„Naktinė“ avižinė košė (angliškai „overnight oats“) - tai ne tik skanus, bet ir maistingas patiekalas, puikiai tinkantis sotiems pusryčiams. Taip paruoštos avižos yra populiarios dėl paprastumo gaminant ir variacijų gausos - viskas, ką reikia padaryti, tai sumaišyti avižinius dribsnius su pasirinktu skysčiu (pvz., pienu, augaliniu pienu, jogurtu, sultimis ar tiesiog vandeniu) bei kitais mėgiamais priedais, o tuomet leisti jiems per naktį pastovėti šaldytuve. Per šį laiką dribsniai išbrinksta, įgauna minkštą tekstūrą ir pasisavina skonį iš kitų ingredientų.
Šių nuostabių pusryčių privalumas yra tai, kad erdvės improvizacijoms begalės. „Naktinės“ avižinės košės gali būti ruošiamos tiek saldžiai, tiek sūriai. Galima pridėti vaisių, uogų, riešutų, sėklų, medaus, jogurto, kakavos, kokoso drožlių ir daugybę kitų pagardų. O jei labiau mėgstate sūresnius skonius, košę drąsiai gardinkite kietuoju sūriu, šviežiomis ar keptomis daržovėmis, marinuotais svogūnais, česnako milteliais, bazilikais ar kitais mėgiamais prieskoniais. Pagrindinė idėja yra eksperimentuoti ir atrasti savo asmeninį mėgstamiausią „naktinės“ avižinės košės receptą.
Ji bus tikras ryto džiaugsmas ne tik dėl savo aukštos maistinės vertės bei variacijų gausos, bet ir dėl greito paruošimo. O jei ryte namie pusryčiauti neturite laiko, tokią košę iš vakaro užmaišykite stiklainiuke ir uždenkite dangteliu. Tada ryte beliks pagriebti stiklainiuką su savimi ir galėsite mėgautis maistingais pusryčiais, kur bebūtumėte. Jokio rytinio streso ir skubėjimo!
Žemiau pateikiame bazinį „naktinės“ avižinės košės receptą, o po juo rasite ir puikių idėjų improvizacijoms:
1 porcijai reikės:
- 50 g avižinių dribsnių
- 100 ml pieno (tinka tiek paprastas, tiek augalinis)
- 50 g graikiško (galima nedėti, bet su graikišku jogurtu košė bus sotesnė)
- 1-2 šaukštelių klevų sirupo arba medaus ar kito mėgstamo saldiklio (nebūtina, jei dėsite kitų saldžių priedų ar gaminsite sūrų variantą)
- 1 žiupsnelio druskos
GAMINIMAS:
1. Pasiruošiame ingredientus.
2. Į stiklainį ar dubenėlį su dangteliu suberiame avižinius dribsnius, supilame pieną, dedame jogurtą (jei naudojame), saldiklį, beriame druską. Gerai išmaišome.
3. Stiklainį uždengiame ir dedame į šaldytuvą visai nakčiai arba mažiausiai 3 - 4 valandoms, kad išbrinktų. Arba, jei šaltų košių nemėgstate, palikite išbrinkti kambario temperatūroje.
4. Prieš valgant košę galima pagardinti įvairiais priedais - uogomis, riešutais, skaldytomis kakavos pupelėmis ar kuo tik sugalvosite.
O kad įsitikintumėte, jog tokių nevirtų avižinių košių improvizacijų gali būti begalės, žemiau dalinamės keliais savo mėgstamiausiais jų receptais.
Vadinamosios „naktinės“ (angl. overnight) avižinės košės puikios tuo, jog galima pasiruošti iš vakaro, o ryte mėgautis gardžiais ir maistingais pusryčiais be jokio papildomo vargo ir skubėjimo. Šį subtiliai citrininė variacija pavyksta gaivi ir kreminė, o uogų sluoksnis tobulai viską subalansuoja. Žinoma, vietoje uogų tinka ir mėgiami vaisiai, pvz. su trupučiu cinamono bei klevų sirupo pakepinti obuoliai, kubeliais pjaustyti mangai, bananų riekelės ar kt.
Receptą
rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ
LaMaistas.lt
Ši obuoliais ir cinamonu kvepianti nevirta avižinė košė - tobulas variantas, kai norisi gardžių pusryčių, bet rytais gaminti nėra laiko. Ją galima pasiruošti iš vakaro ir sudėti į stiklainiukus. Ryte vieną stiklainiuką pasigriebti su savimi keliaujant į darbą ir prie rytinės kavos mėgautis gardžiais bei maistingais pusryčiais.
Receptą
rasite čia.
Naktinės avižinės košės taip vadinamos, nes jų nereikia virti. Pakanka sumaišyti ingredientus, palikti šaldytuve nakčiai, o ryte skanauti. Jų variacijų yra begalės, tačiau šis variantas su kava, skoniu kažkuo primenantis legendinį tiramisu desertą, yra viena mūsų mėgstamiausių. O dar ir taip žavingai atrodo! Kavos, su kuria ruošite šią košę, stiprumą taikykite pagal savo skonį, kava be kofeino taip pat tinka.
Receptą
rasite čia.
Jei norite pasilepinti pusryčiais, kurie būtų ne tik labai skanūs, bet ir maistingi, šis receptas yra TAI. Ši avižinė košė puiki ir tuo, kad paruošiama iš vakaro, tad ryte teliks gardžiuotis be jokio sukinėjimosi virtuvėje ir rytinio streso!
Receptą
rasite čia.
Labai greita, labai skanu, net sunku patikėti, jog sveikuoliška. Nevirtą košę paruošti galima iš vakaro, o ryte tiesiog ištraukti iš šaldytuvo ir mėgautis! Galima ruošti ir uždarame indelyje ir neštis pusryčius su savimi. Kakavos galima ir nedėti, o vietoje kriaušių galima naudoti obuolius ar uogas.
Receptą
rasite čia.
Jei norite pradėti dieną su skaniais, sočiais ir maistingais pusryčiais, kurie suteiks jums energijos ir tikrai pradžiugins, išbandykite šį receptą. Labai lengvas ir greitas paruošimas, o reikės tik kelių ingredientų.
Receptą
rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ
Nuotrauka LaMaistas.lt redakcijos
Pernakt brinkinta avižinė košė gali būti pusryčiais, užkandžiu ar net desertu, bet iš esmės – ji yra vienas geriausių atsakymų į visus nuogąstavimus, kad pusryčiams nėra laiko. Ją pagaminsite greitai ir paprastai.
Receptą
rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ
Asta, Saulėta virtuvė
Tokius pusryčius neįtikėtinai patogu reikalui esant įsimesti į rankinę, kuprinę ar automobilio daiktadėžę – jei žinote, kad pusryčiauti teks kažkur pakeliui, jei kažkur keliaujate ar neįtikėtinai skubate.
Receptą
rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ
Asta, Saulėta virtuvė
Per dvi minutes suberiat ir supilat viską į dubenį bei gerai išmaišot, tuomet palaikot šaldytuve per naktį, o rytą pradedat sočiais, maistingais, gardžiais pusryčiais, kuriems reikia laiko tik tiek, kiek jo reikia košei suvalgyti.
Receptą
rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ
Asta, Saulėta virtuvė