Skanūs traškūs falafeliai - rodome žingsnis po žingsnio, kaip tokius pagaminti!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 2)
Falafeliai orkaitėje

Tik diskusija nukrypsta link falafelių – tarp bičiulių išnyra legendos apie tai, koks skanus, bet daug įgūdžių reikalaujantis patiekalas.  

 

Falafelių niekam niekad nepavyksta skanių pagaminti.
 

Tokį buvau susidariusi įspūdį apie šiuos veganiškus kotletukus.

 

Jokių įgūdžių čia iš tiesų nereikia. Nebent kantrybės išlaukti, kol avinžirniai išbrinks ir tiek. Namuose išmėginau net kelis falafelių receptus ir visi jie pavyko. Šiandien pasidalinsiu tradiciškesniu, bet straipsnio apačioje pateiksiu ir kelis patarimus norintiems eksperimentuoti. Ir, žinoma, drąsiai patys imkitės iniciatyvos ir žaiskite su ingredientais!
 

Falafelius esu bandžiusi kepti netgi trimis būdais – aliejuje, orkaitėje su aliejumi ir orkaitėje ant kepimo popieriaus. Visi jie pavyko, bet skonio rinkimus laimėjo gruzdinti falafeliai. Visgi sunku konkuruoti su Artimųjų rytų tradicijomis. Antroje vietoje liko orkaitė + aliejus. Ne dėl to, kad kotletukai viduje išsausėja, o dėl to, kad išorėje nėra traškios plutelės.

 

Išvada – falafeliai be galo skanus, maistingas ir nesudėtingai paruošiamas patiekalas, puikiai dera su jogurtu, humusu, šviežiomis daržovėmis. Neretai valgomas su pita ar lavašu.

 

Pradedam!

 

Mums reikės:
 


 

  • 250 g avinžirnių
  • pusės vidutinio dydžio svogūno
  • pusės citrinos sulčių
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 šaukštelio kumino, nemalto (arba pusės šaukštelio malto)
  • 2 saujos šviežios kalendros (arba šaukštelio džiovintos)
  • žiupsnio kajeno pipirų arba aitriosios paprikos miltelių
  • po žiupsnį druskos ir pipirų

 

Padažui:

  • 150 g natūralaus jogurto
  • 1 šaukštas laimo arba apelsino sulčių bei tarkuotos žievelės
  • smulkintų žalumynų

 

1. Avinžirnius nuplauname ir užpilame vandeniu, kad apsemtų. Paliekame brinkti per naktį (ar bent 4 valandas).

 


 

2. Išmirkusius avinžirnius nusunkiame. Svogūną bei česnaką susmulkiname. Visus ingredientus sudedame į trintuvą. Įspaudžiame pusės citrinos sultis.



 

3. Viską sumalame. Kelis kartus gali tekti sustoti ir šaukštu pastumti masę link malimo peiliuko. Jeigu trintuvas mažesnis, trinkite per du kartus. Taip pat galite naudoti mėsmalę. Persistengti malant nereikia, konsistencija neturi būti panaši į tyrę.

 


 

4. Gautą masę gerai išmaišome.



 

5. Jeigu falafelius gruzdinsite, iš masės formuokite kamuoliukus, kadangi juos kepti ir vartyti aliejuje bus patogiau. Jeigu kepsite orkaitėje, formuokite kotletukus (apie kepimą orkaitėje skaitykite žemiau). Kamuoliukus dėkite į įkaitintą aliejų ir kepkite kelis kartus pavartydami.
 




 

 

 

6. Jeigu falafelius kepsite orkaitėje, iš avinžirnių masės formuokite kotletukus. Kepimo formą ar skardą pirmiausia dosniai apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Prieš į ją dedant falafelius, pašaukite kelioms minutėms į karštą orkaitę, kad aliejus įkaistų. Taip falafeliai iškart pradės kepti ir įgers mažiau aliejaus į save. Kepame 180 C apie 20 minučių. Pusiaukelėje apverskite.

 

Galite kepti ir tiesiog sudėję ant kepimo popieriaus, bet tada falafeliai neturės tos traškios žavios plutelės.



 

 

7. Mes falafelius valgėme su natūraliu jogurtu, pagardintu  laimo žievele bei sultimis ir sauja smulkintų kalendrų. Tradiciškai falafeliai dažnai valgomi ir su humusu - taip pat labai vykęs derinys.

 



 

Keli patarimai:

 

  • Jokiais būdais nenaudokite išvirtų ar konservuotų avinžirnių, nes falafeliai bus be tekstūros - už traškios plutelės turėsite avinžirnių tyrę. Nedvejokite, būtent brinkinti ir apkepti aliejuje avinžirniai tampa minkšti ir sultingi.
     
  • Falafeliams kuminas dažniausiai naudojamas maltas, bet sėklos falafeliams priduoda siurprizo efektą.

 

  • Esu gaminusi ir pagal kitą receptą, kuriame nenaudojami kepimo milteliai. Tereikia į avinžirnių masę įdėti dvigubai daugiau šviežių prieskoninių žolelių ir kelis valgomus šaukštus aliejaus. Nuo aliejaus falafeliai puikiai formuojasi. Šis receptas žavingas savo intensyvia žalia spalva!
     
  • Paprastą svogūną galite keisti raudonuoju.
Skaityti komentarus
Komentarai (4)
Agne L
2020-02-27 17:03
Super gavosi ATSAKYTI
Agne
2019-01-16 22:54
Visiškai nesigavo, nesulipo ATSAKYTI
Simona
2019-01-17 10:44
Gali būti, kad nusunkėte nepakankamai ir į masę pateko per daug skysčio :) Man kartais taip nutinka ir suprantu, kad masė per šlapia tik tuomet, kai jau sutrinu, tuomet galima įberti šiek tiek miltų (tiks ir avinžirnių) ir palikti šiek tiek pastovėti, kad pabrinktų, tuomet geriau sukibs :) ATSAKYTI
Diana
2019-06-25 21:31
Arba kaip tik nepakankamai sumalėte, t.y. reikėjo pamalti ilgiau, kad nebūtų taip biru ir labiau klijuotųsi. Man šis receptukas superinis! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital