Viskas ką reikia žinoti apie mėsos marinavimą

2010-12-01
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Viskas ką reikia žinoti apie mėsos marinavimą

Tas pats mėsos kepsniukas kasdien? Net ir didžiausiam monotonijos gerbėjui to būtų išties per daug! Vienas iš būdų patiekti mėsą naujai – vis kitoks jos marinavimo būdas. Marinatas minkština, švelnina mėsą, suteikia jai savito, ypatingo skonio.

 

Beje, sėkmingai užmarinuotą mėsą galima su visu marinatu užšaldyti, todėl prireikus greitai apsisukti virtuvėje, gardus patiekalas bus jau iš dalies paruoštas.
 
Patys populiariausi marinatai susideda iš 3 pagrindinių dalių: riebalų (paprastai aliejaus), rūgšties (actas, vynas ar citrusiniai vaisiai) bei prieskonių (žolelės, prieskoniniai augalai, tam tikros sėklos). Yra ir kitų mėsos marinavimo būdų, pavyzdžiui, su pieno produktais, imbieru, kiviais, ananasais ar papaja. Ir kiekvienas marinavimo būdas turi savų pliusų ir minusų.
 
Mėgstantys marinavimą rūgštimi teigia, kad rūgštis suardo baltymų junginius. Tai suminkština mėsą, joje susilaiko daugiau vandens, todėl kepsnys bus sultingesnis. Tačiau pernelyg daug rūgšties duoda priešingą efektą. Daugiau nei 2 valandas aštrioje rūgštyje palaikius mėsą baltymų jungtys sutvirtėja, mėsa netenka skysčių, iškepta ji bus kietesnė ir daug sausesnė. Kad to išvengtumėte, nepadauginkite savo marinate laimo, citrinos sučlių ar acto.
 
Enzymų marinatas (kiviai, ananasai) taip pat skirtas tik trumpam laikui. Mėsa jame laikoma ne ilgiau nei 2 valandas, kitu atveju ji taps pernelyg trapi, virs koše.
 
Pieno produktų pagrindu pagamintas marinatas yra pats švelniausias. Tačiau jame mėsa laikoma ilgiau. Tokiam marinatui pasigaminti geriausiai tinka natūralus jogurtas arba kefyras.
 
Gaminant marinatus galima drąsiai eksperimentuoti. Svarbiausia sąlyga nepatyrusiam virėjui – marinatas turėtų būti skanus pats savaime. Todėl nebijokite prieš jį pilant ant mėsos paragauti. Pavyzdžiui, aliejus, citrinų sultys, druska, pipirai, prieskoninės žolelės ir šaukštelis medaus turėtų suteikti fantastišką skonį. O jei dar įtarkuosite šiek tiek imbiero ar pabalinsite šaukšteliu jogurto? Bandykite ir ragaukite!
 
Skaityti komentarus
Komentarai (3)
Giedre
2010-12-13 18:15
naudinga tai zinoti :) ATSAKYTI
Asta
2010-12-02 16:53
Man daznai buna, kad per ilgai marinuoju ir buna labai kieta ;/ ATSAKYTI
La
2010-12-01 15:05
Reikės išbandyti marinatą su pienuku :) gal turit kokių nors idėjų? ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital