Kaip iškepti tobulus morengus? Keliaujame žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2021-05-24
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Morengai
@ Shutterstock

Burnoje tirpstantys morengai yra skanutėlis desertas ar puiki tortų puošmena, kuriai tereikia dviejų ingredientų - kiaušinių baltymų ir cukraus. Tačiau viskas ne taip paprasta, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio... Morengai dažnai džiūva netolygiai, sukrenta ar paruduoja. Ką daryti, kad morengai visuomet pavyktų tobuli - skanūs, gražūs ir baltučiai? Susipažinus su gudrybėmis ir patarimais, siūlome išbandyti ir kelis skaniausių morengų receptus - straipsnio apačioje rasite tiek klasikinių, tiek ir morenginio deserto bei veganiškų morengų receptus.



Morengai - oriniai pyragaičiai iš Prancūzijos, Italijos ir Šveicarijos

Daugumai mūsų geriausiai pažįstamas prancūziškas morengas, gaminamas iki standumo plakant kiaušinių baltymus ir smulkų cukrų. Vėliau morengai suformuojami ir džiovinami šiltoje (maždaug iki 100°C įkaitintoje) orkaitėje. Šie morengai dažniau sukrenta, juos sunkiau tinkamai išplakti, tačiau jie pasižymi purumu, lengvumu.

Konditeriai, morengus ne tik džiovinantys, bet ir jų masę naudojantys įvairiuose desertuose, tortuose ir pyraguose, dažnai gamina ir itališkus bei šveicariškus morengus.

Itališki morengai gaminami karštą cukraus sirupą įmaišant į šiek tiek išplaktus kiaušinių baltymus, o vėliau viską išplakant iki standumo. Šio morengo nebūtina papildomai termiškai apdoroti, tad jis dažnai naudojamas tortų pertepimams, putėsių desertams.

Gaminant šveicarišką morengą baltymai ir cukrus, visų pirma, šildomi virš karšto vandens garų, o tik tuomet išplakami iki standumo. Šis morengas pasižymi tvirtumu, jis rečiau sukrenta, tačiau jis ne toks „orinis“, tąsesnis. Šveicarišku morengu dažnai apdengiamas pyragų viršus arba iškepamas morenginis sluoksnis tortui.
 

Morengai

Balti ir rausvi prancūziški morengai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Skanutėliai, burnoje tirpstantys, sniego baltumo morengai - gaminame žingsnis po žingsnio

Pirmai pažinčiai su morengais siūlome išmokti išplakti ir džiovinti prancūziškus morengus. Jie tikrai skanūs, lengvučiai, tirpstantys burnoje, tačiau norint tinkamai juos paruošti reikia žinoti kelias gudrybes.

1. Morengų ingredientai.
Kiaušinių baltymai. Žinoma, pagrindinis visų morengų ingredientas yra kiaušinių baltymai. Svarbu, kad kiaušiniai būtų kuo šviežesni. Šviežių kiaušinių baltymo struktūra yra „tvirtesnė“. Jie, palyginus su truputį senesnių kiaušinių baltymais, išsiplaka lėčiau, tenka įdėti daugiau pastangų ir laiko, bet rezultatas geresnis - šviežių kiaušinių baltymų morengas stabilesnis, tvirtesnis, geriau laikantis formą, rečiau sukrentantis, skylantis ir pan. džiovinimo metu.

Cukrus. Morengams reikia „paprasto“, balto, smulkaus cukraus. Jeigu norite, kad cukrus į kiaušinių masę įsiplaktų tolygiau, galite naudoti cukraus pudrą, tačiau peržvelkite jos sudėtį. Daugelyje pirktinių cukraus pudrų yra priedų - krakmolo, kviečių skaidulų ir pan., galinčių pakeisti morengų struktūrą. Dėl šių priedų morengai bus kietesni, sausesni, trapesni.
Cukrų pirktine cukraus pudra geriausia keisti tik tuo atveju, jeigu norite būtent tokio rezultato, pavyzdžiui, jeigu morengą trupinsite ir jo trupinius naudosite desertams.
Morengams galite naudoti ir rudajį cukrų, tačiau tuomet pavyks ne balti, o kiek gelstelėję, tačiau maloniai kvepiantys, karamelinį poskonį turintys morengai. Rudasis cukrus yra kiek stambesnis, lėčiau tirpsta, todėl plakti reikės ilgiau.

Vyno akmuo (angl. cream of tartar) ir kiti stabilizatoriai. Tai natūrali druska, susidaranti vyno gamybos metu. Vyno akmuo nepasižymi jokiu skoniu, tačiau jis naudojamas siekiant stabilizuoti bei padidinti plakamų kiaušinių baltymų, grietinėlės apimtį, taip pat norint išvengti sirupų, glajų susicukravimo.
Vyno akmuo morengams tikrai nebūtinas, tačiau su trupučiu vyno akmens morengai bus dailesnės formos, mažiau tikėtina, kad sukris. Jeigu naudosite vyno akmenį, tai prisiminkite, kad jo reikia labai mažai - kelių kiaušinių baltymams pakanka vos žiupsnelio.
Vyno akmens galite įsigyti specializuotose konditerijos prekių parduotuvėse arba dideliuose prekybos centruose.
Žiupsnelį vyno akmens reikėtų įberti tuomet, kai jau būsite įplakę visą cukrų.
Kaip morengą stabilizuojančią medžiagą galite naudoti ne tik vyno akmenį, bet ir žiupsnelį citrinos rūgštelės. Tiks ir mažas šlakelis citrinų sulčių ar acto. Pavyzdžiui, kai kurie šefai nusižengia taisyklei morengą plakti tik švariame, sausame dubenyje ir jį prieš plakimą perlieja citrinos sultimis ar apveda perpus perpjauta citrina. Citrinų sultis ir actą reikėtų naudoti atsargiai, 4-5 kiaušinių baltymams pakaks pusės arbatinio šaukštelio. Didesnis citrinų ar acto kiekis gali pakeisti morengų struktūrą, jų centras visiškai neišdžius, bus lipnus, tąsus. Jeigu jums patinka būtent tokie morengai, tai 4-5 kiaušinių baltymams naudokite šaukštelį ar net pusantro citrinų sulčių arba acto.
 

Spalvoti morengai

Maistiniais dažais nuspalvinti ir džiovinimui paruošti morengai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Dažikliai ir kiti priedai. Puikiausi morengai pavyks tik iš kiaušinių ir cukraus, tačiau, jeigu norite įdomesnio rezultato, galite pridėti priedų. Juos reikėtų įmaišyti pačioje gaminimo pabaigoje, jau išplakus baltymus su cukrumi iki standumo. Priedų jokiu būdu negalima įplakti, nes išplakti baltymai gali sukristi, priedus atsargiai, lėtai, dalimis įmaišykite šaukštu ar platesne mentele. Priedų verčiau nenaudoti daug, tik paskaninimui. Didelis priedų kiekis gali lemti negražią morengų formą, įtrūkimus ir pan.
Morengus galite paskaninti įmaišę truputį kakavos, cinamono, skrudintų, smulkintų riešutų, kokosų drožlių, pirštais sutrintų, liofilizuotų (džiovintų šaltyje) uogų, vaisių.
Morengams malonų aromatą suteiks ir subtilų skonį paryškins keli įvairių ekstraktų lašeliai - vanilės, rožių, apelsinų, riešutų ir kt.
Morengus galite nudažyti maistiniais dažais. Rekomenduojame rinktis gelio konsistencijos dažus, suteikiančius intensyvesnę spalvą.

2. Plakimas
Plakimo įrankiai, indai. Bene svarbiausia sėkmingo kiaušinių baltymų išplakimo dalis yra tinkamas plakimo įrankių, indų paruošimas. Jie visi turi būti visiškai švarūs, be jokių riebalų. Rekomenduojame kiaušinių baltymų plakimui naudoti tik kruopščiai išplautus stiklinius ar metalinius indus. Plastmasiniai indai netinka, nes plastmasė ne tokia tanki, kaip stiklas ar metalas, joje yra smulkučių porų, kuriose „įstringa“ riebalai, tad plastikinių indų tikrai nepavyks išplauti taip švariai.
Visi įrankiai ir indai taip pat turi būti visiškai sausi.

Baltymų paruošimas. Baltymus nuo trynių reikia atskirti labai atsargiai. Jeigu trynys sutrūks ir bent truputis jo pateks į baltymų masę, morengas tinkamai nebeišsiplaks. Baltymus nuo trynių lengviau atskirti, kuomet kiaušiniai yra šalti, ką tik išimti iš šaldytuvo.
Atskyrę baltymus nuo trynių, leiskite šaltiems baltymams sušilti iki kambario temperatūros, palaukite maždaug 30 min. Kambario temperatūros baltymai išsiplaks greičiau ir tolygiau.
 

Iki standumo išplakti baltymai

Kiaušinių baltymus reikia išplakti iki standumo. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Cukraus įmaišymas plakimo metu. Baltymams sušilus iki kambario temperatūros, juos paplakite iki kol lengvai suputos. Tuomet dalimis, kaskart gerai perplakant berkite cukrų.
Gerai išplaktų kiaušinių baltymų tūris turėtų patrigubėti, o morengas turi būti standus, blizgus, lengvai formuojamas. Jeigu keliant plaktuvo antgalius nutįsta tvirtos viršūnėlės - baltymai išplakti pakankamai.
Taip pat svarbu patikrinti, ar gerai ištirpo cukrus - truputį morengo masės patrinkite tarp pirštų, jeigu morengas tolygus, švelnus, nejaučiate smulkučių cukraus kristalų, daugiau plakti nebereikia.

3. Formavimas
Šaukšteliu. Išplaktus morengus galima formuoti tiesiog šaukšteliu. Švariu, sausu šaukšteliu paimkite truputį masės ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kauburėlius palyginkite ar paplokštinkite tuo pačiu šaukšteliu.

Konditeriniu švirkštu ar maišeliu. Plaktus baltymus taip pat galite sudėti į didelį konditerinį švirkštą ar maišelį ir išspausti morengus per antgalį. Morengams su grioveliais reikės žvaigždutės formos, o kūgeliams - apvalaus antgalio.
 

Morengai formuojami konditeriniu maišeliu

Morengai spaudžiami iš konditerinio maišelio per žvaigždutės formos antgalį. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kelių spalvų morengų formavimas. Jeigu norite, kad morengai būtų kelių spalvų, panaudokite konditerinį maišelį ir maistinius, gelio konsistencijos dažus. Maišelį su antgaliu įdėkite į stiklinę (taip, kad antgalis būtų ant jos dugno), maišelio vidinėje pusėje mediniu iešmeliu ar plonu teptuku perbraukite spalvotas linijas, o tuomet sudėkite plaktus baltymus.
Spaudžiant baltymus per maišelį, jie dailiai nusidažys įvairiomis spalvomis.
Vaivorykštinių morengų dažymo techniką galite pamatyti šiame vaizdo siužete.

Morengo formavimas desertui „Pavlova“. Išplaktus morengus galima panaudoti puikaus deserto „Pavlova“ (jo receptą rasite straipsnio apačioje) gamybai. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos nupieškite apskritimą (pavyzdžiui, apsibrėžkite lėkštę) ir į jo kontūrus sudėkite plaktus baltymus. Plaktų baltymų kalnelio centre suformuokite lyg dubenėlį, kurį vėliau užpildysite plakta grietinėle, kremu ir uogomis.
Taip pat galite formuoti ir nedideles, desertinės lėkštelės dydžio „Pavlovas“.

4. Džiovinimas
Orkaitės temperatūra. Suformuotus nedidelius morengus reikėtų džiovinti iki 100°C įkaitintoje orkaitėje.
Didesnius morengus, pavyzdžiui, pagrindą desertui „Pavlova“ rekomenduojame 20-30 min. apdžiovinti aukštesnėje, 120°C temperatūroje, o tuomet temperatūrą sumažinti iki 100°C ir džiovinti iki kol išdžius.
Idealu, jeigu galite įsigyti orkaitės temometrą - anaiptol ne visuomet tikroji orkaitės temperatūra atitinka nustatytą. Jeigu pastebite, kad morengai ima rusvėti, sumažinkite orkaitės temperatūrą, ji perdėm aukšta!
 

Morengų kepimas

Morengai džiovinami orkaitėje, neaukštoje temperatūroje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Džiovinimo laikas. Morengų džiovinimo laikas priklauso nuo jų dydžio. Maži, vieno ar dviejų arbatinių šaukštelių dydžio morengai išdžiūna gan greitai per 1-2 valandas.
Didesnius morengus, morenginius pagrindus desertui „Pavlova“ teks džiovinti gerokai ilgiau 3-4 valandas.
Morengams išdžiuvus, orkaitę išjunkite, jos dureles praverkite ir leiskite jiems lėtai baigti džiūti vėstančioje orkaitėje dar 1-2 valandas.

Oro sąlygos. Morengų džiovinimo nesėkmę gali lemti ir netinkamos oro sąlygos. Jeigu diena labai lietinga arba drėgna, ore tvyro drėgmė, morengus gali tekti džiovinti ilgėliau.

5. Patiekimas ir laikymas.
Morengų panaudojimas. Išdžiovintus morengus galite skanauti jiems atvėsus, tuomet jie lengvai atkibs nuo kepimo popieriaus.
Morengus taip pat galite suklijuoti tarpusavyje tirpintu šokoladu ar mėgstamu, standesniu sviestiniu ar šokoladiniu kremu.
Morengus galite sutrupinti ir naudoti įvairiems desertams, jais galima papuošti tortus.
 

Morenginė Pavlova

Tradicinis morengo desertas „Pavlova“. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Morengų laikymas kambario temperatūroje. Atvėsusius morengus būtinai laikykite sandariame maišelyje arba dėžutėje, ore pabuvę morengai gali sudrėkti ir tapti tąsūs, ne tokie skanūs. Morengus laikykite vėsioje, tamsioje virtuvės vietoje maždaug 2 savaites.

Morengų šaldymas. Morengus taip pat galite užšaldyti šaldymo kameroje. Juos sudėkite į dėžutę, tarp kiekvieno morengų sluoksnio įdėdami kepimo popieriaus gabaliuką ir pirmiausiai įdėkite į šaldytuvą, po valandėlės morengus perkelkite į šaldymo kamerą. Joje morengus galite laikykite apie mėnesį. Morengus atšildykite taip pat, kaip ir šaldėte, t.y., visų pirma, įdėkite į šaldytuvą, palaukite porą valandų ir tik tuomet visiškai atšildykite kambario temperatūroje. Toks lėtas šaldymas ir atšildymas padės išsaugoti morengų struktūrą, jie išliks oriniai, tirps burnoje.

 

 

Skanutėlių morengų receptai - nuo baltų klasikinių iki veganiškų

 

Klasikiniai morengai iš kiaušinių baltymų ir cukraus

Gaminant morengus reikėtų pradėti nuo jų pagrindo - paprastų, baltutėlių morengų iš kiaušinių baltymų ir cukraus. Šį pagrindą galite gardinti įvairiais priedais, dažyti maistiniais dažais.
 

Balti morengai

Klasikiniai balti morengai be priedų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

30-40 nedidelių morengų Jums reikės:
4 didelių (arba 5 mažų) kiaušinių baltymų;
~ 250-300 g cukraus (pagal Jūsų saldumo poreikį);
žiupsnelio vyno akmens arba citrinų rūgšties.

Gaminimas:
Šaltų kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Baltymus palikite kambario temperatūroje 30 min.

Baltymus labai švariame, sausame stikliniame arba metaliniame inde, labai švariu, sausu plaktuvu išplakite iki kol lengvai suputos.

Palaipsniui, kaskart gerai perplakant, dalimis berkite cukrų ir plakite iki standumo. Plakti reikėtų apie 10 min. Plakimo pabaigoje įberkite vyno akmenį arba citrinų rūgštelę ir labai gerai perplakite.

Baltymai turi būti išplakti iki standumo, blizgumo.

Baltymus sudėkite į konditerinį švirkštą, maišelį ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos išspauskite morengus. Juos galite formuoti ir tiesiog šaukšteliu.

Morengus džiovinkite iki 100°C įkaitintoje orkaitėje 1-2 valandas.

Morengams išdžiūvus, orkaitę išjunkite, dureles praverkite ir leiskite jiems lėtai atvėsti, baigti džiūti dar apie 1 valandą.

 

Šokoladiniai morengai su šokoladiniu glajumi

Jeigu nusibodo paprasti balti morengai, galite juos pagardinti kakava ir išdžiovinti rusvų šokoladinių morengų. Jeigu norite, išdžiovintus morengus galite aplieti tirpintu šokoladu (tik palaukite, kol jis šiek tiek atvės) ar patepti šokoladine glazūra ir suklijuoti du morengus.
 

Šokoladiniai morengai, pertepti šokoladiniu glajumi. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

30 didesnių morengų Jums reikės:
4 didelių (arba 5 mažų) kiaušinių baltymų;
~ 250-300 g cukraus (pagal Jūsų saldumo poreikį);
žiupsnelio vyno akmens arba citrinų rūgšties;
50 g karčios, netirpios kakavos.

Šokoladiniam glajui Jums reikės:
200 g juodojo šokolado;
200 ml riebios grietinėlės;
2 šaukštų cukraus pudros.

Morengų gaminimas:
Šaltų kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Baltymus palikite kambario temperatūroje 30 min.

Baltymus labai švariame, sausame stikliniame arba metaliniame inde, labai švariu, sausu plaktuvu išplakite iki kol lengvai suputos.

Palaipsniui, kaskart gerai perplakant, dalimis berkite cukrų ir plakite iki standumo. Plakti reikėtų apie 10 min. Plakimo pabaigoje įberkite vyno akmenį arba citrinų rūgštelę ir labai gerai perplakite.

Dalimis, kaskart atsargiai permaišant šaukštu ar mentele įsijokite kakavą.

Baltymai turi būti išplakti iki standumo, blizgumo.

Baltymus sudėkite į konditerinį švirkštą, maišelį ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos išspauskite morengus. Juos galite formuoti ir tiesiog šaukšteliu.

Morengus džiovinkite iki 100°C įkaitintoje orkaitėje 1-2 valandas.

Morengams išdžiūvus, orkaitę išjunkite, dureles praverkite ir leiskite jiems lėtai atvėsti, baigti džiūti dar apie 1 valandą.

Galaus gaminimas:
Ant puodo su verdančiu vandeniu pastatykite indą su gabaliukais sulaužytu šokoladu ir grietinėle. Maišant ištirpinkite, suberkite cukraus pudrą ir gerai permaišykite.

Morengų sulipdymas:
Atvėsusius morengus pertepkite truputį atvėsusiu, sutvirtėjusiu glajumi ir suklijuokite.

 

Morengai su riešutais

Burnoje tirpstantis morengas ir traškūs riešutėliai - nuostabus skonių derinys. Jeigu norite dar intensyvesnio riešutų skonio, truputį riešutų galite įmaišyti ir į morengų masę. Morengų masę taip pat galite pagardinti keliais lašeliais riešutinio ekstrakto.
 

Morengai su riešutais

Morengai su lazdynų riešutais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

20-25 didesniems morengams Jums reikės:
4 didelių (arba 5 mažų) kiaušinių baltymų;
~ 250-300 g cukraus (pagal Jūsų saldumo poreikį);
žiupsnelio vyno akmens arba citrinų rūgšties;
saujalės smulkiai sukapotų lazdynų riešutų.

Gaminimas:
Šaltų kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Baltymus palikite kambario temperatūroje 30 min.

Baltymus labai švariame, sausame stikliniame arba metaliniame inde, labai švariu, sausu plaktuvu išplakite iki kol lengvai suputos.

Palaipsniui, kaskart gerai perplakant, dalimis berkite cukrų ir plakite iki standumo. Plakti reikėtų apie 10 min. Plakimo pabaigoje įberkite vyno akmenį arba citrinų rūgštelę ir labai gerai perplakite.

Baltymai turi būti išplakti iki standumo, blizgumo.

Baltymus sudėkite į konditerinį švirkštą, maišelį ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos išspauskite morengus. Juos galite formuoti ir tiesiog šaukšteliu.

Suformuotus morengus apibarstykite smulkintais riešutais.

Morengus džiovinkite iki 100°C įkaitintoje orkaitėje 1-2 valandas.

Morengams išdžiūvus, orkaitę išjunkite, dureles praverkite ir leiskite jiems lėtai atvėsti, baigti džiūti dar apie 1 valandą.

 

Morenginis desertas „Pavlova“

„Pavlova“ yra neriebus desertas, kuris taikliai vadinamas „desertu beveik be nuodėmės“. Jis sukurtas ir pavadintas rusų balerinos Anos Pavlovos garbei, maždaug 1920-aisiais metais jos gastrolių Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje metu.
 

Morenginis desertas Pavlova

Morenginis desertas „Pavlova“. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

20-ies cm skersmens „Pavlova“ desertui Jums reikės:
5 didelių (arba 6 mažų) kiaušinių baltymų;
200-250 g cukraus;
1,5 šaukštelio vanilinio cukraus;
1,5 šaukštelio bulvių krakmolo;
žiupsnelio vyno akmens arba citrinų rūgšties;
žiupsnelio druskos.
Pagardinimui: plaktos grietinėlės, įvairių uogų.

Gaminimas:
Šaltų kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Baltymus palikite kambario temperatūroje 30 min.

Baltymus labai švariame, sausame stikliniame arba metaliniame inde, labai švariu, sausu plaktuvu išplakite iki kol lengvai suputos.

Cukrų sumaišykite su vaniliniu cukrumi.

Palaipsniui, kaskart gerai perplakant, dalimis berkite cukrų ir plakite iki standumo. Plakti reikėtų apie 10 min. Plakimo pabaigoje įberkite druską, vyno akmenį arba citrinų rūgštelę ir labai gerai perplakite.

Baltymai turi būti išplakti iki standumo, blizgumo.

Į išplaktus baltymus įsijokite ir atsargiai, šaukštu ar plačia mentele įmaišykite krakmolą.

Ant kepimo popieriaus apsbrėžkite maždaug 20 cm skermens apskritimą. Šaukštu sudėkite plaktus baltymus, juos paformuokite, jų centre padarykite tarsi dubenėlį.

Paruoštą „Pavlovos“ pagrindą džiovinkite iki 120°C įkaitintoje orkaitėje 30 min. Tuomet temperatūrą sumažinkite iki 100°C ir džiovinkite dar 3 valandas.

Morengui išdžiūvus, orkaitę išjunkite, dureles praverkite ir leiskite jam lėtai atvėsti, baigti džiūti dar apie 1 valandą.

Atvėsusį morenginį pagrindą nuimkite nuo kepimo popieriaus, į jo centrą įdėkite plaktos grietinėlės, papuoškite uogomis. Jeigu norite grietinėlę galite lygiomis galimis sumaišyti su maskarponės sūriu, kremas bus tvirtesnis, tačiau desertas - gerokai nuodėmingesnis.

 

Veganiški morengai iš konservuotų avinžirnių skysčio

Vis daugiau žmonių renkasi nevalgyti, riboja gyvūninės kilmės produktų vartojimą arba tiesiog nori išbandyti šį tą naujo. Veganiški morengai - puikus pasirinkimas! Jiems pagaminti tereikės konservuotų avinžirnių skardinėje esančio skysčio (angl. aquafaba).
 

Veganiški morengai

Maistiniais dažais nuspalvinti veganiški morengai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

100 mažyčių morenginių „bučinukų“ Jums reikės:
120 ml skysčio iš konservuotų avinžirnių skardinės;
~130 g cukraus;
0,5 šaukšto acto.

Gaminimas:
Labai švariame, sausame stikliniame ar metaliniame dubenyje, labai švariu, sausu plaktuvu išplakite skystį nuo konservuotų avinžirnių iki kol jis bus standus. Pavertus indą standžios putos turi neslysti. Įpilkite acto ir vėl labai gerai perplakite.

Palaipsniui, po šaukštą berkite cukrų ir kaskart labai gerai išplakite. Masė turi būti tokia, kaip ir iš kiaušinių išplakto morengo - tvirta, blizgi, vientisą, be neištirpusių cukraus kruopelių.

Veganiškus morengus formuokite ir džiovinkite taip pat, kaip įprastus. Masę sudėkite į konditerinį švirkštą, maišelį ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos išspauskite morengus. Juos galite formuoti ir tiesiog šaukšteliu.

Morengus džiovinkite iki 100°C įkaitintoje orkaitėje 1-1,5 valandos.

Morengams išdžiūvus, orkaitę išjunkite, dureles praverkite ir leiskite jiems lėtai atvėsti, baigti džiūti dar apie 40 min. ar 1 valandą.

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (7)
Kristina
2021-12-03 23:27
Kodel limpa morengu pavirsius? ATSAKYTI
Diana
2023-01-04 13:47
Jei limpa, vadinasi morengai ne pakankamai išdžiūvę, reikėtų dar padžiovinti orkaitėje ATSAKYTI
Inga
2020-12-02 19:35
O kodėl ant morengų atsirado smulkučiai taškeliai? ATSAKYTI
Greta
2020-12-03 09:35
Taškučiai gali būti tiesiog mažos skylutės nuo oro burbuliukų :) ATSAKYTI
Lina
2021-05-11 16:37
Arba ne iki galo ištirpę cukraus grūdeliai ATSAKYTI
Milda
2018-07-20 15:12
Kas yra tas vyno akmuo? ATSAKYTI
Lana
2019-12-29 16:10
Vyno akmuo (cream of tartar)- tai natūrali druska išsiskirianti vyno gamybos proceso metu. Ji stabilizuoja ir suteikia daugiau apimties plakamiems kiaušinio baltymams ar išplaktai grietinėlei. Vyno akmuo dažnai naudojamas gaminant sirupus, glajus ir kitus daug cukraus sudėtyje turinčius desertus, nes jis neleidžia susidaryti cukraus kristalams, todėl gaunama švelni kreminė konsistencija. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital