Gaminame lydytą Ghi sviestą namuose - kaip tą padaryti, kodėl verta ir kam naudoti?

2023-01-14
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 13)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 13)
Naminis lydytas Ghi ghee sviestas
@ Shutterstock

Lydytas ir išvalytas indiškas sviestas Ghi pastaraisiais metais išpopuliarėjo visame pasaulyje. Iš tiesų ir mūsų senoliai labai panašiu metodu ruošdavo sviesto atsargas. Indijoje šis sviestas vadinamas skystuoju auksu ir vertinamas dėl malonaus, riešutinio skonio ir aromato, naudos sveikatai, atsparumo karščiui bei ilgaamžiškumo - šį sviestą kepimui galima naudoti iki 10 kartų, jis labai ilgai negenda. Tad siūlome pasigaminti šio puikaus sviesto namuose (tai visai nesudėtinga!) ir dalinamės idėjomis bei receptais, kaip jį panaudoti.



Ghi sviesto nauda slypi jo gaminimo technologijoje. Kokybiškas sviestas yra lydomas ir kaitinimas iki kol iš jo išgaruoja vanduo ir nuosėdomis iškrenta baltymai bei laktozė. Lydyto sviesto smilkimo temperatūra (angl. smoke point) yra labai aukšta, net 252°C (palyginimui, paprasto sviesto - 121–149°C, rapsų aliejaus - 190-246°C, saulėgrąžų aliejaus - 227°C). Tai temperatūra, kurioje riebalai ima skilti į glicerolį ir riebalų rūgštis ir kurioje ima susidaryti melsvi dūmai. Tolesnis riebalų sudedamųjų dalių skilimas sąlygoja kenksmingų medžiagų (akrilaldehido) susidarymą. Tik aukštą smilkimo temperatūrą turinčius riebalus saugu naudoti kepimui.

Lydant sviestą pieno baltymai, laktozė (beje, net ir nelydytame svieste jos mažai) iškrenta nuosėdomis, kurios vėliau nukošiamos. Kepant įprastame svieste šios medžiagos greitai ima degti ir apkartina patiekalus. Svieste nelikus pieno baltymų ir laktozės jį gali saugiai vartoti net ir dauguma pieno produktų netoleruojančių žmonių.

Ghi sviestas - tai ypač kokybiški riebalai, kuriuose yra vitaminų A, E ir K, nesočiųjų riebalų rūgščių (omega-3, omega-6 ir omega-9), linolo ir sviesto rūgščių. Ghi naudojamas, visų pirma, saugiam kepimui, skrudinimui, tačiau juo taip pat galima pagardinti košes, troškinius, sriubas, naudoti kepiniuose ir net mažą kruopelę įsidėti į kavą.
 

Indiški blynai paratha su pastarnokų idaru, patiekti su Ghi sviestu, nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Lydome Ghi sviestą namuose - skystas auksas per pusvalandį

1. Sviesto pasirinkimas. Sviestas - tai vienintelis ingredientas, kurio reikės, gaminant sviestą Ghi. Geriausia lydyti kuo riebesnį, kokybišką, kaimišką sviestą, tuomet Ghi sviesto išeiga bus didesnė, tačiau jeigu tokio neturite, tiks ir parduotuvėje pirktas sviestas. Svarbu, kad sviestas būtų natūralus, nesūdytas, negardintas prieskoniais ir kad jo riebumas būtų ne mažesnis negu 82%.
Ghi sviesto išeiga yra apie 70%, „dingusius“ 30% sudaro išgaravęs vanduo ir iškritusios nuosėdos. Tad iš 1 kg paprasto sviesto pagaminsite apie 700 g Ghi sviesto.

2. Lydymas. Sviestą pirmiausia reikia supjaustyti gabaliukais ir lydymui sudėti į labai švarų, sausą, nesvylantį puodą, gilią keptuvę ar kitą indą. Labiausiai tiks šviesaus metalo ar šviesia keramika padengtas indas, tuomet geriau matysite susidarančias nuosėdas, laiku išjungsite ugnį. Renata iš „Kūmūtės virtuvės“ Ghi sviesto lydymui siūlo naudoti platų stiklinį indą ar stiklinę kepimo formą.

Lydant sviestą reikia būti labai dėmesingiems. Nuolat mediniu šaukštu ar mentele švelniai maišyti, vis perbraukti per dugną. Išsilydęs sviestas po 10-15 min., visų pirma, suputos, o vėliau, dar po 15-30 min. (priklausomai nuo sviesto kokybės) putos pavirs į nuosėdas, kurios nusileis ant dugno.

Iškritus nuosėdoms būtina iškart išjungti kaitrą (būtent todėl labiausiai tiks šviesus ar skaidrus indas, tuomet šį momentą pastebėti lengviau). Indo nejudinkite, leiskite tebeverdančiam sviestui šiek tiek atvėsti.

3. Atskyrimas nuo nuosėdų. Sviestui šiek tiek atvėsus, tačiau dar tuomet, kai jis šiltas, jį reikės perkošti. Gilaus indo kaklelį išklokite švaria, kelis kartus perlenkta marle ar sūrmaišiu ir perkoškite sviestą. Į indą sutekės gintarinės spalvos, maloniai kvepiantis Ghi. Tiesa, kvapas tampa intensyvesnis sviestui atvėsus, tad, jeigu juntate tik salsvą pieno kvapą, nenusiminkite, sustingęs sviestas pakvips riešutais.

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Ghi sviesto laikymas. Paruoštą Ghi sviestą išpilstykite į užsukamus indelius. Ghi sviestą galima laikyti ir tiesiog spintelėje (juk jis ir buvo lydomas tuomet, kai ne tik šaldytuvų, bet ir elektros nebuvo). Uždarytas, kambario temperatūroje laikomas Ghi sviestas išlieka nepakitęs 9-12 mėn., atidarytas - apie 3 mėn. Ilgiau pabuvusio sviesto skonis ima keistis, tačiau jis tebėra saugus naudoti. O jeigu Ghi sviestą laikysite šaldytuve, tuomet visas skonines ir naudingąsias savybes šis produktas išsaugos dar ilgiau.

5. Naudojimas. Ghi sviestas, kaip jau buvo minėta, ypač tinka skrudimui ir kepimui, tačiau jį galima naudoti ir taip pat, kaip įprastą sviestą. Įdomu tai, kad Ghi sviestą kepimui galima naudoti net iki 10 kartų. Sviestą, kuriame kepėte, tereikia dar minutėlę pakaitinti, o tuomet dėmesingai perkošti, pašalinti įvairius maisto likučius ir vėl supilti į indelį.

Labai svarbu - Ghi sviestą reikėtų kabinti tik švariais, sausais įrankiais ir kuo skubiau uždaryti indelį!

6. Nuosėdų panaudojimas. Perkošus audinio skiautėje likusios rusvos nuosėdos - pieno baltymai, laktozė. Ruošiant Ghi namuose šios nuosėdos dažniausiai išmetamos. Nuosėdas (jeigu viską atlikote teisingai ir jos nėra visiškai sudegusios, rusvos, bet jokiu būdu ne tamsiai rudos ar net juodos spalvos) galite panaudoti.
 

Saldūs rutuliukai laddoo, nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Indijoje, kur karvės bei jų pienas laikomi šventa dovana, nuosėdos visuomet panaudojamos. Indijoje populiarus chalvą šiek tiek primenantis desertas khoya barfi arba saldūs rutuliukai laddoo. Gaminant khoya barfi, šiltos nuosėdos sumaišomos su cukrumi (reikia 2 dalių nuosėdų ir 1 (ar truputį mažiau) dalies cukraus), maltu kardamonu. Suformuojamas stačiakampis, kuris vėliau supjaustomas nedideliais kvadratėliais ar rombais. Desertas taip pat gali būti papildomas džiovintais vaisiais, riešutais.

Gaminant rutuliukus laddoo, nuosėdos sumaišomos su cukrumi ar medumi, keliais šaukštais miltų, Ghi svieste pakepintais riešutais, prieskoniais. Iš gautos masės delnais suformuojami rutuliukai, kuriuos dar reikia truputį palaikyti šaldytuve, kad sutvirtėtų.

Šiomis nuosėdomis galima pagardinti bulvių košę, įvairius padažus (ypač riebius, sviestinius, tuomet jų skonis bus ryškesnis) apibarstyti keptas daržoves, trintą sriubą ir pan.



Tradicio Ghi sviestos receptas
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Tradicinį Ghi sviestą tikrai nesudėtinga pasigaminti namuose. Svarbu įsigyti kuo kokybiškesnio sviesto ir nesitraukti nuo viryklės viso lydymo proceso metu bei dėmesingai perkošti paruoštą skystąjį auksą.

Jums reikės:
Kokybiško, natūralaus sviesto be priedų.

Gaminimas:

Sviestą supjaustykite kubeliais.

Kubelius sudėkite į gilų, šviesų ar stiklinį indą. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, vis pamaišykite medine mentele, pabraukykite per dugną.

Po 10-15 min. susidarys putos. Dar po 15-30 min. putos pavirs nuosėdomis ir ims leistis ant dugno.

Vos pradėjus kristi nuosėdoms, iškart išjunkite kaitrą.

Indą palikite ant viryklės iki kol sviestas liausis viręs, šiek tiek atvės, tačiau išliks šiltas.

Ghi į gilesnį indą perkoškite per keliskart sulenktą marlę ar sūrmaišį. Išpilstykite į užsukamus indelius.


Paruoštą Ghi rekomenduojame laikyti šaldytuve. Jį naudokite kepimui, įvairių patiekalų pagardinimui, juo pakeiskite paprastą sviestą kepiniuose. O taip pat siūlome išbandyti keletą receptų, kuriems ypač tiks nuostabiai kvepiantis ir ypatingą skonį jiems suteikiantis Ghi sviestas.

 



Skaniausia turkiška baklava su Ghi sviestu
 

Nuotraukos šaltinis „Lithuanian in the USA

 

Turkiškas desertas baklava iš plonyčių tešlos lakštelių, riešutų ir sirupo yra pati tikriausia saldi nuodėmė. Jis bus dar skanesnis ir kvapnesnis, jeigu pasinaudosite Liucijos patarimu ir naudosite Ghi sviestą.
Prie baklavos būtinai išvirkite puodelį stiprios kavos ar arbatos.
Skaniausios turkiškos baklavos receptą rasite čia.



Naminiai pyragėliai „Samosos“ su daržovėmis
 

Nuotraukos šaltinis LaMaistas.lt

 

Indiški pyragėliai „Samosos“ galima būti ruošiami su įvairiais įdarais, tačiau dažniausios naudojamos įvairios daržovės, bulvės, gausiai gardinamos kvapniais prieskoniais. Paruoštus pyragėlius galima tiek skrudinti riebaluose (tam, žinoma, puikiai tiks Ghi sviestas), tiek ir kepti orkaitėje.
Naminių pyragėlių „Samosos“ su daržovėmis receptą rasite čia.



Be galo skani pieniška ryžių košė su Ghi sviestu
 

Nuotraukos šaltinis „Tasha

 

Ghi sviestu apliejami išvirti ryžiai, tai jiems suteikia malonaus skonio ir kvapo. Natalija Ghi sviestu siūlo paskaninti labai skanią pienišką ryžių košę su prieskoniais, medumi ir džiovintais vaisiais.
Be galo skanios pieniškos ryžių košės receptą rasite čia.



Purus obuolių pyragas su Ghi sviestu

Tradicinį biskvitinį obuolių pyragą galima kepti su Ghi sviestu. Tai kepiniui suteiks ne tik drėgnumo, truputį burnoje tirpstančio riebumo, bet ir malonaus kvapo.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
6 kiaušinių;
150 g Ghi sviesto;
1 stiklinės cukraus;
1,5 stiklinės miltų;
5 obuolių;
1 šaukštelio cinamono;
1 šaukštelio vanilinio cukraus.

Gaminimas:
Trynius elektriniu plakikliu išplakite su Ghi sviestu, cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki baltumo.

Baltymus išplakite iki standžių putų.

Į trynius įmaišykite miltus ir cinamoną, o tada atsargiai įmaišykite baltymus ir nuluptus bei kubeliais supjaustytus obuolius.

Tešlą sudėkite į riebalais pateptą arba kepimo popieriumi išklotą skardą.

Pyragą kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 45-60 min. (kepimo laikas priklauso nuo formos dydžio), kol viršus paruduos, o įsmeigtas dantų krapštukas išlįs švarus.

Iškeptą pyragą galima pabarstyti cukraus pudra. Ypač tinka tiekti su ledais.



Cukinijų ir bulvių apkepas su Ghi sviestu

Labai gardus, kvapnus, tiesiog burnoje tirpstantis apkepas. Į šį apkepą papildomai galite įdėti kumpio ar spirgučių, įtarkuoti morkų ar moliūgų.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
500 g bulvių;
500 g cukinijų (gryno svorio);
3 kiaušinių;
2 svogūnų;
50 g Ghi sviesto;
2 skiltelių česnako;
pagal skonį druskos, pipirų;
aliejaus kepimui ir formai patepti;
džiūvėsėlių ar miltų formai pabarstyti.

Gaminimas:
Svogūnus susmulkinkite ir apkepinkite aliejuje.

Bulves ir cukiniją (jeigu jos odelė kieta, ją nulupkite) stambiai sutarkuokite, įdėkite pakepintą svogūną, įspauskite česnakus, įberkite maltų juodųjų pipirų, druskos, sudėkite išplaktus kiaušinius. Viską gerai sumaišykite ir sukrėskite į išteptą aliejumi ir miltais arba džiūvėsėliais pabarstytą kepimo indą.

Ant viršaus uždėkite Ghi sviesto.

Kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje 40-50 min.

Patiekite karštą, su grietine ar jogurtiniu padažu.



Greiti ir labai skanūs keksiukai su Ghi sviestu

Paprastučiai, tačiau tikrai ne prasti keksiukai, kurie tikrai taps jūsų mėgstamiausiais! Juos galima paįvairinti - pridėti šviežių ar džiovintų vaisių, uogų, riešutų, kokoso drožlių, šokolado gabaliukų, įtarkuoti citrusinių vaisių žievelės. Keksiukus taip pat galima įvairiai glazūruoti, papuošti kremo „kepurėmis“.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
170 g cukraus;
120 g miltų;
110 g Ghi sviesto;
100 ml pieno;
2 kiaušinių;
1 šaukštelio kepimo miltelių;
žiupsnelio druskos.

Gaminimas:

Gerai išplakite kiaušinius su cukrumi iki purumo. Pilkite ištirpintą ir atvėsintą Ghi sviestą, išmaišykite.

Į plakinį sudėkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir druska. Viską gerai šaukštu sumaišykite.

Į tešlą supilkite pieną ir išmaišykite iki vientisos masės.

Masę pilkite į riebalais pateptas arba specialiais popieriukais išklotas keksiukų formeles: mase užpildykite daugmaž 2/3 formelės, nes keksiukai kepdami pakils.

Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 min.

Iš šios tešlos galima kepti ir keksą, tiesa, tuomet jo kepimo laikas bus maždaug dvigubai ilgesnis.

Iškeptus keksiukus galima apibarstyti cukraus pudra.

Skaityti komentarus
Komentarai (4)
Zita
2021-01-14 19:58
Kam tie mandatus užsienietiški pavadinimai. Mes vadiname paprastai - lydytas sviestas ATSAKYTI
DAIVA
2021-01-13 20:44
GARDU TROŠKINTI RAUGINTI KOPŪSTAI SU GHI SVIESTU IR ŠIEK TIEK KOKOSŲ ALIEJAUS. PABANDYKITE. ATSAKYTI
Egle
2018-07-11 16:52
Tinka ir sūdytas sviestas. Visa druska kartu su nuosėdom išsivalo, lieka saldus ghi sviestas. ATSAKYTI
Asta
2018-07-09 20:50
Gaminu ghee, ir viską kepu tik ant ghee, nuostabus dalykas! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital