Kaip paruošti pačius skaniausius varškėtukus - virtus ir keptus? Keliaujame pažingsniui!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2024-01-08
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 13)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 13)
Varškėčiai varškėtukai
@ Shutterstock

Burnoje tirpstantys kepti ar virti varškėtukai - vienas skaniausių vaikystės prisiminimų... Kviečiame pasinerti į vaikystės skonį ir pasigaminti minkščiausių, puriausių, gardžiausių varškėčių. Nepamirškite šaukšto grietinės, uogienės ar medaus!

Norintys pasigardžiuoti skaniausiais varškėčiais, čia ras puikių praktinių patarimų, o jei ieškote ir išbandytų receptų, juos rasite mūsų paruoštame rinkinyje!

Purių varškėčių paslaptis - mažiau miltų, daugiau kokybiškos varškės

Keptus ar virtus varškėčius pagaminti tikrai nesunku. Svarbiausiai pasirinkti tinkamą varškę ir nepadauginti miltų, aklai nesivadovauti receptu bei stengtis „pajusti“ tešlą, tuomet varškėtukai tikrai tirps burnoje!

1. Varškė. Varškė, žinoma, yra pagrindinis varškėčių ingredientas, tad svarbu pasirinkti tikrai šviežią ir kokybišką varškę. Tiek virtiems, tiek keptiems varškėčiams reikėtų naudoti ypač šviežią varškę, nes pastovėjusi patiekalui suteiks rūgštumo.

Varškėčiams labiau tiktų sausesnė, biresnė varškė, tuomet reikės mažiau miltų, tad varškėčiai bus minkšti, purūs. Jeigu varškę pirksite parduotuvėje, labiau tiktų maišeliuose, o ne kvadratiniuose pakeliuose supakuota varškė. Varškė iš maišelių yra sausesnė. Jeigu turite tik labai drėgną varškę, bet nenorite naudoti daug miltų, varškę sudėkite į tankiu audiniu išklotą kiaurasamtį ir valandėlę palaukite, skystis nutekės.
 

Varškė

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Kiaušiniai. Kiaušiniai reikalingi tešlos „surišimui“, tačiau jų nereikėtų padauginti. Jeigu į varškę pridėsite perdėm daug kiaušinių, teks naudoti ir daugiau miltų, tad varškėčiai bus kietoki, sprangūs, „guminiai“.

500 g pusriebės varškės reikėtų 1-2 kiaušinių. Tikslų kiaušinių skaičių reikėtų pasirinkti, įvertinus varškės drėgnumą ir kiaušinių dydį. Jeigu varškė drėgna arba kiaušiniai dideli, tikrai pakaks 1 kiaušinio, o jeigu varškė visiškai sausa ar turimi kiaušiniai yra maži, tuomet įmuškite 2.

3. Miltai ir kiti priedai. Miltų varškėčiams reikėtų stengtis naudoti kuo mažiau. Jie reikalingi tešlos sutvirtinimui. Kita vertus, jeigu įdėsite nepakankamai miltų, kepdami varškėčiai neišlaikys formos, apverčiant sulūš, o jeigu juos virsite - išsileis, ištiš. Jeigu miltų pridėsite per daug, varškėčiai bus kieti, sprangūs, „guminiai“.

Jeigu varškėčius ketinate kepti, miltų reikės truputį mažiau - 500 g varškės reikės 100-200 g miltų. Jeigu varškėčius virsite, miltų reikės truputį daugiau - 500 g varškės reikės 200-250 g. miltų.

Stenkitės „pajausti“ tikslų miltų kiekį. Jis priklauso nuo varškės drėgnumo, kiaušinių dydžio, pačių miltų kokybės. Miltų (nesvarbu kokius varškėčius gaminate) geriau naudokite mažiau, suformuokite lipnią tešlą ir leiskite jai 20 min. „pailsėti“. Tuomet miltai išbrinks, tešla nebebus tokia lipni ir pavyks pagaminti puikius varškėčius su mažesniu miltų kiekiu.

Vietoje miltų kvietinių miltų galite naudoti manų kruopas, kukurūzų miltus, avižų sėlenas (kitų kruopų sėlenų skonis bus perdėm intensyvus). Šie produktai gerokai išbrinksta, tad jų reikės ženkliai mažiau. 500 g varškės pakaks 2-3 šaukštų manų kruopų, kukurūzų miltų arba avižų sėlenų. Sumaišę varškėčių tešlą su šiais produktais, būtinai palaukite 20 min. kol jie išbrinks.

Glitimo netoleruojantys ar naujų skonių ieškantys kvietinius miltus gali pakeisti speltų miltais, avižiniais miltais ar maltomis avižomis, grikių miltais (jie tinkamesni nesaldiemsvarškėčiams), ryžių, kokosų ar įvairių riešutų miltais. Keisdami kvietinius miltus kitais, jų dėkite po truputį ir stebėkite tešlą. Kuomet tešla pradės tvirtėti, tačiau dar bus lipni, miltų nebedėkite, palikite pabrinkti 20 min., o tuomet vėl vertinkite - įdėkite dar truputį miltų arba formuokite ir gaminkite varškėčius.
 

Varškėčiai kepimui

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Pagardai ir įdarai. Varškėčiai įprastai gardinami žiupsneliu druskos ir trupučiu cukraus. Cukraus siūlome nepadauginti - saldumo suteiks priedai su kuriais varškėčiai bus tiekiami. 500 g varškės tikrai pakaks 2-3 šaukštų cukraus. Jeigu į varškėčių masę įmaišysite šakute sutrintą bananą, cukraus nė nereikės, varškėčiai bus natūraliai saldūs. Cukraus vengiantieji jį gali pakeisti ir šviežiomis datulėmis (prekybos centruose jos būna supakuotos dėžutės ir parduodamos šviežių vaisių skyriuje) - keletą šviežių datulių, išėmę iš jų kauliukus, maisto smulkintuvu sutrinkite su nedidele dalimi varškės, o tuomet įmaišykite į bendrą masę. Varškėčius taip pat galite pasaldinti šlakeliu klevų sirupo. Medaus saldinimui nerekomenduotume, nes kaitinamas jis praranda daugumą savo naudingų savybių.

Varškėčius galite pagardinti trupučiu vanilinio cukraus ar vanilės ekstrakto (tuomet cukraus reikės labai nedaug arba nereikės visai, nes vanilė ypač išryškina saldumą), įdėti truputį nutarkuotos citrinos ar apelsinų žievelės, įmaišyti 10-15 min. karštame vandenyje pamirkytų razinų, spanguolių, abrikosų ar šokolado gabaliukų, aguonų, tarkuotų obuolių, pertrintų bananų ir pan.

Varškėčius galite ruošti ir su pikantiškais priedais. Tada nenaudokite cukraus, tačiau į varškės masę įmaišykite trumpai apkepintų ar verdančiu vandeniu nuplikytų špinatų, dilgėlių, bazilikų, įdėkite virtų bulvių, smulkiai tarkuotų morkų ar moliūgų (nuo jų nuspauskite skystį).

Kad ir kokius priedus bepasirinktumėte, įvertinkite, ar jie tešlai suteikia papildomos drėgmės ir ar reikės daugiau miltų. Pavyzdžiui, obuoliai ar vandenyje nuplikyti špinatai tikrai yra pakankamai sultingi ir prireiks papildomo šaukšto ar dviejų miltų, o štai aguonos ar razinos tešlos konsistencijos nepakeis, tad ir daugiau miltų nereikės.

Varškėčius galite paįvairinti ne tik į tešlą įmaišę priedų, bet ir formuodami juos su įdarais. Formuodami varškėčius kepimui ar virimui į jų centrą įdėkite šaukštą karamelizuoto kondensuoto pieno, šokoladinio kremo, pasaldintų permaltų aguonųi, riešutų sviesto, pjaustytų šviežių uogų ar vaisių.
 

Varškėčiai virimui

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

5. Kepimas. Kepimui paruošta varškėčių tešla turi būti minkšta, gali būti vos vos lipni. Ruošdami tešlą keptiems varškėčiams, miltus galite sumaišyti su trupučiu kepimo miltelių, tuomet kepdami varškėčiai dailiai pasipūs.

Formuodami varškėčius paimkite šaukštą tešlos, pavoliokite miltuose, džiūvėsėliuose arba manų kruopose ir suformuokite maždaug 1 cm storio blynelį. Blynelius kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje su aliejumi ant nedidelės ugnies, uždengę keptuvę, po 3 min. iš abiejų pusių.

Kepimui rinkitės bekvapį aliejų, pavyzdžiui, rapsų arba saulėgrąžų. Taip pat puikiai tiks ypač malonų aromatą suteikiantis lydytas sviestas ghi (kaip jį pasigaminti namuose, skaitykite čia) arba kokosų aliejus.

Svarbu gerai įkaitinti keptuvę ir pasirinkti tinkamą ugnį. Jeigu keptuvė bus nepakankamai įkaitusi arba ugnis vos rusens, įdėtas blynelis keps per lėtai, nesusidarys tvirta plutelė ir jis išskys į šalis. Jeigu kaitra bus per didelė, aliejus stipriai taškysis, plutelė susidarys labai greitai, varškėčių išorė apdegs, o vidus liks neiškepęs.
 

Kepti varškėčiai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6. Virimas. Virtiems varškėčiams reikės truputį daugiau miltų, jų tešla turėtų būti beveik nelipni. Jeigu tešlą ruošėte iš 500 g varškės, tai masę padalinkite į 4-5 dalis ir ant miltuoto stalo suformuokite ilgus, poros pirštų storumo volelius.

Volelius supjaustykite nedideliais, piršto storumo gabaliukais, kuriuos po vieną, kad nesuliptų dėkite į didelį puodą su pasūdytu, verdančiu vandeniu. Pamaišykite mediniu šaukštu, kad varškėčiai neprikibtų prie dugno. Stebėkite, kuomet varškėčiai iškils į paviršių, o jiems iškilus pavirkite dar 3-5 min. ir išgriebkite kiaurasamčiu.
 

Virti varškėčiai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

7. Patiekimas. Lietuvoje bei kaimyninėse šalyse varškėčiai dažniausiai yra saldus patiekalas, kuris įprastai valgomas pusryčiams ar vakarienei. Varškėčiai patiekiami su uogiene, grietine, jogurtu, tirštu graikišku jogurtu, šviežiais ar trintais vaisiais, uogomis, medumi, kondensuotu pienu...

Saldžius virtus varškėčius galite patiekti su sviesto ir grietinėlės padažu. Šaukštą sviesto ir porą šlakelių grietinėlės pašildykite nedideliame prikaistuvyje, įdėkite cukraus, galite įberti žiupsnelį cinamono arba šaukštą aguonų.

Nesaldūs virti varškėčiai gali būti patiekiami su sviesto ir grietinės padažu. Jis paruošiamas labai paprastai - keptuvėje išlydomas sviestas, įdedami keli šaukštai grietinės, pagardinama druska, pipirais, mėgiamais prieskoniais, smulkiai sukapotais krapais.

Jeigu norite išbandyti šį tą naujo, tai galite varškėčius patiekti taip, kaip italai - su sviestu ir šalavijais arba su pomidorų padažu. Norint paruošti sviesto padažą, sviestas išlydomas su šakele šalavijo, žiupsneliu druskos iki kol lengvai paruduos ir pasklis malonus kvapas. Virti varškėčiai apliejami arba pašildomi svieste, apibarstomi tarkuotu kietuoju sūriu. Greitą pomidorų padažą nesunku paruošti iš konservuotų smulkintų pomidorų - svogūną reikia apkepinti aliejuje, sudėti skardinę pomidorų, šaukštą cukraus (jis subalansuos pomidorų rūgštumą), truputį druskos, pipirų, žolelių ir patroškinti kol truputį sutirštės.
 

Varškėčiai su sviestu ir šalaviju

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Pomidorų padažą galite paversti troškintų daržovių padažu, kuris taip pat tiks prie virtų varškėčių. Ruošdami daržovių padažą svogūną apkepinkite aliejuje, pridėkite tarkuotų ar smulkiai pjaustytų daržovių (morkų, cukinijų, moliūgų, salierų stiebų, paprikų) ir patroškinkite iki kol suminkštės, tuomet įdėkite skardinę konservuotų pomidorų, pagardinkite druska, pipirais, įdėkite šaukštą cukraus (jis subalansuos pomidorų rūgštumą), mėgiamų prieskonių ir troškinkite iki kol truputį sutirštės.

Italijoje su šiais padažais valgomi purūs varškėčiai iš rikotos, vadinami „gnudi“. Galite paruošti šių varškėčių arba išvirti bet kokių nesaldžių, jums patinkančių varškėčių. Gaminant „gnudi“ 500 g rikotos sumaišykite su sauja tarkuotuo parmezano, įmuškite kiaušinį, įberkite 150 g miltų, truputį druskos, pipirų, drėgnomis rankomis suformuokite kamuoliukus, juos apvoliokite miltuose ir verdančiame vandenyje virkite 5-7 min.

8. Šaldymas. Gaminant varškėčius tikrai vertėtų padidinti jų porciją ir dalį kepimui ar virimui skirtų varškėčių užšaldyti - tuomet visada „po ranka“ turėsite greitai paruošiamus, sveikus ir skanius pusryčius.

Paruoštus varškėčius gausiau pamiltuokite ir sudėkite ant pjaustymo lentelės, padėklo ar didelės lėkštės. Įdėkite į šaldymo kamerą, palaukite, kol sušals ir perdėkite į sandarų šaldymui skirtą maišelį, tuomet šaldyti varškėčiai neužims daug vietos.

Šaldytus varškėčius kepkite neatšildytus, gerai įkaitintame aliejuje ar kituose riebaluose, uždengę keptuvę, taip pat, kaip ir įprastus, tik keliomis minutėmis ilgėliau.

Šaldytus varškėčius irgi virkite neatšildytus, taip pat, kaip ir įprastus, t.y. kol iškils į paviršių, o tuomet dar 3-5 min. Vienintelis skirtumas - sudėję šaldytus varškėčius į puodą su verdančiu vandeniu, pamaišykite, padidinkite ugnį ir uždenkite, kad vanduo kuo greičiau vėl įkaistų ir užvirtų (vandeniui užvirus, ugnį sumažinkite, dangtį nukelkite), tuomet varškėtukai virdami tikrai nesulips.


Išbandykite mūsų mėgstamiausius varškėčių receptus! 

 

Jau žinote, kokią varškę rinktis, kokiais priedais pagardinti, kaip paruošti ir patiekti skaniausius varškėčius, o dabar siūlomė pasižvalgyti tarp 29 mums pačių skaniausių varškėčių receptų ir išsirinkti, kurį gaminsite Jūs!

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Rinkinyje rasite keptų (keptuvėje ir orkaitėje), virtų, su įdarais, be cukraus ir dar daugybės skanutėlių varškėčių receptus!

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (5)
virginija
2023-01-04 09:06
o jeigu iškepus ištirpinti sviesto įpilti grietinėlės ir sudėti varškėčius:)skanaus:) ATSAKYTI
Dovilė
2024-01-04 15:04
Tikrai galima taip daryti ir bus gardžiai :) ATSAKYTI
Janina
2019-11-14 18:06
Labai geri Jūsų receptai. Nuostabu ! Dėkoju už šaunius patarimus. ATSAKYTI
Rasa
2018-04-10 22:31
Super skanūs - labai gerai pavyko ATSAKYTI
violeta
2018-04-04 19:19
labai puikūs jūsų receptai ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital