Riestainiai daro žmones laimingus. Rimtai.
Būdama vyro kepykloje labai mėgstu užsukti į bandelių cechą, kur merginos visą dieną krizendamos lipdo riestainius. Niekas man taip nesišypso kaip jos, turbūt laimingiausios moterytės Biržuose.
Išties, riestainiuose yra vaikystės magijos. Labiausiai ji atsiskleidžia smaguriaujant su močiutės braškių uogiene ir pienu.
Visgi norint iškepti tikrus žydiškus riestainius, vadinamuosius beigelius, teks pasistengti. Bet tik pirmą kartą. O tą akimirką, kai skardą stumsite į orkaitę, pagausite viduje kirbantį klausimą, kodėl to anksčiau nedariau?
Skaniausi jie pirmąsias kelias dienas, bet žinoma, galima iškeptus užsišaldyti ir džiaugtis vaikystės magija tik užsigeidus :) O jeigu norite įdomiau ir moderniau, straipsnio apačioje pateikiau keletą beigelių sumuštinių idėjų. Ne veltui juk dėl beigelių kraustosi iš proto visas pasaulis - ypatinga šių riestainių tekstūra labai dera su pačiais įvairiausiais priedais.
Mums prireiks:
500g miltų (+ šiek tiek papildomai minkymui)
300 ml drugno vandens
2 v.š. cukraus
7 g sausų mielių
1 a.š. su kaupu druskos
1 kiaušinio baltymo
Šaukštelio aliejaus
Sezamų, aguonų ar kitokių mėgiamų sėklų beigeliams apibarstyti
1. Mieles ištirpiname vandenyje ir sumaišome su miltais, druska ir cukrumi.
2. Ant pamiltuoto stalviršio minkome tešlą apie 10 minučių. Ji turi būti elastinga ir minkšta. Jeigu limpa prie rankų, įdėkite daugiau miltų, o jeigu atrodytų kietoka, įpilkite dar šiek tiek vandens.
3. Iš tešlos suformuojame kamuolį ir dedame į aliejumi išteptą dubenį. Uždengiame jį maišeliu ar maistine plėvele, sutepta aliejumi (kad nepriliptų).
4. Paliekame valandai šiltoje vietoje gražiai kilti.
5. Pakilusią tešlą padaliname į 10 lygių dalių ir formuojame kamuoliukus. Juos sudedame ant nelipnaus kepimo popieriaus. Paliekame 10 min pailsėti. Ilsėdamasi tešla šiek tiek pakils.
6. Piršto pagalba kiekvieno kamuoliuko centre padarome skylutes. Tik ilgai nemaigykite tešlos, nes gali pakisti jos tekstūra.
7. Didesniame puode užverdame vandenį ir į jį dedame po 1-2 riestainius. Verdame juos 1-2 minutes (priklauso, kokio standumo norite riestainio). Pusiaukelėje būtinai apverskite, kad abi pusės apvirtų.
8. Kiaurasamčiu traukiame beigelius iš vandens, gerai nuvarviname ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Nuplikyti riestainiai išsipučia, tad į vieną skardą nebetilps.
9. Riestainių viršų aptepame lenvai paplaktu kiaušinio baltymu ir apibarstome sėklomis. Aš pasirinkau klasikinį riestainių papuošimą sezamais ir aguonomis. Bet jūs drąsiai eksperimentuokite - galima dekoruoti cukraus ir cinamono mišiniu, kanapių, čija, moliūgų ar saulėgrąžų sėklomis, bolivine balanda, kmynais ar net kietuoju sūriu.
10. Kepame iki 180C įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol beigelių viršus gražiai paruduos. O tada traukite iš orkaitės ir gardžiuokitės!
Valgykite juos vienus ar su uogiene, ar sviestu arba pjaukite pusiau ir išbandykite tai, dėl ko iš proto jau keletą metų eina visas pasaulis: susitepkite puikius beigelių sumuštinius!
Štai kelios beigelių sumuštinių idėjos:
1. “NEW YORK” tipo sumuštiniui beigelio puselę aptepiau sūreliu, pagardinau keliais salotų lapais, uždėjau keptą kiaušinį ir riekę vytinto kumpio. Jeigu norite tobulai niujorkietiškai, vietoje kumpio galite naudoti keptuvėje paskrudintą šoninę.
2. Atostogas prie jūros man priminė sumuštinis su tepamu sūreliu, avokadu, rūkyta lašiša bei rukolos salotomis.
3. Veganiškai versijai sutryniau alyvuoges su saulėje džiovintais pomidorais, gausiai apibarsčiau bazilikais ir moliūgų sėklomis.
4. Na o mažoji vidinė smagurė džiaugėsi nepakartojamu deriniu: naminė abrikosų uogienė, paskutinės šio sezono šilauogės bei šviežios bruknės.
5. O koks bus jūsų tobulas beigelis? :-)