Tobuli balandėliai - kaip juos paruošti? Patarimai ir 12 receptų - nuo klasikinių iki tinginukų

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-10-09
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 7)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 7)
Balandėliai
@ Shutterstock

Balandėliai - vienas mėgstamiausių lietuvių patiekalų, kurį tikrai verta išmokti pasigaminti namuose. Dalinamės naudingais patarimais, kad balandėliai visuomet pavyktų gardžiausi, mėgstantiems eksperimentuoti siūlome išbandyti kelias naujoves bei kviečiame išbandyti mūsų skaniausius receptus.



Balandėliai - savu tapęs skonis iš Rytų

Neabejojama, kad balandėliai yra labai senas patiekalas, kildinamas iš Egipto ir Artimųjų Rytų. Šiuose kraštuose tebėra mėgstama vynuogių lapų dolma (arba sarma). Vynuogių lapai įdaromi ryžiais, kurie kartais maišomi su mėsa (dažniausiai naudojama aviena), tačiau gerokai dažniau gaminami vegetariški įdarai - ryžiai sumaišomi su žolelėmis, daržovėmis, riešutais, šviežiais ar džiovintais vaisiais...

Karingieji osmanai nukariavo daugelį tautų, o jų teritorijose paskleidė savo tradicijas, taip pat ir virtuvę. Įdarytus vynuogių lapus imta valgyti Balkanuose, o iš ten jie ėmė sparčiai plisti po visą Europą. Tiesa, vynuogių lapus šaltesnio klimato šalyse pakeitė kopūstų lapai.

Kopūstų balandėliai, visų pirma, pasiekė Austriją bei Vokietiją, o XVIII a. juos ėmė troškinti ir Šiaurės bei Rytų Europoje: Švedijoje, Ukrainoje, Lenkijoje, Rusijoje. Lietuvoje balandėliai paplito tik XX a., tačiau netruko išpopuliarėti kiekvienų namų virtuvėje.
 

Balandėliai

Balandėliai - labai senas ir plačiai paplitęs patiekalas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Troškiname skaniausius balandėlius - tradicijos ir eksperimentai

Būtų sunku rasti „autentišką“ balandėlių receptą, juk kiekviena šeimininkė troškina pačius tikriausius ir geriausius balandėlius, kurių gaminimo paslaptį paveldėjo iš mamos ar močiutės... Siūlome susipažinti su pagrindinėmis taisyklėmis ir skatiname eksperimentuoti bei keisti tradicinį skonį pagal save.

1. Baltagūžiai kopūstai.
Pasirinkimas. Tradiciniams balandėliams naudojami baltagūžiai kopūstai. Renkantis kopūstą rekomenduojame kreipti dėmesį, visų pirma, į dydį. Nepjaustytą kopūstą reikės apvirti vandenyje, tad pagalvokite, ar turėsite pakankamai didelį puodą.

Renkantis kopūstą taip pat įdėmiau apžiūrėkite jo lapus prie pat pagrindo. Visai jaunučiai, maži kopūstėliai netiks, nes jų lapai prie pagrindo bus labai susiraukšlėję. Tokius lapus bus sunku dailiai atskirti, jie dažniau plyšta formuojant balandėlius.

Paruošimas. Iš kopūsto išpjaukite ir išmeskite kietą šerdį, nes joje kaupiasi nitratai, kurie žalingai sveikatai. Nuplėškite kelis negražius, išorinius lapus.

Kopūstą dėkite į puodą su verdančiu, pasūdytu vandeniu ir pavirkite 5-10 min. Tuomet kopūstą atsargiai ištraukite tvirtai pasmeigdami ant didelės šakutės (patogu naudoti kepsnių šakutę ir ją durti į išpjautos šerdies ertmę). Palaukite, kol truputį atvės ir nuimkite tiek išorinių lapų, kiek lengvai, nepažeidžiant atsiskirs.

Sumažėjusį kopūstą tuomet vėl grąžinkite į vandenį, pavirkite dar 5-10 min., atvėsinkite ir atskirkite dar krūvelę lapų.

Kuomet gūželė bus visai maža, lapų nebeatskirinėkite, tačiau gūželę (o taip pat suplyšusius, negražiai atskirtus lapus) pasilikite. Ją panaudosite troškindami balandėlius.

Kopūstą taip pat galite pakaitinti mikrobangų krosnelėje. Kopūstą dėkite į indą, įpilkite pusę stiklinės vandens ir nustatę vidutinį galingumą pakaitinkite 5 min. Tuomet apsukite (būtinai naudokite virtuvines pirštines ar dvi šakutes, nes kopūstas bus įkaitęs) ir pakaitinkite dar 5 min. Atskirkite lapus. Jeigu giliau esantys lapai atsiskiria sunkiau, kopūstą dar 5 min. pakaitinkite mikrobangų krosnelėje.

Iš nedidelio, apie 700-800 g sveriančio kopūsto jums turėtų pavykti atskirti 13-15 lapų.

2. Kiti kopūstai. Jeigu norite paeksperimenuoti, sutaupyti truputį laiko ar tiesiog neturite pakankamai didelio puodo, galite balandėlius gaminti su kitų kopūstų lapais. Puikiai tiks Pekino, lapinis ar garbanotas savojos kopūstas.

Pekino kopūstų lapai lengvai atsiskiria, tad juos nuskabykite ir apvirkite verdančiame vandenyje 3-5 min. Lapiniai kopūstai dažniausiai parduodami atskirų lapų ryšeliais, tad šiuos plonus lapus po vieną trumpam panardinkite į verdantį vandenį. Nuo Savojos kopūsto lengvai atskirsite kelis išorinius lapus, o likusią gūžę reikės apvirti visą, tačiau jis suminkštėja labai greitai, pakaks kelių minučių.

Balandėliai atrodys ypač įdomiai, jeigu jų gaminimui naudosite raudongūžius kopūstus. Jie kiek kartesnio ir aitresnio skonio, kietesni, tad juos rekomenduojame apvirti ne tiesiog pasūdytame, bet dar ir pora šaukštų cukraus bei šlakeliu acto pagardintame vandenyje. Raudongūžio kopūsto galvą reikia virti 10-15 min., to turėtų pakakti, kad dailiai atsiskirtų visi dideli lapai. Jeigu giliau esantys lapai sunkiai atsiskiria, kopūstą grąžinkite į verdantį vandenį ir apvirkite dar 5 min.
 

Raudongūžio kopūsto balandėliai

Balandėliams galima panaudoti ir raudongūžius kopūstus. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Mėsa. Balandėliams galite naudoti įvairiausią, jums patinkančią mėsą, kurią reikėtų sumalti. Mūsų manymu, balandėliams labiau tinka riebesnė mėsa, pavyzdžiui, kiaulienos sprandinė ar vidutinio riebumo kiaulienos, kiaulienos ir jautienos faršas. Jeigu renkatės vištieną, tai geriau sumalkite riebesnę šlaunelių ar vištienos ketvirčių mėsą. Troškinimo metu riebalai tirps ir įdaras bus drėgnas, labai švelnaus skonio.

Žinoma, mėsos pasirinkimas - skonio reikalas, tad drąsiai eksperimentuokite ir balandėliams naudokite įvairią mėsą. Greičiau išsitroškinančią paukštieną rekomenduojame sukti į greičiau minkštėjančius Pekino, lapinio ar savojos kopūsto lapus, o gamindami balandėlius su ilgo troškinimo „reikalaujančia“ jautiena ar aviena, būtinai rinkitės tvirtą, didelį baltagūžį kopūstą.

5. Vegetariški įdarai. Balandėliams puikiai tinka ne tik mėsos, bet ir vegetariški ar veganiški įdarai. Ryžius galite maišyti su sojų faršu ar didele sauja žalumynų, pakepintomis morkomis ir svogūnais, smulkiai supjaustytu pomidoru.

Mėsą taip pat galite pakeisti augaliniais baltymais. Išvirkite ir jeigu norite sumalkite avinžirnius, pupeles, lęšius ar bolivinių balandų kruopas, sumaišykite su mėgstamais prieskoniais, pakepintomis daržovėmis.

Labai skanūs balandėliai pavyksta su grybų įdaru. Grybus, jeigu reikia apvirkite, o tuomet smulkiai supjaustykite (arba pjaustykite stambiai ir po to sumalkite) apkepinkite su svogūnais, morkomis, kitomis mėgstamomis daržovėmis ir sumaišykite su apvirtais ryžiais arba apvirtomis kitomis kruopomis.

6. Ryžiai. Tradicinių balandėlių įdaras gaminamas su ryžiais, kuriuos prieš tai reikia truputį apvirti. Visiškai išvirti ryžių nebūtina, nes jie suminkštės balandėlių troškinimo metu. Pavyzdžiui, jeigu ant pakuotės nurodyta, kad ryžius reikia virti 20 min., juos įdėkite į verdantį, pasūdytą vandenį ir neuždengę pavirkite 10-13 min., tuomet ryžius nukoškite ir atidėkite.

Norėdami paeksperimentuoti tradicinius, baltus ryžius keiskite kitomis ryžių rūšimis. Rinkitės basmati, ruduosius, juoduosius ar laukinius ryžius. Juos taip pat apvirkite iki kol šiek tiek suminkštės, tačiau dar nebus visiškai išvirę.

7. Kitos kruopos. Vietoje ryžių taip pat galite naudoti bet kurias kitas kruopas ar net ankštinius. Ryžius keiskite grikiais, kviečiais, miežiais, kuskusu, sorų kruopomis ar lęšiais. Kruopas paruoškite taip pat, kaip ryžius, t.y. jos turi būti apvirtos, truputį suminkštėjusios, bet ne visiškai išvirusios.

8. Prieskoniai ir pagardai. Balandėlių įdarą pagardinkite prieskoniais, siūlome naudoti juoduosius ir kvapiuosius pipirus, galite įdėti truputį maltos paprikos ar čili pipirų, jeigu mėgstate aštresnį maistą. Žinoma, tiks ir bet kurie kiti mėsai tinkantys ir jums patinkantys prieskoniai. Nepamirškite druskos, jos galite dėti truputį daugiau, nei įprasta, nes baigę troškintis ryžiai sugers nemenką dalį druskos. Nepamirškite smulkiai sukapotų žalumynų: krapų, petražolių ir šiam patiekalui ypatingai tinkančio peletrūno.

Į įdarą taip pat galite įmaišyti daugiau daržovių, suteikiančių sodresnį skonį ir truputį drėgnumo. Siūlome faršą ir ryžius sumaišyti su lengvai apkepintomis, tarkuotomis morkomis, svogūnais, salierų lapkočiais.
 

Suformuoti balandėliai

Į kopūstus galima įsukti įvairius įdarus, ne tik faršą su ryžiais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

9. Balandėlių formavimas. Apvirtus ir atskirtus kopūstų lapus švelniai palyginkite delnu ir prieš sukdami balandėlius išpjaukite kietąją, iškilusią lapo dalį (vietą, kuria kopūstlapis tvirtinosi prie šerdies). Kietąją lapų dalį rekomenduojame išpjauti ne tik ir baltagūžių, bet ir iš visų kitų rūšių balandėliams naudojamų kopūstų lapų.

Iš poros šaukštų balandėlių įdaro drėgnomis rankomis suformuokite pailgą maltinuką ir jį dėkite ant kopūstlapio apačios. Užlenkite apačią, „apklodami maltinuką“, tuomet sulenkite lapo šonus ir susukite balandėlį iki pat lapo galo. Dėkite siūle į apačią, kad neišsivyniotų.

10. Balandėlių apkepimas. Balandėlius prieš troškinimą galima truputį apkepti, kad sutvirtėtų susukimas ir kad jie būtų ryškesnio skonio. Kartais balandėliai prieš apkepimą yra apvoliojami miltuose - tai suteikia tvirtesnę luobelę ir šiek tiek sutirština padažą, kuriame troškinami balandėliai.

Susuktus balandėlius dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi (arba aliejaus ir sviesto mišiniu) siūle į apačią ir nevartydami, nejudindami pakepkite 5 min., tuomet apverskite ir dar kelias minutes apkepinkite iš kitos pusės.

Balandėlius apkepinti tikrai nebūtina. Galite to nedaryti.

11. Balandėlių troškinimas. Balandėlių troškinkite puode arba toje pačioje keptuvėje, kurioje jie buvo apkepinami (jeigu keptuvė pakankamai didelė ir gili). Jeigu balandėlius troškinsite puode, į jį įklokite nuėmimo ar vyniojimo metu suplyšusius lapus, likusią, susmulkintą gūželę, galite įdėti tarkuotų morkų ar kelis smulkiai pjaustytus pomidorus. Ant dugno esančios daržovės ne tik apsaugos balandėlius nuo pridegimo, bet ir išsitroškinusios padaže bus puikus priedas tiekiant balandėlius.

Balandėlius reikėtų dėti kuo arčiau vienas kito, kad sluoksnis būtų kuo vientisesnis, tuomet jie troškinimo metu neišsivynios. Idealu, jeigu balandėliai į puodą ar keptuvę telpa vienu sluoksniu. Jeigu ne, pirmąjį sluoksnį pabarstykite druska, pipirais, galite įdėti lauro lapelį ar apibarstyti smulkiai pjaustytu česnaku ir sudėkite antrąjį (bei visus kitus) balandėlių sluoksnius.

Sudėtus balandėlius užpilkite vandeniu, vištienos arba daržovių sultiniu, sumaišytu su keliais šaukštais pomidorų padažo (rinkitės su didiesne pomidorų pastos koncentracija), pomidorų pasta ar skardine konservuotų, smulkintų pomidorų savo sultyse. Jeigu naudojate ne pomidorų padažą (jo sudėtyje jau yra cukraus), galite papildomai įberti porą šaukštelių cukraus, kuris subalansuos pomidorų rūgštumą.

Troškinimui paruošti balandėliai turėtų būti apsemti per porą pirštų. Balandėlius uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 1 valandą nuo užvirimo. Troškinant ant silpnos ugnies net ir po valandos turėtų likti nemažai skanaus padažo, tačiau jeigu nugaravo per daug skysčio ir balandėliai ima svilti, būtinai įpilkite dar šlakelį vandens ar sultinio!

Jeigu balandėliai susukti ir minkštesnių kopūstų (Pekino, savojos ar lapinių) juos troškinti reikėtų perpus trumpiau, apie 30-40 min.
 

Balandėliai

Tinkamai ištroškinti balandėliai - švelnūs, minkšti ir skanutėliai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

12. Padažo tirštinimas. Balandėliams išsitroškinus siūlome sušvelninti ir sutirštinti padažą grietine - įdėkite kelis šaukštus riebios grietinės, atsargiai pamaišykite skystį ir dar kelias minutes pakaitinkite, kad viskas sušiltų ir truputį sutirštėtų.

Jeigu patinka ypač tirštas padažas, tai dėkite ne tik grietinės bet ir įpilkite šaukštą šaltame vandenyje ištirpinto krakmolo, kelias minutes pakaitinkite. Vietoje krakmolo galite naudoti miltus - šaukštą miltų intenstyviai plakdami šakute ar šluotele išmaišykite su pora šaukštų tirpinto sviesto iki tirštos tyrelės ir ją sudėję į puodą dar kelias minutes pavirkite, kad sutirštėtų.

13. Patiekimas. Balandėliai tradiciškai tiekiami su virtomis bulvėmis ar bulvių koše, puode išsitroškinusiomis, ant dugno buvusiomis daržovėmis, viską apliejant puode likusiu padažu. Papildomai galima pasiūlyti šaukštą grietinės ar duonos riekę, skirtą „išdažyti“ visus padažo likučius iš lėkštės.

Prie balandėlių taip pat puikiai tiks įvairios raugintos ir marinuotos daržovės, o ypač, agurkai.

14. Likučių laikymas ir šaldymas. Nesuvalgytus balandėlius rekomenduojame palikti puode, padaže, kuriame jie troškinosi. Išalkę tiesiog statykite puodą ant vidutinės ugnies ir uždengę pašildykite. Puodą šaldytuve galite laikyti iki 3 dienų.

Jeigu privyniojote labai daug balandėlių, jų visų netroškinkite, o dalį užšaldykite. Susuktus balandėlius, jeigu norite, apkepinkite (galite prieš tai apvolioti miltuose), atvėsinkite, sudėkite ant lėkštės ar pjaustymo lentelės (paviršių apiberkite miltais, kad nepriliptų) ir dėkite į šaldymo kamerą. Sušalusius balandėlius sudėkite į šaldymo maišelį ar dėžutę. Šaldytus balandėlius reikėtų suvartoti per 1-2 mėnesius.

Norėdami pasigaminti šaldytų balandėlių, juos ištraukite iš šaldymo kameros ir pernakt palikite lėtai atitirpti šaldytuve. Atitirpusius balandėlius troškinkite puode taip, kaip šviežiai pagamintus.

 

 

Skaniausių balandėlių receptai - paragavę nenusivilsite!

Siūlome praktiškai išbandyti perskaitytus patarimus ir kviečiame gaminti balandėlius. Paragaukite ne tik tradicinių, bet ir su kiniškais kopūstais ar vynuogių lapais vyniotų, tinginių balandėlių ar balandėlių su grybais, kurie patiks tikrai ne vien vegetarams...

Tradiciniai balandėliai
 

Tradiciniai balandėliai

Tradicinius balandėlius patiekite su virtomis bulvėmis ar bulvių koše. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Norintiems prisiminti tikrąjį balandėlių skonį, siūlome pasigaminti tradicinių balandėlių iš baltagūžių kopūstų ir mėsos bei ryžių įdaro. Jie savo jaukumu primins viešnagę pas močiutę!

13-15 balandėlių Jums reikės:
Balandėliams:
700-800 g sveriančio kopūsto;
~400 g maltos mėsos (kiaulienos ar kiaulienos ir jautienos faršo);
100-120 g nevirtų ryžių;
1 morkos;
1 svogūno;
pagal skonį druskos ir prieskonių, žalumynų;
šlakelio aliejaus apkepimui (nebūtina).

Troškinimui:
Kelių likusių kopūstų lapų, smulkiai pjaustytos likusios gūželės;
2-3 morkų;
1,5-2 l sultinio ar vandens;
3-4 šaukštų pomidorų padažo (galima pakeisti pora šaukštų pomidorų pastos arba skardine konservuotų, smulkintų pomidorų. Jeigu naudosite konservuotus pomidorus, reikės kiek mažiau sultinio);
2-3 šaukštų grietinės;
pagal skonį druskos, pipirų, laurų lapų.

Gaminimas:

  1. Iš kopūsto išpjaukite šerdį. Kopūstą dėkite į verdantį, pasūdytą vandenį. Pavirkite 5-10 min. Nuimkite išoriniu lapus (turėtų nusiimti 5-7 lapai). Kopūstą vėl pavirkite ir vėl nuimkite lapus. Tęskite iki kol nuimsite visus didžiuosius lapus.
  2. Ryžius suberkite į verdantį, pasūdytą vandenį ir apvirkite 10 min.
  3. Įdarui skirtą morką sutarkuokite, svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepinkite iki kol suminkštės.
  4. Sumaišykite įdarą iš maltos mėsos, ryžių, apkepintų daržovių. Pagardinkite druska, pipirais, mėgstamais mėsos prieskoniais, įmaišykite smulkiai sukapotų žalumynų.
  5. Imkite porą šaukštų įdaro, drėgnomis rankomis suformuokite pailgą maltinuką ir jį įsukite į kopūstų lapus.
  6. Susuktus balandėlius apkepinkite iš abiejų pusių po 5 min. Pirmiausiai apkepinti lenkimo siūle į apačią.
  7. Į puodą įklokite atliekamus kopūstų lapus, sudėkite tarkuotas morkas, smulkiai pjaustytą likusią gūželę. Arti vienas kito sudėkite balandėlius. Pabarstykite druska, pipirais, įdėkite porą laurų lapų.
  8. Sultinį išmaišykite su pomidorų padažu ir supilkite ant balandėlių.
  9. Troškinkite uždengę. Po užvirimo ugnį sumažinkite iki minimalios. Balandėlius troškinkite apie valandą.
  10. Po valandos į padažą sudėkite grietinę ir dar kelias minutes pakaitinkite iki kol viskas sušils ir truputį sutirštės.
  11. Balandėlius tiekite su virtomis bulvėmis ar bulvių koše.

 

Labai skanūs ir sultingi balandėliai su švelnesniu nei įprasta - vištienos įdaru. Tačiau nemanykite, kad jei balandėliams parinkta švelni paukštiena, jie nebus ryškaus skonio! Balandėliai troškinami labai gardžiame, saldžiarūgščiame konservuotų pomidorų padaže. Paprasta paruošti ir tikrai labai gardu!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Balandėliai su Pekino kopūstu paruošiami dvigubai greičiau, nei su baltagūžiu, tačiau skoniu tradiciniams jie tikrai nenusileidžia!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Sotus, jaukus, sušildantis ir vaikystę primenantis skonis. Jei mėgstate balandėlius, tačiau nėra laiko ar noro ilgai suktis virtuvėje, galite paruošti labai skanų troškinį! Taupesniam variantui troškiniui galima naudoti daugiau kopūsto.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Būtinai išbandykite šį balandėlių variantą orkaitėje! Jis ypač tiks, jeigu neturite pakankamai didelio puodo. Naudokite kokį mėgstate faršą, bet recepto autorė Odeta rekomenduoja rinktis paukštienos.

Receptą rasite čia.

Jeigu tik turite marinuotų, raugintų ar šviežių vynuogių lapų, siūlome būtinai pasigaminti mums įprastų balandėlių „protėvių“ - balandėlių vynuogių lapuose „Dolma“.

Receptą rasite čia.

Ukrainiečiai kopūstų suktinukus kemša mėsa ir ryžiais, juos verda su pomidorų sultimis arba pomidorų pasta kaip padažu. Šiandien tai labiausiai paplitę kopūstų suktinukų ingredientai. Tačiau įvairiuose Ukrainos regionuose yra dešimtys kitų įdarų variantų, įskaitant įdarus be mėsos, taip pat įvairius mėsos, daržovių ir grūdų derinius. Vyniotiniams ukrainiečiai naudoja šviežius arba marinuotus kopūstų lapus, pavasarį pietvakariuose juos keičia vynuogių lapais, o kitose šalies dalyse - raudonųjų burokėlių lapais. Virimo skystis gali būti pomidorų sultys, sultinys ir grietinė. 

Receptą rasite čia.

Tie, kas mėgsta balandėlius, bet neturi jokio noro prie jų sugaišti kelias valandas, laaabai rekomenduojame išbandyti šį vienos keptuvės balandėlių receptą. Skonis gaunasi toks pats kaip ir tradicinių balandėlių, tik prireikia dvigubai mažiau laiko ir pastangų. Idealus receptas visiems tinginėliams!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Šie balandėliai - tikrai geras pasirinkimas, kai nesinori mėsos. O ar atspėsite kokios šalies šis patiekalas? Eritrėjos. Tad nusikelkime į Afrikos žemyną ir paragaukime kažko naujo!

Receptą rasite čia.

Dar vienas puikus būdas paskanauti balandėlių, kai nesinori ilgai suktis prie viryklės! Šis paslaptingai atrodantis ir labai gardus balandėlis troškinamas orkaitėje, o vos vieno pakaks draugiškai pasidalinti visos šeimos pietums ar vakarienei!

Receptą rasite čia.

Be galo skanūs, minkštučiai ir sultingi balandėliai. Tinka valgyti su bulvių koše ir raugintais agurkėliais. Paruoštus netroškintus juos taip pat galima apkepti ir užšaldyti kitiems kartams.

Receptą rasite čia.

Šis receptas yra sukurtas nuolat skubančioms moterims, mamoms, laiko neturinčioms studentėms ar prie puodų nenorinčioms stovėti merginoms. Šis patiekalas vienas paprasčiausiai pagaminamų, tačiau skoniu tikrai nenusileidžiantis tradiciniams balandėliams!

Receptą rasite čia.

Labai skanus ir nesudėtingas apkepas, kurį mes namuose vadnimame balandėlių lazanija, nes savo skoniu ir sudėtimi jis primena balandėlius, tik kad paruošiamas daug greičiau :)

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

 

Savojos kopūsto balandėliai su lęšiais

Vegetariški kruopų ir lęšių balandėliai ne ką mažiau sotūs ir skanūs, nei gaminti su mėsa. Žinoma, jeigu norite rinkitės tradicinį mėsos ir ryžių įdarą. Šiame recepte naudojami greitai suminkštėjantys savojos kopūstai, tad, jeigu gaminsite su mėsa, geriau naudokite greičiau išsitroškinantį paukštienos faršą.
 

Balandėliai su savojos kopūstu

Balandėliai su savojos kopūstu paruošiami greičiau. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

12-15 balandėlių Jums reikės:
Balandėliams:
1 didelio savojos kopūsto (1-1,5 kg svorio);
150 g lęšių;
100 g ryžių arba kitų kruopų (pavyzdžiui, bolivinės balandos (kynvos), miežių, kviečių, sorų, kuskuso);
1 svogūno;
1 morkos;
2-3 skiltelių česnako;
druskos, pipirų, kitų mėgstamų prieskonių;
aliejaus kepimui;
vandens arba sultinio kruopų virimui.

Padažui:
1 didelės skardinės (800 g) konservuotų, smulkintų pomidorų arba pomidorų tyrės (passata);
1 šaukšto cukraus rūgštumui subalansuoti (galima pakeisti klevų sirupu, bus dar įdomesnis skonis);
druskos, pipirų, džiovintų prieskoninių žolelių.

Gaminimas.

  1. Nuo savojos kopūsto nuimkite išorinius lapus, jie turėtų atsiskirti lengvai ir gražiai. Juos porai minučių pamerkite į verdantį vandenį, kad suminkštėtų.
  2. Likusį kopūstą su tvirtai „prilipusiais“ lapais 5-10 min. apvirkite verdančiame vandenyje, palaukite kol truputį atvės ir nuimkite kitus lapus.
  3. Lęšius, ryžius (ar kitas pasirinktas kruopas) atskirai išvirkite pagal nurodymus ant pakelio. Išvirti reikia visiškai, iki minkštumo. Jeigu norite, kad skonis būtų sodresnis, virkite ne vandenyje, o sultinyje (ypač, jeigu kruopos „įgeria“ daug skonio, pavyzdžiui, kuskusas, bolinės balandos).
  4. Svogūną smulkiai supjaustykite, morką sutarkuokite, česnaką smulkiai sukapokite ir viską apkepinkite aliejuje.
  5. Sumaišykite įdarą iš virtų kruopų, kepintų daržovių, pagardinkite druska, pipirais, kitais mėgstamais prieskoniais (tiktų paprikos milteliai, maltas kuminas, karis).
  6. Imkite porą šaukštų įdaro, dėkite ant suminkštėjusio kopūstlapio ir susukite balandėlius.
  7. Padažui skirtus ingredientus sudėkite į prikaistuvį ir ant nedidelės ugnies pavirkite iki kol truputį sutirštės, 5-10 min. Jeigu neturite laiko arba nenorite to daryti, padažo nevirkite, jis tiesiog bus skystesnis. Taip pat galite naudoti bet kokį pomidorų padažą makaronams.
  8. Trečdalį padažo supilkite į kepimo indą, siūle į apačią sudėkite susuktus balandėlius ir užpilkite likusiu padažu.
  9. Kepimo indą uždenkite dangčiu ar folija ir kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje 40 min.

 

Lapinių kopūstų balandėliai su ryžiais, džiovintais vaisiais ir riešutais

Šie pikantiški balandėliai primena jų tikruosius pirmtakus, vynuogių lapų suktinukus dolma. Artimuosiuose Rytuose bei Balkanų šalyse šiems suktinukams dažnai naudojamas ne ryžių ir mėsos, bet ryžių, pagardintų džiovintais vaisiais bei riešutais įdaras. Jeigu ieškote naujų, pikantiškų skonių, būtinai paragaukite!
 

Balandėliai iš lapinių kopūstų

Lapinių kopūstų balandėliai primena vynuogių lapų suktinukus dolma. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

20 suktinukų Jums reikės:
20 lapinių kopūstų (kale) lapų;
2 stiklinių nevirtų, ilgagrūdžių ryžių;
Didelės saujos džiovintų vaisių (tinka įvairūs, pasirinkite pagal skonį);
4 šaukštų smulkiai sukapotų riešutų (tinka įvairūs, pasirinkite pagal skonį);
2 šaukštų smulkiai sukapotų petražolių lapų;
pagal skonį druskos, pipirų, kario;
kepimui šlakelio aliejaus;
1,5-2 L vandens, daržovių arba vištienos sultinio virimui ir troškinimui.

Gaminimas:

  1. Į gilią keptuvę ar puodą nesvylančiu dugnu įpilkite aliejaus, suberkite ryžius ir 3-5 min. maišydami pakepinkite iki kol pasidarys skaidrūs.
  2. Supilkite maždaug 1 l vandens ar sultinio, išmaišykite, užvirinkite, ugnį sumažinkite iki minimalios, uždenkite dangčiu ir palikite troškintis 20 min.
  3. Troškinimo metu vis patikrinkite ar netrūksta skysčio. Jeigu trūksta ir ryžiai dar kieti, įpilkite dar šlakelį vandens ar sultinio.
  4. Po 15 minučių nuo troškinimo pradžios sudėkite smulkiai pjaustytus džiovintus vaisius, suberkite riešutus.
  5. Jeigu ryžiai jau minkšti, o skysčio liko per daug, dangtį nukelkite, ugnį padidinkite ir maišydami pakaitinkite, kad nugaruotų.
  6. Ryžius pagardinktie druska, pipirais, kario prieskoniais, petražolėmis.
  7. Lapinius kopūstus minutei pamerkite į verdantį vandenį, kad suminkštėtų.
  8. Į lapinius kopūstus įsukite po porą šaukštų įdaro.
  9. Suktinukus siūle į apačią dėkite į kepimo indą, užpilkite sultiniu, kad būtų apsemti maždaug iki pusės.
  10. Uždenkite dangčiu ar folija ir kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje 25-30 min.
  11. Suktinukus rekomenduojame valgyti su natūraliu jogurtu. Galite pasigaminti jogurtinį padažą, suplakdami jogurtą su įvairiomis žolelėmis, česnakais, druska.
LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (6)
vita
2022-10-18 10:15
bulves visada dedu ant balandeliu - skaniau uz balandelius gaunasi ATSAKYTI
Močiutė
2020-09-09 19:18
Mano mama visada apkepindavo balandėlius, apvoliotus miltuose, visai kitas skonis. O mėsą išplodavo ant kopūsto lapo ir tik tada užlenkdavo šonus ir susukdavo, gaudavosi toks sluoksniuotas balandėlis, man daug skaniau, negu mėsos kukulis kopūsto lape. Baigiant troškintis - keli šaukštai grietinės su pomidorų padažu...Skanumėlis ! ATSAKYTI
Vilija
2022-10-17 19:09
Bandysiu tokius gaminti. ATSAKYTI
Rena
2022-10-17 22:29
Pritariu☺ ATSAKYTI
Vilija
2019-09-26 14:14
Rašo, kad balandėlių apkepinti nebūtina. Nesutinku. Skirtumas labai didelis. Įdėtas darbas atsiperka su kaupu. ATSAKYTI
Agnė
2019-09-27 09:28
Skonio reikalas turbūt :) Iš vaikystės atsimenu, kad mama niekad nekepindavo balandėlių, tai man ir dabar tokie skaniausi :) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital