Konservavimo gudrybės - patariame, kaip paruošti pačius pačiausius gardumynus žiemai!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2019-06-27
Konservavimo gudrybės - patariame, kaip paruošti pačius pačiausius gardumynus žiemai!
@ Shutterstock

Konservavimas, jeigu tik žinote keletą naudingų gudrybių bei mokate susiplanuoti darbą, tampa labai malonia ir net raminančia veikla. O žiemą juk taip smagu prisiminti vasaros ir rudens derlių, gardžiuojantis traškiais agurkėliais, daržovių mišrainėmis ar kvapniais padažais. Dalinamės naudingais patarimais ir puikiausiais receptais bei kviečiame ruošti skanumynų atsargas!

 

Konservavimo abėcėlė: pagrindai ir praktiniai patarimai

 

Daržovės - sveikos ir tvirtos. Galima konservuoti labai daug įvairių daržovių: agurkus, pomidorus, paprikas, svogūnus, šparagines pupeles, morkas, cukinijas, česnakų žiedkočius, ruošti daržovių salotas ar asorti. Kad ir kokias daržoves pasirinktumėte, jos turi būti šviežios, neapvytusios, neapipuvusios, tvirtos. Jas būtina kruopščiai nuplauti, rekomenduojama blanširuoti (aplieti verdančiu vandeniu), tačiau tikslus jų paruošimo būdas priklauso nuo pasirinkto recepto.

Marinatą virkite pagal skonį. Tradicinis marinatas verdamas iš vandens, acto, druskos ir cukraus. Universalaus marinato receptą rasite straipsnio apačioje, tačiau nebijokite eksperimentuoti su prieskoniais ir sukurkite marinatą pagal savo skonį. Puikų kvapą suteiks lauro lapeliai, kvapieji pipirai, peletrūnas, mėgstantys aštriau gali pridėti čili pipirų, o ieškantys išskirtinio skonio gali naudoti prie agurkų, pomidorų bei burokėlių idealiai tinkančius gvazdikėlius ar gabaliuką cinamono lazdelės.

Druska - tik rupi akmens druska. Ruošdami marinatą pagal receptą atkreipkite dėmesį į tai, kad jame nurodytas rupios akmens druskos kiekis! Jūros, Himalajų, smulki, juoduota ar kitos rūšies druska konservavimui netinka, kadangi daržovės bus prėskos, turės nemalonų poskonį.

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Stiklainių ir dangtelių pasirinkimas. Konservuotos daržovės saugomos stiklainiuose ir turi būti sandariai užsukamos dangteliais, tad jų pasirinkimas taip pat labai svarbus. Stiklainiai turi būti nepažeisti, neįtrūkę, švariai išplauti ir sterilizuoti (apie tai skaitykite žemiau). Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į stiklainių dydį. Juos atidarius konservuotą produktą reikėtų suvartoti kuo greičiau, tad, jeigu jūsų šeima nedidelė arba konservuotų daržovių greitai nesuvalgote, rinkitės nedidelius stiklainėlius. Dangtelius (nesvarbu ar naudojate pernykščius, ar perkate naujus) taip pat svarbu švariai išplauti ir sterilizuoti.

Stiklainių ir dangtelių sterilizavimas. Stiklainius, visų pirma, reikia labai kruopščiai išplauti sodos tirpalu (šiltame vandenyje ištirpinkite kelis šaukštus valgomosios sodos) arba stiklą ištrinti soda ir perlieti karštu, o tuomet ir šaltu vandeniu.
Išplautus stiklainius kakleliu į apačią sudėkite ant švariu rankšluosčiu išklotos skardos. Skardą su stiklainiais apie 30 min. šildykite iki 100°C įkaitintoje orkaitėje. Į sterilizuotus ir jau kiek atvėsusius stiklainius reikės sudėti daržoves ir jas užpilti marinatu.
Dangteliai taip pat turi būti kuo švaresni ir sterilesni. Juos užpilkite verdančiu vandeniu, palaukite keletą minučių, perplaukite sodos tirpalu, tuomet dėmesingai išskalaukite, vidų pavalykite spirite ar degtinėje sudrėkinta vata.

Konservuojamas daržoves pasterizuoti galima dviem būdais. Pasterizavimas yra konservavimo būdas, kuomet produktai paveikiami aukšta (bet ne aukštesne, nei 100°C) temperatūra, siekiant sunaikinti mikroorganizmus. Konservuojamos daržovės, uogos ar kiti produktai, priklausomai nuo recepto, gali būti pasterizuojami dviem pagrindiniais būdais.
Pirmasis būdas yra kiek paprastesnis. Į sterilius stiklainius sudėti produktai užpilami verdančiu marinatu ir skubiai sandariai užsukami karštu vandeniu nuplikytais švariais dangteliais (prieš tai daržovės gali būti blanširuojamos, t.y. perliejamos verdančiu vandeniu). Karšti stiklainiukai apsukami, pastatomi dangeliais žemyn, dėmesingai apklojami šiltomis antklodėmis, pūkinėmis striukėmis ir paliekami iki kol visiškai atvės. Šis pasterizavimo būdas paprastas ir greitas, bet jam itin svarbi švara - švariai nuplautos daržovės, švarūs stiklainiai bei dangteliai, švarūs rankšluosčiai, rankos bei naudojami įrankiai. Tokiu būdu paruoštus konservus rekomenduojame laikyti vėsioje patalpoje (pvz. vėsiame rūsyje).
Antrasis pasterizacijos būdas yra ilgesnis, tačiau juo ruošiami konservai šiek tiek atlaidesni higienai ir geriau išsilaikys net ir laikomi ne vėsiame rūsyje. Šiam būdui reikės didelio puodo. Puodo dugnas išklojamas minkšta medžiaga ar rankšluosčiu ir puodas pripildomas vandens (jog apsemtų bent pusę stiklainiukų aukščio). Vanduo užkaitinamas iki daugmaž 90 laipsnių (jog į paviršių kiltų maži burbuliukai, bet aktyviai nevirtų) ir į jį dedami stiklainiukai su karštu marinatu jau užpiltomis daržovėmis. Stiklainiukai pridengiami dangteliais (ne užsukami, o tik pridengiami). Stiklainiai, priklausomai nuo jų dydžio ir recepto, kaitinami apie 10-30 min. Tada jie sandariai užsukami dangeliais ir paliekami atvėsti.

Svarbu: atvėsusius stiklainius visada patikrinkite - dangtelis turi būti "pritrauktas", t.y. spustelėjus jo vidurį jis turėtų neįsilenkti žemyn. Tai reiškia, jog tinkamai susidarė vakuumas. Jeigu kažkurio dangtelio nepritraukė, tokį konservą laikykite šaldytuve ir suvartokite per 1-2 savaites.



Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Konservavimo pagrindus žinoti tikrai naudinga, tačiau praktiniai patarimai yra tiesiog nepamainomi - jais dalinasi itin patyrusi konservuotoja Renata, rašanti puikų tinklaraštį KumutesVirtuve.lt.

1. Stiklainių paruošimas. Mano patirtis byloja, kad būtina gerai išplauti ne tik stiklainių vidų, bet ir dangtelio užsukimo vingius. Tai ypač svarbu, jei naudojate stiklainius nebe pirmą kartą. Tam ypatingai tinka indų šepetėliai.

2. Tikrai nebūtina nuriebalinti stiklainių indų plovikliais, užtenka gerai ištrinti stiklą valgomąja soda ir gerai išskalauti karštu vandeniu.

3. Dangtelius galima sterilizuoti spiritu, pakaitinti orkaitėje, bet labiausiai pasiteisino trumpas nuplikymas verdančiu vandeniu iš virdulio.

4. Dangteliai būna 2 rūšių – vieno vingio ir dvejų vingių. Siūlyčiau pirkti dvivingius, jie žymiai geriau priglunda prie stiklainio, tuo garantuodami geresnes konservų laikymo savybes.

5. Blanširuotos marinuojamos daržovės žymiai talpiau sugula į stiklainius.

6. Nebūtina užpylinėti - nupylinėti konservuojamų daržovių, jei blanširuotas sudedate į stiklainius, užpilate marinatu ir labai gausiai apkūtojate pledu/senais kailiniais/ sena pūkine striuke ir paliekate bent 12h.

7. Bet kurios uogos dera su karčiuoju šokoladu, uogienė – šokoladienė tinka prie kavos/arbatos/ pyrago įdarui/ Kalėdų dovanai :)

8. Kompotams verdamas sirupas iš 1l vandens ir 300g cukraus

9. Klasikinis marinatas daržovėms – 1l vandens, 3vš cukraus, 1vš druskos ir 100ml acto – rezultatas garantuotai šimtaprocentinis.

10. Negaminkite konservų susierzinus, pyktelėjusi ar blogai nusiteikusi – jie tiesiog surūgs :)

11. Kad nereiktų rašyti ant stiklainių ar dangtelių pagaminimo metų, kiekvienais metais naudoju tam tikros spalvos dangtelius. Pvz. pernai buvo raudoni, šiemet bus auksiniai.

 

 

Laiko patikrinti konservavimo receptai

 

Susipažinus su teorija, siūlome išbandyti šiuos laiko patikrintus konservavimo receptus, kurie pravers tiek patyrusiems, tiek ir pradedantiesiems. Žinoma, nepamirškite naudotis aukščiau pateiktais patarimais, bet tuo pačiu eksperimentuokite ir tobulinkite receptus pagal savo skonį ir išmonę.

 

Puikiais praktiniais patarimais pasidalinusi Renata iš tinklaraščio KumutesVirtuve.lt siūlo išbandyti šį universalų marinatą, kuris tiks jūsų pasirinktoms daržovėms. Žinoma, marinatą galite pagardinti jums labiausiai patinkančiais prieskoniais.

Receptą rasite čia.

Agurkų skonis nuostabus, o pamačius jų receptą sunku patikėti, kad jis toks paprastas. Prieskonius galima drąsiai koreguoti, pvz. įdėti krapų ar įpjautyti aitriųjų pipirų, jeigu mėgstate. Jeigu nerandate prieskonių konservavimui mišinio, vietoje jo galima dėti juodųjų ir kvapniųjų pipirų, garstyčių, kalendrų grūdelių. Beje, jeigu norite dar traškesnių agurkėlių, prieš marinuodami juos bent keletui valandų (galima ir per naktį) palaikykite užpylę šaltu vandeniu. Tas ypač aktualu, jeigu naudojate pirktinius agurkus, o ne šviežiai skintus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Šis marinatas tinka visoms daržovėms ar jų asorti. Marinatas puikus ir tuo, kad jo iš anksto pasiruošti galima didesnį kiekį, o naudoti visą savaitę. Jeigu taip ruošite paprikas, žiedinius kopūstus ar morkas, patariama juos aplieti verdančiu vandeniu ir palaikyti 5 minutes.

Receptą rasite čia.

„Daug metų eksperimentavusi, ragavusi ir stebėjusi konservuotų agurkų išgyvenimą rūsy, galiu tvirtai pasakyti, jog radau patį geriausią, greičiausią ir paprasčiausią receptą. Jokio marinato likučio puode, jokių sudėtingų skaičiavimo matų, viskas paprasta ir greita“,- puikųjį receptą pristato Renata iš KumutesVirtuve.lt.

Receptą rasite čia.

Paukštiena tikrai darniai „draugauja“ su įvairiais uogų padažais, o šis nuostabios spalvos, skonio ir aromato raudonųjų serbentų padažas su rūgštumo natele net ir nuobodžią vištienos krūtinėlę pavers šventiniu patiekalu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Jurgitos receptai

Puikaus skonio cukinijų mišrainė, kuri paprastai iš konservų žiemai pasibaigia pati pirma! Taip paruošta mišrainė puikiai tinka prie mėsos patiekalų, troškinių, plovo ar bulvyčių, tiesiog su duonos riekele.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @ Shutterstock

Pagal šį receptą paruošti agurkėliai ypatingai traškūs ir skanūs. Jie tinka ir kaip garnyras, ir ruošiant sumuštinukus ar mišrainėms ruošti, pvz., su virtais burokėliais. 

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Šis receptas niekuomet nenuvilia - šparaginės pupelės išsaugo savo skonį, išlieka traškios, gražios spalvos. Jas galima patiekti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų, įmaišyti į salotas ar mišraines, naudoti sriuboms ar valgyti tiesiog kaip užkandį.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai paprastas marinuotų pomidorų žiemai receptas! Reikia vos kelių ingredientų, trupučio pasiruošimo ir kantrybės, kol pomidorai pasimarinuos ir juos pagaliau bus galima ragauti!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Turite darže peraugusių agurkų? Juos gardžiai paruošti ir išsaugoti žiemai pagelbės šis puikus receptas! Salotos maloniai saldižarūgščio skonio, traškios ir žiemą puikiai dera prie kvapnaus plovo, mėsos troškinių ar tiesiog minkštų koteltų su bulvių koše. Mišrainė savo skoniu praturtins daugelį patiekalų!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Nebenorite pirktinių pomidorų padažų? Puikiausią padažą galite pasigaminti ir namuose! Ruošdami, vis paragaukite padažo, pritaikykite jį pagal savo skonį - dėkite daugiau ar mažiau acto, cukraus, česnako, kol išgausite tobulą sau pačia skonį.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Nuostabaus skonio mišrainė žiemai, jei į ją papildomai įdėsite virtų ryžių, tuomet turėsite puikią sriubą žiemai! Čia galima daug improvizuoti - gardinkite mėgstamais prieskoniais, o ragauti galite dar šiltą!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Tikrai skani ir stipraus skonio adžika. O jeigu norite kiek švelnesnio skonio, švelnesnio adžikos padažo, galite išimti čili piprų sėklytes arba dar įdėti papildomai kitų daržovių (pvz. po 0.5 kg morkų ir svogūnų). O jeigu norite dar autentiškesnio adžikos skonio, prieskonių parduotuvėse paieškokite prieskonių mišinio pavadinimu "Chmeli-Suneli" ir vietoje maltos kalendros bei lauro lapelių naudokite šaukštą šių prieskonių.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

 

Agurkai yra dažniausiai konservuojama daržovė, tad siūlome pasisemti dar daugiau idėjų jų išsaugojimui žiemai. 17 puikių ir laiko patikrintų agurkų konservavimo receptų rasite čia.

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
ruošiamės žiemai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital