Naminis pesto padažas - kaip paruošti iš bet kokių prieskoninių žolelių ir kaip išsaugoti žiemai?

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-06-05
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 13)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 13)
Naminis pesto padažas
@ Shutterstock

Krapai, petražolės, mėtos, kalendros, morkų ir net burokėlių lapai - ar žinojote, jog iš visų šių sodo gėrybių galima pasigaminti nuostabaus skonio pesto padažų? Puikieji pesto padažai sutrinami akimirksniu, tinka prie gausybės skirtingų patiekalų, tad tikrai vertėtų atsargas papildyti ne vienu stiklainiuku. Dalinamės puikiais patarimais, kaip ir iš ko paruošti bei žiemai išsaugoti skirtingus pesto padažus. O straipsnio pabaigoje rasite 8 mūsų išbandytus ir rekomenduojamus be galo skanių pesto padažų receptus.

 

Mokomės gaminti pesto ir drąsiai eksperimentuojame

 

Vienas pesto receptas - gausybė improvizacijų. Dovilė iš šaunaus tinklaraščio BeDietu.lt - tikra pesto entuziastė. Ji su mumis pasidalio baziniu receptu, kuris kiekvienam suteiks galimybę sukurti tikrai skanų pesto pagal savo skonį.

Bazinis pesto receptas:
1 puodeliui pesto Jums reikės:

  • 70-100 g pasirinktų prieskoninių žolelių ar jų mišinio;
  • 50 g mėgiamų riešutų arba sėklų;
  • 60-120 ml alyvuogių aliejaus (arba kito mėgiamo);
  • 20-50 g kietojo sūrio kaip kad Parmezanas ar Džiugas (galima gaminti ir be sūrio);
  • 1-3 skiltelių česnako;
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Gaminimas:
1. Pasirinktas žoleles, riešutus ar sėklas ir česnakus sutrinkite. Tradiciškai pesto trinamas rankomis, naudojant akmeninę grūstuvę, tačiau procesą gerokai pagreitins ir supaprastins virtuvinis kombainas ar net rankinis elektrinis trintuvas. Beje, jei mėgstate pikantiškiau, česnako dėkite daugiau, o jeigu švelniau - dėkite mažiau arba visai praleiskite.
2. Sutrintą masę sumaišykite su aliejumi - jo pilkite daugiau, jeigu norite skystesnio padažo ir kiek mažiau, jei mėgstate tirštą pesto.
3. Suberkite smulkiai sutarkuotą kietąjį sūrį ir išmaišykite. Tikslų sūrio kiekį galite pasirinkti pagal savo skonį - kuo daugiau jo dėsite, tuo  sodresnio skonio bus padažas. Taip pat kuo ilgesnio brandinimo sūrį pasirinksite (brandinimo laikas būna nurodytas ant kietojo sūrio pakuočių), tuo mažiau jo galite dėti, nes ilgiau brandinti sūriai būna intensyvesnio skonio. O jeigu norite pesto padažą gaminti be sūrio, toliau straipsnyje rasite patarimus, kaip tą skaniai padaryti.
4. Jeigu norisi, paruoštą pesto pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Papildomai, ypač, jeigu naudojamos aštresnės prieskoninės žolelės (petražolės, rukola, kalendra ar kt.), galite įpilti šiek tiek citrinų sulčių - jos padeda subalansuoti skonį.
5. Sutrintu pesto padažu mėgaukitės iškart arba jį sudėkite į švarius stiklainėlius ir ant padažo viršaus užpilkite ploną sluoksnį aliejaus, kad padažas neišsausėtų, negestų ir laikykite šaldytuve. Kaskart pasimėgavę padažu, vėl užpilkite ant viršaus sluoksnelį aliejaus ir grąžinkite į šaldytuvą. O jeigu norite padažą išsaugoti ilgesniam laikui ar iki žiemos, skaitykite toliau, nes pateikėme puikių patarimų.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock
 

Pesto galima ruošti iš įvairių žolelių, riešutų, sėklų. Pesto padažui, kaip jau minėjome, tinka gausybė skirtingų žolelių: ne tik tradiciniai bazilikai, bet ir krapai, petražolės, mėtos, kalendros, morkų, ridikėlių, burokėlių, pienių lapai, lapiniai kopūstai, gražgarstės, špinatai... Riešutus ir sėklas taip pat galite rinktis pačius įvairiausius: nuo autentiškame bazilikų pesto recepte įprastai naudojamų kedrinių pinijų iki anakardžių, migdolų, žemės ar graikinių riešutų, saulėgrąžų ar moliūgų sėklų.

Švelnaus skonio žolelės (pavyzdžiui, krapai, bazilikai, špinatai, morkų lapeliai) labiausiai dera su švelnaus skonio riešutais ir sėklomis, tad rinkitės anakardžius, migdolus ar saulėgrąžas. O štai kiek ryškesnio skonio žoleles (pavyzdžiui, rukola, lapinius kopūstus, kalendrą, petražoles) geriau subalansuoja stipresnio skonio riešutai bei sėklos, pavyzdžiui, graikiniai riešutai, ar moliūgų sėklos. Aitrių žolelių skonį, kaip jau minėjome, taip pat puikiai sušvelnina truputis citrinų sulčių.

Nebijokite eksperimentuoti ir ne tik naudokite įvairias žoleles, bet ir išbandykite jų mišinius. Pavyzdžiui, sodraus skonio mėtas ar gražgarstes galima maišyti su švelniais bazilikais ar špinatais, petražoles - su krapais.

Žoleles būtina kruopščiai nuplauti ir išdžiovinti. Išsirinkę pesto gaminimui tinkančias žoleles jas kruopščiai nuplaukite ir dar dėmesingiau išdžiovinkite. Jeigu žolelės išliks drėgnos, tai ir padažas bus vandeningesnis, silpnesnio skonio.

Džiovinimui puikiai tiks besisukanti salotų džiovyklė, veikianti centrifugos principu (ji nebrangi ir randama daugumoje didesnių prekybos centrų). Jeigu jos neturite, tada žoleles vienu sluoksniu išdėliokite ant švarių medvilninių ar popierinių rankšluostėlių ir palikite, kol nudžius, tačiau neleiskite žalumynams nuvysti.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Riešutus galite paskrudinti. Ruošiant autentišką bazilikų pesto kedrinių pinijų skrudinti nereikia, tačiau, jeigu norite išgauti ryškesnio skonio padažą, riešutus ar sėklas švelniai paskrudinkite sausoje keptuvėje ar orkaitėje. Tik atsargiai, nesudeginkite. Skrudinkite tik iki riešutai ar sėklos paskleis malonų aromatą. Būtinai palaukite, kol paskrudinti riešutai visiškai atvės ir tik tuomet juos naudokite trindami padažą. Jeigu skrudinsite žemės ar lazdyno riešutus, tai pastebėsite, kad jų odelės atšoka ir lengvai nusiima riešuto branduolį patrynus tarp pirštų - šias atšokusias odeles nuimkite.

Sūrio galima ir nenaudoti. Trinant pesto tradiciškai yra naudojamas kietasis sūris (pvz. parmezanas), tačiau jeigu nevartojate pieno produktų ar tiesiog sūrio po ranka neturite, jį recepte galite ir praleisti. Be sūrio pagamintas pesto taip pat labai skanus, tačiau rekomenduojame į jį (nepriklausomai nuo to, kokias žoleles naudojate) įpilti šiek tiek citrinų sulčių ar įtarkuoti truputį citrinos žievelės, tuomet padažo skonis bus ryškesnis ir harmoningesnis. Arba galite įdėti 1-2 šaukštelius deaktyvuotų mielių (būna pirkti sveiko maisto parduotuvėse) ar šiek tiek miso pastos - šie priedai padažui irgi suteiks skonio gilumo, vadinamo "unami" poskonio.

Paruoštą pesto nesunku išsaugoti žiemai. Pesto paruošimas labai greitas, tačiau žiemą tikrai sunku gauti kokybiškų žolelių už prieinamą kainą, tad vertėtų pasiruošti pesto padažo atsargų. Žiemai pesto galima užšaldyti - padažą išpilstykite į švarius stiklainiukus, paliekant apie pusę centimetro nuo viršaus (kadangi šaldamas pesto plėsis), sandariai užsukite ir dėkite į šaldiklį. Pesto, kaip ir daugumą žolelių ar panašių jų padažų, galima užšaldyti ir ledukų ar silikoninėse formelėse. Sušalusius pesto ledukus po to tiesiog išimkite iš formelių ir perdėkite į maišelį šaldymui ar sandarią dėžutę -taip jie šaldiklyje užims mažiau vietos.

Norėdami atšildyti padažą jį tiesiog iš vakaro perdėkite iš šaldiklio į šaldytuvą arba kelias valandas palaikykite kambario temperatūroje. Jeigu pesto padažu norite pagardinti sriubą ar troškinį, į verdamą patiekalą labai patogu tiesiog įmesti sušaldytą padažo kubelį.

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock


Pesto - universalus padažas įvairiems patiekalams

Paragavę pesto padažo tikrai įsitikinsite, kad jis labai universalus ir puikiai tinka prie pačių įvairiausių patiekalų. DangiraDuokDruskos.com dalinasi puikiomis idėjomis, kokius patiekalus galima pagardinti dosniu šaukšteliu pesto padažo:

1. Pesto yra nuostabus padažas salotoms.
2. Ypač tiks su mozarelos sūriu, vietoje žalių baziliko lapelių.
3. Valgykite šitą padažą su virtomis ar orkaitėje keptomis daržovėmis – nuostabus garnyras arba visas vegetariškas patiekalas.
4. Gardinkite juo žuvį ar net mėsą, ypač gardu su liesa vištiena.
5. Duonos gabaliuką užtepkite paprasta varške ir papuoškite jį trupučiu pesto – gardus ir sotinantis užkandis pusryčiams, vakarojant su draugais arba prikąsti prie trintos daržovių sriubos.
6. Gardinkite juo sumuštinius, vietoje sviesto.
7. Gardinkite juo sriubas, vietoje grietinės.
8. Paprasti varškėčiai be cukraus, su pesto bus visai naujas patiekalas.
9. Galų gale, mėgaukitės šituo padažu su paprastais makaronais – visada maloniai pasotins.

 



Patikrinti, aromatingi ir ypač skanūs pesto receptai

Tikriausiai jau įsitikinote, kad pasigaminti puikiausio pesto visai nesunku net ir be recepto, tačiau, jeigu dar nedrįstate eksperimentuoti, išbandykite šiuos patikrintus skirtingų pesto padažų variantus.

 

Su traškiomis bulvytėmis, ar lašiša, ar tiesiog užteptas ant juodos duonos - visoks jis labai gardus. Šiam pesto padažui pagaminti reikės krapų, anakardžio riešutų, kietojo sūrio (nebūtina), česnako, druskos ir alyvuogių aliejaus. Jeigu norite šį pesto paruošti be pieno produktų, vietoje sūrio dėkite 1 - 2 šaukštus šviežiai išspaustų citrinų sulčių.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Šis pesto padažas labai artimas autentiškam (norėdami pagaminti jį naudokite tik bazilikus ir kedrines pinijas). Jis tikrai labai aromatingas, skanus, švelnaus skonio, tad tiks prie bemaž visko. Bazilikų ir špinatų pesto, žinoma, reikės šių žolelių, o taip pat riešutų arba sėklų, sūrio, česnako, druskos, pipirų ir aliejaus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Morkų lapus daugelis išmeta, kaip nereikalingą atlieką arba deda į komposto dėžę. Jūs taip pat? Nebedarykite to! Morkų lapeliai yra aromatingas, švelnaus skonio prieskonis, kuris tiks įvairiems patiekalams pagardinti. Iš morkų lapelių taip pat galima sutrinti puikaus pesto, kuriam dar reikės graikinių riešutų, kietojo sūrio, česnako, citrinų sulčių, druskos, pipirų ir aliejaus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Lapiniai kopūstai yra tikras pastarųjų metų hitas. Ir ši vitaminų bomba tikrai nusipelno didžiausių pagyrų! Lapinius kopūstus galima naudoti salotoms, troškiniams, žaliesiems kokteiliams, traškučiams. Dovilė primena, kad šis pesto aštrokas, tad mėgstantys švelnesnį skonį lapinius kopūstus turėtų sumaišyti su špinatais ar bazilikais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Labai skanus ir maistingas pesto padažas. Jį tinka tepti ant duonelės, galima gardinti makaronus ir kaip tik sugalvosite. Šiam pesto gaminti galite naudoti ir kitokius mėgstamus riešutus ar sėklas (pvz. saulėgrąžas), o jeigu norite veganiško varianto be sūrio, galite jo nedėti, tiesiog įspauskite daugiau citrinos sulčių, kad subalansuotų skonį.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Recepto autorės teigimu pesto vien iš mėtų skonis yra perdėm stiprus, tačiau mėtas sumaišius su bazilikais pavyks tobulas, išskirtinio ir gan ryškaus skonio padažiukas įvairiems patiekalams. Šiam pesto trinamos mėtos, bazilikai, anakardžiai, kietasis sūris, česnakas, druska, pipirai ir aliejus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Gražgarstės yra ganėtinai aštrios, tad padažas vien iš jų daugeliui nėra priimtinas, tačiau sumaišius jas su bazilikais turėsite tik maloniai aštrų pesto. Recepto autorės Dovilės siūlymu aštrumą nesunku sušvelninti padidinant bazilikų kiekį. Šiam pesto reikės gražgarsčių, bazilikų, graikinių riešutų, kietojo sūrio, česnako, citrinų sulčių ir citrinų žievelės, druskos, pipirų ir aliejaus.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt

Mes patys, būdami tikri pesto fanatikai, variaciją su špinatais užskaitėme net labai. Šis pesto pavyksta švelnesnis negu bazilikų ir idealiai tinka ant skrebučio kaip užtepėlė ar salotoms pagardinti ar ant makaronų. Bandėme jį su įvairiais riešutais - tiek su kedro, tiek su graikiniais, bet labiausiai mums patiko su anakardžiais. O ir kaina jų draugiškesnė negu kedro. Jeigu mėgstate kiek aštriau, įspauskite 1-2 skilteles česnako, jis čia labai tinka. O jeigu norisi ir įvairovės, ir šiek tiek klasikos, galite vietoje pusės špinatų naudoti bazilikus. Tokia variacija mums labai pasiteisino. Tad laisvę fantazijai ir turėsite jūsų pačiū tobulą pesto padažą!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Jurgitos receptai

Kiaulpienių pesto, kaip ir tradicinis, tiesiog tobulai dera su makaronais, pagardinti salotas ar kabinti duoniukais. Geriausia ruošti ir sultingų, neperaugusių kiaulpieniųl

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @Shutterstock

Ridikėlių, kaip ir morkų, lapeliai yra nepakankamai vertinami. Labai jaunus, minkštus ridikėlių lapus galima naudoti salotoms, o štai didesnius nedvejodami sutrinkite į puikiausią pesto. Norėdami pagaminti šį pesto ridikėlių lapus turėsite sutrinti su moliūgų sėklomis, kietuoju sūriu, česnaku, druska, pipirais, citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi.

Receptą rasite čia.

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital