Kugelis - vienas populiariausių ir mėgstamiausių lietuviškų patiekalų, tad natūralu, jog kiekviena šeimininkė turi savitą (žinoma, patį geriausią!) kugelio receptą. O jų yra devynios galybės - kugelis kepamas su vištienos sparneliais, karka, grybais, varške, juo galima gardžiuotis po valandos orkaitėje arba po nakties krosnyje... Svarbu žinoti keletą gudrybių, padėsiančių iškepti purų, tiesiog burnoje tirpstantį kugelį, o papildę jį mėgiamais priedais, sukursite savo patį pačiausią kugelį! Dalinamės naudingais patarimais, laiko patikrintais receptais ir kviečiame eksperimentuoti.
Purus kugelis: ruošiame priedus, užplikome tarkius ir kepame
1. Kugelio priedų paruošimas. Kugelis, žinoma, gali būti kepamas tik iš bulvių, tačiau dažniausiai jis papildomas riebiais priedais, suteikiančiais ne tik skonio, aromato, sotumo, bet ir riebalų sušvelninančių tarkuotas bulvytes. Kugelio gamybą svarbu pradėti nuo priedų paruošimo, kadangi iš anksto sutarkuotos ir savo eilės ilgai laukiančios bulvės patamsės.
Kugelį galime pagardinti aliejuje apkeptais svogūnais, spirgučiais, kepinta šonine, keptais grybais, apkeptais vištų sparneliais ar kulšelėmis, kąsnio dydžio gabaliukais supjaustyta, apkepinta karka, varške, keliais šaukštais grietinės ir kt. Žinoma, puikiausiai tiks ir įvairiausi rūkytos ar keptos mėsos likučiai, tačiau juos būtinai sumaišykite aliejuje pakepintais svogūnais arba šlakeliu lydyto sviesto, kad kugelyje būtų truputį daugiau purumo ir minkštumo suteikiančių riebalų.
Nuotraukos šaltinis Shutterstock
2. Bulvių pasirinkimas ir tarkavimas. Vienos šeimininkės kugelį kepa tik iš senų bulvių, o kitos, atvirkščiai, laukia šiųmetinio derliaus. Kugeliui tinka įvairios bulvės, tačiau svarbu, kad jose būtų pakankamai krakmolo, „surišančio“ visą apkepą ir padedančio jam išlaikyti formą. Jeigu bulvytės jaunos (arba jeigu gyvenate užsienyje, kur populiaresnės mažiau krakmolo turinčios bulvių veislės) ir krakmolo jose mažai, į tarkius įmuškite kiaušinį. Beje, dalį (maždaug trečdalį) bulvių galite pakeisti smulkiai sutarkuota cukinija, moliūgu, rope (senovėje, kuomet bulvių Lietuvoje dar nebuvo, kugelis buvo kepamas būtent iš ropių).
Kugeliui skirtas bulves nuskuskite ir sutarkuokite. Jeigu tarkuosite stambia, burokine tarka, tai kugelis bus tvirtas, nebus purus, o jeigu bulves trinsite - kugelis bus skystokas. Tai skonio reikalas, tačiau daugumai patinka aukso viduriukas - purus, tačiau formą išlaikantis kugelis. Jį pasieksite, jeigu bulves tarkuosite smulkia, sūrio tarka arba sumaišysite dalį sutrintų ir dalį stambiai tarkuotų bulvių.
3. Tarkių sumaišymas ir užplikimas. Sutarkuotas bulves svarbu kuo greičiau, kol jos dar nepatamsėjo, sumaišyti su pasirinktais priedais, prieskoniais, užplikyti ir sukrėsti į kepimo indą. Tarkius sumaišykite su „smulkiais“ priedais: kepintais svogūnais, grybais, spirgučiais, varške, grietine (ji neleis bulvėms patamsėti). Didelius mėsos ar paukštienos gabaliukus geriau sudėti ant kepimo indo dugno, kad jie išsitroškintų bulvėse. Tarkius pagardinkite mėgiamais prieskoniais: trupučiu druskos (jeigu naudojate sūrią kepintą šoninę ar spirgučius, tai daug druskos nereikės), pipirų, galima įdėti porą lauro lapelių, česnako miltelių, prie bulvių idealiai tinka ir maltas kuminas bei muskato riešutas.
Kugelį labai svarbu užplikyti, tuomet jis iškeps tikrai minkštas ir purus. Porą stiklinių pieno įkaitinkite (bet neužvirkite, nuimkite nuo ugnies pamatę pirmuosius burbuliukus) ir maišant, plona srovele supilkite į tarkius. Tarkius taip pat galite užplikyti karšta grietinėle, juos galima maišyti su bulvėms neleidžiančiu patamsėti ir jas suminkštinančiu kefyru arba stikline grietinės. Tiesa, kefyro ir grietinės kaitinti nereikia.
Nepamirškite, kad kugelio plikymui nebūtini pieno produktai, tą puikiai galima padaryti ir daržovių sultimis, kaip čia pataria La Maistas TV laidos šefas Tomas, todėl labai rekomenduojame išbandyti puraus kugelio be pieno produktų receptą. Jeigu rinksitės plikyti sultimis, labai rekomenduojame į kugelį įmaišyti ir riebumo turinčių produktų, pvz., alyvuogių aliejaus, riebesnių mėsos gabaliukų ar kt.
Paruošta kugelio masė tikrai bus gan skysta, tačiau neišsigąskite ir jokiu būdu nenupilkite skysčio. Kepdamas kugelis sutvirtės, tačiau išliks purus ir minkštas.
Nuotraukos šaltinis Shutterstock
4. Indo pasirinkimas ir kepimas. Kugeliui puikiausiai tiks ir metalinė kepimo skardelė, tačiau bulvių plokštainis bus dar minkštesnis ir puresnis, jeigu jį kepsite tolygiau įkaistančiame ir ilgiau šilumą laikančiame moliniame ar stikliniame inde, molinėse ar „špižinėse“ čenachinėse. Pasirinktą indą gausiai ištepkite sviestu, aliejumi ar taukais, ant dugno (jeigu naudojate) sudėkite mėsos gabaliukus: apkepintus sparnelius, kulšeles, karkos gabaliukus, su kepintais svogūnais ar lydytu sviestu sumaišytus mėsos gabaliukus. Supilkite bulvių tarkius, gražiai išlyginkite.
Kugelį kepkite iki 180-200°C įkaitintoje orkaitėje apie 1-1,5 valandos. Tikslus kepimo laikas priklauso nuo skardos ar indo dydžio, kugelio storio. Iš pažiūros iškepusį kugelį ištraukite ir truputį šakute pabadykite jo centrą - jeigu neskystas, vadinasi, iškepęs. Jeigu kugelio viršus kepant labai svyla ir tamsėja, tai šiek tiek sumažinkite orkaitės temperatūrą arba plokštainį pridenkite folijos lakštu. Jeigu jums nepatinka tvirta kugelio plutelė, tai iki kepimo pabaigos likus maždaug 10 min. ant viršaus (viršų net galite truputį pabadyti šakute) uždėkite keletą gabaliukų sviesto, jis išsilydys ir suminkštins plutelę.
5. Padažai. Kol kugelis kepa, galime pasiruošti mėgiamus padažus. Kugelis tradiciškai tiekiamas su grietine ir kepintais svogūnais, svogūnų ir spirgučių arba grybų padažu. Žinoma, galite drąsiai eksprerimentuoti.
Tikrai neprašausite, jeigu kugelį patieksite su varškės padažu: liesą varškę ištrinkite su keliais šaukštais grietinės, įspauskite česnako, pagardinkite druska, pipirais, smulkiai sukapotais krapais. Sąžinė bus ramesnė, jeigu pasirinksite liesesnį, tačiau prie bulvinių patiekalų idealiai tinkantį graikišką tzadziki: graikišką jogurtą sumaišykite su tarkuotu agurku, smulkintais krapais, druska, pipirais, sutrintu česnaku, šlakeliu alyvuogių aliejaus.
Tikrai puraus, skanaus ir paprasto kugelio receptas
Pateikiame bazinį kugelio receptą ir paliekame daug erdvės improvizacijai - rinkitės įvairius priedus bei prieskonius, kugelį tiekite su skirtingais padažais ir atraskite jūsų gomurį labiausiai pamaloninantį variantą.
Nuotraukos šaltinis Shutterstock
Jums reikės:
10-12 didelių bulvių (apie 2 kg);
2 svogūnų;
200 g rūkytos šoninės;
400 ml pieno;
2 šaukštelių druskos;
0,5 šaukštelio pipirų;
2-3 lauro lapelių;
riebalų kepimo indui patepti;
sviesto kugelio viršui suminkštinti (nebūtina);
200-300 priedų (nebūtina, tačiau tiks paukštiena, mėsa, varškė, grybai...)
Gaminimas:
Pasiruoškite priedus, jeigu juos naudojate. Žalią paukštieną ar mėsą supjaustykite gabaliukais ir apkepinkite, keptą ar rūkytą mėsą supjaustykite gabaliukais, sumaišykite su šlakeliu lydyto sviesto, grybus pavalykite ir apkepinkite aliejuje).
Rūkytą šoninę ir svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais ir apkepinkite.
Bulves nuskuskite, sutarkuokite smulkia tarka. Jeigu bulvėse mažai krakmolo, įmuškite kiaušinį.
Bulvių tarkius sumaišykite su kepinta šonine, svogūnais bei kitais priedais (didelių mėsos gabaliukų, kaip jau minėjome, nemaišykite). Pagardinkite prieskoniais.
Pieną gerokai pakaitinkite, tačiau neužvirinkite. Plona srovele, maišant supilkite į tarkius.
Kepimo indą patepkite riebalais. Ant dugno išdėliokite (jeigu naudojate) mėsos ar paukštienos gabaliukus. Sudėkite tarkių mišinį. Išlyginkite viršų.
Kugelį kepkite iki 180-200°C įkaitintoje orkaitėje apie 1-1,5 valandos. Likus 10 minučių iki kepimo pabaigos ištraukite ir ant viršaus uždėkite kelis sviesto gabaliukus.
Kugelį patiekite su mėgstamu padažu.
Kiti laiko patikrinti kugelių receptai
Kugelis, kaip jau minėjome, lengvai improvizacijoms pasiduodantis patiekalas, kurį galima paįvairinti pagal savo skonį. Jeigu improvizuoti dar nedrįstate, tačiau įprastas kugelis jau pabodo, siūlome išbandyti keletą įvairių bulvių plokštainio receptų.
Paprastą kugelį galima paįvairinti net ir tokiu paprastu dalyku, kaip kopūsto lapai. Kaimuose kugelis dažnai buvo kepamas ant kopūstlapių, apkepui suteikiančių ypatingo skonio ir dar daugiau minkštumo. Labai paprastas labai skanaus kugelio receptas! Paruošti jį tikrai visai nesudėtinga, o skanausite pasimėgaudami visa šeima. Jeigu mėgstate, į bulvių masę galite dėti smulkinto svogūno, kepintos šoninės gabalėlių.
Receptą
rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ
@ Shutterstock
Galima ir taip - purus kugelis be pieno produktų! Minkštas ir labai skanus! Kuo jį pliko šefas? Paprasta paruošti pagal video receptą. Jeigu norite, kugeliui, žinoma, galite naudoti ir pieną. Vietoje alyvuogių aliejaus tinka ir kitoks švelnaus skonio aliejus, jis suteikia kugeliui drėgmės, o prieskonines žoleles galima rinktis savo nuožiūra, jos taip pat tiks ir džiovintos. Patiekti galima ir tiesiog su grietine.
Receptą
rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ
Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3
Bulvės Lietuvą pasiekė tik XVII a., o seniau kugelis buvo kepamas iš ropių, tad tikrai galite drąsiai eksperimentuoti ir kugelį kepti su kitomis daržovėmis. Tokiam apkepui puikiai tiks cukinijos, moliūgai, morkos. Kitoks kugelio variantas - iš bulvių ir cukinijų! Su nuostabiai traškia plutele ir minkštutėlis viduje... Tiekite su grietine, spirgučių ar pievagrybių padažu - visaip bus labai skanu! Į apkepo masę galite papildomai įmaišyti tarkuotų morkų ar smulkintos paprikos - jos čia taip pat labai tiks.
Receptą
rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ
@Shutterstock
Ypatingas, tiesiog karališkas kugelis su rūkytomis ausytėmis! Kugelis iškepa minkštas, purus ir labai sotus. Gardu patiekti su grietine.
Receptą
rasite čia.
Kitoks, švelnesnio skonio kugelis iš virtų bulvių. Šis receptas puikiai tiks ir tuomet, kai norite sunaudoti virtų bulvių likučius. Tiekti rekomenduojame su pievagrybių ar spirgučių padažu, grietine.
Receptą
rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ
@Shutterstock
Minkštas ir purus kugelis su vištiena ir švelniu padažiuku. Paruošti jį visai nesudėtinga ir bus labai sotu!
Receptą
rasite čia.
Ar kada esate ruošę kugelį keptuvėje? Jei ne, siūlome būtinai išbandyti. Skonis puikus, o paruošimas užtruks gerokai trumpiau ir nereikės kaisti orkaitės. Taip keptas kugelis labai skanus ir taupus. Į bulves dar tinka įmaišyti pakepintos mėsos gabaliukų arba mėgstamos maltos mėsos.
Receptą
rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ
@Shutterstock
Kugelis maišomas su skirtingais pieno produktais - visų pirma, plikomas pienu, o taip pat į tarkius galima įmaišyti grietinės, kefyro, varškės. Varškė kugeliui suteikia dar daugiau purumo, minkštumo, sušvelnina jo skonį.
Receptą
rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ
@Shutterstock
Šiandieną jo didenybė kugelis su drauge cukinija, kurie poroje puikiai dera, o kugelis būna minkštas, minkštas.
Receptą
rasite čia.
Minkštas, purus ir labai skanus kugelis ypatingiau - su maltos mėsos kukulaičiais. Taip paruoštas kugelis ir atrodo šventiškai ir jo skonis tikrai ypatingas. Kiaušinis į šį kugelį dedamas, nes jis ruošiamas iš labai šviežių bulvių, jei rinksitės kitokias, kiaušinio galite ir nedėti. Rekomenduojame išbandyti!
Receptą
rasite čia.
Kugelis kitaip! Šis kugelis labai minkštas ir purus, jį netikėtai pagardina miežinės kruopos! Galima ruošti su trupučiu rūkytos šoninės ar be jos, tiekti su grietine ar česnakiniu varškės padažu, prieš kepimo pabaigą užberti sūrio - gardžių variacijų daugybė.
Receptą
rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ
@Shutterstock
Minkštas, purus ir drėgnas daržovių kugelis. Proporcijas galite keisti pagal šaldytuvo turinį ir mėgstamas daržoves. Kepti tinka tiek kaip vieną didelį apkepą, tiek atskiruose indeliuose. Skanaus!
Receptą
rasite čia.