Šio sekmadienio, rugsėjo 6 dienos rytą TV3 eteryje laidoje "La Maistas" mūsų talentingieji šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius bei ypatinga laidos viešnia "Kūmutės virtuvė" tinklaraščio įkūrėja Renata Šniolienė kvietė saugoti vasaros gėrybes ir ruošti atsargas žiemai.
Jeigu nespėjote pasižiūrėti laidos gyvai, jos įrašą rasite žemiau. Visi laidoje gaminti receptai pasiekiami čia, o daugiau apie juos - toliau šiame straipsnyje.
Laidos viešnia Renata parodė, kaip paruošti ypatingai gardų orkaitėje keptų pomidorų padažą. Šį padažą labai tinka naudoti gardinant sriubas ar troškinius arba tiekti prie mėsos patiekalų. Pomidorų kepimas padažui suteikia daugiau skonio, kvapo ir tirštumo.
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai
Šiam padažui svarbu naudoti tik pilnai sunokusius, raudonus ir labiau sultingus, nei mėsingus pomidorus. Kepant labai svarbu nebarstyti smulkių prieskoninių žolelių, o dėti tik didesnes, nes padažui malami tik pomidorai be papildomų žolelių.
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai
Jei cukinijų derlius gausus, Renata siūlo išbandyti cukinijų juostas žiemai, kurių net nereikės kaitinti. O žiemą šiomis dailiomis juostomis galima ne tik gardžiuotis, bet ir papuošti mėgstamus mėsos patiekalus. Artimuosius, susėdusius prie stalo, sužavės ne tik puošnumas, bet ir puikus skonis.
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai
Renata pateikė ir puikių patarimų, kaip išsaugoti agurkus žiemai. Viena dažniausiai pasitaikančių problemų marinuojant ir rauginant agurkus ta, kad išsitraukus iš stiklainio jie būna tuščiaviduriai ir iš jų bėga skysčiai. Renata pasidalino puikiu patarimu - reikėtų naudoti tam tikrą agurkų rūšį. Anot Renatos, geriausiam rezultatui pasiekti, reikėtų naudoti agurkus su stora žieve ir mažai sėklų.
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai
Didžiulę kulinarinę patirtį turintis laidos šefas Tomas ruošė tobulą pomidorų džemą. Gardų džemą ruošti galima ne tik iš žinomų ir pamėgtų uogų ir vaisių, bet ir iš cukinijų, agurkų ar net pomidorų. Šį pomidorų džemą paruošti nėra sudėtinga, o jį taip puikiai tinka tiekti prie sūrio, blynų ir kitų mėgstamų mėsos patiekalų.
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai
Tomas parodė, kaip paruošti fermentuotas slyvas su lazdyno riešutais. Slyvas galima saugoti sudėjus į vakuumavimo maišelį ir ištraukus orą, o jei neturite vakuumatoriaus, slyvas galima sudėti į šaldymui skirtus užtraukiamus maišelius, o orą ištraukti šiaudeliu. Taip slyvas reikėtų palaikyti 48 valandas kambario temperatūroje arba cirkuliatoriuje, o tuomet laikyti šaltai iki tiekimo.
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai
Antrasis laidos šefas, grilio meistras Vylius pateikė marinuotų obuolių žiemai receptą. Norintiems šių marinuotų obuolių paragauti greičiau, Vylius rekomenduoja per daug neskubėti ir palaukti bent 2 - 3 dienas, o tik tada pradaryti stiklainį ir gardžiuotis.
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai
Šiam receptui Vylius pataria naudoti šalotinį svogūną dėl jo švelnumo ir saldumo, bet tai priklauso nuo skonio, tad drąsiai galima naudoti ir kitokį svogūną. Šiam receptui naudojamas obuolių actas, nes jis švelnesnis, bet jei norisi, galima naudoti ir aitresnį.
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai
Vylius parodė, kaip paruošti greitai paraugintus kopūstus ala Kimči. Šie aštresnio skonio parauginti kopūstai nesudėtingai paruošiami, bet gardžiai suvalgomi. Labai svarbu susmulkintas daržoves gerai išminkyti rankomis, kad visi prieskoniai ir skoniai tolygiai pasiskirstytų, o dedant į stiklainius reikėtų gerai paspausti kopūstus tam, kad išsiskirtų skysčio. Tiesa, reikėtų šiek tiek kantrybės ir kopūstus palaikyti bent dvi dienas, o tuomet jau mėgautis puikiu skoniu.
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai
Išskirtiniais šefų receptais ir kulinarinėmis paslaptimis mėgaukitės žiūrėdami „La Maistas“ kiekvieną sekmadienį 9 val. per TV3!