Kaip iškepti namines pitos duoneles ir kaip jas patiekti? Pasakojame žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2018-09-05
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Pita pitos duona duonelė
@ Shutterstock

Artimuosiuose ir Vidurio Rytuose kepamos, o iš ten ir po visą pasaulį pasklidusios pitos duonelės ypatingos tuo, kad kepimo metu jų centre susidaro tarsi kišenė, kurią galima pripildyti skaniais įdarais. Pitos duonelės įkemšamos įvairia kebabų mėsa, šašlyku, užtepėlėmis, falafeliais, daržovėmis, sūriu ar kuo tik fantazija leidžia. Siūlome šių skanių, pigių ir tikrai paprastai paruošiamų duonelių išsikepti namuose. Dalinamės pitos kepimo patarimais, o straipsnio apačioje rasite autentišką receptą ir keletą pitos valgymo idėjų.



Pitos duonelės mėgstamos jau daugiau nei 5000 metų

Nėra tiksliai žinoma, kur buvo pradėtos kepti pitos duonelės, tačiau archeologai ir istorikai sutaria, kad jas žmonės skanavo jau žiloje senovėje. Manoma, kad panašios duonelės buvo kepamos Mesopotamijos regione, dabartinėje Turkijos, Sirijos ir Irako teritorijoje. Pirmąsias pitos duoneles tikriausiai pradėjo kepti klajoklių gentys, tokios kaip amoritai arba beduinai, apie 2500 m. prieš Kristų.

Šiandien paprastai paruošiamos, mielinės duonelės iš kvietinių miltų, vandens mielių ir druskos kepamos visose Artimųjų ir Vidurinių Rytų šalyse, yra itin mėgstamos Graikijoje, Kipre, Turkijoje.

Skirtingose šalyse tešla gaminama panašiai, tačiau kepimo būdas skiriasi, pavyzdžiui, Turkijoje labiau mėgstama puresnė, storesnė, minkštesnė pita, kepama krosnyje arba orkaitėje ir įkemšama kebabais, kitokia mėsa, sūriu, daržovėmis. O kipriečiai mėgsta plonesnes, traškesnes, keptuvėje keptas duoneles, kurios dažniausiai ne įkemšamos, o tiesiog supjaustomos ir patiekiamos kaip garnyras.
 

Pita su vištiena

Pita su kepta vištiena ir daržovėmis. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Pitos duonelių paruošimas žingsnis po žingsnio: svarbiausia didelis karštis

Pitos duoneles paruošti tikrai nesudėtinga - tereikia suminkyti ir pakildinti tešlą, iškočioti paplotėlius ir juos kepti orkaitėje ar sausoje keptuvėje. Svarbiausia, kad orkaitė ar keptuvė būtų labai gerai įkaitusi, tik tuomet duonelių tešloje esantis vanduo sparčiai garuos, kels tešlą ir susidarys kišenėlė.

1. Ingredientai.
Miltai. Senovėje aukščiausios kokybės, baltutėliai miltai buvo retenybė, tad ir prieš kelis tūkstantmečius keptos pitos duonelės tikriausiai buvo gerokai tamsesnės ir kietesnės. Šiandien mieliniams kepiniams rekomenduojame rinktis aukščiausios rūšies kvietinius miltus, žymimus 550D arba 550C. Su šiais miltais suminkyta duonelių tešla puikiai pakils, pitos bus ypač purios ir minkštos.

Jeigu norite, paprastus miltus galite pakeisti viso grūdo miltais arba speltų miltais. Duonelės pakils truputį mažiau, bus tamsesnės spalvos, šiek tiek kietesnės, tačiau taip pat puikios ir tinkamos sveikesniam užkandžiui ar patiekalui.

Vanduo. Naudojamas vanduo turėtų būti šiltas, bet jokiu būdu ne karštas, nes mielės žus ir tešla neiškils. Jeigu vanduo bus vėsus, tešla kils lėtai ir bus lipni, su ja bus sudėtinga dirbti, teks naudoti daugiau miltų, tad duonelės bus kietokos.

Ideali vandens temperatūra, jeigu naudojate šviežias, presuotas mieles turėtų būti maždaug 35°C. Jeigu mielės sausos, vanduo turėtų būti šiltesnis, apie 50°C.

Mielės. Senovėje kepant pitos duoneles miltai buvo sumaišomi su vandeniu ir tešlos ruošinys paliekamas, kad „prikibtų“ laukinės mielės ir tešla imtų kilti. Šiandien miltai sumaišomi su šiltu vandeniu, kuriame jau ištirpintos mielės, nes toks gaminimo būdas daug greitesnis ir patikimesnis.

Tešlai galite naudoti tiek šviežias, presuotas, tiek ir sausas mieles. Mieles galite keisti vienas kitomis. Jų kiekį paskaičiuoti nesunku - sausų mielių reikės dvigubai mažiau, nei šviežių, t.y., jeigu receptui reikia 10 g šviežių mielių, galite jas pakeisti 5 g sausų.
 

Mielinė tešla

Pitos duonelių tešlai tereikia miltų, vandens, mielių, druskos ir trupučio aliejaus. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Druska. Pitos duonelių tešlą rekomenduojame pagardinti tik druska. Pitos skonis turėtų būti pakankamai neutralus, kad derėtų prie įvairių įdarų, užtepėlių ir kt., tad į tešlą kitų prieskonių nedėkite.

Jeigu žinote, kad duoneles tieksite su gan neutralaus skonio priedais, galite truputį paeksperimentuoti ir į tešlą įmaišyti džiovintų prieskoninių žolelių, truputį malto kumino, įdomią spalvą suteiksiančių maltos paprikos, ciberžolės ar kario.

Aliejus. Tradicinės, autentiškos pitos duonelės nebūdavo gardinamos aliejumi, nes klajojančios amoritų, beduinų ir kitos gentys, jeigu kartais ir turėjo brangiai kainavusio aliejaus, nebūtų jo švaistę tešlai.

Tačiau jeigu norite, galite į tešlą įpilti šlakelį aliejaus ar tirpinto sviesto. Tokios duonelės bus minkštesnės, ilgiau išliks šviežios ir skanios.


2. Tešlos paruošimas.
Minkymas. Pitos duonelėms reikia suminkyti paprastą, mielinę tešlą. Jeigu naudojate sausas mieles, jas suberkite į vandenį ir palaukite, kol jos bus aktyvios - atsiras putų ir pasklis mielių kvapas. Šlapias mieles reikėtų tiesiog įtrupinti į vandenį ir išmaišyti.

Į šį skystį įsijokite miltus, berkite druskos, įpilkite aliejų ir sumaišykite tešlą. Tešla gali būti truputį lipni, viskas tvarkoje. Daugiau miltų pridėsite ją minkydami.

Tešlą minkykite ant miltais pabarstyto darbastalio 5-7 minutes, iki kol ji bus elastinga, nelips prie rankų. Jeigu tešla labai lipni, minkydami vis papildykite miltais, bet geriau nepersistengti - tegul tešla būna truputį lipni, o ne per kieta. Dar šiek tiek miltų pridėsite kočiodami duoneles.

Kildinimas. Tešlą reikėtų kildinti švariame, aliejumi pateptame inde, tuomet ji neišsausės, nesusiformuos išdžiūvusi, kieta luobelė. Į indą įdėtą tešlos gabaliuką pavartykite, pasukiokite, kad jis pasidengtų aliejumi. Indą, kuriame kyla tešla, reikėtų uždengti švariu rankšluostėliu.

Pitos duonelių tešla turi pakilti dvigubai. Kilimo laikas priklauso nuo kambario temperatūros, oro sąlygų. Tešla pakyla maždaug per 1-2 val.
 

kildinama tešla

Mielinė tešla turėtų būti kildinama pridengus švariu rankšluostėliu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Tešlos laikymas šaldytuve. Jeigu iškart nesunaudosite visos pakilusios tešlos arba duoneles ketinate kepti vėliau, indą laikykite šaldytuve. Šaldytuve laikoma tešla išliks gera maždaug savaitę. Prieš naudojimą ją dėl visa ko pauostykite - jeigu tešla kvepėtų labai rūgščiai, aitriai, kvapas graužtų akis, ją geriau išmeskite, kadangi tokia tešla perrūgo ir nebėra tinkama vartoti.

Tešlos šaldymas. Iš anksto pasiruoštą tešlą ar jos likučius taip pat galite užšaldyti. Tešlą padalinkite nedideliais, vienai duonelei skirtais kamuoliukais (truputį didesniais už golfo kamuoliuką). Kamuoliukus gausiai pamiltuokite, vienu sluoksniu sudėkite ant padėklo ir užšaldykite šaldymo kameroje. Užšaldytus kamuoliukus įdėkite į šaldymo maišiuką ar sandarią dėžutę ir laikykite šaldiklyje 2-3 mėnesius.

Atlaidinkite perdėję iš šaldiklio į šaldytuvą ir palaikę pernakt. Lėtai atitirpusios tešlos tekstūra bus mažiau pakitusi negu atitirpintos staiga (tas nutiktų, jeigu iš šaldiklio iškart ištrauktumėte į kambario temperatūrą). Iš atlaidintos tešlos iškočiotų ir iškeptų duonelių jokiu būdu pakartotinai nešaldykite, nes atitirpdamos jos gali patižti.


3. Pitos duonelių kočiojimas. Pakilusią tešlą reikia dar trumpai perminkyti ant miltuoto stalo ir iškočioti maždaug 7-8 mm ar 1 cm storio paplotėlius. Rekomenduojame kočioti plonesnius paplotėlius, jeigu ketinate juos kepti keptuvėje ir truputį storesnius - jeigu kepsite orkaitėje.

Tradicinių duonelių skersmuo turėtų būti maždaug 20-23 cm, tačiau jų dydį pasirinkite pagal savo poreikį. Jeigu su jomis ruošite pagrindinį patiekalą, tai pravers didelės pitos. Jeigu duonelėse tieksite užkandžius, galite jas kočioti mažesnes.

Pitos duonelių forma truputį skiriasi nuo šalies ir šeimininkių įpročių. Pavyzdžiui, Turkijoje dažniau sutiksite pailgas pitos duoneles, o Graikijoje ir Kipre apvalias. Tad kočiodami stenkitės suteikti duonelėms daugiau ar mažiau apvalią formą, tačiau tobulas apskritimas tikrai neprivalomas.

Iškočiotų pitos duonelių antrą kartą kildinti nereikia. Jos jau paruoštos kepimui orkaitėje arba keptuvėje.
 

Kočiojimas

Pitos duoneles reikėtų iškočioti iki 20-23 cm skersmens paplotėlių. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Kepimas.
Orkaitėje. Orkaitėje keptos pitos duonelės pasipūs truputį labiau, bus minkštesnės, šviesesnės, neutralesnio, labai švelnaus skonio. Tokios duonelės labai tiks įdaryti ryškesnio skonio ingredientais - kebabų ar kitokia kepta mėsa, šašlykais, daržovėmis, sūriu.

Svarbiausia duonelių kepimo dalis - labai gerai įkaitinta orkaitė. Orkaitę įkaitinkite iki 230-240°C (jeigu jūsų orkaitėje tokio temperatūros nustatymo nėra, įkaitinkite iki maksimumo), įjungę kaitinimo iš viršaus ir iš apačios režimą. Duoneles plačiai neatverdami durelių greitai sudėkite į orkaitę, nedelsiant uždarykite dureles.

Dėl didelės kaitros duonelės paviršiuje labai greitai susidarys tvirta plutelė, o tešloje esantis vanduo pradės sparčiai garuoti. Plutelės sulaikyti vandens garai negalės „pabėgti“, todėl duonelės sluoksniai atsiskirs, susidarys kišenė, o pita išsipūs lyg balionas. Duonelė pūstis pradės jau po 1 min., tačiau ją kepti reikėtų truputį ilgiau, apie 3 min.

Pitos duonelių orkaitėje kepimui idealiai tiktų kepimo akmuo, pagamintas iš akmens arba keramikos. Tai stipriai ir tolygiai įkaistanti plokštė ant kurios iškepa ne tik puikios duonelės, bet ir labai skanios, traškios picos, bulvytės, sausainiai, įvairūs tešloje ar džiūvėsiuose apvolioti užkandžiai. Kepimo akmenį galite įsigyti didesnėse namų apyvokos prekių ar specializuotose indų parduotuvėse. Šie akmenys kainuoja apie 20 eurų.

Jeigu tokio akmens neturite, nieko tokio, duoneles kepkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Skardos iš orkaitės netraukite, ji turi stipriai įkaisti, duoneles dėkite ant orkaitėje esančios, įkaitusios skardos. Duonelės neturėtų liestis ar „užlipti“ viena ant kitos, tad standartinėje skardoje vienu kartu iškepsite tik vieną ar dvi duoneles.
 

Krosnyje keptos pita

Vos iškepusios pitos duonelės yra pasipūtusios lyg balionai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Keptuvėje. Keptuvėje keptos pitos duonelės iškils mažiau, bus kietesnės, trapesnės, kepimo metu jos pasidengs rudomis dėmelėmis, labiau kvepės ir bus ryškesnio skonio, negu orkaitėje keptos. Tokias duoneles labai tinka tiekti su įvairioms užtepėlėmis, prie salotų ar kitų patiekalų.

Kepimui labiausiai tiktų sunki, „špižinė“ keptuvė, tačiau tiks ir kitokia sunkesnė, kokybiška keptuvė. Jeigu keptuvė pakankamai kokybiška, jokių papildomų riebalų nereikia. Jeigu prie keptuvės „traukia“ kepamus produktus, ją vos vos patepkite aliejumi ar taukais.

Keptuvė turi būti labai stipriai įkaitusi. Ant įkaitusios keptuvės dėkite duonelę ir trumpai, apie 30 sekundžių apkepkite. Tada duonelę apverskite ir kepkite 1-2 min. iki kol apatinis sluoksnis pasidengs tamsiomis, apskrudusiomis dėmėmis. Duonelę vėl apverskite ir kepkite dar 1-2 min. iki kol ir kitas šonas pasidengs dėmėmis. Šiame kepimo etape duonelė turėtų pasipūsti.

Iškeptų duonelių laikymas. Orkaitėje arba keptuvėje iškeptas duoneles sudėkite vieną ant kitos ir uždenkite švariu rankšluosčiu. Jos suminkštės ir subliūkš, tačiau taip ir turi būti, jų viduje liks susidariusi kišenė.


6. Patiekimas. Pitos duonelės gali būti naudojamos įvairiai. Kartais jos dar karštos aptepamos aliejumi, gausiai apibarstomos prieskonių mišiniu za'atar (jis sumaišomas iš džiovintų juozažolės lapelių, sezamo sėklų, žagrenių sėklų, druskos, kitų prieskonių). Žinoma, jūs galite naudoti kitokius prieskoninių žolelių ar kitų prieskonių mišinius. Duoneles taip pat tiktų aptepti česnakiniu sviestu su žolelėmis ir druska. Tokias duoneles tiekite kaip garnyrą prie įvairių patiekalų, sriubų, troškinių.

Orkaitėje keptas, švelnaus skonio duoneles įpjaukite, jų vidų patepkite mėgstamu padažu ar užtepėle ir įkimškite kepta kebabų arba kitokia mėsa, skrudintais falafeliais, sūriu, įdėkite daržovių, pagardinkite šlakeliu gaivaus, jogurtinio padažo.
 

Graiškikas kebabas gyros

Graikiškas kebabas gyros - į pitos duoną įsukta kepta mėsa, daržovės, bulvytės, pagardinta jogurtiniu padažu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Įvairius priedus taip pat galite sudėti ant orkaitėje arba keptuvėje keptų duonelių ir pusiau susukti. Taip patiekiamas graikiškas kebabas gyros.

Orkaitėje keptas duoneles galite naudoti ir kaip pagrindus picai. Jas tiesiog patepkite pomidorų padažu, apiberkite sūriu, uždėkite mėgstamus priedus ir kepkite iki 180-200° įkaitintoje orkaitėje iki kol išsilydys sūris.

Traškias, keptuvėje keptas duoneles rekomenduojame supjaustyti ir patiekti kaip garnyrą prie įvairių patiekalų, užtepėlių, padažų. Jeigu norite, kad duonelės būtų dar ypatingesnės, jas patepkite aliejumi, apibarstykite prieskoniais, galite užberti ir truputį sūrio ir paskrudinkite iki 180-200° įkaitintoje orkaitėje iki kol dar labiau paruduos.


7. Laikymas, šaldymas ir galiojimo laikas. Pitos duonelės skaniausios vos iškepusios. Vėliau jos, kaip ir visi mieliniai gaminiai, ima sausėti ir kietėti. Nesuvalgytas duoneles sudėkite į sandarų indelį ar maišelį ir laikykite šaldytuve, taip jos bus tinkamos vartoti dar kelias dienas. Prieš valgant jas tiesiog truputį pašildykite orkaitėje ar keptuvėje - bus skanesnės.

Nesuvalgytas, iškeptas duoneles taip pat galite užšaldyti. Duoneles sudėkite vieną ant kitos, tarp jų įterpdami sluoksnį kepimo popieriaus ir užšaldykite šaldymo kameroje. Užšaldytas duoneles galite perdėti į sandarią dėžutę ar šaldymo maišelį, kad užimtų mažiau vietos. Užšaldytos duonelės bus tinkamos vartoti 3-4 mėn.

Norėdami atšildyti šaldytas duoneles, jų neatlaidinę dėkite į iki 180-200°C įkaitintą orkaitę ir šildykite maždaug 10 min.


 

PAPRASTOS IR LABAI SKANIOS PITOS DUONELĖS - LAIKO PATIKRINTAS RECEPTAS

Siūlome išbandyti labai paprastą, tačiau tikrai puikų tradicinių pitos duonelių receptą. Jeigu norite sveikiau, paprastus kvietinius miltus (arba dalį jų) galite pakeisti pilno grūdo arba speltų miltais, tuomet tešla pakils truputį mažiau, duonelės bus mažiau pasipūtusios ir kietesnės, bet taip pat puikios!
 

Pitos duonelės

Tradicinės pitos duonelės - skanutėlės ir lengvai paruošiamos. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

8 pitos duonelėms (20-30 cm skersmens) Jums reikės:
2,5-3 stiklinių miltų;
1 stiklinės šilto vandens;
2 šaukštelių sausų mielių arba apie 15 g šviežių mielių;
2 šaukštelių druskos;
1-2 šaukštelių aliejaus (nebūtina).

Gaminimas:
Mieles ištirpinkite vandenyje. Į vandenį dalimis sijokite miltus, berkite druską, pilkite aliejų. Miltus sijokite ir tešlą maišykite iki kol ji bus minkšta, vos vos lipni.
Tešlą padėkite ant miltuoto darbastalio ir minkykite 5-7 min.
Suminkytą tešlą kildinkite aliejumi pateptame, rankšluostėliu pridengtame inde. Tešla per 1-2 val. turi pakilti dvigubai.
Pakilusią tešlą padalinkite į 8 dalis ir ant miltuoto stalo iškočiokite 20-23 cm skersmens paplotėlius, kurių maksimalus storis turėtų būti 1 cm.
Paplotėlių antrą kartą nekildinkite.
Paplotėlius kepkite iki 230-240°C įkaitintoje orkaitėje 3 min.
Galite kepti ir labai gerai įkaitintoje sausoje keptuvėje. Tuomet paplotėlį pakepkite 30 s., apverskite ir kepkite dar 1-2 min. Duonelę vėl apverskite ir kepkite dar 1-2 min.
Iškeptas duoneles sudėkite vieną ant kitos ir pridenkite švariu rankšluostėliu.
Tiekite perpjautas ir įkimštas patinkančiais priedais arba kaip duoną prie užtepėlių, kitų patiekalų.

 

 

Pitos duonelės prie užkandžių
 

Meze užkandžiai

Užkandžių meze lėkštė ir labai skanu, ir stalą puošia. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Artimuosiuose ir Vidurio Rytuose paplitusi užkandžių grupė ir užkandžiavimo kultūra - meze. Nedideli, spalvingi, labai įvairūs užkandžiai tiekiami vienoje didelėje ar daugelyje mažų lėkščių. Meze valgomi prieš pagrindinį patiekalą arba tiekiami su alkoholiniais gėrimais.

Tokioje užkandžių lėkštėje būna įvairių užtepėlių (avinžirnių humuso, baklažanų baba ganuš ir kitų); kruopų, pomidorų ir žalumynų salotų tabulė; avinžirnių kotletukų falafelių; ožkų sūrių įkimštų paprikyčių; šviežių vaisių, daržovių; pjaustyto sūrio bei supjaustytos pitos duonelės.

Pitos duonelėmis labai patogu kabinti užtepėlės, į jų vidų galima prisidėti patinkančių skanėstų iš užkandžių lėkštės.

 

Pita su humusu
 

Pita su humusu

Pitos duoneles labai tinka patiekti su humusu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Pitos duoneles labai tinka patiekti su avinžirnių užtepėle - humusu. Prie humuso ypač tiks traškesnės, keptuvėje keptos pitos duonelės. Orkaitėje keptas pitos duoneles galite supjaustyti trikampiais ir papildomai apskrudinti orkaitėje. Nepamirškite prie humuso patiekti ne tik pitos gabaliukų, bet ir morkų, salierų, agurkų lazdelių, kitų šviežių daržovių.

 

Pita su kepta mėsa
 

Pita liulia kebabas

Pita su kepta mėsa - sotus ir skanus patiekalas, kurį patogu valgyti rankomis. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Daugelyje šalių pita tiekiama ją perpjovus ir įkimšus įvairia kepta mėsa. Pitą galima įkimšti kepta vištiena, šašlykais, maltos mėsos liulia kebabais, bet kokia orkaitėje kepta mėsa.
Prieš dėdami mėsą pitos vidų truputį patepkite mėgstamu ir tinkančiu padažu (pavyzdžiui, prie vištienos tiktų saldžiarūgštis padažas, o prie liulia kebabų - jogurtinis tzadziki).
Taip pat įdėkite mėgstamų šviežių, marinuotų, raugintų ar keptų daržovių, salotų lapų.
Vidun įpilkite dar šlakelį padažo.

 

Pita su falafeliais
 

Pita su falafeliais

Falafeliai - tradicinis pitos įdaras. Nuotraukos altinis Shutterstock

 

Tradicinis ir labai mėgstamas pitos valgymo būdas - pita su falafeliais. Avinžirnių kotletukai falafeliai labai skanūs ir sotūs, mėgstami vegetarų ir veganų, tačiau tikrai puikiai vertinami ir „mėsėdžių“. Perpjautas pitos duoneles patepkite jogurtu, jogurtiniu padažu ar humusu, į vidų dėkite keptus, šiltus falafelius, daržovių, salotų lapų, įpilkite dar padažo ir skanaukite.

 

Graikiški kebabai gyros su pita
 

Graikiški kebabai gyros

Graikiški kebabai gyros pusiau susukami su pitos duonele. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Graikiški kebabai gyros yra gaminami ne su lavašu, o su pitos duonelėmis ir susukami ne pilnai, o tik pusiau perlenkiami, užtvirtinant įsukus į popierių ar foliją. Žinoma, namų sąlygomis tikros kebabų mėsos pasigaminti sudėtinga, tačiau galite atkartoti panašius, pusiau susuktus gyros. Jiems naudokite neperpjautas pitos duoneles. Duoneles patepkite padažu, uždėkite patinkančios, nedideliais gabaliukais pjaustytos, keptos mėsos, įvairių daržovių, įpilkite dar padažo ar užbarstykite fetos sūrio trupinėlių. Jeigu esate labai išalkę, nepamirškite paskrudinti bulvyčių ir užmaišyti graikiško jogurtinio padažo tzadziki.

 

Sumuštiniai su pitos duonele
 

Pitos sumuštinis

Pitos duonelės puikiai tinka originaliems ir sotiems sumuštiniams. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Pitos dera ne tik su karštais priedais, bet ir šaltais. Galite pasidaryti pačių įvairiausių sumuštinių su pitos duonelėmis. Šios duonelės ilgai išlieka tvirtos, nepermirksta, todėl tokius sumuštinius labai patogu pasiimti į mokslus, darbą. Nuotraukoje matote sumuštinius su varškės užtepėlė patepta pita, plaktais, keptais kiaušiniais, pomidorais, svogūnais, salotų lapais. Žinoma, galite rinktis bet kokius mėsos ar paukštienos likučius, dešrą, rūkytą kumpį ar žuvį, įdėti pjaustytų, virtų kiaušinių ar keptą kiaušinį, sūrio, pačių įvairiausių daržovių.

 

Pitos duonelės, įkimštos mišraine
 

Pitos su mišraine

Įdomus ir sotus užkandis - pitos duonelės su krabų lazldelių mišraine. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Perpjautas pitos duoneles labai patogu įkimšti įvairiomis mišrainėmis ar salotomis. Nuotraukoje pitos duonelės įkimštos krabų lazdelių mišraine, tačiau tiks ir kiaušinių bei sūrio mišrainė (dažniausiai vadinama pikantiškomis salotomis), lietuviška arba balta mišrainė ir pan. Tokios duonelės su mišraine originaliai atrodo ant šventinio stalo, jas patogu valgyti rankomis. Jeigu norite, kad atrodytų subtiliau, kepkite mažesnes pitos duoneles.

Taip pat ši idėja ypač tinka piknikams - mišrainę įdėkite į sandarią dėžutę, prikepkite pitų ir nepamirškite šaukšto. Visi pikniko dalyviai galės siųsti mišrainės indą ratu ir prisikrauti norimą jos kiekį tiesiai į duonelės kišenę.

 

Pitos duonelės pica
 

Pita pica

Pitos duonelės tikrai universalios - ant jų net galima kepti picą. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Orkaitėje keptos pitos duonelės tinka ir kaip pagrindas picai (keptuvėje keptos duonelės jau yra perdėm apskrudusios, tad dar kartą kaitinant jas orkaitėje gali greitai sudegti).
Tokios picos paruošimas labai paprastas - duonelę patepkite pomidorų padažu, pabarstykite sūriu, uždėkite mėgstamus priedus (kumpį, pievagrybius, svogūnus, paprikas ir pan.), jeigu norite užberkite dar sūrio. Tokias picas kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje iki kol išsilydys sūris ir truputį apskrus.

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital