Žavingoji „Pavlova“ - lengviau negu atrodo! Žingsnis po žingsnio, kaip ją iškepti tobulą

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-05-20
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 35)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 35)
Pavlova
@ Shutterstock

Burnoje tirpstantis morengas, plakta grietinėlė ir šviežios uogos bei vaisiai - „Pavlova“ ne veltui yra vienas mėgstamiausių pavasario bei vasaros desertų! Siūlome susipažinti su šiuo tradiciniu, dailiu ir labai subtiliu skanėstu bei išmokti jį iškepti taip, kad džiugintų ir akis, ir gomurį. Dalinamės naudingais patarimais ir mūsų mėgstamais receptais.



Desertas, kuriuo mėgaujasi net ir balerinos

Morenginė „Pavlova“ buvo sukurta 1920-aisiais Australijoje arba Naujojoje Zelandijoje, norint pavaišinti ir pagerbti rusų prima baleriną Ana Pavlovą - pirmąją baleriną, surengusią gastroles aplink pasaulį ir žavėjusią savo ekspresija, energija bei elegancija.

Lengvutis desertas yra pagamintas iš morengo, kurio išorė traški, o vidus - minkštas lyg zefyras. Tradiciškai morengas formuojamas kaip negilus lizdelis ir pripildomas plakta grietinėle bei gausiai papuošiamas šviežiomis uogomis, vaisias. Populiarios ir kitokios deserto formos - vainiko ar nedidelių, vienam asmeniui skirtų porcijų.

Siūlome paragauti ir įsitikinti, kad tai vienas geriausių desertų pavasarį ar vasarą vykstančiai šventei ar pasilepinimui!



Tobula „Pavlova“ - svarbiausia iškepti baltutėlį ir skanutėlį morengą

„Pavlovos“ paruošimas nėra sudėtingas, tačiau nemeluosime - morengas yra gan įnoringas dalykas... Reikia atidirbti ranką ir pajusti tinkamą konsistenciją, prisijaukinti savo orkaitę ir suprasti, kiek laiko džiovinti morengą, turėti kantrybės jį visiškai atvėsinti ir t.t.

Šiomis detalėmis dalinamės truputį žemiau, tačiau iš anksto prašome nenusiminti, jeigu tobulai nepavyks iš pirmo karto. Morengas, net jeigu ir rustelėjęs, kiek tąsesnis ar, atvirkščiai perdėm trapus, vis tiek bus skanus! O vieną kartą su juo susidraugavę, elegantiškas „Pavlovas“ galėsite kepti užsimerkę!
 

Pavlova yra Australijos desertas

„Pavlova“ - tradicinis Australijos ir Naujosios Zelandijos desertas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1. Morengas.
Tradicinis „Pavlovos“ morengas. „Pavlovai“ tradiciškai naudojamas truputį kitoks morengas, nei klasikinis, prancūziškas. „Pavlovos“ morengo ingredientai yra panašūs, kaip ir kitų morengų, tačiau naudojama truputis krakmolo arba kukurūzų miltų ir didesnis kiekis rūgšties (įprastai acto, bet tinka ir citrinų sultys). Šie, nors ir labai nedideli pokyčiai, „Pavlovos“ morengui suteikia kitokią struktūrą - iš išorės jis yra traškus, o viduje minkštas, truputį tąsus, „zefyriškas“.

Morengo ingredientai.
1. Kiaušinių baltymai. Tai pagrindinis kiekvieno morengo ingredientas. Svarbu, kad kiaušinių baltymai būtų kuo šviežesni, nes jų baltymo struktūra yra „tvirtesnė“. Jie, palyginus su truputį senesnių kiaušinių baltymais, išsiplaka lėčiau ir sunkiau, bet iš jų išdžiovintas morengas yra tvirtesnis, geriau išlaiko formą.

Kiaušinių šviežumą galite patikrinti juos pamerkę į stiklinę arba į dubenį su vandeniu. Patys šviežiausi kiaušiniai gulės ant dugno, kiek pabuvę - truputį atkils nuo dugno, o seni kiaušiniai plūduriuos paviršiuje.

2. Cukrus. Pavlovai, kaip ir kitiems morengams, rekomenduojame naudoti paprastą, baltą, kuo smulkesnį cukrų. Galima naudoti ir cukraus pudrą, tačiau peržvelkite jos sudėtį - į ją įprastai pridedama krakmolo, kviečių skaidulų ir pan. Šie priedai apsaugo cukraus pudrą nuo drėgmės poveikio, neleidžia jai sulipti į gumuliukus ir įvairiuose gaminiuose jų nė nejaučiame, tačiau morengai yra labai jautrūs.

„Pavlovos“ morengui yra naudojamas nedidelis kiekis kukurūzų miltų arba krakmolo, suteikiančio trapią deserto išorę ir „zefyrinį“ centrą, tačiau, jeigu kukurūzų miltų arba krakmolo bus per daug, morengas bus perdėm trapus išorėje ir tąsus viduje, velsis aplink dantis. Naudojant cukraus pudrą sunku numatyti, koks morengas pavyks, nes sudėtyje nėra nurodomi tikslūs priedų kiekiai.

3. Kukurūzų miltai arba krakmolas. Į „Pavlovos“ morengą dažniausiai yra dedama truputį kukurūzų miltų, suteikiančių šiam morengui būdingą tekstūrą - traškią išorę ir „zefyrinį“ vidų. Kukurūzų miltus galima pakeisti krakmolu (tinka tiek kukurūzų, tiek ir bulvių).

Jeigu naudojate cukraus pudrą, kurios sudėtyje yra krakmolo ar kitų panašių priedų, į morengą papildomai kukurūzų miltų arba krakmolo neberkite.

4. Actas. Actas, citrinų sultys arba vyno akmuo (angl. cream of tartar) dažnai yra naudojami gaminant ir kitokius morengus. Šie priedai yra stabilizatoriai, sutvirtinantys morengą, neleidžiantys jam sukristi, skilti džiovinimo metu ir pan.

Skirtumas tas, kad gaminant trapų, prancūzišką morengą šių priedų yra naudojama labai mažai, 4-5 kiaušinių baltymams reikia pusės arbatinio šaukštelio. Gaminant morengą „Pavlovai“ acto (dažniausiai naudojamas būtent actas, o ne kiti stabilizatoriai) naudojama dvigubai daugiau, t.y. 1 šaukštelis 4-5 kiaušinių baltymams. Didesnis kiekis acto suteikia „Pavlovai“ būdingą „zefyrinį“ centrą.
 

Pavlova pjūvis

„Pavlovos“ išorė turėtų būti traški, o vidus - lyg zefyras. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5. Kiti priedai ir pagardai. „Pavlovos“ morengas dažniausiai nėra gardinamas papildomais priedais ir pagardais, tačiau pačioje plakimo pabaigoje, jau įplakus visus kitus ingredientus, galima jų pridėti.

Jeigu norite, morengą galite paskaninti vanilės arba kitokiu ekstraktu, įmaišyti truputį kakavos, cinamono, skrudintų, smulkintų riešutų, kokosų drožlių, pirštais sutrintų, liofilizuotų (džiovintų šaltyje) uogų, vaisių, maistinių dažų. Svarbu, kad priedų būtų labai nedaug, tik truputėlis, nes jų perteklius gali pakeisti morengo struktūrą, tapti įtrūkimų, netolygaus džiuvimo ir pan. bėdų priežastimi.

Morengo išplakimas.
Plakimo indai, įrankiai. Plakant bet kokį morengą indų ir įrankių švara yra ypač svarbi. Rekomenduojame kiaušinių plakimui naudoti tik kruopščiai išplautus stiklinius ar metalinius indus. Plastmasiniai indai netinka, nes plastmasė ne tokia tanki, kaip stiklas ar metalas, joje yra smulkučių porų, kuriose „įstringa“ riebalai, tad plastikinių indų tikrai nepavyks išplauti taip švariai.
Visi įrankiai ir indai taip pat turi būti visiškai sausi.

Baltymų ir trynių atskyrimas. Baltymus nuo trynių reikia atskirti labai atsargiai. Jeigu trynys sutrūks ir pateks į baltymą, morengas nebeišsiplaks. Lengviau atskirti šaltus, tik iš šaldytuvo ištrauktus kiaušinius. O tolygiai išplakti lengviau kambario temperatūros baltymus, todėl, atskyrę šaltus kiaušinius, baltymus apie 30 min. palaikykite kambario temperatūroje, kad sušiltų.

Plakimas ir kitų ingredientų įmaišymas. Baltymus iš pradžių truputį, neintensyviai paplakite iki kol suputos. Tuomet dalimis, kaskart gerai perplakant, berkite cukrų ir baltymus plakite intensyviai. Išplaktų baltymų tūris turi patrigubėti, jie turi būti standūs, tvirti (pavertus indą, baltymai turi likti jame, neiškristi), traukiant plaktuvą turi susiformuoti tvirtos, formą išlaikančios viršūnėlės.

Kadangi morengui naudojama gan daug cukraus, kuris stabilizuoja kiaušinių baltymus, jų perlakti beveik neįmanoma. Vis tik, kuomet baltymai jau bus standūs, formuosis tvirtos viršūnėlės, daugiau plakti nebereikia. Jei abejojate, ar baltymai gerai išplakti, kai baigsite plakti, apverskite dubenį. Jei baltymai tvirtai laikosi dubenyje ir nė nemano iškristi ar slysti dubens sienelėmis žemyn, tai jie tikrai išplakti!

Į išplaktą morengą pridėkite actą, kukurūzų miltus ar krakmolą ir trumpai, apie minutę perplakite.

Jeigu naudojate papildomus pagardus ir priedus, juos įmaišykite į jau išplaktą baltymų masę. Priedus išmaišyti reikia atsargiai, mentele ar dideliu šaukštu. Maišyti reikia tik tiek, kiek būtina, nes permaišius baltymai gali sukristi.

Morengo formavimas ir džiovinimas. Morengą formuokite ant kepimo popieriaus. Ant kepimo popieriaus prieš tai pasižymėkite apskritimą, nes „iš akies“ labai sunku sudėlioti taisyklingos, apvalios formos morengą. Morengui tinkamai išdžiūvus kepimo popierių lengvai nulupsite nuo jo apačios. Jeigu norite, kad morengo apačia būtų ypač lygi ir kad jis nepriliptų prie pagrindo, naudokite silikoninį kepimo kilimėlį.

Galima sudėlioti įvairios formos ir dydžio morengus ir nuo to priklausys jų džiovinimo laikas. Dideles, pietų lėkštės dydžio (t.y apie 25-27 cm skersmens), apvalias „Pavlovas“ formuokite, kaip lizdelį. Pavlovos kraštai turėtų būti maždaug pusės sprindžio aukščio, o centras - maždaug dvigubai žemesnis. Tokią „Pavlovą“ 20-30 min. džiovinkite iki 120°C įkaitintoje orkaitėje. Tuomet temperatūrą sumažinkite iki 100°C ir džiovinkite dar 2-3 valandas.

„Pavlovą“ galite formuoti, kaip vainiką, mažus apskrtimus arba iškepti „blynus“ ir panaudoti juos kelių sluoksnių tortui. Šių formų morengus taip pat dėliokite ant pasižymėto apskritimo, vainike suformuokite už kraštus maždaug dvigubai žemesnę vagelę arba duobeles, o mažus apskritimus taip pat formuokite, kaip lizdelius. Torto pagrindui skirtuose „blynuose“ duobučių formuoti nereikia, jie turėtų būti vientisi arba turėti tik nedidelius įdubimus. Vainiką, mažas „pavlovas“ arba morenginius „blynus“ džiovinkite iki 120°C įkaitintoje orkaitėje 1-1,5 val.
 
Palietus išdžiūvęs morengas turi nelipti prie pirštų ir būti tvirtas. Tačiau tikrinkite nepiktnaudžiaudami, nes kiekvieną kartą praverdami orkaitės dureles rizikuojate, kad morengas sukris!

Morengui išdžiuvus orkaitę išjunkite, tačiau morengą palikite joje lėtai vėsti bent kelias valandas, geriausia pernakt. Lėtas vėsinimas orkaitėje taip pat apsaugo nuo sukritimo, sulūžimo.

Kad ir kokius morengus bedžiovintumėte, visuomet juos įdėmiai stebėkite (bet nevarstykite orkaitės durelių!) - tikrai didelė dalis orkaičių įkaista stipriau arba mažiau, nei nustatote, orkaitė gali kaisti netolygiai ir pan. Pastebėję, kad morengas gelsta arba rusta, 10-20°C sumažinkite orkaitės temperatūrą, nepriklausomai nuo to, kas rašoma recepte!

Morengus galite pasiruošti prieš 2-3 dienas. Iš anksto pasiruoštus morengus laikykite maišelyje arba sandariame indelyje, kambario temperatūroje, į šaldytuvą nedėkite.

Apvali pavlova

„Pavlova“ mėgstama dėl savo lengvumo ir elegantiškos išvaizdos. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Prancūziškas morengas. Jeigu „Pavlovos“ morengas jums nepatinka, galite džiovinti klasikinį, prancūzišką morengą vien iš kiaušinių baltymų ir cukraus (apie jo, o taip pat ir kitų morengų plakimą bei džiovinimą išsamiai skaitykite šiame straipsnyje). Tik prisiminkite, kad prancūziškas morengas yra labai trapus, didelę „Pavlovą“ bus sunku padalinti porcijomis, tad jeigu nusprendėte rinktis tokį morengą, rekomenduojame kepti nedidelius morengų lizdelius ir gaminti individualias „Pavlovos“ porcijas. Turėkite mintyje, kad trapų prancūzišką morengą sunkiau transportuoti, su juo pagamintą „Pavlovą“ į svečius vežkitės tik labai saugodami.

Veganiškas morengas. Jeigu nevartojate gyvūninės kilmės produktų arba norite išbandyti kažką naujo, galite išdžiovinti veganiškų morengų. Jiems naudojamas skystis, esantis konservuotų avinžirnių skardinėje (angl. aquafaba). Šis skystis, kaip ir kiaušinių baltymai, išsiplaka iki standžių putų ir išdžiūvęs pavirsta burnoje tirpstančiu morengu! Neparagavus gal ir sunku patikėti, bet avinžirnių skonio ar kvapo tikrai nepajusite! Apie veganiško morengo džiovinimą ir veganiškų pavlovų gaminimą skaitykite šiame straipsnyje.

2. Pavlovos kremas.
Plakta grietinėlė.
Tradiciškai „pavlova“ užpildoma plakta, saldinta grietinėle. Plakimui naudokite kuo riebesnę grietinėlę (bent 35% riebumo). Grietinėlę lengviau ir greičiau išplaksite, jeigu grietinėlė bus šalta, o plakimo indai ir įrankiai bus vėsūs. Grietinėlės neperplakite, liaukitės plakę, kai ji bus puri, standi, laikanti formą. Jeigu ir toliau plaksite, gausite sviestą.

Plakimo metu į grietinėlę po truputį, dalimis berkite cukrų ar cukraus pudrą. Jų kiekis priklauso nuo jūsų saldumo poreikio ir nuo to, kokius vaisius bei uogas naudosite puošybai.

Ilgėliau pabuvusi grietinėlė ima skystėti, todėl ją plakite ir pridėkite į „pavlovą“ tik prieš pat patiekiant, kad nesuminkštintų morengo. Jeigu visgi reikia, kad grietinėlė ilgiau išsilaikytų, į ją pridėkite grietinėlės standiklio (jo galima įsigyti didesniuose prekybos centruose arba konditerijos prekių parduotuvėlėse).

Maskarponės kremas. Jeigu desertas kurį laiką turi pabūti ant stalo, rekomenduojame naudoti ne plaktą grietinėlę, o maskarponės kremą. Maskarponę lngvai paplakite arba ištrinkite šaukštu, kad truputį suminkštetų. Grietinėlę su cukrumi išplakite iki standumo ir atsargiai įmaišykite į maskarponę. Minkštam, labai malonios tekstūros kremui rekomenduojame maskarponės ir grietinėlės dėti lygiomis dalimis. Jeigu norite standesnio kremo (pvz. paruoštą desertą transportuosite), galite naudoti dvi dali maskarponės ir vieną dalį grietinėlės.

Veganiškas kokosų kremas. Jeigu nevalgote gyvūninės kilmės produktų arba mėgstate švelnų, lengvai salstelėjusį kokosų skonį bei aromatą, galite išbandyti veganišką kokosų kremą. Jo receptą rasite šiame straipsnyje. Kokosų kremui reikės riebaus kokosų pieno, cukraus pudros ir trupučio vanilės.
 

Pavlova su vaisiais

„Pavlova“ puošiama šviežiais vaisiais ir uogomis. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3. Uogų, vaisių papuošimas.
Kremu pripildytas „pavlovos“ krepšelis yra papuošiamas uogomis, vaisiais. Tradiciškai naudojamos šviežios uogos ir vaisiai: tiks viskas, kas jums patinka, pavyzdžiui, braškės, mėlynės, šilauogės, avietės, persikai, citrusiniai vaisiai ir t.t. Didesnius vaisius ir uogas supjaustykite.

„Pavlovą“ galite papuošti mėtų, bazilikų ar kitų žolelių lapeliais, apšlakstyti medumi, uogiene, sirupu, apibarstyti cukraus pudra, skrudintais riešutais, kokosų drožlėmis, konditeriniais pabarstukais.

Tradiciškai naudojamos šviežios uogos ir vaisiai, tačiau galite juos lengvai karamelizuoti. Karamelizavimui ypač tiks kietesni vaisiai, pavyzdžiui, obuoliai, kriaušės, rabarbarai ir pan. ar rūgštesnės uogos, pavyzdžiui, vyšnios, spanguolės. Vaisius supjaustykite riekelėmis ar kubeliais, uogas perpjaukite pusiau arba truputį patrinkite ir maišydami įkaitintoje keptuvėje karamelizuokite su cukrumi ir sviestu (reikės apie 50 g rudojo cukraus ir apie 40 g sviesto). Palikite atvėsti, kad nuo šiltų vaisių neištirptų kremas. Atsižvelkite į tai, kad karamelizuoti vaisiai bus saldesni, todėl kremo papildomai galite nesaldinti arba saldinkite saikingiau.

4. Patiekimas ir laikymas.
Paruošta pavlova yra tiekiama ir skanaujama nedelsiant, nes ilgai pabuvusi plakta grietinėlė arba kremas gali suskystėti, švieži vaisiai ir uogos apvysta, taip pat išleidžia sultis. 

 


„Pavlovos“ receptai: tradicinis lizdelis ir kitos formos

„Pavlovos“ receptai gan panašūs, tačiau šį desertą galima paįvairinti formuojant skirtingus morengus, juos užpildant ne tik grietinėle, bet ir kremais bei kaskart puošiant vis kitokiomis uogomis bei vaisiais.

Tradicinė „Pavlova“ lizdelis su plakta grietinėle

Tradicinė „Pavlova“ yra formuojama kaip lizdelis ir užpildoma plakta grietinėle bei puošiama įvairiais vaisiais, uogomis.
 

tradicinė pavlova

Braškės puikiai dera prie skanutėlio morengo ir plaktos grietinėlės, bet galite naudoti ir kitokias uogas, vaisius. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

25-27 cm skersmens morengui Jums reikės:

  • 4 didelių (arba 5 mažų) kiaušinių baltymų (kambario temperatūros);
  • 200-250 g smulkaus cukraus;
  • 1.5 šaukštelio acto;
  • 1.5 šaukštelio kukurūzų miltų arba krakmolo;
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto (nebūtina).


Kremui ir papuošimui Jums reikės:

  • 350 ml plakamosios grietinėlės;
  • 3 šaukštų (arba pagal skonį) cukraus pudros;
  • ~300 g įvairių vaisų ir uogų.


Gamiminimas:

  1. Kiaušinių baltymus paplakite iki kol lengvai suputos. Toliau plakite intenstyviau, kaskart pridėdami po šaukštą cukraus. Plakite iki kol baltymai bus blizgūs, standūs.
  2. Pilkite actą, vanilės ekstraktą, berkite kukurūzų miltus arba krakmolą ir dar minutę paplakite.
  3. Ant kepimo popieriaus apibrėžkite 25-27 cm skermens apskritimą. Ant apskritimo sudėkite baltymų masę, suformuodami aukštesnius kraštelius ir įdubimą centre.
  4. Morengą 20-30 min. džiovinkite iki 120°C įkaitintoje orkaitėje. Temperatūrą sumažinkite iki 100°C ir džiovinkite dar apie 2 valandas.
  5. Orkaitę išjunkite, tačiau morengo iš jos netraukite, leiskite jam visiškai atvėsti orkaitėje, geriausia palaikyti pernakt. Nuo atvėsusio morengo atsargiai nulupkite kepimo popierių.
  6. Grietinėlę išplakite su cukraus pudra iki standumo. Plakta grietinėle pripildykite atvėsusį morengo lizdelį. Papuoškite vaisiais, uogomis.



Pavlovos vainikas su maskarponės kremu

 

 

Smaližių svajonės išsipildymas - Pavlova su maskarponės kremu ir nuostabia rūgštele bei gaivumu nuo šviežių uogų. Ši Pavlova buvo gaminama La Maistas laidoje, todėl rasite ne tik jos detalų aprašymą, bet gaminimą palengvins ir vaizdinė medžiaga! Receptą rasite čia.

 

Pavlovos tortas su grietinėlės kremu ir uogomis



Nuostabus tortas, pagardintas grietinėle, gardžiosiomis uogomis, o tie sluoksniai sutirpsta burnoje. Labai tinka, kai norisi pasilepinti, palepinti ar artėja ypatinga proga. Receptą rasite čia.

 

Pavlova su citrinų kremu ir aviečių uogiene - receptas žingsnis po žingsnio



Pavlova – vienas tų desertų, kurie neabejotinai paliks įspūdį. Žavią išvaizdą lydi įsimintinas skonis ir tekstūros: saldu, sodru, trašku, švelnu. Visa tai – viename kąsdienyje, kuris tiesiog sutirpsta burnoje. Receptą rasite čia.

 

„Pavlovos“ vainikas su jogurto ir grietinėlės kremu

Vainiko formos „Pavlova“ išdžiūna truputį greičiau ir atrodo labai šventiškai. Jeigu norite, jogurto kremą galite pakeisti kitokiu kremu arba plakta grietinėle.
 

Vainiko formos pavlova

Vainiko formos „Pavlova“ atrodo ypač šventiškai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

25 cm skersmens apskritimui Jums reikės:

  • 6 didelių (arba 7-8 mažų) kiaušinių baltymų (kambario temperatūros);
  • 250 g smulkaus cukraus;
  • 1,5 šaukštelio acto;
  • 1,5 šaukštelio kukurūzų miltų arba krakmolo;
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto (nebūtina).


Kremui ir papuošimui Jums reikės:

  • 200 g tiršto graikiško jogurto (skaniausia su 10 proc. riebumo);
  • 250 ml riebios grietinėlės (35-36% riebumo);
  • pagal skonį cukraus pudros;
  • ~500 g įvairių vaisų ir uogų.


Gaminimas:

  1. Kiaušinių baltymus paplakite iki kol lengvai suputos. Toliau plakite intenstyviau, kaskart pridėdami po šaukštą cukraus. Plakite iki kol baltymai bus blizgūs, standūs.
  2. Pilkite actą, vanilės ekstraktą, berkite kukurūzų miltus arba krakmolą ir dar minutę paplakite.
  3. Ant kepimo popieriaus apibrėžkite 25 cm skermens apskritimą. Jo viduje apsibrėžkite 13-14 cm apskritimą. Į vainiko ribas sudėkite morengo masę, suformuodami duobeles arba ištisą vagelę.
  4. Džiovinkite iki 120°C įkaitintoje orkaitėje apie 1 val., orkaitę išjunkite, tačiau morengą palikite joje lėtai vėsti, geriausia pernakt. Nuo atvėsusio morengo atsargiai nulupkite kepimo popierių.
  5. Šaltą jogurtą, šaltą grietinėlę ir cukraus pudrą sudėkite į indą ir plakite iki kol kremas kiek sustandės, taps kremiškesnis. Šis kremas neturi būti toks standus kaip plakta grietinėlė - jis gaivesnis, šiek tiek minkštesnis. Jeigu norite tvirtesnio kremo, išplaktą jį truputį palaikykite šaldytuve. Arba plakdami galite įdėti pakelį grietinėlės standiklio arba šiek tiek išbrinkintos ir ištirpintos želatinos.
  6. Kremą sudėliokite ant morengo ir papuoškite vaisiais, uogomis. Tiekite iškart.


 

Mažos „Pavlovos“ su grietinėlės ir maskarponės kremu

Mažas „Pavlovas“ patogiau transportuoti, be to maskarponės kremas išsilaiko kiek ilgiau, todėl jas galite neštis į šventinį pikniką ar svečius.
 

Pavlovos mažos

Mažos „Pavlovos“ atrodo labai žaviai ir šventiškai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4 mažiems 8-10 cm skersmens morengams Jums reikės:

  • 4 didelių (arba 5 mažų) kiaušinių baltymų (kambario temperatūros);
  • 200-250 g smulkaus cukraus;
  • 1 šaukštelio acto;
  • 1 šaukštelio kukurūzų miltų arba krakmolo;
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto (nebūtina).


Kremui ir papuošimui Jums reikės:

  • 125 ml maskarponės;
  • 125 ml riebios grietinėlės;
  • 1-2 šaukštų (arba pagal skonį) cukraus pudros;
  • ~500 g įvairių vaisų ir uogų.


Gaminimas:

  1. Kiaušinių baltymus paplakite iki kol lengvai suputos. Toliau plakite intenstyviau, kaskart pridėdami po šaukštą cukraus. Plakite iki kol baltymai bus blizgūs, standūs.
  2. Pilkite actą, vanilės ekstraktą, berkite kukurūzų miltus arba krakmolą ir dar minutę paplakite.
  3. Ant kepimo popieriaus apibrėžkite 4 8-10 cm skermens apskritimus. Suformuokite morengų lizdelius.
  4. Džiovinkite iki 120°C įkaitintoje orkaitėje apie 1 val., orkaitę išjunkite, tačiau morengus palikite joje lėtai vėsti, geriausia pernakt. Nuo atvėsusio morengo atsargiai nulupkite kepimo popierių.
  5. Maskarponę lengvai paplakite arba ištrinkite šaukštu, kad suminkštėtų. Grietinėlę su cukrumi išplakite iki standumo ir atsargiai įmaišykite į markarponę. Kremą sudėliokite arba konditeriniu švirkštu išspauskite ant morengų ir papuoškite vaisiais, uogomis.

 

Sluoksniuotas „Pavlovos“ tortas su citrininiu grietinėlės kremu

Morengus galite suformuoti lyg „blynus“ ir panaudoti juos kaip kelių sluoksnių „Pavlovos“ torto pagrindus.
 

Pavlovos tortas

Galbūt vasarą švenčiate gimtadienį? „Pavlovos“ tortas - puikus pasirinkimas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3 20 cm skersmens pagrindams Jums reikės:

  • 6 didelių (arba 7-8 mažų) kiaušinių baltymų (kambario temperatūros);
  • 250 g smulkaus cukraus;
  • 1,5 šaukštelio acto;
  • 1,5 šaukštelio kukurūzų miltų arba krakmolo;
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto (nebūtina).


Kremui ir papuošimui Jums reikės:

  • 500 ml plakamosios grietinėlės;
  • 4-5 šaukštų (arba pagal skonį) cukraus pudros;
  • 2 šaukštų citrinų sulčių;
  • 3-4 šaukštelių labai smulkiai sutarkuotos citrinų žievelės (nebūtina);
  • ~300 g įvairių vaisų ir uogų.


Gaminimas:

  1. Kiaušinių baltymus paplakite iki kol lengvai suputos. Toliau plakite intenstyviau, kaskart pridėdami po šaukštą cukraus. Plakite iki kol baltymai bus blizgūs, standūs.
  2. Pilkite actą, vanilės ekstraktą, berkite kukurūzų miltus arba krakmolą ir dar minutę paplakite.
  3. Ant kepimo popieriaus apibrėžkite 3 20 cm skermens apskritimus. Ant jų paskirstykite morego masę ir suformuokite maždaug vienodo storio „blynus“.
  4. Džiovinkite iki 120°C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min. - 1 val., orkaitę išjunkite, tačiau morengus palikite joje lėtai vėsti, geriausia pernakt. Nuo atvėsusio morengo atsargiai nulupkite kepimo popierių.
  5. Grietinėlę išplakite su cukraus pudra ir citrinų sultimis iki standumo, cukraus pudrą ir citrinų sultis į grietinėlę dėkite palaipsniui, dalimis, bepalakant. Į išplaktą grietinėlę, jeigu nurote, įmaišykite nutarkuotą citrinų žievelę.
  6. Surinkite tortą, paskirstydami plaktą grietinėlę tarp morengų. Viršutinį morengą tap pat papuoškite grietinėle ir vaisiais, uogomis. Jeigu norite vaisių, uogų galite pridėti ir tarp sluoksnių (tik tuomet jų reikės daugiau, ~500-600 g).

 

Veganiškos pavlovos su citrusiniais vaisiais ir kokosų kremu - rodome žingsnis po žingsnio!

 

 

Na, o jeigu kiaušinių bei kitų gyvūlinės kilmės produktų savo mityboje vengiate, turime Jums puikų receptą - veganiškos Pavlovos! Čia rasite išties detalų aprašymą, kaip tokias paruošti, o jei kils klausimų, ar viską atliekate teisingai, į klausimą atsakys gausi vaizdinė medžiaga! Receptą rasite čia.

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital