Naminės tortilijos - žingsnis po žingsnio, kaip jas iškepti pačias skaniausias + 12 idėjų, ką iš jų pagaminti

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2019-07-10
Naminės tortilijos
@ Shutterstock

Tortilijos iš Pietų Amerikos po visą pasaulį paplito dėl paprasto paruošimo, pigumo ir universalumo. Jas galima valgyti vietoje duonos arba panaudoti įvairiems patiekalams: kesadilijoms, buritams, takams, suktinukams ir daugeliui kitų... Siūlome išmokti kepti šiuos puikius paplotėlius ir dalinamės receptais, kaip juos panaudoti.



Tortilijos - actekų duonelės, kurias pamėgsite ir jūs

Pietų Amerikoje į tortilijas panašūs paplotėliai buvo ir tebėra kepami nuo senų senovės. Actekų palikuonys ir kiti nahuatlių kalba kalbantieji jas vadina tlaskala, o atvykę europiečiai paplotėlius pavadino tortilijomis (isp. tortilla).

Tradicinės actekų duonelės kepamos iš kukurūzų miltų, nes kviečiai Pietų ir Šiaurės Ameriką pasiekė tik kartu su europiečiais. Šiandien kukurūzinės tortilijos tebėra mėgstamos, tačiau kvietinės yra net populiaresnės, nes jos labiau tinka įvairiems patiekalams.

Kvietinės tortilijos, skirtingai nuo kukurūzinių, nepatęžta ir geriau laiko įvairius, net ir drėgnus įdarus. Be to, jas paruošti yra paprasčiau ir greičiau. Kviečiame tuo įsitikinti!
 

Kesadilijos

Iš tortilijų galima pagaminti skaniausių kesadilijų su įvairiais įdarais ir sūriu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Naminės tortilijos: labai skanios, tad iškart kepkite visą krūvą!

Tortilijų paruošimas tikrai nėra sudėtingas - tereikia susiminkyti tešlą, iškočioti plonus paplotėlius ir juos trumpai apkepti labai gerai įkaitintoje keptuvėje. Žinoma, šiam darbui reikia prisiruošti, o po kiekvieno miltinio patiekalo gaminimo virtuvėje teks kiek daugiau apsitvarkyti, todėl siūlome skirti truputį daugiau laiko ir vienu kartu prisikepti visą krūvą tortilijų, o perteklių tiesiog užšaldyti.

1. Miltai. Tortilijoms naudojami kvietiniai miltai. Su jais paplotėliai pavyksta gan tvirti, nepermirkstantys ir netyžtantys, todėl ypač tinkami įvairiems patiekalams.

Tekstūra ir skonis stipriai nenukentės, jeigu dalį (bet ne daugiau nei pusę) aukščiausios rūšies kvietinių miltų pakeisite pilno grūdo miltais. Visą arba dalį kvietinių miltų taip pat galite keisti kitokiais miltais: avižiniais, grikių, speltų ir kt., tačiau tuomet paplotėlių skonis, tekstūra, lankstumas, gebėjimas išlaikyti įdarą šiek tiek skirsis. Keičiant kvietinius miltus kitokiais reikėtų atsižvelgti į galimus kitų ingredientų kiekių pakeitimus, kad nenukentėtų tešlos tekstūra. Daugiau apie kvietinių miltų pakeitimą kitokiais skaitykite šiame straipsnyje.

2. Taukai. Tradiciškai kvietinėms tortilijoms naudojami taukai, suteikiantys tortilijoms minkštumo, lankstumo. Daug taukų naudoti nereikėtų, nes tortilijos bus per trapios. 1 stiklinei (apie 130 g) miltų reikės 1 šaukšto be kaupo (apie 13 g) taukų.

Kiaulių taukų rasite pirkti didesniuose prekybos centruose, paprastai jie supakuoti keturkampiais pakeliais, kaip sviestas.

Taukų galite išlydyti patys. Kiaulienos lašinius (arba riebią šoninę) supjaustykite nedideliais kubeliais, jų kraštinė turėtų būti apie 1 cm. Tokius kubelius suberkite į nesvylantį puodą ar keptuvę su šlakeliu vandens (kad lašiniai nepridegtų pačioje kepimo pradžioje ir taukai neapkarstų, būtų gražios spalvos). Taukus lydykite ant nedidelės ugnies. Lydyti reikia ilgokai, 1-2 val. (priklausomai nuo kiekio). Išlydžius taukus liks nedideli spirgučiai ir daug skystų taukų, juos reikėtų perkošti per kelis kartus perlenktą marlę ir laikyti sandariame indelyje, šaldytuve. Išlydyti, dar karšti taukai bus skysti, vos gelsvi, o vėsdami taps panašios į sviestą konsistencijos, balti. Jie bus tinkami naudoti iki pusės metų. Iš 1 kg lašinių turėtumėte gauti apie 400 g taukų, tačiau išeiga labai priklauso nuo lašinių kokybės.
 

Tortilijų gaminimas

Tortilijų tešlai reikės miltų, druskos, vandens ir taukų (juos galima pakeisti aliejumi). Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kuo pakeisti taukus? Jeigu neturite taukų arba nenorite jų naudoti galite juos pakeisti aliejumi. Tiks alyvuogių arba saulėgrąžų, rapsų. Vietoje taukų arba aliejaus galima naudoti ir sviestą, tačiau tuomet paplotėlių tekstūra bus kiek kitokia, jie bus skanūs, bet trapesni ir truputį saldesnio skonio.

Taukus keiskite aliejumi arba sviestu santykiu 1:1, t.y. naudokite tiek pat šaukštų aliejaus arba sviesto, kiek naudotumėte taukų, tačiau minkydami atsižvelkite į tešlos konsistenciją. Norint suminkyti tinkamą tešlą, jums gali reikėti kiek daugiau vandens arba miltų.

3. Vanduo. Minkant tortilijų, kaip ir bet kurio kito miltinio gaminio tešlą, vanduo (arba kiti skysčiai) atlieka labai svarbų vaidmenį. Drėgmė yra reikalinga glitimo tinklo, atsakingo už tešlos vientisumą, elastingumą, susidarymą.

Vandens į įvairias tešlas labai svarbu pilti tik tiek, kiek reikia tešlai susijungti. Jeigu vandens įpilsite per daug, tešla bus lipni, minkymo ir kočiojimo metu reikės pridėti daug papildomų miltų, tai iškreips miltų bei riebalų santykį ir tortilijos bus kietokos. 1 stiklinei (apie 130 g) miltų reikės apie 80 ml šilto vandens.

Į tešlą pilamas vanduo turėtų būti drungnas arba vos šiltas. Šiluma padės tolygiau pasiskirstyti taukams, greičiau „sulipins“ tešlą. Svarbu, kad vanduo nebūtų verdantis, karštas, nes plikyta tešla yra gerokai minkštesnė, nei ta, kuri mums reikalinga.
 

Vanduo pilamas į tešlą

Vanduo „suriša“ tešlą, bet jo nereikėtų padauginti. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Druska ir kiti priedai. Tortilijos yra paprasti paplotėliai, kurie naudojami su kitais ingredientais, tad jų skonis neturėtų būti ryškus. Tortilijoms tradiciškai nėra naudojami jokie priedai, išskyrus žiupsnį druskos. Druska ne tik suteikia tešlai daugiau skonio, bet ir ją sutvirtina, tvirčiau „suriša“ glitimo tinklą, be to tešla su trupučiu druskos yra mažiau lipni, su ja patogiau dirbti.

Kartais į tortilijų tešlą įberiama šiek tiek kepimo miltelių, kad tortilijos kepimo metu labiau pasipūstų, bet tai tikrai nėra būtina. Tinkamai suminkius ir iškočiojus tešlą bei atitaikius reikiamą kepimo temperatūrą, tortilijos kepimo metu pasipūs ir be papildomų tešlos kildinimo medžiagų.

Į tortilijų tešlą galima įmaišyti špinatų, burokėlių, morkų, pomidorų ar kitokių daržovių tyrės arba sulčių. Tai daroma norint išgauti įdomesnę spalvą ir įvairesnius skonius. Jeigu norite naudokite tokias tyres, jas pilkite prieš pildami vandenį. Tešlą išmaišykite ir tik tuomet, jeigu riekia, įpilkite dar vandens.

5. Tešlos minkymas. Suminkyti tortilijų tešlą tikrai paprasta, svarbiausia jos nepermirkyti. Suminkyta tešla turėtų likti vos lipni, nes ji dar subręs, miltai išbrinks, o dar šiek tiek miltų tortilijos „pasiims“ kočiojimo metu.

Miltus, visų pirma, sumaišykite su žiupsneliu druskos ir įtrupinkite taukus. Gerai išmaišykite, kad taukai kuo tolygiau pasiskirstytų. Po truputį, dalimis, kaskart permaišydami pilkite vandenį ir užmaišykite tešlą. Tešlą paminkykite ant miltuoto darbastalio, bet tik tiek, kad ji susijungtų į vientisą kamuolį, neperminkykite.

Minkymo metu susidaro glitimo tinklas, užtikrinantis tešlos elastingumą, tačiau kuo ilgiau minkome, tuo tankesnis tinklas susidaro. Jeigu glitimo tinklas tampa labai tankus, kepiniai pavyksta kieti, sprangūs, menkai pakyla kepimo metu.
 

Tortilijų tešla

Suminkyta tortilijų tešla gali būti šiek tiek lipni. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6. Tešlos brandinimas. Suformuotą tešlos kamuoliuką reikėtų pridengti švariu rankšluosčiu ir palikti bręsti kambario temperatūroje apie 30 min. Tešlai pastovėjus miltai išbrinks, ji bus dar elastingesnė, su ja bus lengviau dirbti.

Jeigu norite paruoštą tešlą galite įdėti į sandarią dėžutę arba įsukti į maistinę plėvelę ir kelias dienas laikyti šaldytuve. Tešlą iš šaldytuvo išimkite likus maždaug valandai iki kepimo, kad ji sušiltų iki kambario temperatūros.

7. Tortilijų formavimas. Tortilijos gali būti formuojamos kelių dydžių. Dažniausiai formuojamos, „universalios“ tortilijos yra 12-15 cm skersmens. Jos tiks įvairiems suktinukams, kesadilijoms, buritams ir kitiems patiekalams. Norėdami suformuoti tokias tortilijas tešlą padalinkite maždaug golfo kamuoliuko dydžio gabaliukais.

Takams yra naudojamos mažesnės, apie 10 cm skersmens tortilijos. Tokioms tortilijoms paruošti tešlą reikės dalinti maždaug graikinių riešutų dydžio gabaliukais.

Įdomu tai, kad Pietų Amerikoje tortilijos kočiojamos retai, dažniausiai naudojami specialūs metaliniai ar mediniai presai, kurie labai pagreitina darbą. Tokio preso savo virtuvėje tikriausiai neturite, todėl iš padalintos tešlos reikėtų suformuoti kamuoliukus, juos suplokštinti ir iškočioti ant miltuoto darbastalio iki 3-4 mm plonumo blynukų.

Jeigu kočiojimo metu blynukai visai nelaiko formos, traukiasi atgal, tešla dar nesubrendusi. Tešlos kamuoliukus (taip pat ir nebaigtus kočioti blynukus) vėl uždenkite rankšluosčiu ir palikite dar 15 min. pabręsti.
 

Tortilijų kočiojimas

Tortilijas reikėtų iškočioti iki 3-4 mm plonumo paplotėlių, kurių skersmuo galėtų būti 10-15 cm. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

8. Tortilijų kepimas. Tradiciškai tortilijos yra kepamos ant didelės keptuvės neaukštais krašteliais, kuri ispaniškai vadinama comal. Šios keptuvės dažniausiai gaminamos iš ketaus, jos gerai ir tolygiai įkaista, todėl tortilijos iškepa greitai ir be jokių papildomų riebalų.

Tokios keptuvės jūs tikriausiai neturite, tačiau puikiai tiks ir kitokia ketaus arba bet kuri kokybiška, pageidautina sunkesnė, tolygiai įkaistanti ir nesvylanti keptuvė. Jeigu jūsų turima keptuvė yra kiek prastesnės kokybės, kepimo metu svyla ir „traukia“, kepimui reikės lašelio aliejaus ar taukų. Rekomenduojame popierinį rankšluostėlį sumirkyti riebaluose ir kepimo metu juo periodiškai patrinti keptuvę, tuomet riebalų naudosite labai mažai, tik tiek, kiek reikia, kad tortilijos nepriliptų ir nepridegtų.

Suformuotas tortilijas reikėtų kepti gerai įkaitintoje keptuvėje, ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių po 40-60 sekundžių. Kepimo metu tortilijoje turi kilti pūslės. Kepti reikia iki kol visa tortilija pasidengia jomis ir apskrunda rusvais taškeliais.

Kepimo metu reikia atitaikyti tinkamą temperatūrą, kad tortilija pūslelėmis pasidengtų tolygiai, kad jos nedegtų ir nesviltų. Jeigu tortilijos apačia skrunda, atsiranda juodų taškelių, greičiau, nei ima kilti pūslės, temperatūra yra per didelė. Jeigu apačia neskrunda, bet ir pūslės ilgai nepasirodo, temperatūra yra per maža.
 

Tortilijų kepimas

Tortilijas reikėtų kepti iš abiejų pusių po 40-60 sekundžių arba iki kol iškils pūslelės ir tortilija lengvai apskrus. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

9. Tortilijų laikymas ir šaldymas. Netinkamai laikomos tortilijos pakankamai greitai džiūva ir tampa trapios, ima lūžinėti, plyšti, tad jų nebegalima susukti su įvairiais įdarais.

Laikymas šaldytuve. Kad tortilijos išliktų minkštos, jas dar šiltas reikėtų įdėti į maišiuką, išspausti orą ir surišti. Tortilijas taip pat galima apsukti maistine plėvele, tačiau tuomet tarp jų vertėtų įterpti po gabaliuką kepimo popieriaus, nes tvirtai suspaustos jos sulips. Į maišelį įdėtas tortilijas laikykite šaldytuve apie savaitę.

Sudžiūvusių tortilijų gelbėjimas. Jeigu tortilijas laikėte netinkamai ir jos sukietėjo, sudžiuvo, neskubėkite jų išmesti. Šias tortilijas lengvai apipurkškite vandeniu iš abiejų pusių (arba paglostykite vandenyje sudrėkintomis rankomis) ir 3-5 minutes pašildykite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje. Garuojantis vanduo turėtų sudrėkinti ir suminkštinti kietas tortilijas.

Jeigu ir tai nepadėjo, tortilijas supjaustykite trikampiais, aptepkite lydytu sviestu arba aliejumi, gausiai apibarstykite prieskoniais, sūriu ir paskrudinkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje iki kol jos taps auksinės spalvos - turėsite puikių traškučių, kuriuos galėsite skanauti kaip užkandį arba patiekti prie čili troškinio, sriubos, salotų.

Šaldymas. Kaip ir minėjome, labai patogu prisikepti daug tortilijų ir jų perteklių užšaldyti. Keptas, atvėsusias tortijas tiesiog sudėkite į bokštelį vieną ant kitos, tarp kiekvienos iš jų įterpdami maždaug tortilijos dydžio kepimo popieriaus gabaliuką. Tokį bokštelį įdėkite į šaldytuvo indelį ar maišelį ir užšaldykite. Šaldytas tortilijas geriausia suvartoti per 8 mėnesius.

Paprasčiausias būdas atitirpinti šaldytas tortilijas yra pakaitinti jas ant keptuvės. Neatitirpintą tortiliją dėkite ant keptuvės ir po 30 sekundžių pakaitinkite iš abiejų pusių. To turėtų pakakti, kad tortilija atitirptų, suminkštėtų ir sušiltų.

Šaldytas tortilijas galima išskirstyti po vieną, išdėlioti ant darbastalio ir palikti atšilti kambario temperatūroje. Jos turėtų visiškai atšilti per maždaug valandą, tačiau, žinoma, tai priklauso nuo oro temperatūros.

Jeigu taupote laiką, tortilijas atitirpinkite mikrobangų krosnelėje. Ištraukite tarp šaldytų tortilijų esančius kepimo popieriaus gabaliukus, jas sudėkite po 5-6, įsukite į vos drėgną virtuvinį rankšluostį (verčiau naudoti medžiaginį, o ne popierinį rankšluostį, nes popierius gali pripilti prie tortilijų) ir apie 30 sekundžių pakaitinkite aukštoje temperatūroje mikrobangų krosnelėje.

 

Tradicinės tortilijos - paprasčiausias ir autentiškiausias receptas

Siūlome išsikepti labai paprastų, tačiau autentiškų ir ypač skanių tortilijų. Jos pavyks minkštos, lanksčios, tačiau pakankamai tvirtos, kad tiktų įvairiems patiekalams.
 

Naminės tortilijos

Puikioms naminėms tortilijoms reikės vos kelių ingredientų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

12-14 tortilijų Jums reikės:

  • 3 stiklinių (apie 400 g) kvietinių miltų (+ papildomai miltų minkymui, kočiojimui);
  • 3 šaukštų (apie 40 g) taukų (galima pakeisti aliejumi);
  • 1 šaukštelio druskos;
  • 1 stiklinės (apie 240 ml) vandens.


Gaminimas:

  1. Miltus išmaišykite su druska. Sutrinkite su taukais.
  2. Supilkite vandenį ir užmaišykite tešlą. Tešlą greitai suminkykite ant miltuoto darbastalio. Neperminkykite. Tešla gali likti šiek tiek lipni.
  3. Tešlą pridenkite švariu rankšluostėliu ir palikite kambario temperatūroje 30 min.
  4. Tešlą padalinkite į 12-14 golfo kamuoliuko dydžio gabaliukų.
  5. Gabaliukus iškočiokite į 12-15 cm skersmens ir 3-4 mm plonumo tortilijas.
  6. Jas kepkite įkaitintoje keptuvėje be jokių riebalų po 40-60 sekundžių iš abiejų pusių.
  7. Kepimo metu tortilijose turi atsirasti pūslelių, jos turi lengvai apskrusti.


 

Ką pagaminti iš tortilijų? Dalinamės mėgstamais receptais

Ar jau prisikepėte skanutėlių tortilijų? Neskubėkite jų suvalgyti ir panaudokite sotiems bei skaniems patiekalams!

Jautienos enčilados kvapniame čili padaže

Enčilados yra tortilijos, susuktos su sočiu įdaru ir užkeptos padaže su čili pipirais bei kitais prieskoniais. Mes siūlome paragauti jautienos enčiladų, tačiau įdarui galite rinktis ir kitokį faršą, keptą ar virtą mėsą, troškintas daržoves, pupeles ir pan.
 

Enčilados

Enčilados - užkepti tortilijų suktinukai kvapniame padaže. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5 porcijoms Jums reikės:

  • 10 didesnių (apie 15 cm skersmens) tortilijų;
  • 500 g jautienos faršo (galima naudoti kitokį);
  • 1 svogūno;
  • 1-2 skiltelių česnako;
  • šlakelio aliejaus kepimui;
  • pagal skonį druskos pipirų;
  • 180-200 g sūrio.


Padažui Jums reikės:

  • 2 stiklinių sultinio (tinka įvairus);
  • 2 šaukštų pomidorų pastos;
  • 1 šaukštelio acto;
  • 3 šaukštų miltų;
  • šlakelio aliejaus kepimui;
  • 1 šaukštelio (arba pagal skonį) maltų čili pipirų;
  • 1 skiltelės česnako;
  • po žiupsnelį kumino, raudonėlio, cinamono (galima naudoti kitokius prieskonius);
  • pagal skonį druskos pipirų.


Gaminimas:

  1. Pirmiausiai pasiruoškite padažą. Miltus sumaišykite su druska ir visais prieskoniais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, į jį suberkite miltų ir prieskonių mišinį. Minutę maišydami pakepkite ant vidutinės ungies iki kol pasklis malonus aromatas ir kiek patamsės spalva.
  3. Sudėkite pomidorų pastą, išmaišykite.
  4. Plakdami šluotele supilkite sultinį.
  5. Įdėkite smulkiai sukapotą arba spaustuku perspaustą česnaką.
  6. Padažą užvirkite, tuomet ugnį sumažinkite ir maišydami pavirkite dar 5-7 min. Padažas sutirštės.
  7. Paruoškite faršo įdarą. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite, apkepkite aliejuje, sudėkite jautieną ir maišydami ją iškepkite iki kol nebebus rausva. Pagardinkite druska, pipirais. Į faršą įmaišykite 6-8 šaukštus padažo.
  8. Paruoškite enčiladas kepimui. Faršą paskirstykite ant tortilijų. Jas susukite. Dėkite į padažu išteptą indą (bus tvirčiau, jeigu dėsite siūle į apačią). Ant viršaus paskirstykite likusį padažą, apibarstykite tarkuotu sūriu.
  9. Kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje iki kol apskrus ir išsilydys sūris, apie 20-25 min.
  10. Galite apibarstyti šviežia kalendra, patiekti su grietine arba žaliųjų citrinų riekelėmis, kurių sultys subalansuos aštrumą ir riebumą.



Sotūs buritai su jautiena ir pupelėmis

Buritas yra didelis ir sotus tortilijos suktinukas su pačiais įvairiausiais įdarais. Meksikoje dažniausiai naudojama tik jautiena ir trintos, keptos pupelės (pupelės išverdamos, sutrinamos, o jų košė užkepama krosnyje arba pakepinama keptuvėje su trupučiu riebalų ir prieskoniais). JAV populiaresni daugiau ingredientų turintys buritai su mėsa, pupelėmis, ryžiais, įvairiomis šviežiomis arba pakepintomis, patroškintomis daržovėmis, žolelėmis, padažais.
 

Buritas

Buritas - vienas sočiausių teks-meks virtuvės patiekalų. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

8 buritams Jums reikės:

  • 8 didesnių (apie 15 cm skersmens) tortilijų;
  • 500 g jautienos faršo;
  • 1 svogūno;
  • 4 skiltelių česnako;
  • 1 skardinės (400 g) pupelių;
  • 1 skardinės (400 g) konservuotų, smulkintų pomidorų;
  • 1 šaukšto cukraus (pomidorų rūgštumui subalansuoti);
  • pagal skonį druskos, pipirų ir kitų prieskonių (kumino, kalendros, raudonėlio, čili ir kt.);
  • kepimui šlakelio aliejaus;
  • 2 avokadų;
  • 8 didelių salotų lapų.


Patarimas: į troškinamą mėsos įdarą galima pridėti ne tik pupelių, bet ir įvairių daržovių.

Gaminimas:

  1. Paruoškite faršo ir pupelių įdarą. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite, apkepkite aliejuje, sudėkite jautieną ir maišydami ją iškepkite iki kol nebebus rausva.
  2. Supilkite pomidorus ir pupeles (su visus skysčiu).
  3. Pagardinkite cukrumi, druska, pipirais ir kitais prieskoniais.
  4. Įdarą užvirkite, ugnį sumažinkite ir kartas nuo karto pamaišydami troškinkite 20 min. iki kol nugaruos skysčio perteklius ir viskas sutirštės.
  5. Formuokite buritus. Ant tortilijos uždėkite salotos lapą, paskleiskite mėsos įdaro, uždėkite kelis avokado gabaliukus ir susukite.
  6. Susukti reikia užlenkiant arčiausiai jūsų esantį kraštą, tada šonus ir toliau sukant iki galo.



Takai su plėšyta kiauliena ir avokadų salsa

Takai - mažesnės tortilijos su įvairiais įdarais, valgomi rankomis, pora kąsnių, suspaudžiant tortilijos kraštus. Takai yra populiarus gatvės maistas, kurį žmonės valgo keliaudami į darbą arba per trumpą pietų pertrauką. Takai gali būti tiekiami su aibe skirtingų įdarų - tinka viskas, ką turite ir mėgstate! Tai smagus vakarėlių maistas, kuomet galite išdėlioti įvairių ingredientų (keptos mėsos, virtos ir suplėšytos vištienos, rūkytos žuvies, įvairių, supjaustytų daržovių, salotų lapų, skirtingų padažų) ir pasiūlyti svečiams patiems susidėlioti norimą užkandį.
 

Takos

Takos ypač tinka patiekti per vakarėlius, nes įdaro susidėliojimas pagal savo skonį yra smagi pramoga svečiams. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

20-25 takams Jums reikės:

  • 20-25 mažesnių (apie 10 cm skersmens) tortilijų;
  • plėšytos kiaulienos, paruoštos pagal šį receptą.


Avokadų salsai Jums reikės:

  • 5 sunokusių avokadų
  • 3 pomidorų;
  • 1-2 mėlynųjų svogūnų;
  • pundelio kalendrų (galima pakeisti petražolėmis);
  • 3 žaliųjų citrinų sulčių;
  • pagal skonį druskos, pipirų, čili.


Gaminimas:

  1. Paruoškite avokadų salsą. Avokadų minkštimą supjaustykite stambiais kubeliais, pomidorus - smulkesniais, svogūnus ir kalendras - labai smulkiai.
  2. Viską sumaišykite, pagardinkite sultimis, druska, pipirais, čili.
  3. Tortilijas trumpai pašildykite karštoje keptuvėje. Ant kiekvienos tortilijos uždėkite šiek tiek plėšytos kiaulienos ir avokadų salsos.
  4. Valgykite rankomis, laikydami už sulenktos tortilijos.


Kesadilijos yra kepti tortilijų pyragėliai su sūriu ir įvairiais priedais: kepta vištiena, faršu, pupelėmis, daržovėmis... Šis greitas ir sotus patiekalas ypač populiarus Meksikoje ir JAV, taip pat mėgstamas visame pasaulyje. Siūlome išmokti gaminti puikiąsias kesadilijas ir dalinamės keliais patikrintais receptais, tačiau netruksite įsitikinti, kad eksperimentuoti gaminant šį patiekalą yra labai lengva!

Receptą rasite čia.

Puikus patiekalas, kurį pasiruošti galima iš anksto, o prieš vakarieniaujant pašauti į orkaitę ir visai netrukus ragauti! Labai skanu tiek vienos, tiek su šviežiomis salotomis, o ruošti tinka tiek iš tortilijų, tiek iš lavašo.

Receptą rasite čia.

Saldžiosios čimičangos - išorėje traškios, o viduje – saldus, minkštas, kreminis įdaras. Jei norite, kad čimičangos būtų dar saldesnės, galite jas aplieti šokoladu. Čimičangas paruošite labai greitai, lengvai ir turėsite visą lėkštę garuojančių saldžių užkandžių, kurie nuo stalo išnyksta akimirksniu.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Meksikeitišios fajitos puikios tuo, kad kiekvienas, sėdintis prie pietų ar vakarienės stalo jas gali pasiruošti pagal savo skonį! Viskas labai paprasta - pasiruoškite ingredientus, išdėliokite juos lėkštėse ant bendro stalo ir kiekvienas ragautojas gali susikonstruoti sau skaniausią!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Liucija

Geriausias užkandis vakarėliui, gimtadieniui, o gal net ir lengvi pietūs. Lengva paruošti, patogu valgyti ir jį labai mėgsta svečiai. Šis patiekalas neturi konkretaus recepto - kiekvienas galime sukurti savo tobulą variantą. Mano variantas su vištiena. Bet puikiai tiktų ir jautiena, kalakutiena. Šio patiekalo išvaizda ne mažiau svarbi nei jo skonis. Labai puošnus tortilijų žiedas. Būtinai išbandykite ir nustebinsite savo šeimą ar draugus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Ritos receptai

Ar ruošite šias tortilijas savaitgalio pusryčiams, ar vaišinsite svečius - jūsų pasirinkimas. Tik žinokite, kad jos skanios tiek šiltos, tiek atvėsusios. Svarbiausia, kad įdaras nebūtų per skystas ir tortilijos nepermirktų.

Receptą rasite čia.

Receptas, pasiteisinęs 100 procentų. Paruošiama labai greitai, o nuo stalo dingsta pirmiausiai! Galima gaminti ne tik su tradiciniu mėsos, bet ir su bulvių, troškintų daržovių, varškės ir kitais įdarais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Audronė

Tikrai taip, picą galima iškepti greitai ir net neminkant tešlos! Skaniausia tokią picą kepti orkaitėje, bet, jei neturite galimybės, galima kepti ir keptuvėje, tuomet pirmiausia trumpai apkepkite tortiliją iš abiejų pusių, kad apskrustų, tik tuomet dėkite priedus, uždenkite dangčiu.

Receptą rasite čia.

Puikūs kepti tortilijų suktinukai pusryčiams, užkandžiams ar net pietums, ypač, jei šalia paruošite šiežių daržovių salotų. Skanūs ir atvėsę, todėl patogu pasiimti su savimi į darbą, net jei nėra galimybės pasišildyti pietų.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
ruošiamės žiemai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital