Kaip iškepti idealiai minkštus plaktus pusryčių kiaušinius?

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2018-03-09
Kaip iškepti idealiai minkštus plaktus pusryčių kiaušinius?
@ Shutterstock

Plakta kiaušinienė pusryčiams - tikra skonio klasika. Deja, ne visada ją pavyksta išsikepti tobulai minkštą, purią ir lengvą tarsi debesėlis. Norėdami to išmokti, išnaršėme daugybę virtuvės autoritetų patarimų nuo Bon Appetit iki James Oliver ir The Kitchn, išbandėme juos patys ir siūlome pabandyti Jums.

 

1. Rinkitės tinkamo dydžio keptuvę nepridegančiu paviršiumi.

Norint išsikepti plaktą kiaušinienę iš 2-4 kiaušinių, užteks ir mažos keptuvės, tačiau kai kalba eina apie 6 kiaušinius - pagelbėti gali tik didesnė. Labai svarbu, kad keptuvės paviršius būtų nepridegantis - juk niekam nepatiktų pridegęs patiekalas. Be to, kuo daugiau kiaušinienės masės prilips prie keptuvės sienelių, tuo mažiau jų liks Jūsų patiekalui.

 

2. Naudokite tik šviežius produktus.

Bet kokio patiekalo skonis labiausiai priklauso nuo jo ingredientų kokybės. Plaktai kiaušinienei labiausiai rekomenduotume naudoti šviežius kaimiškus kiaušinius, įsigytus tiesiai iš ūkininkų.

 

3. Nemuškite kiaušinių tiesiai į keptuvę.

Dažnai taip norisi gaminimui sunaudoti kuo mažiau indų, tačiau puikiai išplakti kiaušinienę galima tik atskirame inde. Įmušus kiaušinius tiesiai į keptuvę ir juos maišant šaukštu arba mentele, niekada nepavyks gauti tokios purios ir lengvos masės, kokią išplaktumėte atskirame inde.

 

4. Kiaušinių plakimui naudokite plaktuvą arba trintuvą.

Dažniausiai šeimininkės kiaušinius plaka šakute, tačiau taip kiaušinienės masė neprisisotina tiek deguonies, kiek jos gautų plakant elektriniu plaktuvu ar maišant trintuvu.

 

5. Neruoškite kiaušinių masės iš anksto.

Plakta kiaušinienė bus skaniausia, jei jos masė bus paruošta prieš pat gaminimą. Priešingu atveju ji gali užsistovėti bei prarasti savo purumą ir lengvumą.

 

6. Neplakite kiaušinių per trumpai.

Be abejo, dažnai mūsų mėgsta maistą pasigaminti kuo greičiau ir tam skirti kuo mažiau pastangų. Visgi kiaušinienę reikėtų plakti tol, kol baltymas bei trynys visiškai susimaišo tarpusavyje, o masėje atsiranda pakankamai daug oro burbuliukų. 

 

7. Naudokite silikoninę mentelę.

Tik silikoninė mentelė gali pasiekti tokias keptuvės vietas, kurių niekuomet nepasiektų medinė - kampus tarp keptuvės šono ir dugno. Tuo tarpu metalinė mentelė nerekomenduojama dar ir dėl to, jog gali negrįžtamai subraižyti nepridegantį keptuvės paviršių.

 

8. Kiaušinienės kepimui naudokite sviestą.

Dažnai kepant plaktą kiaušinienę yra naudojamas aliejus, tačiau tik sviestas jai suteiks malonų saldumą.

 

9. Nepamirškite tinkamos kepimo temperatūros.

Pirmiausia keptuvę pakaitinkite ant vidutinės ugnies. Prieš pradedant kepti pačią kiaušinienę, ugnį sumažinkite. Plakta kiaušinienė turi būti kepama lėtai, ant nedidelės ugnies. Jei ji bus per didelė, kiaušinienė taps per sausa. Nuimkite keptuvę nuo ugnies tuomet, kai kiaušiniai dar neatrodys iki galo iškepę - palaikius juos tiesiog karštoje keptuvėje, kiaušinienė taps dar puresnė ir lengvesnė.

 

10. Eksperimentuokite su pagardais.

Pagrindiniai prieskoniai, kuriuos turėtumėte naudoti - druska ir pipirai. Tuo tarpu papildomi pagardai gali būti labai įvairūs - žalumynai, kumpis, šoninė, sūris... Eksperimentuokite!

 

Kai jau žinote pagrindines plaktos kiaušinienės gaminimo gudrybes, dalinamės puikiu šio skanėsto receptu iš Bon Appétit:

 

Ingredientai:

4 dideli kiaušiniai
¼ arbatinio šaukštelio druskos
1 arbatinis šaukštelis nesūraus sviesto
Truputis jūros druskos (patiekimui)

 

Gaminimas:

Įmuškite kiaušinius į vidutinio dydžio indą ir įberkite druskos. Suplakite kiaušinius trintuvu ar plaktuvu kol masė taps vientisai geltona (turėtų užtrukti apie 30 sekundžių).

Nedidelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą (ugnis turėtų būti kiek silpnesnė nei vidutinė). Kai visas sviestas ištirps, įpilkite kiaušinių masę. Kepkite nemaišydami tol, kol ant keptuvės kraštų atsiras plonas iškepusių kiaušinių sluoksnis. Silikonine mentele pradėkite maišyti kiaušinienės masę - pirmiausia palei keptuvės perimetrą, tuomet per centrą. Maišykite masę tol, kol ji taps puri ir beveik visiškai paruošta (turėtų užtrukti apie 2 minutes). Kiaušinienės paviršius vis dar turėtų atrodyti ne visiškai iškepęs. Sudėkite kiaušinienę į lėkštę ir pagardinkite jūros druska.

 

Galimi pagardų variantai:

Feta sūris ir za'atar prieskoniai (pastaruosius galima pakeisti čiobreliais ir raudonėliais)

Kepimo metu pagardinkite kiaušinienę 2 šaukštais smulkinto feta sūrio ir ¼ arbatinio šaukštelio za'atar prieskonių. Prieš patiekiant pabarstykite kiaušinienę jūros druska bei dar trupučiu za'atar prieskonių.

 

Parmezanas ir bazilikas

Kepimo metu pagardinkite kiaušinienę 2 šaukštais smulkinto parmezano bei 1 šaukštu šviežiai pjaustyto baziliko. Prieš patiekiant pabarstykite kiaušinienę jūros druska ir dar trupučiu baziliko.

 

Sojos padažas ir laiškiniai svogūnai

Prieš plakant kiaušinius, pagardinkite juos ½ arbatinio šaukštelio sojos padažo. Kepant įberkite į kiaušinienę 2 smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus. Prieš patiekiant pagardinkite jūros druska.

 

Tepamas varškės sūris ir česnakai

Kepimo metu pagardinkite kiaušinienę 1 šaukštu tepamo varškės sūrio ir 1 šaukštu smulkintų šviežių česnakų. Prieš patiekiant pabarstykite jūros druska ir dar trupučiu smulkintų česnakų.

 

Aštrus čederio sūris

Kepimo metu pagardinkite kiaušinienę 2 šaukštais smulkinto čederio sūrio. Prie patiekiant pabarstykite jūros druska ir įpilkite truputį aštraus padažo.
 

 

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
užkandžiai
ruošiamės žiemai
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

tiPRO grupės dalis