Eklerus kepame be streso! Plikytos tešlos ruošimo gudrybės ir patikrinti receptai

2018-02-11
Eklerus kepame be streso! Plikytos tešlos ruošimo gudrybės ir patikrinti receptai
Shutterstock

Ekleras - burnoje tirpstantis, nepamirštamo skonio, tradicinis prancūziškas desertas, suteikiantis tikrą palaimos minutėlę... Tai pailgas, plikytos tešlos pyragaitis, užpildytas gardžiu kremu ir aplietas šokoladu. Vertėtų bent kartą gyvenime pasimėgauti eklerais ir puodeliu kavos Paryžiuje, o beplanuojant kelionę šių tobulų pyragaičių galite išsikepti namuose. Dalinamės plikytos tešlos ir skanutėlių eklerų įdarų bei šokoladinės glazūros receptais.

Eklerai pradėti kepti XIX a. Prancūzijoje, tačiau tuomet šie pyragaičiai turėjo gerokai romantiškesnį pavadinimą - „mažoji kunigaikštienė“. Bėgant laikui pyragaičiams prigijo eklerų vardas, pagal prancūzišką žodį éclair, reiškiantį žaibą. Pavadinimas sufleruoja, kad eklerą reikia suvalgyti vienu kąsniu, žaibiškai. Tiesa, seniau eklerai buvo gerokai mažesni. Šiuolaikinius, neretai delno ilgio eklerus, remiantis etiketo taisyklėmis, reikia valgyti nedideliais kąsneliais, naudojantis desertine šakute ir peiliuku.

 



Plikyta tešla eklerams
 

Ši puiki plikyta tešla, kurios receptą pateikiame žemiau, tinka ne tik eklerams, bet ir mažiems plikytiems sausainėliams profitroliams, apvaliems plikytos tešlos žiedams ar kitų formų plikytos tešlos gaminiams.

 

Shutterstock nuotr.


Norint paruošti gerą plikytą tešlą reikės įgūdžių ir dėmesingumo. Labai svarbu turėti kokybišką, storadugnį, nesvylantį puodą, nes tešla linkusi lipti prie puodo dugno ir sienelių, ji greitai ima degti. Būtina nuolat dėmesingai maišyti, tačiau svarbu neprarasti budrumo ir dirbti greitai - tešlos neperkaitinti ir neprisvilinti.

 

~ 15 didelių eklerų Jums reikės:
230 ml vandens*;
110 g sviesto;
170 g miltų;
4 kiaušinių (L dydžio);
1-2 šaukštų cukraus (pagal skonį, galite nedėti);
žiupsnelio druskos.

*Vandenį galima pakeisti pienu arba pieno ir vandens mišiniu. Su pienu paruošti eklerai pakils truputį menkiau, tačiau bus tvirtesni ir gerokai tamsesni, labiau apskrudę, ryškesnio skonio. Vis tik, pieno nerekomenduojame naudoti, jeigu neturite tikrai kokybiško, nesvylančio puodo.

Gaminimas:

1. Vandenį supilkite į storadugnį, nesvylantį puodą. Jeigu naudojate pieną, tai puodą perliekite vandeniu ir tik tuomet pilkite pieną - mažiau svils. Į puodą suberkite cukrų ir druską. Ten pat sudėkite nedideliais kubeliais supjaustytą sviestą. Nuolat maišant kaitinkite iki kol viskas užvirs.

2. Ugnį sumažinkite ir intensyviai maišant įsijokite miltus. Geriausiai maišyti mediniu šaukštu. Maišant kaitinkite iki kol tešla taps vienalytė, atšoks nuo puodo sienelių ir sušoks į gumulą. Ilgai kaitinti tešlos nereikia, pakaks poros minučių, tešlai susijungus į vientisą gumulą, puodą nukelkite nuo ugnies.

3. Leiskite tešlai atvėsti 5-10 minučių - turite nejausti diskomforto liesdami tešlą pirštais, ji jokiu būdu neturi deginti, tačiau turi išlikti šilta.
 

4. Į tešlą po vieną, kaskart gerai permaišant ar perplakant elektriniu plaktuvu, įmuškite kiaušinius (būtent todėl svarbu, kad tešla šiek tiek atvėstų, kitaip karštis sutrauks kiaušinius ir turėsite tešlą su omleto gabaliukais). Po kiekvieno kiaušinio įmušimo ir išmaišymo, įvertinkite tešlą. Paruošta tešla turi būti blizgi, elastinga, minkšta, šiek tiek lipni, tačiau nepatižusi, išlaikanti formą. Gali būti, kad jums reikės daugiau arba mažiau kiaušinių (priklausomai nuo jų dydžio). Jeigu įmušėte per daug kiaušinių ir tešla yra patižusi, skystoka, puodą grąžinkite ant ugnies ir maišant truputį pašildykite, ji sutirštės. Jeigu tešla kietoka, tai įmuškite papildomą kiaušinį (idealu būtų, jeigu kiaušinį išplaktumėte atskirame indelyje ir plakinį po truputį piltumėte į tešlą iki reikiamos konsistencijos. Jeigu tešla tik vos per kieta, viso kiaušinio gali būti per daug).

5. Paruoštą tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos suformuokite pailgus eklerus. Formuokite siauresnius, nedidelius sausainius, palikdami tarp jų 3-4 cm tarpelius, kadangi kepant jie gerokai pasipūs.

6. Eklerus kepkite iki 210°C įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 min (tikslus kepimo laikas labai priklauso nuo suformuotų pyragaičių dydžio). Sausainius labai svarbu greitai įdėti į labai gerai įkaitintą orkaitę. Neleiskite išeiti šilumai, tad viena ranka laikykite skardą, o kita ranka praverkite orkaitės dureles ir greitai įkiškite sausainius. Dėmesingai stebėkite kepinius (orkaitės durelių nevarstykite!) - jiems išsipūtus ir lengvai parudavus, temperatūrą iškart (tas svarbu!) sumažinkite iki 180°C ir pakepkite dar 10 min. Tada orkaitę išjunkite, durelių dar neatidarykite, palikite pyragėlius padžiūti dar 15 min.

7. Iškepusius plikytus sausainius sudėkite ant grotelių ir leiskite jiems visiškai atvėsti.

8. Beliko juos įdaryti mėgiamu kremu ir padengti gardžia glazūra!



Grietinėlės kremas eklerams

 

Shutterstock nuotr.


Paprasčiausias, greičiausiai paruošiamas ir mažiausiai ingredientų reikalaujantis eklerų įdaras yra plaktos grietinėlės kremas.

Jums reikės:
250 ml riebios plakamosios grietinėlės;
150 g cukraus;
žiupsnelio citrinos rūgšties.

Gaminimas:
Plakant grietinėlę į ją dalimis suberkite cukrų bei citrinos rūgštį. Nuolat ragaukite ir subalansuokite jums patinkantį kremo skonį, įdėdami daugiau ar mažiau cukraus bei citrinos rūgštelės.

Kremą sukrėskite į konditerinį švirkštą su siauru antgaliu, įdurkite į atvėsusį plikytos tešlos pyragaitį ir jį pripildykite kremu.

 



Plikytas vanilinis kremas eklerams

 

Shutterstock nuotr.


Plikytas kremas - bene tradiciškiausias eklerų idaras. Šis švelnaus, tačiau labai sodraus skonio kremas turi nuostabią konsistenciją. Paruoštas kremas gali būti sumaišomas su plakta grietinėle (tuomet gausite crème légère) ar minkštu sviestu (paruošite crème mousseline).



Jums reikės:
250 ml pieno;
250 ml grietinėlės;
3 kiaušinių trynių;
4 šaukštų cukraus;
2 šaukštų kukurūzų krakmolo;
1 vanilės ankšties, šaukštelio vanilinio cukraus ar kelių lašų vanilės esencijos.



Gaminimas:
Trynius labai gerai išplakite su cukrumi iki purumo ir baltumo. Maišant įsijokite miltus.
Pieną ir grietinėlę supilkite į nesvylantį puodą. Įdėkite vanilės ankštį arba berkite vanilinio cukraus, kaitinkite iki užvirimo. Nukelkite nuo ugnies, porą minučių atvėsinkite. Išimkite vanilės ankštį, jeigu ją naudojote.
Karštą pieno ir grietinėlės mišinį plona srovele, nuolat plakant supilkite į trynių ir miltų mišinį. Plakite iki sutirštėjimo.
Gautą masę sudėkite į nesvylantį puodą ir maišant, ant nedidelės ugnies kaitinkite iki užvirimo.

Kremą palikite atvėsti. Jeigu dar nenaudojote nei vanilinės ankšties, nei vainilinio cukraus, tai paskutiniame etape įlašinkite vanilės esencijos. Išmaišykite.

Šaltą kremą sukrėskite į konditerinį švirkštą su siauru antgaliu, įdurkite į atvėsusį plikytos tešlos pyragaitį ir jį pripildykite kremu.

 



Šokoladinis kremas eklerams

 

Shutterstock nuotr.


Puodelis garuojančios kavos ir šokoladinis ekleras - tobula dienos pradžia... Šis šokoladinis kremas labai lengvai ir greitai paruošiamas, tad puikiu desertu mėgausitės be didelio vargo!



Jums reikės:
200 ml riebios grietinėlės;
200 g šokolado;
50 g sviesto;
8 g želatinos.

 

Gaminimas:
Želatiną, visų pirma, užpilkite šaukštu vandens. Palikite išbrinkti.
Grietinėlę išplakite iki standumo.
Į nesvylantį puodą dėkite gabaliukais sulaužytą šokoladą ir sviestą. Maišant kaitinkite iki vienalytės masės.
Į puodą įmaišykite ištirpintą želatiną. Viską gerai išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies. Palikite atvėsti.
Į atvėsintą šokoladinę masę įmaišykite plaktą grietinėlę ir viską intensyviai perplakite.
Kremą įdėkite į šaldytuvą, kad šiek tiek sustingtų.

Sutvirtėjusį kremą sudėkite į konditerinį švirkštą su siauru antgaliu, įdurkite į atvėsusį plikytos tešlos pyragaitį ir jį pripildykite kremu.

 

 

Karamelinis kremas eklerams

 

Shutterstock nuotr.


Užkietėję smaližiai tikrai įvertins eklerus nuo kurių apsąla širdis... Žinoma, tai eklerai su karameliniu kremu.



Jums reikės:
220 g sviesto;
113 g kreminio sūrio (pavyzdžiui, „Philadelphia“);
220 g karamelizuoto kondensuoto pieno (pavyzdžiui, „Rududu“);
300 - 400 g cukraus pudros;
keletos lašų vanilės esencijos (nebūtina).



Gaminimas:
Sviestą išplakite iki purumo, baltumo. Sudėkite kreminį sūrį, karamelizuotą kondensuotą pieną, įlašinkite vanilės esencijos (jeigu naudojate). Viską labai gerai perplakite iki vienalytės konsistencijos.

Dalimis, kaskart perplakant įsijokite cukraus pudrą. Vis paragaukite ir išgaukite norimo saldumo kremą.

Paruoštą kremą dar kartą išplakite, plakite 2-3 min.

Karamelinį kremą nedelsiant sudėkite į konditerinį maišelį su siauru antgaliu, įdurkite į atvėsusį plikytos tešlos pyragaitį ir jį pripildykite kremu.

Jeigu kremą ruošiate iš anksto, tai galite jį laikyti šaldytuve, tačiau prieš naudojimą būtinai perplakite iki purumo.

 



Varškės kremas eklerams

 

Shutterstock nuotr.


Minkštutėlį, labai švelnų ir sotų varškės kremą lengva patobulinti į jį įmaišius truputį kakavos, uogų ar šokolado gabaliukų (tiesa tuomet eklerus reikės įpjauti ir pertepti, kadangi didesni gabaliukai strigs konditeriniame švirkšte).



Jums reikės:
130 g minkšto sviesto;
0,5 skardinės kondensuoto pieno;
300 g kreminės varškės (pavyzdžiui, „President“).



Gaminimas:
Minkštą sviestą išplakite plaktuvu iki baltumo, purumo.
Po šaukštą, kaskart perplakant sudėkite kondensuotą pieną. Viską vėl gerai išplakite.
Galiausiai įmaišykite kreminę varškę. Perplakite.
Kremą 30 min. palaikykite šaldytuve, perplakite.

Atšaldytą kremą sudėkite į konditerinį švirkštą su siauru antgaliu, įdurkite į atvėsusį plikytos tešlos pyragaitį ir jį pripildykite kremu.

 



Šokoladinė glazūra eklerams

 

Shutterstock nuotr.


Paskutinis kremu užpildytų eklerų štrichas - nuostabi šokoladinė glazūra, kuriai prireiks vos trijų ingredientų.



Jums reikės:
60 ml riebios grietinėlės;
115 g šokolado;
1 šaukšto sviesto.



Gaminimas:
Gabaliukais sulaužytą šokoladą, sviestą dėkite į karščiui atsparų indą. Supilkite grietinėlę.

Indą statykite virš puodo su verdančiu vandeniu ir garuose kaitinkite iki vienalytės konsistencijos.

Šiek tiek atvėsinkite.

Kremu pripildytų eklerų viršų pamirkykite į šokoladinę glazūrą.

Glazūruotus eklerus galima papuošti smulkintais riešutais, šokolado gabaliukais, uogomis, vaisiais...

Paruoštus eklerus atvėsinkite, o tuomet dar valandėlę palaikykite šaldytuve, kad sutvirtėtų kremas, sustingtų šokoladinė glazūra.


 

Skaityti komentarus
Komentarai (7)
Asta
2018-03-04 08:46
Labai labai dailus ir skanus eklerai pavyko, aciu!! ATSAKYTI
Jurgita
2018-03-03 23:00
Man isejo sausainiai grazus, bet vidus vienu buvo toks slapias, o kitu kaip ir normalus. Bet tik atvese jie pasidare kieti. Nesuprantu, kas negerai? ATSAKYTI
Laura
2018-03-04 08:45
Galbut sausainukus darete ne vienodo dydzio? Tada ju kepimo trukme irgi galejo skirtis ir vieniems iskepus, kitidar liko nedakepe. Is to, ka rasete, panasu, jog butent kepimo laiko ar gal kepimo temoeraturos jiems ir pritruko ATSAKYTI
Zivile
2018-02-12 19:20
O man nepavyko pagal pirmaji recepta. Isejo tokios lazdeles. Idejus i orkaite patizo ir gavos platus pirsteliai. ATSAKYTI
Karolina
2018-02-15 13:46
Įdomu, nes man šis receptas visada pasiteisina. Kiek pastebėjau, tai plikyta tešla patįžta, jeigu nepakankamai įkaitinta orkaitė. Gal orkaitė buvo mažai įkaitusi arba ilgiau laikėte atidariusi, kol dėjote skardą į orkaitę ir atšalo? Bet šiaip plikyta tešla tikrai nėra pati paprasčiausia ją įvaldyti prireikia bandymų, tad būtinai pabandykite dar sykį ir tikrai pavyks! :) ATSAKYTI
Renata
2018-02-11 19:46
Aciu labai, kad visada randu megstamu valgiu nuostabiu receptu. ATSAKYTI
LaMaistas.lt redakcija
2018-02-11 23:16
Dėku Jums, Reneta, už gerą žodį. Labai stengiamės ir be galo jauku girdėti, kad esame naudingi :) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
užkandžiai
grilio patiekalai
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

tiPRO grupės dalis