Turbūt daugelis esat girdėję apie, o galbūt ir ragavę japoniškos ramen sriubos. Įdomus faktas, jog ramen iš tiesų buvo išpopuliarintas kinų imigrantų Japonijoje apie 19 a. Ir pats žodis “ramen” yra japoniškas Kinijoje paplitusių “lamian” makaronų vertimas.
Ramen sriuba patiekiama dideliame dubenyje su makaronais, tradiciškai - labai plonais kvietiniais, nors šiais laikais galima rasti ir beglitimių ramen skirtų makaronų. Ramen išskirtiniai bruožai yra ryškaus skonio sultinys (dažniausiai gaminamas iš mėsos arba paukštienos, kartais žuvies ar jūros gėrybių, yra ir augalinės kilmės variacijų) ir gausybės ingredientų, tarp kurių dažniausiai būna soti mėsa (kiauliena, jautiena) arba paukštiena.
Išvirus ramen sriubai skirtą sultinį, jo skonis dažnai paryškinamas padažų mišiniu (sojos padažas sūrumui, ryžių actas rūgštumui bei mirin ryžių vynas/padažas skirtas suteiktu saldumo), tuomet sultinys pilamas ant makaronų, dedami kiti ingredientai (tarp kurių beveik visada – minkštai virtas marinuotas kiaušinis), o sriuba patiekiama su šaukštu bei lazdelėmis.
Ramen namuose pasigaminti tikrai nesudėtinga. Parodysiu, kaip gaminti vištienos ramen. Beje, tiek sultinį, tiek marinuotus kiaušinius galite pasiruošti ir iš vakaro, o kitą dieną tiesiog išvirti makaronus ir akimirksniu patiekti puikią vakarienę.
2-3 porcijoms ramen mums reikės:
Sultiniui :
- 500g vištienos su kaulais ir odelėmis
- 2 morkų
- 1 svogūno
- kelių shiitake grybų (galima keisti pievagrybiais)
- gabalėlio šviežios imbiero šaknies
- vandens
- aliejaus vištienai apkepinti (ypač tinka skrudintų sezamo sėklų aliejus arba tiesiog neutralaus skonio aliejus)
Sriubai:
- ramen makaronų (rasite didesniuose prekybos centruose Azijos virtuvės skyriuje)
- 0.5 batato (vadinamos saldžios bulvės) arba 1 morkos
- 100 g shiitake grybų (galima keisti pievagrybiais)
- 2 kiaušinių
- pundelio svogūnų laiškų
- bok choy arba kitokios “mėsingos” salotos (naudojau tvirtas garbanotas salotas)
- jūros dumblių lakštų “nori”, skirtų sušiams (nebūtina, bet labai tinka)
- sojos padažo (naudojau tamari sojos padažą – jis be glitimo, bet tinka ir paprastas)
- mirin padažo (jei neturite, pilkite kiek daugiau ryžių acto ir papildomai įdėkite truputį cukraus)
- ryžių acto (galima keisti balto vyno arba obuolių actu)
Pradedam!
1. Pirmiausia išvirsime sultinį.
Keptuvėje įkaitinkite keletą šaukštų aliejaus ir apkepinkite vištieną, kad apskrustų.
Į didesnį puodą dėkite apkepintą vištieną su kaulais ir odelėmis, morkas, visą svogūną, imbiero šaknies gabaliuką, kelis grybus. Lengvai pasūdykite.
Įpilkite 3 stiklines vandens, kad apsemtų, užvirkite ir sumažinkite ugnį iki minimalios, kad vanduo tik labai lengvai virsnotų. Puodą uždenkite dangčiu ir virkite sultinį apie 1 valandą (jeigu virsite ilgiau, sultinio skonis bus dar intensyvesnis).
2. Kol sultinys verda, pasiruoškite marinuotus kiaušinius.
Dėkite kiaušinius į puodą su šaltu vandeniu kad apsemtų, užkaiskite ir nuo vandens užvirimo virkite 3 minutes.
Kiaušinius iškart perkelkite į vandenį su ledukais (naudojant ledinį vandenį sustabdomas tolesnis kiaušinių virimas ir bus lengviau nulupti).
Atvėsusius nulupkite ir pamerkite ¼ stiklinės sojos padažo, sumaišyto su trupučiu šalto vandens bei 1 šaukštų mirin padažo, kad apsemtų. Kiaušinius marinate dėkite į šaldytuvą, kol verda sultinys. Beje, jeigu norite stipresnio marinuotų kiaušinių skonio, galite juos pasiruošti iš vakaro ir laikyti šaldytuve.
3. Pasiruoškite likusius ingredientus
Batatus. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir dėkite nuluptas, plonai supjaustytas batato riekeles. Trumpai apkepkite kol apskrus, tuomet nukelkite nuo karščio. Jeigu riekeles pjaustėti storiau ir apkepintos jos kietokos, tiesiog sumeskite į sultinį, likus 4-5 minutėms iki jo virimo pabaigos, jog suminkštėtų.
Grybus. Toje pačioje keptuvėje ant aliejaus apkepkite grybus, o šiems apskrudus į keptuvę įpilkite šlakelį sojos padažo bei mirin. Pakepkite dar kelias minutes, kol padažai karamelizuosis.
Kitus ingredientus. Smulkiai sukapokite svogūnų laiškus (keletą atsidėkite sriubos patiekimui), susmulkinkite jūros dumblių lakštus. Išvirkite makaronus pagal instrukciją ant pakuotės.
4. Sultiniui baigus virti, jį nukoškite per sietelį. Vištienos odeles išmeskite, o mėsą suplėšykite rankomis arba šakute. Į nukoštą sultinį pilkite 2 šaukštus sojos padažo, 3 šaukštelius mirin padažo ir 2 šaukštelius ryžių acto. Išmaišykite. Jei trūksta sūrumo, galite įpilti dar šiek tiek sojos padažo.
5. Konstruojame ramen:
Į dubenėlius dėkite makaronų, vištieno, batatų ir papuoškite atsidėtais nepjaustytais svogūnų laiškais.
Viską užpilkite karštu sultiniu.
Dėkite apkepintus shiitake grybus.
Įtaisykite salotos lapą.
Ant kiekvieno dubenėlio viršaus uždėkite po 1-2 marinuoto kiaušinio puseles:
Viskas, ramen paruoštas!
Patarimas: Ramen sriuba labai atvira interpretacijoms. Patiekti ją galite su pačiomis įvairiausiomis daržovėmis ar kitais pagardinimais. Tik labai rekomenduju nepraleisti šių ingredietntų - sojos padažo bei ryžių padažo mirin, nes būtent jie suteikia ir sultiniui, ir marinuotiems kiaušiniams ypatingo skonio. Šių padažų rasite daugumoje didesnių prekybos centrų Azijos virtuvių skyriuje.
Skanaus!