Prancūziškas plikytų pyragėlių desertas SAINT HONORE - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 11)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 11)
Prancūziškas plikytų pyragėlių desertas Saint Honore
prancūziški desertai, desertų idėjos, šventiniai receptai, plikyti pyragėliai,

Prancūziški desertai dažnai atima žadą - pradedant žymiaisiais kruasanais, baigiant Croquembouche. Visi iki vieno jie stebina savo preciziškumu, pribloškiančia išvaizda ir, žinoma, skoniu. Vienas tokių desertų - Saint Honore. Vien į jį pasižiūrėjus, užsinori paragauti tą pačią minutę! Karamelizuota sluoksniuota tešla, lengvutis it pūkelis Chiboust kremas, sūdytos karamelės padažas, burnoje palengva tirpstantis vanilinis Chantilly kremas gardintas maskarpone ir traškūs plikyti pyragėliai, pripildyti kremu - visa ši kombinacija paverčia desertą neprilygstamu. 

Saint Honore yra laikomas paryžietišku desertu. Jį 1846 metais sukūrė Paryžiaus konditeris Chiboust, o 1863 metais Pierre Herme desertinės konditerijos šefas Auguste Jullien patobulino pradinę versiją ir pavertė desertą tokiu, koks šiuo metu laikomas klasika. Pats deserto pavadinimas turi dvi asociacijas: su gatve, kurioje buvo įsikūrusi Chiboust kepyklėlė - Rue Saint-Honoré ir su desertų bei konditerių šventuoju globėju - St. Honoré. Dabar jau tapęs klasika, ir pamėgtas tiek prancūzų, tiek ir viso pasaulio maisto guru, šis desertas vis dar išlieka tarp populiariausių. Naujos Saint Honore versijos vis pasirodo ir garsiausių konditerių šedevruose, kurie stebina net ir visko mačiusius. 

Visgi šiandien, dalindamasi Saint Honore receptu su jumis, nenoriu per daug nutolti nuo klasikinės jo versijos. Deserto pagrindu lieka karamelizuota sluoksniuota tešla - žinoma, palengvinimui nebūtina jos gaminti namuose, galite įsigyti ir parduotuvėje, tik rekomenduoju rinktis būtent sviestinę sluoksniuotą tešlą. Plikytiems pyragėliams naudojamas traškutis tam, kad pyragėliai išlaikytų gražią apvalią formą bei turėtų dar daugiau skonio. Kiekvienas pyragėlis, prieš pripildant kremu - karamelizuojamas. Nors Chiboust kremas, kuriuo pripildomi plikyti pyragėliai ir sluoksniuotos tešlos pagrindas, iš pat pradžių ir neatrodo labai lengvas, tačiau sekant kiekvienu žingsniu, nesusidursite su dideliais iššūkiais. Visgi Chantilly kremas kiek skiriasi nuo originalios versijos - tam, kad kremas ilgiau išlaikytų savo stabilumą, į jį įplakama maskarponė. Galiausiai šį Saint Honore pagardinau sūdytu karamelės padažu - nors to daryti nebūtina, tačiau jis puikiai tinka prie karamelizuotos sluoksniuotos tešlos ir pabrėžia šią skonio natą deserte. Svarbu paminėti, kad nors atskiras deserto dalis galite pasiruošti dieną prieš surinkdami desertą, jau paruoštą desertą reikėtų patiekti tą pačią dieną - tuomet jis pats skaniausias.

Nors desertas tikrai reikalauja preciziškumo ir kantrybės, patikėkite manimi - skonis vertas kiekvienos prie jo praleistos akimirkos. Šis desertas tikrai sužavės kiekvieną, juk ne be reikalo jis laikomas vienu mėgstamiausiu Prancūzijoje. Taip pat tai puiki deserto idėja artėjančiai Valentino dienai. Tad pasiruoškime ingredientus ir gaminkime žingsnis po žingsnio.


SAINT HONORE REIKĖS:
Pagaminsite 1 23-24 cm skersmens desertą


Pagrindui reikės:

  • 225 g naminės arba pirktinės sluoksniuotos tešlos (skaniausia su sviestine)
  • 20 g cukraus pudros

Traškučiui reikės:

  • 85 g kambario temperatūros sviesto
  • 100 g rudojo cukraus
  • 100 g miltų
  • žiupsnelio druskos

Plikytai (Pâte à Choux) tešlai:

  • 90 g vandens
  • 90 g pieno
  • 90 g sviesto
  • 2 g druskos
  • 10 g cukraus
  • 110 g miltų (būtinai 550C arba 550D)
  • 3 kiaušinių

Chiboust kremui reikės:
Plikytai kremo daliai:

  • 375 g pieno
  • 35 g cukraus
  • 3 kiaušinių trynių (L dydžio kiaušinių)
  • 5 g vanilės esencijos
  • 20 g miltų
  • 20 g kukurūzų krakmolo
  • 5 g želatinos lapelių

Baltymams:

  • 3 kiaušinių baltymų (L dydžio kiaušinių)
  • šlakelio citrinos sulčių
  • 125 g cukraus
  • 35 g vandens
     

Karamelei reikės:

  • 230 g cukraus
  • 45 g vandens

Vaniliniam Chantilly kremui, gardintam maskarpone, reikės:

  • 300 g 35% šaltos grietinėlės
  • 200 g maskarponės
  • 50 g cukraus pudros
  • 10 g vanilės ekstrakto 

Įdarui reikės:

  • 100 g naminio arba pirkto sūdytos karamelės padažo

Papuošimui:

  • keleto lazdyno riešutų

Pradedam!

1. Pasigaminkite traškutį. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie valandą kambario temperatūroje.


2. Visus produktus sudėkite į didesnį dubenį ir rankiniu blenderiu sumalkite iki vientisos masės - tai užtruks apie 3 minutes. Taip pat galite naudoti ir nedidelį maisto smulkintuvą. Jei malasi sunkiai, kartas nuo karto pamaišykite. 


3. Pasiruoškite kepimo popierių - iškirpkite du, maždaug standartinės skardos, popieriaus lakštus. Ant vieno iš jų padėkite kamuoliuko formos tešlą. Viršų uždenkite kitu kepimo popieriaus lakštu.


4. Viršų uždenkite kitu kepimo popieriaus lakštu. Iškočiokite apie 2 milimetrų storio lakštą. Nenuimdami kepimo popieriaus sausainių formelėmis pasižymėkite apskritimus. Naudokite 5 cm skersmens formelę. Kepimo popierių su tešla perkelkite ant didesnės pjaustymo lentelės ir įdėkite į šaldymo kamerą. Šaldykite apie 25-30 minučių.
 


5. Kol traškutis šąla, paruoškite tešlą. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. isi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie valandą kambario temperatūroje.


6. Į puodą supilkite pieną ir vandenį. Tuomet suberkite cukrų bei druską ir viską išmaišykite šaukšteliu. Galiausiai sudėkite sviestą, supjaustytą kubeliais.


7. Puodą su šiais ingredientais kaitinkite virš vidutinės kaitros, kol sviestas ištirps ir pamatysite besiformuojant pirmuosius burbuliukus. Vienu ypu suberkite miltus ir išmaišykite mentele taip, kad neliktų sausų miltų.


8. Tešlą kaitinkite ant vidutinės kaitros ir nuolat maišykite silikonine ar medine mentele. Tešla turi susimesti į kamuoliuką ir atlipti nuo puodo sienelių. Nuolat maišydami pakaitinkite dar keletą minučių, kad tešla labiau išdžiūtų.
 


9. Tešlą perdėkite į didesnį dubenį. Kelias minutes paplakite elektriniu plaktuvu. Šis žingsnis yra būtinas tam, kad tešla šiek tiek atvėstų ir būtų galima mušti kiaušinius. 


10. Tešlą nuolat plakant, po vieną įmuškite kiaušinius. Kitą kiaušinį muškite, tik kai pirmas pilnai bus visiškai įmaišytas į tešlą. Tešla turi gautis glotni ir blizgi. Ją paėmus mentele ir perbraukus pirštu, turi likti tarpas. Tešla neturi būti per skysta ir pasėmus šaukštu bėgti (daugiau patarimų apie plikytos tešlos ruošimą bei tinkamą konsistenciją rasite čia).
 


11. Tešlą sudėkite į konditerinį maišelį su pritvirtintu apvaliu antgaliu. Naudokite apie 7-10 mm skersmens antgalį. 


12. Dvi standartines skardas išklokite kepimo popieriumi arba silikoniniais kilimėliais. Išspauskite apie 2-2,5 cm skersmens apskritimus. Tarp kauburėlių palikite bent 6-7 cm tarpus. 


13. Iš šaldymo kameros ištraukite traškutį. Nuimkite viršutinį kepimo popieriaus lakštą. Sausainių formelėmis išspauskite prieš tai pasižymėtus apskritimus. Traškučio tešla labai greitai atšyla, tad dirbti reikia greitai.


14. Konditerine mentele perkelkite traškučius ant pyragėlių ir lengvai spustelėkite. Jei išspaustų tešlos apskritimų neužtenka visiems pyragėliams, iš likusios traškučio tešlos vėl suformuokite kamuoliuką ir pakartokite visus žingsnius.


15. Iškepkite pyragėlius. Pyragėlių skardas kepkite atskirai - likusią skardą su pyragėliais galite įdėti į šaldymo kamerą. Pyragėlius kepkite 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija apie 20-25 minutes. Kepimo metu neatidarykite orkaitės durelių. Vienu metu kepkite vieną skardą pyragėlių. Iškepusius pyragėlius perkelkite and didesnės lėkštės ir pilnai atvėsinkite. Jei visą plikyta tešlą netilpo į dvi skardas, vėl pakartokite pyragėlių formavimo žingsnius. 


16. Sluoksniuotos tešlos kepimas. Pirmiausia pasiruoškite ingredientus. Jei tešlą laikėte šaldymo kameroje, iš vakaro perkelkite ją į šaldytuvą. Tešlą prieš naudojant palaikykite kambario temperatūroje 10 minučių. 


17. Stalviršį lengvai pabarstyti miltais. Iškočiokite 3-4 mm stačiakampį. Miltus nubraukite konditeriniu teptuku. Iš tešlos išspauskite 23-24 cm skersmens apskritimą. 


18. Tešlą perkelti ant apverstos standartinės skardos, išklotos kepimo popieriumi arba silikoniniu kilimėliu. Tešlą subadyti šakute, uždengti kepimo popieriaus lakštu ir ant viršaus uždėti dar vieną standartinę skardą - tai neleis tešlai per daug pakilti ir susitraukti, tad ji geriau išlaikys savo formą.


19. Sluoksniuotą tešlą kepkite 200 laipsnių orkaitėje (su vėjelio funkcija) apie 20 minučių arba kol taps gražios, gelsvos spalvos. Tuomet nuimkite skardą ir kepimo popierių. Sluoksniuotą tešlą apibarstykite cukraus pudra ir kelias minutes pakepkite orkaitėje su griliaus funkcija - tokiu būdu tešlos paviršius karamelizuosis. Stebėkite, kad nesudegintumėte.


20Pasiruoškite Chiboust kremą.  Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie valandą kambario temperatūroje. 

21. Želatinos lapelius sudėkite į dubenėlį ir užpilkite šaltu vandeniu. Palikite išbrinkti, kol gaminsite kremą.

22. Į puodą supilkite pieną. Kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol pamatysite kylant burbuliukus. Pieno nereikia pilnai užvirti.


23. Kol pienas kaista, į dubenėlį sudėkite kiaušinių trynius ir suberkite cukrų, miltus bei kukurūzų krakmolą. Išmaišykite. 


24. Pienui įkaitus, po šlakelį, nuolat maišant, supilkite jį į trynių plakinį. 


25. Gautą kremą perpilkite atgal į puodą. Nuolat maišydami, kaitinkite virš vidutinės kaitros, kol kremas užvirs. Pavirkite 2 minutes. Jei verdant susidarė gumuliukų, kremą pertrinkite per sietelį.


26. Į kremą iš karto sudėkite želatiną ir išmaišykite. Supilkite vanilės ekstraktą ir dar kartą išmaišykite. Kremą uždenkite maistine plėvele taip, kad plėvelė liestų kremą ir perkelkite į šaldytuvą, kol atšals - tai truks kelias valandas, bet kremą šaldytuve galite laikyti ir pernakt. 


27. Kai kremas atvėsta, pradėkite gaminti antrąją kremo dalį. Jei kremą laikėte pernakt, baltymus pradėkite ruošti tik ryte. Cukrų suberkite, o vandenį supilkite į nedidelį puodą. Puodą kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol cukrus ištirps ir sirupas pasieks 120 laipsnių temperatūrą. 


28. Kol cukraus sirupas kaista, baltymus perpilkite į gilesnį dubenį ir pradėkite plakti nedideliu greičiu. Plakite kol suputos ir pradės po truputį formuotis baltos putos.


29. Sirupui pasiekus reikiamą temperatūrą, jį plona srovele pradėkite pilti į baltymus. Tuo tarpu baltymų nenustokite nuolat plakti. Kai visas sirupas supiltas, pagreitinkite plakimo greitį iki maksimumo ir plakite, kol gausite stabilius, nuo silikoninės mentelės lengvai nenukrentančius, baltymus.


30. Iš šaldytuvo išimkite pirmąją kremo dalį ir 2 minutes paplakite elektriniu plaktuvu.


31. Į kremą per du kartus įmaišykite baltymus. Maišykite silikonine mentele, lengvais, atsargiai judesiais, kad baltymai neprarastų savo purumo. 


32. Gautą kremą sudėkite į du konditerinius maišelius. Prie vieno konditerinio maišelio pritvirtinkite apvalų, siaurą ir ilgą antgalį - jis specialiai skirtas įdaryti pyragėliams. Prie kito konditerinio maišelio pritvirtinkite apvalų, maždaug 5mm skersmens antgalį. Kremą dalinkite maždaug perpus. Iki naudojimo kremą laikykite šaldytuve.


33. Pasiruoškite karamelę. Pirmiausia pasiruoškite ingredientus. 


34. Į puodą suberkite cukrų ir supilkite vandenį. Kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol karamelė taps gintarinės spalvos. 


35. Paimkite pyragėlį ir jo viršūnę pamirkykite į karštą karamelę. Pyragėlį apverskite karamele į apačią ir padėkite ant kepimo popieriaus išklotos skardos. Leiskite karamelei pilnai atvėsti ir sutvirtėti. Vėstant karamelė kietėja, tad jei nebeišeina pamerkti pyragėlių vėl pakaitinkite ją ant vidutinės kaitros. Dirbkite atsargiai, kad nenusidegintumėte karšta karamele.


36. Karamelei sukietėjus, mediniu pagaliuku kiekvieno pyragėlio apačioje pradurkite skylutę. Į pyragėlį įsmeikite antgalį su kremu ir pripildykite kiekvieno pyragėlio vidų. Kol pripildysite visus pyragėlius, jau paruoštus suguldykite karamele į apačia.


37. Pasiruošite vanilinį maskarponės kremą. Pasiruoškite ingredientus. Maskarponę ir grietinėlę iki pat gaminant kremą laikykite šaldytuve. 


38. Grietinėlę supilkite į aukštą dubenį ir elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo. Svarbu grietinėlės neperplakti. Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite maskarponę.


39. Į tą patį dubenį, kuriame plakėte grietinėlę, sudėkite maskarponę, cukraus pudrą ir vanilinį cukrų arba vanilės ekstraktą. Elektriniu plaktuvu išplakite kremą iki purumo - tai užtruks apie 3-4- minutes. 


40. Į maskarponės kremą sudėkite prieš tai išplaktą grietinėlę ir dar kartą, labai trumpai, išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite iki minutės tam, kad grietinėlė nepersiplaktų ir nevirstų sviestu. Kremą dar kartą permaišykite silikonine mentele - dažnai elektrinis plaktuvas nepasiekia kremo dugno. 


41. Kremą sudėkite į konditerinį maišelį su pritvirtintu Saint Honore antgaliu - parodytas nuotraukoje. Iki naudojimo kremą laikykite šaldytuve. 


42. Pasiruoškite karamelę. Jei prieš naudojant ją laikėte šaldytuve, perkelkite ją ant darbastalio ir palaikykite apie valandą, kad taptų kambario temperatūros.
 


43. Saint Honore surinkimas.  Sluoksniuotą tešlą perkelkite ant serviravimui skirtos lėkštės. 


44. Pradedant nuo centro pradėkite spirale spausti Chiboust kremą. Nuo krašto palikite maždaug vieną centimetrą be kremo taip, kaip parodyta nuotraukoje.


45. Šaukštu pasemkite karamelę ir apšlakstykite ja kremo viršų. 


46. Paimkite įdarytus pyragėlius ir išdėliokite aplink kremą. Dedant pyragėlį, jį lengvai spustelėkite į kremą - taip pyragėlis labiau prisitvirtins. 


47. Paimkite konditerinį švirkštą su maskarponės kremu ir išspauskite kremą tarp pyragėlių kaip parodyta nuotraukoje. Tuomet išspauskite kremą į tarpus tarp pyragėlių. Bandykite atkurti nuotraukoje parodytą raštą.


48. Saint Honore viršų papuoškite perpjautais lazdyno riešutais, o į centrą įdėkite pyragėlį. Iki patiekimo laikykite šaldytuve. Patiekite ir suvalgykite tą pačią dieną, kai surinkote.
 


PATARIMAI, KAD SAINT HONORE DESERTAS PAVYKTŲ TOBULAI

Traškutis. 

Produktų temperatūra. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie valandą kambario temperatūroje.

Tešlos kočiojimas. Tešlą būtina iškočioti labai plonai - 1-2 mm storio. Kočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų. 

Tešlos šaldymas. Tešlą šaldykite apie 25-30 minučių. Jei traškučio tešlos lieka, iš jos suformuokite kamuoliuką ir užšaldykite. Prireikus - atšildykite ir naudokite kaip ir pirmąjį kartą.

Traškučio dydis. Prieš šaldant sausainių formele pasižymėkite, 5 cm skersmens apskritimus - jų skersmuo turi būti kelias centimetrais didesnis nei pyragėlių skersmuo - pyragėliai kepdami išsiplės, o traškutis gražiai juos apgaubs. Išėmus iš šaldymo kameros, pasižymėtoje vietoje sausainių formele išpjaukite apskritimus.
 

Plikyta tešla. 


Pieno ir vandens mišinys. Būtinai naudokite šių produktų mišinį. Naudojant tik vandenį, pyragėlių tešla bus per traški, pyragėlius bus sunku pripildyti, o naudojant tik pieną - pyragėliai taps per minkšti, tad nesilaikys vienas ant kito. 

Miltai. Jokiu būdu nenaudokite kepiniams skirtų 405D ar 405C kvietinių miltų (pvz. Ekstra ar Karališkų) - jie yra per minkšti ir ne tokie stiprūs. Rinkitės 550C arba 550D miltus (t.y. paprastus aukščiausios rūšies).

Produktų temperatūra. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie valandą kambario temperatūroje. 

Tikslumas. Produktus būtinai tiksliai susverkite - Prancūziškoje konditerijoje reikalingas ypatingas tikslumas. 

Tešlos gaminimas. Neleiskite pieno, vandens, sviesto mišiniu pilnai užvirti - tereikia, kad pasirodytų pirmieji burbuliukai. Kitaip galite nesužiūrėti ir dalis mišinio išbėgs. Supylę miltus greitai juos išmaišykite, stenkitės, kad neliktų miltų gumulėlių. 

Tešlos kaitinimas. Tešlą kaitinkite ant vidutinės kaitros ir nuolat maišykite silikonine ar medine mentele. Tešla turi susimesti į kamuoliuką ir atlipti nuo puodo sienelių. Nuolat maišydami pakaitinkite dar keletą minučių, kad tešla labiau išdžiūtų. 

Kiaušinių įmušimas. Būtinai prieš įmušant kiaušinius, tešlą kelias minutes paplakite elektriniu plaktuvu. Šis žingsnis yra būtinas tam, kad tešla šiek tiek atvėstų ir įmušti kiaušiniai neišvirtų. Kiaušinius muškite po vieną, po kiekvieno gerai išplakant tešlą. 

Tešlos konsistencija. Tešla turi gautis glotni ir blizgi. Ją paėmus mentele ir perbraukus pirštu, turi likti tarpas. Tešla neturi būti per skysta ir pasėmus šaukštu bėgti. 

Pyragėlių formavimas. Tam, kad pyragėliai būtų vienodo dydžio galite ant kepimo popieriaus nusipiešti 2-2,5 cm skersmens apskritimus. Tarp kauburėlių palikite bent 6-7 cm tarpus. 

Pyragėlių kepimas. Pyragėlių kepimo metu jokiu būdu neatidarykite orkaitės durelių - pyragėliai nusileis ir teks gaminti iš naujo. Pyragėlius kepkite su vėjelio funkcija - taip lygiau pasiskirstys oras. Skardas su pyragėliais kepkite atskirai.

Laiko planavimas. Pyragėlius pasigaminti galite vieną dieną prieš juos įdarant. Jei pyragėlius pasiruošite anksčiau, jiems pasiekus kambario temperatūrą, sudėkite į sandariai uždaromą indą ir laikykite ant darbastalio. 


Sluoksniuota tešla. 


Galite naudoti tiek naminę, tiek ir pirktinę sluoksniuotą tešlą. Pirkdami rinkitės sviestinę sluoksniuotą tešlą - jos skonis daug kartų geresnis. 

Tešlos laikymas.
Jei sluoksniuotą tešlą laikote šaldymo kameroje, vakarą prieš gamindami Saint Honore, sluoksniuotą tešlą perkelkite į šaldytuvą. Prieš naudojant sluoksniuotą tešlą palaikykite 10 minučių kambario temperatūroje.  

Tešlos kočiojimas. Tešlą kočiokite ant lengvai miltais apibarstyto stalvišio. Iškočiokite ploną, 3-4 mm stačiakampį. Būtinai miltus nubraukite konditeriniu teptuku. Iš tešlos išspauskite 23-24 cm skersmens apskritimą. 

Kepimas. Prieš kepant, sluoksniuotą tešlą subadykite šakute - taip tešla ne taip pakils. Taip pat prieš kepant, jau iškočiotą tešlą galite įdėti 15 minučių į šaldymo kamerą.

Tam, kad tešla išlaikytų savo formą, per daug neišsipūstų - uždenkite tešlą kepimo popieriumi ir prispauskite antra skarda.

Sluoksniuotą tešlą kepkite 200 laipsnių orkaitėje (su vėjelio funkcija) apie 20 minučių arba kol taps gražios, gelsvos spalvos. Tuomet nuimkite skardą ir kepimo popierių. 

Karamelizavimas. Sluoksniuotą tešlą apibarstykite cukraus pudra ir kelias minutes pakepkite orkaitėje su griliaus funkcija - tokiu būdu tešlos paviršius karamelizuosis. Stebėkite, kad nesudegintumėte.

Jei kepant sluoksniuota tešla neišlaikė tobulo apskritimo, galite apipjauti sluoksniuotos tešlos kampus, uždėję konditerinį žiedą. Tą darykite, kol tešla yra karšta, nes kitaip, ji sulūš.

Laiko planavimas. Nors sluoksniuotą tešlą geriausia būtų kepti tą pačią dieną, kai surinksite Saint Honore, jei norite pasiruošti anksčiau, galite išsikepti ir dieną prieš.
 

Chiboust kremas. 
 

Produktų temperatūra. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie valandą kambario temperatūroje. 

Tikslumas. Produktus būtinai tiksliai susverkite - Prancūziškoje konditerijoje reikalingas ypatingas tikslumas. 

Pienas. Neleiskite pienui užvirti iki galo - tereikia, kad pasirodytų pirmieji burbuliukai. Kitaip galite nepamatyti ir pienas išbėgs arba bus per karštas ir pilant jį ant trynių, šie išvirs. 

Trynių ir cukraus plakinys. Jokiu būdu neplakite trynių ir cukraus elektriniu plaktuvu - tikslas juos išmaišyti iki vientisos konsistencijos. Pieną ant trynių ir cukraus mišinio pilkite po šlakelį, nuolat maišant, kad jie neišvirtų.

Kremo virimas. Verdant kremą, nuolat maišykite. Užvirkite ir nuolat maišant leiskite pavirti dvi minutes. 

Kremo pertrinimas per sietelį. Jei gaminant kremą susidarė gumuliukų, pertrinkite jį per sietelį.

Kremo vėsinimas. Kremą kelioms valandoms būtinai įdėkite į šaldytuvą. Uždenkite jį taip, kad maistinė plėvelė liestų kremą - taip nesusidarys plėvelė ant kremo. 

Sirupo pasigaminimas. Į nedidelį puodą suberkite cukrų ir supilkite vandenį. Kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol cukrus ištirps ir sirupas pasieks 120 laipsnių temperatūrą. 

Baltymų išplakimas. Tuo metu kai sirupas kaista, elektriniu plaktuvu pradėkite plakti baltymus. Baltymus plakite mažiausiu galingumu, kol suputos ir šiek tiek pabals. Tuo metu sirupas turėtų pasiekti reikiamą temperatūrą. Plona srovele, nuolat plakant baltymus, supilkite sirupą. Plakite, kol susiformuos standūs baltymai, lengvai nenukrentatys nuo mentelės. Ar baltymai gerai išplakti, galite patikrinti šiek tiek paversdami dubenį su baltymais - gerai išplakti baltymai nepajudės iš vietos.

Baltymų įmaišymas. Prieš imaišant baltymus į kremą, kremą elektriniu plaktuvu paplakite kelias minutes. Tuomet per du kartus silikonine mentele įmaišykite baltymus. Baltymus maišykite lengvai.  

Kremo laikymas. Kremą sudėkite į du konditerinius maišelius, su pritvirtintais antgaliais. Vienas antgalis turėtų būti apvalus, siauras, ilgas, skirtas įdaryti pyragėliams, kitas - apvalus, maždaug 5mm skersmens. Kremą dalinkite maždaug perpus. Iki naudojimo kremą laikykite šaldytuve. 

Laiko planavimas. Pirmąją kremo dalį galite pasigaminti vieną dieną, prieš surinkdami Saint Honore, tačiau antrąją dalį gaminkite tą dieną, kai surinksite desertą.
 

Vanilinis Chantilly kremas, gardintas maskarpone 
 

Produktų temperatūra. Maskarponę ir grietinėlę prieš gaminant kremą laikykite šaldytuve. 

Grietinėlės išplakimas. Grietinėlę išplakite iki beveik standžios konsistencijos. Ją plakite atskirai ir tik tuomet įmaišykite į maskarponės, cukraus pudros ir vanilės plakinį. 

Grietinėlės įmaišymas. Grietinėlę į kremą įmaišykite konditerine šluotele tam, kad jos neperplaktumėte.

Kremo šaldymas. Kremą bent 15-20 minučių palaikykite šaldytuve. Jį būtina pasigaminti tą pačią dieną, prieš puošiant pyragėlius. 


Karamelė. 


Gaminimas. Verdant karamelę jos nemaišykite šaukštu. Vietoj to - paimkite puodą ir pasukiokite, kad viskas susimaišytų. Karamelės nesudeginkite - kaitinkite tik tol, kol pasieks šviesaus gintaro spalvą. Tam, kad sustabdytumėte karamelės kaitinimą, galite pripilti šalto vandens dubenį ir į jį įmerkti puodo dugną - karamelė nebetamsės.

Karamelės kaitinimas antrą kartą. Dirbant karamelė atvės ir pradės kietėti. Ją pakaitinkite vėl ir naudokite taip, kaip nurodyta recepte.

Darbas su karamele. Su karamele reikia dirbti atsargiai tam, kad nenusidegintumėte. Šalia turėkite dubenėlį su šaltu vandeniu - jei netyčia pirštu palietėte karamelę, iš karto įkiškite jį į šaltą vandenį.
 

Saint Honoredeserto  surinkimas
 

Saint Honore rinkite iš karto ant serviruoti skirtos lėkštės ar padėklo. Ant padėklo padėkite sluoksniuotos tešlos apskritimą. Pradedant nuo centro pradėkite spirale spausti Chiboust kremą. Nuo krašto palikite maždaug vieną centimetrą be kremo. Šaukštu pasemkite karamelę ir apšlakstykite ja kremo viršų. Paimkite įdarytus pyragėlius ir išdėliokite aplink kremą. Dedant pyragėlį, jį lengvai spustelėkite į kremą - taip pyragėlis labiau prisitvirtins.  Paimkite konditerinį švirkštą su maskarponės kremu ir išspauskite kremą tarp pyragėlių Tuomet išspauskite kremą į tarpus tarp pyragėlių. Bandykite atkurti nuotraukose parodytą raštą. 

Saint Honore viršų papuoškite perpjautais lazdyno riešutais, o į centrą įdėkite pyragėlį. Iki patiekimo laikykite šaldytuve. Patiekite ir suvalgykite tą pačią dieną, kai surinkote.

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital