Kaip iškepti traškią ir sultingą vištieną be recepto?

2017-06-14
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 4)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 4)
Kaip iškepti traškią ir sultingą vištieną be recepto?
Shutterstock

Traški plutelė ir sultinga, gardžiuose prieskoniuose marinuota, minkštutėlė mėsa - štai kokia turėtų būti tobulai iškepta vištiena. Išmokite pagaminti nuostabaus skonio, tradicinę traškią vištieną, kurią galėsite valgyti tiek, kaip pagrindinį patiekalą, tiek ir kaip karštą ar šaltą užkandį.

Traški vištiena buvo ištobulinta ir pasklido, visų pirma, po Jungtines Amerikos Valstijas, o tuomet ir visą pasaulį iš pietinių valstijų. Vištienos skrudinimo tradiciją į Jungtines Amerikos Valstijas atplukdė emigrantai iš Škotijos, o ją gardinti prieskonių mišiniais ir marinuoti sūryme pradėjo juodaodžiai vergai iš Afrikos. Pastariesiems buvo draudžiama auginti galvijus, tad jie laikė vištas bei iš jų ruošė nesudėtingus ir sočius patiekalus.

Šiandien traški vištiena tebėra labai populiarus pagrindinis patiekalas ar užkandis. Traški vištiena tradiciškai tiekiama su skrudintomis bulvytėmis, bulvių koše, virtų bulvių salotomis, kopūstų salotomis (angl. coleslaw), makaronais su sūrio padažu ( angl. mac and cheese), įvairiais padažais ir mirkalais, valgoma pusryčiams su vafliais.



Marinavimas sūryme

 


Shutterstock nuotr.


Mirkymas sūryme - puikus būdas marinuoti įvairią mėsą, žuvį ir net daržoves. Patiekalas būna minkštas, sodraus skonio ir tikrai tinkamo sūrumo. Traški vištiena dažniausiai marinuojama sūryme, kuris sumaišomas ne tik iš vandens, druskos, trupučio cukraus, įvairių mėgiamų prieskonių, žolelių, citrusinių vaisių, bet ir iš pasukų. Rauginto pieno produktai (pasukos, kefyras, jogurtas) labai gerai suminkština paukštieną, ji būna ypač sultinga, švelni. Vidutinio dydžio vištai reikia maždaug 2 stiklinių sūrymo. Sūryme paukštiena mirkoma keletą valandų. Apačioje pateikėme bazinį sūrymo receptą bei mums patinkantį, saikingai aitrų prieskonių mišinį, tačiau galite naudoti ir kitokius prieskonius.

Žinoma, višta gali būtina marinuojama ir „sausai“, t.y. ištrinama prieskonių ir druskos mišiniu. Vidutinio dydžio vištai reikės 2 šaukštų prieskonių mišinio, kuriuo ištrinta paukštiena turėtų šaldytuve marinuotis keletą valandų. Reikėtų pabrėžti, kad marinuojant paukštieną šiuo būdu ji ne tik gaunasi kiek kietesnė, bet ir aštresnė, prieskonių skonis ryškesnis.

 



Paniravimas miltuose

 


Shutterstock nuotr.


Traškumą vištienai suteikia paniravimas miltuose. Sūryme marinuoti paukštienos gabaliukai nuskalaujami vandenyje, vėl pamirkomi į perkoštą marinatą arba į šviežas pasukas be priedų, palaukiama, kol nutekės skysčio perteklius ir apvoliojami miltuose. Miltai prieš tai įprastai pagardinami - sumaišomi su druska, pipirais, kartais gali būti dedama paprikos miltelių, čili pipirų, sutrintų džiovintų žolelių...

Jeigu norite, kad traški plutelė būtų storesnė, tai vištos gabaliukus, visų pirma, apvoliokite ne miltuose, bet kukurūzų krakmole, tuomet vėl pamirkykite perkoštame marinate ar pasukose ir tik tuomet apvoliokite miltuose.

Paniruota vištiena turi būti nedelsiant skrudinama įkaitintuose riebaluose arba šaunama į karštą orkaitę, kadangi miltams perdėm sudrėkus jie gali nukristi, traški plutelė bus nevienalytė, paukštiena gali pridegti.

 



Skrudinimas arba kepimas

 


Shutterstock nuotr.


Traški vištiena tradiciškai skrudinama aliejuje. Svarbiausia skrudinimo dalis - tinkamas aliejus ir jo temperatūra. Geriausiai rinktis neryškaus skonio, skrudinimui tinkantį aliejų, pavydžiui, rapsų arba saulėgrąžų.

Ideali aliejaus temperatūra vištienos skrudinimui yra 175-180°C. Aliejui įkaitus nepakankamai vištiena neiškeps, plutelė neįgaus reikiamo traškumo, auksinės spalvos. Vištiena neiškeps ir jeigu aliejus bus per karštas - plutelė sudegs, o mėsa liks žalia.

Jums tikrai pravers virtuvinis termometras, tačiau jeigu jo neturite, tai aliejų įkaitinkite ir įmeskite nedidelį gabaliuką duonos. Jeigu duona paruduoja ir iki traškumo apskrunda per minutę, tai aliejaus temperatūra tinkama. Aliejus per karštas, jeigu duona greitai sudega, jeigu skrunda ilgiau - per šaltas.

Skrudinant aliejumi reikėtų pripildyti 3/4 puodo ar gilios keptuvės. Aliejui įkaitus, visų pirma, iškepkite vieną vištos gabaliuką, jį perpjaukite ir patikrinkite ar kepimo laikas tikrai tinkamas. Skrudinti įprastai reikia 8-10 min. Jeigu turite mėsos termometrą, tai vištieną galima patikrinti juo - įdurkite termometrą į storiausią gabaliuko vietą, gerai iškepusios paukštienos temperatūra turi būti 70°C.

Skrudintos vištienos gabaliukai sudedami ant popierinių rankšluostukų, kad susigertų riebalų perteklius ir nedelsiant papildomai apibarstomi druska.

Norintys, kad vištiena nebūtų tokia kaloringa, o virtuvė išliktų švaresnė, paruoštus gabaliukus gali odele į apačią sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepti iki 200°C įkaitintoje orkaitėje. Svarbu maždaug kepimo viduryje nepamiršti apversti gabaliukų.

Orkaitėje keptus gabaliukus taip pat reikia sudėti ant popierinių rankšluotukų, kad susigertų riebalų perteklius, pabarstyti druska.

 



Traški ir sultinga vištiena

 


Shutterstock nuotr.


Jums reikės:
1 vidutinio dydžio vištos.

Sūrymui:
1 stiklinės vandens;
1 stiklinės pasukų;
5 šaukštų druskos;
1 šaukšto cukraus.

Prieskonių (pateikiame pavyzdį, tačiau siūlome nebijoti eksperimentuoti):
1-2 šaukštų rūkytos paprikos miltelių;
1-2 šaukštelių čili pipirų;
1 skiltelės česnako;
kelių citrinos riekelių;
poros šakelių šviežių ar džiovintų čiobrelių;
šlakelio „Tabasco“ padažo.

Paniravimui:
3-4 stiklinių miltų;
2-3 šaukštelių druskos;
2-3 šaukštelių juodųjų pipirų.

 



Gaminimas:
Vištą kruopščiai nuplaukite ir supjaustykite per sąnarius - t.y. atskirkite sparnelius, blauzdeles, ketvirčių puseles, krūtinėlę, nugarėlę. Odą palikite.
Žinoma, galite naudoti ne visą paukštį, o tik atskiras jo dalis, pavyzdžiui, kepti tik traškias blaudeles.

Vandenį sumaišykite su pasukomis. Ketvirtadalį skysčio supilkite į nesvylantį puodą, sudėkite druską, cukrų ir visus pasirinktus prieskonius. Viską maišant kaitinkite ant nedidelės ugnies iki kol cukrus ir druska ištirps. Neužvirinkite! Palaukite kol truputį atvės, supilkite likusį skystį, išmaišykite.

Vištos gabaliukus sudėkite į pasiruoštą sūrymą, lengvai pamasažuokite palikite marinuotis 2-4 valandas. Nemarinuokite ilgiau 12 valandų, bus per sūru ir per aitru!

Iškart pasiruoškite paniravimui. Į vieną indelį perkoškite sūrymą (galite naudoti ir šviežas pasukas be priedų). Kitame indelyje miltus sumaišykite su druska ir juodaisiais pipirais.

Sūryme marinuotus vištos gabaliukus išimkite, perplaukite po tekančiu vandeniu, sudėkite ant grotelių, kad nutekėtų skysčio perteklius. Gabaliukus merkite į perkoštą sūrymą, minutelę palaikykite virš indo ir palaukite, kol nutekės skysčio perteklius, apvoliokite miltuose.

Paniruotą vištieną nedelsiant skrudinkite iki 175-180°C įkaitintame aliejuje 8-10 min. iki kol plutelė bus auksinės ar švelniai rusvos spalvos. Skrudinimo metu kelis kartus pamaišykite puode, kad gabaliukai nesuliptų tarpusavyje, nepriliptų prie puodo sienelių.

Skrudintą vištieną sudėkite ant popierinių rankšluostėlių, kad susigertų riebalų perteklius, apibarstykite druska.

Vištieną taip pat galite kepti iki 200°C įkaitintoje orkaitėje. Gabaliukus sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos odele į apačią. Kepkite apie 40 min. (kepimas gali užtrukti iki valandos) iki kol gabaliukų viršus bus traškus, rusvas. Tuomet gabaliukus apverskite ir kepkite dar 20 min.

Orkaitėje keptą vištieną taip pat reikėtų sudėti ant popierinių rankšluostėlių, pabarstyti druska.

Beliko paruošti mėgstamą garnyrą ir mėgauti nuostabiu skoniu iš pietinių Jungtinių Amerikos Valstijų. Linkime gardžių (ir traškių) potyrių!

Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital