Kaip iškepti patį pačiausią ir puriausią kugelį? Keliaujame žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2019-08-17
Kaip iškepti skanų kugelį?
@ Shutterstock

Kugelis - vienas populiariausių ir mėgstamiausių lietuviškų patiekalų, tad natūralu, jog kiekviena šeimininkė turi savitą (žinoma, patį geriausią!) kugelio receptą. O jų yra devynios galybės - kugelis kepamas su vištienos sparneliais, karka, grybais, varške, juo galima gardžiuotis po valandos orkaitėje arba po nakties krosnyje... Svarbu žinoti keletą gudrybių, padėsiančių iškepti purų, tiesiog burnoje tirpstantį kugelį, o papildę jį mėgiamais priedais, sukursite savo patį pačiausią kugelį! Dalinamės naudingais patarimais, laiko patikrintais receptais ir kviečiame eksperimentuoti.

 

Purus kugelis: ruošiame priedus, užplikome tarkius ir kepame

1. Kugelio priedų paruošimas. Kugelis, žinoma, gali būti kepamas tik iš bulvių, tačiau dažniausiai jis papildomas riebiais priedais, suteikiančiais ne tik skonio, aromato, sotumo, bet ir riebalų sušvelninančių tarkuotas bulvytes. Kugelio gamybą svarbu pradėti nuo priedų paruošimo, kadangi iš anksto sutarkuotos ir savo eilės ilgai laukiančios bulvės patamsės.

Kugelį galime pagardinti aliejuje apkeptais svogūnais, spirgučiais, kepinta šonine, keptais grybais, apkeptais vištų sparneliais ar kulšelėmis, kąsnio dydžio gabaliukais supjaustyta, apkepinta karka, varške, keliais šaukštais grietinės ir kt. Žinoma, puikiausiai tiks ir įvairiausi rūkytos ar keptos mėsos likučiai, tačiau juos būtinai sumaišykite aliejuje pakepintais svogūnais arba šlakeliu lydyto sviesto, kad kugelyje būtų truputį daugiau purumo ir minkštumo suteikiančių riebalų.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Bulvių pasirinkimas ir tarkavimas. Vienos šeimininkės kugelį kepa tik iš senų bulvių, o kitos, atvirkščiai, laukia šiųmetinio derliaus. Kugeliui tinka įvairios bulvės, tačiau svarbu, kad jose būtų pakankamai krakmolo, „surišančio“ visą apkepą ir padedančio jam išlaikyti formą. Jeigu bulvytės jaunos (arba jeigu gyvenate užsienyje, kur populiaresnės mažiau krakmolo turinčios bulvių veislės) ir krakmolo jose mažai, į tarkius įmuškite kiaušinį. Beje, dalį (maždaug trečdalį) bulvių galite pakeisti smulkiai sutarkuota cukinija, moliūgu, rope (senovėje, kuomet bulvių Lietuvoje dar nebuvo, kugelis buvo kepamas būtent iš ropių).

Kugeliui skirtas bulves nuskuskite ir sutarkuokite. Jeigu tarkuosite stambia, burokine tarka, tai kugelis bus tvirtas, nebus purus, o jeigu bulves trinsite - kugelis bus skystokas. Tai skonio reikalas, tačiau daugumai patinka aukso viduriukas - purus, tačiau formą išlaikantis kugelis. Jį pasieksite, jeigu bulves tarkuosite smulkia, sūrio tarka arba sumaišysite dalį sutrintų ir dalį stambiai tarkuotų bulvių.
 

3. Tarkių sumaišymas ir užplikimas. Sutarkuotas bulves svarbu kuo greičiau, kol jos dar nepatamsėjo, sumaišyti su pasirinktais priedais, prieskoniais, užplikyti ir sukrėsti į kepimo indą. Tarkius sumaišykite su „smulkiais“ priedais: kepintais svogūnais, grybais, spirgučiais, varške, grietine (ji neleis bulvėms patamsėti). Didelius mėsos ar paukštienos gabaliukus geriau sudėti ant kepimo indo dugno, kad jie išsitroškintų bulvėse. Tarkius pagardinkite mėgiamais prieskoniais: trupučiu druskos (jeigu naudojate sūrią kepintą šoninę ar spirgučius, tai daug druskos nereikės), pipirų, galima įdėti porą lauro lapelių, česnako miltelių, prie bulvių idealiai tinka ir maltas kuminas bei muskato riešutas.

Kugelį labai svarbu užplikyti, tuomet jis iškeps tikrai minkštas ir purus. Porą stiklinių pieno įkaitinkite (bet neužvirkite, nuimkite nuo ugnies pamatę pirmuosius burbuliukus) ir maišant, plona srovele supilkite į tarkius. Tarkius taip pat galite užplikyti karšta grietinėle, juos galima maišyti su bulvėms neleidžiančiu patamsėti ir jas suminkštinančiu kefyru arba stikline grietinės. Tiesa, kefyro ir grietinės kaitinti nereikia.

Paruošta kugelio masė tikrai bus gan skysta, tačiau neišsigąskite ir jokiu būdu nenupilkite skysčio. Kepdamas kugelis sutvirtės, tačiau išliks purus ir minkštas.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Indo pasirinkimas ir kepimas. Kugeliui puikiausiai tiks ir metalinė kepimo skardelė, tačiau bulvių plokštainis bus dar minkštesnis ir puresnis, jeigu jį kepsite tolygiau įkaistančiame ir ilgiau šilumą laikančiame moliniame ar stikliniame inde, molinėse ar „špižinėse“ čenachinėse. Pasirinktą indą gausiai ištepkite sviestu, aliejumi ar taukais, ant dugno (jeigu naudojate) sudėkite mėsos gabaliukus: apkepintus sparnelius, kulšeles, karkos gabaliukus, su kepintais svogūnais ar lydytu sviestu sumaišytus mėsos gabaliukus. Supilkite bulvių tarkius, gražiai išlyginkite.

Kugelį kepkite iki 180-200°C įkaitintoje orkaitėje apie 1-1,5 valandos. Tikslus kepimo laikas priklauso nuo skardos ar indo dydžio, kugelio storio. Iš pažiūros iškepusį kugelį ištraukite ir truputį šakute pabadykite jo centrą - jeigu neskystas, vadinasi, iškepęs. Jeigu kugelio viršus kepant labai svyla ir tamsėja, tai šiek tiek sumažinkite orkaitės temperatūrą arba plokštainį pridenkite folijos lakštu. Jeigu jums nepatinka tvirta kugelio plutelė, tai iki kepimo pabaigos likus maždaug 10 min. ant viršaus (viršų net galite truputį pabadyti šakute) uždėkite keletą gabaliukų sviesto, jis išsilydys ir suminkštins plutelę.

5. Padažai. Kol kugelis kepa, galime pasiruošti mėgiamus padažus. Kugelis tradiciškai tiekiamas su grietine ir kepintais svogūnais, svogūnų ir spirgučių arba grybų padažu. Žinoma, galite drąsiai eksprerimentuoti.

Tikrai neprašausite, jeigu kugelį patieksite su varškės padažu: liesą varškę ištrinkite su keliais šaukštais grietinės, įspauskite česnako, pagardinkite druska, pipirais, smulkiai sukapotais krapais. Sąžinė bus ramesnė, jeigu pasirinksite liesesnį, tačiau prie bulvinių patiekalų idealiai tinkantį graikišką tzadziki: graikišką jogurtą sumaišykite su tarkuotu agurku, smulkintais krapais, druska, pipirais, sutrintu česnaku, šlakeliu alyvuogių aliejaus.

 

Tikrai puraus, skanaus ir paprasto kugelio receptas

Pateikiame bazinį kugelio receptą ir paliekame daug erdvės improvizacijai - rinkitės įvairius priedus bei prieskonius, kugelį tiekite su skirtingais padažais ir atraskite jūsų gomurį labiausiai pamaloninantį variantą.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
10-12 didelių bulvių (apie 2 kg);
2 svogūnų;
200 g rūkytos šoninės;
400 ml pieno;
2 šaukštelių druskos;
0,5 šaukštelio pipirų;
2-3 lauro lapelių;
riebalų kepimo indui patepti;
sviesto kugelio viršui suminkštinti (nebūtina);
200-300 priedų (nebūtina, tačiau tiks paukštiena, mėsa, varškė, grybai...)

Gaminimas:
Pasiruoškite priedus, jeigu juos naudojate. Žalią paukštieną ar mėsą supjaustykite gabaliukais ir apkepinkite, keptą ar rūkytą mėsą supjaustykite gabaliukais, sumaišykite su šlakeliu lydyto sviesto, grybus pavalykite ir apkepinkite aliejuje).

Rūkytą šoninę ir svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais ir apkepinkite.

Bulves nuskuskite, sutarkuokite smulkia tarka. Jeigu bulvėse mažai krakmolo, įmuškite kiaušinį.

Bulvių tarkius sumaišykite su kepinta šonine, svogūnais bei kitais priedais (didelių mėsos gabaliukų, kaip jau minėjome, nemaišykite). Pagardinkite prieskoniais.

Pieną gerokai pakaitinkite, tačiau neužvirinkite. Plona srovele, maišant supilkite į tarkius.

Kepimo indą patepkite riebalais. Ant dugno išdėliokite (jeigu naudojate) mėsos ar paukštienos gabaliukus. Sudėkite tarkių mišinį. Išlyginkite viršų.

Kugelį kepkite iki 180-200°C įkaitintoje orkaitėje apie 1-1,5 valandos. Likus 10 minučių iki kepimo pabaigos ištraukite ir ant viršaus uždėkite kelis sviesto gabaliukus.

Kugelį patiekite su mėgstamu padažu.


Kiti laiko patikrinti kugelių receptai

Kugelis, kaip jau minėjome, lengvai improvizacijoms pasiduodantis patiekalas, kurį galima paįvairinti pagal savo skonį. Jeigu improvizuoti dar nedrįstate, tačiau įprastas kugelis jau pabodo, siūlome išbandyti keletą įvairių bulvių plokštainio receptų.

 

Paprastą kugelį galima paįvairinti net ir tokiu paprastu dalyku, kaip kopūsto lapai. Kaimuose kugelis dažnai buvo kepamas ant kopūstlapių, apkepui suteikiančių ypatingo skonio ir dar daugiau minkštumo. Labai paprastas labai skanaus kugelio receptas! Paruošti jį tikrai visai nesudėtinga, o skanausite pasimėgaudami visa šeima. Jeigu mėgstate, į bulvių masę galite dėti smulkinto svogūno, kepintos šoninės gabalėlių.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @ Shutterstock

Kitoks, švelnesnio skonio kugelis iš virtų bulvių. Šis receptas puikiai tiks ir tuomet, kai norite sunaudoti virtų bulvių likučius. Tiekti rekomenduojame su pievagrybių ar spirgučių padažu, grietine.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Bulvės Lietuvą pasiekė tik XVII a., o seniau kugelis buvo kepamas iš ropių, tad tikrai galite drąsiai eksperimentuoti ir kugelį kepti su kitomis daržovėmis. Tokiam apkepui puikiai tiks cukinijos, moliūgai, morkos. Kitoks kugelio variantas - iš bulvių ir cukinijų! Su nuostabiai traškia plutele ir minkštutėlis viduje... Tiekite su grietine, spirgučių ar pievagrybių padažu - visaip bus labai skanu! Į apkepo masę galite papildomai įmaišyti tarkuotų morkų ar smulkintos paprikos - jos čia taip pat labai tiks.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Ar kada esate ruošę kugelį keptuvėje? Jei ne, siūlome būtinai išbandyti. Skonis puikus, o paruošimas užtruks gerokai trumpiau ir nereikės kaisti orkaitės. Taip keptas kugelis labai skanus ir taupus. Į bulves dar tinka įmaišyti pakepintos mėsos gabaliukų arba mėgstamos maltos mėsos.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Kugelis maišomas su skirtingais pieno produktais - visų pirma, plikomas pienu, o taip pat į tarkius galima įmaišyti grietinės, kefyro, varškės. Varškė kugeliui suteikia dar daugiau purumo, minkštumo, sušvelnina jo skonį.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Minkštas, purus ir labai skanus kugelis ypatingiau - su maltos mėsos kukulaičiais. Taip paruoštas kugelis ir atrodo šventiškai ir jo skonis tikrai ypatingas. Kiaušinis į šį kugelį dedamas, nes jis ruošiamas iš labai šviežių bulvių, jei rinksitės kitokias, kiaušinio galite ir nedėti. Rekomenduojame išbandyti!

Receptą rasite čia.

Kugelis kitaip! Šis kugelis labai minkštas ir purus, jį netikėtai pagardina miežinės kruopos! Galima ruošti su trupučiu rūkytos šoninės ar be jos, tiekti su grietine ar česnakiniu varškės padažu, prieš kepimo pabaigą užberti sūrio - gardžių variacijų daugybė.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Minkštas, purus ir drėgnas daržovių kugelis. Proporcijas galite keisti pagal šaldytuvo turinį ir mėgstamas daržoves. Kepti tinka tiek kaip vieną didelį apkepą, tiek atskiruose indeliuose. Skanaus!

Receptą rasite čia.

Dar vienas minkštutėlis ir labai skanus kugelis kitaip - individualiose formelės. Taip kugelis iškepa greičiau ir juo lengviau dalintis. Kaip ir klasikinį, valgome su spirgučiais, grietine ar graikišku jogurtu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Rūta

Molinės ar „špižinės“ čenachinės tolygiai paskirsto ir ilgai laiko karštį, tad kugelis jose ne tiesiog kepa, o tarsi troškinasi. Jose labai tinka kepti kugelį su mėsa ar paukštiena, kuri gaunasi minkštutėlė, tiesiog byranti skaidulomis ir tirpstanti burnoje. Kugelis čenachinėse ruošiamas įprastai - mėsa ar paukštiena apkepinama, bulvės tarkuojamos ir plikomos pienu, o kugelis apie valandą kepamas orkaitėje. Jeigu norite, kad viršuje susidarytų traški plutelė, likus maždaug 20 min. iki kepimo pabaigos nepamirškite nukelti čenachinių dangtelių.

Receptą rasite čia.

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (14)
Asta
2019-08-17 19:40
O jūs pabandykit į kugelį įdėt dar džiovintų obuoliukų. Pamatariu tam,kas mėgsta vaisius ATSAKYTI
Eglė
2018-03-09 17:31
Jūsų pateiktas aprašymas man patiko labiausiai, kiek radau internete :) dar niekad pati nesu kepus kugelio, bet pasišoviau močiutės gimtadieniui iškepti ir darysiu pagal Jūsų receptą. man svarbu, kad be kiaušinio (maišant kiaušinį-pieną-žuvį susidaro nuodingi junginiai). Ačiū! Jau dabar seilė tįsta ATSAKYTI
Jolanta
2017-09-01 10:00
Plikinu ne pienu, bet spirgučius arba sviestą su svogūniukais, įdedu grietinę, būtinai užvirinu ir maišydama supilu į bulvių tarkius. Visus priedus (kiaušinį, prieskonius) dedu tuomet, kai masė praaušta. Spirgučius dedu tik tuomet, jei kepu plokštainį be mėsos. Jei kugelį gaminu giliame inde su mėsa, svogūnus pakepinu tik svieste. ATSAKYTI
Valdis
2017-09-14 08:06
Saunu Jolanta,kad vartojate tik sviesta ! ATSAKYTI
Kepėja
2017-08-25 12:05
Visada pildavau verdantį pieną kartu su visais priedais t.y.svoguniukais,mėsyte rukyta, tai labai skanu,o grietinę įmaišau į pabaigą, kai sudeti visi ingridientai. Grietinė turi buti riebi,nes ji privalomas ingridientas kugeliui. Pabandykit, kas nebandėt. ATSAKYTI
Nu nu
2017-08-22 12:00
Niekad nenaudoju pieno,nei kefyro,nei grietinės. Sutarkuoju bulves,truputį nusunkiu,įmušu kiaušinį,supilu rūkytų lašinukų su svogūnais spirgučius,nes kiti to skonio nesuteikia,universalius prieskonius pagal skonį. Supilu į skardą pusę tos masės tada ar faršo kukulius,ar supjaustytus šonkauliukus,ar sparnelius ir ant viršaus antrą dalį masės ir į orkaitę. Kepu 45- 50 min. 200 laipsnių temperatūroje. Skardos tai parduotuvėse perkamos. O padažas rūkytų lašinukų spirgučiai su svogūnais ir grietine. Bet grietinė kartu pakaitinta keptuvėje su spirgučiais. Kas nors kartą paragavo niekad nepeikė,nori ir dar kartą pakartoti. ATSAKYTI
Henrikas
2018-03-01 12:38
Jusu kugelis kietas, o teisingiau tai sluoksniuotis, o ne kugelis, nes jei neplikote pienu jis vos ne luztantis sprangus gausis, tik nuo pridetu ir idaru kiek paminksteja. ATSAKYTI
Dovilė
2018-03-01 13:15
Nebūtinai, Henrikai. Mano anyta irgi kepa pieno papildomai nedėdama, bet kepa kaimiškame pečiuke, tad kugelio išorė labai greitai apsitraukia plutele ir vidus lieka minkštutėlis. Kiek šeimininkių, tiek ir receptų, neparagavus sunku sakyti, kuri metodika pasiteisina, o kuri ne :) ATSAKYTI
Henrikas
2018-03-01 13:54
Sutinku su jusu nuomone, tik yra didelis skirtumas bet koki maista gaminant peciuje ir orkaiteje, manau sutiksit su manimi ATSAKYTI
Vilmukas
2018-03-04 08:50
Aš darau ir su verdančiu pienu , ir grietinės pabaigoj dedu. Galima keist pieną majonezu( purumo priduoda) . Galima nei pieno nei grietinės nedėt bet kefyro pilt. Aišku visada kiaušinių ir visokių priedų. Visaip skanu. Garbinu kugelį ATSAKYTI
Vilmukas
2018-03-04 08:53
Šiaip man pečius jokio stebūklo nedaro. Jei nieko nepridėsi pagardinimui, o paprastai pečiui kepsi, nieko ten skanaus. Esu valgius pečiui keptų vėdarų, kugelio ir labai nusivyliau ATSAKYTI
Dovilė
2018-03-04 12:25
Pečius savaime stebuklo nebūtinai duoda, receptas vis tiek turi būti geras, o su pečiumi reikia labai žinoti kaip elgtis, iki kokio karštumo jį įkaitinti, t.y. gerai saviškį pažinti. Nes pečiuko ar krosnies labiausias ypatingumas yra tas, jog temperatūra iš pradžių būna didelė, o tada ji pamažu silpnėja, tad kepiniai iškart užsitraukia plutele, o tada lėtai kepa. Bet reikia įgudusio kepėjo irgi, nes su pečiuku iš tiesų daug sunkiau negu su orkaite - nepakankamai pakurensi, neapkeps, o jeigu perkursi - sudegs :) Tad kaip ir visur - svarbiausias dalykas yra įgūdžiai, receptas ir patirtis :) ATSAKYTI
asai
2017-08-16 19:22
Vietoje kaitinto pieno i tarke kartu sutarkuoju zalio moliugo. Moliugo iskepus nesijaucia, bet kugelis itin minsktas ir skystas buna:) ATSAKYTI
Zina
2018-03-09 09:21
Man atrodo, kad Jūsų variantas geras. Pabandysiu, nes moliūgo dar turiu. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
ruošiamės žiemai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital