Naminė sluoksniuota tešla - žingsnis po žingsnio, kaip pasigaminti + Mille Feuille receptas

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Naminė sluoksniuota tešla
Banga, Wavy Kitchen

Drąsiai galima sakyti, kad sluoksniuota tešla yra viena iš mėgiamiausių ir labiausiai paplitusių tešlų pasaulyje. Nors ji nuostabiai tinka tiek saldžių, tiek ir sūrių skanėstų gamybai, tačiau visgi būtent konditerijos srityje ši tešla yra sulaukusi didžiausio pripažinimo. Jei pažvelgtume į Prancūzijos virtuvę ji naudojama ne vienam klasikiniam šimtmečius skaičiuojančiam desertui – Palmiers, St. Honore, Mille-feuille, ir dar daug kitų yra gaminami būtent panaudojant šį burnoje tirpstantį skanumyną. 


Šis konditerijos šedevras niekad nebūtų išvydęs dienos šviesos, jei ne šefo pameistrys Claudius Gele. Pirmąjį kartą šią tešlą jis pagamino dar 1645 metais Prancūzijoje savo sergančiam tėvui pralinksminti. Ilgai netrukus šis maisto išradimas sulaukė visuotinio pripažinimo konditerijos, o vėliau ir kulinarijos, pasaulyje. 


Ne paslaptis, kad šios tešlos galima rasti visuose prekybos centruose, tad apie jos gamybą namuose pagalvoja retas. Visgi, JOKIA pirktinė sluoksniuota tešla niekada neatstos namie pagamintos. Netikite? Pagaminkite ir paragaukite jos vieną kartą, pažadu jums -  išbandžius naminę sluoksniuotą tešlą, pirktinę apeisite iš toli. Ir nors tokios tešlos gamyba užima ne vieną valandą, tačiau patikėkite – ji to verta. Gera žinia ir ta, kad puikiai galima jos pasigaminti didesnį kiekį, o likusią dalį užšaldyti ir panaudoti vėliau!


O pasigaminę tokios tešlos galbūt susigundysite nustebinti savo artimuosius iš jos ruoštu prancūziškų Mille-Feuille desertu (arba dar kitaip – Tūkstantalapiu). Tai tradicinis Prancūziškas desertas, sudarytas iš trijų sluoksniuotos tešlos lakštų bei pagardintas pasirinktais kremais. Šįkart tai - apelsininis maskarponės ir baltojo šokolado su pralinė (arba riešutų sviestu) kremai, kurie nei vieno nepaliks abejingo. Tokiais desertais tikrai sužavėsite net ir didžiausius maisto kritikus savo aplinkoje! Receptą rasite čia.
 



Gaminkime žingsnis po žingsnio. Sluoksniuotos tešlos gamybai prireiks trijų dienų, tačiau patikėkite - ji to verta.

NAMINEI SLUOKSNIUOTAI TEŠLAI REIKĖS:
pagaminsite kiek daugiau nei kilogramą tešlos

Tešlai (Détrempe)

  • 400 g miltų (550D)
  • 15 g druskos
  • 85 g ištirpinto sviesto
  • 225 g kambario temperatūros vandens


Sviesto sluoksniui:

  • 430 g kambario temperatūros sviesto

 

Pradedam!

1. Paruoškite tešlą. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus.

 

 

2. Į didesnį indą suberkite miltus, druską, supilkite sviestą.

 

 

3. Jei turite maisto kombainą, pritvirtinkite tešlos kablį ir leiskite ingredientams susimaišyti. Kai jie susimaišys, po truputį, nuolat maišant, supilkite vandenį. Jei maisto kombaino neturite - tai galite padaryti ir rankomis.
 

 

4. Leiskite tešlai minkytis apie 3-4 minutes. Rankomis užtruksite apie 5-6 minutes.

 

 

 

5. Iš išminkytos tešlos suformuokite skritulį. Jo paviršiuje įpjaukite X ženklą. Tešlą apvyniokite maistine plėvele ir palikite šaldytuve per naktį.

 

 

6. Pasiruoškite sviesto sluoksnį. Kambario temperatūros sviestą sudėkite į didesnį dubenį. Rankiniu plaktuvu arba maisto kombainu su pritvirtintu specialu antgaliu paplakite sviestą apie 2 minutes, kol jis taps minkštas ir lengviau tepsis.

 

 

 

7. Ant kepimo popieriaus nubrėžkite 22x22 cm kvadratą. Į jo centrą sudėkite sviestą ir uždenkite antro kepimo popieriaus lakštu.

 

 

 

 

8. Iškočiokite taip, jog sviestas tolygiai pasiskirstytų nubrėžtame kvadrate. Jei kočiojant sviestas patenka už kvadrato ribų, atsargiai nuimkite viršutinį kepimo popieriaus lakštą, peiliu ar mentele į centrą perkelkite už kvadrato patekusį sviestą ir vėl uždenkite kepimo popieriumi. Kočiokite ir kartokite šiuos veiksmus tol, kol gausite gražų kvadratą. Sviesto kvadratą perkelkite į šaldytuvą ir kartu su tešla palikite per naktį. 

 

 

9. Sviesto ir tešlos sujungimas. Kitą dieną iš šaldytuvo išimkite sviesto kvadratą ir palikite apie 20-25 minutes kambario temperatūroje, kad šiek tiek suminkštėtų. Tuomet išimkite tešlą ir perkelkite ant lengvai miltais pabarstyto stalviršio.
 

 

10. Iš tešlos iškočiokite formą, kokia parodyta nuotraukoje - tam buvo reikalingi įpjovimai, kuriuos padarėte anksčiau. Ši forma turėtų būti didesnė už sviesto kvadratą, apie 6-7 milimetrų storio.

 

 

11. Nuo iškočiotos tešlos nubraukite miltus ir į jos centrą dėkite sviesto kvadratą. Užlenkite priešingus kampus. Lengvai pakočiokite, kad šie suliptų. Tuomet uždenkite likusius kampus - sviestas turi būti saugiai įvyniotas tešloje.

 

 

 

 

12. Tešlos kočiojimas. Iš tešlos kvadrato iškočiokite 24x61cm stačiakampį. Nuvalykite miltus. 

 

 

13. Tešlą lankstysime Tour Simple būdu - tai tešlos lankstymas trečdaliais. Vieną tešlos galą lenkite per pusę, nuvalykite miltus, o ant viršaus užlenkite kitą kraštą.
 

 

 

14. Tešlą pasukite 90 laipsnių kampu ir pakartokite tuos pačius veiksmus - iškočiokite 24x61cm stačiakampį, nuvalykite miltus ir sulankstykite Tour Simple būdu. Tešlą įdėkite į šaldytuvą dviems valandoms. Atšalusią tešlą išimkite ir pakartokite tą pačią kočiojimo ir lankstymo eigą du kartus. Įdėkite į šaldytuvą dar dviems valandoms. Galiausiai išimkite tešlą trečiąjį kartą ir atlikite penktąjį kočiojimą ir lankstymą Tour Simple būdu. Po šio karto tešlą apvyniokite maistine plėvele ir perkelkite į šaldytuvą nakčiai. 

 

 

15. Sluoksniuotos tešlos kepimas. Kitą dieną išimkite tešlą iš šaldytuvo ir palikite pastovėti 15-20 minučių kambario temperatūroje. Tešlą išimkite iš maistinės plėvelės ir horizontaliai padalinkite į dvi dalis. Galite abi naudoti iš karto arba vieną dalį užšaldyti. Dabar sluoksniuotą tešlą galite naudoti kaip patinka - formuoti sausainius, naudoti pyragams. Jei norite tešlą išsikepti paprastai, geriausia ją daryti žemiau nurodytu būdu.
 

16. Stalviršį lengvai pabarstyti miltais. Iškočioti 3-4 mm stačiakampį. Miltus nubraukti konditeriniu teptuku. Tešlą perkelti ant apverstos standartinės skardos, išklotos kepimo popieriumi arba silikoniniu kilimėliu. Tešlą subadyti šakute, uždengti kepimo popieriaus lakštu ir ant viršaus uždėti dar vieną standartinę skardą - tai neleis tešlai per daug pakilti ir susitraukti, tad ji geriau išlaikys savo formą. 

 

 

17. Sluoksniuotą tešlą kepkite 200 laipsnių orkaitėje (su vėjelio funkcija) apie 20-23 minučių arba kol taps gražios, gelsvos spalvos. Tuomet nuimkite skardą ir kepimo popierių. Sluoksniuotą tešlą apibarstykite cukraus pudra ir kelias minutes pakepkite orkaitėje su griliaus funkcija - tokiu būdu tešlos paviršius karamelizuosis. Stebėkite, kad nesudegintumėte.

 

 

18. Iškepusią sluoksniuotą tešlą iš karto supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Svarbu nelaukti, kol sluoksniuota tešla atvės, nes tuomet ji pradės lūžti ir nepavyks gražiai perpjauti. 

 


Mille Feuille pyragėliai, naudojant naminę sluoksniuotą tešlą
 

Mille Feuille yra klasikinis prancūziškas desertas, sudarytas iš trijų sluoksniuotos tešlos lakštų bei pagardintas pasirinktais kremais. Kremą galite rinktis bet kurį savo mėgiamą. Aš šįkart Mille Feuille ruošiau su žiema kvepiančiais apelsininiu maskarponės ir baltojo šokolado su pralinė (arba riešutų sviestu) kremais, bet jei skubate, drąsiai galite rinktis ir kurį nors vieną iš jų.


6-8 pyragėliams pagaminti reikės:

Lakštams:

  • Sluoksniuotos tešlos (reikės visos pagal prieš tai buvusį receptą pasigamintos)


Baltojo šokolado kremui su pralinė:

  • 300 g 35% grietinėlės
  • 85 g baltojo šokolado
  • 80 g pralinė arba mėgstamo riešutų sviesto
  • 3-4 g želatinos lapelių


Apelsininiam maskarponės kremui:

  • 300 g 35% grietinėlės
  • 250 g maskarponės
  • 80 g cukraus pudros
  • 50-60 g apelsinų džemo (geriausia, jei jis pagamintas be cukraus, yra kuo natūralesnis)
  • 1 apelsino žievelės (tarkuotos)

 

Gaminame:

1. Pasigaminkite baltojo šokolado kremą. Pasiruoškite visus ingredientus.

 

 

2. Želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikite, kol išbrinks. 

 

 

 

3. Į puodą supilkite pusę kiekio (150 gramų) grietinėlės. Ją pakaitinkite, kol pasirodys pirmieji burbuliukai. 

 

 

4. Į gilesnį dubenėlį sudėkite baltąjį šokoladą. Supilkite karštą grietinėlę ir palikite kelioms minutėms pastovėti, kol šokoladas aptirps. 

 

 

 

5. Sudėkite išbrinkusią želatiną ir rankiniu blenderiu sutrinkite viską iki vientisos konsistencijos.

 

 

 

 

6. Sudėkite pralinė (arba riešutų sviestą), supilkite likusią grietinėlę ir vėl sutrinkite viską iki vientisos konsistencijos. 

 

 

7. Kremą uždenkite maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą bent 5 valandoms. Kremą galite laikyti ir per naktį.
 

8. Sustingusį kremą elektriniu plakikliu išplakite iki purumo. Iki naudojimo laikykite šaldytuve.

 

 

9. Pasigaminkite apelsininį maskarponės kremą. Pasiruoškite ingredientus.

 

 

10. Į didesnį dubenį sudėkite maskarponę, džemą, apelsino žievelę, suberkite cukraus pudrą. Ingredientus elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo.

 

 

11. Grietinėlę supilkite į gilesnį dubenį ir išplakite iki purumo.

 

 

12. Išplaktą grieitnėlę sudėkite į maskarponės kremą ir trumpai paplakite elektriniu plaktuvu, kol gausite vientisą kremą. Plakite lėtai ir atsargiai, kad neperplaktumėte grietinėlės. Kremą iki naudojimo laikykite šaldytuve.

 

 

 

13. Pagal aukščiau nurodytus žingsnius išsikepkite sluoksniuotą tešlą. Ją dar karštą supjaustykite 7x13cm stačiakampiais. Palikite pilnai atvėsti.

 

 

 

14. Anksčiau pasigamintus kremus sudėkite į konditerinius maišelius, su pritvirtintais apvaliais, maždaug 7-10mm skersmens antgaliais. Paimkite konditerinį maišelį ir ant pirmojo sluoksniuotos tešlos stačiakampio išspauskite kauburėlius. Kremą spauskite taip, kaip parodyta nuotraukoje, formuodami šachmatų lentos raštą. 

 

 

 

15. Paimkite konditerinį maišelį su baltojo šokolado kremu ir užpildykite likusią pyragėlio vietą. 

 

 

 

16. Ant viršaus uždėkite antrąjį sluoksniuotos tešlos stačiakampį ir lengvai spustelėkite. Ant viršaus išspauskite kremą tokiu pačiu raštu - tik šįkart ten, kur spaudėte maskarponės kremą, spauskite pralinė ir atvirkščiai. 

 

 

17. Ant viršaus uždėkite trečiąjį sluoksniuotos tešlos sluoksnį ir vėl lengvai spustelėkite. Viršų apibarstykite smulkintais riešutais ir cukraus pudra. Lygiai tokiu pačiu būdu susluoksniuokite visus pyragėlius. 

 

 


PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI, KAD VISKAS PAVYKŲ TOBULAI
 

Sluoksniuota tešla. 

Gaminimo trukmė. Sluoksniuotos tešlos gamyba užima tris dienas - tad būkite kantrūs ir niekur neskubėkite. 

Sviestas. Naudokite tik aukščiausios kokybės 82% sviestą - jokių priemaišų būti neturėtų.
Gamindami sviesto sluoksnį, būtinai naudokite kambario temperatūros sviestą - jis lengviau ir lygiau kočiosis.
Prieš sujungiant tešlą ir sviesto kvadratą būtinai palikite sviestą bent 20 minučių kambario temperatūroje. Sviestas lengvai paspaudus pirštu turėtų šiek tiek įdubti. Jei naudosite tik iš šaldytuvo išimtą sviestą - jis sutrūkinės tešloje ir sluoksniuota tešla nesigaus. 

Miltai. Jokiu būdu nenaudokite,,aukščiausios klasės” 405D kvietinių miltų - jie yra per minkšti ir ne tokie stiprūs. 

Minkymas. Gamindami tešlą (détrempe) jokiu būdu jos neperminkykite - reikia paminkyti tik tol, kol ingredientai susijungs ir susidarys tešlos kamuoliukas.

Kočiojimas. Jei tešla per sunkiai kočiojasi ir limpa prie stalviršio, įdėkite ją 20 minučių į šaldytuvą ir kočiokite vėl.

Jokiu būdu neberkite ant stalviršio ir tešlos daug miltų - tik tiek, kad lengviau kočiotųsi. Prieš lankstant tešlą, būtina konditeriniu teptuku nubraukti visus miltų likučius.

Tešlos laikymas. Pagamintą sluoksniuotą tešlą galite laikyti dvi dienas šaldytuve, kepti iš karto arba užšaldyti. Šaldymo kameroje tešla gali būti net kelis mėnesius. Jei tešlą užšaldote, prieš naudojant atitirpinkite ją - tiesiog dieną prieš naudojant tešlą, įdėkite ją į šaldytuvą ir palikite atitirpti. Kitą rytą jau galėsite kepti pyragėlius ar gaminti kitus desertus.

Kepimas. Prieš kepant, sluoksniuotą tešlą subadykite šakute - taip tešla ne taip pakils. Taip pat prieš kepant, jau iškočiotą tešlą galite įdėti 15 minučių į šaldymo kamerą.

Tam, kad tešla išlaikytų savo formą, per daug neišsipūstų - uždenkite tešlą kepimo popieriumi ir prispauskite antra skarda.

Karamelizavimas. Sluoksniuotą tešlą apibarstykite cukraus pudra ir kelias minutes pakepkite orkaitėje su griliaus funkcija - tokiu būdu tešlos paviršius karamelizuosis. Stebėkite, kad nesudegintumėte.
Iškepusią tešlą iš karto supjaustykite norimo dydžio gabalėliais - tuomet tešla taip netrupės. Jei palauksite, kol tešla atvės - ji sulūžinės ir gražiai jos neperpjausite.
 

Baltojo šokolado kremas. 

Laiko planavimas. Baltojo šokolado kremą pradėkite ruošti dieną prieš kepant pyragėlius, nes jam reikės laiko sustingti. 

Grietinėlės temperatūra. Ruošiant baltojo šokolado kremą neperkaitinkite grietinėlės - kai pasirodo pirmieji burbuliukai, kaitrą išjunkite, o grietinėlę iš karto užpilkite ant baltojo šokolado.

Želatina. Geriausia naudoti želatinos lapelius - jie geriau sustingdo kremą. Jų rasite daugelyje didesnių prekybos centrų ir internetinėse parduotuvėse.

Pralinė. Praline rasite įsigyti konditerijos prekių parduotuvėse arba lengvai pasigaminsite patys pagal šį receptą. Vietoj pralinė kremui galite naudoti ir mėgstamą riešutų sviestą - geriausiai tiks migdolų ar lazdyno riešutų.

Plakimas. Sustingusį baltojo šokolado kremą išplakite iki purumo. Visgi plakite atsargiai, kad neperplaktumėte grietinėlės.
 

Apelsininis maskarponės kremas.

Grietinėlė. Gaminant kremą labai svarbu neperplakti grietinėlės.
Apelsinų džemas. Geriausia rinktis kuo natūralesnį, turintį mažiau cukraus apelsininį džemą - jis suteiks rūgštelės ir kremas nesigaus per saldus.
 

Mille Feuille surinkimas

Sluoksniuotą tešlą ir kremus galite pasiruošti iš anksto, tačiau pyragėlius surinkite keletą valandų prieš patiekiant - tuomet jie bus skaniausi.
Iki patiekimo pyragėlius laikykite šaldytuve. 
Pyragėliais gardžiuokitės tą pačią dieną. Geriausia juos valgyti desertine šakute. Valgant jie lūš netvarkingai - taip ir turi būti. 

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital