Švediškos cinamoninės bandelės Kanelbullar - rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2022-12-02
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 5)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 5)
Švediškos cinamoninės bandelės Kanelbullar
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės, LaMaistas.lt redakcijai

Kas gali būti geriau nei puodelis kvapnios arbatos ir dar kvapnesnė suraityta bandelė? Puodelis kvapnios arbatos ir suraityta švediška cinamoninė bandelė Kanelbullar! Puri ir minkštutėlė tešla, daugybė vijų, kvepiančių cinamonu ir traškūs cukraus perliukai - nesvarbu, ar labiau mėgstate tiesiog atsikąsti, ar plėšti sluoksnį po sluoksnio - ji tobula

 

Švedai labai mėgsta cinamoninėmis bandelėmis mėgautis kavos pertraukėlių fika metu, tešlą gausiai gardina kardamonu (mes kardamono kiekį kiek labiau pritaikėme lietuviškam skoniui), o vienoje iš kavinių galima rasti “Virtuvės karaliene” pavadintų cinamoninių bandelių, kurių skersmuo net 30 centimetrų! Ir taip, ši bandelė skirta ne dalintis, o vienam žmogui. Paragavę šių įmantriai (bet visai nesudėtingai) susivijusių bandelių, pajutome, kad net ir tokią milžinišką vienam įveikti nebūtų taip jau sudėtinga. Tik niekam nesakykit, bet mums šios bandelės patiko net labiau nei lietuviškos cinamoninės sraigės - jose daug daugiau sluoksnių su įdaru, todėl bandelės minkštesnės, skalsesnės, visai nepanašios į sausą bulką. Susigundėt? Einam kepti!

 

Žemiau rasite receptą, kaip iškepti maždaug 10 - 12 bandelių (vienai standartinei orkaitės skardai - priklausomai nuo to, kokio dydžio jas formuosite), bet, jei vaišinsite šeimą ir draugus, kepsite didesnėms Kalėdų vaišėms, kiekį galite drąsiai dvigubinti.

 

10 - 12 bandelių (vienai skardai) reikės:

 

Tešlai

  • 400 g kvietinių miltų (naudojome 550D) + trupučio kočiojimui
  • 250 g pieno (šilto)
  • 80 g sviesto (tirpinto ir atvėsinto)
  • 50 g cukraus
  • 7 g sausų mielių
  • 0.5 šaukštelio malto kardamono (tradiciniam švediškam variantui kiekį dvigubinkite)
  • 0.5 šaukštelio druskos

 

Įdarui

  • 80 g sviesto (minkšto, kambario temperatūros).
  • 50 g cukraus
  • 1 šaukštelio malto cinamono

 

Aptepimui

  • 1 vnt kiaušinio
  • perlinio cukraus

 

Pradedam!

1. Įdarui skirtą sviestą išimti iš šaldytuvo, jog sušiltų iki kambario temperatūros. Tešlai skirtą sviestą ištirpinti ir palikti truputį atvėsti (gali būti šiltas, bet ne deginantis).
 

2. Ruošiame tešlą. Miltus ir sausas mieles berti į didelį dubenį, išmaišyti. Suberti cukrų, druską, kardamoną, išmaišyti. Supilti pieną. Plona srovele, maišant tešlą, supilti tirpintą sviestą. Užminkyti minkštą tešlą. Ji turėtų būti elastinga, gali būti šiek tiek lipni. Jei tešla labai lipni, berkite dar šiek tiek miltų, o jei atrodo kietoka, įpilkite truputį pieno ir dar kartą išminkykite.


 

3. Tešlą uždengti švariu rankšluostėliu ir palikti šiltoje vietoje pakilti apie 1-2 val. ar kol tešlos kiekis padvigubės. Jei namuose sunku rasti šiltesnę vietą, galima kildinti orkaitėje: orkaitę įkaitinkite iki minimalios kaitros (ne daugiau nei 50 C laipsnių), išjunkite, jei reikia, truputį pravėdinkite, statykite dubenį su tešla ir orkaitę uždarykite.



 

 

4. Kai tešla pakyla, ruošiame įdarą. Minkštą kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi ir cinamonu.



 

5. Formuojame bandeles. Pakilusią tešlą perkelti ant miltais pabarstyto paviršiaus. Iškočioti maždaug 0.5 cm storio stačiakampį.
 


 

 

6. Jį visą aptepti įdaru. Tą galima daryti šaukštu arba, jei turite, konditerine mentele.


 

 

7. Tešlą perlenkti pusiau. Pjaustyti maždaug 2 cm pločio juostomis.




Svarbu: mes pjaustėme ilgesnėmis juostomis palei ilgąją stačiakampio kraštinę, dėl ko bandelės buvo didesnės turėjo daugiau įdaro sluoksnių, bet galima pjaustyti ir trumpesnėmis juostomis, taip pagaminsite kiek mažesnes bandeles ir bus truputį paprasčiau formuoti.
 

8. Kiekvieną juostą, paridenant delnu, susukti į spiralę. Perlenkti pusiau ir abi puses susukti tarpusavyje. Jei formuosite iš trumpesnių juostų, pjaustytų pagal trumpąją tešlos stačiakampio kraštinę, lenkti pusiau ir sukti dar kartą nereikia.
 

 


 

 

 

 

9. Tuomet, juostą sukant ratu ir vis pakišant truputį po apačia, formuoti bandelę. Glauskite tešlos juostos kraštelius tarpusavyje, bet pernelyg nespauskite, bandelė kepdama dar plėsis. Bandelės forma neturi būti tobulo apskritimo, tad nereikia perdaug vargti. Susuktos bandelės galiuką pakišti po bandele.


 

 

 

10. Susuktas bandeles dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, paliekant tarpus, nes jos dar plėsis. Uždenkite ir palikite šiltai pakilti dar apie pusvalandį.


 

 

11. Įjunkite orkaitę kaisti iki 250 C (kepimo funkcija - kaitinimas iš viršaus ir apačios, be vėjelio). Tikrai taip, temperatūra būtent tokia - dėl jos bandelės bus traškia išore ir minkštučiu vidumi. Jei Jūsų orkaitė tiek neįkaista, galite jungti ir vėjelį.
 

12. Pakilusias bandeles aptepkite lengvai paplaktu kiaušiniu ir pabarstykite perliniu cukrumi.


 

 

13. Bandeles dėkite kepti į iki 250 C laipsnių įkaitintą orkaitės viduryje apie 8 - 12 minučių, stebėdami procesą. Bandelės turi šiek tiek paskrusti, tapti gražiai auksinės. Jei orkaitė kepa netolygiai ir vienos bandelės jau skrunda, o kitos dar ne, galite skardą apsukti (atsargiai, nenusideginkite!).
 

14. Iškepusias cinamonines gražuoles  išimti iš orkaitės ir palikti truputį pravėsti prieš ragaujant. O tada bandyti nenusikąsti liežuvio :) Skanaus!



 


 

PATARIMAI, KAD CINAMONINĖS KANELBULLAR BANDELĖS PAVYKTŲ TOBULOS:

 

  • Kardamonas. Tradiciniuose švediškų Kanelbullar receptuose kardamono naudojama dvigubai ir net trigubai daugiau, nes švedai pamišę dėl šio prieskonio. Visgi, jei nesate prisiekę kardamono mylėtojai, pirmiausia rekomenduojame išbandyti bandeles su mažesniu jo kiekiu, kaip šiame recepte. Mūsų keptose bandelės kardamonas jaučiamas, bet labai subtiliai.
     
  • Ar būtinas perlinis cukrus? Ir taip, ir ne. Vienas iš šių tradicinių bandelių išskirtinumų yra malonus cukraus perliukų traškesys. Perlinio cukraus rasite daugelyje didesnių prekybos centrų konditerijos prieskonių skyriuje. Visgi, jei perlinio cukraus po ranka neturite, bandelės tikrai pavyks ir be jo.
     
  • Kepimo temperatūra. Taip, tai ne klaida, ji tikrai tokia aukšta - dėl gana trumpo kepimo aukštoje temperatūroje bandelių išorė pavyksta traški, o vidus išlieka itin minkštas ir purus. Jei Jūsų orkaitė neįkaista iki 250 C laipsnių, kaitinkite iki didžiausios galimos temperatūros, pagal tai pritaikykite kepimo trukmę.
     
  • Bandelių šviežumas. Kaip ir dauguma mielinių kepinių, taip ir šios bandelės yra skaniausios pirmą dieną, o dar šiltos ką tik iš orkaitės jos tiesiog dieviškos. Jei iškepėte daugiau, kad bandelės išliktų minkštos, kai visiškai atvės, sudėkite į sandarų indelį ar maišelį. Jei vėliau norėsite šiltos, galėsite keliolika sekundžių pašildyti mikrobangų krosnelėje.

 

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Edita
2021-12-08 13:33
Kaip skaniai atrodo! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital