Kepam tobulą naminį burgerį - svarbūs patarimai ir pats pačiausias receptas!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2018-05-09
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 20)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 20)
Naminis burgeris
@ Shutterstock

Minkštučių bandelių, lengvai apskrudusių maltinukų, lašelio naminio padažo ir traškių daržovių derinys gali tapti ne tik puikiu patiekalu, bet tikru vakarėlio hitu! Siūlome išsikepti naminių burgerių ir esame tikri, kad greitojo maisto restoranų duris užversite visam laikui!



Iš Europos atplaukusi amerikietiška svajonė

Burgeriai, žinoma, amerikietiškas patiekalas, kuris puikuojasi tiek pakelės užkandinių, tiek ir madingų restoranų meniu, be kurio neapsieina nė vienas šeimos ar draugų susibūrimas, sporto varžybos ar vaikų šventė. Amerikiečiai didžiuojasi burgeriais ir gali valandų valandas diskutuoti apie geriausius jų paruošimo būdus, tačiau šio patiekalo kilmė kelia dar aršesnius ginčus.

Manoma, kad burgeris į Jungtines Amerikos Valstijas atplaukė iš Vokietijos. Visoje Vokietijoje, o ypač Hamburgo mieste, jau XVII ar XVIII a. buvo populiarus Hamburgo kepspnys - plokščias jautienos maltinukas iškeptas virš žarijų, apskrudintas riebaluose arba parūkytas dūmuose. Vokiečiai mėgo ir sočius suvožtinius iš perpus perpjautos bandelės ir jautienos kepsnio. Vokiečių imigrantai šiuos (žinoma, ir daugelį kitų) patiekalus atplukdė į Naująjį Pasaulį.

Sudėtinga nustatyti tikslią mums puikiai pažįstamų burgerių sukūrimo datą ir vietą, tačiau įvairiuose šaltiniuose galima rasti informacijos, kad sumuštiniais su jautienos kepsniais arba maltinukais buvo prekiaujama įvairiose mugėse. Pavyzdžiui, pasakojama, kad 1904-aisiais Sent Luise (JAV) vykusioje Pasaulinėje parodoje savo maisto vagonėlį turėjo Louisas Lassenas. Vyras prekiavo sumuštiniais su jautienos kepsniais, tačiau pasibaigus kepsniams, sumanus prekybininkas klientui paruošė sumuštinį su maltinuku iš smulkiai sukapotų jautienos likučių.

Visuomet skubantys, darbui atsidavę ir amerikietiškosios svajonės siekiantys žmonės pamėgo greitai paruošiamus, pigius ir puikiai pasotinančius burgerius, kurie netrukus išpopuliarėjo visame pasaulyje.
 

Jautienos burgeris

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Tobulas naminis burgeris - bandeles, maltinukus ir padažus ruošiame namuose

Bandelės. Svarbu, kad bandelės būtų pakankamai minkštos, kad jas pavyktų suspausti imant burgerį, tačiau jos turi būti ir gan tvirtos, kad išlaikytų maltinukus ir visus kitus priedus. Jos turi būti purios, kad į jas įsigertų padažas ir mėsos sultys, kad skysčiai netekėtų lauk, tačiau ne „orinės“, kad neįmirktų ir nepradėtų tęžti nebaigus valgyti.

Mes manome, kad paprastos mielinės bandelės yra kiek per kietos ir per standžios, su jomis paruoštus burgerius sunkiau kąsti, į jas prastai įsigeria padažas. Minkštutėlės sviestinės bandelės (angl. brioche), žinoma, dieviškai skanios ir pastaruoju metu labai dažnai naudojamos ruošiant burgerius. Jos puikiai tinka, jeigu mėgstate labai paprastus, „sausesnius“ burgerius, paruoštus iš gerai iškepto maltinuko, trupučio padažo, riekelės sūrio ir salotos lapo ar kitos daržovės gabaliuko.

Tačiau jeigu mėgstate sultingus, ne iki galo iškeptus maltinukus, negailite padažo, norite naudoti daug priedų, sviestines bandeles geriau pasilikite pusryčiams. „Orinės“ bandeles „neatlaikys“ drėgmės ir ingredientų kiekio, per greitai įmirks, ims tęžti ir lūžti.

Siūlome rinktis „aukso viduriuką“ ir burgeriams kepti mielines bandeles su trupučiu sviesto (jų receptą rasite apačioje). Jos bus pakankamai minkštos, tačiau tvirtos, į jas įsigers padažas ir mėsos sultys, tačiau bandelės nepermirks, nepradės tižti.

Jeigu neturite laiko ar noro kepti bandelių, jas galite nusipirkti. Ieškokite minkštų, bet pakankamai „elastingų“ bandelių. Bandeles pakuotėje truputį spustelėkite, jos turėtų lengvai susispausti, tačiau netrukus „atsistatyti“, ant jų neturėtų likti įspaudų, jų plutelė neturėtų suskilti.

Pirmą kartą perkamų bandelių vidaus negalėsite įvertinti, tačiau apžiūrėkite jį jau nusipirkę ir perpjovę. Jeigu viduje daug oro tarpelių, bandelių minkštimas labai purus, jos gali pradėti tižti. Formuokite ir kepkite plonesnius, „sausesnius“ maltinukus, naudokite nedaug padažo ir kitų priedų.

Jeigu bandelės kietokos, jas taip pat galėsite panaudoti. Pašildytų bandelių puseles gausiau aptepkite padažu, sudėkite kitus ingredientus ir minutėlę palaukite, kad jos truputį sudrėktų ir suminkštėtų.
 

Naminės burgerių bandelės

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Maltinukai.
Paruošimas. Tradiciniams burgeriams naudojamas jautienos faršas, kuris pagardinamas trupučiu prieskonių (bet ne druska!), įmušamas kiaušinis, galima įberti truputį džiūvėsėlių, įdėti smulkiai sukapoto svogūno arba česnako.

Faršą, žinoma, geriausia susimalti namuose. Jam vertėtų naudoti truputį riebesnę mėsą, kepimo metu riebalai tirps ir maltinukas bus sultingas. Rinkitės sprandinę arba riebesnę krūtininę mėsą sumaišykite su kumpiu. Jeigu pirksite jau sumaltą faršą, rinkitės riebesnį, apie 20% riebumo (vargu ar eilinėje parduotuvėje pavyks rasti dar riebesnio, bet jeigu rasite, imkite riebesnį).

Jautienos faršas, net paruoštas iš tinkamos mėsos, vis tiek yra truputį sausokas, tad jautienos maltinukų reikėtų neperkepti, jie turėtų būti su krauju arba kepti vidutiniškai. Maltinukus kepkite tik po 2-3 minutes iš abiejų pusių.

Jeigu nemėgstate ne visiškai iškeptos mėsos, jautienos faršą geriau maišykite su riebesniu kiaulienos faršu. Tuomet net ir visiškai iškepti maltinukai bus pakankamai sultingi.

Žinoma, galite gaminti ir maltinukus iš paukštienos faršo, į juos įmaišyti įvairių daržovių, pavyzdžiui, drėgmės suteikiančių tarkuotų cukinijų ar morkų. Į sausoką paukštienos faršą galima įpilti šlakelį lydyto sviesto ar kelis šaukštus pasukų.

Vietoje iš faršo paruoštų maltinukų taip pat galite burgerius gaminti su jautienos ar vištienos kepsniais, traškiais vištienos kepsneliais, plėšyta kiauliena.

Vegetariškus arba veganiškus maltinukus (jų receptą rasite straipsnio apačioje) paruošti taip pat nesudėtinga. Burgeriams ypač tinka paplotėliai iš ankštinių (pupelių, avinžirnių, žirnių, lęšių). Sutrintus ankštinius galite pagardinti tarkuotomis daržovėmis.

Formavimas. Maltinukams skirtą faršą sumaišykite su prieskoniais ir kitais priedais, bet jokiu būdu ilgai neminkykite, nes iškepti maltinukai bus kietoki, „guminiai“.

Maltinukus, kad ir iš kokių ingredientų juos begamintumėte, formuokite per porą pirštų platesnius už bandeles, nes kepdami jie truputį susitrauks. Kepimo metu taip pat pakis jų forma (traukdamiesi jie apvalės), tad formuodami paplotėlį jo centre pirštu įspauskite įdubą - kepant ji išsilygins ir maltinukas bus tolygus.

Maltinukus formuokite drėgnomis rankomis, o tada sudėkite ant kepimo popieriaus ir valandėlei ar dviem padėkite į šaldytuvą. Maltinukai sutvirtės ir „subręs“, bus tolygesnės struktūros ir ryškesnio skonio.
 

Maltinukai burgeriams

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kepimas. Prieš kepimą maltinukus lengvai apibarstykite druska bei patepkite aliejumi. Kepkite virš žarijų arba gerai įkaitintoje keptuvėje.

Vieną burgerio pusę apkepkite iki kol ji sutvirtės (apie 2-3 minutes), tuomet burgerį apverskite ir kepkite iki kol iškeps taip, kaip patinka jums. Jeigu mėgstate jautienos burgerius su krauju arba keptus vidutiniškai, kepkite dar 2-3 minutes, jeigu norite visiškai iškepusio mėsainio, antrą jo pusę kepkite apie 4-5 minutes. Žinoma, tikslus kepimo laikas priklauso nuo paruoštų maltinukų storio, dydžio.

Kepimo metu burgerio maltinuko daug nevartykite ir nespauskite, nes prarasite viduje besikaupiančias sultis ir iškeptas maltinukas bus nesultingas. Jeigu norite, kad jis būtų plokštesnis, tiesiog lengvai paspauskite mentele pačioje kepimo pradžioje, vos uždėję ant grotelių ar keptuvės.

Padažai. Prie burgerių derantys padažai - neišsenkanti tema. Tradiciškai burgerio bandelės patepamos kečupu ar pomidorų padažu (siūlome pasigaminti naminį pomidorų padažą), majonezu (naminis majonezas paruošiamas greičiau, nei manote!), garstyčiomis arba įvariais šios klasikinės trijulės mišiniais.

Nuobodų parduotuvėje pirktą kečupą, majonezą ar garstyčias nesunkiai patobulinsite namuose. Pavyzdžiui, kečupą ar pomidorų padažą galite pagardinkite smulkintais žalumynais, smulkiai sukapota aitriąja paprika, svogūnu ar česnaku, prieskoninėmis žolelėmis. Majonezą sumaišykite su sutrintu česnaku, krapais, marinuotais agurkėliais ar šaukštu saldžiarūgščio padažo. Į garstyčias įmaišykite truputį medaus ar lašelį sojų padažo.

Vietoje padažo puikiai tiks ir karamelizuoti svogūnai, lengvai patroškintos daržovės, graikiško jogurto padažas „Tzadzikis“, įvairios salsos, žolelių padažai pesto arba čimičiuri, jums patinkančios paprikų, alyvuogių užtepėlės.

Sūris. Sūris burgeriams tikrai nebūtinas, tačiau, jeigu norite, ant maltinuko kepimo pabaigoje uždėkite riekelę sūrio, kad šis truputį apsilydytų.

Burgeriams dažnai naudojami lydyti, į riekeles „supresuoti“ ir į atskirus pakelius supakuoti sūriai, tačiau tikrai tiks bet kuris jums patinkantis ir prie kitų ingredientų derantis sūris.

Jeigu ketinate naudoti daug pagardų, aštresnius ar ryškesnio skonio priedus, rinkitės švelnesnio skonio sūrį, pavyzdžiui, fermentinį. Jeigu jūsų burgeriai bus paprasti, paruošti tik iš bandelių, trupučio padažo ir maltinuko, galite akcentu pasirinkti ypatingesnį, pavyziui, pelėsinį Rokforo sūrį.
 

Ingredientai burgeriui

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kiti priedai. Burgeris yra gan universalus patiekalas, kurį galima ruošti su daugybe įvairių priedų. Burgerius gaminkite su įvairiomis salotomis, špinatais, gražgarstėmis, plonai pjaustytais pomidorais, marinuotais ar raugintais agurkėliais, svogūnais, paprikomis ar kuo tik sugalvosite.

Jeigu norite sotesnio patiekalo, į burgerį įdėkite skrudintų svogūnų žiedų, keptą ar be lukšto virtą kiaušinį.

Burgerio surinkimas. Ruošdami burgerius iškepkite ne tik maltinukus - perpus perpjautas bandeles taip pat lengvai apskrudinkite (keptuvėje arba ant grilio) ir tuomet aptepkite pasirinktu padažu.

Ant bandelės uždėkite iškeptą maltinuką, kitus pasirinktus priedus ir užvožkite antrą bandelės pusę.

Jeigu burgeris labai aukštas, su daug priedų, jį persmeikite ilgu, mediniu iešmeliu, kad forma geriau laikytųsi.

Patiekimas. Burgeriai tradiciškai tiekiami su skrudintomis bulvytėmis ir padažu jų mirkymui. Kartais prie burgerių siūloma paragauti svogūnų žiedų ar gaivių kopūstų salotų (angl. coleslaw).

Svečiams ar šeimos nariams galite patiekti ne paruoštus burgerius, o išdėliotus jų ingredientus. Iškepkite minkštų bandelių, lengvai paskrudinkite sultingų jautienos maltinukų, plonai suraikykite sūrį, sumaišykite naminių padažų, pripjaustykite krūvą įvairių daržovių, nuplaukite glėbį žalumynų ir pasiūlykite svečiams ar šeimos nariams patiems susidėlioti svajonių burgerį. Kiekvienas turės galimybę susikurti patiekalą pagal savo skonį, o burgerio dėliojimas taps šauniu vakarėlio akcentu!



Tradicinis jautienos burgeris - skaniausia naminė bandelė ir sultingas maltinukas

Pažintį su naminiais burgeriais siūlome pradėti nuo klasikos - puikaus jautienos burgerio. Ruoškite jį su įvairiomis daržovėmis, mėgstamais padažais, patiekite su skrudintomis bulvytėmis, svogūnų žiedais ar šviežių kopūstų salotomis.
 

Tradicinis burgeris

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

8 burgerių bandelėms Jums reikės:
~500 g miltų;
~250 ml vandens;
1 kiaušinio;
30 g minkšto sviesto;
2 šaukštelių sausų mielių;
1 šaukšto cukraus;
1 šaukštelio druskos;
aptepimui: 1 kiaušinio trynio ir 2 šaukštelių šilto vandens;
pabarstymui: sezamų, juodgrūdės, saulėgrąžų ar moliūgų sėklų (nebūtina).

Gaminimas:
Šlakelį (porą šaukštelių) šilto vandens ištrinkite su mielėmis ir žiupsneliu cukraus. Palaukite 5 min., kol viskas suputos, bus kreminės konsistencijos ir pasklis mielių kvapas.

Miltus (apie 50 g miltų atsidėkite minkymui) įsijokite į didelį dubenį, suberkite druską, likusį cukrų, išmaišykite. Į miltus supilkite išplaktą kiaušinį, įdėkite minkštą sviestą, supilkite mielių mišinį, po truputį pilkite vandenį ir minkykite iki kol susiminkys vienalytė tešla.

Tešlą įdėkite į aliejumi pateptą, švarų indą, uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje porai valandų, kad pakiltų. Tešla turi pakilti dvigubai.

Pakilusią tešlą dėkite ant miltuoto stalo ir gerai perminkykite. Perminkytą tešlą padalinkite į 8 dalis ir suformuokite bandeles. Jas sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir palikite pakilti dar 30-40 min.

Kepimui paruoštas bandeles aptepkite plakiniu iš kiaušinio trynio ir trupučio vandens, jeigu norite pabarstykite sėklomis. Kepkite iki 200°С įkaitintoje orkaitėje iki kol bus auksinės spalvos (apie 15-20 minučių).

Iškepusias bandeles atvėsinkite ant grotelių, tuomet perpjaukite ir naudokite burgeriams.

8 burgeriams Jums reikės:
~900 g riebesnės (20-30% riebumo) maltos jautienos;
2 kiaušinių;
4 šaukštų džiūvėsėlių;
2 šaukštų vandens;
mėgstamų prieskonių: pavyzdžiui, 2 šaukštų garstyčių, žiupsnio penkių pipirų mišinio;
prieš kepimą: druskos;
aptepimui: aliejaus.

Gaminimas:
Visus ingredientus sumaišykite (kiaušinius prieš tai lengvai išplakite). Faršo neperminkykite.

Suformuokite 8 maždaug 10 cm skersmens paplotėlius su įdubimu centre. Juos sudėkite ant kepimo popieriaus, pridenkite kitu kepimo popieriaus lapu ir dėkite į šaldytuvą valandėlei.

Paplotėlius apibarstykite druska, aptepkite aliejumi ir kepkite virš žarijų, įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių po 2-3 min. Jeigu norite, kad maltinukai būtų visiškai iškepti, antrąją pusę kepkite ilgiau, apie 4-5 min.



Dar daugiau puikių maltinukų receptų

Burgeriai yra tikrai universalus patiekalas, kurį lengva pakeisti pagal savo skonį ar šaldytuvo turinį. Puikius burgerius galima paruošti ne tik su jautienos maltinukais, bet ir su paplotėliais iš kitokios mėsos.

Kiaulienos maltinukai burgeriams
 

Kiaulienos burgeris

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

8 burgeriams Jums reikės:
900 g maltos kiaulienos (rinkitės 25-30% riebumo, jeigu kiauliena bus riebesnė, maltinukai kepdami susitrauks labiau, nei įprasta, tad iš riebios kiaulienos formuokite didesnius maltinukus);
2 kiaušinių;
4 šaukštų džiūvėsėlių;
2 šaukštų vandens;
mėgstamų prieskonių: pavyzdžiui, 1 šaukšto garstyčių, 2 šaukštelių rozmarinų, trupučio nutarkuotos citrinos žievelės, pipirų;
prieš kepimą: druskos;
aptepimui: aliejaus.

Gaminimas:
Visus ingredientus sumaišykite (kiaušinius prieš tai lengvai išplakite). Faršo neperminkykite.

Suformuokite 8 maždaug 10 cm skersmens paplotėlius su įdubimu centre. Juos sudėkite ant kepimo popieriaus, pridenkite kitu kepimo popieriaus lapu ir dėkite į šaldytuvą valandėlei.

Paplotėlius apibarstykite druska, aptepkite aliejumi ir kepkite virš žarijų, įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių po 5-6 min.



Vištienos maltinukai burgeriams
 

Vištienos burgeris

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

8 burgeriams Jums reikės:
~800 g maltos vištienos (geriau malti šlaunelių mėsą, ji riebesnė, tad burgeriai bus sultingesni);
4 šaukštų džiūvėsėlių;
2 šaukštų lydyto sviesto;
mėgstamų prieskonių: pavyzdžiui, 2 šaukštų aštraus padažo arba sojų padažo, juodųjų pipirų.
prieš kepimą: druskos;
aptepimui: aliejaus.

Gaminimas:
Visus ingredientus sumaišykite. Faršo neperminkykite.

Suformuokite 8 maždaug 10 cm skersmens paplotėlius su įdubimu centre. Juos sudėkite ant kepimo popieriaus, pridenkite kitu kepimo popieriaus lapu ir dėkite į šaldytuvą valandėlei.

Paplotėlius apibarstykite druska, aptepkite aliejumi ir kepkite virš žarijų, įkaitintoje keptuvėje 4 min. Nespauskite, nevartykite. Tik po 4 min. apverskite ir kepkite dar 6 min.



Lašišos paplotėliai burgeriams
 

Lašišos burgeris

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

8 burgeriams jums reikės:
800 g lašišos filė;
8 šaukštų džiūvėsėlių;
2 kiaušinių;
mėgstamų prieskonių: pavyzdžiui, saujos smulkiai sukapotų petražolių arba krapų, šaukštelio nutarkuotos citrinų žievelės, druskos, kvapiųjų arba baltųjų pipirų.
aptepimui: aliejaus.

Paruošimas:
Lašišos filė supjaustykite smulkiais kubeliais (galite naudoti ir maltą žuvį), sumaišykite su kitais ingredientais.

Suformuokite 8 maždaug 10 cm skersmens paplotėlius su įdubimu centre. Juos sudėkite ant kepimo popieriaus, pridenkite kitu kepimo popieriaus lapu ir dėkite į šaldytuvą valandėlei.

Paplotėlius patepkite aliejumi ir kepkite kepkite virš žarijų, įkaitintoje keptuvėje po 4 min. iš abiejų pusių.



Vegetariški puplelių maltinukai burgeriams
 

Vegetariškas burgeris

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

8 burgeriams Jums reikės:
400 g konservuotų pupelių;
1 didelės morkos;
2 nedidelių cukinijų;
sauja žalumynų (petražolių, krapų, špinatų ar pan.);
2 kiaušinių;
6 šaukštų miltų;
mėgstamų prieskonių: pavyzdžiui, druskos, pipirų, kario.
kepimui: aliejaus.

Gaminimas:
Morkas ir cukinijas sutarkuokite ir apkepinkite aliejuje. Taip pat galima supjaustyti kubeliais ir išvirti garuose.

Pupeles nupilkite nuo skysčio, sutrinkite šakute, sumaišyite su išplaktais kiaušiniais, miltais, į masę įmaišykite daržoves, smulkintus žalumynus, prieskonius. Jeigu norite, viską galite permalti maisto smulkintuvu. Įdėkite į šaldytuvą 30 min., kad masė sutvirtėtų.

Suformuokite 8 maždaug 10 cm skersmens paplotėlius su įdubimu centre. Juos sudėkite ant kepimo popieriaus, pridenkite kitu kepimo popieriaus lapu ir dėkite į šaldytuvą valandėlei.

Kepkite įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių po 4 min.

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (7)
......
2022-06-27 20:09
O kokių dar priedų būtų galima į mėsainį įdėti? Nesinori kažko labai tradiciško, reikia įdomesnių produktų, tačiau niekaip negaliu sugalvoti, kokių. Gal galite padėti? Ačiū ATSAKYTI
Simona
2022-06-28 10:29
Reikia tikriausiai bandyti ir atrasti sau skanius derinius :) Man patinka karamelizuoti svogūnai, ožkos sūris, marinuoti jalapenai, traškiai kepinti svogūnai (būna parduodami tokie kaip trupinukai) - ne visus vienu kartu susidėt, žinoma :) ATSAKYTI
Jolanta
2020-07-01 21:10
Sveiki ar nieko nenutiks paploteliams mėsos jeigu juos pasidarysiu iš vakaro o kepsiu kitos dienos vakare? ATSAKYTI
Aistė
2020-07-02 09:14
Jei mėsa šviežia ir laikysit visą laiką šaldytuve, nieko nutikt neturėtų :) Bet atsargiai, nes per karščius, mėsa tikrai greičiau genda. ATSAKYTI
Vaidas
2020-05-12 21:10
Laba diena, ar kepant ant keptuves reikia aliejaus? Aciu ATSAKYTI
Romualda
2020-05-13 16:57
Aš dažniausiai įpilu šlakelį aliejaus, įkaitinu ir apkepu. ATSAKYTI
Vaida
2019-07-26 17:13
Gaminome kiaulienos maltinukus. Labai patiko. Ačiū už receptą! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital