Meduoliniai grybukai be specialios keptuvės - rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 7)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 7)
Meduoliniai grybukai be specialios keptuvės - rodome žingsnis po žingsnio!

Grybukai yra klasika, be kurios sunku įsivaizduoti ne vieną šventę. Man vaikystėje skaniausios būdavo galvos, o kotai likdavo nepaliesti dėl savo rūgštelės. Iki šiol pamenu močiutės veidą, kai rado krepšelį grybukų kotų dar nesulaukus Kalėdų.

 

Todėl, ruošdama šį straipsnį, nusprendžiau atiduoti duoklę savo vidiniam vaikui ir dekoruoti grybukus vien šokoladu. Kokie jie buvo skanūs! Deja, neįvertinau, jog šokoladas linkęs tirpti nuo prisilietimų, tad šįkart grybukų fotosesija tapo tikru iššūkiu, nė kiek nenusileidžiančiu jų pagaminimui be specialios keptuvės :)

 

Nemėgstu apsikrauti įranga, kurią naudosiu vieną ar du kartus per metus, tad šis receptas - tikras išsigelbėjimas. Tiesa, grybukus pagaminti užtruksite kiek ilgiau.

 

Kita idėja, kaip galima pasigaminti grybukus be keptuvės - sumalkite per naktį mirkytus anakardžius su įvairiais džiovintais vaisiais, kol gausite tirštą lipnią masę. Iš jos formuokite norimo dydžio bei išvaizdos grybus. Nereikės nieko kepti bei išvengsite miltų ir kiaušinių. Aktualu netoleruojantiems glitimo, jeigu esate veganas arba renkatės sveikesnius sprendimus.

 

Bet, jeigu nebijote karts nuo karto pasilepinti, esate smaližius kaip ir aš, labai rekomenduoju išmėginti šį meduolinių grybukų receptą!

 

Beje, galite rinktis ir klasikinį kotelių dekoravimo būdą, tiesiog sumaišykite tarpusavyje paplaktą kiaušinio baltymą, šaukštą citrinos sulčių ir gausiai cukraus pudros. Sukite šaukštu (arba elektriniu plaktuvu), kol gausite vidutinio tirštumo glajų.

 

Vienai grybukų skardai (14 grybukų) mums reikės:

 

 

• 200 g miltų (nepadauginkit, tiek tikrai pakaks)

• 50 g medaus (naudojau natūralų, bet tinka ir dirbtinis)

• 50 g cukraus

• 60 g sviesto

• 1 mažo kiaušinio

• 0.5 šaukštelio prieskonių meduoliams (cinamonas, gvazdikėlis, muskatas)

• 0.5 šaukštelio sodos

• šiek tiek obuolių acto (arba paprasto acto, sodai nugesinti)

 

Grybukų sulipinimui :

• 70 g balto šokolado (galima keisti baltyminiu glajumi)
 

Papuošimui:

• po 100 g balto ir pieniško (arba juodo) šokolado

• kelių šaukštų aguonų

 

Papuošimų džiazui (jeigu norėsite:)

• pabarstukų
• liofilizuotų uogų

 

Pradedam!

1. Užkaičiame puodą su vandeniu, įstatome į jį dubenėlį (dugnas neturi liesti vandens) ir virš vandens garų ištirpiname medų, cukrų bei sviestą, vis maišydami. Leidžiame truputį atvėsti.

 


 

2. Sodą nugesiname actu. Kiaušinį išplakame ir drauge su prieskoniais bei nugesinta soda, sudedame į medaus masę. Išmaišome.

 

3. Beriame miltus ir minkome tešlą. Ji turi būti lengvai minkoma, minkšta. Jeigu dėsite daugiau miltų, grybukai taps kieti lyg akmenukai (kurdama receptą ir darydama ankstesnę jų partiją įdėjau vos 50g daugiau miltų ir jie iškepė nevalgomi).

 

 

 

4. Iš tešlos formuojame grybukų galvas ir kotelius. Aš darau taip:

• Pirmiausia padarau du kamuoliukus: vieną mažesnį, vieną didesnį.

• Perpjaunu kamuoliukus per pusę. Iš didesnio gausis dviejų grybukų galvos. O iš maženio - vienas kotelis, tereikės jau iškeptas dalis suklijuoti tarpusavyje.
• Koteliams skirtas dalis pirštais truputį paformuoju, kad vienas galas būtų kiek smailesnis.


Nesistenkite jų daryti didelių - tešla kepant pasipučia.

 

 

Viso jums turėtų gautis 14 didelių kamuoliukų (galvoms) ir 28 mažesni (koteliams).

 

5. Sudedame būsimų grybukų dalis ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

 


 

6. Kepame iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 10 min. Kepimo laikas priklauso nuo grybukų dydžio – jie iškepę, kai įgauna švelniai auksinę spalvą.

 

 

Tik iškepę sausainėliai bus minkštoki, bet vėsdami tvirtės. Iškepusioms grybukų dalims leidžiame truputį atvėsti.

 

7. Kai sausainėliai atvėsta, virš karšto vandens vonelės ištirpiname 20 g baltojo šokolado ir juo sulipiname kotelius tarpusavyje (aš į vieną dubenėlį pripyliau virinto vandens, įstačiau kitą, plonesniu dugnu, ir taip ištirpinau šokoladą, nuolat maišydama konditeriniu teptuku).



 

8. Kol kotelių šokoladas stings, dar šiltoms grybų galvutėms iš vidinės pusės peiliu išgramdome nedidelius įgaubimus.

 

 

9. Kai koteliai sustings, ištirpiname dar 50 g baltojo šokolado. Į duobeles galvutėse dedame po šaukštelį šokolado, luktelime, kad nebūtų labai skystas, ir įstatome kotelius.

 


 

 

Patarimas: kai kotelius suklijuosite tarpusavyje, po kelių minučių dar kartą suspauskite dalis tarpusavyje - taip jos geriau sulips.

 

Beje, žiema palankus metas pagreitinti procesus - tiesiog išneškite grybukus keletai minučių į kiemą ar balkoną ir šokoladas kaipmat sustings (tas pats tinka ir galvoms, bet nerekomenduočiau taip daryti po dekoravimo – dėl ženklaus temperatūrų skirtumo šokoladas gali pasidengti balsvu sluoksniu).


 

Kai viskas sustings ir turėsite grybukus, metas juos papuošti!

 

1. Grybukų kotai.

Jiems ištirpiname 100g balto šokolado (arba pasigaminkite tradicinį glajų iš cukraus pudros, kiaušinio baltymo ir citrinos sulčių).  Merkiame kotelius į šokoladą, laikydami už galvos, arba pasemiam šokolado į arbatinį šaukštelį, padedame ant jo kotelį ir laikydami už galvos sukame ratu. Taip labai gražiai ir tolygiai pasidengia, šokoladas dailiai pasiskirsto.

 

 

Kai šokoladas truputį apstings ir nebevarvės, merkiame kotelius į aguonas, pabarstukus ar liofilizuotų uogų miltelius.

Džiūti grybukus galima sudėti ant grotelių arba , jeigu jie virsta, sulankstykite keliais sluoksniais rankšluostį, paglamžykite ir dėkite galvas ant jo. Taip jos stovės stabiliau.

 

 

Baltojo šokolado perteklių nuo galvos patogu nuimti  bukuoju pinceto galu.
 

Jeigu norite padengti tobulai,, šokolado pasiskirstymą galima pakoreguoti ir naudojant plonesnį teptuką.

 

2. Grybukų galvos.

Jas dekoruodama išbandžiau kelis būdus. Iš pradžių virš karšto vandens vonelės ištirpinau 100 g pieniško šokolado.

 

Visgi šokoladinių kotelių trūkumas (kokie skanūs jie bebūtų valgyti!) - delnuose tirpstantis dekoras. Tad pirmiausia įsmeigiau dantų krapštuką į šoną kotelio (karštu šaukštu ar peiliu atsiradusias skylutes nesunkiai užglaistysite) ir laikydama už jo konditeriniu teptuku ištepiau viršūnėles šokoladu (taip pat krapštuką galima smeigti iš apačios).
 

Dekoruojant teptuku ant grybuko galvos liko teptuko rėžiai. Jeigu norite rustic efekto, tas tinka, bet aš norėjau išgauti klasikines grybukų kepurėles, tad kitą grybukų partiją tiesiog, laikydama už smeigtuko, merkiau į šokoladą - taip galvos pasidengė tolygiau. Sudėtinga buvo tik su paskutiniaisiais grybukais, kai šokolado inde liko jau nedaug.

 

 

Džiovinimui sugalvojau tokį būdą - į kitą kotelio pusę smeigiau dar vieną dantų krapštuką ir kabinau tarp kepimo formos. Taip pat galima juos sukabinti ir po vieną puodeliuose ar siauriuose dubenėliuose.
 

Džiovinti taip pat galite sudėję ant grotelių, bet tokiu atveju vienoje galvutės pusėje atsiranda žymės.

 


 

Leidžiame grybukų dekorui sustingti, o tada - mėgaujamės!





 

Norite įdomiau?

Jeigu norite ne visiškai klasikinio grybukų vaizdo, siūlau jums keletą papuošimų džiazo idėjų.

 

Aš į pagalbą pasitelkiau pabarstukus bei liofilizuotas uogas (spanguoles ir gervuoges) - tiesiog juos prilipinau prie dar nesustingusių šokoladu išteptų grybukų galvų.

 

Pabarstukais puošti grybukai:

 

 

Lifolizuotomis spanguolėmis ir gervuogėmis puošti grybukai:

 

 

Iš nuotraukų matosi, jog jų šių grybukų galvos buvo dekoruotos šokoladą tepant konditeriniu teptuku, o ne merkiant. Bet prie papildomo dekoro tai vizualiai tiko.

Skaityti komentarus
Komentarai (10)
valerija
2023-03-14 13:25
Dievulliau ,iš kur pas moteris tiek kantrybės,, triūsiam beveik visą dieną , per kelias minutes imam ir praryjam,,,,Ačiū autorei už receptą ir už išsąmią pamoką su visais gaminimo vaizdais, ATSAKYTI
Adriana
2020-03-25 12:50
Labai skanūs gavosi!Tik aš dariau iš dvigubos tešlos.Kepiau juos nuo 14val iki 21val.Kitą kartą darysiu iš viengubos tešlos,nes labai daug laiko reikalauja grybukai.Ačiū už receptą!! ATSAKYTI
Rasa
2019-01-09 18:14
Meduoliukai skanūs gavosi :) Naudojau pilno grūdo speltos miltus,nerafinuotą cukrų.. Tik,kad daug darbo su jais,bet rezultatas geras. ATSAKYTI
Elona
2018-12-31 18:26
Puikus receptas. Grybukai puikiai pavyko! Dėkui autorei už išsamų aprašymą! ATSAKYTI
Kriss
2018-12-24 16:58
Nezinau ka padariau ne taip. Bet tesla gavosi labai minksta ir trapi. Nesigauna minkyti teslos. ATSAKYTI
Narė
2020-06-19 15:43
Man tas pats gavosi.. Gaila darbo visos dienos.. ATSAKYTI
Bevardis
2018-12-17 22:07
Vaikystei, pamenu dar budavo saldzerukstes braskes, gal ir ju receptuka turit. ATSAKYTI
sandra
2018-12-16 19:22
Kokie grazus grybukai!
Taip aiskiai aprasyta ATSAKYTI
Oo
2018-12-16 17:11
Daug darbo ATSAKYTI
Dovilė
2018-12-17 22:20
Nemažai, bet jis gali būti malonus švenčių laukimo ritualas, ypač jeigu į pagalbą pasikviesite mažuosius šeimos narius :) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital