Šio sekmadienio, birželio 14 dienos rytą TV3 eteryje laidoje "La Maistas" mūsų talentingieji šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius dalinosi šaltų sriubų idėjomis, kuriomis labai tinka mėgautis ir atsigaivinti karštomis vasaros dienomis. Šios sriubos praturtins kasdienybę ir maloniai nustebins kiekvieną, prisėdusį prie stalo.
Jeigu nespėjote pasižiūrėti laidos gyvai, jos įrašą rasite žemiau. Visi laidoje gaminti receptai pasiekiami čia, o daugiau apie juos - toliau šiame straipsnyje.
Laidos šefas Tomas ruošė šaltą duonos sriubą su rūkyta žuvimi. Šalta duonos sriuba minima istoriniuose šaltiniuose jau nuo seno. Skaniausia šią sriubą ruošti su rugine, raugo duona, būtent ji suteikia pasakišką skonį. Jei norisi, sriubą galima valgyti ir karštą, bet šiltomis dienomis skani ir šalta sriuba puikiai paįvairins kasdienybę ir atgaivins.
Šalta duonos sriuba su rūkyta žuvimi
Laidoje Tomas parodė, kaip gaminti šaltą smirdų sriubą. Tai puiki idėja panaudoti ir pasimėgauti turimais smidrais, nes džiaugtis jais galima iki liepos mėnesio, vėliau jau teks jų laukti iki kitų metų. Ryškiaspalvė vasariška sriuba labai gardi ir puikiai atgaivina.
Šalta smidrų sriuba
Tomas parodė, kaip paruošti labai gardų duonos skrebutį su žalumynais. Šį šiltą skrebutį labai tinka tiekti prie šaltų sriubų, o paruošti visiškai nesudėtinga ir prireiks vos kelių ingredientų.
Duonos skrebutis su žalumynais
Laidoje Tomas ruošė ant grilio parūkytą bulvę. Bulves puikiai iškepti galima tiek grilyje, tiek įkaitintoje iki 240 C laipsnių temperatūros orkaitėje ir kepti iki 7 minučių. Labai tinka naudoti šviežias, jaunas bulves - jos greitai iškepa, tad nereikalauja daug laiko.
Ant grilio parūkyta bulvė
Laidos šefas Vylius pateikė šaltibarščius įdomiau - su garstyčiomis ir marinuotais agurkėliais. Ši sriuba, be kurios neprasideda vasara, labai gaivi ir soti, o savo skoniu nustebins kiekvieną. Agurkėliai suteikia puikią papildomą rūgštelę, o krienai ir garstyčios - lengvą pikantiškumo natą ir suteikia šiek tiek aštrumo. Jei norisi, šiuos šaltibarščius papildomai galima pagardinti ožkos sūriu.
Šaltibarščiai įdomiau - su garstyčiomis ir marinuotais agurkėliais
Prie sriubų, o ypatingai, būtent prie šaltbarščių labai tinka tiekti bulves. Vylius siūlo keptų bulvių "armonikas" su sūriu ir sviestu. Gaminant šias bulves, labai svarbu jas kuo ploniau ir kuo giliau įpjauti, bet ne iki galo. Ruošiant grilyje, galima į tarpelius įdėti sviesto, sūrio, šoninės ar kitų mėgiamų priedų, susukti į foliją ir kepti.
Keptų bulvių "armonikos" su sūriu ir sviestu
Vylius laidoje ruošė šaltą keptų daržovių sriubą. Daržovių kepinimas puikiai išryškina daržovių skonį, bet nepanaikina jų gaivumo, tad sriuba sužavi puikiu, išraiškingu skoniu. Sriubai paruošti nereikia įmantrių ir daug ingredientų, o skonis puikus.
Šalta keptų daržovių sriuba
Pakeptos daržovės, ypatingai, tos, kurios gauna daug dūmo, atskleidžia kitokį skonį, tad patiekalai ruošti su tokiomis daržovėmis stebins išskirtiniu, ryškiu skoniu. O kepintas česnakas išskleidžia ne tik puikų aromatą, bet ir skonį, jį galima naudoti visur - nuo mėsainių iki sriubų. Daržoves galima kepinti ne tik grilyje ar lauže, bet ir orkaitėje su grilio funkcija.
Daržovių kepimas
Šefai dalinosi naudingais patarimais, kaip paruošti tobulą skanią sriubą ir paminėjo klaidas, kurių reikėtų vengti. Ruošiant šaltas sriubas labai svarbu jas palikti šaltai pastovėti, pavyzdžiui, palaikyti šaldytuve dvi ar tris valandas, o jei yra galimybė - palaikyti per visą naktį. Tomas atkreipia dėmesį, kad nereikėtų į sriubas dėti ledukų. Ledukai praskiedžia sriubą, dėl to pasikeičia jos skonis.
Tomas pamini, kad šaltų sriubų nereikėtų ruošti su mėsa, ji sriubą gali šiek tiek pagadinti dėl savo riebalo. Jei norisi, galima naudoti rūkytą mėsą ar dešrą, bet jų nereikėtų padauginti.
Išskirtiniais šefų receptais ir kulinarinėmis paslaptimis mėgaukitės žiūrėdami „La Maistas“ kiekvieną sekmadienį 9 val. per TV3!