Pavlova su citrinų kremu ir aviečių uogiene - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 14)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 14)
Pavlova su citrinų kremu ir avietėmis

Pavlova – smaližių desertas. Jis tikrai saldus, tačiau kiekvienas cukraus kristalėlis čia svarbus ir būtinas tam, kad iškeptumėte tobulą morengą. Visa, kas seka toliau, yra beribė kūryba – dešimtys variantų, kokiais kremais, uogomis ar vaisiais pagardinti šį sezonams bei laikui nepavaldų klasikinį saldėsį.

Desertų gali būti labai įvairių. Pavlova – vienas tų, kurie neabejotinai paliks įspūdį. Žavią išvaizdą lydi įsimintinas skonis ir tekstūros: saldu, sodru, trašku, švelnu. Visa tai – viename kąsdienyje, kuris tiesiog sutirpsta burnoje.

Šįkart kviečiu gaminti gaivumu ir pavasariu dvelkiančią pavlovą. Lengvą ir traškų morengą pripildykite saldžiarūgščio citrinų ir švelnaus maskarponės kremo, pagardinkite aviečių uogiene ir saujele šviežių uogų. Saldžių, rūgščių ir gaivių skonių derinys lengvai sužavės daugelį – pakaks mažo gabalėlio, kad apsaltų širdis, o prie maisto kuriamų prisiminimų pridėtumėte dar vieną, be galo skanų ir saldų.

Žvilgsnį prikaustanti pavlovos išvaizda gali suklaidinti, bet tai tikrai nėra sudėtingai paruošiamas desertas. Priešingai, ją pagaminti lengva! Svarbiausia sekti recepto nuorodas, kantriai išplakti baltymus ir išlaukti, kol morenginis krepšelis lėtai atvės uždaroje orkaitėje. Štai todėl patogiausia pavlovos gaminimą išskaidyti į dvi dienas: pirmąją dieną išvirus citrinų kremą ir iškepus morengą, antrąją dieną beliks viską susluoksniuoti. O tuomet – ragauti ir visa širdimi mėgautis.

Gaminkime drauge, žingsnis po žingsnio!


10-12 porcijų
Paruošite per 1 val. 30 min.
Kepsite 1 val. 30 min. + vėsinsite 2 val.


Pavlova su citrinų kremu ir avietėmis

Morengui:

  • 7 kiaušinių baltymų (nuo M dydžio kiaušinių)
  • 200 g cukraus
  • 2 valg. š. kukurūzų krakmolo
  • 2 arb. š. obuolių acto
  • 1 arb. š. vanilės pastos

Citrinų kremui (apie 500 ml)*:

  • 4 didelių sultingų citrinų
  • 4 didelių kiaušinių
  • 1 ½ stiklinės (195 g) miltelinio cukraus
  • 100 g tirpinto sviesto

Maskarponės kremui:

  • 125 g maskarponės sūrio
  • ½ stiklinės (65 g) miltelinio cukraus
  • ½ stiklinės (125 g) riebios grietinėlės

Papuošimui:

  • ½ stiklinės (125 g) aviečių uogienės
  • 125 g šviežių aviečių
  • šviežių mėtų lapelių
  • citrinos gabalėlių


* pavlovai sunaudosite apie 200 ml citrinų kremo, likusį iki savaitės galėsite laikyti šaldytuve ir naudoti kitiems desertams ar jogurtui, granolai, blyneliams pagardinti.
 

1. Išvirkite citrinų kremą (tą galite padaryti iš anksto). Pasiruoškite reikiamus ingredientus


2. Dubenyje elektriniu plakikliu iki vientisos masės išplakite nutarkuotas citrinų žieveles, citrinų sultis, kiaušinius, miltelinį cukrų ir atvėsintą tirpintą sviestą.


3. Masę supilkite į nedidelį puodą ir kaitinkite ant silpnos kaitros nuolat maišydami, kol sutirštės (neleiskite užvirti!). Puodą nukaiskite ir palikite atvėsti. Sandariame stiklainėlyje šaldytuve galite laikyti iki savaitės.


4. Iškepkite morengą. Paruoškite reikalingus ingredientus.


5. Į visiškai švarų, gerai nusausintą dubenį sudėkite švariai nuo trynių atskirtus kiaušinių baltymus. Plakite elektriniu plaktuvu dideliu greičiu apie porą minučių, kol baltymai suputos, pabals.


6. Toliau plakdami, berkite po vieną šaukštą cukraus, po kiekvieno šaukšto gerai išplakdami, kol cukrus ištirps (vieną šaukštą plakite minutę, tik tuomet berkite kitą).


7. Taip pamažu subėrę į baltymus visą cukrų, dideliu greičiu plakite dar 6-7 minutes, kol baltymų masė bus labai tvirta ir blizgi, o cukrus bus visiškai ištirpęs. Paėmę šiek tiek baltymų masės ir patrynę tarp pirštų, neturėtumėte jausti nė menkiausių cukraus grūdelių.


8. Į dubenį su gerai išplaktais baltymais supilkite vanilės pastą, obuolių actą, suberkite kukurūzų krakmolą. Išplakite, kol tolygiai įsimaišys į baltymus (apie pusę minutės dideliu greičiu).


9. Tinkamai išplakti baltymai turi būti standūs, blizgūs. Apvertus dubenį su baltymais, jie turi tvirtai laikytis dubenyje ir neiškristi.


10. Orkaitę įkaitinkite iki 120 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, be vėjelio).

11. Ant kepimo popieriaus lakšto nubrėžkite du skirtingo dydžio apskritimus: 22 cm ir 15 cm. Šios linijos leis lengviau suformuoti taisyklingos formos morengo vainiką.


12. Išplaktus baltymus sukrėskite į konditerinį maišelį su plačiu apvaliu antgaliu. Išspauskite aukštus baltymų kauburėlius, suformuodami apskritimą (vainiką).


13. Kiekvieno kauburėlio paviršiuje šaukštu suformuokite negilias duobeles.


14. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 1 val. 30 min. Tuomet orkaitę išjunkite, o morengą palikite vėsti orkaitėje mažiausiai 2 valandas ar per naktį.

15. Išplakite kremą. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.


16. Į dubenį sudėkite maskarponę, suberkite miltelinį cukrų. Plakite elektriniu plakikliu, kol produktai susimaišys, bet ne ilgiau, nes perplakta maskarponė sušoks į gumuliukus. Toliau plakdami vidutiniu greičiu, pamažu supilkite grietinėlę. Plakiklio greitį padidinkite ir išplakite tvirtą, tirštą kremą.


17. Susluoksniuokite pavlovos vainiką. Atvėsintą morengą (kiekvieną kauburėlį) aptepkite citrinų kremu.


18. Ant viršaus dėkite po vieną-du dosnius šaukštus masakrponės kremo, tuomet – po šaukštą aviečių uogienės.


19. Papuoškite šviežiomis avietėmis, citrinų gabalėliais ir šviežių mėtų lapeliais.


20. Patiekite iš karto.


PATARIMAI

  • Deserto gaminimą patogu padalinti į kelias dalis: citrinų kremą galite išsivirti ir šaldytuve laikyti iki savaitės, morengą išsikepti vertėtų iš vakaro, o viską susluoksniuoti – tik prieš pat patiekiant.
  • Gardžiausias desertas bus vos susluoksniuotas, tad patiekite iš karto. Valandėlę iki patiekiant galite laikyti šaldytuve, tačiau nedelskite ilgai – kremai ilgainiui suminkštins morengą, jis nebebus toks traškus.
  • Kaip patikrinti, ar kiaušinių baltymai morengams (pavlovai) išplakti tinkamai? Yra keli svarbūs momentai:
  • Tiksliai laikykitės gaminimo instrukcijų (teks plakti ilgai, būkite kantrūs!);
  • Paėmę lašelį plaktų baltymų ir patrynę tarp pirštų, neturite jausti nė menkiausių cukraus grūdelių;
  • Svarbiausia akimirka – morengo testas. Kai baigsite plakti, apverskite dubenį. Jei baltymai tvirtai laikosi dubenyje ir nė nemano iškristi ar slysti dubens sienelėmis žemyn, išplakėte juos puikiai.
  • Rinkitės norimą pavlovos formą. Galite kepti kiek didesnio skersmens pavlovos vainiką – tuomet morengo kauburėliai bus šiek tiek žemesni. Taip pat galite kepti mažas individualias pavlovas arba vieną didelį ir aukštą pilnavidurį morengo krepšelį. Priklausomai nuo morengo dydžio, kepimo laikas bus kiek ilgesnis arba trumpesnis.
  • Laikydamiesi recepto, paruošite kiek daugiau citrinų kremo nei reikia šiai pavlovai. Likusį sandariame indelyje šaldytuve laikykite iki savaitės. Citrinų kremu gardinkite jogurtą, granolą, lietinius blynelius ar kitus desertus.
  • Vietoje aviečių uogienės galite naudoti šaldytas avietes. Pakaitinkite jas su cukrumi (pagal skonį), kol sukris ir dalis skysčio nugaruos. Jei norite, kad avietės būtų tirštesnės, įmaišykite šaukštą kukurūzų krakmolo ir pakaitinkite, kol sutirštės. Prieš naudojant desertui gardinti, visiškai atvėsinkite.
  • Avietes galite keisti mėlynėmis (ar šilauogėmis) – jų skonis taip pat nuostabiai dera su citrinomis.

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital