Šaldytuvo anatomija - kaip teisingai laikyti maistą, kad kuo ilgiau išliktų šviežias?

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2018-06-06
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Kaip laikyti maistą šaldytuve?

Atrodytų, kad sudėti maistą į šaldytuvą didelės išmonės nereikia, tačiau laikydamiesi kelių taisyklių šviežiais produktais džiaugsitės gerokai ilgiau! Išmokysime pasitikrinti, ar jūsų šaldytuvas veikia tinkamai ir pasidalinsime patarimais, kurioje šaldytuvo vietoje kokius produktus reikėtų laikyti bei kaip juos tinkamai supakuoti. Taip valgysite šviežesnį, sveikesnį, skanesnį maistą ir sutaupysite pinigų jo neeikvodami.



Ženklai, kad šaldytuvas veikia netinkamai

Šaldytuvams paprastai suteikiama 2-5 metų garantija, tačiau realus jų „galiojimo laikas“ ilgesnis - apie 10 metų. Žinoma, ilgainiui šaldytuvai, kaip ir bet kuri buitinė technika, genda. Ankstyvus gedimus lemia prasta kokybė bei netinkamas naudojimas ir priežiūra.

Šaldytuvus, priklausomai nuo modelio, reikėtų bent kartą per metus išjungti, atitirpinti, dėmesingai išvalyti, atkimšti ir išvalyti drenažo angą (ši angelė dažniausiai yra šaldytuvo apačioje, už stalčių, kuriuose laikome daržoves).

Sugedęs šaldytuvas, žinoma, paprasčiausiai nebeveikia arba akivaizdžiai prastai šaldo, tačiau pirmuosius ženklus, kad šaldytuvas veikia netinkamai galima pastebėti gerokai anksčiau.

Perdėta drėgmė. Normalu, kad ant šaldytuvo galinės sienelės yra truputį drėgmės. Lašeliai po truputį nuteka sienele ir yra surenkami į (dažniausiai) už apatinių stalčių esančią drenažo angą. Svarbu, kad vanduo galėtų nutekėti laisvai, todėl maisto produktai, jų pakuotės ir indeliai neturėtų liestis prie šaldytuvo sienelių (ypač nugarėlės).

Vandeniui nenutekant arba drenažui užsikimšus, šaldytuve pradeda kauptis vanduo, po apatiniais stalčiais susidaro balutės.

Drenažo angą būtina periodiškai valyti specialiu, plonu šepetėliu ar plastikiniu, verpstės formos įrankiu, kuris būna komplekte su šaldytuvu (dažniausiai įkištas į drenažo angą).

Jeigu specialaus įrankio neturite arba įtariate, kad drenažo anga stipriai užsikimšusi, į ją vidutinio dydžio švirkštu sušvirkškite pusę stiklinės šilto vandens. Jeigu tai nepadeda ir vanduo vis tiek kaupiasi, kvieskite meistrą, kuris patikrins nutekėjimo žarną, garinimo indą.

Pasikeitęs veikimo garsas. Įvairius garsus skleidžia šaldytuve esantis kompresorius, kurį galima pavadinti šaldytuvo širdimi, atsakinga už visą šaldymo procesą. Moderniuose šaldytuvuose dažniausiai yra du kompresoriai. Vienas skirtas šaldytuvui, kitas - šaldikliui.

Net ir modernūs kompresoriai skleidžia garsą, tad nedidelis burzgimas neturėtų jūsų gąsdinti. Sunerimti reikėtų, jeigu šaldytuvo skleidžiamas garsas pasikeitė. Jis ėmė veikti gerokai garsiau arba, atvirkščiai, labai tyliai.
 

Meistras taiso šaldytuvą

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Įkaitusi šaldytuvo „nugara“, šonai. Šaldymo ciklo metu per šaldytuvo nugarėlėje esančias groteles srūva karštos dujos, jomis šiluma atiduodama į aplinką, būtent todėl šaldytuvo „nugara“ yra karšta. Kai kurių naujesnių modelių šaldytuvai šilumą išskirsto ir jos dalis pašalinama per korpusą, tad gali šilti ir šaldytuvo šonai.

Jeigu šaldytuvas staiga pradėjo kaisti labai stipriai, yra ne šiltas, o karštas, tuomet galima įtarti gedimą.

Padidėjusios elektros energijos sąnaudos. Net ir nedideli gedimai gali stipriai „išpūsti“ sąskaitą už elektros energiją. Jeigu nepirkote naujų elektrinių prietaisų, jūsų vartojimo įpročiai nepasikeitė, sąskaita padidėjo, o šaldytuvas garsiau burzgia, kaista ir pan., vertėtų kviesti meistrą.

Labai daug ledo šaldiklyje. Didelį ledo susikaupimą šaldiklyje dažniausiai lemia padidėjusi drėgmė. Taip gali nutikti dėl to, kad pamiršote uždaryti šaldiklio dureles arba jeigu jos (ar bet kuri kita šaldiklio vieta) nėra sandarios.

Šaldiklį vertėtų atitirpinti, dėmesingai išvalyti, patikrinti, ar jis sandarus.



Skirtingos šaldytuvo vietos - skirtingiems maisto produktams

Temperatūra ir drėgmė skirtingose šaldytuvo vietose skiriasi. Aukštesnėse lentynose temperatūra yra aukštesnė, o drėgmė - mažesnė. Keliaujant lentynomis žemyn, temperatūra krenta, o drėgmė didėja. Pati šilčiausia šaldytuvo vieta - jo durelės.

Dėliodami produktus į šaldytuvą, turėtumėme atsižvelgti į šiuos temperatūros ir drėgmės skirtumus.

Viršutinės lentynos. Šaldytuvo viršuje yra mažiausia drėgmė, o temperatūra aukšta ir dažnai siekia +7-10°C. Šioje šaldytuvo vietoje reikėtų laikyti lėčiau gendančius produktus arba įvairius likučius, kuriuos ketinate netrukus suvalgyti.

Skirtingus maisto produktus ir likučius vertėtų supakuoti į atskirus indelius, kad išvengtumėte kryžminės taršos bei skonių, kvapų susimaišymo. Siūlome įsigyti stiklinius arba keramikinius indelius. Jie brangesni, tačiau ilgaamžiai ir dažniausiai - gerokai „sveikesni“ negu plastikiniai. Jeigu naudojate plastikinius indelius, įsitikinkite, kad jie tinkami laikyti žemesnėje temperatūroje – šaldymui (kaip ir šildymui) nepritaikytas plastikas gali išskirti kenksmingas medžiagas.

Vidurinės ir apatinės lentynos. Vidurinių ir apatinių lentynų temperatūra gerokai žemesnė, apie +3-5°C. Jose vertėtų laikyti gan greitai gendančius produktus, pavyzdžiui, pieną ir jo produktus, kiaušinius, šviežią ar atitirpinamą mėsą, įvairius mėsos gaminius.

Visus produktus laikykite originaliuose įpakavimuose, atskiruose sandariuose indeliuose arba įsuktus į foliją ar sviestinį popierių (kaip šaldytuve laikyti konkrečius produktus, skaitykite žemiau).

Apatiniai stalčiai. Apatinių šaldytuvo stalčių temperatūra panaši, kaip ir vidurinių lentynų, t.y. gan žema, apie +3-5°C, tačiau jie svarbūs dėl drėgmės. Apatinių šaldytuvo stalčių drėgmė yra gerokai didesnė negu likusiose šaldytuvo vietose.

Drėgmė žalinga mėsos ar pieno gaminiams, tačiau būtina daržovėms. Apatiniai šaldytuvo stalčiai ypač tinkami salotoms, lapinėms daržovėms, kopūstams, salierams, agurkams, moliūgams, cukinijoms, morkoms, pupelėms, žirniams. Šie produktai, laikomi didesnėje drėgmėje, nevys, bus tvirti, traškūs.

Apatiniuose šaldytuvo stalčiuose dažnai laikomi ir vaisiai, tačiau to daryti nereikėtų. Nokdami vaisiai išskiria etileną (jie taip pat yra nokinami šiose dujose), kurio koncentracija uždarame stalčiuje netrukus stipriai padidėja. Didelė etileno koncentracija sąlygoja perdėm greitą tiek vaisių, tiek ir daržovių (jeigu vaisiai ir daržovės laikomi viename stalčiuje) nokimą, o vėliau ir gedimą.

Etileną išskiria obuoliai, kriaušės, bananai, avokadai, abrikosai, persikai, mangai, papajos, slyvos, melionai, pomidorai. Šių vaisių šaldytuve geriau nelaikykite, juos sudėkite į vaisių dubenį ir jį pastatykite vėsesnėje virtuvės ar valgomojo vietoje, būtinai toliau nuo viryklės.

Jeigu labai karšta ir vaisiai pradeda greitai gesti, juos be jokių maišelių dėkite vidurinę šaldytuvo lentyną.
 

Daržovės šaldytuve

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Šaldytuvo durelės. Šaldytuvo durelės - pati šilčiausia šaldytuvo dalis, temperatūra jose yra apie +8-10°C. Jose reikėtų laikyti lėčiausiai gendančius, temperatūrų pokyčiams atspariausius produktus. Šaldytuvo durelėse turėtumėte laikyti sultis, vandenį, padažus, pagardus, aliejus, uogienes, konservuotus ir raugintus produktus.

Šaldytuvo durelėse labai dažnai laikome kiaušinius ir pieno produktus, tačiau tai klaida. Šiuos produktus, kaip jau minėjome, vertėtų laikyti vidurinėse šaldytuvo lentynose (išskyrus ultraaukštoje temperatūroje (UAT) pasterizuotą, ilgo galiojimo pieną bei ilgo galiojimo grietinėlę).

Šaldiklis. Šaldiklis - šalčiausia šaldytuvo dalis, jo temperatūra turėtų būti -20-18°C. Savaime suprantama, kad šaldymo kameroje reikėtų laikyti šaldytus produktus. Produktų laikymui visuomet siūlome rinktis stiklinius arba keramikinius indelius (tik įsitikinkite, kad jie grūdinti, tinkami šaldymui ir netrūks dėl temperatūrų skirtumo). Kai kurie moksliniai tyrimai rodo, kad net ir šiuolaikinis, perdirbamas plastikas dažnai yra žalingas sveikatai (ypač aukštose arba žemose temperatūrose) bei aplinkai. Jeigu norite produktus laikyti plastikiniuose indeliuose ar maišeliuose, būtinai įsitikinkite, kad jie tinka šaldymui.



Maisto produktų laikymo šaldytuve taisyklės

Norėdami, kad maisto produktai kuo ilgiau būtų švieži, skanūs ir naudingi sveikatai turėtumėte ne tik juos įdėti į tinkamą šaldytuvo lentyną, bet ir teisingai laikyti.

Taip pat svarbu prisiminti, kad šaldytuvo geriau neperkrauti produktais. Pergrūstame šaldytuve oras negali laisvai cirkuliuoti ir tolygiai vėsinti visų produktų, susidaro šiltesnės ir šaltesnės „kišenės“, kuriose maistas genda greičiau.

Mėsa, žuvis, paukštiena. Mėsą, žuvį ir paukštieną iki panaudojimo laikykite originalioje, hermetiškoje pakuotėje. Joje esančios specialios pakavimo dujos apsaugo maisto produktus nuo oksidacijos.

Jeigu pirkote sveriamą mėsą, žuvį ar paukštieną, ją iš maišelio išimkite, neplaukite ir įdėkite į švarų stiklinį ar keramikinį indelį ir uždenkite. Jeigu indelių neturite, dėkite ant švarios lėkštės ir apsukite maistine plėvele arba folija.

Praplėšus mėsos, žuvies ar paukštienos gaminių pakuotes, juos vertėtų taip pat sudėti į švarius indelius arba apsukti sviestiniu popieriumi, folija ar maistine plėvele, kad neišsausėtų bei neprisigertų kitų šaldytuve galimai esančių kvapų.

Pieno produktai. Pieno produktus laikykite originaliose pakuotėse (pavyzdžiui, nereikėtų perpilti pieno ar perdėti grietinės). Atplėšiamus dangtelius geriau nuimkite ir indelius aptraukite sandariai prilimpančia maistine plėvele.

Sūrius laikykite suvyniotus į sviestinį popierių, foliją ar maistinę plėvelę. Sūrio (ypač fermentinio) pjūvį galite patepti sviestu, tuomet sūris nedžius, nepradės kietėti.
 

Maistas šaldytuve

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kiaušiniai. Kiaušiniai dažniausiai laikomi šaldytuvo durelėse, tačiau tai pati šilčiausia šaldytuvo dalis, kurioje temperatūros svyravimai yra dažniausi ir didžiausi. Kiaušinius geriau laikyti vidurinėje šaldytuvo lentynoje, taip jie ilgiau liks švieži.

Kiaušinius vertėtų laikyti pakuotėje, kurioje juos nusipirkote. Pakuotė apsaugos kiaušinį nuo pro lukštą gan lengvai prasiskverbiančių aplinkos kvapų.

Vaisiai ir daržovės. Vaisiai nokdami išskiria etileną, kurio didelė koncentracija gali lemti jų, o taip pat netoliese esančių daržovių gedimą. Tad vaisių jokiu būdu nelaikykite kartu su daržovėmis ir nedėkite į uždarą stalčių šaldytuvo apačioje.

Vaisius laikykite vaisių dubenyje, vėsesnėje virtuvės ar valgomojo vietoje, toliau nuo viryklės.

Jeigu namuose labai karšta arba vaisiai visiškai sunokę, gali netrukus pradėti gesti, jų neplaukite ir be jokių maišelių dėkite į vidutinę šaldytuvo lentyną.

Daržoves laikykite apačioje esančiame šaldytuvo stalčiuje, kuriame yra pakankamai žema temperatūra ir didelė drėgmė.

Visas daržoves rekomenduojame išimti iš pakuočių ir į šaldytuvo stalčius sudėti neplautas. Iš maišelių ar originalių pakuočių nereikia išimti tik salotų, lapinių daržovių - maišeliuose drėgmė bus dar didesnė ir šios daržovės išliks traškios, neapvys.

Išimtis - prieskoninės žolelės. Jas rekomenduojame pamerkti į stiklinę su vandeniu, ant pamerktų žolelių uždėti polietileninį maišelį ir laikyti viršutinėje arba vidurinėje šaldytuvo lentynoje.
 

Maistas

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Maisto likučiai. Įvairius maisto likučius atvėsinkite iki kambario temperatūros. Į šaldytuvą dedamas karštas maistas prietaiso akimirksniu nesugadins, tačiau ilgainiui šaldytuvas pradės gesti ir tarnaus trumpiau.

Juos būtinai sudėkite į atskirus indelius arba įvyniokite į sviestinį popierių, foliją arba maistinę plėvelę.

Maisto likučius laikykite viršutinėje šaldytuvo lentynoje ir pasistenkite suvartoti kuo greičiau.

Padažai, pagardai ir aliejai. Lėtai gendančius padažus, pagardus ir aliejus laikykite originaliose pakuotėse, šaldytuvo durelėse.

Kita. Natūralūs, nerafinuoti, kokybiški aliejai arba aliejų turintys produktai (pavyzdžiui, riešutai, riešutų sviestas, riešutų miltai, pilno grūdo miltai) ilgai nesuges laikomi tamsioje, vėsioje spintelėje.


Kita vertus, šie produktai išliks šviežesni ir skanesni, jeigu juos laikysite šaldytuve. Kadangi ypač žema temperatūra jiems nereikalinga, o drėgmė - visiškai nepageidaujama, todėl šiuos produktus laikykite viršutinėje šaldytuvo lentynoje.

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital