Sveikesnis naminis tinginys - rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 5)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 5)
Sveikesnis naminis tinginys

Tinginys man yra viena iš TŲ vaikystės nostalgijų. Jeigu atvirai, neturiu jų daug, nes užaugau šeimoje, kurioje burokėlių pyragai ar žirnių maltinukai buvo dažnesni už tradicinius patiekalus. Bet močiutės tinginys buvo vienas magiškų vaikystės momentų ir pirmas receptas, kurį išmokau gaminti pati.


Visgi žmogus augi, skonis keičiasi, o dar turiu įsisenėjusi įprotį prieš kažką pirkdama perskaityti etiketę… Ir kai brolis paklausė “Dovile, o gali atsinešti tinginio?”, ranka tiesiog nebekilo iš lentynos imti paprastų arbatinių sausainių, kurie savo sudėtyje ne taip jau retai turi palmių ar net hidrintų riebalų.


Kirbėjo mintis, kad turi būti įmanoma pagaminti skanų tinginį dėl kurio ingredientų kokybės sąžinė miegotų ramiau. Pradėjau nuo internetuose klaidžiojančio recepto, kuriame tinginio kremas gaminamas iš juodo šokolado ir kokoso pieno. Man, kaip šokoladoholikei, buvo visai nieko, bet davusi jo paragauti įprastesnių skonių mylėtojams, išgirsdavau “atrodo kaip tinginys, bet…”. O dar pastovėjęs šaldytuve per naktį toks tinginys negražiai pabaldavo. Taip prasidėjo eksperimentai. Nesumeluosiu, išbandžiau bent keliolika skirtingų sausainių/kremo derinių ir šis, kurį parodysiu, tiek mano, tiek degustavusių nuomone tikrai vykęs.


Nesupraskite klaidingai, tai yra sveikesnis tinginys. Subalansuoto šokoladiško saldumo, kokybiškų ingredientų, bet ir saldus, ir skalsus kaip priklauso tikram saldumynui. Nemėgstu pasakymų “mėgaukitės be sąžinės graužimo”. Man atrodo, kad desertas yra desertas ir jau geriau karts nuo karto gabalėlis kokybiško, negu dažnas ar didelis kiekis nedžiuginančio ;)


Yra du svarbūs momentai gaminant tiek šį, tiek tradicinį tinginį:

  1. Pasirinkti kokybiškus sausainius. Tradicinius arbatinius atmečiau, nes perskaičius jų etiketes man nusvyra rankos. O štai patys paprasčiausi kaimiški sviestiniai “mėsmalės” tipo sausainiai, pasirodo, tinginiui puikiai tinka. Jų galite išsikepti patys (nebūtinai tradicinės formos, galite iškočiotą tešlą pjaustyti peiliu) ar įsigyti didesniuose prekybos centruose. Pirkdami rinkitės tokius, kurių cukraus kiekis mažesnis, o sudėtis - kuo paprastesnė (mano mėgstamiausi yra vos iš trijų ingredientų - miltų, sviesto ir cukraus). Jeigu naudotumėte kitokius sausainius, straipsnio apačioje pateikiau patarimų, kaip juos išsirinkti.
  2. Gerai sustingstantis kremas. Aš jį gaminu iš mikštų datulių, kokoso pieno ir gero juodo šokolado, tačiau erdvės improvizacijoms čia apsčiai - vietoje kokoso pieno galima naudoti kitokį augalinį ar net paprastą pieną, o vietoje juodo šokolado - naudoti sviesto (arba kokosų aliejaus) ir kokybiškos kakavos mišinį. Daugiau praktinių patarimų pateikiau straipsnio apačioje.

 

Jei norite dar sveikiau. Šis šokoladinis kremas stingsta labai gerai net ir be sausainių (iš jo gaminu šiuos triufelius), tad jeigu nenorite įprasto tinginio, vietoje sausainių į kremą galite dėti riešutų, džiovintų vaisių, sausoje keptuvėje paskrudintų avižinių dribsnių, daigintų džiovintų grikių ar ko tik sugalvosite. Turėsite dar sveikesnį vizualiai tinginį primenantį skanumyną. Aišku, skonis bus jau kitoks, bet irgi puikus - išbandyta. Tik nenaudokite pūstų kruopų, nes jos nemaloniai suminkštėja
 

Svarbu: tinginyje šokolado skonis tikrai jaučiasi, todėl šokoladą rinkitės tokį, kurį skaniai valgytumėte ir vieną. Kartą esu kartą padariusi klaidą ir gaminusi su nemėgiamu šokoladu. Pamoką išmokau ;)


Gana kalbų, pradedam gaminti!


Mums reikės:
 

Sveikesnio tinginio ingredientai

  • 220 g kokybiškų sausainių (apytikriai)
  • 100 g minkštų datulių (jeigu naudosite džiovintas, žr. patarimus apačioje)
  • 100 g pilno riebumo kokoso pieno (arba kitokio pieno, žr. patarimus)
  • 100 g juodo šokolado (naudojau 82 proc., daugiau patarimų apačioje)

 

Pradedam!
 

1. Sausainius sutrupinkite kaip įprastam tinginiui - vidutinio stambumo gabaliukais.
 

Sausainių trupinimas naminiam tinginiui
Sausainiai sveikesniam naminiam tinginiui

 

2. Iš datulių išimkite kauliukus (jeigu datulės be kauliukų, šį žingsnį praleiskite).
 

Kauliukų išėmimas iš minkštų datulių

 

3. Datules sudėkite į virtuvinio trintuvo indą, įpilkite pusę kokoso pieno kiekio ir sutrinkite iki daugmaž vientisos konsistencijos. Tada supilkite likusį kokoso pieną ir dar kartą sutrinkite. Beje, galite trinti ir rankiniu elektriniu trintuvu (vadinamu blenderiu).


Kokosų pienas pilamas ant datulių
Sutrintas datulių ir kokoso pieno kremas

 

4. Šokoladą pasmulkinkite ir ištirpinkite virš garų vonelės (arba atsargiai mikrobangėje - vidutiniu galingumu, kas 10-20 s sustabdydami ir pamaišydami).
 

Smulkiai supjaustytas šokoladas
Ištirpintas juodas šokoladas

 

5. Šiltą tirpintą šokoladą pamažu maišydami supilkite į datulių ir kokoso pieno kremą.


Pilamas ištirpintas šokoladas

Šokoladinis datulių kremas

 

6. Šokoladinį kremą supilkite ant sausainių ir gerai išmaišykite, kad visi sausainiai tolygiai pasidengtų. Tikslus sausainių kiekis labai priklauso nuo naudojamų sausainių rūšies ir jūsų skonio. Aš jų dedu tiek, kad visi sausainiai būtų gražiai pasidengę kremu, ant dubens dugno nesimatytų kremo likučių, o masė neatrodytų sausa. Šis šokoladinis kremas puikiai stingsta, tad jeigu mėgstate drėgnesnį tinginį, sausainių galite dėti kiek mažiau, o jeigu sausesnį, sausainiškesnį - dėti daugiau.
 

Šokoladinė tinginio pyrago masė

 

7. Šokoladinę sausainių masę krėskite ant kepimo popieriaus.
 

Naminio tinginio formavimas

 

8. Spausdami rankomis suformuokite dailią pailgą tinginio formą.
 

Naminio tinginio formavimas

 

9. Padėkite į šaldytuvą bent 3-4 valandoms (o dar geriau - nakčiai), kad tinginys sutvirtėtų. O tada kaiskite kavos ar arbatos, raikykite ir gardžiuokitės!


Sveikesnis naminis tinginys

Sveikesnis naminis tinginys

Sveikesnis naminis tinginys


Jeigu liko nesuvalgyto tinginio, jį laikykite šaldytuve įsuktą į kepimo popierių ir įdėtą į sandarią dėžutę. Arba galite užšaldyti - įvyniokite į kepimo popierių, gerai apspaudykite ir įdėkite į sandarią dėžutę ar šaldymo maišelį. Norėdami skanauti, tiesiog palaikykite keliolika minučių kambario temperatūroje.
 

Patarimai:

  1. Kas tinka vietoje minkštų datulių?
    • Džiovintos datulės. Jas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite pastovėti pusvalandį (ne ilgiau!), o tada viską darykite pagal receptą. Svarbu - vandens pilkite tik tiek, kad datules apsemtų, galite jas netgi paslėgti, kad vandens reikėtų mažiau, nes vanduo “išplauna” dalį datulių saldumo. Didesnis vandens kiekis “išplaus” jo daugiau.
    • Razinos. Jeigu razinos minkštos, jas sudedu į kiaurasamtį ir perlieju verdančiu vandeniu. Jeigu razinos sausos, užpilu verdančiu vandeniu, palaikiau 1-2 minutes ir gerai nuvarvinu. Tada recepte naudoju taip pat kaip datules. Visgi gaminant su razinomis jų skonis tinginyje jaučiasi, tad jas naudokite tik jeigu šį skonį mėgstate.
  2. Kokie dar sausainiai tinka? Jeigu naudotumėte kitokius sausainius, juos rinkitės ne per sausus, į trapesnę pusę, turinčius mažiau cukraus ir kuo paprastesnę, natūralesnę sudėtį. Jeigu gyvenate ne Lietuvoje, geresnės sudėties, trapūs “digestive” tipo sausainiai tiks puikiai.  O jeigu sausainiai sausoki ir kietesni, kremui naudokite daugiau kokoso pieno.
  3. Kas tinka vietoje kokoso pieno?
    • Bet kuris kitas augalinis ar net paprastas pienas - tinginys pavyks skanus, tik truputėlį sausesnis. Tokiu atveju rekomenduoju papildomai įdėti šaukštą riešutų sviesto (arba paprasto ar lydyto ghee sviesto)
    • Grietinėlė ar net grietinė - bus tikrai skanu ir papildomai nieko dėti nereikės :)
  4. Kuo galima pakeisti šokoladą?
    • Sviestu. Vietoje šokolado dėkite 100g sviesto + 2 šaukštus (arba pagal skonį) kokybiškos nesaldintos kakavos. Kakavą įmaišykite trindami datules, link trynimo pabaigos. O tada pamažu, toliau lengvai trindami supilkite ištirpintą sviestą. Su sviestu tinginys būna kiek minkštesnis, bet irgi sustingsta puikiai ir labai skanus. Sakyčiau netgi tradiciškiausio tinginiško skonio.
    • Kokosų aliejumi. Vietoje šokolado dėkite 100g kokosų aliejaus  + 2 šaukštus (arba pagal skonį) kokybiškos nesaldintos kakavos. Kakavą įmaišykite trindami datules, link trynimo pabaigos. O tada pamažu, toliau lengvai trindami supilkite ištirpintą kokosų aliejų. Sustingsta puikiai, bet kokosų aliejaus skonis labai išreikštas, tad su juo gaminkite, tik jeigu šį skonį mėgstate.
  5. Kokį šokoladą rinktis? Visų svarbiausia - tokį, koks jums skanus ir vienas. Jokiu būdu negaminkite su šokoladu, kuris “šiaip sau” ar “užsigulėjo spintelėje”. Šokolado skonis šiame tinginyje tikrai ryškus, tad jeigu šokoladas prastas, tinginys bus neskanus, sakau iš patirties. Gamindama tiek šį, tiek kitus šokoladinius receptus aš paprastai naudoju 82 proc. “Tai tau” šokoladą (būna daugumoje prekybos centrų), nes jo skonio ir kainos santykis labai draugiškas. Su Lindt 85 proc. juodu šokoladu irgi skanu, tik jis ženkliai brangesnis.
    Žinoma, galite rinktis ir mažesnio kakavos procento pvz. 70 ar 50 šokoladą - tada tinginys bus saldesnis, ne toks “sveikesnis” :) Arba, jeigu esate tokie šokoladoholikai kaip aš, gaminkite kad ir su 99 proc. šokoladu (puikios tekstūros ir labai švelnaus 99 proc. Vivani šokolado būna “Saldūs majai” parduotuvėlėse, o pvz. Lindt nei 90, nei 99 proc. šokolado skonis man nepatinka - ne dėl kartumo, o dėl rūgštaus poskonio).

 

Tad skanių jums tinginiškų eksperimentų!

 

Skaityti komentarus
Komentarai (14)
Eld
2023-02-21 19:22
Sveiki,koki piena naudojot? Ar is skardines ar paprasta kokosu piena ,nes ju skirtinga konsistencija ATSAKYTI
Aistė
2023-02-22 10:14
Autorė rašo, kad naudoja pilno riebumo kokoso pieną, o ir nuotraukoje matosi, kad naudoja skystą. O kokoso pieną galima keisti kitu augaliniu ar paprastu pienu, ar grietinėle, grietine :) ATSAKYTI
Nelabai čia
2020-08-15 19:53
O tai kam fas pienas ir datulės? ATSAKYTI
Aurelija
2020-08-18 09:11
Iš jų paruošiamas datulių ir kokoso pieno kremas :) ATSAKYTI
Karolina
2020-01-03 13:21
Nuostabiausias tinginys, gaminsiu jau penktą kartą ☺️ ATSAKYTI
Dovilė
2020-01-08 13:56
Be galo gera skaityti, jog patiko :) ATSAKYTI
Irena
2019-05-26 20:22
Gal ir įdomūs bandymai, bet man skaniausias paprastas tradicinis tinginys - sviestas, kondensuotas pienas, kakava ir sausainiai. ATSAKYTI
Dovilė
2019-05-26 21:37
Tradicinis tikrai puikus ir nostalgiškas, o jeigu kada kils nors pakesperimentuoti, turėsite idėją :) Beje, patarimai renkantis sausainius tinka ir tradiciniam tinginiui - jeigu sausainiai bus geresnės sudėties, tinginys pavyks tik dar skanesnis :) ATSAKYTI
laima
2019-05-27 20:16
Nu cia tai jau tikrai. Teko daryt su visokiais kokoksu pienais (sviestais) ir pistacijom,, ir varske, bet skaniausias is normalaus riebumo sviesto, naturalios kakavos ir kondensuoto pieno, nu dar rududu galima det, nekenkia. aisku sausainius galima mandresnius pasirinkt, nebutinai tuos pacius pigiausius. ATSAKYTI
Hi hi hi :)
2019-09-14 23:42
O pas mus namie, pats skaniausias tinginys išeina, kai iš grietinės, cukraus ir kakavos išsiverdam šokoladą ir juo užpilam smulkintus sausainius :). ATSAKYTI
R
2019-05-25 19:35
Selga sausainius ATSAKYTI
Dovilė
2019-05-25 20:37
Ne, Selga sausainių aš nenaudoju, nes cukraus kiekis gana didelis ir į sudėtį įeina palmių riebalai, kurių irgi privengiu. ATSAKYTI
Egle
2019-05-25 11:16
Kokius sausainius cia naudojote, jei ne paslaptis? ATSAKYTI
Dovilė
2019-05-25 11:56
Norėčiau sakyti, kad naminius, bet.. Paroje valandų viskam per mažai ;) Naudojau "Ilzenbergo dvaro" sausainius (būna Biosaloje ar didesnėse Rimi). Iš visų bandytų jų skonis man labiausiai patinka, toks natūraliausias ir labai gerai konsistencija - ne per sausi ir ne per birūs. Bet su kitokiais irgi skaniai pavyksta. Tiesiog žiūriu, kad sudėty būtų sviestas, o ne margarinas ar visokie hidrinti ar palmių riebalai, nebūtų neaiškių priedų ir cukraus kiekis į mažesnę pusę (tiek kiek pavyksta). Dar nemėgstu vanilino prieskonio, bet čia asmeninis skonis ;) Per Kalėdas esu saldžioms dovanėlėms gaminusi ir su ruginiais pilno grūdo sausainiais, ir su imbieriniais - irgi skanu. Visgi su sviestiniais mėsmalės tipo - tinginys pats pats :) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital