Viskas apie česnaką - kaip teisingai su juo gaminti + 22 pikantiškų receptų idėjos!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2019-08-29
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Viskas apie česnaką - kaip teisingai su juo gaminti + 22 pikantiškų receptų idėjos!
@ Shutterstock

Česnakas - vienas mėgstamiausių ir universaliausių prieskonių, kurį tikrai rasime bene kiekvienoje virtuvėje, tačiau ar tikrai jį gerai pažįstame? Ar jūs mokate išsirinkti pačius geriausius česnakus ir juos greitai nulupti? Ar žinote kuo skiriasi spaustuku sutrintas ir sukapotas česnakas arba kodėl česnakai kartais pažaliuoja? Skubame atsakyti į šiuos ir dar daugiau klausimų bei pateikiame mūsų mėgstamiausius receptus, kuriems ypatingą skonį suteikia česnakai.

Česnakas vertinamas jau tūkstančius metų: ir nuo ligų, ir nuo vampyrų

Česnako tėvynė yra Azija (iki pat šių dienų Kinijoje, Indijoje ir Pietų Korėjoje užauginama daugiausiai česnako), tačiau jis populiarus ir vertinamas visame pasaulyje.

Pasakojama, kad Egipto faraonai piramides statantiems darbininkams dovanojo česnakų, kad jie būtų stiprūs, sveiki ir gerai dirbtų. Česnakus, kaip vaistą „nuo visokių ligų“, savo raštuose mini Avicena. Jo pagirti nepamiršo ir Virgilijus, Plinijus Vyresnysis, Galenas ir daugelis kitų.

Česnakai buvo naudojami maro, choleros, vidurių šiltinės, dizenterijos, difterijos, įvairių virškinimo ir kvėpavimo takų ligų gydymui, sveikatos stiprinimui. Manoma, pastebėjęs, kad česnakai atbaido kraujasiurbius vabzdžius, Bremas Stokeris apie juos, kaip apie apsaugos nuo vampyrų priemonę, papasakojo savo romane „Drakula“.



Renkamės pačius geriausius ir gaminame su česnakais: svarbiausia neperkepti

Česnakams sveikatai naudingas, nuo įvairių ligų apsaugančias savybes, o kartu ir aitroką skonį bei charakteringą aromatą suteikia eteriniai aliejai, fitoncitai, smulkinant susidarantis natūralus antibiotikas alicinas ir junginiai.

1. Česnakų veislės. Auginama daug ir skirtingų česnakų veislių, kurios skiriasi galvučių ir skiltelių dydžiu, skiltelių skaičiumi, jų išsidėstymu, skoniu, kvapu, lapų forma, žiedų spalva ir kt., tačiau visas česnakų veisles galima suskirstyti į dvi stambias grupes: žieminius ir vasarinius česnakus.

Žieminiai česnakai yra sodinami rugsėjo - spalio mėnesiais ir visą žiemą praleidžia po sniegu, jų derlius yra renkamas liepos mėnesį. Žieminių česnakų skiltelės yra stambios, visos maždaug vienodo dydžio, išsidėsčiusios viena eile, jų ropelėje yra nedaug. Šie česnakai per žiemą išsilaiko prasčiau, greičiau pradeda minkštėti, nusilpsta jų skonis. Lyginant su vasariniais - žieminiai yra švelnesnio skonio ir ne tokio ryškaus aromato. Jie nuo vasarinių skiriasi dar ir tuo, kad išaugina ant ilgo stiebo susitelkusius žiedus. Šie stiebai yra valgomi - dažniausiai jie marinuojami, rauginami arba sutrinami su druska ir naudojami, kaip prieskonis.

Vasariniai česnakai yra sodinami balandžio - gegužės mėnesiais, o jų derlius iškasamas rugpjūtį - rugsėjį. Šie česnakai vertinami labiau, nes ilgiau išsilaiko, ilgiau nepradeda džiūti, minkštėti. Jie yra mažesni už žieminius, ropelėje yra daugiau skiltelių, jos skirtingo dydžio, išsidėsčiusios spirale arba koncentriškais ratais, žiedynų nesuformuoja. Vasariniai česnakai yra aitresnio, ryškesnio skonio bei aromato.
 

Česnakai

Vasariniai česnakai labiau vertinami, nes jie atiresni, ryškesnio skonio ir ilgiau išlieka tinkami vartoti. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Česnakų pasirinkimas. Nesvarbu, ar česnakai yra žieminės, ar vasarinės veislės, perkant reikia atkreipti dėmesį į tuos pačius dalykus. Česnakų ropelės turi būti tvirtos, jose neturi būti tuščių arba suminkštėjusių skiltelių. Ropeles turi dengti vientisas, prie jų gerai prilipęs, šiugždantis, sausas lukštas. Jeigu ropelių lukštai lengvai nukrenta, skiltelės vietomis yra „apsinuoginusios“ arba atšokusios, česnakas jau senokas. Jis tinkamas valgyti, tik nebe toks naudingas ir nebe tokio ryškaus skonio bei aromato. Pradėjęs dygti, žalsvus stiebelius išleidęs česnakas taip pat yra senesnis, tačiau valgomas, tik žalsvus stiebelius (tiek išlindusią į išorę dalį, tiek ir skiltelės viduje esančią) rekomenduojame pašalinti, nes jie turi kartumo.

3. Česnakų laikymas. Česnakus reikėtų laikyti kambario temperatūroje, tamsoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Juos galima sudėti į atviras dėžės, krepšius ar drobinius maišelius, kuriuose gerai cirkuliuoja oras ir nesikaupia perteklinė drėgmė. Jeigu namuose labai drėgna, česnakus galima sudėti į sandarias dėžutes ir įberti druskos, kuri sugers perteklinę drėgmę. Išlukštentas česnakų skilteles arba pjaustytus, bet nepanaudotus česnakus laikykite šaldytuve, sandariame indelyje 2-3 savaites.

5. Kaip greitai nulupti česnaką? Šviežių česnakų lukštai turi būti gerai prilipę prie skiltelių, todėl česnakus nulupti yra kiek sudėtinga. Siūlome pasinaudoti keliomis gudrybėmis, padėsiančiomis česnako skilteles nulupti akimirksniu ir be didelių pastangų:

  • Stilteles spustelėkite peiliu. Šį triuką labai mėgsta profesionalūs šefai, nes jie įprastai naudoja didelius peilius, be to tai greitais ir paprastas metodas. Nenuluptą česnako skiltelę tiesiog padėkite ant pjaustymo lentelės, ant skiltelės uždėkite peilio ašmenis ir stipriai spustelėkite. Česnako skiltelė truputį susitrins, o lukštas atšoks.
  • Skilteles papurtykite uždarame inde. Jeigu reikia iškart nulupti didesnį kiekį česnako skiltelių, jas suberkite į indelį ar stiklainį ir sandariai uždarykite. Intensyviai papurtykite 20-30 sekundžių ir lukštai patys atšoks, nubyrės, jų likučius labai lengvai nukrapštysite pirštais.
  • Skilteles pakaitinkite mikrobangų krosnelėje. Česnakų skilteles taip pat galite 10-15 sekundžių pakaitinti mikrobangų krosnelėje, aukštoje temperatūroje. Suminkštėjusios, nuo kaitinant išsiskyrusios drėgmės sušlapusios skiltelės nusivalys vos prilietus.


6. Česnako susmulkinimo būdai. Dažniausiai patiekalams reikalingas smulkintas česnakas. Česnaką galima smulkiai sukapoti peiliu, susmulkinti maisto smulkintuvu, sutarkuoti smulkia tarka arba perspausti spaustuku. Visi šie smulkinimo būdai yra tinkami ir česnaką galima smulkinti taip, kaip patogiausia jums.

Prisiminkite, kad smulkinant česnaką susidaro jam būdingą aitrumą suteikiantis alicinas, tad kuo smulkiau smulkintas česnakas, tuo jo skonis bei aromatas patiekale jausis ryškiau. Pavyzdžiui, perspaudus spaustuku česnako skonis bei aromatas bus ryškesnis, česnakas jausis aštriau, nei česnaką sukapojus ar supjausčius riekelėmis.

Mėsos, žuvies, daržovių, kurias vėliau kepsite, marinavimui naudojamą česnaką pjaustykite stambiai arba skilteles tiesiog padaužykite mėsos plaktuku, sulaužykite patrindami peilio ašmenimis. Česnakas labai greitai sudega, o sudegęs apkartina patiekalą, todėl jis turėtų likti marinate. Nubraukite česnako likučius nuo marinuotos mėsos, žuvies, daržovių prieš kepimą. Žinoma, tą padaryti lengviau, jeigu česnakas pjaustytas stambiau.

Agurkų, pomidorų ir kitų daržovių marinavimui skirtų česnako skiltelių galite nepjaustyti arba pjaustykite stambiai, ilgėliau marinate pabuvęs česnakas tikrai „atiduos“ visą savo skonį. Labai smulkiai sukapotas arba spaustuku perspaustas česnakas atrodo ne taip estetiškai, nes marinatas gali susidrumsti, česnako gabaliukai gali tapti žalios arba melsvos spalvos ir konservai atrodys negražiai.
 

Česnakinė duona

Sutrinkite smulkiai sukapotą česnaką, žoleles, sviestą ar šlakelį aliejaus, mišiniu aptepkite batono riekeles ir trupkai paskrudinkite įkaitintoje orkaitėje. Tikras skanumėlis! Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

7. Prie ko dera česnakas? Česnakas yra labai universalus prieskonis, kuris puikiai tiks kiekviename pikantiškame patiekale. Česnakai patiekaluose puikiai dera su bazilikais, citrinomis, kopūstais, ankštiniais, grybais, svogūnais, bulvėmis, pomidorais, įvairia mėsa (ypač riebesne aviena, vištiena, sūriu ir grietinėle.

Česnaką galite naudoti bene visuose nesaldžiuose patiekaluose, skirtis turėtų tik naudojamo česnako kiekis. Prisiminkite, kad kuo riebesnis ir aštresnis patiekalas, tuo daugiau česnako galite įdėti, o gamindami švelnesnio, subtilesnio skonio valgius česnaką naudokite saikingai.

8. Česnako naudojimas patiekaluose. Termiškai neapdorotas česnakas. Česnakas gali būti naudojamas termiškai neapdorotas, tuomet jis išlieka aštriausio skonio, intensyvaus, charakteringo, bet ne visiems patinkančio kvapo. Jeigu salotoms, užtepėlėms ar kitiems patiekalams naudojate žalią, termiškai neapdorotą česnaką, jo nepadauginkite. Jeigu norite, kad česnako skonis būtų silpnesnis, jį pjaustykite kiek stambiau ir/arba naudokite truputį rūgščių ingredientų, pavyzdžiui, citrusinių vaisių sulčių, acto, nes rūgštis slopina alicino susidarymą ir sušvelnina česnako skonį (bet žinokite, kad su rūgštimi reaguojantis česnakas gali nusidažyti žalsvai arba melsvai, šį reiškinį aprašėme straipsnio apačioje).

Apkepimas, troškinimas, virimas. Termiškai apdorojamo česnako skonis silpnėja, nes karštis suskaido pjaustymo metu susidariusi aliciną, eterinius aliejus ir kitas česnakui skonį suteikiančias medžiagas. Jeigu norite, kad česnako skonis patiekale jaustųsi stipriau, jį pridėkite tik pačioje gaminimo pabaigoje.

Jeigu norite, kad česnakas patiekale būtų jaučiamas tik kaip subtili nata, jį pridėkite pačioje gaminimo pradžioje, bet prisiminkite, kad aukštoje temperatūroje kepamas česnakas ypač greitai sudega, labai greitai apkarsta ir gali apkartinti gaminamą patiekalą. Pridėdami smulkintą česnaką pačioje gaminimo pradžioje, jį apkepkite (jeigu kepate) ne ilgiau, nei minutę, o tuomet greitai sumaišykite su sultingais ingredientais arba užpilkite skysčiu, kad česnakas nebekeptų, o toliau troškintųsi skystyje. Toks česnako panaudojimo būdas labai populiarus italų virtuvėje.

Aliejuje ar kituose riebaluose galima kepti nesmulkintas, nenuluptas česnako skilteles. Nesmulkinant ir nelupant, nesusidarys ir neištekės greitai sudegantys, apkarstantys junginiai, bet česnakas apkepinamui patiekalui suteiks subtilaus, švelnaus skonio ir labai malonaus aromato. Su nesmulkintomis, nenuluptomis česnako skiltelėmis riebaluose kepami kepsniai, trumpai apkepinamos daržovės, pavyzdžiui, smidrai.

Kepimas orkaitėje. Nenuluptas, nepjaustas česnako skilteles galite kepti orkaitėje kartu su mėsa, daržovėmis ar pan. Jos patiekalui suteiks švelnų skonį ir aromatą.

Galite iškepti ir visą česnako galvutę: nulupkite tik viršutinius, atšokusius lukštus, tačiau skiltelėmis neskirstykite ir jų perdėm „neapnuoginkite“. Česnako viršūnėlę nupjaukite (reikėtų nupjauti maždaug penktadalį ar šeštadalį česnako galvutės aukščio), apšlakstykite aliejumi, apibarstykite druska, pipirais ir standžiai įvyniokite į foliją. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Iškeptas česnakas bus labai švelnaus skonio, minkštas, salstelėjęs, maloniai kvepės. Suminkštėjusį česnaką iš lukštų iškrapštykite mažu šaukšteliu ar peiliuku ir valgykite kaip užtepėlę, įmaišykite į padažus, trintas sriubas.
 

Orkaitėje keptas česnakas

Orkaitėje keptas česnakas pavyksta labai švelnaus, saltelėjusio skonio, aromatingas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

9. Kodėl česnakas kartais pažaliuoja? Jau minėjome, kad pažeidžiant česnako vientisumą, t.y. jį nulupant, smulkinant susidaro alicinas ir kiti junginiai. Jiems reaguojant su rūgštimis arba su metalais susidaro tarpusavyje besijungiantys pirolo žiedai. Trys susijungę žiedai suteikia mėlyną spalvą, keturi - žalią.

Česnaką gaminimo metu gali nudažyti actas, citrinų ar kitų citrusinių vaisių sultys, aliuminiai, metaliniai, variniai puodai, keptuvės ar įrankiai, metalų pėdsakai, esantys vandenyje. Spalvos susidarymas ir jos intensyvumas taip pat priklauso nuo česnako rūšies, dirvos, kurioje jis augo, jo amžiaus, laikymo sąlygų.

Pasikeitusi česnako spalva yra visiškai nepavojinga ir pažaliavusius arba pamėlynavusius česnakus tikrai galima valgyti. Įdomu tai, kad tokie spalvoti česnakai labai vertinami Kinijoje. Česnakai specialiai atrenkami ir marinuojami taip, kad būtų kuo ryškesnės spalvos ir valgomi per Kinų Naujuosius Metus. Tikima, kad jie labai efektyviai stiprina sveikatą.



Česnakas - universalus prieskonis: įsitikinkite 22 kartus, pagamindami šiuos patiekalus

Gaminant tikrai galima išsisukti vos su keliais prieskoniais: žiupsnelis druskos, pipirų ir skiltelė česnako kiekvienam patiekalui suteiks puikų skonį bei aromatą. Dalinamės keliais patiekalų su česnaku receptais ir siūlome įsitikinti, kad šis puikus prieskonis tinka tiek padažams, tiek ir užkandžiams, sriuboms, salotoms ir kitiems patiekalams.

Česnakinis padažas „Aioli“

Ajolis yra Viduržemio jūros regiono padažas, tinkantis prie vištienos, žuvies, mėsos, į jį galima mirkyti traškučius, duoną, daržovių lazdeles. Jis kiek primena majonezą, tačiau Ispanijoje jam tradiciškai nėra naudojami kiaušiniai, Prancūzijoje arba Italijoje dažniausiai naudojamas nedidelis kiekis trynių arba kiaušinių, nes su jais tinkamos tekstūros padažą paruošti lengviau. Šio padažo gaminimas reikalauja įgūdžių, nes tiršta emulsija susidaro tik griežtai laikantis recepto, ingredientus pridedant tam tikra tvarka ir nuolat maišant šluotele.
 

Aioli padažas

Česnakinis padažas ajolis tinkamas tiek kaip pagardas, tiek ir kaip užtepėlė. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

~ 10 porcijų padažo Jums reikės:

  • 1 kiaušinio trynio;
  • 240 ml alyvuogių aliejaus;
  • 2-3 vidutinio dydžio skiltelių česnako;
  • 1 citrinos sulčių;
  • 0,5 šaukštelio garstyčių;
  • 0,5 šaukštelio druskos;
  • pagal skonį pipirų (nebūtina).


Patarimas: visi padažo ingredientai būtinai turi būti kambario temperatūros!

Gaminimas:

  1. Česnaką ir druską labai gerai, iki pastos konsistencijos sutrinkite grūstuvėje.
  2. Pridėkite kiaušinio trynį, garstyčias, citrinos sultis ir vėl labai gerai ištrinkite iki vienalytės konsistencijos.
  3. Po truputį, po mažytį šlakelį pilkite aliejų ir nuolat trinkite. Padažas palaipsniui ims tirštėti ir kiek pašviesės.
  4. Paruoštą padažą pagal skonį pagardinkite pipirais, druska (jeigu trūksta).
  5. Jeigu norite padažą galite trinti maisto smulkintuvu, tuomet visus ingredientus išskyrus aliejų sutrinkite iki vienalytės košelės (trinti reikėtų 2 min.) ir po mažą šlakelį tebetrindami pilkite pilkite aliejų iki kol padažas bus sutrintas iki vienalytės konsistencijos, tirštas, pašviesės. Jį pagardinkite pipirais, druska pagal sakonį.


Žaliasis žolelių padažas su česnaku „Salsa verde“

Žaliasis padažas yra Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir kitose šalyse populiarus padažas, kurio pagrindą sudaro žolelės, bet česnakai jame vaidina tikrai ne paskutinį vaidmenį. Italijoje „Salsa verde“ naudojamos petražolės, actas, kapariai, česnakai, svogūnai, ančiuviai, alyvuogių aliejus, kartais dedama garstyčių ir acte išmirkytos duonos, tačiau kiekviena šeima turi vis kitokį receptą. Žaliasis padažas patiekiamas prie mėsos, žuvies, daržovių patiekalų.
 

Salsa verde

Žaliasis padažas pakankamai universalus, tačiau jis ypač tinka prie mėsos, žuvies. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

8-10 porcijoms Jums reikės:

  • 1-2 skiltelių česnako;
  • 2 saujų petražolių;
  • 1 saujos bazilikų;
  • 1 saujos mėtų;
  • 3-4 šaukštų kaparėlių;
  • kelių marinuotų agurkėlių;
  • 6 ančiuvių filė;
  • 1 šaukšto garstyčių;
  • 3 šaukštų raudonojo vyno acto;
  • 8 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • pagal skonį druskos, pipirų (gali ir nereikėti).


Patarimas: padažo pagrindą tradiciškai sudaro petražolės, bet kitas žoleles, jų kiekius galite rinktis pagal savo skonį arba pagal tai su kuo tieksite padažą. Pavyzdžiui, jeigu padažas bus tiekiamas prie avienos, galbūt vertėtų dėti daugiau mėtų.

Gaminimas:

  1. Česnakus, žoleles, kaparėlius, agurkėlius, ančiuvius labai gerai, labai smulkiai sukapokite.
  2. Sumaišykite su garstyčiomis, actu.
  3. Po truputį, palaipsniui pilkite actą iki kol gausite norimo skystumo padažą.
  4. Padažą pagal skonį pagardinkite druska, pipirais.


Česnakinė kreminio sūrio užtepėlė - padažas

Ši užtepėlė paruošiama vos per kelias minutes, bet per šventes arba kai norisi kažko užkrimsti ji tiesiog nepamainoma. Užtepėlę patiekite su šviežių daržovių (morkų, salierų, agurkų) lazdelėmis, krekeriais, trapučiais, kepta duona. Ją galima atskiesti vandeniu ir šlakeliu citrinų sulčių - turėsite puikų padažą salotoms.
 

Sūrio užtepėlė

Česnakais kvepiančią užtepėlę pagaminsite per kelias minutes, o skonis tikrai sužavės. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5-6 porcijoms Jums reikės:

  • 200 g kreminio sūrio (pvz., „Philadelphia“);
  • 120 g grietinės;
  • 1 šaukšto pieno;
  • 3 skiltelių česnako;
  • 1-1,5 šaukštelio Vorčesterio padažo;
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Patarimas: paruoštą užtepėlę galite pagardinti patinkančiomis, šviežiomis arba džiovintomis žolelėmis.

Gaminimas:

  1. Kreminį sūrį ištrinkite su grietine, pienu.
  2. Įmaišykite spaustuku perspaustą arba labai smulkiai sukapotą česnaką.
  3. Pagardinkite Vorčesterio padažu, druska, pipirais, permaišykite.
  4. Bent 20 min. palaikykite šaldytuve, kad pasiskirstytų skoniai.


Labai gardus akimirksniu paruošiamas pikantiškas padažiukas. Jis puikiai tinka prie mėsos, šviežių bulvyčių ar kur tik sugalvosite. Jeigu norite gaivesnio padažo, vietoje visos arba dalies grietinės galite naudoti graikišką jogurtą.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos

Labai skanus užkandis, tinka tiek tiek dar šiltas, tiek jau atvėsęs. Suktinukai gardūs ir vieni, o taip pat labai tinka užsidėti ant duonos riekelės, ypač juodos. Nuo vaišių stalo šie suktinukai išgaruoja tiesiog akimirksniu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Šilkinė, minkštutėlė jų tekstūra, bet tikrai ne skonis! Skonis sodrus, ryškus, šiek tiek aštrus. Šiam patiekalui reikia labai mažai darbo - vištieną galima užmarinuoti iš vakaro, iš karto užmauti ant iešmelių, o kitą dieną tiesiog dėti kepti į orkaitę ir palaukti, kol iškeps. Štai ir viskas!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai gardi, kvapni ir stipraus skonio adžika - visiems, mėgstantiems aitriai! Padažas tobulai dera prie grilio patiekalų, šašlykų, na, o mėgstantiems aitrumą, turbūt prie visų patiekalų! Jei visgi mėgstate kiek švelnesnį skonį, gamindami padažą galite išimti aitriųjų pipirų sėklytes, papildomai įdėti kitų daržovių - morkų ar svogūnų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Ypatingai greitai pagaminama ir labai kvapni sriuba. Sriuba ruošiama iš imunitetą stiprinančių maisto produktų, o ir užtruksite vos kelioliką minučių. Liucijos receptas kviečia improvizuoti ir visus ingredientus bei jų proporcijas derinti pagal savo skonį.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Derinys gali pasirodyti kiek neįprastas, bet šių salotos skonis tiesiog puikus. Ingredientų reikės nedaug, o svečiai garantuotai nustebs. Rekomenduojame išbandyti!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Keptas varškės paruošiamas labai greitai, jam reikia tik kelių ingredientų, o skonis tikrai nustebina. Tai puikus užkandis, jeigu laukiate svečių arba norite paskanauti, bet neužsibūti virtuvėje ir po to neplauti krūvos indų.

Receptą rasite čia.

Vasariškas, legvai pikantiško skonio krapų sviestas, kurį pagaminsite per 5 minutes! Jis tobulai skanus užteptas ant paskrudintos duonelės, su šviežiomis bulvytėmis, prie lašišos ar vištienos ar kaip tik sugalvosite.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos

Labai skanūs lašišos iešmeliai, kuriuos ypač tinka ruošti ypatingai vakarienei, kai nesinori ilgai suktis virtuvėje, bet norite nustebinti svečius. Kepti galima orkaitėje, paprastoje ar grilio keptuvėje ar net lauke ant grotelių.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai skani ir sveikesnė alternatyva bulvių košei! Ji kremiška, kvapni ir tiesiog labai skani. Labai skanu prie keptos žuvies ar su šviežiomis salotomis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Dailus ir gardus užkandis. Galima ruošti su majonezu ir sūriu arba sūrį galima pakeisti grūdėta varške (prieš tai ją nuvarvinkite nuo skysčio), o vietoje majonezo dėti graikiško jogurto, sumaišyto su trupučiu aštresnių garstyčių - taip pat labai skanu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Puiki užtepėlė, kurioje persipina viskas: ir malonus kremiškumas, ir gaiva, ir lengvumas, ir česnako pikantiškumas. Vietoje grietinės galima naudoti ir graikišką jogurtą, vietoje žaliosios citrinos - paprastą, o avokadus rinkitės gerai prinokusius.

Receptą rasite čia.

Mėgstate česnakinį padažą, tačiau nerimaujate dėl jo sudėties? Siūlome sveikesnę alternatyvą! Tinka prie karštų patiekalų, traškių bulvyčių ar morkyčių, karštiems sumuštiniams ruošti ir picoms pagardinti!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Panašias salotas esame pratę ruošti su morkomis, maloniai Jus nustebinsime, pranešdami, kad nemažiau skanias jas pikantiškai galima paruošti ir su moliūgais - rekomenduojame išbandyti!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Greitai paruošiama, pikantiška ir labai skani užkandėlė, kurią galima valgyti tiek šaltą, tiek karštą. Beje, šoninę šiame recepte galima keisti ir šaltai rūkytu kumpiu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Tikiriausiai retas draugų pasisėdėjimas apsieina be keptos duonos su česnakais. Tačiau tokį skanėstą paruošti gamtoje sudėtinga. Siūlome gardžią alternatyvą - labai minkšta, puri, gardinta česnaku ir gausybe žalumynų, plėšoma duona!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Puikus pagardas prie mėsos, varškės ar fermentinio sūrio, sriubose, troškiniuose. Taip pat šiuo padažu labai tinka marinuoti mėsą kepsniams - detaliau rasite recepte.

Receptą rasite čia.

40 česnako skiltelių gali gąsdinti, tačiau višta pavyksta labai sultinga ir aromatinga, bet tikrai ne aitri ir tikrai ne perdėm česnakinio skonio. Kepimo metu kvepės visa virtuvė! Svarbiausia, kad česnakas neperkeptų...

Receptą rasite čia.

Padažui kaskart rinkitės vis kitą sūrį – padažo skonis bus skirtingas, atraskite jums tinkamiausią skonį.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Rūta

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital