Ryžiai - vienas iš patiekalų, kuriuos kiekvienas iš mūsų yra viręs bent kartą. Tai tarsi dalis pradmenų, svarbių ir patyrusiam, ir profesionaliam kulinarui. Deja, ne visada pavyksta išvirti ryžius taip, jog jie būtų gardūs ir birūs. Pateiksime kelis patarimus, kaip galite tai pasiekti.
O ką ruošti su virtais ryžiais? Čia rasite net 42 puikius, skanutėlius ir visai nesudėtingus patiekalus!
Reikės:
1 stiklinės ryžių;
1.7 stiklinės vandens įprastiems ryžiams (1.5 stiklinės vandens basmati arba jasmin ryžiams);
1/2 arbatinio šaukštelio druskos;
gabalėlio sviesto arba šlakelio aliejaus (galima ir nedėti, bet suteikia ryžiams daugiau birumo ir malonaus poskonio)
Kaip virti?
1. Ryžius gerai nuskalaukite. Taip nuo jų bus pašalintas galimas purvas bei krakmolo likučiai, atsirandantys ryžius šlifuojant. Ryžius perskalaukite bent 2-3 kartus iki nuo ryžių tekantis vanduo bus daugmaž skaidrus. Šis skaidrumas užtikrins, jog nuo ryžių paviršiaus pašalintas krakmolo perteklius, kuris dažnai ir lemia, jog ryžiai sulimpa. Kad perskalautumėte, tiesiog suberkite ryžius į dubenį, užpilkite šaltu vandeniu, išmaišykite, tada vandenį nupilkite ir tą pakartokite keletą kartų. Po paskutinio perskalavimo, supilkite ryžius į koštuvą su skylutėmis, jog nuvarvėtų kuo daugiau vandens.
Nuotraukos šaltinis Shutterstock
2. 1 stiklinei įprastų ryžių reikia 1.8 stiklinės vandens. Tik basmati ir jasmin rūšių ryžiams jo reikia šiek tiek mažiau - 1.5 stiklinės vandens 1 stiklinei ryžių. Vienam asmeniui nevirtų ryžių turėtų pakakti pusė stiklinės, taigi, pagal tai pasimatuokite, kokio tikslaus jų ir vandens kiekio Jums reikia. Beje, jeigu virtus ryžius naudosite troškinamam patiekalui (pvz. plovui ar balandėliams), vandens pilkite šiek tiek mažiau, jog ryžiai būtų tvirtesni, nes troškinami jie dar paminkštės.
3. Užvirinkite vandenį puode. Puodą rinkitės geriau tvirtesnio metalo, su tikrai sandariu, sunkesniu dangčiu, jog verdant ryžius pro jį neišeitų garai.
4. Iškart vandeniui užvirus, suberkite ryžius. Užvirus vandeniui, jį pasūdykite ir tada suberkite ryžius. Subertus ryžius dideliu šaukštu šie tiek paskirstykite daugmaž tolygiu sluoksniu po puodo dugną, bet stenkitės per daug nemaišyti, nes stiprus maišymas sumažins ryžių birumą. Jeigu norite, į vandenį galite įdėti gabalėlį sviesto arba įpilti šlakelį aliejaus - išvirusiems ryžiams tai suteiks daugiau birumo, o sviestas - dar ir malonų poskonį (sviestas ypač tinka basmati bei jasmin ryžių rūšims). Leiskite vandeniui dar kartą užvirti.
Nuotraukos šaltinis Shutterstock
5. Užvirus, uždenkite prikaistuvį kuo sandaresniu dangčiu (kad neišeitų garai) ir sumažinkite kaitrą iki minimalios. Jokiu būdu nekilnokite dangčio, kol ryžiai verda.
6. Virkite ryžius 15 minučių.
7. Tada nuimkite ryžius nuo ugnies, bet dangčio neatidarinėkite. Leiskite ryžiams dar 10-15 minučių pastovėti uždengtiems dangčiu. Taip jie dar šiek tiek pavirs garuose. Jokiu būdu nekilnokite dangčio. Tiesiog pasitikėkite, jog viskas vyksta sklandžiai :-)
8. Praėjus laikui, nuimkite dangtį ir pakedenkite ryžius. Geriausia tą daryti šakute.
9. Patiekite!
Nuotraukos šaltinis Shutterstock
Virtus ryžius galite kuo puikiausiai laikyti šaldytuve 2-3 dienas. Virtus ryžius taip pat galite užšaldyti. Šaldiklyje juos puikiai galima laikyti du-tris mėnesius.
Nuotraukos šaltinis Shutterstock
Jau išmokome virti birius ir skanutėlius ryžius! Jei norite jų ne tik garnyrui, bet ir paįvairinti šeimos pietus ar vakarienę kitokiais patiekalas su ryžiais, čia rasite puikių idėjų, kaip tai padaryti - nuo apkepo iki sušių ir dar daugiau!