Citrininis Napoleonas „Mėlyna geltona“ - rodome žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 5)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 5)
Citrininis Napoleonas mėlyna geltona Ukraina
Banga, Wavy Kitchen

Napoleono tortą tikrai būtų galima karūnuoti vienu iš mylimiausių desertų Lietuvoje. Trapūs sviestiniai lakštai, burnoje tirpstantis vanilinis kremas ir, žinoma, serbentų ar kitų rūgščių uogų pertepimas - kas galėtų atsisakyti tokio torto? Visgi karštomis vasaros dienomis tradicinis Napoleonas gali būti ne tik per riebus ir per saldus, bet dar gi jo gamyba užims tikrai daug laiką. Išeitis - gaivesnė bei lengvesnė Napoleono versija, kurią šįkart jums paruošiau. 
 

Trapiuosius sviestinius lakštus čia keičia sluoksniuota tešla - ją galite rinktis tiek naminę, tiek ir pirktą parduotuvėje (idealu, gamintą sviesto pagrindu), bet žinoma, galite šį tortą ruošti ir su klasikiniais trapiais lakštais kaip čia. Lakštai šiame recepte sutepami ne riebiu sviestiniu kremu, o citrininiu prancūzišku ir baltojo šokolado kremais, kurie suteikia tortui rūgštelės ir gaivos. Na, o vietoj saldžios uogienės, įsibėgėjus uogų sezonui, skatinu rinktis būtent šviežių uogų pagrindu pagamintą greitutį džemą - mažiau cukraus, daugiau skonio!
 

Turbūt ne paslaptis, kad Napoleono tortas gaminamas ne tik Lietuvoje, bet ir visai šalia esančioje Ukrainoje. Tad šia Napoleono versija, kurios vizualiniu įkvėpimu tapo šis Kijive veikiantis restoranas,  norėjome perduodi ir kiek kitokią, rimtesnę, žinutę. Nesusigyvenkime su šalia vykstančiu karu, nepamirškime, kas vyksta visai čia pat ir padėkime, kuo galime. Nesvarbu, ar tai būtų pinigai, ar savanoriavimas, ar informacijos dalinimasis socialiniuose tinkluose  -  svarbiausia yra prisidėti. Štai jums ir dar viena iniciatyva - iškepkite šią mėlynai geltoną Napoleono versiją ir nuneškite kolegoms į darbą. Už kiekvieną gabaliuką susitarkite paaukoti sąlyginę sumą pinigų Ukrainą palaikančiai organizacijai - ne tik gardžiai paskanausite nuostabaus torto, bet ir prisidėsite prie pagalbos šaliai, kuriai to dabar be galo reikia!
 

Pradedam!
 


CITRININIAM NAPOLEONUI REIKĖS:

Sluoksniams:

  • 800 g sluoksniuotos tešlos (geriausia sviestinės, tinka tiek pirktinė, tiek ši naminė)
  • 40-50 g cukraus pudros

Baltojo šokolado kremui:

  • 500 g 35% grietinėlės
  • 155 g baltojo šokolado
  • 1 citrinos smulkiai tarkuotos žievelės
  • 15 ml citrinos sulčių
  • 15 ml vanilės ekstrakto
  • 5 g želatinos lapelių
  • kelių lašų mėlynų maistinių dažų


Citrininiam kremui:

  • 150 ml citrinos sulčių (apie 3 citrinų)
  • 3 citrinų smulkiai tarkuotos žievelės
  • 185 g cukraus
  • 4 kiaušinių
  • žiupsnelio druskos
  • 300 g kambario temperatūros sviesto

Uogų įdarui/džemui reikės:

  • 250 gramų šviežių arba šaldytų uogų mišinio (šilauogių, serbentų, aviečių ir t.t.)
  • 45 gramų cukraus
  • 20 ml citrinos sulčių
  • pusės citrinos smulkiai tarkuotos žievelės
  • 20 g bulvių arba kukurūzų krakmolo
     

Pradedam!

Eiga:

1. Pasigaminkite baltojo šokolado kremą. Pasiruoškite visus ingredientus. 

 

 

2. Želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikite, kol išbrinks. 

 

 

 

3. Į puodą supilkite pusę kiekio (250 gramų) grietinėlės. Ją pakaitinkite, kol pasirodys pirmieji burbuliukai. 

 

 

4. Į gilesnį dubenėlį sudėkite baltąjį šokoladą. Supilkite karštą grietinėlę ir palikite kelioms minutėms pastovėti, kol šokoladas aptirps. 

 

 

 

5. Sudėkite išbrinkusią želatiną ir rankiniu blenderiu sutrinkite viską iki vientisos konsistencijos.

 

 

 

6. Sudėkite tarkuotą citrinos žievelę, supilkite citrinos sultis, vanilės ekstraktą ir likusią grietinėlę. Elektriniu trintuvu sutrinkite viską iki vientisos konsistencijos. Galiausiai sudėkite maistinius dažus ir gerai juos įmaišykite.

 

 

7. Kremą uždenkite maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą bent 5 valandoms (galite laikyti ir per naktį). Sustingusį kremą elektriniu plakikliu išplakite iki purumo. Iki naudojimo laikykite šaldytuve.

 

 

8. Pasigaminkite citrininį kremą. Pasiruoškite visus ingredientus. 

 

 

9. Citrinų žieveles smulkiai sutarkuokite ir išspauskite citrinų sultis. 

 

 

10. Į metalinį indą arba nedidelį puodą sudėkite visus ingredientus, išskyrus sviestą. Išplakite šiuos ingredientus konditerine šluotele.

 

 

 

11. Į aukštesnį puodą pripilkite tiek vandens , kad uždėjus mažesnįjį vanduo neliestų jo dugno. Kaitinkite vandenį, kol užvirs. Tuomet uždėkite mažesnįjį puodą ir nuolat maišydami konditerine šluotele kaitinkite iki kol masė pasieks 80 laipsnių (tai truks apie 5 minutes).

 

 

12. Gautą kremą sudėkite į maisto smulkintuvą ir permalkite. Palaukite kol kremas atvės iki 60 laipsnių. Tuomet nuolat blendinant maistiniu smulkintuvu arba rankiniu blenderiu po gabaliuką sudėkite sviestą. Leiskite kremui atvėsti iki kambario temperatūros. 

 

 

 

13. Leiskite kremui atvėsti iki kambario temperatūros, tuomet uždenkite maistine plėvele ir iki naudojimo laikykite šaldytuve. Šį kremą galima pasigaminti keletą dienų prieš gaminant tortą.  

 

 

14. Pasigaminkite uogų įdarą. Pasiruoškite visus ingredientus. 

 

 

15. Į prikaistuvį arba nedidelį puodą suberkite uogas, cukrų, citrinos žievelę, supilkite citrinos sultis. Nuolat maišant kaitinkite virš vidutinės kaitros, kol užvirs. Tuomet sumažinkite kaitrą iki minimalios ir nuolat maišant kaitinkite apie 7 minučių, kol išsiskirs dauguma sulčių. Mentele vis paspauskite uogas, kad išsiskirtų jų sultys. 

 

 

 

16. Į nedidelį dubenėlį suberkite krakmolą. Įpilkite keletą šaukštų sulčių, gautų kaitinant uogas ir išmaišykite. 

 

 

 

17. Gautą masę supilkite į uogų mišinį ir grąžinkite ant kaitros. Nuolat maišant kaitinkite kelias minutes, kol masė sutirštės. 

 

 

18. Gautą džemą sudėkite į dubenėlį ir leiskite pilnai atvėsti.  

 

 

19. Pasiruoškite Napoleono sluoksnius. Galite naudoti naminius Napoleono lakštus, naminę sluoksniuotą tešlą arba pirktinę sluoksniuotą tešlą (geriausia - sviestinę). Bet kokiu atveju - eiga ta pati. Prieš gaminant sluoksniuotą tešlą kelioms valandoms perkelkite iš šaldiklio į šaldytuvą. 

 

 

20. Stalviršį lengvai pabarstykite miltais. Imkite vieną sluoksniuotos tešlos sluoksnį ir iškočiokite 3-4 mm stačiakampį. Miltus nubraukite konditeriniu teptuku. Iš tešlos išspauskite du 19-20 cm skersmens apskritimus.

 

 

21. Tešlą perkelkite ant kepimo popieriaus ir subadykite šakute.
 

 

22. Kepimo popierių su tešlos apskritimu perkelkite ant kepimo formos ir apibarstykite cukraus pudra. Viršų uždenkite kepimo popieriaus lakštu, o ant viršaus uždėkitei dar vieną standartinę skardą - tai neleis tešlai per daug pakilti ir susitraukti, tad ji geriau išlaikys savo formą. 

 

 

 

 

 

23. Sluoksniuotą tešlą kepkite 200 laipsnių orkaitėje (su vėjelio funkcija) apie 12 minučių, tuomet nuimkite nuo viršaus skardą, kepimo popierių ir pakepkite dar kelias minutes, kol taps gražios, gelsvos spalvos. Kol lakštas dar karštas nulyginkite jo kampus, kad būtų gražaus apskritimo formos. Likučių neišmeskite - jie bus skirti papuošimui. 

Tokiu būdu iškepkite visus sluoksniuotos tešlos apskritimus. Turėtumėte gauti apie 14-18 lakštų.

 

 

24. Torto surinkimas. Ant didesnės, plokščios lėkštės dėkite pirmą sluoksniuotos tešlos lakštą. Jį aptepkite citrininiu kremu. Tuomet dėkite antrąjį sluoksniuotos tešlos sluoksnį, lengvai spustelėkite ir vėl aptepkite citrininiu kremu. Taip susluoksniuokite puse turimų lakštų. 

 

 

 

 

25. Kad tortas būtų lygesnis, galite aplink jį uždėti konditerinį žiedą. Susluoksniavus pusę sluoksnių, pradėkite sluoksniuoti tortą su mėlynu baltojo šokolado kremu.
 

 

 

26. Susluoksniavus keturis sluoksnius ir prieš dedant penktąjį, torto centre paskleiskite uogų džemą. Torto šonus aptepkite baltojo šokolado kremu. Uždėkite penktąjį lakštą ir lengvai spustelėkite. Baikite sluoksniuoti tortą kaip ir prieš tai. 

 

 

 

27. Tortą perkelkite į šaldytuvą ir leiskite pastovėti pernakt. Šaldytuve jį galite laikyti ir dvi dienas. 

 

 

28. Papuošimas. Sluoksniuotos tešlos likučius sumalkite maisto smulkintuve iki trupinių konsistencijos. 

 

 

29. Nuo sustingusio torto nuimkite konditerinį žiedą, nulyginkite torto šonus ir apibarstykite jį visą trupiniais. 

 

 

30. Nuplaukite pasirinktas uogas ir gražiai išdėliokite jas ant torto. Iki serviravimo tortą laikykite šaldytuve. 



 

 


PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI, KAD CITRININIS NAPOLEONAS PAVYKTŲ TOBULAI
 

Sluoksniuota tešla. 

Sluoksniuotos tešlos pasirinkimas. Pati skaniausia sluoksniuota tešla žinoma bus naminė, jos receptą rasite čia. Bet jei skubate, galite naudoti ir pirktinę, idealu - pagamintą sviesto pagrindu. Arba galite tortui naudoti klasikinius trapios tešlos lakštus, kaip pvz. šiame recepte.

Tešlos laikymas. Prieš naudojant sluoksniuotą tešlą, išimkite ją iš šaldymo kameros ir kelioms valandoms ar net nakčiai perkelkite į šaldytuvą. Taip ji gražiai atitirps, nesulips arba nelūžinės kočiojant. 

Kočiojimas. Napoleonui sluoksniuotą tešla kočiokite plonai - 3-4 mm storio. Iš tešlos išpjovus apskritimus, likučių neišmeskite, o atidėkite į šalį. iš visų likučių suformuokite kamuoliuką ir vėl iškočiokite. 

Kepimas. Prieš kepant, sluoksniuotą tešlą subadykite šakute - taip tešla ne taip pakils. Taip pat tešlą apibarstykite cukraus pudra, tešla bus šiek tiek saldesnė, šiek tiek karamelizuosis.

Tam, kad tešla išlaikytų savo formą, per daug neišsipūstų - uždenkite tešlą kepimo popieriumi ir prispauskite antra skarda.

Iškepusių ir dar karštų lakštų kampus iš karto nulyginkite peiliu, kad būtų gražaus apskritimo formos. Jei palauksite, kol tešla atvės - ji sulūžinės ir gražiai jos neperpjausite. Likučių neišmeskite - jie bus skirti papuošimui.
 

Baltojo šokolado kremas. 

Laiko planavimas. Baltojo šokolado kremą pradėkite ruošti dieną prieš surenkant tortą, nes jam reikės laiko sustingti. 

Grietinėlės temperatūra. Ruošiant baltojo šokolado kremą neperkaitinkite grietinėlės - kai pasirodo pirmieji burbuliukai, kaitrą išjunkite, o grietinėlę iš karto užpilkite ant baltojo šokolado.

Želatina. Geriausia naudoti želatinos lapelius - jie geriau sustingdo kremą. Jų rasite daugelyje didesnių prekybos centrų ir internetinėse parduotuvėse.

Citrinos. Kadangi citrinos žievelė naudojama kremui, geriausia rinktis ekologiškas citrinas. Citriną gerai nuplaukite, žievelę sutarkuokite smulkiai. 

Maistiniai dažai. Geriausia naudoti gelinius maistinius dažus. Užteks kelių lašų tam, kad kremą nuspalvintumėte mėlynai. 

Plakimas. Sustingusį baltojo šokolado kremą išplakite iki purumo. Visgi plakite atsargiai, kad neperplaktumėte grietinėlės.
 

Citrininis kremas. 

Citrinos. Kadangi citrinos žievelė naudojama kremui, geriausia rinktis ekologiškas citrinas. Citriną gerai nuplaukite, žievelę sutarkuokite smulkiai, citrinos sultis išspauskite taip, kad nepapultų nei vienas kauliukas.
Sviestas. Geriausiam kremo skoniui išgauti rinkitės geros kokybės sviestą. Priminimas - sviestas kartu su kitais ingredientais nekaitinamas, jis dedamas pačioje kremo gamybos pabaigoje.
Garų vonelės pasigaminimas ir kremo kaitinimas. Šio kremo gamybai labai svarbi temperatūra - ingredientų negalima perkaitinti, tad kremo negali kaitinti virš tiesioginės kaitros. Būtent todėl pasidarykite garų vonelę: į aukštesnį puodą pripilkite tiek vandens, kad, uždėjus mažesnįjį puodą su ingredientais, vanduo neliestų jo dugno. Kaitinkite vandenį, kol užvirs. Tuomet uždėkite mažesnįjį puodą ir nuolat maišydami konditerine šluotele kaitinkite iki kol masė pasieks 80 laipsnių.
Kremo atvėsinimas ir sviesto įplakimas. Pirmiausia gautą kremą sudėkite į maisto smulkintuvą ir permalkite - taip neliks žievelės gabaliukų. Labai svarbu kremą atvėsinti prieš dedant sviestą, tam, kad kremo tekstūra būtų kremiškesnė. Tad palaukite, kol kremas atvės iki 60 laipsnių. Tuomet nuolat blendinant maistiniu smulkintuvu arba rankiniu blenderiu po gabaliuką sudėkite sviestą.
Kremo laikymas. Kremą iki naudojimo laikykite šaldytuve. Kremą galite pasigaminti ir kelios dienos prieš gamindami tortą. Jei kremo lieka po torto sluoksniavimo, sudėkite jį į sandariai uždaromą indelį ir laikykite šaldytuve. Suvartokite per savaitę. Puikiai tinka prie blynų, vaflių ar varškėtukų.
 

Uogų džemas. 

Uogos. Džemui rinkitės mėgstamas uogas - tik tiek šaldytos, tiek šviežios. Uogas galite maišyti. Visgi prisiminkite, kad tamsesnei, violetiškesnei spalvai išgauti jums reikės šilauogių, gervuogių arba serbentų. Serbentai taip pat džemui suteiks daugiau saldžiarūgščio skonio, tad tortas bus gaivesnis.
Kaitinimas. Uogas kartu su cukrumi, citrinos žievele ir citrinos sultimis kaitinkite apie 7 minutes virš vidutinės kaitros. Nepamirškite nuolat maišyti. Kai iš uogų išsiskirs sultys, jas užpilkite ant krakmolo ir išmaišykite - taip krakmolas nesusimes į gumuliukus. Gautą masę supilkite į uogų mišinį ir grąžinkite ant kaitros. Nuolat maišant kaitinkite kelias minutes, kol masė sutirštės. Prieš naudojant gautą džemą pilnai atvėsinkite.
 

Napoleono surinkimas.

Tortą rinkite ant didesnės, plokščios lėkštės. Tam, kad tortas gautųsi tiesesnis, tortą galite apjuosti konditeriniu žiedu. Ant lėkštės dėkite pirmą sluoksniuotos tešlos lakštą. Jį aptepkite citrininiu kremu. Tuomet dėkite antrąjį sluoksniuotos tešlos sluoksnį, lengvai spustelėkite ir vėl aptepkite citrininiu kremu. Taip susluoksniuokite pusę turimų lakštų. Kadangi turėtumėte turėti 14-18 lakštų, tad citrininiu kremu aptepsite 7-9 lakštus. 

Susluoksniavus pusę lakštų, kitus pusę sluoksniuokite mėlynu baltojo šokolado kremu. Tik sluoksniuojant šiuo kremu, ketvirtąjį lakštą aptepkite ne tik baltojo šokolado kremu, bet ir uogų džemu - jį skleiskite centre, o šonus aptepkite mėlynuoju kremu. Likusius lakštus susluoksniuokite kaip prieš tai. 

Šį tortą prieš valgant būtina laikyti šaldytuve bent pernakt (o palaikius 1-2 paras, bus dar skanesnis).

Torto šonus papuoškite iš susmulkintų lakštų gautais trupiniais ir uogomis. Iki valgant tortą laikykite šaldytuve.

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital