Kondensuoto pieno pyragas su šilauogėmis ir maskarpone „TRES LECHES“ - receptas žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 5)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 5)
Tres Leches

„Tres Leches“ – tai meksikietiškas desertas, populiarus visoje Lotynų Amerikoje. Itin purus biskvitas, gausiai sulaistytas saldžiu pieno mišiniu, tiesiog sutirpsta burnoje. Pyragas neįtikėtinai drėgnas – atpjovus gabalėlį, sirupas pamažu tiesiog sunkiasi iš puraus korėto biskvito; taip pat – labai saldus. Tobulai subalansuotam skoniui išplakite maskarponės kremo, aptepkite juo pyrago paviršių ir gausiai apibarstykite gaiviomis šilauogėmis arba kitomis uogomis. Pyragas bus puošnus, vasariškas ir nuostabiai gardus!

„Tres Leches“, išvertus iš ispanų kalbos, reiškia trijų rūšių pieną. Pienas šiam receptui išties reikalingas, ir jo rūšių ingredientų sąraše tikrai ne viena: ruošdami biskvitą, į tešlą įmaišysite paprastą pieną, o iškeptą sulaistysite saldintu sutirštintu pienu, nesaldintu sutirštintu pienu ir grietinėle. Būtent visos šios pieno rūšys, kurį įgeria purus biskvitas, yra didžiausios šio deserto išskirtinumas ir tobulo drėgnumo paslaptis.

Beje, būtent dėl to „Tres Leches“ paprastai patiekiamas kepimo inde. Jis sulaistomas taip gausiai, kad aukštos kepimo indo sienelės tiesiog būtinos sirupui sulaikyti.

Internete turbūt rastumėte receptų, kuriuose rašoma, kad pyragui subręsti (sirupui susigerti) užteks poros valandų. Nuoširdus patarimas – skirkite tam visą naktį. Per ilgesnį laiką biskvitas sugers sirupą tolygiausiai, skonis bus pats geriausias.

Jei mėgstate drėgnus desertus (nepabijokime to žodžius – galbūt net šlapius!), jei įprasti keksai ar pyragai jums vis pasirodo truputį per sausi ar net sprangūs, patikėkite, „Tres Leches“ yra jūsų desertas. Gali būti, kad tokio drėgno dar neragavote – jis išskirtinis, kitoks, bet visiškai nuostabus!



Meksikietiškam „Tres Leches“ pyragui su maskarponės kremu reikės:
16 gabalėlių
Paruošite per 60 min. (plius brandinsite per naktį)


Biskvitui:

  • 1 stiklinės (140 g) kvietinių miltų
  • 1 ½ arb. š. kepimo miltelių
  • ¼ arb. š. druskos
  • 5 didelių kiaušinių
  • 1 stiklinės (200 g) cukraus
  • 1/3 stiklinės (85 ml) pieno
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto


Sulaistymui:

  • 1 skardinės (400 g) saldinto sutirštinto pieno
  • 1 skardinės (320 g) nesaldinto sutirštinto pieno
  • ½ stiklinės (125 ml) riebios grietinėlės
  • žiupsnio druskos


Kremui:

  • 250 g maskarponės sūrio
  • ½ stiklinės (70 g) miltelinio cukraus
  • 1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto


Papuošimui:

  • šilauogių
  • nutarkuotų citrinos žievelių
  • citrinos gabalėlių
  • šviežių mėtų lapelių
     

Pradedam!

 

1. Paruoškite biskvitą. Orkaitę įkaitinkite iki 180ᵒC temperatūros (kaitinimo režimas - viršus+apačia, be ventiliatoriaus). Kepimo indą (apie 20x28 cm arba šiek tiek didesnį) išklokite kepimo popieriumi ir patepkite gabalėliu sviesto.

2. Pasiruoškite ingredientus.

 

 

3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Atidėkite į šalį.

 

 

4. Kiaušinių trynius ir baltymus atskirkite. Trynius išplakite su trimis ketvirčiais (150 g) cukraus. Plakite apie 2-3 minutes, kol masė taps puri ir pabals.
 

 

5. Supilkite pieną, vanilės ekstraktą ir dar kartą išplakite.

 

 

6. Kiaušinių baltymus išplakite su likusiu ketvirčiu stiklinės (50 g) cukraus iki standžių putų. Apvertus dubenį, išplakti baltymai turi neiškristi, o tvirtai laikytis jame.

 

 

7. Į kiaušinių trynių plakinį įmaišykite trečdalį miltų mišinio, tuomet – lengvais judesiais įmaišykite trečdalį plaktų baltymų. Taip pakaitomis įmaišykite visus miltus ir visus plaktus baltymus. Paskutinę dalį baltymų įmaišykite ypatingai kruopščiai, stenkitės, kad tešla neprarastų savo purumo ir tūrio.

 

 


 

 

8. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą. Kepkite iki 180C įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes iki pyragas stipriai iškils, viršus taps auksinės geltonos spalvos, o viduje bus iškepęs. Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.

 

 

9. Leiskite pyragui 10 minučių atvėsti kepimo formoje. Tuomet išimkite, perkelkite ant grotelių ir dar šiek tiek atvėsinkite. Atsargiai nuimkite kepimo popierių ir grąžinkite atgal į kepimo formą, kurioje kepėte. Mediniu smeigtuku (ar plonu bambukiniu pagaliuku) tankiai subadykite visą pyragą (smeikite per visą aukštį, iki pat apačios).
 

10. Paruoškite pienų mišinį sulaistymui. Saldintą sutirštintą pieną, nesaldintą sutirštintą pieną, grietinėlę bei žiupsnį druskos sudėkite į nedidelį puodą. Pakaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, nuolat maišydami, kad neprisviltų, kol ims kilti burbuliukai. Nuimkite nuo ugnies.

 


 

11. Šiuo karštu sirupu sulaistykite pyragą. Pilkite, pradėdami nuo kraštų, ant viso paviršiaus, tačiau darykite tą lėtai, leisdami pyragui palaipsniui sugerti visą sirupą.

 

 

 

12. Leiskite pyragui atvėsti, tada jo indą uždenkite dangčiu arba maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį.
 

13. Paruoškite maskarponės kremą. Maskarponę ir miltelinį cukrų sudėkite į plakimo indą. Trumpai paplakite, kol produktai susimaišys.

 

 

 

14. Toliau plakdami, palaipsniui pilkite grietinėlę ir didinkite plakimo greitį. Kai kremas sutirštės, nustokite plakti. Kremą perplakus, jis sukris, todėl atidžiai stebėkite kremo tekstūrą.
 

15. Įmaišykite vanilės ekstraktą.

 

 

16. Paruoštą kremą paskirstykite ant pyrago viršaus.

 


 

17. Papuoškite. Maskarponės kremą apiberkite šilauogėmis, nutarkuotomis citrinų žievelėmis, papuoškite nedideliais citrinų gabalėliais ir šviežių mėtų lapeliais. Patiekite iš karto.

 

 

 

 

PATARIMAI GAMINANT „TRES LECHES“ pyragą:

  • Ruošdami biskvito tešlą, geriausia naudokite kambario temperatūros produktus. Tam, kad neprarastumėte tešlos purumo, miltų mišinį ir išplaktus kiaušinių baltymus į tešlą įmaišykite pakaitomis, per kelis kartus. Maišykite šaukštu, lengvais judesiais, stenkitės kiek įmanoma nesuardyti purios plaktų baltymų struktūros. Jie leis pyragui iškepti puriam, o vėliau sugerti į save daug saldaus sirupo.
     
  • Kepdamas pyragas labai stipriai iškils – akimirką gali pasirodyti, kad kepimo inde nebeliko vietos nei kremui, nei uogoms. Neišsigąskite, nes vėsdamas jis šiek tiek sukris. Taip ir turi būti.
     
  • Kuo daugiau skylučių padarysite iškepusiame pyrage, tuo geriau jis sugers sirupą. Smeikite jas per visą pyrago aukštį, iki pat dugno – tai taip pat padės sirupui į pyragą susigerti tolygiau.
     
  • Pyragą galite iškepti ir sirupu sulaistyti parą prieš patiekiant. Aptepus kremu ir papuošus uogomis, geriausia patiekti iš karto ar poros valandų bėgyje (tuomet iki patiekiant pyragą laikykite šaldytuve).
     
  • Vietoje maskarponės kremo pyragą galite užkloti plakta grietinėle. Ji bus puresnė, lengvesnė, tačiau tuo pačiu gali greičiau sukristi nuo pyrago drėgmės. Tokiu atveju grietinėlę plakite ir aptepkite ja pyragą tik prieš pat patiekiant.
     
  • „Tres Leches“ pyragas galite gardinti bet kokiomis uogomis – rinkitės pagal skonį ar sezoną.
     

Šiam receptui įkvėpė Fine Cooking tinklaraštis.

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Ana
2021-08-18 13:04
Esu ragavusi be maskarponės kremo, labai patiko, o šis dar geriau atrodo, bandysiu! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital