Kaip išvirti dailius ir skanius be lukšto virtus kiaušinius?

2018-04-25
Kaip išvirti dailius ir skanius be lukšto virtus kiaušinius?
@ Shutterstock

Be lukšto minkštai virti kiaušiniai arba kiaušiniai marškinėliuose yra tikras pastarųjų metų hitas. Nemažai žmonių šiuo skanėstu mėgaujasi tik restorane, nes mano, kad išvirti kiaušinius be lukšto yra labai sudėtinga arba nusivylė po pirmojo nesėkmingo bandymo. Nesijaudinkite! Jums tereikia lašelio teorinių žinių bei trupučio praktikos ir galėsite kasdien mėgautis karališkais pusryčiais!


Siekiamybė - lyg su lukštu virtas kiaušinis

Kiaušinių virimo be lukšto techniką pirmasis, manoma, aprašė Prancūzijoje gimęs, tačiau Jungtinėse Amerikos Valstijoje dirbęs garsus šefas Charles Ranhofer.

Šefai ieškojo pakaitalo įvairiuose patiekaluose naudojamiems su lukštu minkštai virtiems kiaušiniams. Juos, jeigu kiaušiniai tikrai švieži, dailiai, nepažeidžiant baltymo vientisumo, nulupti labai sudėtinga. Be to, tai atima daug laiko, kiaušinis atvėsta, o skystas trynys tampa klampus.

Kilo puiki idėja virti kiaušinius be lukšto! Verdant kiaušinius be lukšto siekiama, kad jie primintų su lukštu virtus. Idealiai išvirtas kiaušinis marškinėliuose turi būti lašo formos, centre esantį trynį turi dailiai gaubti gražios formos baltymas.
 

Benedikto kiaušiniai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Be lukšto virti kiaušiniai - šviežumas, tikslumas ir stebėjimas

Kiaušiniai. Pagrindinė gardžių, gražios formos ir tinkamai išvirtų kiaušinių be lukšto sąlyga yra kiaušinių šviežumas bei kokybė. Kaimiški ar ekologiniame ūkyje padėti, kuo šviežesni, ne senesni nei 3-4 dienų kiaušiniai - idealus pasirinkimas.

Kokybiškų ir labai šviežių kiaušinių baltymas yra tvirtesnis, jis geriau laiko formą ir išverda dailiau, neišsidraiko į šalis, išlieka minkštas, bet tvirtai apgaubia skystą trynį.

Kiaušiniams senstant baltymas skystėja. Be lukšto verdant senesnius kiaušinius, jų baltymas „nesusisuka“ aplink trynį, o bjauriais siūlais išsidraiko po visą puodą. Jeigu vienu metu verdate daugiau nei vieną kiaušinį, tai vaizdas tikrai liūdnas - balzganame, gleivėtų baltymų pilname vandenyje plaukios beveik „pliki“ tryniai.

Senesnius kiaušinius galite pabandyti „atgaivinti“. Juos su lukštu, trumpam, 15-20 sekundžių pamerkite į verdantį vandenį. Kiaušinių baltymai truputį denatūruos ir bus tvirtesni, geriau laikys formą tolimesnio paruošimo metu.

Tiesa, šis būdas labai subtilus ir padeda ne visuomet. Kiaušinius verdančiame vandenyje palaikius ilgiau, jie pradės virti, nebebus skysti, palaikius per trumpai negausite reikiamo efekto. Žinoma, jeigu kiaušiniai jau ilgokai pabuvę, juos geriau virkite paprastai, su lukštu, išplakite omletui arba naudokite kepiniams.

Puodas ir vandens kiekis. Kiaušinių be lukšto mėgėjus galima suskirstyti į dvi kategorijas. Vieni nori paprastumo, greičio ir patogumo, o kiti - nepriekaištingo, klasikinio rezultato, priminsiančio pusryčius restorane. Šiuos žmones atpažinsite pagal puodą, kurį jie naudoja kiaušinių virimui.

Pirmosios kategorijos, t.y. paprastumą, greitį ir patogumą vertinantys žmonės kiaušinių virimui renkasi gilesnę, plačią keptuvę, troškintuvą ar prikaistuvį ir į jį pila nedaug vandens (vandens sluoksnis turėtų būti apie 5 cm), nepila acto, nededa druskos. Šis kiaušinių virimo būdas paprastesnis ir „patikimesnis“, gardūs kiaušiniai pavyksta net ir neįgudusiam virėjui.
Tiesa, šiuo būdu virtų kiaušinių forma tikrai nėra ideali, jie labiau primena keptą kiaušinį, o ne virtą su lukštu ir nuluptą. Nedideliame sluoksnyje vandens virti kiaušiniai ne tokie apvalūs, plokštesni, trynys dažniausiai nėra centre. Žinoma, skoniui tai didelės įtakos neturi, tad mes rekomenduojame rinktis šį būdą (ypač pirmiesiems pabandymams ar greitesniems pusryčiams).

Antrosios kategorijos, t.y. siekiantys tobulumo ir klasikinio, „restoraninio“ rezultato žmonės renkasi aukštesnį, siauresnį puodą ir jį vandeniu pripildo iki pat viršaus, į vandenį įpila acto, druskos. Į tokį puodą įleistas kiaušinis turės daugiau „aukščio“ lėtam grimzdimui, o išvirus - kilimui. Šios „kelionės“ metu kiaušinis įgaus tobulą lašo formą, jo trynys atsidurs centre, baltymas plačiai neišskys.
Kita vertus, užvirti didelį kiekį vandens užtrunka ilgiau, to nesinori daryti, jeigu verdame tik porą kiaušinių pusryčiams. Be to, neįgudusiam šefui sunku nustatyti reikiamą acto ir druskos kiekį.
 

Kiaušiniai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Actas ir druska. Verdant kiaušinius keptuvėje ar kitokiame platesniame puode, nedideliame kiekyje vandens nereikia naudoti nei acto, nei druskos. Kiaušiniai puikiai išvirs ir bus minkštučiai.

Jeigu kiaušinius verdate antruoju būdu, aukštesniame puode, dideliame kiekyje vandens, tai acto ir druskos prireiks. Actas, kaip ir bet kuri kita rūgštis, paspartina baltymo koaguliaciją, baltymas greičiau ir tvirčiau „susisuka“. Vanduo turėtų būti rūgštokas, bet ne perdėm rūgštus, t.y. paragavę truputį vandens turite jausti, kad į jį yra įpilta acto, bet jis neturi kelti šleikštulio. Padauginus acto, kiaušinio baltymai sukietės per greitai ir per stipriai, jie bus „guminiai“, valgant jausis acto skonis ir kvapas.

Druska reikalinga, kad kiaušinis į dugną grimztų lėčiau ir įgautų dailesnę lašo formą. Druskos kiekį taip pat reikia atitaikyti. Jeigu jos bus per mažai, nebus efekto. Jeigu vandenį persūdysite, kiaušinis plaukios paviršiuje, nesileis į dugną, baltymas neapsisuks aplink trynį, išskys į šalis. Druskos kiekį pasirinkite vadovaudamiesi tokia pačia taisykle, jeigu ir pildami actą - vanduo turi būti pastebimai sūrus, tačiau nebjaurus. Druskos reikia berti maždaug tiek, kiek bertumėte virdami bulves.

Vandens užvirinimas ir sūkurio (ne)įsukimas. Nesvarbu, kokį indą virimui naudojate ir kiek vandens į jį supylėte, vandenį, visų pirma, reikia užvirinti. Vandeniui užvirus į jį pilkite acto, berkite druskos (jeigu verdate antruoju būdu ir naudojate šiuos priedus).

Vandeniui užvirus sumažinkite kaitrą taip, kad jo paviršius tik vos vos virpėtų, kiltų tik smulkučiai burbuliukai. Dideli burbulai ir intensyvus virimas išdraskys kiaušinio baltymą!

Vandeniui užvirus kartais rekomenduojama puodo centre mentele ar šaukštu įsukti vandens sūkurį ir į jį vėliau įleisti kiaušinį. Mes to daryti nerekomenduojame!
Šis būdas pasiteisina tik tuomet, kai kiaušiniai yra išskirtinai švieži ir tik jeigu verdate vieną kiaušinį. Jeigu kiaušiniai pastovėję, jų baltymas bent šiek tiek suskystėjęs arba į puodą įleisite daugiau nei vieną kiaušinį, turėsite pilną puodą baltymų draiskanų ir negražios formos, beveik „plikus“ trynius.
Net jeigu verdate vos vieną, vištos prieš pusvalandį padėtą kiaušinį, sukūrėlis jo formai neturės tokios didelės įtakos, kad vertėtų papildomai vargti.
 

Be lukšto virti kiaušiniai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kiaušinio įleidimas į vandenį. Verdamą kiaušinį svarbu išleisti kuo arčiau vos vos virpančio vandens paviršiaus, tuomet jo forma bus graži ir jis išvirs tinkamai.

Mušti kiaušinį tiesiai virš vandens - aukštasis pilotažas. Bus gerokai paprasčiau, jeigu kiaušinį įmušite į nedidelį indelį (pavyzdžiui, neaukštą puodelį, gilesnį samtį ant pan.), jį priglausite prie pat vandens paviršiaus ir atsargiai į vandenį įleisite kiaušinį.

Kiaušinio be lukšto virimas. Jeigu kiaušinius be lukšto verdate pirmuoju būdu, keptuvėje ar platesniame puode, įleiskite juos į vandenį ir iškart išjunkite kaitrą, indą uždenkite dangčiu. Palikite kiaušinius ramybėje ir leiskite jiems virti karštame vandenyje 3-5 min. Tikslus virimo laikas priklauso nuo kiaušinių dydžio ir nuo to, kokius kiaušinius mėgstate - ar jums patinka visiškai skystas ar truputį, krašteliuose sutvirtėjęs trynys.

Jeigu kiaušinius verdate antruoju būdu, aukštesniame puode, vandenyje su actu ir druska, įleiskite juos į vos vos verdantį vandenį, palaukite kol jie nusileis ant dugno, o tuomet virš jų, neliesdami, o tik sudarydami srovelę, perbraukite šaukštu ar kiaurasamčiu. Susidariusi srovelė kiaušinius truputį kilstelės nuo dugno, jie neprikibs. Kiaušiniai netrukus ims kilti į viršų, iškilusius kiaušinius išgriebkite. Verdant šiuo būdu dangtis nenaudojamas, bet kaitra nėra išjungiama, todėl kiaušiniai išverda greičiau, per 3-4 min. Tikslus virimo laikas, kaip ir pirmuoju atveju, priklauso nuo kiaušinių dydžio ir valgytojų skonio.

Kiaušinio išgriebimas ir nuvarvinimas. Nesvarbu, kokiu būdu virėte kiaušinius, juos išgriebkite kiaurasamčiu, kad nuvarvėtų vanduo ir nedailūs baltymų siūlai (truputis jų vis tiek bus, to neišvengia net šviežiausius kiaušinius naudojantys profesionalai). Jeigu kiaušinukas nelabai dailus, jį truputį paformuokite, nupjaudami smulkius baltymų siūlelius mažu peiliuku ar atsargiai nugnybdami šaukštu.

Kiaurasamtyje esantį kiaušinį, jeigu jį virėte pirmuoju būdu, be acto ir vandens, dėkite ant porą kartų perlenkto popierinio rankšluosčio. Kiaušinis būtinai turi būti kiaurasamtyje (!!!), jeigu kiaušinį padėsite tiesiai ant popierinio rankšluosčio, jis prilips ir prieš valgydami turėsite nurankioti įmirkusias popieriaus skiauteles.

Jeigu kiaušinį virėte su actu ir druska, jį, visų pirma, panardinkite į atskirą indą ar puodą su švariu, karštu vandeniu. Palaikykite kelias sekundes, kad nuplautumėte acto ir druskos perteklių, tik tuomet kiaurasamtyje esantį kiaušinį dėkite ant kelis kartus perlenkto popierinio rankšluosčio.
 

Kiaušinis marškinėliuose

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Papildomos priemonės virimui. Kartais kiaušinius be lukšto rekomenduojama virti, pasinaudojant įvairiomis pagalbinėmis priemonės. Dažniausiai pasitaikanti gudrybė - kiaušinio virimas maistinėje plėvelėje. Puodelis išklojamas gabaliuku maistinės plėvelės, įmušamas kiaušinis, plėvelės kraštai atsargiai pakeliami ir surišami. „Maišelyje“ verdamo kiaušinio baltymas neišsidraiko. Mes nerekomenduojame rinktis šio būdo. Net ir terminiam apdorojimui tinkantys plastikai virimo ar kepimo metu vis tiek gali išskirti kenksmingų medžiagų, kurios ypač žalingos vaikams.

Kiaušinių be lukšto virimui taip pat galima įsigyti specialių, silikoninių formelių. Manoma, kad jos saugesnės ir mažiau žalingos sveikatai bei aplinkai, tačiau objektyvių tyrimų kol kas trūksta.

Kiaušinius be lukšto galite „virti“ metalinėje keksiukų skardoje, orkaitėje. Kiaušinių forma nebus tradicinė, jie primins plokščius, neiškilusius keksiukus, tačau tai puikus gaminimo būdas, jeigu stokojate laiko ir reikia pamaitinti daug žmonių. Į kiekvieną keksiukų skardos formelę įpilkite po šaukštą vandens, įmuškite po vieną kiaušinį (standartinėje skardoje galėsite paruošti iki 12 kiaušinių), skardą kiškite į iki 180°C įkaitintą orkaitę ir kiaušinius „virkite“ 10-15 min. Tikslus „virimo“ laikas priklauso nuo jūsų orkaitės ypatybių, kiaušinių dydžio ir to, kokio skystumo trynius mėgstate. Paruoštus kiaušinius išgriebkite kiaurasamčiu ir su visu kiaurasamčiu trumpam padėkite ant kelis kartus perlenkto popierinio rankšluosčio.


Be lukšto virti kiaušiniai tobuliems pusryčiams (ir ne tik)

Be lukšto virti kiaušiniai dažniausiai valgomi pusryčiams, vėlyviesiems pusryčiams ar priešpiečiams. Jie tiekiami su paskrudinta duona, bandelėmis, kumpiu, lašiša, špinatais, lengvai apkepintais smidrais... Žinoma, puikiuosius kiaušinius marškinėliuose galima panaudoti gaminant ir daugiau įvairių patiekalų.


Benedikto kiaušiniai - lengvai ir greitai
 

Benedikto kiaušiniai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Benedikto kiaušiniai - tradiciškiausias ir geriausiai žinomas be lukšto virtų kiaušinių panaudojimo būdas. Be lukšto kiaušiniai puikiai dera prie paskrudintų bandelių, šoninės ir šilkinio Olandiško padažo...

Benedikto kiaušinių receptą rasite čia.


Skrebutis su avokadu ir be lukšto virtu kiaušiniu
 

Avokado skrebutis su kiaušiniu

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jeigu norite pasigardžiuoti greitais, tačiau labai maistingais ir tikrai skaniais pusryčiais, suvalgykite skrebutį su avokadu ir be lukšto virtu kiaušiniu.
Skrebutį paskrudinkite, ant jo uždėkite kelis gabaliukus minkšto avokado, patrinkite šakute. Jeigu norite, avokadą galite apšlakstyti keliais lašais citrinų sulčių, pagardinti druska, pipirais, čili pipirų dribsniais, trupučiu smulkiai sukapoto mėlynojo svogūno.
Ant trintu avokadu aptepto skrebučio belieka uždėti be lukšto virtą kiaušinį ir gardžiuotis... Gabaliukas sūdytos ar lengvai parūkytos lašišos, griežinėlis kumpio arba skrudintos šoninės juostelė nepakenks.


Grikiai su daržovėmis ir minkštai virtu kiaušiniu
 

Grikiai su daržovėmis ir minkštai virtu kiaušiniu

Nuotraukos šaltinis „kitchenJulie

 

Julija iš tinklaraščio „kitchenJulie“ minkštai virtą kiaušinį siūlo uždėti ant grikių košės su kepintomis daržovėmis. Šis pasirinkimas tiesiog nuostabus, tačiau prisiminkite, kad minkštai virti kiaušiniai puikiai tiks ir su kitokiomis kruopomis bei ankštiniais - minkštai virtą kiaušinį uždėkite ant bolivinės balandos, miežių, avižininės, kuskuso košės, virtų lęšių.

Grikių su daržovėmis ir minkštai virtu kiaušinių receptą rasite čia.


Orkaitėje keptas moliūgas su minkštai virtu kiaušiniu
 

Keptas moliūgas su kiaušiniu marškinėliuose

Nuotraukos šaltinis Be dietų

 

Dovilė iš tinklaraščio „Be dietų“ minkštai virtus kiaušinius siūlo tiekti su nuostabiai kvapniais, keptais moliūgais. Pritariame ir siūlome paragauti ne tik šio varianto, bet ir minkštai virtus kiaušinius tiekti su įvairiomis, orkaitėje, ant grotelių ar keptuvėje keptomis daržovėmis. Minkštai virti kiaušiniai ir smidrai ar šparaginės pupelės - klasikinis derinys, tačiau kiaušiniai puikiai tiks ir prie paprastų bei saldžiųjų bulvių, morkų šiaudelių, keptų cukinijų ar baklažanų griežinėlių...

Orkaitėje kepto moliūgo su minkštai virtu kiaušiniu receptą rasite čia.


Mėsainis su be lukšto virtu kiaušiniu
 

Mėsainis su kiaušiniu

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Minkštai virti kiaušiniai gali būti ir originaliu mėsainių ingredientu, atliekančiu kelias funkcijas - jie suteikia ir švelnaus skonio, ir daugiau sotumo, ir pasitarnauja, kaip papildomas padažas.
Galite ruošti tokius mėsainius, kokius mėgstate, tačiau mes manome, kad minkštai virtas kiaušinis labiausiai tiks prie mėsainių su jautiena (ypač, jeigu jums patinka gerai iškepti, sausesni jautienos paplotėliai).

Mėsainių su naminėmis bandelėmis receptą rasite čia.


Salotos su be lukšto virtu kiaušiniu
 

Salotos su be lukšto virtu kiaušiniu

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Daugelyje Prancūzijos bistro užeigėlių rasite įvairių salotų su minkštai virtu kiaušiniu. Tradicinis variantas yra ypač paprastas.
Pradėkite nuo gūžės mėgstamų salotų smulkinimo. Salotų lapus galite sumaišyti su įvairiomis lapinėmis daržovėmis, pavyzdžiui, špinatais, gražgarstėmis, o pavasarį nepraleiskite progos pasimėgauti laukiniais valgomais augalais (daugiau apie juos skaitykite čia). Salotų lapus sumaišykite su trupučiu smulkiai pjaustyto mėlynojo svogūno, galite įberti smulkiai sukapotų laiškinių česnakų ar svogūnų laiškų, apšlakstykite aliejumi, citrinų sultimis, pagardinkite druska, pipirais.
Į lėkštę įdėkite salotų, įberkite traškių duonos skrebučių (batoną supjaustykite kubeliais ir apskrudinkite orkaitėje iki traškumo), skrudintos šoninės (ją skrudinkite keptuvėje, šoninės juosteles būtinai padėkite ant popierinių rankšluostėlių, kad susigertų riebalų perteklius) ir uždėkite minkštai virtą kiaušinį. Žinoma, minkštai virti kiaušiniai tiks ir prie kitokių, lengvų salotų.

Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
užkandžiai
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital