėgstami troškinti, rauginti kopūstai su mėsa ir raugintų kopūstų sriuba su dešrelėmis.

Čekiška raugintų kopūstų sriuba

Lėkštė raugintų kopūstų sriubos... Kas gali būti geriau šaltą dieną? Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~3 L puodui Jums reikės:

  • 400 g raugintų kopūstų;
  • 4 bulvių;
  • 2 morkų;
  • 2 svogūnų;
  • 400-600 g pievagrybių;
  • 100 g rūkytos arba sūdytos šoninės;
  • 4-6 storų rūkytų dešrelių (geriau riebesnių);
  • 3-4 šaukštų miltų;
  • pagal skonį druskos, pipirų, kmynų, saldžiosios paprikos miltelių.


Gaminimas:

  1. Šoninę supjaustykite nedideliais gabaliukais ir pakepinkite iki kol aptirps riebalai.
  2. Dėkite griežinėliais pjaustytas dešreles, riekelėmis ar kubeliais pjaustytus, pavalytus grybus, kubeliais ar pusžiedžiais pjaustytus svogūnus, šiaudeliais ar kubeliais pjaustytas morkas. Viską pamaišydami pakepkite apie 5 min.
  3. Apibarstykite miltais ir minutėlę maišydami pakepkite.
  4. Pridėkite stambiai pjaustytas bulves, pagardinkite kmynais, paprika.
  5. Užpilkite vandeniu ir virkite ant nedidelės ugnies iki kol bulvės ir morkos suminkštės, t.y. apie 15-20 min.
  6. Sudėkite nusuktus kopūstus ir virkite dar 15-20 min.
  7. Pagal skonį pagardinkite druska, pipirais. Jeigu norisi rūgščiau, įpilkite šlakelį raugintų kopūstų sulčių. Jeigu per rūgštu, skonį subalansuokite trupučiu cukraus.
  8. Sriubą galima patiekti su grietine.


Toskaniška pupelių sriuba su duona

Toskana yra regionas Italijos viduryje, vadinamas Italijos renesanso tėvyne, garsėjantis neaprėpiamomis, smaragdinėmis kalvelėmis, vynuogynais ir paprastu, sočiu, valstietišku, bet iš labai šviežių bei kokybiškų ingredientų pagamintu maistu. Viduramžiais ponai vietoje lėkščių naudojo apvalias duoneles, kurias po valgio dažniausiai atiduodavo vargšams. Tokios duonelėmis buvo dedamos į vakarykščius daržovių ir pupelių sriubos likučius ir pavykdavo naujas patiekalas - soti, šildanti ir skalsi sriuba ribolita.
 

Toskanos pupelių sriuba su duona

Seniau ši sriuba buvo varguolių patiekalas, bet dabar ją skanauja visi! Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~3 L puodui Jums reikės:

  • 2 mažų skardinių (po 400 g) konservuotų pupelių arba 150 g nevirtų pupelių (jas reikia iš anksto išmirkyti ir išvirti pasūdytame vandenyje. Vandenį, kuriame virė pupelės pasilikite);
  • 100-200 g baltos duonos (geriau padžiūvusios);
  • 4 didelių morkų;
  • 1 pastarnoko (galima pakeisti papildoma morka);
  • ~400 g „sutvarkyto“ (be sėklų, žievės) moliūgo;
  • 3 salierų stiebų;
  • ~200 g lapinio kopūsto arba špinatų;
  • 1 didelio poro;
  • 1 svogūno;
  • 3 skiltelių česnako;
  • 1 pundelio prieskonių žolelių: petražolių, rozmarinų, raudonėlių, čiobrelių ir pan.;
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • šlakelio aliejaus kepimui ir patiekimui;
  • patiekimui tarkuoto kietojo sūrio.


Patarimas: galima naudoti ir dar daugiau įvairių arba kitokių, sezoninių daržovių.

Gaminimas:

  1. Puode įkaitinkite šlakelį aliejaus, jame apie minutę pakepkite smulkiai sukapotą česnaką, tuomet pridėkite nedideliais gabaliukais, kubeliais pjaustytas daržoves: svogūnus, porus, morkas, moliūgus, pastarnoką, salierą ir pamaišydami pakepkite iki kol pradės minkštėti. Kepti reikia apie 5 min.
  2. Daržoves užpilkite vandeniu, kad būtų vos apsemtos. Reikės apie 1,5-2 L vandens. Įmaišykite supjaustytus lapinius kopūstus (jeigu juos keičiate špinatais, tai špinatus reikėtų pridėti pačioje virimo pabaigoje, jų dabar nedėkite) ir surištą žolelių pundelį.
  3. Užvirkite, virkite ant mažos ugnies apie 25-30 min. iki kol daržovės bus minkštos.
  4. Suberkite konservuotas (be skysčio) arba virtas pupeles ir kubeliais pjaustytą duoną. Pagal poreikį sriubą paskystinkite vandeniu arba nuoviru, kuriame virė pupelės. Užvirkite ir pavirkite dar 10-15 min. iki kol duona suvirs. Jeigu naudojate špinatus, juos pridėkite iki virimo pabaigos likus 5 min.
  5. Iš išvirtos sriubos ištraukite surištų žolelių pundelį, jį išmeskite.
  6. Pagal skonį pagardinkite druska, pipirais.
  7. Patiekiant galima apšlakstyti trupučiu aliejaus, pabarstyti tarkuotu sūriu.


Rusiška raugintų agurkų sriuba rasolnik

Lietuvoje bei kitose Vidurio ir Rytų Europos šalyse puikiai pažįstama ir mėgstama rusiška raugintų agurkų sriuba rasolnik. Šiandien tokia sriuba dažniausiai siejama su pagiriomis ir sakoma, puikiai jas malšina, tačiau ji turi gilias tradicijas - rašytiniuose šaltiniuose tokia sriuba minima jau nuo nuo XV a. Tradicinė rasolnik sriuba yra verdama su raugintais (nors šiais laikais dažnai naudojami ir marinuoti) agurkais, perlinėmis kruopomis, kiauliena arba galvijų inkstais.
 

Rasolnik

Rūgštelės turinti sriuba tiks tikrai ne vien pigirioms. Nuotrakos šaltinis Shutterstock

 

~3 L puodui Jums reikės:

  • 400-500 g kiaulienos šonkaulių arba kitokios mėsos (geriau būtų su kauliuku);
  • 5-6 šaukštų nevirtų perlinių kruopų;
  • 3-4 raugintų agurkų;
  • 0,5 stiklinės (arba pagal skonį) raugintų agurkų sūrymo („rasalo“);
  • 3-4 bulvių;
  • 1 didelės morkos;
  • 2-3 svogūnų;
  • pagal skonį druskos, pipirų, poros lauro lapų;
  • šlakelio aliejaus kepimui.


Gaminimas:

  1. Kiaulieną užpilkite vandeniu beveik iki puodo viršaus ir virkite ant didelės ugnies iki kol užvirs. Visą laiką būtinai nugraibykite putas. Užvirus ugnį sumažinkite, įdėkite lauro lapelius ir virkite uždengtame puode apie valandą.
  2. Perlines kruopas perliekite verdančiu vandeniu. Kruopas ir kubeliais supjaustytas bulves dėkite į puodą, kuriame jau apie valandą virė mėsa. Užvirkite, virkite dar 15-20 min.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, pakepinkite nedideliais kubeliais pjaustytą ar tarkuotą morką ir smulkiai pjaustytą svogūną iki kol suminkštės, sumaišykite su kubeliais pjaustytais ar tarkuotais agurkais. Viską sudėkite į sriubą, išmaišykite.
  4. Sriubą pavirkite dar 5 min., o tuomet supilkite „rasalą“, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, dar porą min. pavirkite.
  5. Raugintų agurkų sriubą tiekite su grietine, labai skanu su juoda duona, bet tiks ir su šviesia.


Škotiška sriuba su rūkyta žuvimi kulen skink

Lankydamiesi Škotijoje, o ypač, jeigu viešėsite mažame, bet labai gražiame Kaleno kaimelyje, Morėjaus srityje, tiesiog privalote paragauti tradicinės rūkytos žuvies sriubos. Ji verdama su žaliomis malkomis rūkyta juodadėme menke, bulvėmis (arba bulvių koše) ir pienu, tad sriuba pavyksta švelni, bet kartu ir labai kvapni, gan riebi, kremiška.
 

Škotiška rūkytos žuvies sriuba

Ši sriuba kartais patiekiama su bokalu alaus. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~3 L puodui Jums reikės:

  • 600-700 g rūkytos menkės arba kitos rūkytos (geriau baltos, neriebios) žuvies;
  • 6 bulvių;
  • 2 didelių svogūnų;
  • 750 ml vandens;
  • 600 ml riebaus pieno;
  • 4 šaukštų sviesto;
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • patiekimui šviežių česnakų laiškų arba krapų, petražolių.


Gaminimas:

  1. Sviestą išlydykite puode, jame apkepinkite kubeliais supjaustytus svogūnus iki kol pagels, kepti reikėtų apie 5 min.
  2. Sudėkite kubeliais pjaustytas bulves, pilkite vandenį ir užvirkite. Virkite 10-15 min.
  3. Tuo metu kitame puode žuvį užpilkite pienu ir virkite ant nedidelės ugnies apie 5 min. Žuvį ištraukite, suplėšykite gabaliukais, ištraukite ašakas.
  4. Pieną, kuriame virė žuvis ir žuvį sudėkite į puodą su bulvėmis ir vandeniu. Viską virkite 5 min.
  5. Pagardinkite druska, pipirais.
  6. Tiekiant užbarstykite šviežių žalumynų. Patiekite su šviesia duona.


Lenkiški baltieji barščiai žurekas

Lenkijoje žurekas yra labai mėgstamas ir būtinai tradiciškai valgomas per Velykas, nes šiai sriubai naudojami ingredientai, kurie Didįjį Šeštadienį yra pašventinami bažnyčioje. Pavyzdžiui, duona simbolizuoja Jėzaus kūną, kiaušiniai - atgimimą ir viltį, dešros rinkės - mirties pančius, kuriuos prisikeldamas sutraukė Jėzus, druska saugo mus nuodėmingumo, o sviestas ir kiti pieno produktai parodo Gavėnios pabaigą.
 

Lenkiškas žurekas

Žurekas - Velykų valgis. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~3 L puodui Jums reikės:

  • 4 kietai virtų kiaušinių;
  • 1 kg bulvių;
  • 500 g rūkytos dešros ar rūkytų dešrelių;
  • 250 ml grietinės;
  • 1 svogūno;
  • 4 skiltelių česnako;
  • 30 g kvietinių miltų;
  • pagal skonį druskos, pipirų, lauro lapo;
  • kepimui gabaliuko sviesto.


Gaminimas:

  1. Dešrą supjaustykite riekelėmis, galite lengvai apkepinkite. Ją užpilkite 1,5-2 L vandens ir virkite 25-30 min. Dešrą iš vandens ištraukite ir kol kas atidėkite.
  2. Svieste pakepinkite kubeliais pjaustytą svogūną ir smulkiai sukapotą česnaką. Kepti reikėtų 5 min. Kepintas daržoves sudėkite į vandenį, kuriame virė dešra.
  3. Į puodą taip pat sudėkite kubeliais pjaustytas bulves, lauro lapą, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais. Virkite iki kol bulvės suminkštės, 15-20 min.
  4. Indelyje šluotele išplakite grietinę su miltais iki vienalytės masės. Įpilkite pusę stiklinės skysčio iš puodo ir vėl išplakite. Šį mišinį supilkite į puodą ir maišydami viską pavirkite iki kol sriuba sutirštės, virti reikėtų 10 min.
  5. Į sriubą grąžinkite dešros gabaliukus.
  6. Patiekite sriubą su virtais, riekelėmis pjaustytais kiaušiniais.


Angliška sūrio sriuba

Įvairios sūrio sriubos yra populiarios Europoje ir JAV, nes jos paruošiamos labai greitai, o ryškiam skoniui, aromatui ir sotumui išgauti reikia vos kelių ingredientų. Be to, keičiant naudojamo sūrio rūšis kaskart galima išgauti vis kitokį skonį.
 

Sūrio sriuba

Jeigu mėgstate kremiškas, švelnias sriubas, ši jums tikrai patiks! Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~3 L puodui Jums reikės:

  • 2 L daržovių sultinio;
  • 200 g kietojo sūrio (pavyzdžiui, parmezano, „Džiugo“ ar pan.);
  • 200 g puskiečio ar kietojo, ryškesnio skonio sūrio (pavyzdžiui, aštresnio Čederio, raudonojo Lesteršyro ar. kt.);
  • 300 ml grietinėlės (tiks tiek liesesnė, tiek ir riebesnė);
  • 3 didelių bulvių;
  • 4-5 morkų;
  • 6 saliero lapkočių;
  • 2 svogūnų;
  • 100 g sviesto;
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Gaminimas:

  1. Puode išlydykite sviestą, sudėkite kubeliais pjaustytus svogūnus, salierus ir 5 min. maišydami pakepkite. Pridėkite kubeliais pjaustytas morkas, bulves ir maišydami pakepkite dar 5 min.
  2. Supilkite sultinį, užvirkite ir virkite 30 min. iki kol daržovės bus minkštos. Pertrinkite.
  3. Supilkite grietinėlę ir viską pašildykite, bet neužvirinkite.
  4. Įmaišykite tarkuotus sūrius, nukelkite nuo ugnies ir maišykite iki kol sūriai ištirps.
  5. Sriubą tinka patiekti su skrebučiais arba paskrudintos duonos riekelėmis, galima pabarstyti smulkintais česnakų laiškais arba kitais žalumynais.
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
ruošiamės žiemai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital