Skanūs kebabai namuose - lengviau negu atrodo! Pasakojame žingsnis žingsnio + 4 kebabų ir 4 padažų receptai

2023-07-03
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 20)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 20)
Naminiai kebabai

Kebabai Lietuvoje (ir daugelyje pasaulio šalių) yra tokie populiarūs, kad kebabinę galima rasti net ir mažiausiame miestelyje, tačiau jų tikrai nesunku pasigaminti ir namuose! Naminiai kebabai pavyks sotūs, skanūs, nebrangūs, ilgai netruksite, o svarbiausia - galėsite rinktis tikrai šviežius, sveikus ir kokybiškus produktus. Dalinamės patarimais ir receptais!

Kebabas - knygos vertas patiekalas

Kebabai dažniausiai laikomi itin paprastu (o kartais net ir prastu) maistu, tačiau tai gilią istoriją turintis patiekalas. Įvairūs kebabai Artimuosiuose Rytuose, Indijoje, Turkijoje, Vakarų Afrikos ir kitose šalyse kepami jau nuo senų senovės.

Mums geriausiai pažįstami tik XX a. plačiai paplitę dioner kebabai, gaminami iš ant besisukančio iešmo suvertos ir vis plonais gabaliukais nupjaustomos mėsos, tačiau kebabų rūšių yra labai daug. Pavyzdžiui, Turkijoje kepamas virš žarijų, ant iešmo kepamas šašlyką primenantis šiš kebabas, iš Azerbaidžano kildinamas maltos mėsos liulia kebabas, Afganistane formuojami maltos mėsos kukuliukai - kofta kebabai, Graikijoje valgomi į pitą susukti kebabai - gyros.

Šį sąrašą būtų galima tęsti ir tęsti, nes istoriškai susiklostė, kad daugybė tautų kebabu vadina bet kokį patiekalą su (dažniausiai) virš žarijų kepta arba kitaip termiškai apdorota mėsa.
 

Kebabas Turkijoje

Vyras kepa didžiulį kebabą Stambule, Turkijoje. Nuotraukos šaltinis Alexandros Michailidis / Shutterstock

 

Naminiai kebabai - kiekvienas pasigamins pagal savo skonį

Namuose siūlome gaminti mums įprastus į lavašą ar pitą susuktus arba lėkštėje išdėliotus kebabus su kepta mėsa, daržovėmis ir padažu. Gaminant šį patiekalą yra tik keli svarbūs patarimai, kurių reikėtų laikytis, o visa kita galėsite pasirinkti pagal skonį, tad tai tikrai universalus patiekalas, patiksiantis visiems!

1. Mėsa. Įvairūs kebabai yra tradiciniai musulmoniškų šalių patiekalai, todėl jiems nėra naudojama kiauliena, o dažniausias pasirinkimas - aviena, ėriena, taip pat jautiena, paukštiena.

Gaminant kebabus namuose galite naudoti bet kokią jums patinkančią mėsą arba faršą bei jį įvairiai termiškai apdoroti. Siūlome naudoti kiek riebesnę mėsą arba faršą, tuomet ji bus sultingesnė, kebabas nebus sprangus, net ir naudojant nedaug padažo.

Prieskoniai mėsai. Gaminant kebabus namuose siūlome išlaikyti bent truputį tradicinės patiekalo dvasios ir mėsos marinavimui bei paskaninimui naudoti rytuose įprastus prieskonius. Įsitikinsite, kad vos keli žiupsneliai prieskonių ir pamiršite išankstinį nusistatymą, kad kebabas yra prastas greitmaistis.

Mėsą gardinkite ne tik druska ir pipirais, bet ir kuminu, muskato riešutu, kardamonu, ciberžole, kariu, anyžiaus ir žagrenio sėklomis, naudokite daug kalendros ir kitų šviežių žolelių: petražolių, krapų, bazilikų, peletrūnų.

Įvairiai mėsai ir paukštienai labai tinka rytietiški prieskonių mišiniai, pavyzdžiui, Kaukazo regione populiarus chmeli suneli (jo receptai skiriasi, bet dažniausiai sumaišomos ciberžolės, ožragės, įvairios žolelės, laurų lapai, saldžiosios paprikos milteliai, aitrieji pipirai), Vidurio Rytuose mėgstamas baharat mišinys (dažniausiai naudojami kvapieji ir juodieji pipirai, kardamonas, gvazdikėliai, kuminas, kalendros sėklos, muskatas, šafranas, ciberžolė, imbieras, paprika, cinamonas), Indijoje ir kaimyninėse šalyse neapsieinama be garam masala (šiam mišiniui naudojami juodieji ir baltieji pipirai, gvazdikėliai, cinamonas, muskatas, karis, kuminas, kalendra, kardamonas).

Kuo pakeisti mėsą? Jeigu mėsos nevalgote, tai tikrai nėra priežastis atsisakyti kebabų. Puikūs kebabai pavyks mėsą pakeitus avinžirnių kotletukais - falafeliais. Puikų falafelių receptą esame aprašę šiame straipsnyje. Vietoje falafelių galite naudoti iš kitokių ankštinių arba kruopų pagamintus kotletukus ar kepsniukus - grikių, kviečių, avižų, pupų ir pan.

Vegetariškus kotletukus siūlome gardinti tais pačiais prieskoniais, kaip ir mėsą - kuminas, kardamonas, malta kalendra, anyžius, ciberžolė, įvairios žolelės puikiai dera ir su kruopomis bei ankštiniais.
 

Kebabas su falafeliais

Jeigu nevalgote mėsos arba tiesiog norite išbandyti šį tą naujo, paragaukite kebabų su falafeliais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Lavašas, pita. Kebabai tradiciškai vyniojami į kvietinį lavašą arba į pitos duonelę. Lavašo arba pitos pasirinkimas yra jūsų asmeninis reikalas, nes skonio skirtumai yra menki.

Pita yra šiek tiek storesnė, minkštesnė, gaminama su mielėmis, todėl jos skonis truputį ryškesnis. Ji kiek labiau tinka su aštresne, riebesne mėsa arba jeigu naudojama daug kitų priedų. Kaip namuose iškepti pitą skaitykite šiame straipsnyje.

Lavašas yra plonesnis, paskrudintas tampa traškus ir suteikia įdomesnę tekstūrą, bet jo skonis suvyniotame kebabe jaučiasi mažiau. Naminių lavašų receptą rasite čia.

Jeigu norite tradiciškesnio, kebabinėse įprasto skonio, tai tortilijų nenaudokite, jos per mažos. Jeigu vyniosite tik mėsą, nenaudosite daug priedų, tai vietoje lavašo arba pitos tiks ir tortilijos. Naminių tortilijų receptą rasite čia.

3. Daržovės. Pirktiniuose kebabuose didžiausią daržovių dalį dažniausiai sudaro plonais šiaudeliais pjaustyti kopūstai, truputis šiaudeliais ar plonai griežinėliais pjaustytų agurkų ir kelios riekelės pomidorų.

Gamindami kebabą namuose galite rinktis pačias įvairiausias, jums patinkančias daržoves. Svarbu jas smulkiai, plonai supjaustyti, kad būtų patogiau kąsti ir valgyti bei rinktis nelabai vandeningas daržoves, nuspausti nuo jų skysčio perteklių (tai svarbiausia, jeigu naudojate pomidorus, nes jie išleidžia daug skysčio dėl kurio lavašas ar pita gali greitai permirkti ir pratekėti).

Puikiausiai tiks ne tik šviežios, bet ir keptos arba marinuotos daržovės. Pavyzdžiui, grilyje ar keptuvėje iškepti cukinijų ar baklažanų griežinėliai, orkaitėje iškeptos morkų arba saldžiųjų bulvių lazdelės, trumpai keptuvėje pakepinti paprikų šiaudeliai, graikiški gyros kebabai susukami su skrudintomis bulvytėmis. Skanu ir su marinuotais svogūnais, agurkėliais ir pan. Įvairios, prieskoniais pagardintos ir keptos arba marinuotos daržovės ypač tiks prie švelnesnio skonio mėsos, pavyzdžiui, paukštienos arba prie vegetariškų ankštinių ir kruopų kepsnelių.

4. Sūris. Tradiciškai kebabai nėra papildomai skaninami sūriu, kadangi prieskoniais pagardinta mėsa ir šviežios daržovės suteikia pakankamai skonio. Jeigu mėsa yra švelnesnio skonio galite į kebabus įdėti lengvai besilydančio sūrio. Ryškesnio skonio, riebesnę mėsą derinkite su ryškesnio skonio fetos tipo sūriu.

Kebabo ingredientai

Pagrindiniai kebabo ingredientai: mėsa, lavašas arba pita, daržovės ir padažas. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5. Padažas. Lietuvoje parduodami kebabai nuo tradicinių skiriasi ne tik dažnai naudojama kiauliena ir dideliu kopūstų kiekiu, bet ir padažo kiekiu bei jo skonio intensyvumu. Jeigu norite „lietuviško“ česnakinio padažo, majonezą maišykite su sutrintu česnaku, prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais ir iki norimo skystumo atskieskite pasukomis arba liesu kefyru. Jeigu norite, į paruoštą padažą įdėkite šiek tiek pomidorų padažo ir aitriųjų pipirų - pavyks aštrus, rausvas „miksas“.

Jeigu norite lengvesnio ir ne tokio kaloringo padažo, kebabams puikiai tiks jogurtinis dzadzikis. Jį paruošti labai paprasta - jogurtą (galite naudoti tiek skystesnį natūralų, be priedų, tiek ir tirštą, graikišką) sumaišykite su smulkiai pjaustytu ar tarkuotu agurku, šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, pagal skonį įdėkite smulkinto česnako, pagardinkite druska, pipirais, citrinų sultimis. Jeigu norisi skysčiau, atskieskite vandeniu.

Vietoje baltų padažų tiks ir truputis mėgstamo aštraus arba saldžiarūgščio pomidorų padažo, keli šaukšteliai garstyčių, prie paukštienos ar vegetariškų kepsnelių dera garstyčių ir medaus padažas.

5. Kebabo paruošimas. Mėsos marinavimas ir kepimas. Pagrindinė kebabo paruošimo dalis yra mėsos marinavimas ir kepimas. Žinoma, kad šis procesas priklauso nuo pasirinktos mėsos ir norimo išgauti skonio. Tradiciškai kebabų mėsa kepama ant iešmų, virš žarijų, o mums įprastų dioner kebabų mėsa yra suveriama ant besisukančio iešmo ir dažniausiai kepama elektriniame grilyje. Žinoma, namuose to padaryti nepavyks.

Namuose kebabams skirtą mėsą galite kepti tiesiog keptuvėje, supjaustytą nedideliais gabaliukais arba orkaitėje. Kepant mėsą svarbu jos neperkepti, kad ji nebūtų sudžiūvusi ir sprangi.

Kebabus galima susukti ir su įvairiais mėsos likučiais, pavyzdžiui, nuo kaulų nupjaustyta kepta višta, orkaitėje iškeptu ir gabaliukais supjaustytu mėsos kepsniu, galima sunaudoti likusius šašlykus ir pan.

Kebabo susukimas. Kebabą susukti tikrai paprasta. Ant lavašo paprasčiausiai išdėliokite visus ingredientus, apšlakstykite padažu, o tuomet užlenkite dugną ir susukite kebabą. Šiame video galite pamatyti, kaip nesudėtingai susukti kebabą. Jeigu naudojate pitą, tai ingredientus tiesiog sudėkite į jos „kišenę“ ir viską lengvai apšlakstykite padažu.
 

Kebabas pitoje

Susuktą arba į pitą, kaip nuotraukoje, sudėliotą kebabą patogu valgyti rankomis. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6. Kebabo pašildymas. Susuktą kebabą reikėtų trumpai pašildyti, kad visi viduje esantys ingredientai būtų šilti ir tam, kad lavašas sušiltų, būtų traškesnis.

Šildyti patogiausia specialioje, elektrinėje, užspaudžiamoje sumuštinių keptuvėje. Jeigu jos neturite, pašildyti galite keptuvėje - kebabą siūle į apačią tiesiog dėkite ant įkaitintos, sausos keptuvės ir paspausdami mentele pašildykite kelias minutes, tuomet apverskite ir dar kelias minutes pašildykite kitą pusę.

Jeigu iškart susukote daug kebabų, juos paprasčiausiai ir greičiausiai pašildysite orkaitėje. Kebabus siūle į apačią sudėkite ant orkaitėje įkaitusios skardos ir apie 10 min. pakepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje.

Pitoje sudėtą kebabą galite šildyti taip pat arba prieš dedant ingredientus į pitą tiesiog ją, dar turščią, pašildykite karštoje, sausoje keptuvėje po porą minučių iš abiejų pusių.

7. Kebabo patiekimas. Lavaše arba pitoje susukti kebabai yra valgomi juos laikant rankomis, o kad procesas būtų švaresnis ir kad neapsitaškytumėte padažu, jeigu lavašo ar pitos apačia sutrūks, kebabą įsukite į foliją.

Kebabas, kad būtų dar sočiau. dažnai patiekiamas su aliejuje skrudintomis bulvytėmis. Jeigu esate įpratę valgyti būtent taip, rekomenduojame bulvytes ne virti aliejuje, o iškepti orkaitėje. Vietoje paprastų bulvyčių (arba drauge su jomis) orkaitėje galite pasikepti ir saldžiųjų bulvių arba morkų lazdelių.

Kebabas lėkštėje. Jeigu norite, galite kebabą patiekti nesusuktą, o jo ingredientus tiesiog išdėlioti lėkštėje ir viską apšlakstyti padažu.



Skaniausių kebabų receptai - naudokite mūsų arba sukurkite savo

Tikriausiai jau įsitikinote, kad namuose pagaminti puikų kebabą tikrai nesunku! Mes dalinamės keliais mums patinkančiais receptais, kuriuos galite keisti savo nuožiūra arba „miksuoti“ tarpusavyje, t.y. pagal vieną receptą paruoštą mėsą derinti su kitame recepte siūlomu padažu.

Rytietiški liulia kebabai su greita adžika

Šiems kebabams naudojami prieskoniai jam suteikia rytietišką aromatą ir skonį, o truputį aitri adžika puikiai dera su riebesne mėsa ir subalansuoja jos skonį.
 

Liulia kebabai

Raudoni taškeliai yra rūgštų skonį suteikiančios žagrenio sėklas. Jas galima pakeisti šlakeliu citrinų sulčių. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2 kebabams Jums reikės:
Liulia kebabams:

  • 300 g riebesnio avienos arba jautienos ir kiaulienos faršo;
  • 1 mažo kiaušinio (nebūtina);
  • 2 skiltelių česnako;
  • 0,5 svogūno;
  • po 0,5 šaukštelio kumino, maltų kalendrų sėklų, saldžiosios paprikos miltelių (galima naudoti rūkytą papriką, ji suteiks „dūmo“ skonio), raudonėlio;
  • žiupsnelio aitriųjų pipirų (nebūtina);
  • žiupsnelio cinamono;
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • kepimui aliejaus.


Adžikai:

  • 1 pomidoro;
  • 0,5 paprikos;
  • 1 čili pipiro;
  • 2 skiltelių česnako;
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • žiupsnelio cukraus;
  • šlakelio aliejaus.


Kebabų patiekimui:

  • 2 lavašų arba pitų;
  • 1 didelio pomidoro;
  • 1 svogūno;
  • kelių šakelių kalendros;
  • šlakelio citrinų sulčių;
  • žiupsnelio žagrenio sėklų (nebūtina);
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Gaminimas:

  1. Pirmiausia pasiruoškite daržoves, kad jos spėtų pasimarinuoti. Pomidorą supjaustykite gabaliukais, truputį nuspauskite skysčio perteklių. Svogūną supjaustykite kubeliais ar pusžiedžiais. Kalendrą sukapokite. Viską sumaišykite, pagardinkite druska, pipirais, žagrenio sėklomis ir apšlakstykite citrinų sultimis. Padėkite į šaldytuvą.
  2. Faršą sumaišykite su kiaušiniu, labai smulkiai sukapotu arba sutrintu česnaku, svogūnu, visais nurodytais prieskoniais. Faršą gniaužydami išminkykite, o tuomet 5-7 min. gan stipriai pamėtykite į dubenį. Faršą pamarinuokite bent 20-30 min. (galima pasiruošti iš anksto ir marinuoti pernakt). Pasimarinavusį faršą dar kartą „išdaužykite“ į dubenį.
  3. Iš faršo suformuokite dvi pailgas „dešreles“ arba kelis kotletukus - plokštesnius kukuliukus ir juos iškepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus iš visų pusių po 3-4 min. Taip pat galima iškepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje, kepkite 15-20 min., kepimo viduryje apverskite.
  4. Adžikai skirtus ingredientus tiesiog sutrinkite maisto smulkintuvu iki košelės.
  5. Pasimarinavusias daržoves sudėkite į kiaurasamtį, kad nuvarvėtų skysčio perteklius. Jas dėkite ant lavašo arba į pitą, taip pat dėkite dar karštą liulia kebabą, apšlakstykite adžika ir susukite.
  6. Lavaše susuktą kebabą pašildykite sumuštinių keptuvėje, sausoje keptuvėje iš abiejų pusių (pirmiausiai dedant siūle į apačią) po kelias minutes arba 10 min. pakepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje (dėkite ant karštos skardos, siūle į apačią).
  7. Jeigu kebabą dedate į pitą, tai prieš dedant visus ingredientus pitą galite pašildyti sausoje keptuvėje po 2 min. iš abiejų pusių. Tuomet papildomai šildyti kebabo nebūtina.


Naminiai kebabai su vištiena ir česnakiniu padažu

Šie kebabai savo skoniu labiausiai primena mūsų kebabinėse parduodamus, tačiau jie kiek sveikesni ir ne tokie kaloringi, nes naudojama vištiena (kebabinėse ant iešmų besisukanti mėsa yra labai riebi, dažnai papildomai laistoma riebalais, kad ilgo kepimo metu perdėm neišsausėtų).
 

Kebabai su vištiena

Jeigu norite į šį kebabą galite pridėti ir daugiau įvairių daržovių, salotų lapų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2 kebabams Jums reikės:
Keptai vištienai:

  • 300 g vištienos šlaunelių mėsos;
  • 60 ml kefyro;
  • 1 skiltelės česnako;
  • po 0,5 šaukštelio kario, saldžiosios paprikos, kumino (galima naudoti prieskonių mišinį vištienai);
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • kepimui aliejaus.


Česnakiniam padažui:

  • 4-5 šaukštų majonezo;
  • šlakelio (apie 50 ml) pasukų arba liesesnio, skystesnio kefyro (galima pilti daugiau arba mažiau, pagal skonį);
  • 1-2 skiltelių česnako;
  • žiupsnelio džiovintų arba kelių šakelių patinkančių šviežių žolelių (krapų, petražolių, kalendrų, bazilikų);
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Kebabų patiekimui:

  • 2 lavašų arba pitų;
  • 1 pomidoro;
  • 1 trumpavaisio agurko;
  • kelių salotų lapų;
  • 0,5 svogūno ir šlakelio citrinų sulčių, žiupsnelio cukraus ir druskos svogūnui pamarinuoti;
  • kelių šakelių kalendros.


Gaminimas:

  1. Pirmiausiai pamarinuokite vištieną. Vištieną supjaustykite nedideliais gabaliukais, juos sumaišykite su kefyru, smulkiai sukapotu arba sutrintu česnaku, visais prieskoniais. Bent 20-30 min. pamarinuokite šaldytuve. Galima pasiruošti iš anksto ir marinuoti šaldytuve pernakt.
  2. Taip pat iš anksto pamarinuokite svogūną. Jį supjaustykite kubeliais ar pusžiedžiais. Jeigu norite, kad būtų švelnesnio skonio, nuplikykite verdančiu vandeniu. Svogūną sumaišykite su citrinų sultimis, cukrumi, druska ir atidėkite.
  3. Kitas daržoves, žoleles smulkiai supjaustykite. Nuo pomidoro nusauskite skysčio perteklių.
  4. Visus padažui skirtus ingredientus išplakite. Padažą taip pat bent 10-15 min. palaikykite šaldytuve, kad pasiskirstytų skoniai.
  5. Marinuotą vištieną iškepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi iš visų pusių iki kol truputį apskrus, bus auksinės spalvos. Kepimo laikas priklauso nuo gabaliukų dydžio, kepti reikėtų 5-10 min.
  6. Suformuokite kebabą sudėdami visus igredientus, apšlakstykite padažu.
  7. Lavaše susuktą kebabą pašildykite sumuštinių keptuvėje, sausoje keptuvėje iš abiejų pusių (pirmiausiai dedant siūle į apačią) po kelias minutes arba 10 min. pakepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje (dėkite ant karštos skardos, siūle į apačią).
  8. Jeigu kebabą dedate į pitą, tai prieš dedant visus ingredientus pitą galite pašildyti sausoje keptuvėje po 2 min. iš abiejų pusių. Tuomet papildomai šildyti kebabo nebūtina.


Graikiški kebabai pitoje su kiauliena ir dzadziki padažu

Graikiški gyros kebabai paprastai vyniojami į pitą, ji dažnai nėra išskleidžiama į „kišenę“, o naudojama, kaip paplotėlis. Labai dažnai į gyros vyniojama ne tik mėsa, daržovės, bet ir aliejuje skrudintos bulvytės.
 

Kebabas gyros

Graikiški kebabai yra ypač sotūs. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6 kebabams* Jums reikės:
Keptai mėsai:

  • 2 kg kiaulienos mentės arba sprandinės;
  • 3 stiklinių karšto sultinio (tinka įvairus);
  • 4 skiltelių česnako;
  • 2 šaukštelio maltos kalendros;
  • po 1 šaukštelį kumino, raudonėlių, čiobrelių, paprikos;
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • šlakelio aliejaus kepimui.


*šiuo atveju rekomenduojame gaminti didesnį kiekį, nes mėsą kepsime orkaitėje, tad geriau kepti didesnį gabaliuką, jis ne taip išsausės.

Dzadziki padažui:

  • 200 g graikiško jogurto;
  • 1 trumpavaisio agurko;
  • 1 skiltelės česnako;
  • šlakelio citrinų sulčių;
  • šlakelio alyvuogių aliejaus;
  • kelių šakelių žolelių (krapų, kalendros, petražolių ir pan.);
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Patiekimui:

  • 6 pitų;
  • 3 pomidorų;
  • 3 trumpavaisių agurkų;
  • 1 pundelio svogūnų laiškų;
  • skrudintų bulvyčių (nebūtina).


Gaminimas:

  1. Kiaulieną ištrinkite sausais prieskoniais (druska, pipirais, kalendra, kuminu, raudonėliu, čiobreliais, paprika). Valandėlę pamarinuokite šaldytuve. Mėsą iš visų pusių apkepkite įkaitintame aliejuje.
  2. Mėsą dėkite į orkaitei tinkantį indą, pilkite karštą sultinį, įdėkite stambiai supjaustytas česnako skilteles, uždenkite dangčiu arba folija ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 2,5-3 val. Pačioje pabaigoje nuimkite foliją, orkaitę įkaitinkite iki maksimumo ir dar 10-15 min. mėsą paskrudinkite.
  3. Iškeptą mėsą supjaustykite mažais, plonai gabaliukais arba išskaidykite skaidulomis šakute.
  4. Paruoškite padažą sumaišydami jogurtą su sutarkuotu arba smulkiai pjaustytu agurku, smulkiai sukapotu arba sutrintu česnaku, citrinų sultimis, aliejumi. Pagardinkite smulkiai sukapotomis žolelėmis, druska, pipirais.
  5. Pitos paplotėlius pašildykite įkaitintoje, sausoje keptuvėje. Ant jų dėkite pjaustytų daržovių, mėsos, apšlakstykite padažu, svogūnų laiškais. Patiekite su skrudintomis bulvytėmis.


Kebabai su falafeliais ir jogurtiniu tahini padažu

Jeigu norite paragauti vegetariškų kebabų, siūlome juos gaminti su falafeliais. Bus tikrai labai skanu ir taip pat sotu (o gal net ir sočiau), kaip gaminant su mėsa.
 

Kebabai su falafeliais

Vegetarai taip pat gali mėgautis puikiais kebabais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2 kebabams Jums reikės:
Falafeliams:

  • 1 skardinės (400 g) konservuotų avinžirnių (taip pat galima naudoti virtus, reikės apie 250 g);
  • 1 skiltelės česnako;
  • 1 nedidelio svogūno;
  • kelių šakelių petražolių arba kalendrų;
  • 2 šaukštų miltų;
  • po 1 šaukštelį malto kalendros sėklų, kumino;
  • pagal skonį druskos (jeigu avinžirniai virti su druska, tai gali nereikėti), pipirų;
  • virimui aliejaus.


Jogurtiniam tahini padažui:

  • 100 g tiršto graikiško jogurto;
  • 1 šaukšto sezamų pastos tahini;
  • 1 skiltelės smulkinto česnako;
  • 2 šaukštelių citrinų sulčių;
  • žiupsnelio kumino;
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • šlakelio aliejaus.


Patiekimui:

  • 2 lavašų arba pitų;
  • 1 pomidoro;
  • 1 trumpavaisio agurko;
  • kelių salotų lapų.


Gaminimas:

  1. Pirmiausiai iškepkite falafelius. Avinžirnius nusunkite nuo skysčio (jo neišpilkite, nes jį galite panaudoti veganiškiems morengams, jų receptą raste čia). Visus falafeliams skirtus ingredientus sutrinkite iki vienalytės masės maisto smulkintuvu arba porą kartų permalkite mėsmalėje. Turi gautis tiršta košė.
  2. Drėgnomis rankomis suformuokite maždaug golfo kamuoliuko dydžio rutuliukus, juos truputį paplokštinkite.
  3. Rutuliukus virkite įkaitintame aliejuje, kad būtų apsemti. Aliejuje virti reikėtų 3-5 min. iki kol apskrus.
  4. Skrudintus falafelius sudėkite ant popierinių rankšluostėlių, kad susigertų riebalų perteklius.
  5. Visus padažui skirtus ingredientus gerai išplakite, pagal skonį paskystinkite aliejumi.
  6. Daržoves supjaustykite plonomis riekelėmis.
  7. Suformuokite kebabą sudėdami visus igredientus, apšlakstykite padažu.
  8. Lavaše susuktą kebabą pašildykite sumuštinių keptuvėje, sausoje keptuvėje iš abiejų pusių (pirmiausiai dedant siūle į apačią) po kelias minutes arba 10 min. pakepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje (dėkite ant karštos skardos, siūle į apačią).
  9. Jeigu kebabą dedate į pitą, tai prieš dedant visus ingredientus pitą galite pašildyti sausoje keptuvėje po 2 min. iš abiejų pusių. Tuomet papildomai šildyti kebabo nebūtina.
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital