Kaip pagaminti skanų naminį mėsos vyniotinį?

2021-12-01
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Naminis mėsos vištienos vyniotinis
@ Shutterstock

Mėsos vyniotinai - lietuvių mėgstamas produktas, kuris būtinai puošia šventinį stalą, o taip pat ir naudojamas kasdieniams sumuštiniams. Parduotuvėse galima įsigyti daugybės rūšių mėsos vyniotinių, tačiau namuose juos paruošite tikrai paprastai, greitai, gerokai pigiau ir būsite tikri dėl jų sudėties. Dalinamės patarimais ir receptais!

1. Mėsa. Tiek virtus, tiek ir keptus vyniotinius galima gaminti iš įvairios mėsos ir paukštienos, tačiau svarbu, kad pasirinkta mėsa būtų truputį riebesnė, tuomet vyniotinis bus švelnaus skonio, lengvai kramtomas, nesausas ir nesprangus. Taip pat vertėtų pasirinkti gabaliukus su oda, joje yra daug kolageno, kuris gamybos metu suskyla ir virsta želatina, tad vyniotiniai sustings gražesni, juos bus lengviau pjaustyti, jie nebus birūs.

Gamindami vyniotinius galite derinti įvairias mėsos ir paukštienos rūšis, tuomet puikiai subalansuosite gaminio riebumą, jis atrodys dailiau. Pavyzdžiui, vištienos vyniotinius gaminkite iš riebesnių, tamsesnės spalvos ketvirčių ir liesos, baltos filė, paruoštas vyniotinis bus sultingas, tačiau neriebus, marmurinės spalvos. Galite derinti ir kiaulieną bei paukštieną, gamindami vyniotinius iš karkos ir vištienos ketvirčių.

Jautienos vyniotiniai gaminami rečiau, nes ši mėsa sausoka, kietesnė, tinkamesnė troškiniams, guliašams ar trumpai keptiems kepsniams. Jeigu, vis tik, nusprendėte gaminti jautienos vyniotinį, tai negailėkite drėgnumo suteiksiančių priedų, įvairių daržovių, džiovintų vaisių arba vyniotinį tiekite su padažu.

Keptų vyniotinių gamybai tiks ne tik mėsos gabaliukai, bet ir faršas. Jis, siekiant suteikti standumo ir „sulipinti“ masę, sumaišomas su piene pamirkytu batonu, kiaušiniais. Ant kepimo popieriumi užklotos skardos suformuojamas faršo stačiakampis, dedamas omleto, troškintų daržovių, išmirkytų džiovintų vaisių ar kitoks įdaras ir susukamas kuo standesnis vyniotinis, kuris kepamas orkaitėje. Žinoma, faršo vyniotinis gerokai skiriasi nuo įprastinių mėsos ar paukštienos vyniotinių, tačiau taip pat yra skanus bei dailus.
 

Mėsos vyniotiniai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Mėsos paruošimas ir marinavimas. Vyniotiniui skirtą mėsą reikia išpjaustyti plokščiais gabaliukais, nukaulinti, galima truputį pamušti, kad mėsa būtų minkštesnė, gerai išsimarinuotų, būtų tolygesnės formos.

Vyniotiniams reikės ne tik priedų ir pagardų, bet ir įprastų, mėsai tinkančių prieskonių marinavimui. Naudokite druską, įvairius pipirus, česnakus, džiovintas žoleles, karį, saldžiosios paprikos miltelius, kmynus, sojos padažą ar garstyčias.

Iš pasirinktų prieskonių pasiruoškite mišinį, juo dėmesingai ištrinkite mėsą ir palikite pasimarinuoti šaldytuve bent kelioms valandoms ar pernakt.

3. Priedai ir pagardai. Vyniotinių pagrindą sudaro mėsa, tačiau priedai taip pat labai svarbūs - jie pagerina ir paįvairina vyniotinio skonį, išvaizdą, suteikia jam daugiau drėgnumo, malonų aromatą. Naudokite įvairius priedus, tačiau nepersistenkite ir vienam vyniotiniui rinkitės tik porą priedų. Prisiminkite, kad saldesni priedai (pavyzdžiui, džiovinti abrikosai, slyvos) labiau tiks prie liesesnės mėsos, o štai riebesnį karkos vyniotinį verčiau susukti su morkomis ar paprikomis.

Įvairiems vyniotiniams puikiai tiks morkos, pastarnokai, paprikos, žalumynai, špinatai, gražgarstės, porai, o taip pat džiovinti vaisiai, uogos, pavyzdžiui, abrikosai, slyvos, spanguolės, net riešutai, ypač pistacijų, graikiniai. Jeigu vyniotinį ne virsite, o kepsite orkaitėje, tai kietesnes daržoves, pavyzdžiui, morkas apvirkite, o džiovintus vaisius, uogas, riešutus rekomenduojame 10 min. pamirkyti karštame vandenyje.

Sotesniems vyniotiniams (arba, jeigu naudojate liesą mėsą, pavyzdžiui, paukštienos filė) puikiai tiks prieš tai iškeptas omletas ar virti, smulkiai sukapoti kiaušiniai, plonas sluoksnelis vytinto ar rūkyto kumpio, šoninės, keptos vištienos kepenėlės, lašinukai.
 

Vyniotinis su džiovintais vaisiais

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Vyniotinių formavimas. Vyniotiniai dažniausiai formuojami ant terminiam apdoromui tinkančios maistinės plėvelės arba kepimo rankovės. Tiesa, net ir terminiam apdorojimui tinkantys plastikai virimo ar kepimo metu vis tiek gali išskirti kenksmingų medžiagų, tad nors specialioje plėvelėje ar kepimo rankovėje virtas vyniotinis išliks sultingesnis, tačiau gerokai saugiau naudoti marlę ar švarų audinį.

Pasirinktą vyniotinio „rūbą“ ištieskite ant stalo, ant jo dėkite pamarinuotą mėsą, išdėliokite priedus (daržoves, džiovintus vaisius, žalumynus ir pan.), vyniotinį tvirtai susukite, užtvirtinkite aprišdami virvele.

Jeigu vyniotinį ketinate kepti, tai galite naudoti kepimo popierių, tačiau su juo dirbti kiek sunkiau, nei su kepimo rankove. Kepimo popieriuje suformuotą vyniotinį taip pat suriškite. Originali idėja faršo ar švelnius paukštienos vyniotinius įvynioti ir kepti presuotuose dumblių lapuose (jie vadinami nori ir dažniausiai naudojami sušiams). Tiesa, jie turi specifinį kvapą ir skonį, kuris patinka ne visiems.

Formuokite maždaug riešo pločio ar kiek platesnius vyniotinius, tuomet jie tolygiai išvirs ar iškeps, bus lengvai pjaustomi, nebirūs.

5. Virimas arba kepimas. Paruoštus vyniotinius galite tiek virti, tiek kepti. Gamybos būdo pasirinkimas, žinoma, skonio reikalas, tačiau ypač riebios mėsos, pavyzdžiui, karkos vyniotinius rekomenduojame virti, tuomet dalis riebalų nutirps, tačiau vyniotinis tikrai išliks pakankamai sultingas ir gardus. Liesesnės mėsos, pavyzdžiui, vištienos vyniotinius geriau kepkite, jie bus ryškesnio skonio, neišsausės.

Suformuotą vyniotinį reikėtų įdėti į vandenį (galima į jau karštą), užvirti ir nuo užvirimo virti apie 1,5 - 2,5 val. Paukštienos vyniotinis išvirs per 1,5 val., paukštienos ir mėsos - per 2 val., riebesnės mėsos (pavyzdžiui, karkos) vyniotinį reikėtų virti 2 - 2,5 val.

Norėdami kepti vyniotinius orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Vištienos vyniotinį kepkite apie 30 min., faršo vyniotinį kepti reikėtų apie 30 - 40 min., o iš mėsos susuktą vyniotinį ilgiau - apie 1- 1,5 val.
 

Vištienos vyniotinis su grybais

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6. Paslėgimas. Išvirtam vyniotiniui reikėtų leisti atvėsti vandenyje, kuriame jis virė (susidariusį sultinį galite perkošti ir naudoti sriuboms, troškiniams, padažams), tuomet išimti, atrišti, vėl standžiai suvynioti į naują maistinę plėvelę, kepimo rankovę ar marlę, surišti. Keptą vyniotinį taip pat atvėsinkite, nuimkite senąją plėvelę, kepimo popierių ar rankovę ir taip pat įvyniokite į naują, suriškite.

„Perrengtą“ vyniotinį dėkite ant lentelės ar didelės lėkštės, uždėkite antrą lentelę, o ant jos pastatykite sunkesnį puodą ar indą su vandeniu. Vyniotinį paslėkite bent kelias valandas ar pernakt, tuomet jis bus standesnis, jį galėsite supjaustyti gražiais gabaliukais.

7. Patiekimas. Paruoštus ir paslėgtus vyniotinius galite atrišti, tačiau maistinės plėvelės, kepimo rankovės ar popieriaus nenuimkite, kad vyniotinis neišsausėtų. Vyniotinius supjaustykite ir tiekite vienus, kaip šaltą užkandį su majonezu, krienais, garstyčiomis arba naudokite sumuštiniams, suktinukams.



Mūsų mėgstamiausi vyniotiniai, kuriuos verta išbandyti

Jeigu susiviliojote namuose paruošti vyniotinį, tai rekomenduojame pasinaudoti šiais receptais. Juos galite nesunkiai pakeisti pagal savo skonį - papildomai įdėkite kitokios mėsos, daržovių, džiovintų vaisių, gardinkite mėgstamomis žolelėmis ir prieskoniais.

 

Tradicinis karkos vyniotinis, kuris tikrai patiks visiems mėsos mėgėjams! Šį vyniotinį labai tiktų susukti su morkomis ar paprikų juostelėmis. Išvirtą vyniotinį patiekite su krienais, juoda duona, raugintais agurkais ar kopūstais. Tikrai puikus patiekalasi! Ypač, jeigu mėgstate įvairius šaltus mėsos užkandžius. Paruošti geriausia iš vakaro, kad vyniotinis spėtų "susiformuoti" ir "susigulėti", o tiekti labai gardu su krienais ar garstyčiomis!

Receptą rasite čia.

Nesudėtingai paruošiamas ir labai skanus šventinis vyniotinis. Gardus ir pats vienas, ir ant sumuštinio užsidėti. Galima įdaryti ne tik džiovintomis slyvomis, bet ir abrikosais, persikais ar net riešutais, o patį vyniotinį ruošti iš kalakutienos ar vištienos.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Jei norisi daug, skaniai ir kuo paprasčiau - šis patiekalas puikiai tiks ieškantiems nesudėtingai paruošiamos vakarienės idėjos. Sužavės kiekvieną.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3

Audronė dalinasi savo itin mėgstamu šventiniu vištienos vyniotiniu su džiovintais vaisiais - juk tai tikra skonių klasika! Šįsyk aš gaminau vištienos vyniotinį iš vištienos šlaunelių mėsos. Vyniotinis labai labai gardus, nesausas, nesprangus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Audronė

Tikriausiai daugeliui žinomas ir ragautas karkos vyniotinį šaltam užkandžiui. Pagaminti paprasta, produktai kasdieniai, paprasti, nieko ypatingo, bet skanu ir gražu!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Skanus, maistingas ir nesudėtingai pagaminamas vištienos vyniotinis. Šį vyniotinį galite ne tik virti, bet ir kepti orkaitėje. Kaip ir kiekvienam vyniotiniui - labai svarbu gerai paslėgti, kad pjaustant netrupėtų. Ča rasite ir puikaus žolelių padažo receptą, kuris tiks ne tik vyniotiniui, bet ir kitiems patiekalams.

Receptą rasite čia.

Receptas nesudėtingas, o rezultatas puikus, ypač, jei mėgstate kepenėles. Ryškaus, sodraus skonio ir šventiškas!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Audronė

Vien iš kiaulienos šoninės virtas vyniotinis būtų gerokai per riebus, tačiau suderinę riebią šoninę su liesu liežuviu tikrai turėsite puikų skanėstą! O jeigu dar įdėsite morkų, česnakų ir džiovintų slyvų, tai dailų ir skanų vyniotinį tikrai nebus gėda padėti ant stalo.

Receptą rasite čia.

Vištienos ketvirčiai - nebrangus produktas, kuris puikiausiai tiks skaniausiems, keptiems vyniotiniams. Vištienos vyniotiniams ypatingo skonio suteiks saldūs priedai - džiovinti abrikosai, slyvos, spanguolės, taip pat galite užbarstyti pistacijų ar graikinių riešutų ir tuomet susukti. Dar vienas puikus vyniotinio receptas! Labai skanu ir tiesiog ragauti, ir ant sumuštinio užsidėti.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Loreta

Vyniotinis intriguojančiu pavadinimu „Viliotinis“. Šis puikus vyniotinis gaminamas iš sūriu gausiai gardinto omleto bei faršo (galite naudoti ne tik kiaulienos ar kiaulienos ir jautienos, bet ir paukštienos faršą). „Viliotinis“ puikus tiek karštas, tiek ir atvėsęs!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Reda, Miss Dish

Skanutėlis naminis karkos slėgtainis su morkomis! Ne tik labai skanus, bet ir šventiškai atrodo.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Skaityti komentarus
Komentarai (3)
Ūla
2018-12-04 09:38
Mėsytė žadinanti apetitą! ATSAKYTI
Laimutė
2018-03-07 22:07
Ačiū už gražias nuotraukas ir skanous receptus. ATSAKYTI
Anna
2018-03-07 20:06
Skaniai ir graziai atrodo! Bus isbandyta ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital