Naminės tortilijos - žingsnis po žingsnio, kaip jas kepti + 21 idėja, ką iš jų pagaminti

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2021-04-10
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 3)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 3)
Naminės tortilijos
@ Shutterstock

Tortilijos iš Pietų Amerikos po visą pasaulį paplito dėl paprasto paruošimo, pigumo ir universalumo. Jas galima valgyti vietoje duonos arba panaudoti įvairiems patiekalams: kesadilijoms, buritams, takams, suktinukams ir daugeliui kitų... Siūlome išmokti kepti šiuos puikius paplotėlius ir dalinamės receptais, kaip juos panaudoti.



Tortilijos - actekų duonelės, kurias pamėgsite ir jūs

Pietų Amerikoje į tortilijas panašūs paplotėliai buvo ir tebėra kepami nuo senų senovės. Actekų palikuonys ir kiti nahuatlių kalba kalbantieji jas vadina tlaskala, o atvykę europiečiai paplotėlius pavadino tortilijomis (isp. tortilla).

Tradicinės actekų duonelės kepamos iš kukurūzų miltų, nes kviečiai Pietų ir Šiaurės Ameriką pasiekė tik kartu su europiečiais. Šiandien kukurūzinės tortilijos tebėra mėgstamos, tačiau kvietinės yra net populiaresnės, nes jos labiau tinka įvairiems patiekalams.

Kvietinės tortilijos, skirtingai nuo kukurūzinių, nepatęžta ir geriau laiko įvairius, net ir drėgnus įdarus. Be to, jas paruošti yra paprasčiau ir greičiau. Kviečiame tuo įsitikinti!
 

Kesadilijos

Iš tortilijų galima pagaminti skaniausių kesadilijų su įvairiais įdarais ir sūriu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Naminės tortilijos: labai skanios, tad iškart kepkite visą krūvą!

Tortilijų paruošimas tikrai nėra sudėtingas - tereikia susiminkyti tešlą, iškočioti plonus paplotėlius ir juos trumpai apkepti labai gerai įkaitintoje keptuvėje. Žinoma, šiam darbui reikia prisiruošti, o po kiekvieno miltinio patiekalo gaminimo virtuvėje teks kiek daugiau apsitvarkyti, todėl siūlome skirti truputį daugiau laiko ir vienu kartu prisikepti visą krūvą tortilijų, o perteklių tiesiog užšaldyti.

1. Miltai. Tortilijoms naudojami kvietiniai miltai. Su jais paplotėliai pavyksta gan tvirti, nepermirkstantys ir netyžtantys, todėl ypač tinkami įvairiems patiekalams.

Tekstūra ir skonis stipriai nenukentės, jeigu dalį (bet ne daugiau nei pusę) aukščiausios rūšies kvietinių miltų pakeisite pilno grūdo miltais. Visą arba dalį kvietinių miltų taip pat galite keisti kitokiais miltais: avižiniais, grikių, speltų ir kt., tačiau tuomet paplotėlių skonis, tekstūra, lankstumas, gebėjimas išlaikyti įdarą šiek tiek skirsis. Keičiant kvietinius miltus kitokiais reikėtų atsižvelgti į galimus kitų ingredientų kiekių pakeitimus, kad nenukentėtų tešlos tekstūra. Daugiau apie kvietinių miltų pakeitimą kitokiais skaitykite šiame straipsnyje.

2. Taukai. Tradiciškai kvietinėms tortilijoms naudojami taukai, suteikiantys tortilijoms minkštumo, lankstumo. Daug taukų naudoti nereikėtų, nes tortilijos bus per trapios. 1 stiklinei (apie 130 g) miltų reikės 1 šaukšto be kaupo (apie 13 g) taukų.

Kiaulių taukų rasite pirkti didesniuose prekybos centruose, paprastai jie supakuoti keturkampiais pakeliais, kaip sviestas.

Taukų galite išlydyti patys. Kiaulienos lašinius (arba riebią šoninę) supjaustykite nedideliais kubeliais, jų kraštinė turėtų būti apie 1 cm. Tokius kubelius suberkite į nesvylantį puodą ar keptuvę su šlakeliu vandens (kad lašiniai nepridegtų pačioje kepimo pradžioje ir taukai neapkarstų, būtų gražios spalvos). Taukus lydykite ant nedidelės ugnies. Lydyti reikia ilgokai, 1-2 val. (priklausomai nuo kiekio). Išlydžius taukus liks nedideli spirgučiai ir daug skystų taukų, juos reikėtų perkošti per kelis kartus perlenktą marlę ir laikyti sandariame indelyje, šaldytuve. Išlydyti, dar karšti taukai bus skysti, vos gelsvi, o vėsdami taps panašios į sviestą konsistencijos, balti. Jie bus tinkami naudoti iki pusės metų. Iš 1 kg lašinių turėtumėte gauti apie 400 g taukų, tačiau išeiga labai priklauso nuo lašinių kokybės.
 

Tortilijų gaminimas

Tortilijų tešlai reikės miltų, druskos, vandens ir taukų (juos galima pakeisti aliejumi). Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kuo pakeisti taukus? Jeigu neturite taukų arba nenorite jų naudoti galite juos pakeisti aliejumi. Tiks alyvuogių arba saulėgrąžų, rapsų. Vietoje taukų arba aliejaus galima naudoti ir sviestą, tačiau tuomet paplotėlių tekstūra bus kiek kitokia, jie bus skanūs, bet trapesni ir truputį saldesnio skonio.

Taukus keiskite aliejumi arba sviestu santykiu 1:1, t.y. naudokite tiek pat šaukštų aliejaus arba sviesto, kiek naudotumėte taukų, tačiau minkydami atsižvelkite į tešlos konsistenciją. Norint suminkyti tinkamą tešlą, jums gali reikėti kiek daugiau vandens arba miltų.

3. Vanduo. Minkant tortilijų, kaip ir bet kurio kito miltinio gaminio tešlą, vanduo (arba kiti skysčiai) atlieka labai svarbų vaidmenį. Drėgmė yra reikalinga glitimo tinklo, atsakingo už tešlos vientisumą, elastingumą, susidarymą.

Vandens į įvairias tešlas labai svarbu pilti tik tiek, kiek reikia tešlai susijungti. Jeigu vandens įpilsite per daug, tešla bus lipni, minkymo ir kočiojimo metu reikės pridėti daug papildomų miltų, tai iškreips miltų bei riebalų santykį ir tortilijos bus kietokos. 1 stiklinei (apie 130 g) miltų reikės apie 80 ml šilto vandens.

Į tešlą pilamas vanduo turėtų būti drungnas arba vos šiltas. Šiluma padės tolygiau pasiskirstyti taukams, greičiau „sulipins“ tešlą. Svarbu, kad vanduo nebūtų verdantis, karštas, nes plikyta tešla yra gerokai minkštesnė, nei ta, kuri mums reikalinga.
 

Vanduo pilamas į tešlą

Vanduo „suriša“ tešlą, bet jo nereikėtų padauginti. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Druska ir kiti priedai. Tortilijos yra paprasti paplotėliai, kurie naudojami su kitais ingredientais, tad jų skonis neturėtų būti ryškus. Tortilijoms tradiciškai nėra naudojami jokie priedai, išskyrus žiupsnį druskos. Druska ne tik suteikia tešlai daugiau skonio, bet ir ją sutvirtina, tvirčiau „suriša“ glitimo tinklą, be to tešla su trupučiu druskos yra mažiau lipni, su ja patogiau dirbti.

Kartais į tortilijų tešlą įberiama šiek tiek kepimo miltelių, kad tortilijos kepimo metu labiau pasipūstų, bet tai tikrai nėra būtina. Tinkamai suminkius ir iškočiojus tešlą bei atitaikius reikiamą kepimo temperatūrą, tortilijos kepimo metu pasipūs ir be papildomų tešlos kildinimo medžiagų.

Į tortilijų tešlą galima įmaišyti špinatų, burokėlių, morkų, pomidorų ar kitokių daržovių tyrės arba sulčių. Tai daroma norint išgauti įdomesnę spalvą ir įvairesnius skonius. Jeigu norite naudokite tokias tyres, jas pilkite prieš pildami vandenį. Tešlą išmaišykite ir tik tuomet, jeigu riekia, įpilkite dar vandens.

5. Tešlos minkymas. Suminkyti tortilijų tešlą tikrai paprasta, svarbiausia jos nepermirkyti. Suminkyta tešla turėtų likti vos lipni, nes ji dar subręs, miltai išbrinks, o dar šiek tiek miltų tortilijos „pasiims“ kočiojimo metu.

Miltus, visų pirma, sumaišykite su žiupsneliu druskos ir įtrupinkite taukus. Gerai išmaišykite, kad taukai kuo tolygiau pasiskirstytų. Po truputį, dalimis, kaskart permaišydami pilkite vandenį ir užmaišykite tešlą. Tešlą paminkykite ant miltuoto darbastalio, bet tik tiek, kad ji susijungtų į vientisą kamuolį, neperminkykite.

Minkymo metu susidaro glitimo tinklas, užtikrinantis tešlos elastingumą, tačiau kuo ilgiau minkome, tuo tankesnis tinklas susidaro. Jeigu glitimo tinklas tampa labai tankus, kepiniai pavyksta kieti, sprangūs, menkai pakyla kepimo metu.
 

Tortilijų tešla

Suminkyta tortilijų tešla gali būti šiek tiek lipni. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6. Tešlos brandinimas. Suformuotą tešlos kamuoliuką reikėtų pridengti švariu rankšluosčiu ir palikti bręsti kambario temperatūroje apie 30 min. Tešlai pastovėjus miltai išbrinks, ji bus dar elastingesnė, su ja bus lengviau dirbti.

Jeigu norite paruoštą tešlą galite įdėti į sandarią dėžutę arba įsukti į maistinę plėvelę ir kelias dienas laikyti šaldytuve. Tešlą iš šaldytuvo išimkite likus maždaug valandai iki kepimo, kad ji sušiltų iki kambario temperatūros.

7. Tortilijų formavimas. Tortilijos gali būti formuojamos kelių dydžių. Dažniausiai formuojamos, „universalios“ tortilijos yra 12-15 cm skersmens. Jos tiks įvairiems suktinukams, kesadilijoms, buritams ir kitiems patiekalams. Norėdami suformuoti tokias tortilijas tešlą padalinkite maždaug golfo kamuoliuko dydžio gabaliukais.

Takams yra naudojamos mažesnės, apie 10 cm skersmens tortilijos. Tokioms tortilijoms paruošti tešlą reikės dalinti maždaug graikinių riešutų dydžio gabaliukais.

Įdomu tai, kad Pietų Amerikoje tortilijos kočiojamos retai, dažniausiai naudojami specialūs metaliniai ar mediniai presai, kurie labai pagreitina darbą. Tokio preso savo virtuvėje tikriausiai neturite, todėl iš padalintos tešlos reikėtų suformuoti kamuoliukus, juos suplokštinti ir iškočioti ant miltuoto darbastalio iki 3-4 mm plonumo blynukų.

Jeigu kočiojimo metu blynukai visai nelaiko formos, traukiasi atgal, tešla dar nesubrendusi. Tešlos kamuoliukus (taip pat ir nebaigtus kočioti blynukus) vėl uždenkite rankšluosčiu ir palikite dar 15 min. pabręsti.
 

Tortilijų kočiojimas

Tortilijas reikėtų iškočioti iki 3-4 mm plonumo paplotėlių, kurių skersmuo galėtų būti 10-15 cm. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

8. Tortilijų kepimas. Tradiciškai tortilijos yra kepamos ant didelės keptuvės neaukštais krašteliais, kuri ispaniškai vadinama comal. Šios keptuvės dažniausiai gaminamos iš ketaus, jos gerai ir tolygiai įkaista, todėl tortilijos iškepa greitai ir be jokių papildomų riebalų.

Tokios keptuvės jūs tikriausiai neturite, tačiau puikiai tiks ir kitokia ketaus arba bet kuri kokybiška, pageidautina sunkesnė, tolygiai įkaistanti ir nesvylanti keptuvė. Jeigu jūsų turima keptuvė yra kiek prastesnės kokybės, kepimo metu svyla ir „traukia“, kepimui reikės lašelio aliejaus ar taukų. Rekomenduojame popierinį rankšluostėlį sumirkyti riebaluose ir kepimo metu juo periodiškai patrinti keptuvę, tuomet riebalų naudosite labai mažai, tik tiek, kiek reikia, kad tortilijos nepriliptų ir nepridegtų.

Suformuotas tortilijas reikėtų kepti gerai įkaitintoje keptuvėje, ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių po 40-60 sekundžių. Kepimo metu tortilijoje turi kilti pūslės. Kepti reikia iki kol visa tortilija pasidengia jomis ir apskrunda rusvais taškeliais.

Kepimo metu reikia atitaikyti tinkamą temperatūrą, kad tortilija pūslelėmis pasidengtų tolygiai, kad jos nedegtų ir nesviltų. Jeigu tortilijos apačia skrunda, atsiranda juodų taškelių, greičiau, nei ima kilti pūslės, temperatūra yra per didelė. Jeigu apačia neskrunda, bet ir pūslės ilgai nepasirodo, temperatūra yra per maža.
 

Tortilijų kepimas

Tortilijas reikėtų kepti iš abiejų pusių po 40-60 sekundžių arba iki kol iškils pūslelės ir tortilija lengvai apskrus. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

9. Tortilijų laikymas ir šaldymas. Netinkamai laikomos tortilijos pakankamai greitai džiūva ir tampa trapios, ima lūžinėti, plyšti, tad jų nebegalima susukti su įvairiais įdarais.

Laikymas šaldytuve. Kad tortilijos išliktų minkštos, jas dar šiltas reikėtų įdėti į maišiuką, išspausti orą ir surišti. Tortilijas taip pat galima apsukti maistine plėvele, tačiau tuomet tarp jų vertėtų įterpti po gabaliuką kepimo popieriaus, nes tvirtai suspaustos jos sulips. Į maišelį įdėtas tortilijas laikykite šaldytuve apie savaitę.

Sudžiūvusių tortilijų gelbėjimas. Jeigu tortilijas laikėte netinkamai ir jos sukietėjo, sudžiuvo, neskubėkite jų išmesti. Šias tortilijas lengvai apipurkškite vandeniu iš abiejų pusių (arba paglostykite vandenyje sudrėkintomis rankomis) ir 3-5 minutes pašildykite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje. Garuojantis vanduo turėtų sudrėkinti ir suminkštinti kietas tortilijas.

Jeigu ir tai nepadėjo, tortilijas supjaustykite trikampiais, aptepkite lydytu sviestu arba aliejumi, gausiai apibarstykite prieskoniais, sūriu ir paskrudinkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje iki kol jos taps auksinės spalvos - turėsite puikių traškučių, kuriuos galėsite skanauti kaip užkandį arba patiekti prie čili troškinio, sriubos, salotų.

Šaldymas. Kaip ir minėjome, labai patogu prisikepti daug tortilijų ir jų perteklių užšaldyti. Keptas, atvėsusias tortijas tiesiog sudėkite į bokštelį vieną ant kitos, tarp kiekvienos iš jų įterpdami maždaug tortilijos dydžio kepimo popieriaus gabaliuką. Tokį bokštelį įdėkite į šaldytuvo indelį ar maišelį ir užšaldykite. Šaldytas tortilijas geriausia suvartoti per 8 mėnesius.

Paprasčiausias būdas atitirpinti šaldytas tortilijas yra pakaitinti jas ant keptuvės. Neatitirpintą tortiliją dėkite ant keptuvės ir po 30 sekundžių pakaitinkite iš abiejų pusių. To turėtų pakakti, kad tortilija atitirptų, suminkštėtų ir sušiltų.

Šaldytas tortilijas galima išskirstyti po vieną, išdėlioti ant darbastalio ir palikti atšilti kambario temperatūroje. Jos turėtų visiškai atšilti per maždaug valandą, tačiau, žinoma, tai priklauso nuo oro temperatūros.

Jeigu taupote laiką, tortilijas atitirpinkite mikrobangų krosnelėje. Ištraukite tarp šaldytų tortilijų esančius kepimo popieriaus gabaliukus, jas sudėkite po 5-6, įsukite į vos drėgną virtuvinį rankšluostį (verčiau naudoti medžiaginį, o ne popierinį rankšluostį, nes popierius gali pripilti prie tortilijų) ir apie 30 sekundžių pakaitinkite aukštoje temperatūroje mikrobangų krosnelėje.

 

Tradicinės tortilijos - paprasčiausias ir autentiškiausias receptas

Siūlome išsikepti labai paprastų, tačiau autentiškų ir ypač skanių tortilijų. Jos pavyks minkštos, lanksčios, tačiau pakankamai tvirtos, kad tiktų įvairiems patiekalams.
 

Naminės tortilijos

Puikioms naminėms tortilijoms reikės vos kelių ingredientų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

12-14 tortilijų Jums reikės:

  • 3 stiklinių (apie 400 g) kvietinių miltų (+ papildomai miltų minkymui, kočiojimui);
  • 3 šaukštų (apie 40 g) taukų (galima pakeisti aliejumi);
  • 1 šaukštelio druskos;
  • 1 stiklinės (apie 240 ml) vandens.


Gaminimas:

  1. Miltus išmaišykite su druska. Sutrinkite su taukais.
  2. Supilkite vandenį ir užmaišykite tešlą. Tešlą greitai suminkykite ant miltuoto darbastalio. Neperminkykite. Tešla gali likti šiek tiek lipni.
  3. Tešlą pridenkite švariu rankšluostėliu ir palikite kambario temperatūroje 30 min.
  4. Tešlą padalinkite į 12-14 golfo kamuoliuko dydžio gabaliukų.
  5. Gabaliukus iškočiokite į 12-15 cm skersmens ir 3-4 mm plonumo tortilijas.
  6. Jas kepkite įkaitintoje keptuvėje be jokių riebalų po 40-60 sekundžių iš abiejų pusių.
  7. Kepimo metu tortilijose turi atsirasti pūslelių, jos turi lengvai apskrusti.


 

Ką pagaminti iš tortilijų? Dalinamės mėgstamais receptais

Ar jau prisikepėte skanutėlių tortilijų? Neskubėkite jų suvalgyti ir panaudokite sotiems bei skaniems patiekalams!

 

Tai tortilijų suktinukai, kurių viduje dažniausiai būna vištiena arba malta jautiena, sūris ir prieskoniai. Bet žinoma, drąsiai galima eksperimentuoti ir pagardinti kreminiu sūriu, kukurūzais pupelėmis ar kuo tik norisi. Bet labiausiai žavi, kad tai yra užkandis (ar net patiekalas), kuriam paruošti reikia vos kelių ingredientų ir itin mažai laiko! Tobulas patiekalas, kuris ne tik labai skanus, bet ir juo patogu gardžiuotis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Labai skanūs ir greitai pagaminami, sūriu pagardinti vištienos tako. Šis užkandis ne tik labai skanus, bet ir atrodo ypatingai - puikiai tiks vakarėliui ar šeimos pietums. Kiekvienas gali susikonstruoti savo taco - į geldelę dėti tiek ir tokių priedų, kokius labiausiai mėgsta.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Kai norisi greito, nesudėtingai paruošiamo užkandžio, šie suktinukai yra tikras išsigelbėjimas. Jie tikrai patiks visiems, kurie paragaus! Labai paprasta pagaminti, nereikalauja įmantrių ingredientų ar sugebėjimų, o pavyksta be galo skanūs ir sotūs. Jie skanūs tiek šilti, tiek atvėsę.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ LaMaistas.lt

Buritas - tai sotus tortilijos suktinukas su mėsos, ryžių, pupelių, sūrio ir įvairių daržovių įdaru. Buritai yra puikus pasirinkimas, jeigu norite susipažinti su Meksikos ir Teks-Meks virtuve, sunaudoti įvairius likučius ar pamaitinti skirtingus produktus mėgstančius valgytojus, tad pasakojame apie juos ir dalinamės net keliais receptais!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Ar mėgstate cezario salotas? O tortilijų suktinukus? Siūlau išmėginti tortilijas su cezario salotomis, kurioms sunku atsispirti ir tikrai norėsis kartoti! Šie suktinukai pavyksta gaivūs, sotūs ir kremiški, o pagaminti labai paprasta.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Ar mėgstate cezario salotas? O tortilijų suktinukus? Siūlau išmėginti tortilijas su cezario salotomis, kurioms sunku atsispirti ir tikrai norėsis kartoti! Šie suktinukai pavyksta gaivūs, sotūs ir kremiški, o pagaminti labai paprasta.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Jei mėgstate tex mex virtuvę ir greitus receptus, šis patiekalas subalansuotas jums! Vienos skardos kesadilija yra lengvas, greitas ir nerealiai skanus reikalas, puikiai tinkantis tiek šeimos vakarienei, tiek pasibuvimui su draugais. Galima skanauti su gvakamole, salsa, česnakiniu padažu ar kitu mėgstamu, bet gardu ir tiesiog be nieko papildomo.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos LaMaistas.lt redakcijos

Tokie greiti receptai tikras išsigelbėjimas, kai nesinori ilgai sukiotis virtuvėje. O geriausia, kad įdarą galima tobulinti pagal savo skonį - avokadą pakeisti smulkiomis juostelėmis pjaustyta paprika, pagardinti aitriąja paprika, įdėti saliamio ar kitos mėgiamos mėsos, panaudoti kitus turimus namie likučius taip pat labai tiks.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Laurinta

Jei norite, kad vakarienė būtų ypatingai skani ir atrodytų žavingai, bet nereikėtų ilgai suktis virtuvėje, šie meksikietiškų enchiladų įkvėpti tortilijų suktinukai yra tobula išeitis. Jie yra sodraus skonio, spalvingi, sotūs, tačiau drauge neapsunkinantys, o paruošite vos per 20 minučių, tada keliolika minučių orkaitėje ir nuostabus patiekalas garuos ant stalo.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Labai skanu ir labai paprastai pagaminama. Ruošiama su vištiena, bet galima gardinti ir kalakutiena ar net rūkyta mėsyte. 

Receptą rasite čia.

Šie tortilijų pyragėliai - greita ir labai gardi idėja, kai vakarienės norisi lengvai ir nenuobodžiai. Vietoje pupelių galite naudoti virtus ryžius ar įdėti daugiau daržovių ar vištienos, papildomai galite įpjaustyti jelapenų, įspausti žaliųjų citrinų sulčių, įdėti konservuotų kukurūzų ar ko tik sugalvosite.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Saldžiosios čimičangos - išorėje traškios, o viduje – saldus, minkštas, kreminis įdaras. Jei norite, kad čimičangos būtų dar saldesnės, galite jas aplieti šokoladu. Čimičangas paruošite labai greitai, lengvai ir turėsite visą lėkštę garuojančių saldžių užkandžių, kurie nuo stalo išnyksta akimirksniu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Meksikeitišios fajitos puikios tuo, kad kiekvienas, sėdintis prie pietų ar vakarienės stalo jas gali pasiruošti pagal savo skonį! Viskas labai paprasta - pasiruoškite ingredientus, išdėliokite juos lėkštėse ant bendro stalo ir kiekvienas ragautojas gali susikonstruoti sau skaniausią!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Puikus patiekalas, kurį pasiruošti galima iš anksto, o prieš vakarieniaujant pašauti į orkaitę ir visai netrukus ragauti! Labai skanu tiek vienos, tiek su šviežiomis salotomis, o ruošti tinka tiek iš tortilijų, tiek iš lavašo.

Receptą rasite čia.

Leiskite jus supažindinti su Taquitos. Tai į suktinukus susukti takai (tacos), kurie gali būti įdaryti pačiais įvairiausiais įdarais, tuomet susukami ir apkepami aliejuje arba orkaitėje, kad būtų traškūs, o tuomet jau ant viršaus rikiuojasi spalvingi papildomo skonio suteikiantys priedai.

Receptą rasite čia.

Geriausias užkandis vakarėliui, gimtadieniui, o gal net ir lengvi pietūs. Lengva paruošti, patogu valgyti ir jį labai mėgsta svečiai. Šis patiekalas neturi konkretaus recepto - kiekvienas galime sukurti savo tobulą variantą. Mano variantas su vištiena. Bet puikiai tiktų ir jautiena, kalakutiena. Šio patiekalo išvaizda ne mažiau svarbi nei jo skonis. Labai puošnus tortilijų žiedas. Būtinai išbandykite ir nustebinsite savo šeimą ar draugus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Ritos receptai

Vienas iš populiariausių meksikietiškų receptų yra enchilados. Tai tortilijų suktinukai su mėsos ir pupelių įdaru, aromatingu pomidorų arba paprikų padažu bei sūriu. Meksikoje dažniausiai naudojamos kukurūzų miltų tortilijos. Lietuvoje jų rasti sudėtinga, tačiau prekybos centruose yra kvietinių, viso grūdo kvietinių (sveikesniam pasirinkimui) arba maišytų miltų (kukurūzų - kvietinių) tortilijos. Jei vengiate glitimo, specializuotuose parduotuvėse galite rasti ir tortilijų be glitimo. Klasikinis receptas gaminamas su malta jautiena ir juodosiomis pupelėmis, tačiau su ingredientais galima varijuoti - vietoje maltos jautienos rinktis kitą maltą mėsą (tinka vištiena, kalakutiena, kiauliena) ar net vištienos filė supjaustyti smulkiais gabalėliais. Juodąsias pupeles rasti gana sudėtinga, todėl puikiai tiks ir raudonosios ar net baltosios pupelės. Taip pat, siekiant įvairovės ir maistingumo, į mėsos įdarą galima papildomai įmaišyti daržovių - paprikų, kukurūzų ar morkų. Galima net ir gaminti vegetarišką variantą, vietoje mėsos pupeles gardinant minėtomis daržovėmis. Veganai taip pat šį receptą nesudėtingai pritaikys sau - vietoje maltos mėsos galima naudoti sojos faršą arba tiesiog gaminti daržovių įdarą, o ant viršaus barstyti veganišką sūrį. 

Receptą rasite čia.

Tai tikrai nėra klasikinis Chačiapurio receptas, tai - greitas, paprastas ir labai skanus patiekalas, kurio skonis primena Chačiapurį. Kai nesinori ilgai suktis prie viryklės šis patiekalas tiesiog tobulas. Skanus ir vienas, ir su šviežiomis daržovėmis, ir šiltas, ir atvėsęs. Jam puikiai tinka sunaudoti įvairiausių sūrių likučius.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ LaMaistas.lt

Ar ruošite šias tortilijas savaitgalio pusryčiams, ar vaišinsite svečius - jūsų pasirinkimas. Tik žinokite, kad jos skanios tiek šiltos, tiek atvėsusios. Svarbiausia, kad įdaras nebūtų per skystas ir tortilijos nepermirktų.

Receptą rasite čia.

Visada pasiteisinantys šašlykai - minkšti, sultingi ir labai gardūs. Tinka tiekti su tortilijomis, marinuotais svogūnais ir pabarstyti granatų sėklomis, arba tiesiog su šviežiomis daržovėmis, jei mėgstate, virtais ryžiais, ar gal net lauže keptomis bulvėmis.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3

Iš tortilijų galima paruošti ir puikų desertą. Šie pyragėliai traškūs, kremiški, o obuoliai suteikia malonią gaivą. Tobulas desertas rudens dienoms pajaukinti!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Labai skanios ir sočios salotos, kurios serviruojamos šiltoje lėkštėje iš tortilijų. Atrodo skaniai ir ypatingai!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Greitai paruošiami tortilijų pyragėliai su faršu ir sūriu. Labai tinka pietums ar tiekti kaip užkandžius.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Labai greitai paruošiama užkandėlė žiemos švenčių pusryčiams ar vaišėms, naudojant visai nesudėtingus produktus. Ruošti galima ir su sūdyta ar rūkyta lašiša ar kitokia mėgstama žuvimi. Greita ir skanu!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Labai skani ir nesudėtingai paruošiama idėja pusryčiams - tortilijose keptas omletas, todėl valgyti galima net rankomis!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Taip paruoštos tortilijos skoniu primena traškius žagarėlius, o pagaminamos beveik akimirksniu. Užkandėlė, kuri nepalieka abejingų tiek vaikų, tiek suaugusių.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3

Jeigu ruošiatės vakaroti su šeima žiūrint filmą – kesadilijos yra idealus užkandis. Kesadilijas galima gaminti su pačiais įvairiausiais įdarais, dėl to jas ypač mėgstu. Tinka įvairios daržovės, grybai ir mėsa. Tradicinė kesadilija dažniausiai ruošiama su vištiena, paprikomis ir svogūnu, bet fantazijai ribų nėra.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Receptas, pasiteisinęs 100 procentų. Paruošiama labai greitai, o nuo stalo dingsta pirmiausiai! Galima gaminti ne tik su tradiciniu mėsos, bet ir su bulvių, troškintų daržovių, varškės ir kitais įdarais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Audronė

Tako yra be galo universalus patiekalas, nes įdarai gali būti patys įvairiausi - nuo mėsos iki žuvies ar net tofu. Išbandykite šį vegetarišką tako variantą su traškiu žiediniu kopūstu. 

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Tikrai taip, picą galima iškepti greitai ir net neminkant tešlos! Skaniausia tokią picą kepti orkaitėje, bet, jei neturite galimybės, galima kepti ir keptuvėje, tuomet pirmiausia trumpai apkepkite tortiliją iš abiejų pusių, kad apskrustų, tik tuomet dėkite priedus, uždenkite dangčiu.

Receptą rasite čia.

Dar vienas skanus būdas, kaip panaudoti moliūgą ir įsiūlyti vaikams. Puikus pasirinkimas sveikiems pietums ar šventiniai vakarienei.

Receptą rasite čia.

Puikūs kepti tortilijų suktinukai pusryčiams, užkandžiams ar net pietums, ypač, jei šalia paruošite šiežių daržovių salotų. Skanūs ir atvėsę, todėl patogu pasiimti su savimi į darbą, net jei nėra galimybės pasišildyti pietų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Idealus patiekalas skubantiems ar nemėgstantiems užsibūti virtuvėje. Tortilijos Jus ir vėl išgelbės! Siūlome pasigaminti sveikesnį įdarą. Jautiena – neriebi mėsa, o kartu su pomidorais, mocarela ir trupučiu baziliko pavyks puikus skonis. Galima valgyti karštą, bet skanu ir kaip šaltas patiekalas.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ LaMaistas.lt

Fajita Tex Mex ir Meksikos virtuvėse vadinama kepta (gali būti ir grilyje) mėsa. Dažniausiai patiekiama tako geldelėje ar tortilijų suktinukuose. Tikrai lengva pasigaminti ir klasikinę fajitą su vištiena. Ant tortilijos uždėkite keptos vištienos, stambiai pjaustytų ir keptų daržovių bei gvakamolės padažo. Mėgaukitės skania vakariene!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Greitas, skanus ir sotus patiekalas šeimos vakarienei ar draugų vakarėliui. Jei mėgstate aštriau, papildomai galite dėti aitriųjų pipirų, marinuotų jalapenų ar kitokių mėgstamų prieskonių.

Receptą rasite čia.

Dėti sūrio į kesadilijas būtina, tačiau į vidų taip pat galima dėti daugybę kitų produktų, pavyzdžiui, skirtingų rūšių mėsos, svogūnų, daržovių bei aitriųjų paprikų. Šiame recepte be mėsos deriname žiedinius kopūstus ir skrudintus lazdynų riešutus, kartu su aitriosiomis paprikomis ir sūriu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Sotu, labai skanu ir atrodo įspūdingai, o paruošimui reikia visiškai neįmantrių ingredientų. Suvožtiniui paruošti galima naudoti bet kokią turimą vištieną - puikiai tiks kepta ar troškinta. 

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Video LaMaistas.lt redakcijos drauge su TV3

Čimičangos - tai ypatingas tex mex patiekalas, kuriam tinka tiek saldūs, tiek sotūs įdarai. Čimičangos gaminamos nesudėtingai - ant tortilijos dedamas įdaras, susukama į uždarą suktinuką ir kepama keptuvėje su aliejumi arba orkaitėje. Gardinkite mėgstamais prieskoniais. Šios čimičangos ruošiamos su vištiena ir daržovėmis, kepamos orkaitėje, todėl išvengsite gausybės papildomų riebalų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

Paragaukite šių skanių vištienos enčiladų su špinatais ir fetos sūriu. Šiame recepte naudojame maltą vištieną, keptą su česnakais ir cukinijomis, bet bus labai skanu ir su kalakutiena!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Santa Maria

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital