Konservavimo gudrybės - patariame, kaip paruošti pačius pačiausius gardumynus žiemai!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-07-12
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 3)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 3)
Konservavimas marinavimas
@ Shutterstock

Konservavimas, jeigu tik žinote keletą naudingų gudrybių bei mokate susiplanuoti darbą, tampa labai malonia ir net raminančia veikla. O žiemą juk taip smagu prisiminti vasaros ir rudens derlių, gardžiuojantis traškiais agurkėliais, daržovių mišrainėmis ar kvapniais padažais. Dalinamės naudingais patarimais ir puikiausiais receptais bei kviečiame ruošti skanumynų atsargas!

 

KONSERVAVIMO ABĖCĖLĖ: pagrindai ir praktiniai patarimai

 

Daržovės - sveikos ir tvirtos. Galima konservuoti labai daug įvairių daržovių: agurkus, pomidorus, paprikas, svogūnus, šparagines pupeles, morkas, cukinijas, česnakų žiedkočius, ruošti daržovių salotas ar asorti. Kad ir kokias daržoves pasirinktumėte, jos turi būti šviežios, neapvytusios, neapipuvusios, tvirtos. Jas būtina kruopščiai nuplauti bei rekomenduojama blanširuoti (aplieti verdančiu vandeniu), jog talpiau sugultų į stiklainius, o kietesnes daržoves, kaip kad šparaginės pupelės, prieš konservuojant reikėtų trumpai apvirti. Tačiau tikslus daržovių paruošimo būdas priklausys nuo pasirinkto recepto.
 

Darovės marinavimui

Konservavimui tinka pačios įvairiausios daržovės. Nuotrauka LaMaistas.lt


Marinato ingredientai. Tradicinis saldžiarūgštis marinatas verdamas iš vandens, acto, druskos ir cukraus. Mūsų mėgstamiausios proporcijos 1 litrui vandens - 4 šaukštai cukraus, 1 šaukštas druskos, 1 šaukštas prieskonių konservavimui mišinio bei 100 ml 9% acto (jei naudosite silpnesnį actą, pvz. 6% rūgštingumo obuolių actą, jog dėkite proporcingai daugiau). 

Paruošimas paprastas - į puodą supilkite vandenį, berkite cukrų, druską, dėkite prieskonius. Užvirinkite, išmaišykite įsitikindami, jog cukrus bei druska visiškai ištirpo, tada supilkite actą ir dar kartą užvirinkite. Paragaukite, ar patinka marinato skonis. Jei norisi daugiau rūgštelės, saldumo ar sūrumo, įdėkite papildomai, o jei skonis atrodo per intensyvus - atskieskite trupučiu vandens bei dar kartą užvirinkite.

Svarbu: ant į stiklainius sudėtų daržovių būtinai pilkite dar karštą marinatą.


Kokius prieskonius rinktis? Daugumoje parduotuvių rasite jau paruoštų prieskonių konservavimui mišinių - jie yra puikus ir mums labai pasiteisinantis greitasis variantas. Tačiau prieskoniais galite drąsiai eksperimentuoti ir susikurti marinatą pagal savo skonį. Puikų kvapą suteiks lauro lapeliai, kvapieji pipirai, peletrūnas, mėgstantys aštriau gali pridėti čili pipirų, o ieškantys išskirtinio skonio gali naudoti prie agurkų, pomidorų bei burokėlių idealiai tinkančius gvazdikėlius ar gabaliuką cinamono lazdelės.
 

Prieskoniai konservavimui

Daugelyje parduotuvių rasite jau paruoštų prieskonių konservavimui mišinių. Nuotrauka LaMaistas.lt


Druska - tik rupi akmens druska. Druskos rūšių yra pačių įvairiausių, tačiau marinatų receptuose dažniausiai nurodomas būtent rupios akmens druskos kiekis. Ją mes ir rekomenduotume rinktis konservuojant. Himalajų, smulki, juoduota ar kitos rūšies druska konservavimui netinka, kadangi daržovės gali būti prėskos, turėti nemalonų poskonį. Druska turėtų būti be jodo - jis suminkština konservuojamas daržoves, šios praranda traškumą. Jūros druska dažnai naudojama konservavimui Viduržemio jūros regiono šalyse, tačiau jos sūrumo indeksas skiriasi nuo mums įprastos akmens druskos, tad norint su ja gaminti reikėtų ieškoti būtent šiai druskai pritaikyto konservavimo recepto.
 

Druskos rūšys

Druskos rūšių yra įvairiu, tačiau konservavimui tinkamiausia - rupi akmens druska. Nuotrauka LaMaistas.lt

 

Cukrus - kokį rinktis? Cukraus rūšių, kaip ir druskos, yra įvairių. Visgi konservuojant mums labiausiai pasiteisina paprastas baltasis cukrus - jis yra be priemaišų, tad jo konservuojančios savybės stipriausios, o su juo ruoštos marinuotos gėrybės išsilaikys ilgiau bei neįgaus specifinio skonio.

Intensyvesnio skonio saldiklius (kaip medus, klevų ar datulių sirupas) rekomenduotume naudoti nebent kaip prieskonį, t.y. jais keisti ne daugiau kaip trečdalį recepte nurodyto cukraus kiekio ir būtinai pakaitinti drauge su kitais marinato ingredientais, jog deaktyvuotumėte natūraliai juose esančias mieles bei laktobakterijas, dėl kurių konservai galėtų prarūgti.
 

Cukraus rūšys

Konservavimui tinkamiausias - baltasis cukrus. Nuotrauka LaMaistas.lt

 

KAIP MARINAVIMUI PARUOŠTI STIKLAINIUS?


Stiklainių ir dangtelių pasirinkimas. Konservuotos daržovės saugomos stiklainiuose ir turi būti sandariai užsukamos dangteliais, tad jų pasirinkimas taip pat labai svarbus. Stiklainiai turi būti nepažeisti, neįtrūkę, švariai išplauti ir sterilizuoti (apie tai skaitykite žemiau). Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į stiklainių dydį. Juos atidarius konservuotą produktą reikėtų suvartoti kuo greičiau, tad, jeigu jūsų šeima nedidelė arba konservuotų daržovių greitai nesuvalgote, rinkitės nedidelius stiklainėlius. Dangtelius (nesvarbu ar naudojate pernykščius, ar perkate naujus) taip pat svarbu švariai išplauti ir sterilizuoti.

Stiklainių ir dangtelių sterilizavimas. Stiklainius, visų pirma, reikia kruopščiai išplauti sodos tirpalu (šiltame vandenyje ištirpinkite kelis šaukštus valgomosios sodos) ir tada praskalauti švariu vandeniu arba stiklą ištrinti soda ir perlieti karštu, o tuomet ir šaltu vandeniu.
Išplautus stiklainius kakleliu į apačią sudėkite ant švariu rankšluosčiu išklotos skardos. Skardą su stiklainiais apie 30 min. šildykite iki 100°C įkaitintoje orkaitėje. Į sterilizuotus ir jau kiek atvėsusius stiklainius reikės sudėti daržoves ir jas užpilti marinatu. Dangteliai taip pat turi būti kuo švaresni. Jei naudojate naujus dangtelius, juos užpilkite verdančiu vandeniu, palaukite 1-2 minutes ir naudokite. Jei renkatės anksčiau naudotus dangtelius, perplaukite sodos tirpalu, tuomet dėmesingai išskalaukite, vidų pavalykite spirite ar degtinėje sudrėkinta vata.
 

Orkaitėje iškaitinti stiklainiai

Švarius stiklainius sterilizuokite 100°C orkaitėje 30 min. Nuotrauka LaMaistas.lt

 

KONSERVŲ PASTERIZAVIMAS: kodėl svarbu ir kaip tą daryti

 

Pasterizavimas yra konservavimo būdas, kuomet produktai paveikiami aukšta (bet ne aukštesne, nei 100°C) temperatūra, siekiant sunaikinti mikroorganizmus. Konservuojamos daržovės, uogos ar kiti produktai, priklausomai nuo recepto, gali būti pasterizuojami dviem pagrindiniais būdais.

Pirmasis būdas yra kiek paprastesnis. Į sterilius stiklainius sudėti produktai užpilami verdančiu marinatu ir skubiai sandariai užsukami karštu vandeniu nuplikytais švariais dangteliais (prieš tai daržovės gali būti blanširuojamos, t.y. perliejamos verdančiu vandeniu). Karšti stiklainiukai apsukami, pastatomi dangeliais žemyn, dėmesingai apklojami šiltomis antklodėmis, pūkinėmis striukėmis ir paliekami iki kol visiškai atvės. Šis pasterizavimo būdas paprastas ir greitas, bet jam itin svarbi švara - švariai nuplautos daržovės, švarūs stiklainiai bei dangteliai, švarūs rankšluosčiai, rankos bei naudojami įrankiai. 

Antrasis pasterizacijos būdas yra ilgesnis, tačiau juo ruošiami konservai šiek tiek atlaidesni higienai. Šiam būdui reikės didelio puodo. Puodo dugnas išklojamas minkšta medžiaga ar rankšluosčiu, sudedami konservų pripildyti stiklainiai, pridengiami dangteliais (neužsukami, tik pridengiami) ir puodas pripildomas vandens, jog apsemtų apie du trečdalius stiklainiukų aukščio. Vanduo užkaitinamas iki beveik virimo (jog į paviršių kiltų maži burbuliukai, bet aktyviai nevirtų), kaitra kiek sumažinama. Tada priklausomai nuo stiklainių dydžio ir recepto, kaitinami apie 10-30 min. arba iki konservų viršuje ima kilti pirmieji maži burbuliukai. Tada stiklainiai atsargiai ištraukiami iš vandens, sandariai užsukami dangeliais, apverčiami ir paliekami atvėsti.

Svarbu: atvėsusius stiklainius visada patikrinkite - dangtelis turi būti "pritrauktas", t.y. spustelėjus jo vidurį jis turėtų neįsilenkti žemyn. Tai reiškia, jog tinkamai susidarė vakuumas. Jeigu kažkurio dangtelio nepritraukė, tokį konservą laikykite šaldytuve ir suvartokite per 1-2 savaites.

 

LAIKO PATIKRINTI KONSERVAVIMO RECEPTAI

 

Susipažinus su teorija, siūlome išbandyti šiuos laiko patikrintus konservavimo receptus, kurie pravers tiek patyrusiems, tiek ir pradedantiesiems. Žinoma, nepamirškite naudotis aukščiau pateiktais patarimais, bet tuo pačiu eksperimentuokite ir tobulinkite receptus pagal savo skonį ir išmonę.

 

Puikiais praktiniais patarimais pasidalinusi Renata iš tinklaraščio KumutesVirtuve.lt siūlo išbandyti šį universalų marinatą, kuris tiks jūsų pasirinktoms daržovėms. Žinoma, marinatą galite pagardinti jums labiausiai patinkančiais prieskoniais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ LaMaistas.lt

Agurkų skonis nuostabus, o pamačius jų receptą sunku patikėti, kad jis toks paprastas. Prieskonius galima drąsiai koreguoti, pvz. įdėti krapų ar įpjautyti aitriųjų pipirų, jeigu mėgstate. Jeigu nerandate prieskonių konservavimui mišinio, vietoje jo galima dėti juodųjų ir kvapniųjų pipirų, garstyčių, kalendrų grūdelių. Beje, jeigu norite dar traškesnių agurkėlių, prieš marinuodami juos bent keletui valandų (galima ir per naktį) palaikykite užpylę šaltu vandeniu. Tas ypač aktualu, jeigu naudojate pirktinius agurkus, o ne šviežiai skintus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ LaMaistas.lt

Nebenorite pirktinių pomidorų padažų? Puikiausią padažą galite pasigaminti ir namuose! Ruošdami, vis paragaukite padažo, pritaikykite jį pagal savo skonį - dėkite daugiau ar mažiau acto, cukraus, česnako, kol išgausite tobulą sau pačia skonį.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ LaMaistas.lt

Puikaus skonio cukinijų mišrainė, kuri paprastai iš konservų žiemai pasibaigia pati pirma! Taip paruošta mišrainė puikiai tinka prie mėsos patiekalų, troškinių, plovo ar bulvyčių, tiesiog su duonos riekele.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @ Shutterstock

Paukštiena tikrai darniai „draugauja“ su įvairiais uogų padažais, o šis nuostabios spalvos, skonio ir aromato raudonųjų serbentų padažas su rūgštumo natele net ir nuobodžią vištienos krūtinėlę pavers šventiniu patiekalu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Jurgitos receptai

Šis marinatas tinka visoms daržovėms ar jų asorti. Marinatas puikus ir tuo, kad jo iš anksto pasiruošti galima didesnį kiekį, o naudoti visą savaitę. Jeigu taip ruošite paprikas, žiedinius kopūstus ar morkas, patariama juos aplieti verdančiu vandeniu ir palaikyti 5 minutes.

Receptą rasite čia.

Pagal šį receptą paruošti agurkėliai ypatingai traškūs ir skanūs. Jie tinka ir kaip garnyras, ir ruošiant sumuštinukus ar mišrainėms ruošti, pvz., su virtais burokėliais. 

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Šis receptas niekuomet nenuvilia - šparaginės pupelės išsaugo savo skonį, išlieka traškios, gražios spalvos. Jas galima patiekti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų, įmaišyti į salotas ar mišraines, naudoti sriuboms ar valgyti tiesiog kaip užkandį.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai paprastas marinuotų pomidorų žiemai receptas! Reikia vos kelių ingredientų, trupučio pasiruošimo ir kantrybės, kol pomidorai pasimarinuos ir juos pagaliau bus galima ragauti!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Turite darže peraugusių agurkų? Juos gardžiai paruošti ir išsaugoti žiemai pagelbės šis puikus receptas! Salotos maloniai saldižarūgščio skonio, traškios ir žiemą puikiai dera prie kvapnaus plovo, mėsos troškinių ar tiesiog minkštų koteltų su bulvių koše. Mišrainė savo skoniu praturtins daugelį patiekalų!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Nuostabaus skonio mišrainė žiemai, jei į ją papildomai įdėsite virtų ryžių, tuomet turėsite puikią sriubą žiemai! Čia galima daug improvizuoti - gardinkite mėgstamais prieskoniais, o ragauti galite dar šiltą!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Tikrai skani ir stipraus skonio adžika. O jeigu norite kiek švelnesnio skonio, švelnesnio adžikos padažo, galite išimti čili piprų sėklytes arba dar įdėti papildomai kitų daržovių (pvz. po 0.5 kg morkų ir svogūnų). O jeigu norite dar autentiškesnio adžikos skonio, prieskonių parduotuvėse paieškokite prieskonių mišinio pavadinimu "Chmeli-Suneli" ir vietoje maltos kalendros bei lauro lapelių naudokite šaukštą šių prieskonių.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

 

Agurkai yra dažniausiai konservuojama daržovė, tad siūlome pasisemti dar daugiau idėjų jų išsaugojimui žiemai. 27 puikius ir laiko patikrintus agurkų konservavimo receptus rasite čia.

Straipsnio draugas: Dan Sukker
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital